Aktuelno 5

10.10.2024.

13:08

Han Kang dobitnica Nobelove nagrade za književnost

Dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost je Han Kang (54) iz Južne Koreje, saopštio je danas Nobelov komitet.

Izvor: Tanjug

Han Kang dobitnica Nobelove nagrade za književnost
EPA/HANNAH MCKAY

Podeli:

U obrazloženju odluke navodi se da je nagradu dobila zbog svoje intenzivne poetske proze koja se suočava sa istorijskim traumama i razotkriva krhkost ljudskog života.

Rođena je u južnokorejskom gradu Gvangdžu pre nego što se, sa devet godina, preselila sa porodicom u Seul. Potiče iz intelektualne porodice, a njen otac je bio ugledni romanopisac. Pored pisanja, posvetila se i umetnosti i muzici, što se ogleda kroz čitavu njenu književnu produkciju.

Od 1901. godine dodeljeno je 116 Nobelovih nagrada za književnost. Pravo predlaganja kandidata za nagradu imaju članovi Akademije, članovi akademija i društava sličnih njoj po članstvu i ciljevima, profesori književnosti i jezika, bivši nobelovci za književnost, predsednici književnih organizacija koje su reprezentativne.

Predlozi u pisanoj formi za ovogodišnjeg laureata moraju da stignu u Nobelov komitet do 31. januara, koji predloge razmatra u aprilu daje na odobrenje Akademiji preliminarnu listu kandidata, koja sadrži oko 20 imena. Počasni autor obično prima nagradu od oko milion dolara, a uručuje se 10. decembra na Dan Nobela.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

1 d

Podeli: