Sreda, 26.03.2014.

10:40

Šta Daimler i Bosch zameraju Tesli?

Izvor: B92

Šta Daimler i Bosch zameraju Tesli? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

EV

pre 10 godina

@ (Delija_KV, 27. mart 2014 21:46)

Auu covece... Tesla Motors je zastitila preko 200 patenata na Modelu S, za pocetak. Ostalo ne bi da komentarisem, nema smisla.

Delija_KV

pre 10 godina

Vidim da mnogi od vas iznose stavove i zakljucke o ovoj temi i stvarima kao sto su patenti iz kompanije Tesla, baterije, njihova dugotrajnost, stanice za punjenje, a da pritom (a ovo je moje skromno misljenje) nisu odvojili ni 5 minuta da malo istraze i pogledaju stvar o kojem iznose stav. Sto se tice "Patenata" tj. tehnologija koja je izasla is Kompanije Tesla nije zasticena autorskim pravima to znaci da je sve individue i kompanije mogu implementirati u svoje projekte bez ikakvih sankicija. Takav je stav kompanije Tesla Motors. Ako neko moze da napravi bolji auto sa tehnologijom koju je Tesla izmislila utoliko bolje. To su reci Elon Musk-a. Sto se tice baterija koje se ugradjuju u model s saznao sam da su uz saradnju sa Panasonic-om Tesla obezbedila njihove litijum-jonske baterije najnovije generacije tj. one najbolje koje Panasonic ima. Znajte da u suprot shvatanja pojedinaca tehnologija litijum-jonskih baterija napreduje iz godine u godinu. I napredovace jos jer po recima Elon Musk-a ima jos prostora za poboljsanje. U proseku na godisnjem nivou kapacitet pomenutih baterija se poveca za 5%, Sto bi znacilo da u roku od 5-6-7-8 godina najvise moze se dostici poboljsanje za 40% kapaciteta ako ne i vise u slucaju ako doce do ubrzanja procenta poboljsanja. Sto se tice dugotrajnosti baterija tu nisam bas upoznat koliki je zivotni vek ali znam da na verziju model s od 85 kW·h garancija 8 godina i sa njom moze se maksialno preci 426km a da se ispostuje brzina ne visa od 60-70km/h.

Jashta

pre 10 godina

Vec je krenulo postavljanje nove mreze brzog punjenja GoE3 u Americi, koja podrzava sve standarde. Nova tehnoloska i energetska revolucija mimo nas, kao i obicno.

mc

pre 10 godina

Pa prvo ko vam kriv sto ste primali pare od naftasa da ne razvijate tehnologiju, a drugo... Imam univerzalni punjac za laptop, moze na 110-240v u celom svetu, plus u kolima na upaljac od 12v, a puni sve zivo automatski 12-24v izlazni napon do 5 ampera!
12 razlicitih prikljucaka za hp, dell.... Placen je 40 eura...

A vi ne mozete da napravite pisljivi transformator da se smart puni na teslinoj "pumpi". E svasta...

beli real

pre 10 godina

ma dosta vise tih megakorporacija i toga da oni sefuju svugdje... Tesla je revolucionaran auto kojeg prati revolucionarna ideja voznje i njima je to trn u oku jer ce im svake godine sve manje dolarica i eurica suskat pod prstima. E pa neka ! Dabog da vam vasi biznisi propali do sljedeceg svitanja.

Dule

pre 10 godina

Pune dzabe? Ne,ne to je neki nesporazum! Pa dobro tu struju sa punjaca tesla kupuje od nekoga ili proizvodi sto je takodje ogroman trosak,a to mora neko da plati?

Vuk

pre 10 godina

Ko stvara standard ima moc.Krajem 70tih pocetkom 80tih consumer electronic Video Recorder VHS Standard ,dominacija Japanaca i bankrott Menüs poput Grundiga Telefunken ,pa u PC businessu standard alianca Intel Microsoft-a , bankrott Nixdorf a Commodora Schneider PC ,niji ni cudo da se Nemci boje.

Delija_KV

pre 10 godina

@ Boro

Mislim da nisi shvatio. Samo teslina vozila mogu da se pune na teslinim stanicama za punjenje baš iz tog razloga što su priključci za punjenje drugačiji nego na ostalim električnim automobilima. A tesla je tu u drastičnom plusu pošto je stvorila tehnologiju koja može da koristi kako svoju tako i mrežu stanica za punjenje ostalih kompanija. Mislim da je to inteligentan potez. Shvatite jedno da time sto su uradili malo su ostale kompanije uvredile ali dosta toga je Tesla Motors kompanij morala da istrpi i pređe preko nekih stvari ne bi li došla u poziciju u kojoj se danas nalazi. Uzmite u obzir da je pre postojanja mreze stanica teslinih super punjača postojao veoma mali broj mesta na kojima su mogli da tada elektricni automobili koji su postojali da pune svoje baterije besplatno. Tek nakon proizvodnje modela s i ubrazanog rasprostiranja mreže stanica za punjenje teslinih vozila dolazi do drasticne ekspanzije stanica za punjenje i kod drugih kompanija. Ali i ta ekspanzija stanica za punjenje od strane drugih kompanija je zanemarljiva u odnosu na mrezu koju je stvorila Tesla i koju iz dana u dan sve vise prosiruje. Danas npr. gradjani Norveske imaju tu privilegiju da uz posedovanje modela s mogu da prodju Norvesku bez i jedne potrošene krune. Barem onaj deo države u kojoj ljudi žive :). U tom pogledu Norveška daleko odskače od ostatka evrope, a u USA je moguce danas doci od LA-a do NY-a bez problema.

budućnost

pre 10 godina

Budućnost će biti kada standardizaciju baterije i kad se iste budu mogle za 2 minuta zameniti na stanici. Naravno baterije bi bile vlasništvo punionice, da se ne bi bunili što ste dobili stariju...

Zoki

pre 10 godina

Lepo je biti idealista, nazalost realnost izgleda sasvim drugacije.
Mogu Tesla i ostali da rade sta god zele, ali dok god se ne desi istinska revolucija u tehnologiji akumulatorskih baterija, elektricni automobili i dalje nemaju nikakve sanse protiv motora sa unutrasnjim sagorevanjem. Ko nije upoznat, "aktuelna" litijum jonska tehnologija potice jos od davnih 80-tih godina proslog veka i od tada jos niko nije uspeo da otkrije nesto bolje, a da je moguce u prakticnoj primeni. Ko to uspe dobice odmah Nobelovu nagradu za fiziku. Broj punjenja litijum-jonskih baterija je ogranicen na nekoliko stotina puta i sa svakim punjenjem (a i sa samim skladistenjem) im degradira kapacitet . Visoke temperature ih jos vise degradiraju. A baterije takvih gabarita kad propadnu cak i ako mogu da se lako zamene kostaju reda velicine 10000 evra.

sa Teslom sve moze...

pre 10 godina

@Boban - 30 minuta za punjenje elektro automobila je sasvim dobro prolazno vreme. To je otprilike vreme za koje sednes u kafic na pumpi/hotelu (vecina ovih supercharger-a se i instalira uz neki hotelcic) popijes kafu, protegnes se malo, deca se istrce i nastavis put. Za pola sata cekanja dobijes BESPLATNO narednih 500 km...izvini molim te ako neces da cekas pola sata i ustedis, recimo 25 litara goriva (mada onaj ko ima da kupi teslu i ne misli na cenu goriva koliko ima kesa)
@Mile - do Grcke ili Turske...brate, poneses svoj punjac kao za mobilni...dobro, za sad NEMA sanse iz Zapadne Evrope do Turske bez nocenja kod nas i Grka sa teslom (posto na obicnu uticnicu mora da se puni 12 sati), ali nadamo se da ce uskoro moci.

Inace, za sve vas, vode se jako intenzivni pregovori da se na dve pumpe na ulazu iz Madjarske instaliraju Teslini superpunjaci. Necu reci koje pumpe, ali cu nagovestiti da su maaalo severnije od mesta gde je PPV spasavao decu iz smetova :)

I da, za sad jos nije pocela, ali ce uskoro da zazivi ZAMENA BATERIJA. Traje svega 90 sekundi i dobijes novu punu bateriju. Kostace kao svetog petra kajgana ali vredi

Put your money where your mouth is

pre 10 godina

Mislim da u ovoj prici nije problem u standardizaciji prikljucka, vec u tome sto bi Daimler i Bosch hteli da obezbede sebi trziste bez ulaganja.
Naime, kao sto na benzinskim pumpama postoje razlicite vrste goriva, tako bi i na ovim punktovima mogli da postoje razliciti prikljucci, ali te punktove treba izgraditi. Prvo treba obezbediti lokacije na auto-putevima, izgraditi objekte, obezbediti infrastrukturu (obicno su elektricne instalacije udaljene kilometrima od stanica)...Zasto Daimler i Bosch nisu ponudili da zajedno ucestvuju sa Teslom u izgradnji ovih punktova, i da oni uloze novac u njih a ne samo da traze da mogu da se koriste i za njihove proizvode bez da su ulozili i jedan evro u njih

Bik Ferdinand

pre 10 godina

problem je u tome sto Tesla dobija patente svaki dan a oni i ne znaju kakvo patenti ce im trebati jer je Tesla otisla daleko u dizajnu. Merceses je prvi dizajnirao elektro vozilo 1929g sa po jednim motorom na svakom tocku ali nisu nastavioi da razvijaju zbog naftasa. Sad ih je lupilo lap bumerang a Tesla raste eksponencijalno.

Mladen

pre 10 godina

Za Bobana :
U Americi na nekoliko punjackih stanica Tesla nudi zamenu baterije punom po ceni prosecnog punog rezervoara (citaj 50€) sto nije mnogo , a sve traje 3 minuta , za razliku od punjaca koji je dzabe i traje oko pola sata . Em ne mislis o degradaciji baterije jer uvek dobijes bar istu ili bolju nego u kolima (rekli su da istrosene recikliraju) . U Izraelu je bilo slicno sa Reno Fluensom ev , ali je to baterija u gepeku . Model S ima bateriju ispod poda tako da se zamena svodi na parkiranje iznad kanala kao na tehnickom (mada i danas se neka kola sama parkiraju) .

Boro

pre 10 godina

@ Delija_KV

Hvala puno na detaljnom komentaru i dodatnim informacijama!

Ali ima jedna stvar koja mi nije najjasnija. Naime, kažeš da bi standardizacija punjenja dovela do toga da, pošto Tesla Motors besplatno pune vlasnike svojih automobila (cena doživotnog punjenja uračunata u cenu automobila), oni besplatno pune i vlasnike ostalih vozila.

Ono što meni nije jasno je, zašto jednostavno, iako su priključci isti za sva vozila, ne naplaćuju punjenja ne-Tesla vlasnicima? OK, jasno je da bi ovde moglo da dođe do lokalnih zloupotreba, ali verujem da bi se to moglo rešiti...

A Tesla je stigla dotle, zato što su glupi, pa će sad da ih rade na imbecilne štoseve?!

pre 10 godina

"Inače, punjenje baterija na brzim punjačima za vlasnike Tesle S je besplatno..."

Eto šta njima smeta. Smeta im to što je punjenje BESPLATNO! Firma nosi ime po Nikoli Tesli, koji je isto to hteo - da ljudima po celom svetu, bez izuzetaka, dostavi električnu energiju BESPLATNO! I onda su se Rotšildi dosetili da bi to pomoglo ljudima, pa su brže bolje poslali svog agenta J.P. Morgana Tesli na grbaču. Ove moćne korporacije takođe nisu samostalne. Neko moćan ko će sve da učini samo da ne ispusti kontrolu nad vašim životima. Pogledajte te nebuloze kojima napadaju Teslu! Zameraju Tesli što ne postoji standard! Pa, šta Tesla ima sa tim? Sstandard je pitanje zajedničkog dogovora na planetarnom nivou raznih aktera (aktivni su u toj oblasti - relevantni su u praksi!). Jednostavno, standard ne postoji, jer ne postoji niko osim Tesle i ne može Tesla sad da čeka da ih sabotiraju praznim pričama. Neka lepo Mercedes, Bosch, Siemens i ostali koji laju, odreše kesu, pa nek naprave standard. Pitam se samo čemu će im onda služiti taj standard, kad ionako nisu u relevantni u elektromobil biznisu?!

Kad bude potrebno da se uvede standard, uvešće se standard - kao i u drugim oblastima. Ne možete da izmišljate standard, standard mora da se pojavi kao potreba, kao odraz onoga što postoji na terenu. Ako je Tesla jedini koji nudi transkontinentalni prevoz svojim modelima (ostali bi punjače na svakih 10 km!), o kakvoj potrebi standardizacije može iko normalan i pošten da priča?!

fizicar

pre 10 godina

prosli vikend igram sa drugarima fudbal u blokovima

i ode lopta tamo negde, na ulicu

ja krenem po nju, a nemam cvikere, dakle poluslep, kad ono ispred mene , na 20 cm, auto prodje

zuuuum, vetar, a ne zvuk, nista se ne cuje

koja je marka auta, nemam pojma, ne vidim, ali bilo je mocno
(rekose mi da je neki japanac, "hibrid", nevazno)

ove elektricne automobile treba imati

Konkurencija

pre 10 godina

Niti jedan niti drugi nemaju proizvod da bi zameraqli. Dajmler nema e-auto niti blizu Tesli, Bosh nema bateriju niti se trudi da je napravi. Oce samo da koce i onemoguce Teslu da prodaje kola po Evropi. Musk je agresivno nastupio tamo ali mu Nemci prave velike probleme i tu mu je najslabija prodaja. Ali polako, leci ce i oni na rudu. BMW je to shvatio, cak i Porshe i VW...shavtice i mercedes. Ili je mozda kasno?
Sta se ceka kod nas? Pogledajte kako je Istocna EU nepokrivena. Ne mogu da verujem da nemamo "Teslu S" u Beogradu?

holling

pre 10 godina

Prošle godine na rođendan Nikole Tesle tvrtka zastupnik Tesla automobila iz Mûnchena napravila je promotivnu vožnju Tesla modela S do obnovljene rodne kuće i muzeja Nikole Tesle u Smiljanu u Hrvatskoj. Željeli su pokazati da se jednim punjenjem može dosegnuti naša obala iz Bavarske. Auto je kružio i ulicama Zagreba. Zgodan detalj Tesla S ispred rodne kuće Nikole Tesle. Molim bez komentara o Hrvatima i Srbima, ustašama, četnicima, ovo je samo crtica o zanimljivosti automobila i osobi po kojem je dobio ime.

zeljko

pre 10 godina

Ljudi niste skapirali. Tesline stanice pune njihove automobile za dzabe. Ne placa se nista a oni su ulozili lovu. zasto bi dozvolili da drugi pune kod njih za dzabe? Da li uopste mozete da shvatite da kupnjom tih kola vi mozete da se vozite dzabe po evropi? u severnoj americi i kanadi to vec funkcionise i to izludjuje konkurenciju.

Dejan

pre 10 godina

А можда се њемачки произвођачи боје да теслине електричне пунионице не постану стандард,па ће они морати од тесле да купују патетнта права а не супротно.?Теслине електричне пунионице пуне електричне аутомобиле знатно брже него остали.То се постиже конструкцијом батерија у самом возилу.Веома велики број батерија повезаних у серију,повећава напон и јачину струје а то значи краће вријеме пуњења.

biciklista

pre 10 godina

Na gorivo postoje akcize i zato je gorivo toliko skupo ako bi svi išli po današnjim cenama sa električnom energijom država bi crkla, u struju je uračunat samo pdv nema nikakve akcize i slično na električne automobile treba uvesti dadatni pdv ili slično kao za dizelaše zamislite kad uveče ispred nekog bloka u Novom Beogradu (ubrzo će svi zameniti benzince i dezelaše na EV..... khkhkhk) svi uključe električna vozila na punjenje na jeftinu struju - eksplodira trafo stanica

96sT0R

pre 10 godina

Znate kad je Edison zabranio Nikoli Tesli da koristi sijalicu za svoj sajam (naravno da je platio Nikola sve bi bilo OK i Edison bi dozvolio da koristi svoj patent)? Posto je Nikola bio pametan covek i nije hteo da se povinuje osmislio je novu sijalicu taman toliko se razlikovala da nije mogao biti tuzen.
E upravo Tesla motors je Edison u ovoj situaciji. Hoce da nametnu svoj standard. U automotivu je inace pravilo da oko standarda svi sednu i dogovore se (BMW, GM, Daimler itd). Tesla Motors to nije uradio nego je izlobirao prvo u Americi a sad prelaze na Evropu i namecu svoj standard. Jel bi vi bili sretni da neko vas primorava da nesto napravite drugacije od onog sto ste vec napravili a pri tome mozda ce te morati i cak da platite licencu? Daimler je dovoljno jak da se ne povinuje tome ali problem je onda, sta dalje? Oce svi oni imati posebne centre za punjenje? Ono crkava ti auto nadjes "pumpu" i ono jaooooo pa ovo je skodina, teslina, ili BMW pumpa a ne pumpa mog Fiata.

Aleksandar Vučenić

pre 10 godina

Šuko utikač i da vidis da te ceo svet razume poneses 20 metara gajtana sa sobom i kad stane nakacis se nekom na kucu ili na banderi da stoje a moze i na divljaka :)

Boban

pre 10 godina

Elektricni automobili ionako nemaju buducnost s obzirom da niko zivi ne zeli da ceka 30 min. na punjenje sem ako ima vremena za gubljenje.
Tesla automobili nemaju buducnost, samo trenutnu popularnost.

Mladen

pre 10 godina

Za one koji ne znaju , Teslini punjaci u Evropi su prilagodjeni evropskom trzistu (razlikuju se od Americkih) , mada je cinjenica da ne postoji standard . Trenutno postoje Americki , Japanski i Americki tip pinjaca (tip po proizvodjacu) . U sustini , Teslin punjac u Americi je prilagodjen za 600v brzo punjenje , ili 240v 50a monofazne struje (u Americi je sve monofazno) . To je punjac ugradjen u auto , a za punjenje vam treba sam kabl adapter za uticnicu . U Evropi je prikljucak na autu takav da podrzava 600v jednosmerne za punjenje , ili i 400v 32a trofazne , kao i 250v 16a monfazne struje , sve u autu . To znaci da ko hoce do Turske iz Nemacke , sve sto mu treba je 10m trofaznog kabla i pumpa koja ce mu dozvoliti da se prikljuci u struju . Takvo punjenje traje 4h , idealno na cekanju na granici (biznis ideja za nase granicare) .

Delija_KV

pre 10 godina

Veoma sam upucen u situaciju jer pratim Telsla Motors vec skoro 9 godina od njihovog osnivanja.

(Iz tog razoga molim admina da postavi link do komentara koji sam napisao jer prevazilazi 1500karaktera, a za ovako nesto stvarno je potrebno vise od 1500, hvala u napred)

https://docs.google.com/document/d/19CPoDek1YAFQmm855yUsauOO3MvlArFy1JwGOXVCiWU/edit

Komentator

pre 10 godina

Ako Tesla ima para da gradi ekskluzivne superpunjace, dobro. Njihove pare, njihov projekt. Jasno je da ce to da se odrazi i na cenu punjenja baterija.

Ipak, nije jasno sta je to toliko komplikovano, gde je problem da se napravi 3rd party superpunjac koji bi bio postavljen na postojece benzinske pumpe. Mnoge pumpe su tokom prethodnih godina dodavale LPG, zasto se ne bi nesto napravilo po tom pitanju. Ne zelim da kazem da je to jednostavno, ipak ne verujem da je jednostavno bilo i pomenuto dodavanje LPG-a postojecim pumpama, pa je, zbog usluge kupcima, odradjeno.

Interesantno bi bilo dobiti odgovore da li su Daimler i Bosch direktno razgovarali sa Teslom ili su sa ovim zamerkama isli, bez razgovora, odmah u medije.

bane

pre 10 godina

Logično da bi bilo ispravno da stanice za dopunjavanje baterija budu univerzalne. Ali, da li je gospodin koji ovo kaže rekao I nešto o tome koliko su para drugi osim Tesle, kojima bi to odgovaralo, spremni da ulože?
Nije valjda da bi da nateraju Tesla Motors da pravi mrežu I za njihova vozila a bez njihovog finansiranja?

kraduckaju

pre 10 godina

Ko zna Daimler,Bosch,....Siemens, su firme koje traze da se postuju njihova autorska prava da bi ovladali tržištem ali kada njih neko rapidno ugrožava onda jadac, onda standardizacija.

konfuzije

pre 10 godina

apsolutno se slazem. Ako ne budu standardizovani to je obicna budalastina. Nek "pumpa" nosi njihovo ime, da se zna ko je prvi iskesirao razvoj takve infrastrukture, i ko uostalom zaradjuje novac od "tocenja struje" ali dajte da mogu sva elektricna vozila da se napoje.

holling

pre 10 godina

Prošle godine na rođendan Nikole Tesle tvrtka zastupnik Tesla automobila iz Mûnchena napravila je promotivnu vožnju Tesla modela S do obnovljene rodne kuće i muzeja Nikole Tesle u Smiljanu u Hrvatskoj. Željeli su pokazati da se jednim punjenjem može dosegnuti naša obala iz Bavarske. Auto je kružio i ulicama Zagreba. Zgodan detalj Tesla S ispred rodne kuće Nikole Tesle. Molim bez komentara o Hrvatima i Srbima, ustašama, četnicima, ovo je samo crtica o zanimljivosti automobila i osobi po kojem je dobio ime.

bane

pre 10 godina

Logično da bi bilo ispravno da stanice za dopunjavanje baterija budu univerzalne. Ali, da li je gospodin koji ovo kaže rekao I nešto o tome koliko su para drugi osim Tesle, kojima bi to odgovaralo, spremni da ulože?
Nije valjda da bi da nateraju Tesla Motors da pravi mrežu I za njihova vozila a bez njihovog finansiranja?

kraduckaju

pre 10 godina

Ko zna Daimler,Bosch,....Siemens, su firme koje traze da se postuju njihova autorska prava da bi ovladali tržištem ali kada njih neko rapidno ugrožava onda jadac, onda standardizacija.

zeljko

pre 10 godina

Ljudi niste skapirali. Tesline stanice pune njihove automobile za dzabe. Ne placa se nista a oni su ulozili lovu. zasto bi dozvolili da drugi pune kod njih za dzabe? Da li uopste mozete da shvatite da kupnjom tih kola vi mozete da se vozite dzabe po evropi? u severnoj americi i kanadi to vec funkcionise i to izludjuje konkurenciju.

Mladen

pre 10 godina

Za one koji ne znaju , Teslini punjaci u Evropi su prilagodjeni evropskom trzistu (razlikuju se od Americkih) , mada je cinjenica da ne postoji standard . Trenutno postoje Americki , Japanski i Americki tip pinjaca (tip po proizvodjacu) . U sustini , Teslin punjac u Americi je prilagodjen za 600v brzo punjenje , ili 240v 50a monofazne struje (u Americi je sve monofazno) . To je punjac ugradjen u auto , a za punjenje vam treba sam kabl adapter za uticnicu . U Evropi je prikljucak na autu takav da podrzava 600v jednosmerne za punjenje , ili i 400v 32a trofazne , kao i 250v 16a monfazne struje , sve u autu . To znaci da ko hoce do Turske iz Nemacke , sve sto mu treba je 10m trofaznog kabla i pumpa koja ce mu dozvoliti da se prikljuci u struju . Takvo punjenje traje 4h , idealno na cekanju na granici (biznis ideja za nase granicare) .

Dejan

pre 10 godina

А можда се њемачки произвођачи боје да теслине електричне пунионице не постану стандард,па ће они морати од тесле да купују патетнта права а не супротно.?Теслине електричне пунионице пуне електричне аутомобиле знатно брже него остали.То се постиже конструкцијом батерија у самом возилу.Веома велики број батерија повезаних у серију,повећава напон и јачину струје а то значи краће вријеме пуњења.

Delija_KV

pre 10 godina

Veoma sam upucen u situaciju jer pratim Telsla Motors vec skoro 9 godina od njihovog osnivanja.

(Iz tog razoga molim admina da postavi link do komentara koji sam napisao jer prevazilazi 1500karaktera, a za ovako nesto stvarno je potrebno vise od 1500, hvala u napred)

https://docs.google.com/document/d/19CPoDek1YAFQmm855yUsauOO3MvlArFy1JwGOXVCiWU/edit

konfuzije

pre 10 godina

apsolutno se slazem. Ako ne budu standardizovani to je obicna budalastina. Nek "pumpa" nosi njihovo ime, da se zna ko je prvi iskesirao razvoj takve infrastrukture, i ko uostalom zaradjuje novac od "tocenja struje" ali dajte da mogu sva elektricna vozila da se napoje.

Komentator

pre 10 godina

Ako Tesla ima para da gradi ekskluzivne superpunjace, dobro. Njihove pare, njihov projekt. Jasno je da ce to da se odrazi i na cenu punjenja baterija.

Ipak, nije jasno sta je to toliko komplikovano, gde je problem da se napravi 3rd party superpunjac koji bi bio postavljen na postojece benzinske pumpe. Mnoge pumpe su tokom prethodnih godina dodavale LPG, zasto se ne bi nesto napravilo po tom pitanju. Ne zelim da kazem da je to jednostavno, ipak ne verujem da je jednostavno bilo i pomenuto dodavanje LPG-a postojecim pumpama, pa je, zbog usluge kupcima, odradjeno.

Interesantno bi bilo dobiti odgovore da li su Daimler i Bosch direktno razgovarali sa Teslom ili su sa ovim zamerkama isli, bez razgovora, odmah u medije.

Aleksandar Vučenić

pre 10 godina

Šuko utikač i da vidis da te ceo svet razume poneses 20 metara gajtana sa sobom i kad stane nakacis se nekom na kucu ili na banderi da stoje a moze i na divljaka :)

Konkurencija

pre 10 godina

Niti jedan niti drugi nemaju proizvod da bi zameraqli. Dajmler nema e-auto niti blizu Tesli, Bosh nema bateriju niti se trudi da je napravi. Oce samo da koce i onemoguce Teslu da prodaje kola po Evropi. Musk je agresivno nastupio tamo ali mu Nemci prave velike probleme i tu mu je najslabija prodaja. Ali polako, leci ce i oni na rudu. BMW je to shvatio, cak i Porshe i VW...shavtice i mercedes. Ili je mozda kasno?
Sta se ceka kod nas? Pogledajte kako je Istocna EU nepokrivena. Ne mogu da verujem da nemamo "Teslu S" u Beogradu?

A Tesla je stigla dotle, zato što su glupi, pa će sad da ih rade na imbecilne štoseve?!

pre 10 godina

"Inače, punjenje baterija na brzim punjačima za vlasnike Tesle S je besplatno..."

Eto šta njima smeta. Smeta im to što je punjenje BESPLATNO! Firma nosi ime po Nikoli Tesli, koji je isto to hteo - da ljudima po celom svetu, bez izuzetaka, dostavi električnu energiju BESPLATNO! I onda su se Rotšildi dosetili da bi to pomoglo ljudima, pa su brže bolje poslali svog agenta J.P. Morgana Tesli na grbaču. Ove moćne korporacije takođe nisu samostalne. Neko moćan ko će sve da učini samo da ne ispusti kontrolu nad vašim životima. Pogledajte te nebuloze kojima napadaju Teslu! Zameraju Tesli što ne postoji standard! Pa, šta Tesla ima sa tim? Sstandard je pitanje zajedničkog dogovora na planetarnom nivou raznih aktera (aktivni su u toj oblasti - relevantni su u praksi!). Jednostavno, standard ne postoji, jer ne postoji niko osim Tesle i ne može Tesla sad da čeka da ih sabotiraju praznim pričama. Neka lepo Mercedes, Bosch, Siemens i ostali koji laju, odreše kesu, pa nek naprave standard. Pitam se samo čemu će im onda služiti taj standard, kad ionako nisu u relevantni u elektromobil biznisu?!

Kad bude potrebno da se uvede standard, uvešće se standard - kao i u drugim oblastima. Ne možete da izmišljate standard, standard mora da se pojavi kao potreba, kao odraz onoga što postoji na terenu. Ako je Tesla jedini koji nudi transkontinentalni prevoz svojim modelima (ostali bi punjače na svakih 10 km!), o kakvoj potrebi standardizacije može iko normalan i pošten da priča?!

fizicar

pre 10 godina

prosli vikend igram sa drugarima fudbal u blokovima

i ode lopta tamo negde, na ulicu

ja krenem po nju, a nemam cvikere, dakle poluslep, kad ono ispred mene , na 20 cm, auto prodje

zuuuum, vetar, a ne zvuk, nista se ne cuje

koja je marka auta, nemam pojma, ne vidim, ali bilo je mocno
(rekose mi da je neki japanac, "hibrid", nevazno)

ove elektricne automobile treba imati

biciklista

pre 10 godina

Na gorivo postoje akcize i zato je gorivo toliko skupo ako bi svi išli po današnjim cenama sa električnom energijom država bi crkla, u struju je uračunat samo pdv nema nikakve akcize i slično na električne automobile treba uvesti dadatni pdv ili slično kao za dizelaše zamislite kad uveče ispred nekog bloka u Novom Beogradu (ubrzo će svi zameniti benzince i dezelaše na EV..... khkhkhk) svi uključe električna vozila na punjenje na jeftinu struju - eksplodira trafo stanica

Boro

pre 10 godina

@ Delija_KV

Hvala puno na detaljnom komentaru i dodatnim informacijama!

Ali ima jedna stvar koja mi nije najjasnija. Naime, kažeš da bi standardizacija punjenja dovela do toga da, pošto Tesla Motors besplatno pune vlasnike svojih automobila (cena doživotnog punjenja uračunata u cenu automobila), oni besplatno pune i vlasnike ostalih vozila.

Ono što meni nije jasno je, zašto jednostavno, iako su priključci isti za sva vozila, ne naplaćuju punjenja ne-Tesla vlasnicima? OK, jasno je da bi ovde moglo da dođe do lokalnih zloupotreba, ali verujem da bi se to moglo rešiti...

mc

pre 10 godina

Pa prvo ko vam kriv sto ste primali pare od naftasa da ne razvijate tehnologiju, a drugo... Imam univerzalni punjac za laptop, moze na 110-240v u celom svetu, plus u kolima na upaljac od 12v, a puni sve zivo automatski 12-24v izlazni napon do 5 ampera!
12 razlicitih prikljucaka za hp, dell.... Placen je 40 eura...

A vi ne mozete da napravite pisljivi transformator da se smart puni na teslinoj "pumpi". E svasta...

beli real

pre 10 godina

ma dosta vise tih megakorporacija i toga da oni sefuju svugdje... Tesla je revolucionaran auto kojeg prati revolucionarna ideja voznje i njima je to trn u oku jer ce im svake godine sve manje dolarica i eurica suskat pod prstima. E pa neka ! Dabog da vam vasi biznisi propali do sljedeceg svitanja.

Boban

pre 10 godina

Elektricni automobili ionako nemaju buducnost s obzirom da niko zivi ne zeli da ceka 30 min. na punjenje sem ako ima vremena za gubljenje.
Tesla automobili nemaju buducnost, samo trenutnu popularnost.

96sT0R

pre 10 godina

Znate kad je Edison zabranio Nikoli Tesli da koristi sijalicu za svoj sajam (naravno da je platio Nikola sve bi bilo OK i Edison bi dozvolio da koristi svoj patent)? Posto je Nikola bio pametan covek i nije hteo da se povinuje osmislio je novu sijalicu taman toliko se razlikovala da nije mogao biti tuzen.
E upravo Tesla motors je Edison u ovoj situaciji. Hoce da nametnu svoj standard. U automotivu je inace pravilo da oko standarda svi sednu i dogovore se (BMW, GM, Daimler itd). Tesla Motors to nije uradio nego je izlobirao prvo u Americi a sad prelaze na Evropu i namecu svoj standard. Jel bi vi bili sretni da neko vas primorava da nesto napravite drugacije od onog sto ste vec napravili a pri tome mozda ce te morati i cak da platite licencu? Daimler je dovoljno jak da se ne povinuje tome ali problem je onda, sta dalje? Oce svi oni imati posebne centre za punjenje? Ono crkava ti auto nadjes "pumpu" i ono jaooooo pa ovo je skodina, teslina, ili BMW pumpa a ne pumpa mog Fiata.

Delija_KV

pre 10 godina

@ Boro

Mislim da nisi shvatio. Samo teslina vozila mogu da se pune na teslinim stanicama za punjenje baš iz tog razloga što su priključci za punjenje drugačiji nego na ostalim električnim automobilima. A tesla je tu u drastičnom plusu pošto je stvorila tehnologiju koja može da koristi kako svoju tako i mrežu stanica za punjenje ostalih kompanija. Mislim da je to inteligentan potez. Shvatite jedno da time sto su uradili malo su ostale kompanije uvredile ali dosta toga je Tesla Motors kompanij morala da istrpi i pređe preko nekih stvari ne bi li došla u poziciju u kojoj se danas nalazi. Uzmite u obzir da je pre postojanja mreze stanica teslinih super punjača postojao veoma mali broj mesta na kojima su mogli da tada elektricni automobili koji su postojali da pune svoje baterije besplatno. Tek nakon proizvodnje modela s i ubrazanog rasprostiranja mreže stanica za punjenje teslinih vozila dolazi do drasticne ekspanzije stanica za punjenje i kod drugih kompanija. Ali i ta ekspanzija stanica za punjenje od strane drugih kompanija je zanemarljiva u odnosu na mrezu koju je stvorila Tesla i koju iz dana u dan sve vise prosiruje. Danas npr. gradjani Norveske imaju tu privilegiju da uz posedovanje modela s mogu da prodju Norvesku bez i jedne potrošene krune. Barem onaj deo države u kojoj ljudi žive :). U tom pogledu Norveška daleko odskače od ostatka evrope, a u USA je moguce danas doci od LA-a do NY-a bez problema.

Zoki

pre 10 godina

Lepo je biti idealista, nazalost realnost izgleda sasvim drugacije.
Mogu Tesla i ostali da rade sta god zele, ali dok god se ne desi istinska revolucija u tehnologiji akumulatorskih baterija, elektricni automobili i dalje nemaju nikakve sanse protiv motora sa unutrasnjim sagorevanjem. Ko nije upoznat, "aktuelna" litijum jonska tehnologija potice jos od davnih 80-tih godina proslog veka i od tada jos niko nije uspeo da otkrije nesto bolje, a da je moguce u prakticnoj primeni. Ko to uspe dobice odmah Nobelovu nagradu za fiziku. Broj punjenja litijum-jonskih baterija je ogranicen na nekoliko stotina puta i sa svakim punjenjem (a i sa samim skladistenjem) im degradira kapacitet . Visoke temperature ih jos vise degradiraju. A baterije takvih gabarita kad propadnu cak i ako mogu da se lako zamene kostaju reda velicine 10000 evra.

Mladen

pre 10 godina

Za Bobana :
U Americi na nekoliko punjackih stanica Tesla nudi zamenu baterije punom po ceni prosecnog punog rezervoara (citaj 50€) sto nije mnogo , a sve traje 3 minuta , za razliku od punjaca koji je dzabe i traje oko pola sata . Em ne mislis o degradaciji baterije jer uvek dobijes bar istu ili bolju nego u kolima (rekli su da istrosene recikliraju) . U Izraelu je bilo slicno sa Reno Fluensom ev , ali je to baterija u gepeku . Model S ima bateriju ispod poda tako da se zamena svodi na parkiranje iznad kanala kao na tehnickom (mada i danas se neka kola sama parkiraju) .

Put your money where your mouth is

pre 10 godina

Mislim da u ovoj prici nije problem u standardizaciji prikljucka, vec u tome sto bi Daimler i Bosch hteli da obezbede sebi trziste bez ulaganja.
Naime, kao sto na benzinskim pumpama postoje razlicite vrste goriva, tako bi i na ovim punktovima mogli da postoje razliciti prikljucci, ali te punktove treba izgraditi. Prvo treba obezbediti lokacije na auto-putevima, izgraditi objekte, obezbediti infrastrukturu (obicno su elektricne instalacije udaljene kilometrima od stanica)...Zasto Daimler i Bosch nisu ponudili da zajedno ucestvuju sa Teslom u izgradnji ovih punktova, i da oni uloze novac u njih a ne samo da traze da mogu da se koriste i za njihove proizvode bez da su ulozili i jedan evro u njih

sa Teslom sve moze...

pre 10 godina

@Boban - 30 minuta za punjenje elektro automobila je sasvim dobro prolazno vreme. To je otprilike vreme za koje sednes u kafic na pumpi/hotelu (vecina ovih supercharger-a se i instalira uz neki hotelcic) popijes kafu, protegnes se malo, deca se istrce i nastavis put. Za pola sata cekanja dobijes BESPLATNO narednih 500 km...izvini molim te ako neces da cekas pola sata i ustedis, recimo 25 litara goriva (mada onaj ko ima da kupi teslu i ne misli na cenu goriva koliko ima kesa)
@Mile - do Grcke ili Turske...brate, poneses svoj punjac kao za mobilni...dobro, za sad NEMA sanse iz Zapadne Evrope do Turske bez nocenja kod nas i Grka sa teslom (posto na obicnu uticnicu mora da se puni 12 sati), ali nadamo se da ce uskoro moci.

Inace, za sve vas, vode se jako intenzivni pregovori da se na dve pumpe na ulazu iz Madjarske instaliraju Teslini superpunjaci. Necu reci koje pumpe, ali cu nagovestiti da su maaalo severnije od mesta gde je PPV spasavao decu iz smetova :)

I da, za sad jos nije pocela, ali ce uskoro da zazivi ZAMENA BATERIJA. Traje svega 90 sekundi i dobijes novu punu bateriju. Kostace kao svetog petra kajgana ali vredi

Jashta

pre 10 godina

Vec je krenulo postavljanje nove mreze brzog punjenja GoE3 u Americi, koja podrzava sve standarde. Nova tehnoloska i energetska revolucija mimo nas, kao i obicno.

Bik Ferdinand

pre 10 godina

problem je u tome sto Tesla dobija patente svaki dan a oni i ne znaju kakvo patenti ce im trebati jer je Tesla otisla daleko u dizajnu. Merceses je prvi dizajnirao elektro vozilo 1929g sa po jednim motorom na svakom tocku ali nisu nastavioi da razvijaju zbog naftasa. Sad ih je lupilo lap bumerang a Tesla raste eksponencijalno.

budućnost

pre 10 godina

Budućnost će biti kada standardizaciju baterije i kad se iste budu mogle za 2 minuta zameniti na stanici. Naravno baterije bi bile vlasništvo punionice, da se ne bi bunili što ste dobili stariju...

Dule

pre 10 godina

Pune dzabe? Ne,ne to je neki nesporazum! Pa dobro tu struju sa punjaca tesla kupuje od nekoga ili proizvodi sto je takodje ogroman trosak,a to mora neko da plati?

EV

pre 10 godina

@ (Delija_KV, 27. mart 2014 21:46)

Auu covece... Tesla Motors je zastitila preko 200 patenata na Modelu S, za pocetak. Ostalo ne bi da komentarisem, nema smisla.

Vuk

pre 10 godina

Ko stvara standard ima moc.Krajem 70tih pocetkom 80tih consumer electronic Video Recorder VHS Standard ,dominacija Japanaca i bankrott Menüs poput Grundiga Telefunken ,pa u PC businessu standard alianca Intel Microsoft-a , bankrott Nixdorf a Commodora Schneider PC ,niji ni cudo da se Nemci boje.

Delija_KV

pre 10 godina

Vidim da mnogi od vas iznose stavove i zakljucke o ovoj temi i stvarima kao sto su patenti iz kompanije Tesla, baterije, njihova dugotrajnost, stanice za punjenje, a da pritom (a ovo je moje skromno misljenje) nisu odvojili ni 5 minuta da malo istraze i pogledaju stvar o kojem iznose stav. Sto se tice "Patenata" tj. tehnologija koja je izasla is Kompanije Tesla nije zasticena autorskim pravima to znaci da je sve individue i kompanije mogu implementirati u svoje projekte bez ikakvih sankicija. Takav je stav kompanije Tesla Motors. Ako neko moze da napravi bolji auto sa tehnologijom koju je Tesla izmislila utoliko bolje. To su reci Elon Musk-a. Sto se tice baterija koje se ugradjuju u model s saznao sam da su uz saradnju sa Panasonic-om Tesla obezbedila njihove litijum-jonske baterije najnovije generacije tj. one najbolje koje Panasonic ima. Znajte da u suprot shvatanja pojedinaca tehnologija litijum-jonskih baterija napreduje iz godine u godinu. I napredovace jos jer po recima Elon Musk-a ima jos prostora za poboljsanje. U proseku na godisnjem nivou kapacitet pomenutih baterija se poveca za 5%, Sto bi znacilo da u roku od 5-6-7-8 godina najvise moze se dostici poboljsanje za 40% kapaciteta ako ne i vise u slucaju ako doce do ubrzanja procenta poboljsanja. Sto se tice dugotrajnosti baterija tu nisam bas upoznat koliki je zivotni vek ali znam da na verziju model s od 85 kW·h garancija 8 godina i sa njom moze se maksialno preci 426km a da se ispostuje brzina ne visa od 60-70km/h.

Boban

pre 10 godina

Elektricni automobili ionako nemaju buducnost s obzirom da niko zivi ne zeli da ceka 30 min. na punjenje sem ako ima vremena za gubljenje.
Tesla automobili nemaju buducnost, samo trenutnu popularnost.

96sT0R

pre 10 godina

Znate kad je Edison zabranio Nikoli Tesli da koristi sijalicu za svoj sajam (naravno da je platio Nikola sve bi bilo OK i Edison bi dozvolio da koristi svoj patent)? Posto je Nikola bio pametan covek i nije hteo da se povinuje osmislio je novu sijalicu taman toliko se razlikovala da nije mogao biti tuzen.
E upravo Tesla motors je Edison u ovoj situaciji. Hoce da nametnu svoj standard. U automotivu je inace pravilo da oko standarda svi sednu i dogovore se (BMW, GM, Daimler itd). Tesla Motors to nije uradio nego je izlobirao prvo u Americi a sad prelaze na Evropu i namecu svoj standard. Jel bi vi bili sretni da neko vas primorava da nesto napravite drugacije od onog sto ste vec napravili a pri tome mozda ce te morati i cak da platite licencu? Daimler je dovoljno jak da se ne povinuje tome ali problem je onda, sta dalje? Oce svi oni imati posebne centre za punjenje? Ono crkava ti auto nadjes "pumpu" i ono jaooooo pa ovo je skodina, teslina, ili BMW pumpa a ne pumpa mog Fiata.

konfuzije

pre 10 godina

apsolutno se slazem. Ako ne budu standardizovani to je obicna budalastina. Nek "pumpa" nosi njihovo ime, da se zna ko je prvi iskesirao razvoj takve infrastrukture, i ko uostalom zaradjuje novac od "tocenja struje" ali dajte da mogu sva elektricna vozila da se napoje.

holling

pre 10 godina

Prošle godine na rođendan Nikole Tesle tvrtka zastupnik Tesla automobila iz Mûnchena napravila je promotivnu vožnju Tesla modela S do obnovljene rodne kuće i muzeja Nikole Tesle u Smiljanu u Hrvatskoj. Željeli su pokazati da se jednim punjenjem može dosegnuti naša obala iz Bavarske. Auto je kružio i ulicama Zagreba. Zgodan detalj Tesla S ispred rodne kuće Nikole Tesle. Molim bez komentara o Hrvatima i Srbima, ustašama, četnicima, ovo je samo crtica o zanimljivosti automobila i osobi po kojem je dobio ime.

biciklista

pre 10 godina

Na gorivo postoje akcize i zato je gorivo toliko skupo ako bi svi išli po današnjim cenama sa električnom energijom država bi crkla, u struju je uračunat samo pdv nema nikakve akcize i slično na električne automobile treba uvesti dadatni pdv ili slično kao za dizelaše zamislite kad uveče ispred nekog bloka u Novom Beogradu (ubrzo će svi zameniti benzince i dezelaše na EV..... khkhkhk) svi uključe električna vozila na punjenje na jeftinu struju - eksplodira trafo stanica

Dejan

pre 10 godina

А можда се њемачки произвођачи боје да теслине електричне пунионице не постану стандард,па ће они морати од тесле да купују патетнта права а не супротно.?Теслине електричне пунионице пуне електричне аутомобиле знатно брже него остали.То се постиже конструкцијом батерија у самом возилу.Веома велики број батерија повезаних у серију,повећава напон и јачину струје а то значи краће вријеме пуњења.

A Tesla je stigla dotle, zato što su glupi, pa će sad da ih rade na imbecilne štoseve?!

pre 10 godina

"Inače, punjenje baterija na brzim punjačima za vlasnike Tesle S je besplatno..."

Eto šta njima smeta. Smeta im to što je punjenje BESPLATNO! Firma nosi ime po Nikoli Tesli, koji je isto to hteo - da ljudima po celom svetu, bez izuzetaka, dostavi električnu energiju BESPLATNO! I onda su se Rotšildi dosetili da bi to pomoglo ljudima, pa su brže bolje poslali svog agenta J.P. Morgana Tesli na grbaču. Ove moćne korporacije takođe nisu samostalne. Neko moćan ko će sve da učini samo da ne ispusti kontrolu nad vašim životima. Pogledajte te nebuloze kojima napadaju Teslu! Zameraju Tesli što ne postoji standard! Pa, šta Tesla ima sa tim? Sstandard je pitanje zajedničkog dogovora na planetarnom nivou raznih aktera (aktivni su u toj oblasti - relevantni su u praksi!). Jednostavno, standard ne postoji, jer ne postoji niko osim Tesle i ne može Tesla sad da čeka da ih sabotiraju praznim pričama. Neka lepo Mercedes, Bosch, Siemens i ostali koji laju, odreše kesu, pa nek naprave standard. Pitam se samo čemu će im onda služiti taj standard, kad ionako nisu u relevantni u elektromobil biznisu?!

Kad bude potrebno da se uvede standard, uvešće se standard - kao i u drugim oblastima. Ne možete da izmišljate standard, standard mora da se pojavi kao potreba, kao odraz onoga što postoji na terenu. Ako je Tesla jedini koji nudi transkontinentalni prevoz svojim modelima (ostali bi punjače na svakih 10 km!), o kakvoj potrebi standardizacije može iko normalan i pošten da priča?!

Dule

pre 10 godina

Pune dzabe? Ne,ne to je neki nesporazum! Pa dobro tu struju sa punjaca tesla kupuje od nekoga ili proizvodi sto je takodje ogroman trosak,a to mora neko da plati?

Aleksandar Vučenić

pre 10 godina

Šuko utikač i da vidis da te ceo svet razume poneses 20 metara gajtana sa sobom i kad stane nakacis se nekom na kucu ili na banderi da stoje a moze i na divljaka :)

kraduckaju

pre 10 godina

Ko zna Daimler,Bosch,....Siemens, su firme koje traze da se postuju njihova autorska prava da bi ovladali tržištem ali kada njih neko rapidno ugrožava onda jadac, onda standardizacija.

Konkurencija

pre 10 godina

Niti jedan niti drugi nemaju proizvod da bi zameraqli. Dajmler nema e-auto niti blizu Tesli, Bosh nema bateriju niti se trudi da je napravi. Oce samo da koce i onemoguce Teslu da prodaje kola po Evropi. Musk je agresivno nastupio tamo ali mu Nemci prave velike probleme i tu mu je najslabija prodaja. Ali polako, leci ce i oni na rudu. BMW je to shvatio, cak i Porshe i VW...shavtice i mercedes. Ili je mozda kasno?
Sta se ceka kod nas? Pogledajte kako je Istocna EU nepokrivena. Ne mogu da verujem da nemamo "Teslu S" u Beogradu?

zeljko

pre 10 godina

Ljudi niste skapirali. Tesline stanice pune njihove automobile za dzabe. Ne placa se nista a oni su ulozili lovu. zasto bi dozvolili da drugi pune kod njih za dzabe? Da li uopste mozete da shvatite da kupnjom tih kola vi mozete da se vozite dzabe po evropi? u severnoj americi i kanadi to vec funkcionise i to izludjuje konkurenciju.

bane

pre 10 godina

Logično da bi bilo ispravno da stanice za dopunjavanje baterija budu univerzalne. Ali, da li je gospodin koji ovo kaže rekao I nešto o tome koliko su para drugi osim Tesle, kojima bi to odgovaralo, spremni da ulože?
Nije valjda da bi da nateraju Tesla Motors da pravi mrežu I za njihova vozila a bez njihovog finansiranja?

Mladen

pre 10 godina

Za one koji ne znaju , Teslini punjaci u Evropi su prilagodjeni evropskom trzistu (razlikuju se od Americkih) , mada je cinjenica da ne postoji standard . Trenutno postoje Americki , Japanski i Americki tip pinjaca (tip po proizvodjacu) . U sustini , Teslin punjac u Americi je prilagodjen za 600v brzo punjenje , ili 240v 50a monofazne struje (u Americi je sve monofazno) . To je punjac ugradjen u auto , a za punjenje vam treba sam kabl adapter za uticnicu . U Evropi je prikljucak na autu takav da podrzava 600v jednosmerne za punjenje , ili i 400v 32a trofazne , kao i 250v 16a monfazne struje , sve u autu . To znaci da ko hoce do Turske iz Nemacke , sve sto mu treba je 10m trofaznog kabla i pumpa koja ce mu dozvoliti da se prikljuci u struju . Takvo punjenje traje 4h , idealno na cekanju na granici (biznis ideja za nase granicare) .

Delija_KV

pre 10 godina

Veoma sam upucen u situaciju jer pratim Telsla Motors vec skoro 9 godina od njihovog osnivanja.

(Iz tog razoga molim admina da postavi link do komentara koji sam napisao jer prevazilazi 1500karaktera, a za ovako nesto stvarno je potrebno vise od 1500, hvala u napred)

https://docs.google.com/document/d/19CPoDek1YAFQmm855yUsauOO3MvlArFy1JwGOXVCiWU/edit

Zoki

pre 10 godina

Lepo je biti idealista, nazalost realnost izgleda sasvim drugacije.
Mogu Tesla i ostali da rade sta god zele, ali dok god se ne desi istinska revolucija u tehnologiji akumulatorskih baterija, elektricni automobili i dalje nemaju nikakve sanse protiv motora sa unutrasnjim sagorevanjem. Ko nije upoznat, "aktuelna" litijum jonska tehnologija potice jos od davnih 80-tih godina proslog veka i od tada jos niko nije uspeo da otkrije nesto bolje, a da je moguce u prakticnoj primeni. Ko to uspe dobice odmah Nobelovu nagradu za fiziku. Broj punjenja litijum-jonskih baterija je ogranicen na nekoliko stotina puta i sa svakim punjenjem (a i sa samim skladistenjem) im degradira kapacitet . Visoke temperature ih jos vise degradiraju. A baterije takvih gabarita kad propadnu cak i ako mogu da se lako zamene kostaju reda velicine 10000 evra.

fizicar

pre 10 godina

prosli vikend igram sa drugarima fudbal u blokovima

i ode lopta tamo negde, na ulicu

ja krenem po nju, a nemam cvikere, dakle poluslep, kad ono ispred mene , na 20 cm, auto prodje

zuuuum, vetar, a ne zvuk, nista se ne cuje

koja je marka auta, nemam pojma, ne vidim, ali bilo je mocno
(rekose mi da je neki japanac, "hibrid", nevazno)

ove elektricne automobile treba imati

Vuk

pre 10 godina

Ko stvara standard ima moc.Krajem 70tih pocetkom 80tih consumer electronic Video Recorder VHS Standard ,dominacija Japanaca i bankrott Menüs poput Grundiga Telefunken ,pa u PC businessu standard alianca Intel Microsoft-a , bankrott Nixdorf a Commodora Schneider PC ,niji ni cudo da se Nemci boje.

beli real

pre 10 godina

ma dosta vise tih megakorporacija i toga da oni sefuju svugdje... Tesla je revolucionaran auto kojeg prati revolucionarna ideja voznje i njima je to trn u oku jer ce im svake godine sve manje dolarica i eurica suskat pod prstima. E pa neka ! Dabog da vam vasi biznisi propali do sljedeceg svitanja.

Delija_KV

pre 10 godina

Vidim da mnogi od vas iznose stavove i zakljucke o ovoj temi i stvarima kao sto su patenti iz kompanije Tesla, baterije, njihova dugotrajnost, stanice za punjenje, a da pritom (a ovo je moje skromno misljenje) nisu odvojili ni 5 minuta da malo istraze i pogledaju stvar o kojem iznose stav. Sto se tice "Patenata" tj. tehnologija koja je izasla is Kompanije Tesla nije zasticena autorskim pravima to znaci da je sve individue i kompanije mogu implementirati u svoje projekte bez ikakvih sankicija. Takav je stav kompanije Tesla Motors. Ako neko moze da napravi bolji auto sa tehnologijom koju je Tesla izmislila utoliko bolje. To su reci Elon Musk-a. Sto se tice baterija koje se ugradjuju u model s saznao sam da su uz saradnju sa Panasonic-om Tesla obezbedila njihove litijum-jonske baterije najnovije generacije tj. one najbolje koje Panasonic ima. Znajte da u suprot shvatanja pojedinaca tehnologija litijum-jonskih baterija napreduje iz godine u godinu. I napredovace jos jer po recima Elon Musk-a ima jos prostora za poboljsanje. U proseku na godisnjem nivou kapacitet pomenutih baterija se poveca za 5%, Sto bi znacilo da u roku od 5-6-7-8 godina najvise moze se dostici poboljsanje za 40% kapaciteta ako ne i vise u slucaju ako doce do ubrzanja procenta poboljsanja. Sto se tice dugotrajnosti baterija tu nisam bas upoznat koliki je zivotni vek ali znam da na verziju model s od 85 kW·h garancija 8 godina i sa njom moze se maksialno preci 426km a da se ispostuje brzina ne visa od 60-70km/h.

Boro

pre 10 godina

@ Delija_KV

Hvala puno na detaljnom komentaru i dodatnim informacijama!

Ali ima jedna stvar koja mi nije najjasnija. Naime, kažeš da bi standardizacija punjenja dovela do toga da, pošto Tesla Motors besplatno pune vlasnike svojih automobila (cena doživotnog punjenja uračunata u cenu automobila), oni besplatno pune i vlasnike ostalih vozila.

Ono što meni nije jasno je, zašto jednostavno, iako su priključci isti za sva vozila, ne naplaćuju punjenja ne-Tesla vlasnicima? OK, jasno je da bi ovde moglo da dođe do lokalnih zloupotreba, ali verujem da bi se to moglo rešiti...

Mladen

pre 10 godina

Za Bobana :
U Americi na nekoliko punjackih stanica Tesla nudi zamenu baterije punom po ceni prosecnog punog rezervoara (citaj 50€) sto nije mnogo , a sve traje 3 minuta , za razliku od punjaca koji je dzabe i traje oko pola sata . Em ne mislis o degradaciji baterije jer uvek dobijes bar istu ili bolju nego u kolima (rekli su da istrosene recikliraju) . U Izraelu je bilo slicno sa Reno Fluensom ev , ali je to baterija u gepeku . Model S ima bateriju ispod poda tako da se zamena svodi na parkiranje iznad kanala kao na tehnickom (mada i danas se neka kola sama parkiraju) .

Put your money where your mouth is

pre 10 godina

Mislim da u ovoj prici nije problem u standardizaciji prikljucka, vec u tome sto bi Daimler i Bosch hteli da obezbede sebi trziste bez ulaganja.
Naime, kao sto na benzinskim pumpama postoje razlicite vrste goriva, tako bi i na ovim punktovima mogli da postoje razliciti prikljucci, ali te punktove treba izgraditi. Prvo treba obezbediti lokacije na auto-putevima, izgraditi objekte, obezbediti infrastrukturu (obicno su elektricne instalacije udaljene kilometrima od stanica)...Zasto Daimler i Bosch nisu ponudili da zajedno ucestvuju sa Teslom u izgradnji ovih punktova, i da oni uloze novac u njih a ne samo da traze da mogu da se koriste i za njihove proizvode bez da su ulozili i jedan evro u njih

budućnost

pre 10 godina

Budućnost će biti kada standardizaciju baterije i kad se iste budu mogle za 2 minuta zameniti na stanici. Naravno baterije bi bile vlasništvo punionice, da se ne bi bunili što ste dobili stariju...

mc

pre 10 godina

Pa prvo ko vam kriv sto ste primali pare od naftasa da ne razvijate tehnologiju, a drugo... Imam univerzalni punjac za laptop, moze na 110-240v u celom svetu, plus u kolima na upaljac od 12v, a puni sve zivo automatski 12-24v izlazni napon do 5 ampera!
12 razlicitih prikljucaka za hp, dell.... Placen je 40 eura...

A vi ne mozete da napravite pisljivi transformator da se smart puni na teslinoj "pumpi". E svasta...

sa Teslom sve moze...

pre 10 godina

@Boban - 30 minuta za punjenje elektro automobila je sasvim dobro prolazno vreme. To je otprilike vreme za koje sednes u kafic na pumpi/hotelu (vecina ovih supercharger-a se i instalira uz neki hotelcic) popijes kafu, protegnes se malo, deca se istrce i nastavis put. Za pola sata cekanja dobijes BESPLATNO narednih 500 km...izvini molim te ako neces da cekas pola sata i ustedis, recimo 25 litara goriva (mada onaj ko ima da kupi teslu i ne misli na cenu goriva koliko ima kesa)
@Mile - do Grcke ili Turske...brate, poneses svoj punjac kao za mobilni...dobro, za sad NEMA sanse iz Zapadne Evrope do Turske bez nocenja kod nas i Grka sa teslom (posto na obicnu uticnicu mora da se puni 12 sati), ali nadamo se da ce uskoro moci.

Inace, za sve vas, vode se jako intenzivni pregovori da se na dve pumpe na ulazu iz Madjarske instaliraju Teslini superpunjaci. Necu reci koje pumpe, ali cu nagovestiti da su maaalo severnije od mesta gde je PPV spasavao decu iz smetova :)

I da, za sad jos nije pocela, ali ce uskoro da zazivi ZAMENA BATERIJA. Traje svega 90 sekundi i dobijes novu punu bateriju. Kostace kao svetog petra kajgana ali vredi

Delija_KV

pre 10 godina

@ Boro

Mislim da nisi shvatio. Samo teslina vozila mogu da se pune na teslinim stanicama za punjenje baš iz tog razloga što su priključci za punjenje drugačiji nego na ostalim električnim automobilima. A tesla je tu u drastičnom plusu pošto je stvorila tehnologiju koja može da koristi kako svoju tako i mrežu stanica za punjenje ostalih kompanija. Mislim da je to inteligentan potez. Shvatite jedno da time sto su uradili malo su ostale kompanije uvredile ali dosta toga je Tesla Motors kompanij morala da istrpi i pređe preko nekih stvari ne bi li došla u poziciju u kojoj se danas nalazi. Uzmite u obzir da je pre postojanja mreze stanica teslinih super punjača postojao veoma mali broj mesta na kojima su mogli da tada elektricni automobili koji su postojali da pune svoje baterije besplatno. Tek nakon proizvodnje modela s i ubrazanog rasprostiranja mreže stanica za punjenje teslinih vozila dolazi do drasticne ekspanzije stanica za punjenje i kod drugih kompanija. Ali i ta ekspanzija stanica za punjenje od strane drugih kompanija je zanemarljiva u odnosu na mrezu koju je stvorila Tesla i koju iz dana u dan sve vise prosiruje. Danas npr. gradjani Norveske imaju tu privilegiju da uz posedovanje modela s mogu da prodju Norvesku bez i jedne potrošene krune. Barem onaj deo države u kojoj ljudi žive :). U tom pogledu Norveška daleko odskače od ostatka evrope, a u USA je moguce danas doci od LA-a do NY-a bez problema.

Jashta

pre 10 godina

Vec je krenulo postavljanje nove mreze brzog punjenja GoE3 u Americi, koja podrzava sve standarde. Nova tehnoloska i energetska revolucija mimo nas, kao i obicno.

Komentator

pre 10 godina

Ako Tesla ima para da gradi ekskluzivne superpunjace, dobro. Njihove pare, njihov projekt. Jasno je da ce to da se odrazi i na cenu punjenja baterija.

Ipak, nije jasno sta je to toliko komplikovano, gde je problem da se napravi 3rd party superpunjac koji bi bio postavljen na postojece benzinske pumpe. Mnoge pumpe su tokom prethodnih godina dodavale LPG, zasto se ne bi nesto napravilo po tom pitanju. Ne zelim da kazem da je to jednostavno, ipak ne verujem da je jednostavno bilo i pomenuto dodavanje LPG-a postojecim pumpama, pa je, zbog usluge kupcima, odradjeno.

Interesantno bi bilo dobiti odgovore da li su Daimler i Bosch direktno razgovarali sa Teslom ili su sa ovim zamerkama isli, bez razgovora, odmah u medije.

Bik Ferdinand

pre 10 godina

problem je u tome sto Tesla dobija patente svaki dan a oni i ne znaju kakvo patenti ce im trebati jer je Tesla otisla daleko u dizajnu. Merceses je prvi dizajnirao elektro vozilo 1929g sa po jednim motorom na svakom tocku ali nisu nastavioi da razvijaju zbog naftasa. Sad ih je lupilo lap bumerang a Tesla raste eksponencijalno.

EV

pre 10 godina

@ (Delija_KV, 27. mart 2014 21:46)

Auu covece... Tesla Motors je zastitila preko 200 patenata na Modelu S, za pocetak. Ostalo ne bi da komentarisem, nema smisla.