Aktuelno 11

16.07.2024.

21:03

Džordž R. R. Martin razočaran jednim detaljem u Kući zmaja: "Ne, ne, ne"

Džordž R. R. Martin, autor serijala Pesma leda i vatre i njegovog prednastavka Vatra i krv, u nedavnoj objavi na svom blogu kritikovao je jedan detalj u HBO-ovoj seriji Kuća zmaja.

Izvor: Index.hr

Džordž R. R. Martin razočaran jednim detaljem u Kući zmaja: "Ne, ne, ne"
Profimedia/ LMKMEDIA

Podeli:

Popularne serije Igra prestolja i njen prednastavak Zmajeva kuća snimljene su po Martinovim delima.

Iako poznati autor povremeno hvali promene koje je filmska ekipa napravila tokom adaptiranja njegovih romana, u više navrata je kritikovao adaptacije.

Prošlog meseca je na svom je blogu napisao da odstupanje od originalnog materijala u 99 odsto slučajeva uništi priču, a ovog meseca zabrinuo je mnoge obožavatelje Kuće zmaja kada je napisao da neće učestvovati na sastanku scenarista koji rade na trećoj sezoni serije.

Netačan prikaz grba

U najnovijoj objavi na svom blogu kritikovao je jednu grešku koju je Kuća zmaja prenela iz Igre prestola.

Naime, heraldika igra važnu ulogu na kontinentu Vesterosa, gde se odvija radnja serija i romana, a svaka plemićka porodica ima svoj grb. 

Porodica Targarjen ima grb na kom se nalazi crveni troglavi zmaj. Na početku Igre prestolja, zmaj je prikazan s dve noge, dok je u kasnijim sezonama prikazan s četiri.

Tvorci Kuće zmaja odlučili su da preuzmu noviji dizajn, iako je Martin rekao da bi grb trebao da ima dve noge.

"U mojim knjigama grb porodice Targarjen ima dve noge, kao što bi i trebao da ima. Zašto bi iko iz Vesterosa prikazao zmaja s četiri noge kada ga može videti uživo i prebrojati njegove udove?" napisao je autor popularnog serijala.

Martin je zatim objasnio da su prve četiri sezone Igre prestola i pola pete sezone imale tačan prikaz grba, ali do promene je došlo kada se na ekranu pojavila flota Daenerys Targaryen koja na zastavama ima netačan prikaz zmaja.

"Pretpostavljam da je neko bio nemaran", izjavio je pisac.

"Nekoliko godina kasnije tvorci Kuće zmaja odlučili su da bi heraldika trebala da bude podudarna s Igrom prestola, ali izabrali su netačan grb umesto onog ispravnog. Taj zvuk koji ste čuli bio je moj vrisak: 'Ne, ne, ne.' Te proklete dodatne noge pronašle su mesto i na naslovnicama mojih knjiga uprkos mojim žustrim prigovorima", dodao je.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: