Aktuelno 22

20.06.2024.

19:49

Odlazak legende: Saterlenda ćemo pamtiti po brojnim ulogama i dostignućima

Jedan od najcenjenijih glumaca u istoriji kinematografije, Donald Saterlend, preminuo je u 88. godini života.

Izvor: B92.net

Odlazak legende: Saterlenda ćemo pamtiti po brojnim ulogama i dostignućima
Profimedia

Podeli:

Glumac, poznat po svojoj harizmi i talentu, ostavio je neizbrisiv trag u filmskoj industriji.

Preminuo legendarni holivudski glumac: "Jedan je od najvećih u istoriji filma"

Donald Saterlend rođen je 17. jula 1935. godine u Saint Johnu, New Brunswick, Kanada. Karijeru je započeo šezdesetih godina prošlog veka i brzo postao prepoznatljivo lice na velikom platnu. Njegov prepoznatljiv glas i talenat za glumu učinili su ga jednim od najtraženijih glumaca svog vremena.

Možda vas zanima

Najznačajnije uloge i dostignuća

Sutherland je ostvario mnoge nezaboravne uloge, a neki od najvažnijih filmova u njegovoj karijeri uključuju:

"M.A.S.H." (1970) – Ulogom kapetana Benjamina Franklina "Hawkeye" Piercea, Donald je stekao međunarodnu slavu. Film, režiran od strane Roberta Altmana, postao je klasik i doneo mu brojna priznanja kritike i publike.

"Don’t Look Now" (1973) – U ovom psihološkom hororu, Donald je igrao ulogu Džona Bakstera, čoveka koji se suočava sa gubitkom svoje ćerke. Njegova izvedba u ovom filmu i danas se smatra jednom od njegovih najboljih.

"Ordinary People" (1980) – Režiran od strane Roberta Redforda, ovaj film doneo je Saterlendu mnogo pohvala za ulogu oca koji se bori sa porodičnom tragedijom. Iako nije dobio Oskara za ovu ulogu, mnogi su smatrali da je to bio jedan od najvećih propusta u istoriji.

"The Hunger Games" (2012-2015) – Uloga predsednika Snowa u popularnoj franšizi donela mu je novu generaciju obožavatelja. Njegova interpretacija hladnog i proračunatog vođe ostavila je snažan utisak na publiku širom sveta.

"Klute" (1971) – Ulogom privatnog detektiva Johna Kluta, Saterlend je zajedno sa Džejn Fondom, koja je osvojila Oskara za svoju ulogu, doprineo stvaranju jednog od najvažnijih trilera sedamdesetih.

Lični život i priznanja

Donald Saterlend bio je poznat po svojoj posvećenosti glumi, ali i po skromnom i privatnom životu. Bio je otac petoro dece, uključujući glumca Kifera Saterlenda, koji je sledio očeve stope i postao poznat po svojoj ulozi u seriji "24".

Tokom svoje karijere, Saterlend je osvojio brojne nagrade, uključujući Zlatni globus i Emmy. Iako nikada nije dobio Oskara, 2017. godine dobio je počasnog Oskara za životno delo, priznanje koje je potvrdilo njegov ogroman doprinos filmskoj umetnosti.

Donald Saterlend će ostati upamćen kao jedan od najtalentovanijih i najvoljenijih glumaca svoje generacije. Njegove uloge, kao i njegova nepokolebljiva posvećenost glumačkom zanatu, osigurale su mu mesto u srcima obožavalaca i u istoriji kinematografije.

Podeli:

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vojska je raspoređena: Novi rat počinje?

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je pojačano obezbeđenje državne granice, a određene trupe stavljene su u stanje visoke pripravnosti zbog intenziviranja ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

20:48

2.7.2024.

1 d

Priča dana

Piksi ne da ostavku

Dragan Stojković Piksi nema nameru da podnese ostavku na mestu selektora reprezentacije Srbije posle razočarenja na Evropskom prvenstvu u fudbalu.

10:00

2.7.2024.

1 d

Podeli: