Aktuelno 0

11.09.2024.

12:02

Nova premijera u Ateljeu 212: "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo"

Premijera u Ateljeu 212, 15. septembra u 20, scena Mira Trailović: Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo, po romanu Mirjane Drljević, u dramatizaciji Slobodana Obradovića i režiji Bojane Lazić.

Izvor: B92.net

Nova premijera u Ateljeu 212: "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo"
Boško Đorđević

Podeli:

Roman "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo" u osnovi je detektivski roman. koji prati istragu tri nestale devojke. Inspektorka Lepa Vidić, i sama majka, istražujući slučaj nestalih devojaka upoznaje svet njihovih majki. Taj svet bliskih prijateljica iz detinjstva uronjen je u iskustva i sećanja na ratnu prošlost devedesetih godina prošlog veka. Lepa Vidić, u rasvetljavanju kompleksnog i konkretnog zločina iz sadašnjosti, razotkriva klupko sukoba i zločina iz prošlosti, rasvetljavajući priču o društvu uopšte. Periša Perišić je u pogovoru roman precizno okarakterisao i kao „forenziku kolektivnog pamćenja“.

"Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo" je pobednički rukopis konkursa izdavačke kuće Booka i OTP banke za najbolji neobjavljeni roman. Takođe, bio je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, te u izboru za nagradu Meša Selimović.

Mirjana Drljević, rođena 1971. u Beogradu, autorka je drame "San o Svetom Petru Cetinjskom" igrane u Crnogorskom narodnom pozorištu i javno čitane u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao i drame "Suncokreti" izvođene u Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu.

"Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo" njen je debitantski roman.

Bojana Lazić je rediteljka zapažene internacionalne karijere, kojoj će ovo biti prva saradnja s Pozorištem Atelje 212.

Pored rediteljke i autora dramatizacije, autorski tim predstave čine kompozitor Vladimir Pejković, kostimografkinja Biljana Tegeltija Bojanić, scenografkinja Zorana Petrov, saradnik za scenski pokret Damjan Kecojević, a organizator je Boško Radonjić.

U predstavi "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo" igraju glumice Aleksandra Janković, Borjanka Ljumović, Radmila Tomović, Anastasija Mandić i Snežana Savić.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: