Aktuelno 3

06.08.2024.

8:45

Kritičari i gledaoci oduševljeni ovim dokumentarcem na Netfliksu: Ima 100% na Rotten Tomatoes-u VIDEO

Na Netfliks je stigao dokumentarni film "Mountain Queen: The Summits of Lhakpa Sherpa".

Izvor: Index.hr

Kritičari i gledaoci oduševljeni ovim dokumentarcem na Netfliksu: Ima 100% na Rotten Tomatoes-u VIDEO
Profimedia/©Netflix/Courtesy Everett Collection

Podeli:

Film, koji je režirala Lusi Volker, krajem prošle godine premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Torontu, potom se prikazivao u američkim bioskopima, a sada je dostupan i na streaming platformi.

Lakpa Šerpa je samohrana majka iz Nepala koja je postala prva žena ikada koja je uspela da se popne na Mont Everest. Do sad se na tu planinu popela deset puta.

Dokumentarac prati njen život u Nepalu dok se priprema za 10. uspon 2022. godine. Usput se suočava s drugim životnim izazovima.

"Film prati legendarnu karijeru Lakpu Šerpe i otkriva njenu životnu prošlost - od devojčice kojoj je uskraćeno obrazovanje u Nepalu, do njenog migriranja u Ameriku, preživljavanja partnerskog nasilja do neustrašivog primera svojoj deci", glasi sinopsis ovog dokumentarca.

Dokumentarac je naišao na odlične reakcije filmskih kritičara. Na Rotten Tomatoesu su mu dali ocenu 100%, dok su dokumentarac gledaoci na IMDb-u ocenili sa 7.7/10. 

Što kažu kritičari?

Karin Džejms iz Hollywood Reportera piše da su Volker i njen tim stvorili "zadivljujući narativ", dok je Karlos Aguilar za Variety film nazvao "potresnim". 

"Njena otpornost i narav osvetljavaju film, ali svakako prikazuje težak život, iscepan sukobima, koji uzimaju svoj danak", piše Tim Robi za Daily Telegraph. 

Za The Guardian Lesli Felperin je napisala: "Ovaj portret Lakpe Šerpe, jedine žene koja se 10 puta popela na Mont Everest, toliko je prepun uzbudljivih trenutaka da se ponekad čini emotivnim planinarenjem, ali s uspona se pruža prekrasan pogled".

Gledaoci: Priča je neverovatna

Mišljenja gledaoca su podeljena, ali film je uglavnom pozitivno ocenjen.

"Kad sledeći put budete u supermarketu, pogledajte osobu koja radi i zamislite da se baš ona popela na Mont Everest deset puta. To je priča o ovoj nepismenoj Nepalki koja se borila da odgoji svoje dve ćerke, bila je u nasilnom braku, a zatim sa svojim bratom radila kod kuće u Nepalu kako bi vodili ljude na najviši vrh", "Gledati njeno penjanje bilo je zastrašujuće, ali ceo film je vrlo dirljiv".

"Dirnuo me ovaj dokumentarac. Priča je neverojatna", "Ovo je predivna, dirljiva, stvarna priča o iznimno skromnoj i odlučnoj ženi. Njeno putovanje često je teško i zahteva od nje da duboko kopa za resursima koji su joj potrebni da bi ona i njena porodica preživeli, pritom otkriva da napreduje i pobeđuje te izazove. Njena priča je nadahnuće za sve žene", pišu gledaoci.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: