Aktuelno 3

16.09.2024.

13:36

Tajne serije koja je osvojila 18 Emi nagrada: Amerikanci zbog nje promenili način ishrane VIDEO

"Šogun" je serija zasnovana na istoimenom bestseleru Džejmsa Klavela iz 1975. godine, bila je hit na NBC mreži i što je, s društvenog stanovišta zanimljivije, sjajna reklama svega japanskog u celom svetu.

Izvor: b92.net/Japan Times

Tajne serije koja je osvojila 18 Emi nagrada: Amerikanci zbog nje promenili način ishrane VIDEO
EPA-EFE/ALLISON DINNER

Podeli:

Između ostalog, zahvaljujući njoj, suši je postao omiljena hrana brojnim Amerikancima, koji su, pre nego što su odgledali "Šoguna" prvoklasnim komadima tunjevine hranili mačke.

Tako je, bar, opisao novinar Japan Times-a Mark Šiling.

Nova serija istog imena, koja je imala 10 epizoda, takođe je postala veliki hit, pogledalo ju je devet milona ljudi na striming platformama širom sveta i to za prvih šest dana od početka emitovanja. U Japanu su "odlepili" za njom, u inostranstvu su imali samo reči hvale, od upotrebe titlova umesto sinhronizacije za japanski dijalog, do posebnog tretmana ženskih likova.

I nova serija prati obrise Klavelovog romana, a nakon njegove smrti njegova ćerka Mihaela Klavel je postala izvršna producentkinja.

Međutim, kreatori serije, bračni par Rejčel Kondo i Džastin Marks, odlučili su da malo ažuriraju likove, pa pilot Blektorn više nije samo "beli spasilac". Malo drugačije su prikazali i Japan iz doba samuraja.

Vodeći računa da se ne zameri prethodnicima, Marks je istakao da je "serija iz 1980. godine napravila velike korake da dovede Japan do američke svesti", pa dodao:

"Moramo da dođemo do novog razumevanja zašto je bilo važno ispričati ovu priču danas, ali i kakve smo greške napravili u našoj kulturnoj prošlosti kada smo pokušavali da predstavimo Japan kroz našu industriju. Naravno, i da nađemo odgovor na pitanje kako da to izbegnemo".

Jedan od glavnih glumaca Hirojuki Sanada, koji igra lik po uzoru na vojskovođu Tokugavu Iejasua, istakao je:

"Mislio sam da je ovo sjajna priča za predstavljanje naše kulture svetu".

Radnja serije je, uglavnom fokusirana, na njih i na borbe za moć tog doba, pri čemu se Toranaga nalazi u opasnosti da bude nadvladan, možda i pogubljenod strane rivala Lorda Išida (Takehiro Hira) i njegovih saveznika.

Vođeno je računa o svakom detalju, od Blektornovog broda razorenog olujom do bogato obojenih kimona aristokratskih likova.

Fanovi i kritičari u Japanu su naveli da su oduševljeni, serija je na sajtu Roten Tomatos dobila 99 odsto pozitivnih ocena. Jedan obožavalac objavio je na Iksu (bivši Tviter):

"Istorijsko dostignuće je to što se priča smeštena u Japan, gde je sve urađeno autentično, distribuira svetu.“

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: