Aktuelno 8

27.07.2024.

16:06

Srbija kupila dragocen predmet dinastije Obrenović

Republika Srbija kupila je danas na aukciji u Aukcijskoj kući Henry´s u Nemačkoj značajan predmet - štap sa binoklom u dršci, na kome je istaknut grb porodice Obrenović.

Izvor: B92.net

Srbija kupila dragocen predmet dinastije Obrenović
Ministarstvo kulture

Podeli:

Na štapu je istaknut i dinastički moto "Tempus et meum ius", čime Srbija i Ministarstvo kulture nastavljaju stratešku politiku očuvanja, zaštite i povratka kulturnog nasleđa.


Ovaj dragocen predmet, koji datira iz 1900. godine, kupljen je na inicijativu Ministarstva kulture putem Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu, a biće izložen u Istorijskom muzeju Srbije.

Ministarstvo kulture


Ministar kulture Nikola Selaković je tim povodom istakao da je Ministarstvo kulture sa Istorijskim muzejem pokrenulo proceduru za pribavljanje ovog jedinstvenog predmeta upravo u cilju sakupljanja, sabiranja i očuvanja dragocene zaostavštine srpske vladarske kuće Obrenović.

Ministarstvo kulture



"Današnja uspešna aukcija, kao i nedavna kupovina dva značajna srpska srednjovekovna rukopisa, je važan korak za povratak naše kulturne baštine, a Ministarstvo kulture će nastaviti predano da prati svetsko tržište kako bi naše kulturno blago, rasuto širom sveta usled istorijskih okolnosti, vratilo u Srbiju", poručio je ministar Selaković.

Ministarstvo kulture

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: