Film/TV 10

20.08.2024.

16:38

Meg Rajan u Sarajevu: Otkrila s kojom legendom želi da deli kadar

Američka glumica i rediteljka Meg Rajan rekla je danas da je vrlo slična liku Sali koji tumači u filmu "Kad je Hari sreo Sali" i da bi volela da igra s Alom Paćinom.

Izvor: Tanjug

Meg Rajan u Sarajevu: Otkrila s kojom legendom želi da deli kadar
Profimedia

Podeli:

Razgovor s Meg Rajan u okviru programa "Masterklass" Sarajevo filmskog festivala (SFF) najavljen je najpoznatijim kadrom iz filma Roba Rajnera "Kad je Hari sreo Sali", za koji je nominovana za nagradu "Zlatni globus", u kom je odglumila orgazam. 

"Dugo nisam gledala tu scenu. Zanimljiva stvar je biti poznat po nečemu poput ovoga", rekla je šaljivo Meg Rajan dodavši da joj je čast što je prvi put u Sarajevu.

U razgovoru s rediteljem Danisem Tanovićem, koji se ovog puta našao u ulozi moderatora, glumica je ocenila da je njena ličnost veoma slična liku Sali.

Nakon osam godina pauze: Meg Rajan će se pojaviti u filmu koji je sama napisala i režirala VIDEO

"To je moja druga uloga nakon filma 'Top Gun'. Veoma sam slična Sali. Zapravo, u svakoj ulozi koju igram postoji jedan deo mene i moje prirode", objasnila je glumica.

Prema njenim rečima, holivudski blokbaster "Top Gun" bio je prvi film u kom je igrala, a pre toga nije imala iskustva u glumi.


"Interesantno je bilo sarađivati s rediteljem Tonijem Skotom, jer je bio poprilično jasan u tome šta traži od mene. Za jednu scenu rekao bi mi –  Meg u ovoj sceni budi gruba, zatim 'Meg, u ovoj sceni budi tužna', i to mi je bilo poprilično dovoljno da iznesem ulogu", objasnila je glumica šaljivo imitirajući glas reditelja.

Profimedia

Meg Rajan se osvrnula na svoje glumačke početke, a istakla je da nije igrala s Alom Paćinom, ali da bi to volela.

"Bila sam na studijama žurnalistike i često sam išla na komercijalne audicije, radila sam par godina kao novinarka i tim putem upala u svet glume", prisetila se Meg Rajan. Prema njenim rečima, od detinjstva je bila komunikativna i volela je da bude zapažena.

"Kad sam završavala osnovnu školu, bila sam najbolji učenik i pripremila sam govor od sedam strana za poslednji dan škole i toliko sam dugo pričala da je mama morala da me spusti s pozornice", kroz smeh je rekla glumica.

Brutalni komentari o Meg Rajan otvaraju Pandorinu kutiju: "Ona je u haosu"

Prema njenim rečima, iako nije imala predznanje o glumi, to je za nju bila prednost, jer je učila iz početka.

"Ta naivnost mlade osobe je nekad dobra kad si na početku", rekla jeMeg Rajan, istakavši da je iskustvo stekla tek na setu. Prema njenim rečima, najpoznatije se osećala dok je igrala u seriji "As the world turns".

"Moja uloga je bila žena koja je uvek plakala u toj seriji. I to je jedno drugačije iskustvo. Snimati u nečijoj kući, a ne na setu... Tu sam često i grešila tekst, međutim na greškama sam naučila kako treba", rekla je glumica o američkoj sapunici koja je nagrađena nagradom "Emi".

Prema njenim rečima, u filmu "What Happens Latter" bilo je dosta improvizacije zbog teksta od 19 strana, dok je ulogu u "In the Cut" ocenila kao izazovnu.

"Ta uloga je bila poprilično teška, ali mi je jako drago što sam uspela da je iznesem", rekla je Meg Rajan, istakavši da je svaka uloga koju je tumačila bila drugačija od prethodne.

"Radila sam preko 40 filmova, od kojih su samo osam bile komedije. Igrala sam različite verzije uloga, ali mi je najteže bilo da odglumim alkoholičarku", rekla je Meg Rajan o ulozi koju je tumačila u filmu "When a Man Loves a Women".

"Iskustva biraju tebe, ako si otvoren u tome u svom umetničkom putu", dodala je glumica koja je tri puta nominovana za nagradu "Zlatni globus" za najbolju glavnu glumicu. 

"Oprobala sam se kao rediteljka i razumem glumce, jer sam i sama glumica. Kada radim s glumcima, svako od njih je drugačiji, kao što je i svaki reditelj drugačiji... Svaki film i svaka uloga su drugačiji", ocenila je Meg Rajan. 

"Ti si balon u svetu olovaka", dodala je Meg Rajan citirajući viđenje odnosa među kolegama Hjua Granta.

"Filmski set nije uvek zanimljiv kao što se čini i mora da postoji ljubav i poštovanje među kolegama", rekla je Meg Rajan.

"Odnos s rediteljima poistovećujem s roditeljskim, i ako glumci nemaju poštovanje prema rediteljima, teško je raditi, čak iako su to odlični glumci", rekla je glumica.

Meg Rajan radi i kao rediteljka, a debitovala je u filmu "Ithaca"(2015), gde je i tumačila jednu od naslovnih uloga.

"Između prvog i drugog filma prošlo je osam godina. U početku sam izbegavala ulogu reditelja, ali dok sam radila, jako sam se zabavljala, jer volim da pričam priču. Volim slike koje pričaju priču, a šta tu priču bolje ispriča od filma?", objasnila je Meg Rajan ocenivši da je u filmu "What Happens Latter"(2023) unapredila sve ono što nije uspela s prvim filmom.

Na pitanje "kako se glumi i režira u isto vreme" istakla je da je sve u velikoj pripremi, ali da je od velike pomoći i to što su glumci "fleksibilne osobe". 

Prisetila se i saveta koje je dobijala tokom karijere.

"Meg, ne moraš da uradiš tačno, ne postoji precizno, sve je u pripremi, ne razmišljaj kako će drugi uraditi nešto, ne postoji pravi način da budeš umetnik", rekla je Meg Rajan, napomenuvši da su ovo bili samo neki od saveta koje je slušala.

Prema njenim rečima, postoje izazovi u poslu kada "čovek dođe u zrele godine", ali je zahvalna na "egzistencijalnom šarmu" koji smatra da i dalje poseduje.

"Nikad nisam znala da odgovorim na to pitanje, zadovoljna sam, ali bez sumnje, uloga je manje, ograničene su, manje je prilika. Poslovi se menjaju, reditelji imaju drugačiji pogled na starije glumce", rekla je Meg Rajan.

O festivalima poput sarajevskog istakla je da su važni za promociju "nezavisnog filma".

"Lepo je doći na filmski festival, jer ovde dolazi do saradnje s različitim umetnicima, ovo je odlična prilika za konsultovanje i upoznavanje s različitim kolegama, a lepo je biti i član žirija", napomenula je Meg Rajan.

Film "What Happens Latter" biće prikazan večeras u Ljetnjem kinu "Koka-Kola", gde će holivudskoj glumici biti uručena nagrada "Srce Sarajeva" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: