Aktuelno 13

22.06.2024.

8:03

Stiven King kaže da je ovo jedna od najstrašnijih scena ikada u horor filmovima VIDEO

Reditelj Stiven King, autor kultnih horora kao što su Keri, Isijavanje i To, jednom prilikom je izjavio koji film po njemu ima najstrašniju svenu koju je ikada video.

Izvor: Index.hr

Stiven King kaže da je ovo jedna od najstrašnijih scena ikada u horor filmovima VIDEO
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Podeli:

U pitanju je film "Noć živih mrtvaca" iz 1968. godine.

Klasični horor redatitelja Džordža A. Romera kultni je film koji je zaslužan za porast popularnosti filmova o zombijima.

Radnja filma prati grupicu ljudi koji se zateknu na farmi u ruralnoj Pensilvaniji dok ih love živi mrtvaci.

Iako je film imao relativno mali budžet, u bioskopima je zaradio više od 30 miliona dolara.

Zbog prikaza nasilja i krvoprolića, prvobitne recenzije su bile negativne, ali kritičari su s godinama promenili mišljenje, zbog čega film danas ima kultni status.

Uvodna scena jedna je od najstrašnijih u svetu horora

U članku za Entertainment Weekly King je ocenio uvodnu scenu iz Noći živih mrtvaca kao najstrašniju sekvencu koju je ikad video, prenosi Collider.

Ta scena prikazuje brata i sestru, Džonija i Barbaru, koji idu da posete grob svoje majke.

Holivud je previše fokusiran na spektakle

King je napisao da moderni Holivud više ne snima ovakve scene jer su producenti i reditelji previše fokusirani na visokobudžetne spektakle. Slavni autor veruje da veliki budžeti, CGI i poznati glumci narušavaju atmosferu horora te gledaoci ne mogu da se poistovete s onim što gledaju.

"Horor je intimno iskustvo. Horor nije spektakl i nikad neće biti. Horor je nepoznata glumica, možda devojka iz komšiluka, koja se skriva u kolibi s nožem u ruci, za koji znamo da nikad neće moći da upotrebi", objasnio je King.

"Veliki filmovi zahtevaju velika objašnjenja, koja su obično zamorna i velike pozadinske priče, koje su obično nezgrapne", dodao je.

"Međutim, noćne more postoje izvan logike, a u objašnjenjima nema puno zabave, ona su čista suprotnost poeziji straha", zaključio je.

Da li se vi slažete?

loader

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: