Aktuelno 1

16.10.2024.

15:05

Martin Skorseze otkrio svoj omiljeni film: "To je remek-delo" VIDEO

Martin Skorseze smatra se jednim od najvećih filmaša našeg doba, ali njegov doprinos kinematografiji nadilazi njegovu filmografiju.

Izvor: Index.hr

Martin Skorseze otkrio svoj omiljeni film: "To je remek-delo" VIDEO
EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Podeli:

Pre nego što je stao iza kamere, bio je zaljubljenik u filmove i svoju strast nikada nije skrivao. Ceo život zalaže se za globalnu kinematografiju, a njegova organizacija restaurirala je klasike koji bi inače bili zauvek izgubljeni.

Iako je naišao na veliku osudu zbog kritikovanja Marvelovih filmova i njihove dominacije na tržištu, Skorseze ostaje dosledan u svom stavu o filmskoj edukaciji. Često naglašava da je važno da mladi umetnici posvete pažnju filmskom obrazovanju.

Tokom razgovora s Criterion Collectionom reditelja su zamolili da nabroji deset filmskih remek-dela koja su uticala na njegov put kao reditelja. Dok su drugi gosti kratko opisali svoje izbore, Skorseze je napisao mini-eseje za svaki od svojih odabira.

Otkrio je da je oduvek bio lično fasciniran jednim italijanskim filmom. Reč je o istorijskoj drami iz 1963. reditelja Lučina Viskontija - "Leopard".

Radnja filma prati princa od Saline, plemenitog aristokratu koji pokušava da očuva svoju porodicu i društveni stalež usred burnih društvenih previranja na Siciliji 1860-ih godina.

Objašnjavajući zašto je odabrao ovaj film, Skorseze je izjavio: "Još jedno remek-delo o Siciliji, još jedna meditacija o večnosti, beskrajno bogata istorijska tapiserija, pažljivo komponovana u boji i na 70 mm. Zapravo, vreme je pravi protagonista u Leopardu: kosmička dimenzija vremena, veka i epoha o kojima princ razmišlja; sicilijansko vreme, u kojem se dani i noći protežu u beskonačnost; i aristokratsko vreme, u kojem se ništa ne žuri, a sve se događa baš onako kako treba, kako se oduvek događalo."

Skorseze je otkrio da je oduvek bio oduševljen tim filmom i da bi o njemu mogao da govori satima. 

"To je film koji mi postaje sve važniji kako godine prolaze", zaključio je.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: