Aktuelno 4

10.09.2024.

14:01

Od Darta Vejdera do Brodveja: Po čemu ćemo pamtiti Džejmsa Erla Džonsa

Džons je bio jedan od prvih afroameričkih glumaca, koji je imao stalnu ulogu u nekoj drami emitovanoj tokom dana na američkoj televiziji i jedno pozorište na Brodveju je nazvano njegovim imenom.

Izvor: b92.net/index.hr

Od Darta Vejdera do Brodveja: Po čemu ćemo pamtiti Džejmsa Erla Džonsa
Profimedia/xRalphxDominguez/MediaPunchx

Podeli:

Holivudski glumac Džejms Erl Džons je preminuo u 93. godini, a iza njega je ostalo bogato umetničko nasleđe.

Njegov glas je postao sinonim za najpopularnije likove u popularnoj kulturi, a njegovi nastupi na sceni i pred kamerama su učvrstili njegov status jednog od najvećih glumaca svih vremena, tako da ne čudi što mu je 2011. dodeljen prestižni status EGOT (Emi, Gremi, Oskar, Toni).

Karijeru je započeo manjom ulogom u jednom od najboljih filmova svih vremena - crnoj komediji "Dr Strejndžlav", u režiji legendarnog Stanlija Kjubrika. U tom ostvarenju je igrao poručnika Lotara Zoga, člana posade bombardera B-52.

Potom je 1970. igrao u brodvejskog predstavi "The Great White Hope", o bokseru Džeku džonsonu i za tu rolu je osvojio nagradu "Toni", a bio je nominovan i za Oskara i Zlatni globus.

Serijal "Zvezdani ratovi"

Džons je posudio glas negativcu Dartu Vejderu u prvoj trilogiji "Zvezdani ratovi", koju čine filmovi "Zvezdani ratovi IV: Nova nada" (1977.), "Zvezdani ratovi V: Imperija uzvraća udarac" (1980.) i "Zvezdani ratovi VI: Povratak Džedaja" (1983.). Ulogu je kasnije ponovio u spin-offu Rogue One iz 2016. godine i filmu "Zvezdani ratovi IX: Uspon Skywalkera (2019).

"Konan varvarin" (1982.)

U avaturističkom filmu Džona Milijusa tumačio je negativca Talsa Dumu, vođu zlog kulta koji je ubio Konanove (Arnold Švarceneger) roditelje.

"Princ otkriva Ameriku" ("Coming to America", 1988.)

U komediji "Princ otkriva Ameriku" bio je kralj Džofe Džofer imaginarne afričke države Zamunde. Istu ulogu ponovio je i u nastavku iz 2021. godine, a to mu je bio i poslednji film u karijeri.

U Diznijevom animiranom klasiku iz 1994. godine, legendarni glumac dao je glas Mufasi, ocu lavića Simbe. Ulogu je ponovio i 2019. godine u igranoj adaptaciji.

"Polje snova" ("Field of Dreams", 1989.)

U filmu "Polje snova" ("Field of Dreams"),  glumio je namrgođenog pisca i aktivistu Terensa Mana, koji pomaže farmeru iz Ajove (Kevin Kostner) da izgradi teren za bejzbol.

"Lov na Crveni oktobar" ("The Hunt for Red October", 1990.)

Džons je u kultnom ostavrenju "Lov na Crveni oktobar" glumio zamenika direktora CIA-e i viceadmirala Džejmsa Grira. Istu ulogu ponovio je i u nastavcima filma: "Patriotske igre" i "Neposredna opasnost", u kojima je glumio uz Harisona Forda, kolegu iz "Zvezdanih ratova".

Inače, Džons je bio jedan od prvih afroameričkih glumaca, koji je imao stalnu ulogu u nekoj drami emitovanoj tokom dana na američkoj televiziji. Na daskama koje život znače i pred kamerama bio je sedam decenija tokom kojih je osvojio dva Emija, Zlatni globus, dve nagrade Toni, Gremija, Nacionalnu medalju za umetnost, počasno priznanje Kenedi centra, počasni Oskar i Tonija za životno delo. Jedno pozorište na Brodveju je 2022. godine nazvano njegovim imenom.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: