Film/TV 0

04.04.2024.

8:12

Tri legendarna horora se temelje na životu jednog serijskog ubice

Postoje čak tri klasična horor filma za koje se smatra da ih je nadahnuo isti čovek.

Izvor: Index.hr

Tri legendarna horora se temelje na životu jednog serijskog ubice
Shutterstock/Liu zishan

Podeli:

Gein je bio osuđeni ubica i osumnjičeni serijski ubica, a priroda njegovih ubistava donela mu je nadimak Plainfieldski mesar. Gein je svoje zločine počinio u rodnom gradu Plejnfildu u Viskonsinu, a osim po ubijanju ljudi, bio je poznat i po ekshumiranju leševa iz grobova, čije bi delove tela koristio kao uspomene.

Njegovi gnusni zločini izašli su na videlo kada je njegov dom pretražen u vezi s nestankom Bernis Vorden 1957. godine. Vorden, koja je bila majka gradskog zamenika šerifa, otkrivena je kako visi bez glave s izrovanom utrobom u Geinovoj kući.

Policija je potom otkrila ženinu glavu i srce, kao i organe drugih ljudi koji su bili u teglama. Gein je navodno koristio i lobanje kao činije za supu te pojas napravljen od ljudskih bradavica. Nakon hapšenja, Gein je priznao Vordenovo ubistvo, kao i smrt Meri Hogan, koja je nestala tri godine ranije.

Što se tiče jezivih otkrića u njegovoj kući, Gein je takođe priznao da je izvršio raciju na lokalnom groblju tražeći tela. Nakon što je priznao, proglašen je krivim za ubistvo i zadržan je u psihijatrijskoj ustanovi nakon što je utvrđeno da je zakonski neuračunljiv. Preminuo je u dobi od 77 godina od komplikacija povezanih s rakom pluća, inspirisavši u međuvremenu čak tri legendarna horora.

Filmovi koje je inspirisao

Prvi od njih je slavni film Alfreda Hičkoka Psiho.

Gein je takođe inspirisao film The Texas Chain Saw Massacre, za koji se smatra da se odnosi na Geinovu farmu u Plejnfildu. Takođe, čini se da je iz Geinovih zločina pozajmio ideje poput uređenja doma s delovima tela, mogućeg kanibalizma i kožnih maski. Tobi Huper, koji je režirao film, otkrio je 1997. da je odrastao malo nakon vremena kada je Gein živeo.

"Odrastao sam uz tu vrstu priče uz logorsku vatru, znate, horor priče koje pričate u šumi. Nisam zapravo znao ime tog čoveka; nisam čak ni znao za Eda Geina. Jednostavno sam znao za nešto što se dogodilo što je bilo užasno. Ali ta mi se slika stvarno zadržala i odrastao sam s takvom vrstom žara u svom umu", rekao je.

Serijski ubica inspirisao je i film The Silence of the Lambs (Kad jaganjci utihnu). Naime, kultni i zastrašujući lik Bafalo Bila navodno je nastao kao mešavina Geina, Teda Bandija, Gerija Hajdnika  i Edmunda Kempera. U filmu, ubica nosi odelo napravljeno od kože svoje žrtve, što se čini kao referenca na Geinove užasne zločine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: