Aktuelno 0

08.10.2024.

12:17

Zubin Mehta i Beogradska filharmonija ponovo zajedno VIDEO

Čuveni maestro, jedan od najvećih dirigenata svih vremena Zubin Mehta, stigao je u Beogradsku filharmoniju na prvu probu koncerata zakazanih za 11. i 12. oktobar u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Izvor: B92.net

Zubin Mehta i Beogradska filharmonija ponovo zajedno VIDEO
M. Risović

Podeli:

Oba koncerta su rasprodata. Veliko uzbuđenje je vladalo pred petnaesti susret Mehte i Beogradske filharmonije, čije je muzičare maestro pozdravio na srpskom jeziku, saopštili su iz Filharmonije.

"Dobar dan, veoma sam srećan što sam ponovo ovde. Žao mi je što nisam mogao da idem sa vama na turneju po Kini, ali čujemo da vam je bilo sjajno", rekao je maestro orkestru.

Mehta je otpočeo probu uz Šubertovu Simfoniju br. 9, Veliku, i to sa vrlo neobičnom postavkom orkestra, tako što su drveni duvači u jezgru orkestra. Na programu su takođe i Uvertira iz Mocartove opere "Figarova ženidba", kao i Simfonija u ge-molu br. 40 istog kompozitora.

Danas 88-godišnji maestro aktivni je dirigent nemerljivog renomea. Na svetskoj muzičkoj sceni prisutan je gotovo sedam decenija sa nastupima koji su postali istorijski, a Beogradska filharmonija je u uskom krugu najboljih orkestara sveta sa kojima Mehta redovno sarađuje. Samo dan pred dolazak u Beograd, Mehta je dirigovao Bruknerovu Osmu simfoniju u Firenci sa orkestrom Mađo muzikale. Posle nastupa sa Beogradskom filharmonijom dirigovaće orkestru škole “Buhman–Mehta” u Tel Avivu, nakon čega ima nastupe sa Filharmonijom iz Los Anđelesa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beogradska filharmonija (@bgfilharmonija)

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: