Aktuelno 13

16.08.2024.

16:34

Šurda, Tihi i Prle... pa Srećko Šojić i Tika Špic: Legendarni likovi Siniše Pavića VIDEO

Siniša Pavić, koji je preminuo u 92. godini, ostavio je iza sebe najpopularnije likove jugoslovenske kinematografije i replike koje će se zauvek pamtiti.

Izvor: B92.net

Šurda, Tihi i Prle... pa Srećko Šojić i Tika Špic: Legendarni likovi Siniše Pavića VIDEO
Printscreen/ B92 TV

Podeli:

Pavić je autor svih najgledanijih serija čija popularnost ne opada ni posle više decenija od prvog emitovanja. Stvorio je likove koji će zauvek ostati upamćeni, a nadživeo je mnoge velike glumce koji su ih odigrali.

Prle i Tihi, likovi serija "Otpisani" i "Povratak otpisanih" čije replike mnogi znaju napamet, koje su doneli Dragan Nikolić i Voja Brajović, i danas su nekima omiljeni.

Čuveni Borivoje Šurdilović - Šurda, omiljeni lik mnogih Jugoslovena i dan-danas rado se citira. Malo ko ne zna Šurdine reči "Da odem u Grčku, makar na pet dana", koje zahvaljujući reprizama pamte i mlađe generacije. Šurda je glavni akter serije "Vruć vetar", koja se premijerno emitovala 1980, a Šurdu je igrao Ljubiša Samardžić.


Zatim (1982) Srećko Šojić (Lane Gutović) i Dimitrije Pantić (Nikola Simić) iz filmova "Tesna koža" postali su mnogima omiljeni filmski likovi, koje će Pavić kasnije oživeti u seriji "Bela lađa". Od "Lepa Brena za četiri osobe", "Ja sam iznenađen… i uvređen","Sido, rodila si idiota", do "Dame i gospođe", bezbroj je citata koje možemo i svakodnevno čuti.


Posebno popularni Pavićevi junaci nastajali su od 1987. godine a na TV ekranima redovno ih gledamo i danas.
Najpre je ogromnu popularnost doživela serija "Bolji život" (1987), te likovi Gige Moravca (Marko Nikolić) i Emilije Popadić (Svetlana Bojković).

Potom su 1996. godine u domove ušli Golubovići, porodica iz serije "Srećni ljudi". Riska (Radmila Savićević) bila je omiljena baka, a tu su i deda Aranđel (Bata Živojinović), te sin Vukašin (Desimir Stanojević) i unuk Neca. Neizostavna je i Malina Vojvodić (Snežana Savić).

Treća "Pavićeva porodica" jesu Gavrilovići, iz serije "Porodično blago" (2002). Pored Gavrila Gavrilovića (Mihajlo Janketić) i Valerije Gavrilović (Ceca Bojković), tu su i čuveni Tika Špic (Predrag Smiljković), Đoša (Bogoljub Mitić), Čerčil (Danilo Lazović), kao i Brando, kojeg igra Vojin Ćetković, koji je tada kao mlad glumac stekao veliku popularnost.


 

Koji vam je lik Siniše Pavića omiljen i zašto? Podelite u komentarima omiljene citate.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: