Petak, 02.08.2013.

17:49

Petina stomatologa ne prima HIV pozitivne

Izvor: B92

Petina stomatologa ne prima HIV pozitivne IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Dalibor

pre 11 godina

Suviše se ovde radi neozbiljno i neoprezno u zdravstvu da bi ravnopravnost zaraženih bila imperativ. Kada i svest građana i stanje u zdravstvu dođe na zadovoljavajući nivo, može se ići dalje. Plašim se da smo po mnogo pitanja na nivou Afričkih zemalja u kojima je vrlo brzo došlo do 20% zaraženog stanovništva.

Nevezano, neverovatna je činjenica da Međunarodni krivični sud tereti vođe Interhamwe-a između ostalog i za genocid planskim zaražavanjem HIV-om, a da u pravnim sistemima većine država još nije rešeno pitanje namernog prenošenja HIV-a na nivou pojedinca.

Ljiljana, London

pre 11 godina

Izvin'te, nisam stomatolog, ali zar ne menja 'postava' rekvizita za svakog pacijenta, da bi se tretirao/la pod sterilizovanim uslovima, da se izbegnu sve bolesti prenosene krvlju? To je valjda osnovno, za zastitu svakog pacijenta.Ako se to ne praktikuje, onda je svaki pacijent ugrozen, bio sa HIV-om ili bez (nije HIV jedini opasan virus koji se prenosi krvlju). Jednom sam kao tinejzder pobegla iz ordinacije kad je medicinska sestra htela da mi ubrizga serum istom iglom, kao i zeni koja je sedela do mene, pod izgovorom 'da ide brze' i 'nece meni nista da fali'. Zamislite koliko je ona, navodni profesionalac, ljudi potencijalno zarazila? Pacijent mozda i ne zna od cega boluje, a da bude zarazan/na, na medicinskom osoblju je da pravilno rade svoj posao,ako nemaju uslova - odbiju to da rade - jer je protivno njihovoj zakletvi, ako ona uopste znaci nesto.

Мирослав

pre 11 godina

Као студент стоматологије у иностанству бивамо учени да СВАКОГ пацијента третирамо као могуће зараженог!! На тај начин учите да размишљате другачије и да је хијгијена УВЕК на првом месту. Значи малтене све се стерилише и машини за прање или стерилизатору под притиском. Тужно је да се неки стоматолози у Србији понашају више као месар него здравствени стручњак. Мој савет свим пациејнтима је да пазе на следеће код својих зубара: Да ли носи маску, рукавице и заштитне наочаре и још важније редослед навлачења. Прво наочаре/маска па онда рукваице а при скидању обрнуто. Сви који то раде погрешно не познају основе хигијене.

Zeka Peka i drugari

pre 11 godina

ja sam bio student stomatoloskog fakulteta u Beogradu , koji je te godine primio oko 500 studenata(1995)...da li sam zbog toga losiji od nekih koji idu sa manej kolega??? na fakultetu sam naucio osnovne stvari,jer je ist samo za to... a onda na stazu u Mazestiku rmbacio(u vremedok se nista nije placalo)....po 50 vadjenja dnevno...mislite da mi je je jedan pacijent rekao ikada da ima neku infektivnu bolest??ni jedan!a materijala nije bilo, zastitu sam kupovao sam.....sterilizacija...hmmm....pitanje je dal i jedan sterilzator radi ispravno u drzavnim domovima....ali pacijet sa infektivnom bolesti bi morao da ima svest da moze da zarazi druge.....evo primera....turbia i kolenjak se ne sterilisu svako dan,ni svake nedelje a cesto imaju kontakt sa krvlju....aparatura za sterilizaciju je preskupa a u sterilizatorima se unistavaju....kad bih znao da je neko infektivan, zakazao bi ga u petak isterilisao nasadne instrumente za vikend...zar to nije bolje za sve???u teskom vremenima kad se nema, bolje je podeliti ono malo sto imamo nego uzeti sve za sebe...dakle koliko smo mi obavezni da radimo sa njima toliko su i oni obavezni da nam kazu!SVE JE U POVERENJU!

Vladimir

pre 11 godina

I dalje nisam shvatio, ni iz teksta ni iz komentara... Jel može doći do prenošenja zaraze i na koji način, ako je stomatolog vršio nešto na osobi zaraženom HIV-om?

bivši zdravstveni radnik

pre 11 godina

Znate postoje mnoge bolesti na svetu koje se isto prenose putem krvi a mere predostrožnosti su drastične i prava pacijenata znatno ograničena. Ne treba nikome ništa uskraćivati, ali treba uvesti mere da se za svakog pacijenta koji je HIV+ tačno i u svakom trenutku zna da je pozitivan. Jer može se postaviti i suprotno pitanje: kakva je to osoba koja zbog svog ličnog komoditeta ugrožava druge? Ako zna da ima HIV a čuti, onda takva osoba ni ne zaslužuje da ima "normalan" život u zajednici. Setite se samo koliko ste puta izgovorili, ne približavaj mi se, imam grip. E, o tome se radi, da osoba koja zna da ima HIV dođe i otvoreno to kaže: lekaru, stomatologu, kozmetičaru itd. i da u svakom momentu vodimo računa jedni o drugima.
Nažalost, ono što sam za kratko vreme u zdravstvu mogla da primetim (a zvučaće vam grozno) to je da su pacijenti najveći živi egoisti koji se mogu zamisliti. Što je klinička slika teža to je egoizam jače ispoljen. Oni postaju sebi centar sveta i u potpunosti uronjeni u svoj problem, svoju tugu. Kod jednog broja se mogla i uočiti čista mržnja prema zdravim ljudima. To je, naravno, sa ljudske strane razumljivo, ali treba izbeći zamku da u takvim situacijama osećate krivicu što ste zdravi.

Prava akcija bi bila kada bi osobe sa HIV-om proveravale bezbednost i podizale svest stomatologa da ukazujući im na to da HIV+ mogu biti njihovi pacijenti i da ne sme da se desi pokvaren sterilizator, a ne da idu okolo i uzvikuju moja prava, moja prava.

da da

pre 11 godina

Bojim se da većina stomatologa nema ni ispravne sterilizatore. Nakon što sam imao prilike da vidim jedan,uvežen iz inostranstva i "sredjen" kod nas, daleko bilo. Nema to veze sa sterilizacijom. Doduše, najverovatnije pobiju sve bakterije ali možda neka i pretekne, a onda sa time prčkaju po ustima pacijenta.
A to, rukavice i naočare, hahahahaha, pa to NIKO ne nosi. Jes' i na to da bacaju pare.

Happy dreamer

pre 11 godina

Velika bruka! Svugde u civilizovanom svetu osobe zaražene HIV-om imaju ravnopravan tretman. Sramota je da stomatolozi kao medicinski radnici nemaju pojma na koji način se prenosi virus HIV i puni su predrasuda. Ne bi bilo zgoreg organizovati im jedan seminar na tu temu, ali o njihovom trošku, jer nisu naučiki kad je trebalo. Stomatolog sa maskim na licu i rukavicama potpuno je bezbedan...

stomatologija košta

pre 11 godina

Osoba nije u obavezi da saopsti stomatologu da je zarazena bilo cime,niti da saopsti bilo kakvo stanje koje je od interesa za stomatolosku struku,ako to nece ili ne zeli-to je jednostavno tako,i susrecemo se sa time svaki dan.Bavljenje razlozima zbog kojih pacijenti to rade,odvelo bi nas na nepotrebno gubljenje i energije i vremena.Trenutno jedan od najznacajnijih razloga je ZDRAVSTVENA NEPROSVECENOST pacijenata,koji imaju svoje razloge,ali i opravdan strah stomatologa (bez uvrede,i ja sam iz profesije).Kod stomatologa takodje postoje i tehnicki problemi koji nisu samo posledica obesti stomatologa da neke uslove ispune ili ne ispune.Primeticete da su stomatoloske usluge generalno "pomerene" ka privatnoj praksi,a da se u nasim zdravstvenim ustanovama stomatologija svela na apsolutni minimum po broju,vrsti i obimu usluga koje se u njima pruzaju.E sad,nesrazmerno opteretiti privatnu praksu uslugama i obavezama,a istovremeno joj ne dati ISTA prava kao i "drzavnoj",naravno da dovodi do ovakvog rezultata.Stomatolog u privatnoj praksi prakticno nema NI JEDNO pravo koje ima stomatolog u zdravstvenoj ustanovi.Secate se Tomicinog ZZZ? Tamo se pominje JEDINSTVEN INFORMACIONI SISTEM U ZDRAVSTVU (cl.10,st.4),koji ni pod razno ne pominje privatnu praksu i mogucnost da se pristupi informacijama o pacijentima rizika za stom.praksu.IZJEDNACITE PRAVA I OBAVEZE SVIH STOMATOLOGA,BEZ IZUZETAKA,i resice se ne samo ovaj,vec i puno drugih problema.

Objektivnost nije na odmet

pre 11 godina

Seca li se neko one zene stomatologa iz Sapca beze koja je preminula pre 2 godine otprilike zbog toga sto pacijent nije priznao da boluje od HIV-a?

Treba uticati na obe strane, nije samo jedna strana kriva.

Stomatolog iz Rankeove

pre 11 godina

@ (Ni za zivu glavu, 2. avgust 2013 21:34)

Ti si garant student naseg "cenjenog", "prestiznog" i tome slicno fakulteta u Beogradu koji prima 300 studenata godisnje a ciji celnici to ne priznaju, pa takodje lobi krije uspesno podatke o tome da po zakonu taj fakultet ne bi trebao posedovati akreditaciju jer i da taj fakultet pohadja zakonom propisan broj studenata ne bi se ni tom broju mogao omoguciti stepen nastave koji je potreban za akreditaciju. Ne budi zloban i slicno, taj fakultet daje studentima vise prakse a manje zatupljuje ljude. Da je srece da je i meni tako bilo, umesto toga su nas maltretirali svi zivi i na svakom koraku su gledali da nas sputaju. I nama su tako punili glavu ovim i onim pricama kada je otvoren fakultet, ja bi ga svakako upisao da je postojao kada sam ja upisivao. Inace ja radim posle par godina mucenja u jednoj od zemalja EU, devojka koju sam upoznao ovde je zavrsila taj fakultet u Pancevu i mogu ti reci da stomatolozi koji znaju Srbiju misle bolje o tom fakultetu, mene recimo ne bi ni primili da nisam imao godine prakse a ona je samo staz zavrsila u Srbiji i primljena je! Znas li zasto? Zato sto odgovorno tvrde da je taj fakultet unisten i da sluzi za stancovanje stomatologa, o onom iz Panceva ne govore mnogo bolje ali kazu da je prihvatljiv. Pozdrav i razmisljaj svojom glavom, nema potrebe srozavati se na taj nivo.

ps Izvinjavam se na off-u ali i komentar na koji odgovaram je off pa je red ispostovati nadam se.

cave

pre 11 godina

Pohvala za prave profesionalce koji ne prave razliku medju pacijetima.Kod takvih treba ici.Ustanite sa stolice kad pocne pregled bez rukavica i maske.Tu je leglo zaraze.Taj nema ni auto klav ni uljani sterilizator.
Svaka cast profesorima stazistima i osoblju sa Oralne hirugije u Beogradu na ljubaznosti i profesionalizmu kao i na stomatoloskom u Rankeovoj gde ce vam izvrsiti popravku.Postopji posebna prostorija za takve pacijente opremljena.Jedina mana sto ne priznaju uput nego se placa popravka.
Edukujte se i to generalno vazi ne samo za stomatologe nego za sve sto se zaklese Hipokratu.Gleda vas ONAJ odozgo.

Alejandro

pre 11 godina

@Matić
Imaju prava ali imaju i rukavice,koje ogroman broj njih nije nikad stavio,nego guraju pacijentima prste u usta dok ispituju da li je promba lepo obradjena....time vise takvi pojedinci nas ogrozavaju nego neko ko kaze da ima hiv ugrozava njih.Postoje rukavice lepo,naocare i maska i mirna bosna.OD 10 stomatologa,najmanje njih osmoro mi je ruke bez rukavice guralo po ustima(doduse bar su ih svi oprali,ne mogu da gresim dusu) i ispipavali zube i desni okolo...ne vidim ko ovde prvenstveno gresi.

Put your money where your mouth is

pre 11 godina

@Sara
Da li Vi zaista mislite da vas stomatolog, ili bilo koji lekar kojeg Vi posecujete zaista zna celokupno zdravstveno stanje svojih pacijenata? Vecina ljudi ni sami ne znaju da su HIV ili Hep pozitivni, tako da u tom slucaju, vas stomatolog bi trebao u svojoj ordinaciji i da ima aparate za testiranje krvi.
Sa druge strane, funkcija sterilizatora jeste da sterilise medicinske instrumente, tj da unisti sve viruse, bakterije i bacile, tako da sterilizator za HIV+ pacijente je isto kao kada bi ste vi trazili da postoje posebni automobili za levoruke osobe, samo zato sto ste vi desnoruka osoba

Misa

pre 11 godina

Neka onda bude u gradu bar jedan stomatolog koji ce primati samo HIV zarazene i resen problem. Tako da pacijent kad dodje kod njega nit on sta ima da ih pita nit oni njega, sve se zna.

Sara

pre 11 godina

"Nemamo sterilizatore," - mene samo ova cinjenica zaista zabrinjava ako je istinita ili postoji makar i najmanja indicija. Znaci stomatolozi mogu da nam prenesu i hepatitis, viroze, parazite... Nemam komentar. Sva sreca pa imam svog privatnog stomatologa u koga imam poverenje kao lekara. Ali iako ce me mnogi ovde osuditi, ako bih saznala da kod njega dolaze hiv pozitivni, zaista bi mi bilo potrebno da me on uveri da je kod nejga ipak sve dovoljno sterilno i bezbedno... Mozda ipak ne bi bilo lose da stomatolozi imaju posebne sterilizatore samo za osobe koje imaju hiv, a posebne samo za one koje su zdrave, da se sprece moguce infekcije...

Matić

pre 11 godina

Prema našem zakonodavstvu, osoba zaražena HIVom, hepatitisom i sl. nije u obavezi da svom stomatologu to i predoči. Budući da je u stomatološkoj praksi krv vrlo uobičajena stvar, a krvlju se ovi virusi vrlo lako mogu i preneti, moje pitanje za poštovanog gospodina je - imaju li i zdravstveni radnici ikakva prava? Ili pak samo služe kako bi se s vremena na vreme započinjale afere o navodnoj nestručnosti, lekarskim greškama, korupciji u zdravstvu i slično?

Zašto bi se zaraženim pacijentima omogućavalo da prećute da su zaraženi, ako je ta informacija potrebna zarad zdravlja i pacijenta i lekara? Ne zaboravimo i da lekarska etika zabranjuje odavanje privatnih informacija pacijenata. Čemu onda sve ovo?

Matić

pre 11 godina

Prema našem zakonodavstvu, osoba zaražena HIVom, hepatitisom i sl. nije u obavezi da svom stomatologu to i predoči. Budući da je u stomatološkoj praksi krv vrlo uobičajena stvar, a krvlju se ovi virusi vrlo lako mogu i preneti, moje pitanje za poštovanog gospodina je - imaju li i zdravstveni radnici ikakva prava? Ili pak samo služe kako bi se s vremena na vreme započinjale afere o navodnoj nestručnosti, lekarskim greškama, korupciji u zdravstvu i slično?

Zašto bi se zaraženim pacijentima omogućavalo da prećute da su zaraženi, ako je ta informacija potrebna zarad zdravlja i pacijenta i lekara? Ne zaboravimo i da lekarska etika zabranjuje odavanje privatnih informacija pacijenata. Čemu onda sve ovo?

Sara

pre 11 godina

"Nemamo sterilizatore," - mene samo ova cinjenica zaista zabrinjava ako je istinita ili postoji makar i najmanja indicija. Znaci stomatolozi mogu da nam prenesu i hepatitis, viroze, parazite... Nemam komentar. Sva sreca pa imam svog privatnog stomatologa u koga imam poverenje kao lekara. Ali iako ce me mnogi ovde osuditi, ako bih saznala da kod njega dolaze hiv pozitivni, zaista bi mi bilo potrebno da me on uveri da je kod nejga ipak sve dovoljno sterilno i bezbedno... Mozda ipak ne bi bilo lose da stomatolozi imaju posebne sterilizatore samo za osobe koje imaju hiv, a posebne samo za one koje su zdrave, da se sprece moguce infekcije...

Misa

pre 11 godina

Neka onda bude u gradu bar jedan stomatolog koji ce primati samo HIV zarazene i resen problem. Tako da pacijent kad dodje kod njega nit on sta ima da ih pita nit oni njega, sve se zna.

Put your money where your mouth is

pre 11 godina

@Sara
Da li Vi zaista mislite da vas stomatolog, ili bilo koji lekar kojeg Vi posecujete zaista zna celokupno zdravstveno stanje svojih pacijenata? Vecina ljudi ni sami ne znaju da su HIV ili Hep pozitivni, tako da u tom slucaju, vas stomatolog bi trebao u svojoj ordinaciji i da ima aparate za testiranje krvi.
Sa druge strane, funkcija sterilizatora jeste da sterilise medicinske instrumente, tj da unisti sve viruse, bakterije i bacile, tako da sterilizator za HIV+ pacijente je isto kao kada bi ste vi trazili da postoje posebni automobili za levoruke osobe, samo zato sto ste vi desnoruka osoba

Alejandro

pre 11 godina

@Matić
Imaju prava ali imaju i rukavice,koje ogroman broj njih nije nikad stavio,nego guraju pacijentima prste u usta dok ispituju da li je promba lepo obradjena....time vise takvi pojedinci nas ogrozavaju nego neko ko kaze da ima hiv ugrozava njih.Postoje rukavice lepo,naocare i maska i mirna bosna.OD 10 stomatologa,najmanje njih osmoro mi je ruke bez rukavice guralo po ustima(doduse bar su ih svi oprali,ne mogu da gresim dusu) i ispipavali zube i desni okolo...ne vidim ko ovde prvenstveno gresi.

Zeka Peka i drugari

pre 11 godina

ja sam bio student stomatoloskog fakulteta u Beogradu , koji je te godine primio oko 500 studenata(1995)...da li sam zbog toga losiji od nekih koji idu sa manej kolega??? na fakultetu sam naucio osnovne stvari,jer je ist samo za to... a onda na stazu u Mazestiku rmbacio(u vremedok se nista nije placalo)....po 50 vadjenja dnevno...mislite da mi je je jedan pacijent rekao ikada da ima neku infektivnu bolest??ni jedan!a materijala nije bilo, zastitu sam kupovao sam.....sterilizacija...hmmm....pitanje je dal i jedan sterilzator radi ispravno u drzavnim domovima....ali pacijet sa infektivnom bolesti bi morao da ima svest da moze da zarazi druge.....evo primera....turbia i kolenjak se ne sterilisu svako dan,ni svake nedelje a cesto imaju kontakt sa krvlju....aparatura za sterilizaciju je preskupa a u sterilizatorima se unistavaju....kad bih znao da je neko infektivan, zakazao bi ga u petak isterilisao nasadne instrumente za vikend...zar to nije bolje za sve???u teskom vremenima kad se nema, bolje je podeliti ono malo sto imamo nego uzeti sve za sebe...dakle koliko smo mi obavezni da radimo sa njima toliko su i oni obavezni da nam kazu!SVE JE U POVERENJU!

Ljiljana, London

pre 11 godina

Izvin'te, nisam stomatolog, ali zar ne menja 'postava' rekvizita za svakog pacijenta, da bi se tretirao/la pod sterilizovanim uslovima, da se izbegnu sve bolesti prenosene krvlju? To je valjda osnovno, za zastitu svakog pacijenta.Ako se to ne praktikuje, onda je svaki pacijent ugrozen, bio sa HIV-om ili bez (nije HIV jedini opasan virus koji se prenosi krvlju). Jednom sam kao tinejzder pobegla iz ordinacije kad je medicinska sestra htela da mi ubrizga serum istom iglom, kao i zeni koja je sedela do mene, pod izgovorom 'da ide brze' i 'nece meni nista da fali'. Zamislite koliko je ona, navodni profesionalac, ljudi potencijalno zarazila? Pacijent mozda i ne zna od cega boluje, a da bude zarazan/na, na medicinskom osoblju je da pravilno rade svoj posao,ako nemaju uslova - odbiju to da rade - jer je protivno njihovoj zakletvi, ako ona uopste znaci nesto.

cave

pre 11 godina

Pohvala za prave profesionalce koji ne prave razliku medju pacijetima.Kod takvih treba ici.Ustanite sa stolice kad pocne pregled bez rukavica i maske.Tu je leglo zaraze.Taj nema ni auto klav ni uljani sterilizator.
Svaka cast profesorima stazistima i osoblju sa Oralne hirugije u Beogradu na ljubaznosti i profesionalizmu kao i na stomatoloskom u Rankeovoj gde ce vam izvrsiti popravku.Postopji posebna prostorija za takve pacijente opremljena.Jedina mana sto ne priznaju uput nego se placa popravka.
Edukujte se i to generalno vazi ne samo za stomatologe nego za sve sto se zaklese Hipokratu.Gleda vas ONAJ odozgo.

Happy dreamer

pre 11 godina

Velika bruka! Svugde u civilizovanom svetu osobe zaražene HIV-om imaju ravnopravan tretman. Sramota je da stomatolozi kao medicinski radnici nemaju pojma na koji način se prenosi virus HIV i puni su predrasuda. Ne bi bilo zgoreg organizovati im jedan seminar na tu temu, ali o njihovom trošku, jer nisu naučiki kad je trebalo. Stomatolog sa maskim na licu i rukavicama potpuno je bezbedan...

Objektivnost nije na odmet

pre 11 godina

Seca li se neko one zene stomatologa iz Sapca beze koja je preminula pre 2 godine otprilike zbog toga sto pacijent nije priznao da boluje od HIV-a?

Treba uticati na obe strane, nije samo jedna strana kriva.

stomatologija košta

pre 11 godina

Osoba nije u obavezi da saopsti stomatologu da je zarazena bilo cime,niti da saopsti bilo kakvo stanje koje je od interesa za stomatolosku struku,ako to nece ili ne zeli-to je jednostavno tako,i susrecemo se sa time svaki dan.Bavljenje razlozima zbog kojih pacijenti to rade,odvelo bi nas na nepotrebno gubljenje i energije i vremena.Trenutno jedan od najznacajnijih razloga je ZDRAVSTVENA NEPROSVECENOST pacijenata,koji imaju svoje razloge,ali i opravdan strah stomatologa (bez uvrede,i ja sam iz profesije).Kod stomatologa takodje postoje i tehnicki problemi koji nisu samo posledica obesti stomatologa da neke uslove ispune ili ne ispune.Primeticete da su stomatoloske usluge generalno "pomerene" ka privatnoj praksi,a da se u nasim zdravstvenim ustanovama stomatologija svela na apsolutni minimum po broju,vrsti i obimu usluga koje se u njima pruzaju.E sad,nesrazmerno opteretiti privatnu praksu uslugama i obavezama,a istovremeno joj ne dati ISTA prava kao i "drzavnoj",naravno da dovodi do ovakvog rezultata.Stomatolog u privatnoj praksi prakticno nema NI JEDNO pravo koje ima stomatolog u zdravstvenoj ustanovi.Secate se Tomicinog ZZZ? Tamo se pominje JEDINSTVEN INFORMACIONI SISTEM U ZDRAVSTVU (cl.10,st.4),koji ni pod razno ne pominje privatnu praksu i mogucnost da se pristupi informacijama o pacijentima rizika za stom.praksu.IZJEDNACITE PRAVA I OBAVEZE SVIH STOMATOLOGA,BEZ IZUZETAKA,i resice se ne samo ovaj,vec i puno drugih problema.

bivši zdravstveni radnik

pre 11 godina

Znate postoje mnoge bolesti na svetu koje se isto prenose putem krvi a mere predostrožnosti su drastične i prava pacijenata znatno ograničena. Ne treba nikome ništa uskraćivati, ali treba uvesti mere da se za svakog pacijenta koji je HIV+ tačno i u svakom trenutku zna da je pozitivan. Jer može se postaviti i suprotno pitanje: kakva je to osoba koja zbog svog ličnog komoditeta ugrožava druge? Ako zna da ima HIV a čuti, onda takva osoba ni ne zaslužuje da ima "normalan" život u zajednici. Setite se samo koliko ste puta izgovorili, ne približavaj mi se, imam grip. E, o tome se radi, da osoba koja zna da ima HIV dođe i otvoreno to kaže: lekaru, stomatologu, kozmetičaru itd. i da u svakom momentu vodimo računa jedni o drugima.
Nažalost, ono što sam za kratko vreme u zdravstvu mogla da primetim (a zvučaće vam grozno) to je da su pacijenti najveći živi egoisti koji se mogu zamisliti. Što je klinička slika teža to je egoizam jače ispoljen. Oni postaju sebi centar sveta i u potpunosti uronjeni u svoj problem, svoju tugu. Kod jednog broja se mogla i uočiti čista mržnja prema zdravim ljudima. To je, naravno, sa ljudske strane razumljivo, ali treba izbeći zamku da u takvim situacijama osećate krivicu što ste zdravi.

Prava akcija bi bila kada bi osobe sa HIV-om proveravale bezbednost i podizale svest stomatologa da ukazujući im na to da HIV+ mogu biti njihovi pacijenti i da ne sme da se desi pokvaren sterilizator, a ne da idu okolo i uzvikuju moja prava, moja prava.

Мирослав

pre 11 godina

Као студент стоматологије у иностанству бивамо учени да СВАКОГ пацијента третирамо као могуће зараженог!! На тај начин учите да размишљате другачије и да је хијгијена УВЕК на првом месту. Значи малтене све се стерилише и машини за прање или стерилизатору под притиском. Тужно је да се неки стоматолози у Србији понашају више као месар него здравствени стручњак. Мој савет свим пациејнтима је да пазе на следеће код својих зубара: Да ли носи маску, рукавице и заштитне наочаре и још важније редослед навлачења. Прво наочаре/маска па онда рукваице а при скидању обрнуто. Сви који то раде погрешно не познају основе хигијене.

Vladimir

pre 11 godina

I dalje nisam shvatio, ni iz teksta ni iz komentara... Jel može doći do prenošenja zaraze i na koji način, ako je stomatolog vršio nešto na osobi zaraženom HIV-om?

da da

pre 11 godina

Bojim se da većina stomatologa nema ni ispravne sterilizatore. Nakon što sam imao prilike da vidim jedan,uvežen iz inostranstva i "sredjen" kod nas, daleko bilo. Nema to veze sa sterilizacijom. Doduše, najverovatnije pobiju sve bakterije ali možda neka i pretekne, a onda sa time prčkaju po ustima pacijenta.
A to, rukavice i naočare, hahahahaha, pa to NIKO ne nosi. Jes' i na to da bacaju pare.

Dalibor

pre 11 godina

Suviše se ovde radi neozbiljno i neoprezno u zdravstvu da bi ravnopravnost zaraženih bila imperativ. Kada i svest građana i stanje u zdravstvu dođe na zadovoljavajući nivo, može se ići dalje. Plašim se da smo po mnogo pitanja na nivou Afričkih zemalja u kojima je vrlo brzo došlo do 20% zaraženog stanovništva.

Nevezano, neverovatna je činjenica da Međunarodni krivični sud tereti vođe Interhamwe-a između ostalog i za genocid planskim zaražavanjem HIV-om, a da u pravnim sistemima većine država još nije rešeno pitanje namernog prenošenja HIV-a na nivou pojedinca.

Stomatolog iz Rankeove

pre 11 godina

@ (Ni za zivu glavu, 2. avgust 2013 21:34)

Ti si garant student naseg "cenjenog", "prestiznog" i tome slicno fakulteta u Beogradu koji prima 300 studenata godisnje a ciji celnici to ne priznaju, pa takodje lobi krije uspesno podatke o tome da po zakonu taj fakultet ne bi trebao posedovati akreditaciju jer i da taj fakultet pohadja zakonom propisan broj studenata ne bi se ni tom broju mogao omoguciti stepen nastave koji je potreban za akreditaciju. Ne budi zloban i slicno, taj fakultet daje studentima vise prakse a manje zatupljuje ljude. Da je srece da je i meni tako bilo, umesto toga su nas maltretirali svi zivi i na svakom koraku su gledali da nas sputaju. I nama su tako punili glavu ovim i onim pricama kada je otvoren fakultet, ja bi ga svakako upisao da je postojao kada sam ja upisivao. Inace ja radim posle par godina mucenja u jednoj od zemalja EU, devojka koju sam upoznao ovde je zavrsila taj fakultet u Pancevu i mogu ti reci da stomatolozi koji znaju Srbiju misle bolje o tom fakultetu, mene recimo ne bi ni primili da nisam imao godine prakse a ona je samo staz zavrsila u Srbiji i primljena je! Znas li zasto? Zato sto odgovorno tvrde da je taj fakultet unisten i da sluzi za stancovanje stomatologa, o onom iz Panceva ne govore mnogo bolje ali kazu da je prihvatljiv. Pozdrav i razmisljaj svojom glavom, nema potrebe srozavati se na taj nivo.

ps Izvinjavam se na off-u ali i komentar na koji odgovaram je off pa je red ispostovati nadam se.

Misa

pre 11 godina

Neka onda bude u gradu bar jedan stomatolog koji ce primati samo HIV zarazene i resen problem. Tako da pacijent kad dodje kod njega nit on sta ima da ih pita nit oni njega, sve se zna.

Matić

pre 11 godina

Prema našem zakonodavstvu, osoba zaražena HIVom, hepatitisom i sl. nije u obavezi da svom stomatologu to i predoči. Budući da je u stomatološkoj praksi krv vrlo uobičajena stvar, a krvlju se ovi virusi vrlo lako mogu i preneti, moje pitanje za poštovanog gospodina je - imaju li i zdravstveni radnici ikakva prava? Ili pak samo služe kako bi se s vremena na vreme započinjale afere o navodnoj nestručnosti, lekarskim greškama, korupciji u zdravstvu i slično?

Zašto bi se zaraženim pacijentima omogućavalo da prećute da su zaraženi, ako je ta informacija potrebna zarad zdravlja i pacijenta i lekara? Ne zaboravimo i da lekarska etika zabranjuje odavanje privatnih informacija pacijenata. Čemu onda sve ovo?

Sara

pre 11 godina

"Nemamo sterilizatore," - mene samo ova cinjenica zaista zabrinjava ako je istinita ili postoji makar i najmanja indicija. Znaci stomatolozi mogu da nam prenesu i hepatitis, viroze, parazite... Nemam komentar. Sva sreca pa imam svog privatnog stomatologa u koga imam poverenje kao lekara. Ali iako ce me mnogi ovde osuditi, ako bih saznala da kod njega dolaze hiv pozitivni, zaista bi mi bilo potrebno da me on uveri da je kod nejga ipak sve dovoljno sterilno i bezbedno... Mozda ipak ne bi bilo lose da stomatolozi imaju posebne sterilizatore samo za osobe koje imaju hiv, a posebne samo za one koje su zdrave, da se sprece moguce infekcije...

bivši zdravstveni radnik

pre 11 godina

Znate postoje mnoge bolesti na svetu koje se isto prenose putem krvi a mere predostrožnosti su drastične i prava pacijenata znatno ograničena. Ne treba nikome ništa uskraćivati, ali treba uvesti mere da se za svakog pacijenta koji je HIV+ tačno i u svakom trenutku zna da je pozitivan. Jer može se postaviti i suprotno pitanje: kakva je to osoba koja zbog svog ličnog komoditeta ugrožava druge? Ako zna da ima HIV a čuti, onda takva osoba ni ne zaslužuje da ima "normalan" život u zajednici. Setite se samo koliko ste puta izgovorili, ne približavaj mi se, imam grip. E, o tome se radi, da osoba koja zna da ima HIV dođe i otvoreno to kaže: lekaru, stomatologu, kozmetičaru itd. i da u svakom momentu vodimo računa jedni o drugima.
Nažalost, ono što sam za kratko vreme u zdravstvu mogla da primetim (a zvučaće vam grozno) to je da su pacijenti najveći živi egoisti koji se mogu zamisliti. Što je klinička slika teža to je egoizam jače ispoljen. Oni postaju sebi centar sveta i u potpunosti uronjeni u svoj problem, svoju tugu. Kod jednog broja se mogla i uočiti čista mržnja prema zdravim ljudima. To je, naravno, sa ljudske strane razumljivo, ali treba izbeći zamku da u takvim situacijama osećate krivicu što ste zdravi.

Prava akcija bi bila kada bi osobe sa HIV-om proveravale bezbednost i podizale svest stomatologa da ukazujući im na to da HIV+ mogu biti njihovi pacijenti i da ne sme da se desi pokvaren sterilizator, a ne da idu okolo i uzvikuju moja prava, moja prava.

Happy dreamer

pre 11 godina

Velika bruka! Svugde u civilizovanom svetu osobe zaražene HIV-om imaju ravnopravan tretman. Sramota je da stomatolozi kao medicinski radnici nemaju pojma na koji način se prenosi virus HIV i puni su predrasuda. Ne bi bilo zgoreg organizovati im jedan seminar na tu temu, ali o njihovom trošku, jer nisu naučiki kad je trebalo. Stomatolog sa maskim na licu i rukavicama potpuno je bezbedan...

cave

pre 11 godina

Pohvala za prave profesionalce koji ne prave razliku medju pacijetima.Kod takvih treba ici.Ustanite sa stolice kad pocne pregled bez rukavica i maske.Tu je leglo zaraze.Taj nema ni auto klav ni uljani sterilizator.
Svaka cast profesorima stazistima i osoblju sa Oralne hirugije u Beogradu na ljubaznosti i profesionalizmu kao i na stomatoloskom u Rankeovoj gde ce vam izvrsiti popravku.Postopji posebna prostorija za takve pacijente opremljena.Jedina mana sto ne priznaju uput nego se placa popravka.
Edukujte se i to generalno vazi ne samo za stomatologe nego za sve sto se zaklese Hipokratu.Gleda vas ONAJ odozgo.

Objektivnost nije na odmet

pre 11 godina

Seca li se neko one zene stomatologa iz Sapca beze koja je preminula pre 2 godine otprilike zbog toga sto pacijent nije priznao da boluje od HIV-a?

Treba uticati na obe strane, nije samo jedna strana kriva.

da da

pre 11 godina

Bojim se da većina stomatologa nema ni ispravne sterilizatore. Nakon što sam imao prilike da vidim jedan,uvežen iz inostranstva i "sredjen" kod nas, daleko bilo. Nema to veze sa sterilizacijom. Doduše, najverovatnije pobiju sve bakterije ali možda neka i pretekne, a onda sa time prčkaju po ustima pacijenta.
A to, rukavice i naočare, hahahahaha, pa to NIKO ne nosi. Jes' i na to da bacaju pare.

Zeka Peka i drugari

pre 11 godina

ja sam bio student stomatoloskog fakulteta u Beogradu , koji je te godine primio oko 500 studenata(1995)...da li sam zbog toga losiji od nekih koji idu sa manej kolega??? na fakultetu sam naucio osnovne stvari,jer je ist samo za to... a onda na stazu u Mazestiku rmbacio(u vremedok se nista nije placalo)....po 50 vadjenja dnevno...mislite da mi je je jedan pacijent rekao ikada da ima neku infektivnu bolest??ni jedan!a materijala nije bilo, zastitu sam kupovao sam.....sterilizacija...hmmm....pitanje je dal i jedan sterilzator radi ispravno u drzavnim domovima....ali pacijet sa infektivnom bolesti bi morao da ima svest da moze da zarazi druge.....evo primera....turbia i kolenjak se ne sterilisu svako dan,ni svake nedelje a cesto imaju kontakt sa krvlju....aparatura za sterilizaciju je preskupa a u sterilizatorima se unistavaju....kad bih znao da je neko infektivan, zakazao bi ga u petak isterilisao nasadne instrumente za vikend...zar to nije bolje za sve???u teskom vremenima kad se nema, bolje je podeliti ono malo sto imamo nego uzeti sve za sebe...dakle koliko smo mi obavezni da radimo sa njima toliko su i oni obavezni da nam kazu!SVE JE U POVERENJU!

Put your money where your mouth is

pre 11 godina

@Sara
Da li Vi zaista mislite da vas stomatolog, ili bilo koji lekar kojeg Vi posecujete zaista zna celokupno zdravstveno stanje svojih pacijenata? Vecina ljudi ni sami ne znaju da su HIV ili Hep pozitivni, tako da u tom slucaju, vas stomatolog bi trebao u svojoj ordinaciji i da ima aparate za testiranje krvi.
Sa druge strane, funkcija sterilizatora jeste da sterilise medicinske instrumente, tj da unisti sve viruse, bakterije i bacile, tako da sterilizator za HIV+ pacijente je isto kao kada bi ste vi trazili da postoje posebni automobili za levoruke osobe, samo zato sto ste vi desnoruka osoba

Alejandro

pre 11 godina

@Matić
Imaju prava ali imaju i rukavice,koje ogroman broj njih nije nikad stavio,nego guraju pacijentima prste u usta dok ispituju da li je promba lepo obradjena....time vise takvi pojedinci nas ogrozavaju nego neko ko kaze da ima hiv ugrozava njih.Postoje rukavice lepo,naocare i maska i mirna bosna.OD 10 stomatologa,najmanje njih osmoro mi je ruke bez rukavice guralo po ustima(doduse bar su ih svi oprali,ne mogu da gresim dusu) i ispipavali zube i desni okolo...ne vidim ko ovde prvenstveno gresi.

Stomatolog iz Rankeove

pre 11 godina

@ (Ni za zivu glavu, 2. avgust 2013 21:34)

Ti si garant student naseg "cenjenog", "prestiznog" i tome slicno fakulteta u Beogradu koji prima 300 studenata godisnje a ciji celnici to ne priznaju, pa takodje lobi krije uspesno podatke o tome da po zakonu taj fakultet ne bi trebao posedovati akreditaciju jer i da taj fakultet pohadja zakonom propisan broj studenata ne bi se ni tom broju mogao omoguciti stepen nastave koji je potreban za akreditaciju. Ne budi zloban i slicno, taj fakultet daje studentima vise prakse a manje zatupljuje ljude. Da je srece da je i meni tako bilo, umesto toga su nas maltretirali svi zivi i na svakom koraku su gledali da nas sputaju. I nama su tako punili glavu ovim i onim pricama kada je otvoren fakultet, ja bi ga svakako upisao da je postojao kada sam ja upisivao. Inace ja radim posle par godina mucenja u jednoj od zemalja EU, devojka koju sam upoznao ovde je zavrsila taj fakultet u Pancevu i mogu ti reci da stomatolozi koji znaju Srbiju misle bolje o tom fakultetu, mene recimo ne bi ni primili da nisam imao godine prakse a ona je samo staz zavrsila u Srbiji i primljena je! Znas li zasto? Zato sto odgovorno tvrde da je taj fakultet unisten i da sluzi za stancovanje stomatologa, o onom iz Panceva ne govore mnogo bolje ali kazu da je prihvatljiv. Pozdrav i razmisljaj svojom glavom, nema potrebe srozavati se na taj nivo.

ps Izvinjavam se na off-u ali i komentar na koji odgovaram je off pa je red ispostovati nadam se.

stomatologija košta

pre 11 godina

Osoba nije u obavezi da saopsti stomatologu da je zarazena bilo cime,niti da saopsti bilo kakvo stanje koje je od interesa za stomatolosku struku,ako to nece ili ne zeli-to je jednostavno tako,i susrecemo se sa time svaki dan.Bavljenje razlozima zbog kojih pacijenti to rade,odvelo bi nas na nepotrebno gubljenje i energije i vremena.Trenutno jedan od najznacajnijih razloga je ZDRAVSTVENA NEPROSVECENOST pacijenata,koji imaju svoje razloge,ali i opravdan strah stomatologa (bez uvrede,i ja sam iz profesije).Kod stomatologa takodje postoje i tehnicki problemi koji nisu samo posledica obesti stomatologa da neke uslove ispune ili ne ispune.Primeticete da su stomatoloske usluge generalno "pomerene" ka privatnoj praksi,a da se u nasim zdravstvenim ustanovama stomatologija svela na apsolutni minimum po broju,vrsti i obimu usluga koje se u njima pruzaju.E sad,nesrazmerno opteretiti privatnu praksu uslugama i obavezama,a istovremeno joj ne dati ISTA prava kao i "drzavnoj",naravno da dovodi do ovakvog rezultata.Stomatolog u privatnoj praksi prakticno nema NI JEDNO pravo koje ima stomatolog u zdravstvenoj ustanovi.Secate se Tomicinog ZZZ? Tamo se pominje JEDINSTVEN INFORMACIONI SISTEM U ZDRAVSTVU (cl.10,st.4),koji ni pod razno ne pominje privatnu praksu i mogucnost da se pristupi informacijama o pacijentima rizika za stom.praksu.IZJEDNACITE PRAVA I OBAVEZE SVIH STOMATOLOGA,BEZ IZUZETAKA,i resice se ne samo ovaj,vec i puno drugih problema.

Vladimir

pre 11 godina

I dalje nisam shvatio, ni iz teksta ni iz komentara... Jel može doći do prenošenja zaraze i na koji način, ako je stomatolog vršio nešto na osobi zaraženom HIV-om?

Мирослав

pre 11 godina

Као студент стоматологије у иностанству бивамо учени да СВАКОГ пацијента третирамо као могуће зараженог!! На тај начин учите да размишљате другачије и да је хијгијена УВЕК на првом месту. Значи малтене све се стерилише и машини за прање или стерилизатору под притиском. Тужно је да се неки стоматолози у Србији понашају више као месар него здравствени стручњак. Мој савет свим пациејнтима је да пазе на следеће код својих зубара: Да ли носи маску, рукавице и заштитне наочаре и још важније редослед навлачења. Прво наочаре/маска па онда рукваице а при скидању обрнуто. Сви који то раде погрешно не познају основе хигијене.

Dalibor

pre 11 godina

Suviše se ovde radi neozbiljno i neoprezno u zdravstvu da bi ravnopravnost zaraženih bila imperativ. Kada i svest građana i stanje u zdravstvu dođe na zadovoljavajući nivo, može se ići dalje. Plašim se da smo po mnogo pitanja na nivou Afričkih zemalja u kojima je vrlo brzo došlo do 20% zaraženog stanovništva.

Nevezano, neverovatna je činjenica da Međunarodni krivični sud tereti vođe Interhamwe-a između ostalog i za genocid planskim zaražavanjem HIV-om, a da u pravnim sistemima većine država još nije rešeno pitanje namernog prenošenja HIV-a na nivou pojedinca.

Ljiljana, London

pre 11 godina

Izvin'te, nisam stomatolog, ali zar ne menja 'postava' rekvizita za svakog pacijenta, da bi se tretirao/la pod sterilizovanim uslovima, da se izbegnu sve bolesti prenosene krvlju? To je valjda osnovno, za zastitu svakog pacijenta.Ako se to ne praktikuje, onda je svaki pacijent ugrozen, bio sa HIV-om ili bez (nije HIV jedini opasan virus koji se prenosi krvlju). Jednom sam kao tinejzder pobegla iz ordinacije kad je medicinska sestra htela da mi ubrizga serum istom iglom, kao i zeni koja je sedela do mene, pod izgovorom 'da ide brze' i 'nece meni nista da fali'. Zamislite koliko je ona, navodni profesionalac, ljudi potencijalno zarazila? Pacijent mozda i ne zna od cega boluje, a da bude zarazan/na, na medicinskom osoblju je da pravilno rade svoj posao,ako nemaju uslova - odbiju to da rade - jer je protivno njihovoj zakletvi, ako ona uopste znaci nesto.