Aktuelno 0

30.05.2024.

11:20

Azerbejdžan, strateški partner i iskreni prijatelj Srbije, obeležava 106. godina postojanja

Demokratska Republika Azerbejdžan je osnovana pre 106 godina, 28. maja 1918, a taj važan datum je obeležen i u Srbiji, zemlji koja je decenijama njihov iskren prijatelj.

Izvor: B92.net

Azerbejdžan, strateški partner i iskreni prijatelj Srbije, obeležava 106. godina postojanja
Kabinet Ministarstva kulture

Podeli:

Demokratska Republika Azerbejdžan je bila prva sekularna, demokratska parlamentarna republika na Istoku. Tada su proglasili ravnopravnost svih svojih građana, što je bio jedan od temeljnih principa. Deklaracija o nezavisnosti iz 1918. navodi da svi građani Republike, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, veru, društveni status ili pol, uživaju jednaka prava.

Takođe, u parlamentu su bile zastupljene različite nacionalnosti koje žive u Azerbejdžanu. Žene su dobile jednaka prava sa muškarcima, uključujući i pravo glasa, mnogo ranije nego u većini evropskih zemalja. Iako je nezavisnost Demokratske Republike Azerbejdžan kratko trajala, s obzirom na to da je okončana inkorporacijom u sastav Sovjetskog Saveza 1920. godine, ona je postavila temelje za modernu državnost Azerbejdžana. Naime, državna nezavisnost je vraćena 1991. godine.

Diplomatski odnosi između Azerbejdžana i Srbije su uspostavljeni pre više od dve decenije, tačnije, 21. avgusta 2024. se navršava 27 godina uzajamnog poštovanja, poverenja i podrške, ali i uspešne saradnje između dve države.

Odnosi između Azerbejdžana i Srbije poslednjih godina se dinamično razvijaju i dostižu nivo strateškog partnerstva i iskrenog prijateljstva. Ove veze su vremenom testirane i zasnovane su na uzajamnom poštovanju normi i principa međunarodnog prava, uključujući i one koji se odnose na suverenitet, teritorijalni integritet i nepovredivost međunarodno priznatih granica.

Svečanom prijemu u Beogradu, čiji je domaćin bio Kamil Hasijev, ambasador Azerbejdžana u Srbiji, prisustvovao je veliki broj zvanica; predstavnici najviših nivoa vlasti, kao i brojnih institucija, te članovi diplomatskog kora, ali i azerbejdžanske zajednice koji borave, rade i studiraju u našoj zemlji.

"S tim u vezi, mogu da istaknem da naše zemlje blisko sarađuju u okviru međunarodnih organizacija kako bi podržale međunarodno pravo, a posebno ove temeljne principe. Republika Srbija je trenutno jedan od najbližih prijatelja i partnera Azerbejdžana na evropskom kontinentu. Nastavićemo da se trudimo da iskoristimo veliki potencijal ovih odnosa u svim oblastima: političkim, ekonomskim, kulturnim i drugim kako bismo služili interesima naša dva prijateljska naroda", istakao je Hasijev te naglasio da će stupanjem na snagu Sporazuma o bezviznim putovanjima između dve zemlje dodatno biti podstaknut turizam, kao i međuljudski kontakti među njihovim narodima.

Osim ambasadora Hasijeva, prisutnima se obratila i Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, koja je zahvalila Azerbejdžanu na neizmernoj podršci u borbi naše zemlje za pravdu i međunarodno pravo te istakla odličnu saradnju u mnogim poljima između dve države - od prosvete do energetike, koja je prošle godine dostigla vrhunac.

Ministar kulture, Nikola Selaković, koji je već godinama kopredsedavajući Međuvladinog komiteta za ekonomsku I trgovinsku saradnju Srbije i Azerbejdžana, je takođe podsetio da između dva naroda i dve države postoji iskreno i suštinsko prijateljstvo, zato što u tom odnosu, kako je istakao, "nema nikakvih kalkulacija".

Kabinet Ministarstva kulture

"Mi se ponosimo činjenicom što imamo Azerbejdžan za prijatelja, što je taj prijatelj neko ko kada mnogi veći po broju stanovnika i teritoriji zaćute, znaju da kalkulišu i da prethodno sagledavaju neke druge interese, Azerbejdžan nema taj običaj. Azerbejdžan uvek jasno kaže da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije. Dragi prijatelji, hvala vam za svaki glas u Savetu Evrope. Hvala vam za podršku u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija – ona je bila glasnija od nečije druge i mi ćemo to umeti da pamtimo. Hvala vam što ne menjate mišljenje kako vetar dune, već što za vas ono što je zapisano u povelji UN važi jednom za svagda i doveka", poručio je Selaković, koji je svečanom prijemu prisustvovao i u svojstvu ličnog izaslanika predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Otvaranje gasnog interkonektora Bugarska-Srbija, prošlog decembra u Nišu, podiglo je ovo strateško partnerstvo na kvalitativno novi nivo. S druge strane, Azerbejdžan je ove godine domaćin KOP 29, Svetskog foruma za rešavanje klimatskih promena, čiju je kandidaturu Srbija, kao istinski prijatelj, podržala među prvima.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: