Aktuelno 13

21.08.2024.

15:29

Poznato u kom muzeju će se nalaziti najskuplja slika u istoriji sveta

"Salvator Mundi" (Spasitelj sveta), najskuplja slika u istoriji sveta, koja se pripisuje Leonardu da Vinčiju završiće u centru novog muzeja u Saudijskoj Arabiji.

Izvor: Tanjug

Poznato u kom muzeju će se nalaziti najskuplja slika u istoriji sveta
Profimedia

Podeli:

Ovo je otkriveno u novom dvodelnom dokumentarcu BBC-ja o saudijskom prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu koji 2017. kupio renesansno delo a aukciji u galeriji Kristi u Njujorku Salvator Mundi  za rekordnih 450 miliona dolara.

Slika nije javno viđena otkako je prodata na aukciji, a kako navodi BBC, moguće je da se delo nalazi u skladištu u Ženevi, prenosi Art njuz.

Dobra vest je da bi njen vlasnik, prestolonaslednik Saudijske Arabije,  mogao da delo učini dostupnim javnosti u budućem muzeju u Rijadu, gde će slika služiti kao "kulturno sidro", slično kao Mona  Liza u Luvru, navodi BBC.

Godinama se smatralo da se slika "Salvator Mundi" nalazi na Bin Salmanovoj jahti, međutim, Bernard Hejkel, profesor bliskoistočnih studija na Univerzitetu Prinston, rekao je za BBC da se slika  čuva u Ženevi.

Pripisivanje slike "Salvator Mundi" Leonardu bilo je predmet intenzivne debate u svetu umetnosti.  Neki stručnjaci tvrde da stil slike nije u skladu sa poznatim Leonardovim radovima, posebno u pogledu proporcija figure i crta lica.

Slika je pretrpela značajnu restauraciju, što dovodi u pitanje autentičnost osnovnih slojeva i detalja.
 

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: