Aktuelno 1

06.09.2024.

8:14

"Taj Beograd više ne postoji, ali ostaje u Borinoj pesmi" VIDEO

Legendarni muzičar je opevao Crkvu Svetog Marka i mnoga druga mesta u Beogradu koja su mu privatno obeležila život, a sada ih u sklopu pešačke ture "Riblja čorba" obilaze njegovi fanovi

Izvor: B92.net/TV Prva

"Taj Beograd više ne postoji, ali ostaje u Borinoj pesmi" VIDEO
Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Podeli:

Pešačka tura "Riblja čorba" nikada nije postojala zvanično, ali fanovi te grupe i Bore Đorđevića su obilazili i obilaze mesta, koja se vezuju za taj kultni rok sastav i legendarnog muzičara.

O čemu je reč, za TV Prvu govorio je direktor Turističke organizacije Beograd Miodrag Popović.

"To su sva ona mesta, koja predstavljaju ispričanu i neispričanu priču Beograda...Crkva Svetog Marka je negde na pola puta, pominje se u pesmi "Dobro jutro", baš kao i taksisti. Nekad je pored bilo predstavništvo JAT-a i svi koji nisu imali svoj automobil dolazili su ovde, sedali u taksi i išli do aerodorma. Tu smo se vraćali. Taj Beograd više ne postoji, ali ostaje u Borinoj pesmi, baš kao sve ono što je bilo važno za naše generacije u to vreme", istakao je Popović.

"Bora je, naravno, pomalo sarkastičan i zajedljiv, niko to nije tako gledao, a sada svi to tako posmatramo i to je vrednost njegove muzike i pesništva. Nije on tekstopisac, on je pesnik. I odbijam da o njemu govorim u prošlom vremenu", objasnio je sagovronik TV Prve, pa dodao da su, osim Crkve Svetog Marka, u pešačkoj turi bitni i zgrada televizije i Radović.

"Tu je i kafana "Poslednja šansa". Slikovitog imena upravo govori o Beogradu tog vremena jer to je jedna od dve kafane u kojoj je moglo da se sedne posle 23 sata... Osim Bore u "Šansu" je dolazio i Dušan Prelević i druge legende. Moja generacija, tada klinci, sela bi sto pored i slušala ih šta pričaju. Bora je bio neverovatan hroničar vremena i čovek, koji je umeo da predvidi budućnost u svojim pesmama.  I mi smo sve to gutali i vaspitavali se", istakao je Popović.


Više o ovome pogledajte u videu u nastavku.

Izvor: prva

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: