Aktuelno 1

20.08.2024.

18:34

Izložbom u čast Siniše Mihajlovića 22. avgusta započinje Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru

Pod sloganom "Da pobedi olimpijski duh“ na Zlatiboru će 22. avgusta započeti još jedna međunarodna smotra sportskog filma.

Izvor: B92.net

Izložbom u čast Siniše Mihajlovića 22. avgusta započinje Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru
B92.net

Podeli:

Sedamdesetsedam naslova i je u konkurenciji  za prestižna priznanja Festivala sportskog filma. Autori dolaze iz 25 zemalja i sa 4 kontinenta što najbolje potvrđuje da je Festival sportskog filma na Zlatiboru, jedna od najreprezentativnijih smotri sportskog filma u svetu. 

Festival će biti otvoren 22. avgusta, specijalnom izložbom u čast nedavno preminulog Siniše Mihajlovića. Na izložbi će posetioci moći da vide privatne fotografije, lične stvari, dresove, pehare i medalje. Ova izložba je pre Zlatibora bila postavljena samo u muzeju primenjene umetnosti u Beogradu i u Novom Sadu. Izložba će biti otvorena uz prisustvo brata Siniše

Mihailovića Dražena a otvoriće je Miroslav Tanjga – direktor sportskog sektora u Fudbalskom savezu Srbije, inače Sinišin kum.

Festival i ove godine dodjeljuje posebna priznanja, istaknutim sportistima i sportskim radnicima, sportskim savezima i organizacijama. Neki od ovogodišnjih laureata su Odbojkaški savez Srbije, Filmske novosti, Jugoslovenska kinoteka, te legendarni sportisti Ratko Rudić, Zoran Mustur, Vanja Grbić, Jurij Franko, Zoran Marković, te Miloš Grlica koji će dobiti priznanje „heroj sporta i života“.

Kao i prethodnih godina Festival i ove godine ima partnerski grad.  To je ove godine Herceg Novi, kojem je uručena zastava Evropskog grada sporta za 2024. godinu, čime je ovaj grad i zvanično ušao u porodicu Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta.

U čast najuspešnijih novskih sportista i sportskih radnika, na inicijativu lokalne samouprave, snimljen je dokumentarni film „Na zlatnim skalama“, koji je u zvaničnoj konkurenciji ovogodišnjeg izdanja MFSF na Zlatiboru.

Filmove u takmičarskom programu će ocenjivati eminentni stručnjaci iz sveta filma , Dušan Bulić, scenarista i kreativni producent iz Srbije, Marijana Terzin Stojčić, viši stručni saradnik Jugoslovenske kinoteke, te Vojko Korošec, direktor MFSF u Rogaškoj Slatini, Slovenija.

Organizatori festivala veoma su ponosni i na njegov kontinuitet, ali i na renome koji je ova smotra sportskog filma stekla tokom godina. Velika je čast da filmovi koji prođu kroz selekcije festivala, kasnije budu prepoznati u međunarodnim okvirima i da uz njihove opise stoji učestvovanje na Festivalu sportskog filma na Zlatiboru.

“Veoma smo ponosni što je film „General Svetomir Đukić“, reditelja Miloša Todorovića i producenta prof. dr Ognjena Rakčevića koji je premijerno bio prikazan na Festivalu 2020 godine, pre neki dan imao projekciju u Srpskoj kući u Parizu u okviru Olimpijskih igrara.

To govori o važnosti Festivala jer podstiče razvoj dokumentarnog filma, afirmiše mlade autore i gledaocima daje mogućnost da čuju neke manje poznate priče i vide neke zaboravljene velikane i sportske asove, starijim generacijama da probudi nostalgiju za prošlim vremenima, a mlađim generacijama da vide kako su sportisti nekada trenirali i kako su se razvijale njihove sportske karijere“ – istakla je Olivera Nikitović, direktorka festivala. 

Festival traje od 22.- 25. avgusta, kada će zvanično biti proglašeni najbolji filmovi. Ove godine filmovi će se prikazivati u Kulturnom centru na Zlatiboru, Domu Kulture u Čajetini i na Kraljevom trgu. Sportski dan za roditelje i decu biće organizovan 23.08. u 18.30 časova u Parku u Čajetini. 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: