Film/TV 6

01.07.2024.

16:28

Kristofer Nolan otkrio koji su mu filmovi bili najveća inspiracija

Filmovima obeleženim jedinstvenim stilom, poput ostvarenja Kristofera Nolana, ne odbacuju se sva pravila i ne preoblikuje se filmski medij. Nolanovi filmovi su rezultat kombinacije različitih uticaja.

Izvor: Index.hr

Kristofer Nolan otkrio koji su mu filmovi bili najveća inspiracija
Profimedia

Podeli:

Oni su zabavni, ali održavaju ravnotežu između umetničkog izraza i popularne kulture. Osim toga, publika uvek prepozna njegove filmove.

Ova dinamika je savršeno prikazana u dva klasična filma koja su imala veliki uticaj na Nolana. Iako su oba u istom žanru, s revolucionarno upotrebljenim vizuelnim efektima, 2001: Odiseja u svemiru Stenlija Kjubrika i Ratovi zvezda Džordža Lukasa su veoma različiti u skoro svakom pogledu.

Prvi je pažljivo osmišljen film o ljudskom iskustvu i opasnostima preteranog znanja. Drugi je akciona avantura inspirisana starim serijama i filmovima Akire Kurosave i koja je oborila sve rekorde.

Ako ih svedemo na osnovne elemente, rezultat je nešto poput Nolanovog filma. Njegova trilogija Mračni vitez, Početak i Interstellar jesu epski filmovi velikih razmera koji zahtevaju ogromne troškove.

Iako se Nolan ugleda na Kjubrika i Lukasa, preferira praktične setove i pomera granice tehnologije u kameri, on se više fokusira na teme kao što su vreme, smrtnost i identitet. Istovremeno, poštuje Lukasov talenat za stvaranje filmova koji su izuzetno popularni i pružaju zabavu kao beg od stvarnosti.

Nolanov talenat inspirisan kinematografijom Dejvida Lina

Režiser je ideju o "prikazu mentalnih stanja i sećanja" direktno preuzeo od Terensa Malika i iz filma Tanka crvena linija, koji je nazvao otkrovenjem zbog načina na koji film stalno koristi jednostavne rezove da prikaže uspomene ili flešbekove, prenosi Far Out Magazin.

Ovu tehniku je koristio u nekoliko filmova, uključujući Memento, Prestiž  i Početak, donekle i u Denkerku i u Tenet, zbog načina na koji se njihove radnje smenjuju između različitih perspektiva.

Takođe, njegov izražen talenat za besprekorno komponovanu sliku direktno je inspirisan kinematografijom Dejvida Lina i filmom Lorens od Arabije. Pored toga, revolucionarno majstorstvo Alfreda Hičkoka u vizuelnoj neizvesnosti oblikovalo je sve, od Denkerka do Openhajmera.

Gledajući filmove navedenih autora, Nolan je formirao nezamenljiv stil, koji ga je učinio jednim od najpoznatijih filmskih reditelja.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: