Aktuelno 0

19.09.2024.

22:49

Vraćen ukradeni portret Vinstona Čerčila

Italija je vratila Kanadi portretnu fotografiju britanskog ratnog premijera Vinstona Čerčila, koja je ukradena iz hotela u Ontariju pre dve godine i na aukciji prodata jednom italijanskom advokatu, koji nije bio upoznat s krađom.

Izvor: Tanjug

Vraćen ukradeni portret Vinstona Čerčila
Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Podeli:

Fotografiju poznatu kao "lav koji riče" uslikao je fotograf Jusuf Karš 1941. godine, neposredno nakon što je britanski lider održao govor u kanadskom parlamentu.

Čerčil drži ruku na kuku i mršti se ka objektivu, što je Karš pripisao činjenici da je malo pre nego što ga je uslikao, uzeo cigaru iz ruke premijera, prenosi Rojters.

Slika se godinama nalazila u hotelu Fermont Šato Lorije, gde je jermensko-kanadski fotograf nekada imao studio, ali je osoblje shvatilo u avgustu 2022. da je originalna slika zamenjena potpisanom kopijom.

Naknadna istraga je pokazala da je slika nestala iz hotela tokom božićnih praznika 2021. i da ju je aukcijska kuća u Londonu prodala u maju 2022. advokatu Nikoli Kasineliju, koji je pristao da je vrati kada je saznao istinu.

''Mislim da, ako ju je gospodin Karš poklonio hotelu, to znači da je zaista želeo da ostane tamo“, rekao je Kasineli tokom ceremonije u kanadskoj ambasadi u četvrtak.

Rekao je da je platio 5.200 funti bez provizije na aukciji i da je dobio samo delimičan povraćaj novca. Direktorka kanadskog hotela Ženeviv Dima je napomenula da se radi o čuvenoj fotografiji, koja je deo istorije tog hotela. Kanadski mediji su preneli da je uhapšen muškarac iz Ontarija i optužen za krađu fotografije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: