Subota, 08.11.2014.

23:58

Kirbi: Srbija više okrenuta Zapadu

Američki ambasador Majkl Kirbi veruje da će Srbija tokom predsedavanja OEBS-om obaviti dobar posao i razgovarati sa obe strane - i s Rusijom i sa Ukrajinom.

Izvor: Beta

Kirbi: Srbija više okrenuta Zapadu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

102 Komentari

Sortiraj po:

Romanija

pre 9 godina

@Action Man:Ne bih se ja složio da naš narod više voli neku drugu državu od svoje. Mi smo u teškoj ekonomskoj situaciji ali to ne znači da ne treba da volimo svoju državu.

Jovo s Romanije

pre 9 godina

@Marko: Srbija nema potreba da se opredeluje na bilo koju stranu. Nama su važni i EU kao i dobri odnosi sa drugim državama koje nisu članice EU ,, pre svega sa Rusijom i Kinom.

SrdjanSrky

pre 9 godina

Aktuelna vlada, u ovom trenutku, vodi dobru spoljnu politiku po Srbiju. Održava dobre odnose sa Zapadom i sa Istokom. Za promenu je lepo videti da je i jednima i drugima stalo do nas, a ne da beže od nas kakav je slučaj bio u be tako davnoj prošlosti.

AlgoPequenito

pre 9 godina

SAD čiji je Kirbi ambasador svakako su bliže EU i logično je da i on sam navija za svoju stranu. Međutim, aktuelna vlada prvenstveno gleda interes Srbije, a to je održavanje dobrih odnosa i sa istokom i sa zapadom.

Obilić

pre 9 godina

Lepo je sto gospodin Kirbi ima takvo misljenje, ali Vucic je vec nebrojano puta objasnio da se spoljna politika Srbije sastoji iz 2 strateska cilja - prikljucnje EU uz odrzavanje prijateljskih odnosa sa Rusijom.

Mirce

pre 9 godina

Srbiji je prioritet clanstvo u Eu,a sa druge strane zeli dobre odnose pre svega ekonoske sa svim iskrenim partnerima bez obzira da li dolaze sa istoka ili zapada.

LEPA - KASIRKA - LOLA

pre 9 godina

Svakako da je Srbija konacno shvatila da treba da vodi takvu politiku od koje ce imati koristi, a ne kao sto su to ciniloe predhodne vlad koje su samo vodile racuna kako bi sto pre natrpali svoje dzepove. Sadasnja vlada na celu sa Aleksandrom vucic je za veoma kratko vreme zadobila puno poverenje i jednih i drugih. Konacno smo se opametili za doboro biti nas samih, jer objektivno mala smo mi zemlja da bi mogli nesto zanacajnije da ucestvujemo u kreiranju svetske politike. Nasa razmisljanja su slicnija zapadnoj logici da gledamo samo nas interes. Blizi smo onima od kojih imamo vise materijalne koristi.

čikica

pre 9 godina

Srbija je okrenuta svojim interesima, ne znam kako Kirbi dodje do zakljucka da smo vise okrenuti Zapadu. Trenutno najbolju ekonomsku saradnju imamo sa zemljama EU sto ne znaci da u buducnosti nece biti bolja i sa Rusijom i ostalim zemljama koje nisu deo EU.

Milanko MOL

pre 9 godina

Očigledno da bi i Rusi, i Amerikanci želeli da sa Srbija svrsta na njihovu stranu po pitanju Ukrajine, i zato i jedni i drugi nisu u potpunosti zadovoljni spoljnom politikom koju vodi Srbija po ovom pitanju, ali to je potpuno normalno, jer Srbija konačno na mestu premijera ima čoveka koji ne vodi ni prorusku, ni proameričku, već prosrpsku politiku, i koji gleda interes Srbije, a interes Srbije je da ide ka EU, ali bez narušavanja odnosa sa Rusijom, i od te politike Vučić ne treba da odstupa, je će doći opet vreme kada će EU i Rusija opet biti dobri ekonomski partneri.

Fratelo

pre 9 godina

Osnovna politika naše zemlje je očigledno razvijanje dobrih odnosa i saradnje sa svima, a to u potpunosti moramo podržati. Srbija će nastaviti da razvija prijateljske odnose sa Rusijom, ali i sa članicama EU. Samo tako možemo očekivati celokupni oporavak i razvoj naše zemlje.

Dragan

pre 9 godina

Pustite vi Prvi i Drugi svetski rat i "značajnu pomoć" šezdesetih, sedamdsetih i osamdesetih - problem je ono što ste uradili devedesetih.

prozirno

pre 9 godina

Ono sto ovaj pokusava da proturi je isto sto i njegovi nalogodavci proturaju irom sveta i ponavljaju kao Gebels stotinu puta:
Sa jedne strane je demokratski zapad a sa druge strane Rusija. I niko vise ne postoji i nigde vise nije problem.
Ne druze, sa jedne strane jeste EU, Amerika i par trabanata a ostalo je ceo svet koji nije jedna strana, ali ga vi polako zelite napraviti takvim po principu ko nije sa nama protiv nas je. Horda ste vi.

marija

pre 9 godina

Auuu, dočekasmo i to, da ambasada SAD organizije "honorarce" da klikaju minuse, na svim komentarima gde se spominnje američko bombardovanje Srbije 99te!!!

Eto, nisu na B92 samo SNS ili DS botovi, imaju i Ameri svoje konje za trku.
(Djozo, 9. novembar 2014 12:26)

Ma ne, to su VUCICEVI PLACENICI pobrkali,
nisu dobili uputstva na vreme za ambasadora SADa.
Sad ce oni.

jedan mekčiken molim

pre 9 godina

Dok su nas pljuvali kako hoćemo da postanemo ruska gubernija, polako ali sigurno, postali smo američka (tačnije dve - Srbija i tzv. Kosovo), a Kirbi je najnoviji u nizu gubernatora...

Djozo

pre 9 godina

Auuu, dočekasmo i to, da ambasada SAD organizije "honorarce" da klikaju minuse, na svim komentarima gde se spominnje američko bombardovanje Srbije 99te!!!

Eto, nisu na B92 samo SNS ili DS botovi, imaju i Ameri svoje konje za trku.

milos

pre 9 godina

Instrukcija iz internet otadzbinske uprave: Popljujte sve koji su emigrirali u USA. Inace, Srbija kulturoloski pripada Zapadu. Srbija je deo TE civilizacije. Istok nema veze s tim.

ivanhoe

pre 9 godina

Srbija pripada Evropi i kolevka je evropske kulture. To nema nikakve veze sa EU koja je neofasisticka tvorevina. Srbija moze biti u nekom obliku integracija, recimo u Evroazijskoj uniji koja ce se prosiriti po razvalinama EU (zivi bili pa videli), ali to ni najmanje nece promeniti njen evropski karatker. Nova Evropa mora da se oslobodi tiranije EU birokrata!

generacije..

pre 9 godina

Evropa i Amerika su..Zapad,a,istok,su valjda svi ostali..Ili mozda svi koji ne misle kao oni!Da nije tako,ne bi bilo ni ponovnog zahladjenja odnosa na toj,hladnoratovskoj,relaciji!Rusija se ipak slobodno moze nazvati meka mnogo toga,zapadnog,u svetu..ili bolje receno,ona je uvek bila riznica kulture i umetnosti,multieticnosti a danas i otvoreno drustvo,izaslo ispod sinjela jednog totalitarnog rezima!Ponovo se Rusija vratila svojoj duhovnosti i mestu u svetu,koje joj je oduvek i pripadalo!Kazemo slobodno..koga ne volimo,ali i koga volimo!Uvek smo bili,vise okrenuti ka ljubavi..nego mrznji!Pa tako i danas,neskriveno i slobodno iskazujemo svoju emociju prema jednom od nama najblizih prijateljskih naroda!Generacije nasih predaka nas je na to podsecala i kao da su nam to i u amanet ostavile!Naucili su nas,da se prema toj zemlji,odnosimo sa narocitim postovanjem i ljubavlju,jer su to i zasuzili..A sto se tice ukrajinskog problema,mozda Rusiju pre treba ukljuciti u drugi stepen razgovora!Kada se bude govorilo o duelizmu koji postoji izmedju Rusije i interesa Amerike i dela EU,na toj teritoriji!Posle potpisivanja ukrajinskog dokumenta o strateskoj saradnji sa Rusijom,neki su bili neprijatno iznenadjeni!I onda podrzase stranu manjinskog dela ultradesnicara u Ukrajini,koji se sa tim nisu slagali!Pa sad takvi cine totalitarni rezim u Ukrajini,brutalno ratujuci protiv sopstvenog civilnog stanovnistva,bacajuci neistomisljenike u kontejner za djubre!Nije lako biti taoc..selektivnih odluka!

Marko

pre 9 godina

Ma šta mi rekli ovaj čovek je u pravu. Srbija ima tradicionalno dobre odnose sa Moskvom.Ali civilizacijski i geografski smo upućeni na Evropu. Posebno na onu evropsku silu čiji je dijapazon delovanja Balkan, a ta sila je Nemačka. Srpski narod je na izborima odabrao SNS koja je otvoreno u kampanji zakovarala put u EU i pribl. zapadu. A svaki narod koji na Balkanu nije shvatao da je vekovima u ovom delu Evrope Nemacka lider , je patio. A koji je to balkanski narod...pa samo Srbi na zalost.

EQ

pre 9 godina

Neverovatno koliko se ljudi u Srbiji seca daleke istorije (Nemanjici, Dusan, Balkanski ratovi, Prvi i Drugi svetski, itd). Kad ih slusas po slavama steknes utisak kao da su sa sv. Savom i Dusanom bili najbolji drugari... A onda, nekim cudom, zaboravise ko su bili Vucic, Nikolic, Vulin...

Zuz

pre 9 godina

Ali stvarno... Jedan fenomen. Srbi toliko mrze Ameriku, ali Cikago je drugi grad u svetu po broju Srba. Studenti idu u Ameriku da rade, dosta njih i ostane. Pljujemo je na svakom koraku, ali ne odbijamo dolare??? Kako to?

Keš

pre 9 godina

Teza "mrzite Ameriku, a idete da živite tamo" je klasično brkanje baba i žaba. I ja sam evroskeptik, pa sam živeo u državi EU. Otišao sam da uzmem pare, oni su me fino plaćali, ja sam pošteno plaćao poreze i zdravstveno, i kad sam skupio dovoljno za stan u Beogradu i štek za firmu, vratio sam se u Srbiju. Odlazak u EU nije bio zbog ljubavi, nego dobiti. Odrastimo. Po istoj logici, mogao sam da odem i u SAD, i u Rusiju, i u Mongoliju, i u Singapur. Po istoj logici, mnogi Amerikanci su u Kini, Čileu ili Britaniji.

losa politika

pre 9 godina

"SAD imaju dugoročani odnos sa Srbijom..." Mislim da imate samo dugorocnu politiku unistavanja Srbije, a i ne samo nje. Nikakve mi zajednicke vrednosti nemamo sa vama, jer su vase vrhunske vrednost destrukcija i novac, a cena kako se dolazi do njega je nebitna!

Posmatrac BB

pre 9 godina

Vladajuca elita svakako. Narod iako se nista ne pita misli malo drugacije. I to velika vecina. A vi da napravite spin sa ustrojenim medijima svakako mozete.

BAZILEUS

pre 9 godina

I ovaj "prica" o vladavini prava a nece da kaze ko su UBICE Srba u prethodnom ubijanju bombardovanjem Srbije od njegovih sunarodnika, bez odobrenja Ujedinjenih Nacija!
Cuvaj se narode ovakvoh koji te "tapsu" i daju naloge sta da radis u Evropi!

Веља

pre 9 godina

Заборавио си да напоменеш и велику "помоћ" крајем деведесетих... Суштина оваквих изјава је да се овакав човек представи као добрица, а он ће нас да лоботомира... Бомбардовали сте Београд на Васкрс '44, мада је у њему било веома мало Немаца, али народ то не заборавља, ни то ни ко их је стварно ослободио '45. Нећете успети да наметнете колективну кривицу, мада се трудите...

cinik

pre 9 godina

@how yes no - Vi ne morate da idete, ali Srbi, kakvo god nam iskustvo bilo, idu u tu Ameriku. Možda ne vole njenu spoljnju politiku, ali to je zemlja koju Srbi vole, u koju se najviše odseljavaju, kojoj su doprineli i u kojoj se uopšte ne oseća čovek kao stranac. Nije idealan, ali je najmanje loš sistem na svetu u kojem svako može da se snađe. Bez potrebe da te svaki dan zafrkavaju birokrate, lažni doktori, politički polusvet...

Rivaldo

pre 9 godina

Nista specijalno nije izjavio sem naravno njegovih zelja i ocekivanja sto je ocekivano kada ste ambasador jedne od najmocnijih zemalja.Naravno sve najlepse o sebi pa tako pomeni sezdesete godine,ali nemoj devedeset devetu itd itd...

steta

pre 9 godina

Gde nas posle onako fine i odmerene Meri Vorlik zadesi ovaj dosadni Kirbi, koji sve vreme glumi tatu?
Ona je bar nesto radila za nas a ovaj u trendu sadasnje vlasti samo se provlaci po medijima non stop i prica prazne price.

Rodoljub

pre 9 godina

Amerika "mora" svako jelo da posoli i u svakoj corbi da bude mirodjija. Dokle Amerikanci misle u sve da se mesaju i svima da odredjuju sve i svasta ? Zbog njih je ceo svet u krizi i svetska bezbednost ugrozena. Nigde se Amerikanci nisu zalagali za sprecavanja sirenja nacizma. SAD-NATO , to je reinkarnacija fasizma, to je teror.

bez potcenjivanja...

pre 9 godina

to bi ti zeleo...zapad propada..to je sigurno..nikada nas nije voleo i zeli da nas rasparca totalno...tako da zuriti na zapad bez pravog argumenta zasto je ludost,koju sebi ne smemo da dopustimo

karadjordje

pre 9 godina

Bato, ne znam koje škole treba da završiš i ko sve da ti donosi obaveštajne podatke da bi izjavio nešto ovako "mudro" što by the way možeš zaključiti ispred svake seoske prodavnice.

Ћезо рца

pre 9 godina

Г. Кирби има погрешно мишљење. Срби су окренути себи и својим пријатељима. А то свакако није ,,запад'', који је Србе убијао и не жели им ништа добро. Нису Срби баш толики мазохисти, као што г. Кирби мисли.

Action Man

pre 9 godina

Ko imalo ima mozga, ko je bio na Zapadu i u Rusiji zna gde se covek bolje postuje, gde je bolje uredjenje, gde se bolje zivi, sami Rusi beze iz Rusije masovno... No, nekad se prosto rastuzim kad vidim da neki ljudi kod nas vise vole Rusiju od svoje zemlje, neki cak vise vole Tursku od svoje zemlje, nemam reci za takve ljude...

Paulista

pre 9 godina

Nista mi nije jasno. Pa mi smo nebitni. Gdin. Kirbi (nemam pojma dali se i dalje zovu ekselencija). Zapad je taj koji nas je ucinio nebitnima. Ne zapad kao neki debeli Amer iz Arizone koji radi 40 + 15 sati nedeljno da bi izdrzavao poresko, i ovih +15 sati smatra srecom sto mu dozvoljavaju da radi toliko i placaju ga vise, overtime. Svi srecni on srecan sto ce moci jos jednom godisnje u Meksiko ili na krstarenje, establishment srecan sto nema previse vremena da misli, a ko ne misli on se i ne buni, zato sto su na dan rada (u nas poznato kao rostiljijada) pocetkom 20. veka ustanovljena prava radnika. Ne buni se.
Nego nebitnima su nas ucinile zapadnjacke vlade od Dzimija Kartera na ovamo. Mogu vam reci da su ucinili strasan posao, jednu zemlju koja je osnovala UN, Interpol i ucestvovala u raznim diplomatskim aktivnostima, su sveli do znacaja u diplomatiji na nivo Albanije. Mi smo im pomogli.
Zasto je sad bitno gde smo mi vise okrenuti? Moj ti!

gaggy

pre 9 godina

Srbija i vlada RS su okrenuti Srbiji i njenim gradjanima. Rusija i Zapad su poslovni partneri sa kojima treba da saradjujemo za dobrobit naroda

sislo

pre 9 godina

"da SAD žele da rade sa Srbijom, da imamo odnose duge više od 130 godina, da smo bili na istoj strani u Prvom i Drugom svetskom ratu, da smo vam pružili značajnu pomoć, šezdesetih, sedamdsetih i osamdesetih godina", kazao je ambasador."

HA... kako mu je samo izmaklo za 90te...

vaso

pre 9 godina

Uf, kakav diplomata, neponovljiv, ovome nije ravan ni Velja, a o Tomi diplomi da i ne trosimo reci. Zivi dokaz koliko je Americi stalo do odnosa sa Srbijom.

'Vako'Nako

pre 9 godina

Je li još neko primetio da u ovom razgovoru američki diplomata tumači ulogu, odgovornosti i zaduženja predsedavajućeg Organizacije Evropske Bezbednosti i Saradnje? Američki diplomata, a evropska organizacija... I čovek kazuje šta tu Srbija ima da uradi.

milan26

pre 9 godina

Gospodine Kirbi, lose mislite! Ako imamo neke tendencije ka zapadu onda su one uperene ka Evropi, sigurno ne ka Americi! Koje ste nam dobro to doneli u zadnjih 20 godina? Sem nekolicinu Vasih firmi i novcanih donacija, pardon i drzave Kosova koju ste nam prijateljski podarili! Valjda kao nagrada za Vase spasene pilote u Pranjanima, mom selu, u II svetskom ratu! Nas za Rusiju veze vera, kao sto kazete ali i vekovna podrska, setite se pomoci njihove posle bezanja preko Albanije u I svetskom ratu! Nasa povezanost traje pre nego sto ste Vi kao Amerika i postojali, zato ne bi trebali da nas provodadzisete! Imate Vi i lepu stranu medalje, geopoliiticka sigurno nije! Znacile su nam Vase ogromne bespovratne pare, desetine milijardi, posle II svetskog rata u izgradnji zemlje, ali mi smo Vam Teslu i Pupina izrodili!

Duci0167

pre 9 godina

G.Kirbi, mani se lazne diplomatske pristojnosti i reci sto jeste "Srbija hoce od EU samo pare iz fondova a Rusija i ratni zlocinci u srcima."

how yes no

pre 9 godina

mislim da si se malo preracunao! tri meseca pakla pod bombama usa ne moze nista da izbrise iz secanja! to je i razlog sto nikad necu cak ni kao turista otici u ameriku!

Nimrod

pre 9 godina

Dobro, a kako to? Ajde jedan primer da je Srbija vise okrenuta zapadu? Dakle postoji nesto sto spada u diplomatski, umeren, dvosmislen, ne kategoricki govor, ali postoji i nesto sto je cista politcka propaganda neutemeljena ni u cemu.

1.29, sa tendencijom oscilacija

pre 9 godina

Što nisam novinar, pa da ambasadora pitam šta znači odluka Feda da više ne štampa dolare i šta misli o izveštaju Dojče banke, te da odigram jednu valutnu kladionicu. Ovako, samo demode izjave koje nikog ne zanimaju, jer smo prerasli taj razred. Uzgred, Kosovo je Srbija, Srbija podržava teritorijalni integritet svih država, a nadam se da ovu kredibilnu rečenicu će uskoro moći izgovoriti i američki ambasador. Odoh da guglam dolar.

Zlaja

pre 9 godina

Pa kada ste nas podrzavali sezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih, sto nas onda pustiste niz vodu uoci devedesetih....? Da bi podrzavanje bilo jeftinije....kao sada na celom prostoru exYu?

Neko

pre 9 godina

Kako na perfidan, klasicni americki nacin, govori sta treba da se radi. Sve u fazonu, "Mislimo da je tako najbolje za vas, vas put treba da je taj i taj, itd".

Савамала

pre 9 godina

Изгледа да Кирбија много нервира наш народ. Чим мора свакодневно да се оглашава на овакав непримерен начин, значи да му нешто није по вољи. Иначе, све опсервације су му погрешне и накарадне. Џаба је протраћио време у Србији, пошто из приложеног видимо да није много научио о Србима.

profesionalni komentator

pre 9 godina

Ne razumem zasto ambasador ima potrebu da nam namece svoje vidjenje Srbije i kuda ona treba da ide i sta da radi. I sta ako mi necemo ?

ako ne i vec.

pre 9 godina

Trujes bez efekta. Dzaba pokusavas. I sve sto vise, sve ste nam dalje.
Svet se menja a onaj o kome ti pricas odavno je proslost, jedino sto ima jos uvek mnogo takvih kao ti koji odrzavaju privid Potemkinovim selima i dimnim ogledalima. U svetu koji nastaje imacete mnogo mnogo manju ulogu.

Analiticar bez emocija

pre 9 godina

Amerikancima ne verujem nikada ništa. Toliko su zla počinili šireći svoju demokratiju po svetu da je to nespojivo sa onim što propagiraju. Kapitalizam je opasan sistem a kapital i demokratija odnosno sloboda su u direktnoj suprotnosti. Ne možete npr u islam instalirati zapadnu demokratiju jer to jednostavno ne može. Ni Rusija nije rešenje ali oni makar ćute ili ne stvaraju žarišta kao što to čine amerikanci. Najbolje bi bilo za nas da ostanemo neutralni ali danas je i to nemoguće.

sloboda govora o kojoj prica kirbi

pre 9 godina

Kakav si ti licimerni g*d. Kakva vladavina prava,kakvi bakraci,kojih 130 godina odnosa. Sto nisi spomenuo kako ste nam ubijali decu pre 15 godina... Sram te bilo!

srpski seljak

pre 9 godina

Alo,bre,Kirbi,da ti ja seljak iz Pirot kazem nesto(ako mi objave komentar),nisi prisustvovao nasoj paradi za oslobodjenje Beograda,nisi poslao ni predstavnika kao sto su ucinili Englezi=dakle "otkaci " vise od nas!

Lolz

pre 9 godina

Sta vi radite, Kirbi sta tebe briga sta mi radimo. Ti nemoj da brineš tuđu brigu. Objavi nesto pametnije, umesto što pokušavaš da nagovoris nas napacen narod koji je video krvi da se pridruži vama koji ste nas još i bombardovali.

marija

pre 9 godina

O kakvoj vladavini prava Amerika moze da govori mojoj Srbiji?
Medjunarodno pravo tu ne spada za vas?
Bombardovanje moje zemlje uranijumom bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija? Kolektivno kaznjavanje???
Neoprostivo.
Te price pricajte nekom drugom.
Srbiji nemate pravo.
Niste se nikad ni izvinili!

I platite odstetu vec jednom, saveznici!

runi boj

pre 9 godina

Imamo veze sa USA preko 130 godina mi smo multietnicka i religijski raznolika i jos dosta strava reci sto je reka,o pa da te pitam onda koji ste nas ..... bobmardovali onoliko majke ti? Dao bog da vam se vrati svaki rak koji je dobio svaki gradjanin Srbije bilo koje vere i nacije.

Welcome!

pre 9 godina

Ja volim Rusiju, ali cinjenica je da se u Srbiji najbolje zivelo onda kad smo bili okrenuti SAD. Narocito posle Drugog sv. rata, a i posle 5. oktobra, do 2008. Izgleda da se san Srba da budu s Rusima i dobro zive nikad nece ostvariti.

Srba

pre 9 godina

Varas se prijatelju bivsi mnogo. Ja ne znam stepen inteligencije populacije kojoj je namenjena ova demagogija, ali nisam siguran da bi ti smeo da stanes ispred tri Srbina u ovoj drzavi nasuprot Predsednik Ruske Federacije koji je "overio" ceo Beograd I kome se poklonila cela srpska vojska I odala mu postovanje. Iskoristili ste dobronamernost srpskog naroda, ali nas ne poznajete bas najbolje. Bice vam jasno uskoro kosu Srbi, koliko cene prijateljstvo, koliko pamte neprijateljstvo I kome su naklonjeni.

Fratelo

pre 9 godina

Osnovna politika naše zemlje je očigledno razvijanje dobrih odnosa i saradnje sa svima, a to u potpunosti moramo podržati. Srbija će nastaviti da razvija prijateljske odnose sa Rusijom, ali i sa članicama EU. Samo tako možemo očekivati celokupni oporavak i razvoj naše zemlje.

Duci0167

pre 9 godina

G.Kirbi, mani se lazne diplomatske pristojnosti i reci sto jeste "Srbija hoce od EU samo pare iz fondova a Rusija i ratni zlocinci u srcima."

gaggy

pre 9 godina

Srbija i vlada RS su okrenuti Srbiji i njenim gradjanima. Rusija i Zapad su poslovni partneri sa kojima treba da saradjujemo za dobrobit naroda

Marko

pre 9 godina

Ma šta mi rekli ovaj čovek je u pravu. Srbija ima tradicionalno dobre odnose sa Moskvom.Ali civilizacijski i geografski smo upućeni na Evropu. Posebno na onu evropsku silu čiji je dijapazon delovanja Balkan, a ta sila je Nemačka. Srpski narod je na izborima odabrao SNS koja je otvoreno u kampanji zakovarala put u EU i pribl. zapadu. A svaki narod koji na Balkanu nije shvatao da je vekovima u ovom delu Evrope Nemacka lider , je patio. A koji je to balkanski narod...pa samo Srbi na zalost.

Action Man

pre 9 godina

Ko imalo ima mozga, ko je bio na Zapadu i u Rusiji zna gde se covek bolje postuje, gde je bolje uredjenje, gde se bolje zivi, sami Rusi beze iz Rusije masovno... No, nekad se prosto rastuzim kad vidim da neki ljudi kod nas vise vole Rusiju od svoje zemlje, neki cak vise vole Tursku od svoje zemlje, nemam reci za takve ljude...

generacije..

pre 9 godina

Evropa i Amerika su..Zapad,a,istok,su valjda svi ostali..Ili mozda svi koji ne misle kao oni!Da nije tako,ne bi bilo ni ponovnog zahladjenja odnosa na toj,hladnoratovskoj,relaciji!Rusija se ipak slobodno moze nazvati meka mnogo toga,zapadnog,u svetu..ili bolje receno,ona je uvek bila riznica kulture i umetnosti,multieticnosti a danas i otvoreno drustvo,izaslo ispod sinjela jednog totalitarnog rezima!Ponovo se Rusija vratila svojoj duhovnosti i mestu u svetu,koje joj je oduvek i pripadalo!Kazemo slobodno..koga ne volimo,ali i koga volimo!Uvek smo bili,vise okrenuti ka ljubavi..nego mrznji!Pa tako i danas,neskriveno i slobodno iskazujemo svoju emociju prema jednom od nama najblizih prijateljskih naroda!Generacije nasih predaka nas je na to podsecala i kao da su nam to i u amanet ostavile!Naucili su nas,da se prema toj zemlji,odnosimo sa narocitim postovanjem i ljubavlju,jer su to i zasuzili..A sto se tice ukrajinskog problema,mozda Rusiju pre treba ukljuciti u drugi stepen razgovora!Kada se bude govorilo o duelizmu koji postoji izmedju Rusije i interesa Amerike i dela EU,na toj teritoriji!Posle potpisivanja ukrajinskog dokumenta o strateskoj saradnji sa Rusijom,neki su bili neprijatno iznenadjeni!I onda podrzase stranu manjinskog dela ultradesnicara u Ukrajini,koji se sa tim nisu slagali!Pa sad takvi cine totalitarni rezim u Ukrajini,brutalno ratujuci protiv sopstvenog civilnog stanovnistva,bacajuci neistomisljenike u kontejner za djubre!Nije lako biti taoc..selektivnih odluka!

Mirce

pre 9 godina

Srbiji je prioritet clanstvo u Eu,a sa druge strane zeli dobre odnose pre svega ekonoske sa svim iskrenim partnerima bez obzira da li dolaze sa istoka ili zapada.

LEPA - KASIRKA - LOLA

pre 9 godina

Svakako da je Srbija konacno shvatila da treba da vodi takvu politiku od koje ce imati koristi, a ne kao sto su to ciniloe predhodne vlad koje su samo vodile racuna kako bi sto pre natrpali svoje dzepove. Sadasnja vlada na celu sa Aleksandrom vucic je za veoma kratko vreme zadobila puno poverenje i jednih i drugih. Konacno smo se opametili za doboro biti nas samih, jer objektivno mala smo mi zemlja da bi mogli nesto zanacajnije da ucestvujemo u kreiranju svetske politike. Nasa razmisljanja su slicnija zapadnoj logici da gledamo samo nas interes. Blizi smo onima od kojih imamo vise materijalne koristi.

Obilić

pre 9 godina

Lepo je sto gospodin Kirbi ima takvo misljenje, ali Vucic je vec nebrojano puta objasnio da se spoljna politika Srbije sastoji iz 2 strateska cilja - prikljucnje EU uz odrzavanje prijateljskih odnosa sa Rusijom.

Milanko MOL

pre 9 godina

Očigledno da bi i Rusi, i Amerikanci želeli da sa Srbija svrsta na njihovu stranu po pitanju Ukrajine, i zato i jedni i drugi nisu u potpunosti zadovoljni spoljnom politikom koju vodi Srbija po ovom pitanju, ali to je potpuno normalno, jer Srbija konačno na mestu premijera ima čoveka koji ne vodi ni prorusku, ni proameričku, već prosrpsku politiku, i koji gleda interes Srbije, a interes Srbije je da ide ka EU, ali bez narušavanja odnosa sa Rusijom, i od te politike Vučić ne treba da odstupa, je će doći opet vreme kada će EU i Rusija opet biti dobri ekonomski partneri.

ivanhoe

pre 9 godina

Srbija pripada Evropi i kolevka je evropske kulture. To nema nikakve veze sa EU koja je neofasisticka tvorevina. Srbija moze biti u nekom obliku integracija, recimo u Evroazijskoj uniji koja ce se prosiriti po razvalinama EU (zivi bili pa videli), ali to ni najmanje nece promeniti njen evropski karatker. Nova Evropa mora da se oslobodi tiranije EU birokrata!

čikica

pre 9 godina

Srbija je okrenuta svojim interesima, ne znam kako Kirbi dodje do zakljucka da smo vise okrenuti Zapadu. Trenutno najbolju ekonomsku saradnju imamo sa zemljama EU sto ne znaci da u buducnosti nece biti bolja i sa Rusijom i ostalim zemljama koje nisu deo EU.

sloboda govora o kojoj prica kirbi

pre 9 godina

Kakav si ti licimerni g*d. Kakva vladavina prava,kakvi bakraci,kojih 130 godina odnosa. Sto nisi spomenuo kako ste nam ubijali decu pre 15 godina... Sram te bilo!

BAZILEUS

pre 9 godina

I ovaj "prica" o vladavini prava a nece da kaze ko su UBICE Srba u prethodnom ubijanju bombardovanjem Srbije od njegovih sunarodnika, bez odobrenja Ujedinjenih Nacija!
Cuvaj se narode ovakvoh koji te "tapsu" i daju naloge sta da radis u Evropi!

Веља

pre 9 godina

Заборавио си да напоменеш и велику "помоћ" крајем деведесетих... Суштина оваквих изјава је да се овакав човек представи као добрица, а он ће нас да лоботомира... Бомбардовали сте Београд на Васкрс '44, мада је у њему било веома мало Немаца, али народ то не заборавља, ни то ни ко их је стварно ослободио '45. Нећете успети да наметнете колективну кривицу, мада се трудите...

how yes no

pre 9 godina

mislim da si se malo preracunao! tri meseca pakla pod bombama usa ne moze nista da izbrise iz secanja! to je i razlog sto nikad necu cak ni kao turista otici u ameriku!

marija

pre 9 godina

O kakvoj vladavini prava Amerika moze da govori mojoj Srbiji?
Medjunarodno pravo tu ne spada za vas?
Bombardovanje moje zemlje uranijumom bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija? Kolektivno kaznjavanje???
Neoprostivo.
Te price pricajte nekom drugom.
Srbiji nemate pravo.
Niste se nikad ni izvinili!

I platite odstetu vec jednom, saveznici!

Analiticar bez emocija

pre 9 godina

Amerikancima ne verujem nikada ništa. Toliko su zla počinili šireći svoju demokratiju po svetu da je to nespojivo sa onim što propagiraju. Kapitalizam je opasan sistem a kapital i demokratija odnosno sloboda su u direktnoj suprotnosti. Ne možete npr u islam instalirati zapadnu demokratiju jer to jednostavno ne može. Ni Rusija nije rešenje ali oni makar ćute ili ne stvaraju žarišta kao što to čine amerikanci. Najbolje bi bilo za nas da ostanemo neutralni ali danas je i to nemoguće.

runi boj

pre 9 godina

Imamo veze sa USA preko 130 godina mi smo multietnicka i religijski raznolika i jos dosta strava reci sto je reka,o pa da te pitam onda koji ste nas ..... bobmardovali onoliko majke ti? Dao bog da vam se vrati svaki rak koji je dobio svaki gradjanin Srbije bilo koje vere i nacije.

Rodoljub

pre 9 godina

Amerika "mora" svako jelo da posoli i u svakoj corbi da bude mirodjija. Dokle Amerikanci misle u sve da se mesaju i svima da odredjuju sve i svasta ? Zbog njih je ceo svet u krizi i svetska bezbednost ugrozena. Nigde se Amerikanci nisu zalagali za sprecavanja sirenja nacizma. SAD-NATO , to je reinkarnacija fasizma, to je teror.

losa politika

pre 9 godina

"SAD imaju dugoročani odnos sa Srbijom..." Mislim da imate samo dugorocnu politiku unistavanja Srbije, a i ne samo nje. Nikakve mi zajednicke vrednosti nemamo sa vama, jer su vase vrhunske vrednost destrukcija i novac, a cena kako se dolazi do njega je nebitna!

Савамала

pre 9 godina

Изгледа да Кирбија много нервира наш народ. Чим мора свакодневно да се оглашава на овакав непримерен начин, значи да му нешто није по вољи. Иначе, све опсервације су му погрешне и накарадне. Џаба је протраћио време у Србији, пошто из приложеног видимо да није много научио о Србима.

srpski seljak

pre 9 godina

Alo,bre,Kirbi,da ti ja seljak iz Pirot kazem nesto(ako mi objave komentar),nisi prisustvovao nasoj paradi za oslobodjenje Beograda,nisi poslao ni predstavnika kao sto su ucinili Englezi=dakle "otkaci " vise od nas!

sislo

pre 9 godina

"da SAD žele da rade sa Srbijom, da imamo odnose duge više od 130 godina, da smo bili na istoj strani u Prvom i Drugom svetskom ratu, da smo vam pružili značajnu pomoć, šezdesetih, sedamdsetih i osamdesetih godina", kazao je ambasador."

HA... kako mu je samo izmaklo za 90te...

ako ne i vec.

pre 9 godina

Trujes bez efekta. Dzaba pokusavas. I sve sto vise, sve ste nam dalje.
Svet se menja a onaj o kome ti pricas odavno je proslost, jedino sto ima jos uvek mnogo takvih kao ti koji odrzavaju privid Potemkinovim selima i dimnim ogledalima. U svetu koji nastaje imacete mnogo mnogo manju ulogu.

Zlaja

pre 9 godina

Pa kada ste nas podrzavali sezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih, sto nas onda pustiste niz vodu uoci devedesetih....? Da bi podrzavanje bilo jeftinije....kao sada na celom prostoru exYu?

Ћезо рца

pre 9 godina

Г. Кирби има погрешно мишљење. Срби су окренути себи и својим пријатељима. А то свакако није ,,запад'', који је Србе убијао и не жели им ништа добро. Нису Срби баш толики мазохисти, као што г. Кирби мисли.

Srba

pre 9 godina

Varas se prijatelju bivsi mnogo. Ja ne znam stepen inteligencije populacije kojoj je namenjena ova demagogija, ali nisam siguran da bi ti smeo da stanes ispred tri Srbina u ovoj drzavi nasuprot Predsednik Ruske Federacije koji je "overio" ceo Beograd I kome se poklonila cela srpska vojska I odala mu postovanje. Iskoristili ste dobronamernost srpskog naroda, ali nas ne poznajete bas najbolje. Bice vam jasno uskoro kosu Srbi, koliko cene prijateljstvo, koliko pamte neprijateljstvo I kome su naklonjeni.

profesionalni komentator

pre 9 godina

Ne razumem zasto ambasador ima potrebu da nam namece svoje vidjenje Srbije i kuda ona treba da ide i sta da radi. I sta ako mi necemo ?

steta

pre 9 godina

Gde nas posle onako fine i odmerene Meri Vorlik zadesi ovaj dosadni Kirbi, koji sve vreme glumi tatu?
Ona je bar nesto radila za nas a ovaj u trendu sadasnje vlasti samo se provlaci po medijima non stop i prica prazne price.

Rivaldo

pre 9 godina

Nista specijalno nije izjavio sem naravno njegovih zelja i ocekivanja sto je ocekivano kada ste ambasador jedne od najmocnijih zemalja.Naravno sve najlepse o sebi pa tako pomeni sezdesete godine,ali nemoj devedeset devetu itd itd...

Posmatrac BB

pre 9 godina

Vladajuca elita svakako. Narod iako se nista ne pita misli malo drugacije. I to velika vecina. A vi da napravite spin sa ustrojenim medijima svakako mozete.

bez potcenjivanja...

pre 9 godina

to bi ti zeleo...zapad propada..to je sigurno..nikada nas nije voleo i zeli da nas rasparca totalno...tako da zuriti na zapad bez pravog argumenta zasto je ludost,koju sebi ne smemo da dopustimo

Neko

pre 9 godina

Kako na perfidan, klasicni americki nacin, govori sta treba da se radi. Sve u fazonu, "Mislimo da je tako najbolje za vas, vas put treba da je taj i taj, itd".

1.29, sa tendencijom oscilacija

pre 9 godina

Što nisam novinar, pa da ambasadora pitam šta znači odluka Feda da više ne štampa dolare i šta misli o izveštaju Dojče banke, te da odigram jednu valutnu kladionicu. Ovako, samo demode izjave koje nikog ne zanimaju, jer smo prerasli taj razred. Uzgred, Kosovo je Srbija, Srbija podržava teritorijalni integritet svih država, a nadam se da ovu kredibilnu rečenicu će uskoro moći izgovoriti i američki ambasador. Odoh da guglam dolar.

EQ

pre 9 godina

Neverovatno koliko se ljudi u Srbiji seca daleke istorije (Nemanjici, Dusan, Balkanski ratovi, Prvi i Drugi svetski, itd). Kad ih slusas po slavama steknes utisak kao da su sa sv. Savom i Dusanom bili najbolji drugari... A onda, nekim cudom, zaboravise ko su bili Vucic, Nikolic, Vulin...

Lolz

pre 9 godina

Sta vi radite, Kirbi sta tebe briga sta mi radimo. Ti nemoj da brineš tuđu brigu. Objavi nesto pametnije, umesto što pokušavaš da nagovoris nas napacen narod koji je video krvi da se pridruži vama koji ste nas još i bombardovali.

milan26

pre 9 godina

Gospodine Kirbi, lose mislite! Ako imamo neke tendencije ka zapadu onda su one uperene ka Evropi, sigurno ne ka Americi! Koje ste nam dobro to doneli u zadnjih 20 godina? Sem nekolicinu Vasih firmi i novcanih donacija, pardon i drzave Kosova koju ste nam prijateljski podarili! Valjda kao nagrada za Vase spasene pilote u Pranjanima, mom selu, u II svetskom ratu! Nas za Rusiju veze vera, kao sto kazete ali i vekovna podrska, setite se pomoci njihove posle bezanja preko Albanije u I svetskom ratu! Nasa povezanost traje pre nego sto ste Vi kao Amerika i postojali, zato ne bi trebali da nas provodadzisete! Imate Vi i lepu stranu medalje, geopoliiticka sigurno nije! Znacile su nam Vase ogromne bespovratne pare, desetine milijardi, posle II svetskog rata u izgradnji zemlje, ali mi smo Vam Teslu i Pupina izrodili!

Zuz

pre 9 godina

Ali stvarno... Jedan fenomen. Srbi toliko mrze Ameriku, ali Cikago je drugi grad u svetu po broju Srba. Studenti idu u Ameriku da rade, dosta njih i ostane. Pljujemo je na svakom koraku, ali ne odbijamo dolare??? Kako to?

Nimrod

pre 9 godina

Dobro, a kako to? Ajde jedan primer da je Srbija vise okrenuta zapadu? Dakle postoji nesto sto spada u diplomatski, umeren, dvosmislen, ne kategoricki govor, ali postoji i nesto sto je cista politcka propaganda neutemeljena ni u cemu.

vaso

pre 9 godina

Uf, kakav diplomata, neponovljiv, ovome nije ravan ni Velja, a o Tomi diplomi da i ne trosimo reci. Zivi dokaz koliko je Americi stalo do odnosa sa Srbijom.

Paulista

pre 9 godina

Nista mi nije jasno. Pa mi smo nebitni. Gdin. Kirbi (nemam pojma dali se i dalje zovu ekselencija). Zapad je taj koji nas je ucinio nebitnima. Ne zapad kao neki debeli Amer iz Arizone koji radi 40 + 15 sati nedeljno da bi izdrzavao poresko, i ovih +15 sati smatra srecom sto mu dozvoljavaju da radi toliko i placaju ga vise, overtime. Svi srecni on srecan sto ce moci jos jednom godisnje u Meksiko ili na krstarenje, establishment srecan sto nema previse vremena da misli, a ko ne misli on se i ne buni, zato sto su na dan rada (u nas poznato kao rostiljijada) pocetkom 20. veka ustanovljena prava radnika. Ne buni se.
Nego nebitnima su nas ucinile zapadnjacke vlade od Dzimija Kartera na ovamo. Mogu vam reci da su ucinili strasan posao, jednu zemlju koja je osnovala UN, Interpol i ucestvovala u raznim diplomatskim aktivnostima, su sveli do znacaja u diplomatiji na nivo Albanije. Mi smo im pomogli.
Zasto je sad bitno gde smo mi vise okrenuti? Moj ti!

Keš

pre 9 godina

Teza "mrzite Ameriku, a idete da živite tamo" je klasično brkanje baba i žaba. I ja sam evroskeptik, pa sam živeo u državi EU. Otišao sam da uzmem pare, oni su me fino plaćali, ja sam pošteno plaćao poreze i zdravstveno, i kad sam skupio dovoljno za stan u Beogradu i štek za firmu, vratio sam se u Srbiju. Odlazak u EU nije bio zbog ljubavi, nego dobiti. Odrastimo. Po istoj logici, mogao sam da odem i u SAD, i u Rusiju, i u Mongoliju, i u Singapur. Po istoj logici, mnogi Amerikanci su u Kini, Čileu ili Britaniji.

Djozo

pre 9 godina

Auuu, dočekasmo i to, da ambasada SAD organizije "honorarce" da klikaju minuse, na svim komentarima gde se spominnje američko bombardovanje Srbije 99te!!!

Eto, nisu na B92 samo SNS ili DS botovi, imaju i Ameri svoje konje za trku.

Dragan

pre 9 godina

Pustite vi Prvi i Drugi svetski rat i "značajnu pomoć" šezdesetih, sedamdsetih i osamdesetih - problem je ono što ste uradili devedesetih.

marija

pre 9 godina

Auuu, dočekasmo i to, da ambasada SAD organizije "honorarce" da klikaju minuse, na svim komentarima gde se spominnje američko bombardovanje Srbije 99te!!!

Eto, nisu na B92 samo SNS ili DS botovi, imaju i Ameri svoje konje za trku.
(Djozo, 9. novembar 2014 12:26)

Ma ne, to su VUCICEVI PLACENICI pobrkali,
nisu dobili uputstva na vreme za ambasadora SADa.
Sad ce oni.

jedan mekčiken molim

pre 9 godina

Dok su nas pljuvali kako hoćemo da postanemo ruska gubernija, polako ali sigurno, postali smo američka (tačnije dve - Srbija i tzv. Kosovo), a Kirbi je najnoviji u nizu gubernatora...

cinik

pre 9 godina

@how yes no - Vi ne morate da idete, ali Srbi, kakvo god nam iskustvo bilo, idu u tu Ameriku. Možda ne vole njenu spoljnju politiku, ali to je zemlja koju Srbi vole, u koju se najviše odseljavaju, kojoj su doprineli i u kojoj se uopšte ne oseća čovek kao stranac. Nije idealan, ali je najmanje loš sistem na svetu u kojem svako može da se snađe. Bez potrebe da te svaki dan zafrkavaju birokrate, lažni doktori, politički polusvet...

karadjordje

pre 9 godina

Bato, ne znam koje škole treba da završiš i ko sve da ti donosi obaveštajne podatke da bi izjavio nešto ovako "mudro" što by the way možeš zaključiti ispred svake seoske prodavnice.

'Vako'Nako

pre 9 godina

Je li još neko primetio da u ovom razgovoru američki diplomata tumači ulogu, odgovornosti i zaduženja predsedavajućeg Organizacije Evropske Bezbednosti i Saradnje? Američki diplomata, a evropska organizacija... I čovek kazuje šta tu Srbija ima da uradi.

prozirno

pre 9 godina

Ono sto ovaj pokusava da proturi je isto sto i njegovi nalogodavci proturaju irom sveta i ponavljaju kao Gebels stotinu puta:
Sa jedne strane je demokratski zapad a sa druge strane Rusija. I niko vise ne postoji i nigde vise nije problem.
Ne druze, sa jedne strane jeste EU, Amerika i par trabanata a ostalo je ceo svet koji nije jedna strana, ali ga vi polako zelite napraviti takvim po principu ko nije sa nama protiv nas je. Horda ste vi.

milos

pre 9 godina

Instrukcija iz internet otadzbinske uprave: Popljujte sve koji su emigrirali u USA. Inace, Srbija kulturoloski pripada Zapadu. Srbija je deo TE civilizacije. Istok nema veze s tim.

Welcome!

pre 9 godina

Ja volim Rusiju, ali cinjenica je da se u Srbiji najbolje zivelo onda kad smo bili okrenuti SAD. Narocito posle Drugog sv. rata, a i posle 5. oktobra, do 2008. Izgleda da se san Srba da budu s Rusima i dobro zive nikad nece ostvariti.

SrdjanSrky

pre 9 godina

Aktuelna vlada, u ovom trenutku, vodi dobru spoljnu politiku po Srbiju. Održava dobre odnose sa Zapadom i sa Istokom. Za promenu je lepo videti da je i jednima i drugima stalo do nas, a ne da beže od nas kakav je slučaj bio u be tako davnoj prošlosti.

AlgoPequenito

pre 9 godina

SAD čiji je Kirbi ambasador svakako su bliže EU i logično je da i on sam navija za svoju stranu. Međutim, aktuelna vlada prvenstveno gleda interes Srbije, a to je održavanje dobrih odnosa i sa istokom i sa zapadom.

Romanija

pre 9 godina

@Action Man:Ne bih se ja složio da naš narod više voli neku drugu državu od svoje. Mi smo u teškoj ekonomskoj situaciji ali to ne znači da ne treba da volimo svoju državu.

Jovo s Romanije

pre 9 godina

@Marko: Srbija nema potreba da se opredeluje na bilo koju stranu. Nama su važni i EU kao i dobri odnosi sa drugim državama koje nisu članice EU ,, pre svega sa Rusijom i Kinom.

Zuz

pre 9 godina

Ali stvarno... Jedan fenomen. Srbi toliko mrze Ameriku, ali Cikago je drugi grad u svetu po broju Srba. Studenti idu u Ameriku da rade, dosta njih i ostane. Pljujemo je na svakom koraku, ali ne odbijamo dolare??? Kako to?

BAZILEUS

pre 9 godina

I ovaj "prica" o vladavini prava a nece da kaze ko su UBICE Srba u prethodnom ubijanju bombardovanjem Srbije od njegovih sunarodnika, bez odobrenja Ujedinjenih Nacija!
Cuvaj se narode ovakvoh koji te "tapsu" i daju naloge sta da radis u Evropi!

Rodoljub

pre 9 godina

Amerika "mora" svako jelo da posoli i u svakoj corbi da bude mirodjija. Dokle Amerikanci misle u sve da se mesaju i svima da odredjuju sve i svasta ? Zbog njih je ceo svet u krizi i svetska bezbednost ugrozena. Nigde se Amerikanci nisu zalagali za sprecavanja sirenja nacizma. SAD-NATO , to je reinkarnacija fasizma, to je teror.

Веља

pre 9 godina

Заборавио си да напоменеш и велику "помоћ" крајем деведесетих... Суштина оваквих изјава је да се овакав човек представи као добрица, а он ће нас да лоботомира... Бомбардовали сте Београд на Васкрс '44, мада је у њему било веома мало Немаца, али народ то не заборавља, ни то ни ко их је стварно ослободио '45. Нећете успети да наметнете колективну кривицу, мада се трудите...

Posmatrac BB

pre 9 godina

Vladajuca elita svakako. Narod iako se nista ne pita misli malo drugacije. I to velika vecina. A vi da napravite spin sa ustrojenim medijima svakako mozete.

EQ

pre 9 godina

Neverovatno koliko se ljudi u Srbiji seca daleke istorije (Nemanjici, Dusan, Balkanski ratovi, Prvi i Drugi svetski, itd). Kad ih slusas po slavama steknes utisak kao da su sa sv. Savom i Dusanom bili najbolji drugari... A onda, nekim cudom, zaboravise ko su bili Vucic, Nikolic, Vulin...

steta

pre 9 godina

Gde nas posle onako fine i odmerene Meri Vorlik zadesi ovaj dosadni Kirbi, koji sve vreme glumi tatu?
Ona je bar nesto radila za nas a ovaj u trendu sadasnje vlasti samo se provlaci po medijima non stop i prica prazne price.

milan26

pre 9 godina

Gospodine Kirbi, lose mislite! Ako imamo neke tendencije ka zapadu onda su one uperene ka Evropi, sigurno ne ka Americi! Koje ste nam dobro to doneli u zadnjih 20 godina? Sem nekolicinu Vasih firmi i novcanih donacija, pardon i drzave Kosova koju ste nam prijateljski podarili! Valjda kao nagrada za Vase spasene pilote u Pranjanima, mom selu, u II svetskom ratu! Nas za Rusiju veze vera, kao sto kazete ali i vekovna podrska, setite se pomoci njihove posle bezanja preko Albanije u I svetskom ratu! Nasa povezanost traje pre nego sto ste Vi kao Amerika i postojali, zato ne bi trebali da nas provodadzisete! Imate Vi i lepu stranu medalje, geopoliiticka sigurno nije! Znacile su nam Vase ogromne bespovratne pare, desetine milijardi, posle II svetskog rata u izgradnji zemlje, ali mi smo Vam Teslu i Pupina izrodili!

Djozo

pre 9 godina

Auuu, dočekasmo i to, da ambasada SAD organizije "honorarce" da klikaju minuse, na svim komentarima gde se spominnje američko bombardovanje Srbije 99te!!!

Eto, nisu na B92 samo SNS ili DS botovi, imaju i Ameri svoje konje za trku.

profesionalni komentator

pre 9 godina

Ne razumem zasto ambasador ima potrebu da nam namece svoje vidjenje Srbije i kuda ona treba da ide i sta da radi. I sta ako mi necemo ?

losa politika

pre 9 godina

"SAD imaju dugoročani odnos sa Srbijom..." Mislim da imate samo dugorocnu politiku unistavanja Srbije, a i ne samo nje. Nikakve mi zajednicke vrednosti nemamo sa vama, jer su vase vrhunske vrednost destrukcija i novac, a cena kako se dolazi do njega je nebitna!

Rivaldo

pre 9 godina

Nista specijalno nije izjavio sem naravno njegovih zelja i ocekivanja sto je ocekivano kada ste ambasador jedne od najmocnijih zemalja.Naravno sve najlepse o sebi pa tako pomeni sezdesete godine,ali nemoj devedeset devetu itd itd...

bez potcenjivanja...

pre 9 godina

to bi ti zeleo...zapad propada..to je sigurno..nikada nas nije voleo i zeli da nas rasparca totalno...tako da zuriti na zapad bez pravog argumenta zasto je ludost,koju sebi ne smemo da dopustimo

milos

pre 9 godina

Instrukcija iz internet otadzbinske uprave: Popljujte sve koji su emigrirali u USA. Inace, Srbija kulturoloski pripada Zapadu. Srbija je deo TE civilizacije. Istok nema veze s tim.

Welcome!

pre 9 godina

Ja volim Rusiju, ali cinjenica je da se u Srbiji najbolje zivelo onda kad smo bili okrenuti SAD. Narocito posle Drugog sv. rata, a i posle 5. oktobra, do 2008. Izgleda da se san Srba da budu s Rusima i dobro zive nikad nece ostvariti.

prozirno

pre 9 godina

Ono sto ovaj pokusava da proturi je isto sto i njegovi nalogodavci proturaju irom sveta i ponavljaju kao Gebels stotinu puta:
Sa jedne strane je demokratski zapad a sa druge strane Rusija. I niko vise ne postoji i nigde vise nije problem.
Ne druze, sa jedne strane jeste EU, Amerika i par trabanata a ostalo je ceo svet koji nije jedna strana, ali ga vi polako zelite napraviti takvim po principu ko nije sa nama protiv nas je. Horda ste vi.

sislo

pre 9 godina

"da SAD žele da rade sa Srbijom, da imamo odnose duge više od 130 godina, da smo bili na istoj strani u Prvom i Drugom svetskom ratu, da smo vam pružili značajnu pomoć, šezdesetih, sedamdsetih i osamdesetih godina", kazao je ambasador."

HA... kako mu je samo izmaklo za 90te...

vaso

pre 9 godina

Uf, kakav diplomata, neponovljiv, ovome nije ravan ni Velja, a o Tomi diplomi da i ne trosimo reci. Zivi dokaz koliko je Americi stalo do odnosa sa Srbijom.

Савамала

pre 9 godina

Изгледа да Кирбија много нервира наш народ. Чим мора свакодневно да се оглашава на овакав непримерен начин, значи да му нешто није по вољи. Иначе, све опсервације су му погрешне и накарадне. Џаба је протраћио време у Србији, пошто из приложеног видимо да није много научио о Србима.

Nimrod

pre 9 godina

Dobro, a kako to? Ajde jedan primer da je Srbija vise okrenuta zapadu? Dakle postoji nesto sto spada u diplomatski, umeren, dvosmislen, ne kategoricki govor, ali postoji i nesto sto je cista politcka propaganda neutemeljena ni u cemu.

Paulista

pre 9 godina

Nista mi nije jasno. Pa mi smo nebitni. Gdin. Kirbi (nemam pojma dali se i dalje zovu ekselencija). Zapad je taj koji nas je ucinio nebitnima. Ne zapad kao neki debeli Amer iz Arizone koji radi 40 + 15 sati nedeljno da bi izdrzavao poresko, i ovih +15 sati smatra srecom sto mu dozvoljavaju da radi toliko i placaju ga vise, overtime. Svi srecni on srecan sto ce moci jos jednom godisnje u Meksiko ili na krstarenje, establishment srecan sto nema previse vremena da misli, a ko ne misli on se i ne buni, zato sto su na dan rada (u nas poznato kao rostiljijada) pocetkom 20. veka ustanovljena prava radnika. Ne buni se.
Nego nebitnima su nas ucinile zapadnjacke vlade od Dzimija Kartera na ovamo. Mogu vam reci da su ucinili strasan posao, jednu zemlju koja je osnovala UN, Interpol i ucestvovala u raznim diplomatskim aktivnostima, su sveli do znacaja u diplomatiji na nivo Albanije. Mi smo im pomogli.
Zasto je sad bitno gde smo mi vise okrenuti? Moj ti!

Ћезо рца

pre 9 godina

Г. Кирби има погрешно мишљење. Срби су окренути себи и својим пријатељима. А то свакако није ,,запад'', који је Србе убијао и не жели им ништа добро. Нису Срби баш толики мазохисти, као што г. Кирби мисли.

jedan mekčiken molim

pre 9 godina

Dok su nas pljuvali kako hoćemo da postanemo ruska gubernija, polako ali sigurno, postali smo američka (tačnije dve - Srbija i tzv. Kosovo), a Kirbi je najnoviji u nizu gubernatora...

cinik

pre 9 godina

@how yes no - Vi ne morate da idete, ali Srbi, kakvo god nam iskustvo bilo, idu u tu Ameriku. Možda ne vole njenu spoljnju politiku, ali to je zemlja koju Srbi vole, u koju se najviše odseljavaju, kojoj su doprineli i u kojoj se uopšte ne oseća čovek kao stranac. Nije idealan, ali je najmanje loš sistem na svetu u kojem svako može da se snađe. Bez potrebe da te svaki dan zafrkavaju birokrate, lažni doktori, politički polusvet...

Keš

pre 9 godina

Teza "mrzite Ameriku, a idete da živite tamo" je klasično brkanje baba i žaba. I ja sam evroskeptik, pa sam živeo u državi EU. Otišao sam da uzmem pare, oni su me fino plaćali, ja sam pošteno plaćao poreze i zdravstveno, i kad sam skupio dovoljno za stan u Beogradu i štek za firmu, vratio sam se u Srbiju. Odlazak u EU nije bio zbog ljubavi, nego dobiti. Odrastimo. Po istoj logici, mogao sam da odem i u SAD, i u Rusiju, i u Mongoliju, i u Singapur. Po istoj logici, mnogi Amerikanci su u Kini, Čileu ili Britaniji.

Zlaja

pre 9 godina

Pa kada ste nas podrzavali sezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih, sto nas onda pustiste niz vodu uoci devedesetih....? Da bi podrzavanje bilo jeftinije....kao sada na celom prostoru exYu?

karadjordje

pre 9 godina

Bato, ne znam koje škole treba da završiš i ko sve da ti donosi obaveštajne podatke da bi izjavio nešto ovako "mudro" što by the way možeš zaključiti ispred svake seoske prodavnice.

'Vako'Nako

pre 9 godina

Je li još neko primetio da u ovom razgovoru američki diplomata tumači ulogu, odgovornosti i zaduženja predsedavajućeg Organizacije Evropske Bezbednosti i Saradnje? Američki diplomata, a evropska organizacija... I čovek kazuje šta tu Srbija ima da uradi.

marija

pre 9 godina

Auuu, dočekasmo i to, da ambasada SAD organizije "honorarce" da klikaju minuse, na svim komentarima gde se spominnje američko bombardovanje Srbije 99te!!!

Eto, nisu na B92 samo SNS ili DS botovi, imaju i Ameri svoje konje za trku.
(Djozo, 9. novembar 2014 12:26)

Ma ne, to su VUCICEVI PLACENICI pobrkali,
nisu dobili uputstva na vreme za ambasadora SADa.
Sad ce oni.

Dragan

pre 9 godina

Pustite vi Prvi i Drugi svetski rat i "značajnu pomoć" šezdesetih, sedamdsetih i osamdesetih - problem je ono što ste uradili devedesetih.

how yes no

pre 9 godina

mislim da si se malo preracunao! tri meseca pakla pod bombama usa ne moze nista da izbrise iz secanja! to je i razlog sto nikad necu cak ni kao turista otici u ameriku!

1.29, sa tendencijom oscilacija

pre 9 godina

Što nisam novinar, pa da ambasadora pitam šta znači odluka Feda da više ne štampa dolare i šta misli o izveštaju Dojče banke, te da odigram jednu valutnu kladionicu. Ovako, samo demode izjave koje nikog ne zanimaju, jer smo prerasli taj razred. Uzgred, Kosovo je Srbija, Srbija podržava teritorijalni integritet svih država, a nadam se da ovu kredibilnu rečenicu će uskoro moći izgovoriti i američki ambasador. Odoh da guglam dolar.

Analiticar bez emocija

pre 9 godina

Amerikancima ne verujem nikada ništa. Toliko su zla počinili šireći svoju demokratiju po svetu da je to nespojivo sa onim što propagiraju. Kapitalizam je opasan sistem a kapital i demokratija odnosno sloboda su u direktnoj suprotnosti. Ne možete npr u islam instalirati zapadnu demokratiju jer to jednostavno ne može. Ni Rusija nije rešenje ali oni makar ćute ili ne stvaraju žarišta kao što to čine amerikanci. Najbolje bi bilo za nas da ostanemo neutralni ali danas je i to nemoguće.

sloboda govora o kojoj prica kirbi

pre 9 godina

Kakav si ti licimerni g*d. Kakva vladavina prava,kakvi bakraci,kojih 130 godina odnosa. Sto nisi spomenuo kako ste nam ubijali decu pre 15 godina... Sram te bilo!

ako ne i vec.

pre 9 godina

Trujes bez efekta. Dzaba pokusavas. I sve sto vise, sve ste nam dalje.
Svet se menja a onaj o kome ti pricas odavno je proslost, jedino sto ima jos uvek mnogo takvih kao ti koji odrzavaju privid Potemkinovim selima i dimnim ogledalima. U svetu koji nastaje imacete mnogo mnogo manju ulogu.

Neko

pre 9 godina

Kako na perfidan, klasicni americki nacin, govori sta treba da se radi. Sve u fazonu, "Mislimo da je tako najbolje za vas, vas put treba da je taj i taj, itd".

srpski seljak

pre 9 godina

Alo,bre,Kirbi,da ti ja seljak iz Pirot kazem nesto(ako mi objave komentar),nisi prisustvovao nasoj paradi za oslobodjenje Beograda,nisi poslao ni predstavnika kao sto su ucinili Englezi=dakle "otkaci " vise od nas!

Srba

pre 9 godina

Varas se prijatelju bivsi mnogo. Ja ne znam stepen inteligencije populacije kojoj je namenjena ova demagogija, ali nisam siguran da bi ti smeo da stanes ispred tri Srbina u ovoj drzavi nasuprot Predsednik Ruske Federacije koji je "overio" ceo Beograd I kome se poklonila cela srpska vojska I odala mu postovanje. Iskoristili ste dobronamernost srpskog naroda, ali nas ne poznajete bas najbolje. Bice vam jasno uskoro kosu Srbi, koliko cene prijateljstvo, koliko pamte neprijateljstvo I kome su naklonjeni.

marija

pre 9 godina

O kakvoj vladavini prava Amerika moze da govori mojoj Srbiji?
Medjunarodno pravo tu ne spada za vas?
Bombardovanje moje zemlje uranijumom bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija? Kolektivno kaznjavanje???
Neoprostivo.
Te price pricajte nekom drugom.
Srbiji nemate pravo.
Niste se nikad ni izvinili!

I platite odstetu vec jednom, saveznici!

Lolz

pre 9 godina

Sta vi radite, Kirbi sta tebe briga sta mi radimo. Ti nemoj da brineš tuđu brigu. Objavi nesto pametnije, umesto što pokušavaš da nagovoris nas napacen narod koji je video krvi da se pridruži vama koji ste nas još i bombardovali.

runi boj

pre 9 godina

Imamo veze sa USA preko 130 godina mi smo multietnicka i religijski raznolika i jos dosta strava reci sto je reka,o pa da te pitam onda koji ste nas ..... bobmardovali onoliko majke ti? Dao bog da vam se vrati svaki rak koji je dobio svaki gradjanin Srbije bilo koje vere i nacije.

Action Man

pre 9 godina

Ko imalo ima mozga, ko je bio na Zapadu i u Rusiji zna gde se covek bolje postuje, gde je bolje uredjenje, gde se bolje zivi, sami Rusi beze iz Rusije masovno... No, nekad se prosto rastuzim kad vidim da neki ljudi kod nas vise vole Rusiju od svoje zemlje, neki cak vise vole Tursku od svoje zemlje, nemam reci za takve ljude...

Duci0167

pre 9 godina

G.Kirbi, mani se lazne diplomatske pristojnosti i reci sto jeste "Srbija hoce od EU samo pare iz fondova a Rusija i ratni zlocinci u srcima."

Marko

pre 9 godina

Ma šta mi rekli ovaj čovek je u pravu. Srbija ima tradicionalno dobre odnose sa Moskvom.Ali civilizacijski i geografski smo upućeni na Evropu. Posebno na onu evropsku silu čiji je dijapazon delovanja Balkan, a ta sila je Nemačka. Srpski narod je na izborima odabrao SNS koja je otvoreno u kampanji zakovarala put u EU i pribl. zapadu. A svaki narod koji na Balkanu nije shvatao da je vekovima u ovom delu Evrope Nemacka lider , je patio. A koji je to balkanski narod...pa samo Srbi na zalost.

gaggy

pre 9 godina

Srbija i vlada RS su okrenuti Srbiji i njenim gradjanima. Rusija i Zapad su poslovni partneri sa kojima treba da saradjujemo za dobrobit naroda

ivanhoe

pre 9 godina

Srbija pripada Evropi i kolevka je evropske kulture. To nema nikakve veze sa EU koja je neofasisticka tvorevina. Srbija moze biti u nekom obliku integracija, recimo u Evroazijskoj uniji koja ce se prosiriti po razvalinama EU (zivi bili pa videli), ali to ni najmanje nece promeniti njen evropski karatker. Nova Evropa mora da se oslobodi tiranije EU birokrata!

Fratelo

pre 9 godina

Osnovna politika naše zemlje je očigledno razvijanje dobrih odnosa i saradnje sa svima, a to u potpunosti moramo podržati. Srbija će nastaviti da razvija prijateljske odnose sa Rusijom, ali i sa članicama EU. Samo tako možemo očekivati celokupni oporavak i razvoj naše zemlje.

generacije..

pre 9 godina

Evropa i Amerika su..Zapad,a,istok,su valjda svi ostali..Ili mozda svi koji ne misle kao oni!Da nije tako,ne bi bilo ni ponovnog zahladjenja odnosa na toj,hladnoratovskoj,relaciji!Rusija se ipak slobodno moze nazvati meka mnogo toga,zapadnog,u svetu..ili bolje receno,ona je uvek bila riznica kulture i umetnosti,multieticnosti a danas i otvoreno drustvo,izaslo ispod sinjela jednog totalitarnog rezima!Ponovo se Rusija vratila svojoj duhovnosti i mestu u svetu,koje joj je oduvek i pripadalo!Kazemo slobodno..koga ne volimo,ali i koga volimo!Uvek smo bili,vise okrenuti ka ljubavi..nego mrznji!Pa tako i danas,neskriveno i slobodno iskazujemo svoju emociju prema jednom od nama najblizih prijateljskih naroda!Generacije nasih predaka nas je na to podsecala i kao da su nam to i u amanet ostavile!Naucili su nas,da se prema toj zemlji,odnosimo sa narocitim postovanjem i ljubavlju,jer su to i zasuzili..A sto se tice ukrajinskog problema,mozda Rusiju pre treba ukljuciti u drugi stepen razgovora!Kada se bude govorilo o duelizmu koji postoji izmedju Rusije i interesa Amerike i dela EU,na toj teritoriji!Posle potpisivanja ukrajinskog dokumenta o strateskoj saradnji sa Rusijom,neki su bili neprijatno iznenadjeni!I onda podrzase stranu manjinskog dela ultradesnicara u Ukrajini,koji se sa tim nisu slagali!Pa sad takvi cine totalitarni rezim u Ukrajini,brutalno ratujuci protiv sopstvenog civilnog stanovnistva,bacajuci neistomisljenike u kontejner za djubre!Nije lako biti taoc..selektivnih odluka!

Milanko MOL

pre 9 godina

Očigledno da bi i Rusi, i Amerikanci želeli da sa Srbija svrsta na njihovu stranu po pitanju Ukrajine, i zato i jedni i drugi nisu u potpunosti zadovoljni spoljnom politikom koju vodi Srbija po ovom pitanju, ali to je potpuno normalno, jer Srbija konačno na mestu premijera ima čoveka koji ne vodi ni prorusku, ni proameričku, već prosrpsku politiku, i koji gleda interes Srbije, a interes Srbije je da ide ka EU, ali bez narušavanja odnosa sa Rusijom, i od te politike Vučić ne treba da odstupa, je će doći opet vreme kada će EU i Rusija opet biti dobri ekonomski partneri.

LEPA - KASIRKA - LOLA

pre 9 godina

Svakako da je Srbija konacno shvatila da treba da vodi takvu politiku od koje ce imati koristi, a ne kao sto su to ciniloe predhodne vlad koje su samo vodile racuna kako bi sto pre natrpali svoje dzepove. Sadasnja vlada na celu sa Aleksandrom vucic je za veoma kratko vreme zadobila puno poverenje i jednih i drugih. Konacno smo se opametili za doboro biti nas samih, jer objektivno mala smo mi zemlja da bi mogli nesto zanacajnije da ucestvujemo u kreiranju svetske politike. Nasa razmisljanja su slicnija zapadnoj logici da gledamo samo nas interes. Blizi smo onima od kojih imamo vise materijalne koristi.

Mirce

pre 9 godina

Srbiji je prioritet clanstvo u Eu,a sa druge strane zeli dobre odnose pre svega ekonoske sa svim iskrenim partnerima bez obzira da li dolaze sa istoka ili zapada.

čikica

pre 9 godina

Srbija je okrenuta svojim interesima, ne znam kako Kirbi dodje do zakljucka da smo vise okrenuti Zapadu. Trenutno najbolju ekonomsku saradnju imamo sa zemljama EU sto ne znaci da u buducnosti nece biti bolja i sa Rusijom i ostalim zemljama koje nisu deo EU.

Obilić

pre 9 godina

Lepo je sto gospodin Kirbi ima takvo misljenje, ali Vucic je vec nebrojano puta objasnio da se spoljna politika Srbije sastoji iz 2 strateska cilja - prikljucnje EU uz odrzavanje prijateljskih odnosa sa Rusijom.

SrdjanSrky

pre 9 godina

Aktuelna vlada, u ovom trenutku, vodi dobru spoljnu politiku po Srbiju. Održava dobre odnose sa Zapadom i sa Istokom. Za promenu je lepo videti da je i jednima i drugima stalo do nas, a ne da beže od nas kakav je slučaj bio u be tako davnoj prošlosti.

AlgoPequenito

pre 9 godina

SAD čiji je Kirbi ambasador svakako su bliže EU i logično je da i on sam navija za svoju stranu. Međutim, aktuelna vlada prvenstveno gleda interes Srbije, a to je održavanje dobrih odnosa i sa istokom i sa zapadom.

Romanija

pre 9 godina

@Action Man:Ne bih se ja složio da naš narod više voli neku drugu državu od svoje. Mi smo u teškoj ekonomskoj situaciji ali to ne znači da ne treba da volimo svoju državu.

Jovo s Romanije

pre 9 godina

@Marko: Srbija nema potreba da se opredeluje na bilo koju stranu. Nama su važni i EU kao i dobri odnosi sa drugim državama koje nisu članice EU ,, pre svega sa Rusijom i Kinom.