Film/TV 1

21.06.2024.

14:33

Novi Netfliksov dokumentarac zaludeo gledaoce: "Plakao sam gledajući ga" VIDEO

Brojni korisnici društvenih mreža puni su reči hvale za novi Netfliksov dokumentarac "Black Barbie: A Documentary".

Izvor: b92.net/index.hr

Novi Netfliksov dokumentarac zaludeo gledaoce: "Plakao sam gledajući ga" VIDEO
T. Schneider/Shutterstock

Podeli:

Film govori o afroameričkoj Barbi lutki koja je počela da se prodaje 1980. godine i njenom uticaju na tamnopute devojke. Naime, tamnoputa Barbika pomogla je malim Afroamerikankama da shvate da zbog svoje boje kože nisu ništa manje vredne od ostalih devojčica. Do tada je klasična Barbika svetle puti, plave kose i plavih očiju važila za simbol lepote i ženstvenosti.

Stiže novi film o čuvenoj lutki: "Barbi je uvek bila crna" VIDEO

Film Black Barbie je režirala Lagueria Davis, a film se bavi uticajem tri Afroamerikanke koje su bile zaposlene u Mattelu - Mej Mičel, Kiti Blek Perkins i Stejsi Mekbrajd-Irbi. Njih tri su zaslužne za stvaranje tamnopute Barbike, a Mej Mičel je tetka Laguerie Davis, pa je rediteljka dobila mnogo informacija iz prve ruke.

Možda vas zanima

"Prvih nekoliko godina smo istraživali i razvijali scenario. Posle toga smo pokušavali da pronađemo sredstva za snimanje filma. Lagueria nije želeo da ovaj film bude posvećen Mattelu koji diktira šta će se reći. Kada nameravate da što više ispoštujete kulturu, stvari mogu da potraju malo duže", rekla je producentkinja Alija Vilijams.

Brojni korisnici društvenih mreža izjavili su da su oduševljeni ovim dokumentarcem i da izgleda da je film Barbie, rediteljke Grete Gervig, koji je prošlog leta "izludeo" publiku, dobila konkurenciju.

Možda vas zanima

"Ovo je najbolji dokumentarac koji sam ikada video", "Film je probudio najdublje emocije u meni. Predivan omaž Afroamerikankama", "Plakao sam gledajući ovaj film", neki su od komentara.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: