Aktuelno 0

24.10.2024.

16:33

Retki kucani rukopis "Malog princa" prodaje se za 1,25 miliona dolara FOTO

Na prodaju se nudi retki kucani rukopis "Malog princa" francuskog pisca Antoana de Sent-Egziperija, koji je procenjen na 1,25 miliona dolara i koji sadrži mnogobrojne ručne ispravke samog autora.

Izvor: Tanjug

Retki kucani rukopis "Malog princa" prodaje se za 1,25 miliona dolara FOTO
Shuterstock/Naumova Ekaterina

Podeli:

U pitanju je jedna od samo tri poznate kopije i ovo je prvi put da se ovakav rukopis nudi javnosti, preneo je "Gardijan".

U rukopisu se nalazi prva verzija poznate rečenice: "Čovek samo srcem dobro vidi. Suština se očima ne može sagledati".

Rukopis će biti izložen na izložbi "Abu Dabi Art", godišnjoj umetničkoj manifestaciji koja će biti održana u Abu Dabiju krajem novembra, gde će ga prodavati trgovac Piter Herington iz Londona.

Uz rukopis su priložene i dve originalne skice princa.

Jedna od drugih poznatih kopija čuva se u biblioteci i muzeju "Centar Hari Ransom" (Harry Ransom Center) na Univerzitetu u Ostinu u Teksasu, dok se druga nalazi u Nacionalnoj biblioteci Francuske u Parizu.

Verzija koja se prodaje je jedina koju je Sent-Egziperi zadržao kao svoju radnu kopiju. "Mali princ" je prvi put objavljen u SAD 1943. godine, a u Francuskoj 1946. godine i jedna je od najprevođenijih knjiga na svetu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pakt potpisan; "Ovo je bez presedana"

Nemački avioni sposobni za praćenje ruskih podmornica počeće sa operacijama uz obalu Škotske već sledeće godine, u okviru odbrambenog sporazuma koji će biti potpisan između Londona i Berlina.

8:30

23.10.2024.

1 d

Podeli: