Film/TV 8

03.08.2024.

18:54

Stiven King svima preporučuje ovaj kontroverzni film iz 2001. godine VIDEO

Uz romane, kratke priče i scenarije, renomirani autor Stiven King ponekad piše kritike i filmske eseje.

Izvor: Index.hr

Stiven King svima preporučuje ovaj kontroverzni film iz 2001. godine VIDEO
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Podeli:

Kralj horora je 1981. godine objavio knjigu Danse Macabre u kojoj je istraživao razne vrste horora. Knjiga je ponovno objavljena 2010. godine, nakon što je dodao novi esej nazvan What's Scary.

U njemu se osvrnuo na moderne horore i složio listu filmova koje preporučuje svim ljubiteljima žanra. Kako navodi Slash Film, uz hvaljene horore The Descent, Scream i Shaun of the Dead našao se i kontroverzni film Jeepers Creepers.

To je horor iz 2001. godine. Film prati brata i sestru, Triš i Darija, koji se vraćaju sa fakulteta za vreme prolećnih praznika. Putem pričaju o urbanoj legendi o mladom paru koji je nestao dok se vozio putem na kom se oni trenutno nalaze.

Nakon što naiđu na jezivog stranca koji iz svog kamiona baca tela umotana u krvave čaršafe, odlučuju da istraže šta se događa, ne znajući da će se naći licem u lice sa čudoviđtem koje lovi mlade.

Iako je film ostvario kritički i komercijalni uspeh te doveo do nastanka cele franšize, neki ga danas smatraju kontroverznim jer ga je režirao i napisao Victor Salva.

Pre nego što je film imao premijeru, Salva je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje dvanaestogodišnjeg dečaka koji je glumio u njemu. Reditelj je osuđen na tri godine zatvora, ali je pušten nakon samo petnaest meseci.

Iako su mnogi verovali da mu je karijera gotova nakon stravičnog zločina, Salva je nastavio da snima filmove. Produkcijske kuće koje su ga finansirale neretko su se nalazile na meti kritika jer su sarađivale s njim.

King je pohvalio film uprkos Salvinoj prošlosti

Dok neki veruju da se umetnost ne može odvojiti od umetnika, King ima suprotno mišljenje. U svojoj preporuci osudio je kontroverznog reditelja, ali je istovremeno pohvalio njegovo delo.

"Victor Salva je problematičan, nestabilan redielj koji ima uznemirujuću i nestabilnu prošlost - koja uključuje osudu za seksualno zlostavljanje deteta - ali ovaj film, čiji je fokus na bratu i sestri koji se susreću sa natprirodnim serijskim ubicom, nemilosrdno je zastrašujući", napisao je autor.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: