Aktuelno 9

16.10.2024.

18:37

"Srbi kao Hrvati": Biraju se nove reči, ali komentari ostaju isti

Duhoklonuće, smućak, prohujak, neke su od reči su koje je iznedrilo takmičenje za najbolju novu srpsku reč, a koje izaziva veliki broj komentara, pozitivnih, ali i negativnih, među kojima se ističu navodi da se ovim potezom Srbi ugledaju na hrvatski jezik.

Izvor: B92.net

"Srbi kao Hrvati": Biraju se nove reči, ali komentari ostaju isti
Leka Sergeeva/Shutterstock

Podeli:

Ove godine na konkurs je prijavljeno više od 600 reči, potom napravljen izbor od 130, koje trenutno ocenuje žiri, nakon čega će javnost dobiti priliku da glasa za reči koje smatra da bi trebalo da postanu deo srpskog jezika.

Takmičenje organizuje sajt "Mala biblioteka", a jedan od organizatora, Veljko Žižić rekao je za B92.net da je njihova ideja široko prihvaćena u društvu i da sa svih strana stižu pohvale, ali se osvrnuo i na negativne komentare koji se, kaže, najčešće odnose na to da se kovanjem ovih reči "ugledamo na Hrvate", kao i da je "jezik živa stvar i da se ne sme dirati".

"Nama je poznato da Hrvati već više decenija smišljaju reči, ali treba se podsetiti da je to isto slučaj i u većini evropskih jezika, recimo kod Francuza. Mogli bismo reći umesto da smo Hrvati, da mi stvaramo reči kao Francuzi ili Nemci, i onda bi to zvučalo drugačije. Jezik naravno jeste živa stvar i stalno se gradi - upravo zbog toga, i zato što je to naš jezik, mi imamo pravo da se jezikom igramo, da gradimo i tražimo nova rešenja u okviru našeg značenjskog, jezičkog i zvučnog okvira. Razmišljanje i stvaralaštvo na sopstvenom jeziku su delovanja od velike vrednosti i njih uvek trebamo podsticati, i među mladima i među starima", objasnio je Žižić.

Ističe i da su se pojedine reči sa prethodnih izbora koristile i u svakodnevnoj komunikaciji, ali da se istakla reč duhoklonuće.

"Reč Duhoklonuće je imala velikog društvenog odjeka prošle godine. Osim što je divna reč, ona je nas je na dobar način podsetila da stavimo prst na čelo i upitamo se o godini i vremenu koje živimo. Ne postoji gotovo ni jedna osoba u Srbiji i šire koja tu reč nije čula. Poznato nam je da je ta reč imala više hiljada prikaza na internetu, i da je potom počela i nazavisno da se pojavljuje. Jedan bend je dobio naziv Duhoklonuće", naveo je Žižić u izjavi sa naš sajt.

On je naveo i da nije cilj menjanja jezika, već popravljanje stava i odnosa prema jeziku.

"Jezik jeste živa stvar, neka vrsta zajedničke civilizacije, poput bašte koju zajednički,smisleno i neprestano održavamo i činimo lepom i korisnom. U jezik je neophodno pažljivo i stalno ulagati, a ishod tog ulaganja postaje vidljiv vremenom", zaključio je Veljko Žižić.

Žiri odlučuje do 20. oktobra, nakon čega sledi javno glasnje, a pobednike ćemo dobiti 1. novembra.

Spisak od 130 reči koje su stigle do komisije možete pronaći ovde.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: