Aktuelno 5

08.09.2024.

12:14

Kventin Tarantino je ovog reditelja uporedio sa Spilbergom: "Volim ga" ANKETA

Uz opsežnu filmografiju vrednu deset milijardi dolara i niz prestižnih nagrada, Stiven Spilberg nosi titulu najuspešnijeg filmskog reditelja svih vremena.

Izvor: Index.hr

Kventin Tarantino je ovog reditelja uporedio sa Spilbergom: "Volim ga" ANKETA
EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Podeli:

Zato nije čudno da mnogi filmaši pokušavaju da pronađu tajnu formulu koja ga je dovela do uspeha.

Međutim, prema mišljenju Kventina Tarantina, samo je jedan reditelj uspeo da stane rame uz rame sa Spilbergom bez da je pritom izgubio vlastiti identitet.

Tokom jednog intervjua za Total Film, Tarantino je otkrio da je veliki obožavatelj korejskog redotelja Bonga Joon-hoa, kojeg je nazvao "korejskim Spilbergom".

"Volim Bong Džun-hoa, tipa koji je režirao film Domaćin (The Host)", izjavio je redatelj Kill Billa, prenosi Far Out.

"Za mene je on korejski Spilberg", dodao je.

"Video sam tuđe pokušaje imitiranja onoga što smatraju tajnom Spilbergovog uspeha, ali tajna je zapravo način na koji funkcioniše njegov smisao za humor, zabavljanje publike bez obzira na temu filma", dodao je.

"To su Spilbergovi unutrašnji mehanizmi, a ima ih i Joon-ho, čak i u turobnoj, istinitoj priči kao što je film Sećanja na ubistvo (Memories of Murder)."

Iako Domaćin na prvu deluje kao tipični naučno-fantastični film s puno specijalnih efekata, u kojem je glavni negativac čudovište, ono što ga čini "spilbergovskim" jeste činjenica da je film ukorenjen u društveno-političkim i ekonomskim problemima koji su u to vreme mučili Južnu Koreju. Osim toga, heroji cele priče nisu tipični holivudski akcioni junaci, već jedna disfunkcionalna porodica.

Slično tome, Sećanja na ubistvo je triler o serijskom ubici, inspirisan stvarnim događajima, ali poseban je po tome što je film emocionalno dubok uprkos mračnoj tematici, a uz to je obeležen dirljivim trenucima koji su isprepleteni neočekivanim humorom.

Premda je Spilberg majstor balansiranja ovakvih elemenata, Bong Džun-ho je prema Tarantinovom mišljenju jednako vešt u tome.

Da li se slažete?

loader

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: