Sreda, 23.01.2013.

21:01

Kako Jat uopšte leti?

Nacionalna avio-kompanija trenutno saobraća sa svega sedam od ukupno 14 aviona, koliko ima u floti, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Kako Jat uopšte leti? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Ivan

pre 11 godina

Pa jedino ako JAT ne planira da kupi polovne avione na lizing, potrebno je vreme da bilo koja fabrika aviona napravi odredjeni model, za neke avione se ceka i duze od godinu dana.

Ilija Cvorovic

pre 11 godina

Milomire, 8. Januar je bio utorak. Let za Dizeldorf utorkom je u 7:45. Stvarno ne verujem da je ovaj let pomeren 3 sata ranije. Ne razumem takve komentare. Ko ne voli JAT ne mora, ima drugih kompanija.
(Pretera ga, 24. januar 2013 09:22)

Cisto da se zna, 8.januara Jat-ov avion je zaista poleteo za Diseldorf skoro 3h ranije, nesto posle 5h ujutru umesto u 7:45h tako da Milomir nije lagao jer ima nesto protiv JAT-a...

Stevan

pre 11 godina

Jat je postao bruka I sramota. Za Novu godinu doleteo sam sa Austrian airlines do Beca I presao u Jatov avion. To je bio sok, sacekala nas je jedna rascupana zena, kao da je upravo zavrsila veliko spremanje kuce, malo dalje stajala je, ali bukvalno, bakica, nikada nisam video stjuardesu stariju od 50 godina da bi se na kraju jedan nekulturni covek, koji je izigravao stjuarda, brecao na svakog ko bi mu postavio neko pitanje. Po ko zna koji put sam rekao sebi, e moja Srbijo sta napravise od tebe. Zato, prodajte taj Jat, poklonite ga, on je ruglo Srbije, mesto za cerupanje, a mnogi ljudi se po povratku u zemlju srecu upravo sa njim.

slaviša

pre 11 godina

kada smo vec kod aviona,
sta je bilo sa novim avionima za vladu (mrku, velju) ?
pa nece valjda da se brukaju sa ovim krsevima...
(jajara, 24. januar 2013 08:24)

A pa to će u drugoj turi, kad nam domaći arapin bude spajao zemljište jednog kombinata sa drugim. Nije red da propada...

neny

pre 11 godina

Dokle ce da lazu narod? Nema sanse da stignu Airbusovi avioni na lizing u Martu, jer skolovanje pilota, tehnicara i zemaljskog osoblja traje nekoliko meseci. Neko kao Mrkonjic, koj svakog dana pusta nove lazi u opticaj, ne bi opstao u normalnoj drzavi ni 24 sata! A sto se tice kredita: 10 miliona evra za servisiranje aviona itd? Zasto se ulaze u staru flotu? Novi cakumpakum Boeing 737-800 dobija se za 200000 € meseceno na lizing, pa izracunajte. Ja tripujem, da tih 10 miliona idu na plate i administrativne izdatke!Zasto na primer JAT i dalje zaposljava direktore u Sidneju i Cikagu?

Pratt&Whitney JT8D9

pre 11 godina

Kako vam, bre, "pište uši" posle letenja Boingom 737-300, kad njegovi motori CFM-56 zadovoljavaju sve međunarodne propise o buci i najkorišćeniji su na svetu? "ATR letnji avion, zimi ne treba da leti"??!! Zašto izmišljate takve gluposti i pišete o stvarima o kojima pojma nemate?

dule

pre 11 godina

Kako vas nije sramota da ovako pišete o JAT-u?! Sram vas bilo sve! Šta je sve ova firma preživela i šta proživljava, o tome niko ništa ne priča! A kad je bio rat u Jugi, sankcije, kompanija nije radila dve godine, e dve godine?! Tada su nam i zaplenili sve avione koji su bili van Srbije. I opstala je! I još mnogo toga, ali ne vredi sa vama pričati! Fuj!

Hoću da znam

pre 11 godina

JAT je doveden u ovu situaciju isključivo zbog nestručnog rada novodošlih "eksperata" bez trunke iskustva u o ovoj zahtevnoj profesiji.

S 40

pre 11 godina

Vratio se sa porodicom pre desetak dana iz Kopenhagena i jos mi piste usi...u pravu je Trabant...autobus za Gospodjince nudi veci komfor i udobnost...a da ne kazem da sam za isti taj Kopenhagen leteo sa Norwegian u koznim Recaro sedistima...ko u BMW 6...za kraj komentara Jat je skuplji od tih "Norvezana"...cisto da udje u zapisnik...

Oddball

pre 11 godina

Piloti se drzi stare pametne Grunfove: "Ko leti, vrijedi, ko vrijedi, leti, ko ne leti, ne vrijedi."

A uprava i Vlada druge stare Grunfove: "Ko izgubi dobitak dobije gubitak."

jozza

pre 11 godina

Феномен ЈАТ-а... 14 авиона, од тога 7 исправних... 300 пилота, просечне плате 2-3.000 евра месечно...

Pretera ga

pre 11 godina

Milomire, 8. Januar je bio utorak. Let za Dizeldorf utorkom je u 7:45. Stvarno ne verujem da je ovaj let pomeren 3 sata ranije. Ne razumem takve komentare. Ko ne voli JAT ne mora, ima drugih kompanija.

Miloje

pre 11 godina

Kad smo vec kod cena aerodromskih taksi. Ovde dolazimo do onoga shto se u nashoj dragoj Srbiji redovno zloupotrebljava. A to je da placajuci odredjenu taksu bivamo uskraceni za informaciju gde su otishle te pare. Razgovarao sam sa chovekom zaduzenim za menadzerisanje dotichne takse na Astorija aerodromu u NY. Lik mi je objasnio da svega oko 40% srestava odlazi na odrzavanje samog aerodroma. Ostatak odlazi na zadovoljavanje lokalnih vlasti. Na moje pitanje shta to znachi. On je odgovorio da taj novac odlazi na infrastrukturu, zvuchnu izolaciju susednih kuca i zgrada, taksa za aero zagadjenje koja odlazi na odrzavanje lokalnih zelenih povrshina i td. U prevodu takse su visoke jer su aerodromske komshije dobile nova zvuchno izolovana vrata, krov, prozore, parkove i td. Objasnio mi je da se oni bore da smanje ovu taksu jer imaju konkurenciju kako u samom NY tako i u okolnim drzavama.
Koliko je meni poznato nas aerodrom uredno prikuplja taksu u visini zapadnog proseka. A nesecam se da je ikom u okolini zvuchno izolovao kucu ili nedaj boze sredio okolne zelene povrshine.
Zashto je to tako? Pa konkurencije se neboji jer ostalim aerodromima nije dozvoljen rad.

Ilija Cvorovic

pre 11 godina

Dokle ce trajati JAT-ova agonija? Dokle ce se zarad 10 ili 20 plata politicara u upravnom odboru odrzavati ovaj odavno umrli avio prevozioc na aparatima?

putnik

pre 11 godina

Leti dok mi placamo njegovo odrzavanje na aparatima a sve to da bi se opet neciji kadrovi baskarili po aerodromu.
(Dex, 23. januar 2013 22:03)

Pa JAT i aerodrom su dve firme,prva grca u dugovima a druga dobro stoji.Elem letim godisnje jednom ili dvaput JAT-om,kad moram, i nije mi svejedno,to vec spada u kategoriju ekstremnih sportova.Hoce li neko vc jednom prizemljiti te krseve ili cemo cekati da prvo neki padne i izgine 200 ljudi?

gagi

pre 11 godina

Zaboravite na promene u JATu i svim ostalim javnim preduzećima. O tome mora da se priča i najavljuje jer svi vide kakva se pljačka dešava, ali to se nikada neće promeniti iz prostog razloga što su zaposleni u JP na čelu sa svojim sindikatima jači od države i imaju ogroman uticaj na donošenje odluka jer u svojim rukama drže sve prirodne monopole i gro infrastrukture. Oni su pravi vladari i gospodari Srbije, a ostali su tu samo da im služe. Kada se desi neka pobuna ili štrajk to je samo zbog sukoba oko preraspodele moći i para između njih. Posledica je da će Srbija ubrzano da umire jer samo javni sektor ima zagarantovan kvalitetan i dostojanstven život i starost, a oni čine manje od trećine Srbije. Ostali, čak i kada bi hteli, ne mogu i njih da služe i svoje porodice da izdržavaju.

Danger

pre 11 godina

Putnici su zbrinuti? Tako su i mene "zbrinuli" pretproslog novembra kada su ukinuli letove za Studgart. Dobio sam obavestenje da nema leta uopste. I kako je do leta ostalo malo vremena, karta kod Germanwingsa je kostala vec papreno. Od tada, JATom samo ako ne postoji druga alternativa. Od 4 leta JATom u poslednjih godinu dana (jedan Dubrovnik i 3 Studgarta), nije bilo leta koji nije bio pomeren ili da se nije cekalo vise sati!

Pero radi u kontrolu leta....

pre 11 godina

JAT ne postoji odavno, osim na papiru, jer svaka vlast mora da udomi svoje odane kadrove i strucnjake. Hvala Bogu i strucnim ljudima iz tehnike i posadama, pa do sada nije bilo nikakvih incidenata. Jedino koga treba kriviti su politicari. Svuda u svetu koji normalno i zdravo ekonomski razmislja, avio kompanije imaju strucne menadzere koji ih vode. Samo ovde avio kompanijom upravljaju polupismeni politicari koji o avionima znaju onoliko, koliko pise na internetu. Ali ako drug Mrka kaze, ima Pero da radi u kontrolu lete.....

Studenat

pre 11 godina

Dakle, kredit za neplaceno gorivo i odrzavanje aviona. To implicira da je celokupna zarada trosena na plate, a mozda mi je matematika losa?! Ugasiti pod hitno!

Expat

pre 11 godina

Na letacko osoblje ne mogu da se zalim,kao ni na komfor(avioni Jesu stariji,Ali prostraniji od NPR airberlina na interkontinentalnim letovima),medjutim,osoblje I korisnicki servis je neljubazan I neusluzan do besvesti.Pre dve nedelje Sam cekao vise od pola sata da doplatim za drugi kofer(sluzbenik,krajnje neprofesionalan),nije znao ni koliko I kako da mi naplati),I umalo izgubio let za Berlin-tacnije,let je kasnio zbog mene par minuta.
Inace,preporucujem Novi sajt ITA
software za pretragu povoljnijih karata,jer omogucuje ukljucivanje vise aerodroma u pretrazi istovremeno(NPR za isti datum
karta iz Venecije za USA je bila duplo jeftinija,a I Bec I Budimpesta su bili povoljniji.

GlasRazuma

pre 11 godina

Tako je, gospodo iz JAT-a, nemojte nista da radite, sedite na zemlji i papreno placajte svoje pilote, tako ste najjeftiniji za drzavu, a narod ce sa veseljem da placa vase nove BMW i Mercedese na parkingu.

trabant

pre 11 godina

ja vec gidinama ne letim JAT-om.
zašto? Zato što ne moram. A kad bih morao...verovatno bih putovao autom...
Najgora kompanija u evropi. Naša Ali je stvarno najgora. Posle leta me uši dva dana bolele. Tad i nikad više....

Serbinho

pre 11 godina

737-300 ima 1999 godiste za 3.5 miliona dolara, sto znaci da je bolje kupiti te novije a ove starije iznajmiti wet lease sa posadom drugim aviokompanijama po Africi i slicno i od to novca vracati novac za ove druge 737-300.
Ne verujem u price o A319, to mu dodje nesto kao leteci Prokop, kako koja vlast dodje, mase Prokopom i A319.

Snezana

pre 11 godina

Za drzavu je vazno da ima nacionalnog prevozioca, zasto se niko ne zapita zasto WIZZ leti sa Beogradskog aerodroma? Zar nije bilo dovoljno sto smo im izgradili terminal 2 u Budimpesti?

Robeet

pre 11 godina

Cene aerodromske takse je preskupe, cene letova su jos ajde de, ne daje se jeftinim kompanijama da slecu na Teslin aerodrom kako bi Jat zaradio umesto da uzimaju procenat drugima i snize cene.
Sve karte iz Beograda su skuplje od budimpeste pa ako letite na primer u USA, karta vas izidje bar 200e skuplje sto je mnogo.

DS

pre 11 godina

Da li ce se ikada valjano ispitati poslovanje JAT-a ? Ne zna se koja od poslednjih 7 rukovodnih garnitura je vise ostetila kompaniju, a novo rukovodstvo nikada nije podnelo izvestaj o zatecenom stanju, vec samo nastavljalo unistavanje. I ovoj vladi to ocigledno ide u prilog. Da nije tako, ne bi JAT ostao jedino javno preduzece u kojem je 8 meseci posle izbora ostao status kvo.

Milomir

pre 11 godina

Obavestili su svoju babu.
8 Januara sam trebao da poletim preko Diseldofla za Chicago. Kartu sam platio preko interneta $1298 i pojavio se na Surchinu 2h pre leta. Tada me je zatekla neprijatna vest da je moj avion odleteo 3h ranije. I da je mene trebala da obavesti moja agencija o promeni leta. A poshto sam ja kartu kupio preko interneta mene nije imao ko da obavesti. Jatova sluzbenica me je neljubazno otkachila sa shaltera da je to onda moj problem i da je ne smaram jer josh nije popila jutarnju kafu.
Na pitanje gde mogu da se zalim rekla je samo preko interneta u narednih 48h. Naravno ceo dan internet nije radio a sledeceg dana sam vec bio u avionu ovaj put Lufthanze za paprenih $1400 jer je karta bukovana u poslenji minut. Hvala bogu nemci su mi isti dan vratili $950 od predhodne karte ali Jatovih $250 nikad necu videti jer sam se kasno zalio polse 3 dana. Sva ostala prava o oshteti koja bih dobijao od normalnih kompanija i u normalnim zemljama takodje mogu da okachim machku o rep.
Proslavicu dan kada ova kompanija proglasi stechaj.

AleksandarK

pre 11 godina

Jat predstavlja za drzavu veliki problem jer je rupa bez dna ali se nadam da ce vlada na celu sa SNS ubrzo i ovaj problem resiti..postoji vise opcija: strateski partner, osnivanje nove firme, neki vid saradnje sa ostalim javnim preduzecima tipa Aerodrom Beograd, kontrola letenja itd JAT ne moze da placa gorivo,prelete, handling i landing po drugim aerodromima,servisiranje i odrzavanje letilica, posade (4 posade na 1 avion) i 1200 radnika!!neizvodljivo sa 7 boinga i 2 atr!!

sofronije

pre 11 godina

Da prevedemo na srpski. Ako u opste iznajme 4kom Airbus, avione ce uzeti sa posadama jer nase nisu odskolovane. Na taj nacin ce poreski obveznici pored viska jatovih pilota, placati i strane - ali po svetskim cenama.

zoki

pre 11 godina

Samo vi dizite kredite necete ih vi vracati nego mi. Ili dovesti nekog stranog menadzera ko ce da rastera visak neradnika ili ZATVORITI JAT . Dokle da placamo te hostaplere ?

Milomir

pre 11 godina

Obavestili su svoju babu.
8 Januara sam trebao da poletim preko Diseldofla za Chicago. Kartu sam platio preko interneta $1298 i pojavio se na Surchinu 2h pre leta. Tada me je zatekla neprijatna vest da je moj avion odleteo 3h ranije. I da je mene trebala da obavesti moja agencija o promeni leta. A poshto sam ja kartu kupio preko interneta mene nije imao ko da obavesti. Jatova sluzbenica me je neljubazno otkachila sa shaltera da je to onda moj problem i da je ne smaram jer josh nije popila jutarnju kafu.
Na pitanje gde mogu da se zalim rekla je samo preko interneta u narednih 48h. Naravno ceo dan internet nije radio a sledeceg dana sam vec bio u avionu ovaj put Lufthanze za paprenih $1400 jer je karta bukovana u poslenji minut. Hvala bogu nemci su mi isti dan vratili $950 od predhodne karte ali Jatovih $250 nikad necu videti jer sam se kasno zalio polse 3 dana. Sva ostala prava o oshteti koja bih dobijao od normalnih kompanija i u normalnim zemljama takodje mogu da okachim machku o rep.
Proslavicu dan kada ova kompanija proglasi stechaj.

sofronije

pre 11 godina

Da prevedemo na srpski. Ako u opste iznajme 4kom Airbus, avione ce uzeti sa posadama jer nase nisu odskolovane. Na taj nacin ce poreski obveznici pored viska jatovih pilota, placati i strane - ali po svetskim cenama.

zoki

pre 11 godina

Samo vi dizite kredite necete ih vi vracati nego mi. Ili dovesti nekog stranog menadzera ko ce da rastera visak neradnika ili ZATVORITI JAT . Dokle da placamo te hostaplere ?

DS

pre 11 godina

Da li ce se ikada valjano ispitati poslovanje JAT-a ? Ne zna se koja od poslednjih 7 rukovodnih garnitura je vise ostetila kompaniju, a novo rukovodstvo nikada nije podnelo izvestaj o zatecenom stanju, vec samo nastavljalo unistavanje. I ovoj vladi to ocigledno ide u prilog. Da nije tako, ne bi JAT ostao jedino javno preduzece u kojem je 8 meseci posle izbora ostao status kvo.

Robeet

pre 11 godina

Cene aerodromske takse je preskupe, cene letova su jos ajde de, ne daje se jeftinim kompanijama da slecu na Teslin aerodrom kako bi Jat zaradio umesto da uzimaju procenat drugima i snize cene.
Sve karte iz Beograda su skuplje od budimpeste pa ako letite na primer u USA, karta vas izidje bar 200e skuplje sto je mnogo.

Serbinho

pre 11 godina

737-300 ima 1999 godiste za 3.5 miliona dolara, sto znaci da je bolje kupiti te novije a ove starije iznajmiti wet lease sa posadom drugim aviokompanijama po Africi i slicno i od to novca vracati novac za ove druge 737-300.
Ne verujem u price o A319, to mu dodje nesto kao leteci Prokop, kako koja vlast dodje, mase Prokopom i A319.

trabant

pre 11 godina

ja vec gidinama ne letim JAT-om.
zašto? Zato što ne moram. A kad bih morao...verovatno bih putovao autom...
Najgora kompanija u evropi. Naša Ali je stvarno najgora. Posle leta me uši dva dana bolele. Tad i nikad više....

AleksandarK

pre 11 godina

Jat predstavlja za drzavu veliki problem jer je rupa bez dna ali se nadam da ce vlada na celu sa SNS ubrzo i ovaj problem resiti..postoji vise opcija: strateski partner, osnivanje nove firme, neki vid saradnje sa ostalim javnim preduzecima tipa Aerodrom Beograd, kontrola letenja itd JAT ne moze da placa gorivo,prelete, handling i landing po drugim aerodromima,servisiranje i odrzavanje letilica, posade (4 posade na 1 avion) i 1200 radnika!!neizvodljivo sa 7 boinga i 2 atr!!

Snezana

pre 11 godina

Za drzavu je vazno da ima nacionalnog prevozioca, zasto se niko ne zapita zasto WIZZ leti sa Beogradskog aerodroma? Zar nije bilo dovoljno sto smo im izgradili terminal 2 u Budimpesti?

S 40

pre 11 godina

Vratio se sa porodicom pre desetak dana iz Kopenhagena i jos mi piste usi...u pravu je Trabant...autobus za Gospodjince nudi veci komfor i udobnost...a da ne kazem da sam za isti taj Kopenhagen leteo sa Norwegian u koznim Recaro sedistima...ko u BMW 6...za kraj komentara Jat je skuplji od tih "Norvezana"...cisto da udje u zapisnik...

dule

pre 11 godina

Kako vas nije sramota da ovako pišete o JAT-u?! Sram vas bilo sve! Šta je sve ova firma preživela i šta proživljava, o tome niko ništa ne priča! A kad je bio rat u Jugi, sankcije, kompanija nije radila dve godine, e dve godine?! Tada su nam i zaplenili sve avione koji su bili van Srbije. I opstala je! I još mnogo toga, ali ne vredi sa vama pričati! Fuj!

Hoću da znam

pre 11 godina

JAT je doveden u ovu situaciju isključivo zbog nestručnog rada novodošlih "eksperata" bez trunke iskustva u o ovoj zahtevnoj profesiji.

Miloje

pre 11 godina

Kad smo vec kod cena aerodromskih taksi. Ovde dolazimo do onoga shto se u nashoj dragoj Srbiji redovno zloupotrebljava. A to je da placajuci odredjenu taksu bivamo uskraceni za informaciju gde su otishle te pare. Razgovarao sam sa chovekom zaduzenim za menadzerisanje dotichne takse na Astorija aerodromu u NY. Lik mi je objasnio da svega oko 40% srestava odlazi na odrzavanje samog aerodroma. Ostatak odlazi na zadovoljavanje lokalnih vlasti. Na moje pitanje shta to znachi. On je odgovorio da taj novac odlazi na infrastrukturu, zvuchnu izolaciju susednih kuca i zgrada, taksa za aero zagadjenje koja odlazi na odrzavanje lokalnih zelenih povrshina i td. U prevodu takse su visoke jer su aerodromske komshije dobile nova zvuchno izolovana vrata, krov, prozore, parkove i td. Objasnio mi je da se oni bore da smanje ovu taksu jer imaju konkurenciju kako u samom NY tako i u okolnim drzavama.
Koliko je meni poznato nas aerodrom uredno prikuplja taksu u visini zapadnog proseka. A nesecam se da je ikom u okolini zvuchno izolovao kucu ili nedaj boze sredio okolne zelene povrshine.
Zashto je to tako? Pa konkurencije se neboji jer ostalim aerodromima nije dozvoljen rad.

Pretera ga

pre 11 godina

Milomire, 8. Januar je bio utorak. Let za Dizeldorf utorkom je u 7:45. Stvarno ne verujem da je ovaj let pomeren 3 sata ranije. Ne razumem takve komentare. Ko ne voli JAT ne mora, ima drugih kompanija.

jozza

pre 11 godina

Феномен ЈАТ-а... 14 авиона, од тога 7 исправних... 300 пилота, просечне плате 2-3.000 евра месечно...

Oddball

pre 11 godina

Piloti se drzi stare pametne Grunfove: "Ko leti, vrijedi, ko vrijedi, leti, ko ne leti, ne vrijedi."

A uprava i Vlada druge stare Grunfove: "Ko izgubi dobitak dobije gubitak."

Pero radi u kontrolu leta....

pre 11 godina

JAT ne postoji odavno, osim na papiru, jer svaka vlast mora da udomi svoje odane kadrove i strucnjake. Hvala Bogu i strucnim ljudima iz tehnike i posadama, pa do sada nije bilo nikakvih incidenata. Jedino koga treba kriviti su politicari. Svuda u svetu koji normalno i zdravo ekonomski razmislja, avio kompanije imaju strucne menadzere koji ih vode. Samo ovde avio kompanijom upravljaju polupismeni politicari koji o avionima znaju onoliko, koliko pise na internetu. Ali ako drug Mrka kaze, ima Pero da radi u kontrolu lete.....

Studenat

pre 11 godina

Dakle, kredit za neplaceno gorivo i odrzavanje aviona. To implicira da je celokupna zarada trosena na plate, a mozda mi je matematika losa?! Ugasiti pod hitno!

putnik

pre 11 godina

Leti dok mi placamo njegovo odrzavanje na aparatima a sve to da bi se opet neciji kadrovi baskarili po aerodromu.
(Dex, 23. januar 2013 22:03)

Pa JAT i aerodrom su dve firme,prva grca u dugovima a druga dobro stoji.Elem letim godisnje jednom ili dvaput JAT-om,kad moram, i nije mi svejedno,to vec spada u kategoriju ekstremnih sportova.Hoce li neko vc jednom prizemljiti te krseve ili cemo cekati da prvo neki padne i izgine 200 ljudi?

GlasRazuma

pre 11 godina

Tako je, gospodo iz JAT-a, nemojte nista da radite, sedite na zemlji i papreno placajte svoje pilote, tako ste najjeftiniji za drzavu, a narod ce sa veseljem da placa vase nove BMW i Mercedese na parkingu.

Ilija Cvorovic

pre 11 godina

Dokle ce trajati JAT-ova agonija? Dokle ce se zarad 10 ili 20 plata politicara u upravnom odboru odrzavati ovaj odavno umrli avio prevozioc na aparatima?

neny

pre 11 godina

Dokle ce da lazu narod? Nema sanse da stignu Airbusovi avioni na lizing u Martu, jer skolovanje pilota, tehnicara i zemaljskog osoblja traje nekoliko meseci. Neko kao Mrkonjic, koj svakog dana pusta nove lazi u opticaj, ne bi opstao u normalnoj drzavi ni 24 sata! A sto se tice kredita: 10 miliona evra za servisiranje aviona itd? Zasto se ulaze u staru flotu? Novi cakumpakum Boeing 737-800 dobija se za 200000 € meseceno na lizing, pa izracunajte. Ja tripujem, da tih 10 miliona idu na plate i administrativne izdatke!Zasto na primer JAT i dalje zaposljava direktore u Sidneju i Cikagu?

gagi

pre 11 godina

Zaboravite na promene u JATu i svim ostalim javnim preduzećima. O tome mora da se priča i najavljuje jer svi vide kakva se pljačka dešava, ali to se nikada neće promeniti iz prostog razloga što su zaposleni u JP na čelu sa svojim sindikatima jači od države i imaju ogroman uticaj na donošenje odluka jer u svojim rukama drže sve prirodne monopole i gro infrastrukture. Oni su pravi vladari i gospodari Srbije, a ostali su tu samo da im služe. Kada se desi neka pobuna ili štrajk to je samo zbog sukoba oko preraspodele moći i para između njih. Posledica je da će Srbija ubrzano da umire jer samo javni sektor ima zagarantovan kvalitetan i dostojanstven život i starost, a oni čine manje od trećine Srbije. Ostali, čak i kada bi hteli, ne mogu i njih da služe i svoje porodice da izdržavaju.

Pratt&Whitney JT8D9

pre 11 godina

Kako vam, bre, "pište uši" posle letenja Boingom 737-300, kad njegovi motori CFM-56 zadovoljavaju sve međunarodne propise o buci i najkorišćeniji su na svetu? "ATR letnji avion, zimi ne treba da leti"??!! Zašto izmišljate takve gluposti i pišete o stvarima o kojima pojma nemate?

Expat

pre 11 godina

Na letacko osoblje ne mogu da se zalim,kao ni na komfor(avioni Jesu stariji,Ali prostraniji od NPR airberlina na interkontinentalnim letovima),medjutim,osoblje I korisnicki servis je neljubazan I neusluzan do besvesti.Pre dve nedelje Sam cekao vise od pola sata da doplatim za drugi kofer(sluzbenik,krajnje neprofesionalan),nije znao ni koliko I kako da mi naplati),I umalo izgubio let za Berlin-tacnije,let je kasnio zbog mene par minuta.
Inace,preporucujem Novi sajt ITA
software za pretragu povoljnijih karata,jer omogucuje ukljucivanje vise aerodroma u pretrazi istovremeno(NPR za isti datum
karta iz Venecije za USA je bila duplo jeftinija,a I Bec I Budimpesta su bili povoljniji.

Danger

pre 11 godina

Putnici su zbrinuti? Tako su i mene "zbrinuli" pretproslog novembra kada su ukinuli letove za Studgart. Dobio sam obavestenje da nema leta uopste. I kako je do leta ostalo malo vremena, karta kod Germanwingsa je kostala vec papreno. Od tada, JATom samo ako ne postoji druga alternativa. Od 4 leta JATom u poslednjih godinu dana (jedan Dubrovnik i 3 Studgarta), nije bilo leta koji nije bio pomeren ili da se nije cekalo vise sati!

Stevan

pre 11 godina

Jat je postao bruka I sramota. Za Novu godinu doleteo sam sa Austrian airlines do Beca I presao u Jatov avion. To je bio sok, sacekala nas je jedna rascupana zena, kao da je upravo zavrsila veliko spremanje kuce, malo dalje stajala je, ali bukvalno, bakica, nikada nisam video stjuardesu stariju od 50 godina da bi se na kraju jedan nekulturni covek, koji je izigravao stjuarda, brecao na svakog ko bi mu postavio neko pitanje. Po ko zna koji put sam rekao sebi, e moja Srbijo sta napravise od tebe. Zato, prodajte taj Jat, poklonite ga, on je ruglo Srbije, mesto za cerupanje, a mnogi ljudi se po povratku u zemlju srecu upravo sa njim.

Ilija Cvorovic

pre 11 godina

Milomire, 8. Januar je bio utorak. Let za Dizeldorf utorkom je u 7:45. Stvarno ne verujem da je ovaj let pomeren 3 sata ranije. Ne razumem takve komentare. Ko ne voli JAT ne mora, ima drugih kompanija.
(Pretera ga, 24. januar 2013 09:22)

Cisto da se zna, 8.januara Jat-ov avion je zaista poleteo za Diseldorf skoro 3h ranije, nesto posle 5h ujutru umesto u 7:45h tako da Milomir nije lagao jer ima nesto protiv JAT-a...

Ivan

pre 11 godina

Pa jedino ako JAT ne planira da kupi polovne avione na lizing, potrebno je vreme da bilo koja fabrika aviona napravi odredjeni model, za neke avione se ceka i duze od godinu dana.

slaviša

pre 11 godina

kada smo vec kod aviona,
sta je bilo sa novim avionima za vladu (mrku, velju) ?
pa nece valjda da se brukaju sa ovim krsevima...
(jajara, 24. januar 2013 08:24)

A pa to će u drugoj turi, kad nam domaći arapin bude spajao zemljište jednog kombinata sa drugim. Nije red da propada...

Snezana

pre 11 godina

Za drzavu je vazno da ima nacionalnog prevozioca, zasto se niko ne zapita zasto WIZZ leti sa Beogradskog aerodroma? Zar nije bilo dovoljno sto smo im izgradili terminal 2 u Budimpesti?

trabant

pre 11 godina

ja vec gidinama ne letim JAT-om.
zašto? Zato što ne moram. A kad bih morao...verovatno bih putovao autom...
Najgora kompanija u evropi. Naša Ali je stvarno najgora. Posle leta me uši dva dana bolele. Tad i nikad više....

dule

pre 11 godina

Kako vas nije sramota da ovako pišete o JAT-u?! Sram vas bilo sve! Šta je sve ova firma preživela i šta proživljava, o tome niko ništa ne priča! A kad je bio rat u Jugi, sankcije, kompanija nije radila dve godine, e dve godine?! Tada su nam i zaplenili sve avione koji su bili van Srbije. I opstala je! I još mnogo toga, ali ne vredi sa vama pričati! Fuj!

Milomir

pre 11 godina

Obavestili su svoju babu.
8 Januara sam trebao da poletim preko Diseldofla za Chicago. Kartu sam platio preko interneta $1298 i pojavio se na Surchinu 2h pre leta. Tada me je zatekla neprijatna vest da je moj avion odleteo 3h ranije. I da je mene trebala da obavesti moja agencija o promeni leta. A poshto sam ja kartu kupio preko interneta mene nije imao ko da obavesti. Jatova sluzbenica me je neljubazno otkachila sa shaltera da je to onda moj problem i da je ne smaram jer josh nije popila jutarnju kafu.
Na pitanje gde mogu da se zalim rekla je samo preko interneta u narednih 48h. Naravno ceo dan internet nije radio a sledeceg dana sam vec bio u avionu ovaj put Lufthanze za paprenih $1400 jer je karta bukovana u poslenji minut. Hvala bogu nemci su mi isti dan vratili $950 od predhodne karte ali Jatovih $250 nikad necu videti jer sam se kasno zalio polse 3 dana. Sva ostala prava o oshteti koja bih dobijao od normalnih kompanija i u normalnim zemljama takodje mogu da okachim machku o rep.
Proslavicu dan kada ova kompanija proglasi stechaj.

AleksandarK

pre 11 godina

Jat predstavlja za drzavu veliki problem jer je rupa bez dna ali se nadam da ce vlada na celu sa SNS ubrzo i ovaj problem resiti..postoji vise opcija: strateski partner, osnivanje nove firme, neki vid saradnje sa ostalim javnim preduzecima tipa Aerodrom Beograd, kontrola letenja itd JAT ne moze da placa gorivo,prelete, handling i landing po drugim aerodromima,servisiranje i odrzavanje letilica, posade (4 posade na 1 avion) i 1200 radnika!!neizvodljivo sa 7 boinga i 2 atr!!

S 40

pre 11 godina

Vratio se sa porodicom pre desetak dana iz Kopenhagena i jos mi piste usi...u pravu je Trabant...autobus za Gospodjince nudi veci komfor i udobnost...a da ne kazem da sam za isti taj Kopenhagen leteo sa Norwegian u koznim Recaro sedistima...ko u BMW 6...za kraj komentara Jat je skuplji od tih "Norvezana"...cisto da udje u zapisnik...

zoki

pre 11 godina

Samo vi dizite kredite necete ih vi vracati nego mi. Ili dovesti nekog stranog menadzera ko ce da rastera visak neradnika ili ZATVORITI JAT . Dokle da placamo te hostaplere ?

sofronije

pre 11 godina

Da prevedemo na srpski. Ako u opste iznajme 4kom Airbus, avione ce uzeti sa posadama jer nase nisu odskolovane. Na taj nacin ce poreski obveznici pored viska jatovih pilota, placati i strane - ali po svetskim cenama.

Robeet

pre 11 godina

Cene aerodromske takse je preskupe, cene letova su jos ajde de, ne daje se jeftinim kompanijama da slecu na Teslin aerodrom kako bi Jat zaradio umesto da uzimaju procenat drugima i snize cene.
Sve karte iz Beograda su skuplje od budimpeste pa ako letite na primer u USA, karta vas izidje bar 200e skuplje sto je mnogo.

Serbinho

pre 11 godina

737-300 ima 1999 godiste za 3.5 miliona dolara, sto znaci da je bolje kupiti te novije a ove starije iznajmiti wet lease sa posadom drugim aviokompanijama po Africi i slicno i od to novca vracati novac za ove druge 737-300.
Ne verujem u price o A319, to mu dodje nesto kao leteci Prokop, kako koja vlast dodje, mase Prokopom i A319.

putnik

pre 11 godina

Leti dok mi placamo njegovo odrzavanje na aparatima a sve to da bi se opet neciji kadrovi baskarili po aerodromu.
(Dex, 23. januar 2013 22:03)

Pa JAT i aerodrom su dve firme,prva grca u dugovima a druga dobro stoji.Elem letim godisnje jednom ili dvaput JAT-om,kad moram, i nije mi svejedno,to vec spada u kategoriju ekstremnih sportova.Hoce li neko vc jednom prizemljiti te krseve ili cemo cekati da prvo neki padne i izgine 200 ljudi?

jozza

pre 11 godina

Феномен ЈАТ-а... 14 авиона, од тога 7 исправних... 300 пилота, просечне плате 2-3.000 евра месечно...

GlasRazuma

pre 11 godina

Tako je, gospodo iz JAT-a, nemojte nista da radite, sedite na zemlji i papreno placajte svoje pilote, tako ste najjeftiniji za drzavu, a narod ce sa veseljem da placa vase nove BMW i Mercedese na parkingu.

Ilija Cvorovic

pre 11 godina

Dokle ce trajati JAT-ova agonija? Dokle ce se zarad 10 ili 20 plata politicara u upravnom odboru odrzavati ovaj odavno umrli avio prevozioc na aparatima?

Miloje

pre 11 godina

Kad smo vec kod cena aerodromskih taksi. Ovde dolazimo do onoga shto se u nashoj dragoj Srbiji redovno zloupotrebljava. A to je da placajuci odredjenu taksu bivamo uskraceni za informaciju gde su otishle te pare. Razgovarao sam sa chovekom zaduzenim za menadzerisanje dotichne takse na Astorija aerodromu u NY. Lik mi je objasnio da svega oko 40% srestava odlazi na odrzavanje samog aerodroma. Ostatak odlazi na zadovoljavanje lokalnih vlasti. Na moje pitanje shta to znachi. On je odgovorio da taj novac odlazi na infrastrukturu, zvuchnu izolaciju susednih kuca i zgrada, taksa za aero zagadjenje koja odlazi na odrzavanje lokalnih zelenih povrshina i td. U prevodu takse su visoke jer su aerodromske komshije dobile nova zvuchno izolovana vrata, krov, prozore, parkove i td. Objasnio mi je da se oni bore da smanje ovu taksu jer imaju konkurenciju kako u samom NY tako i u okolnim drzavama.
Koliko je meni poznato nas aerodrom uredno prikuplja taksu u visini zapadnog proseka. A nesecam se da je ikom u okolini zvuchno izolovao kucu ili nedaj boze sredio okolne zelene povrshine.
Zashto je to tako? Pa konkurencije se neboji jer ostalim aerodromima nije dozvoljen rad.

Pretera ga

pre 11 godina

Milomire, 8. Januar je bio utorak. Let za Dizeldorf utorkom je u 7:45. Stvarno ne verujem da je ovaj let pomeren 3 sata ranije. Ne razumem takve komentare. Ko ne voli JAT ne mora, ima drugih kompanija.

Stevan

pre 11 godina

Jat je postao bruka I sramota. Za Novu godinu doleteo sam sa Austrian airlines do Beca I presao u Jatov avion. To je bio sok, sacekala nas je jedna rascupana zena, kao da je upravo zavrsila veliko spremanje kuce, malo dalje stajala je, ali bukvalno, bakica, nikada nisam video stjuardesu stariju od 50 godina da bi se na kraju jedan nekulturni covek, koji je izigravao stjuarda, brecao na svakog ko bi mu postavio neko pitanje. Po ko zna koji put sam rekao sebi, e moja Srbijo sta napravise od tebe. Zato, prodajte taj Jat, poklonite ga, on je ruglo Srbije, mesto za cerupanje, a mnogi ljudi se po povratku u zemlju srecu upravo sa njim.

DS

pre 11 godina

Da li ce se ikada valjano ispitati poslovanje JAT-a ? Ne zna se koja od poslednjih 7 rukovodnih garnitura je vise ostetila kompaniju, a novo rukovodstvo nikada nije podnelo izvestaj o zatecenom stanju, vec samo nastavljalo unistavanje. I ovoj vladi to ocigledno ide u prilog. Da nije tako, ne bi JAT ostao jedino javno preduzece u kojem je 8 meseci posle izbora ostao status kvo.

Expat

pre 11 godina

Na letacko osoblje ne mogu da se zalim,kao ni na komfor(avioni Jesu stariji,Ali prostraniji od NPR airberlina na interkontinentalnim letovima),medjutim,osoblje I korisnicki servis je neljubazan I neusluzan do besvesti.Pre dve nedelje Sam cekao vise od pola sata da doplatim za drugi kofer(sluzbenik,krajnje neprofesionalan),nije znao ni koliko I kako da mi naplati),I umalo izgubio let za Berlin-tacnije,let je kasnio zbog mene par minuta.
Inace,preporucujem Novi sajt ITA
software za pretragu povoljnijih karata,jer omogucuje ukljucivanje vise aerodroma u pretrazi istovremeno(NPR za isti datum
karta iz Venecije za USA je bila duplo jeftinija,a I Bec I Budimpesta su bili povoljniji.

Studenat

pre 11 godina

Dakle, kredit za neplaceno gorivo i odrzavanje aviona. To implicira da je celokupna zarada trosena na plate, a mozda mi je matematika losa?! Ugasiti pod hitno!

Pratt&Whitney JT8D9

pre 11 godina

Kako vam, bre, "pište uši" posle letenja Boingom 737-300, kad njegovi motori CFM-56 zadovoljavaju sve međunarodne propise o buci i najkorišćeniji su na svetu? "ATR letnji avion, zimi ne treba da leti"??!! Zašto izmišljate takve gluposti i pišete o stvarima o kojima pojma nemate?

Oddball

pre 11 godina

Piloti se drzi stare pametne Grunfove: "Ko leti, vrijedi, ko vrijedi, leti, ko ne leti, ne vrijedi."

A uprava i Vlada druge stare Grunfove: "Ko izgubi dobitak dobije gubitak."

Ilija Cvorovic

pre 11 godina

Milomire, 8. Januar je bio utorak. Let za Dizeldorf utorkom je u 7:45. Stvarno ne verujem da je ovaj let pomeren 3 sata ranije. Ne razumem takve komentare. Ko ne voli JAT ne mora, ima drugih kompanija.
(Pretera ga, 24. januar 2013 09:22)

Cisto da se zna, 8.januara Jat-ov avion je zaista poleteo za Diseldorf skoro 3h ranije, nesto posle 5h ujutru umesto u 7:45h tako da Milomir nije lagao jer ima nesto protiv JAT-a...

Pero radi u kontrolu leta....

pre 11 godina

JAT ne postoji odavno, osim na papiru, jer svaka vlast mora da udomi svoje odane kadrove i strucnjake. Hvala Bogu i strucnim ljudima iz tehnike i posadama, pa do sada nije bilo nikakvih incidenata. Jedino koga treba kriviti su politicari. Svuda u svetu koji normalno i zdravo ekonomski razmislja, avio kompanije imaju strucne menadzere koji ih vode. Samo ovde avio kompanijom upravljaju polupismeni politicari koji o avionima znaju onoliko, koliko pise na internetu. Ali ako drug Mrka kaze, ima Pero da radi u kontrolu lete.....

Danger

pre 11 godina

Putnici su zbrinuti? Tako su i mene "zbrinuli" pretproslog novembra kada su ukinuli letove za Studgart. Dobio sam obavestenje da nema leta uopste. I kako je do leta ostalo malo vremena, karta kod Germanwingsa je kostala vec papreno. Od tada, JATom samo ako ne postoji druga alternativa. Od 4 leta JATom u poslednjih godinu dana (jedan Dubrovnik i 3 Studgarta), nije bilo leta koji nije bio pomeren ili da se nije cekalo vise sati!

gagi

pre 11 godina

Zaboravite na promene u JATu i svim ostalim javnim preduzećima. O tome mora da se priča i najavljuje jer svi vide kakva se pljačka dešava, ali to se nikada neće promeniti iz prostog razloga što su zaposleni u JP na čelu sa svojim sindikatima jači od države i imaju ogroman uticaj na donošenje odluka jer u svojim rukama drže sve prirodne monopole i gro infrastrukture. Oni su pravi vladari i gospodari Srbije, a ostali su tu samo da im služe. Kada se desi neka pobuna ili štrajk to je samo zbog sukoba oko preraspodele moći i para između njih. Posledica je da će Srbija ubrzano da umire jer samo javni sektor ima zagarantovan kvalitetan i dostojanstven život i starost, a oni čine manje od trećine Srbije. Ostali, čak i kada bi hteli, ne mogu i njih da služe i svoje porodice da izdržavaju.

Hoću da znam

pre 11 godina

JAT je doveden u ovu situaciju isključivo zbog nestručnog rada novodošlih "eksperata" bez trunke iskustva u o ovoj zahtevnoj profesiji.

neny

pre 11 godina

Dokle ce da lazu narod? Nema sanse da stignu Airbusovi avioni na lizing u Martu, jer skolovanje pilota, tehnicara i zemaljskog osoblja traje nekoliko meseci. Neko kao Mrkonjic, koj svakog dana pusta nove lazi u opticaj, ne bi opstao u normalnoj drzavi ni 24 sata! A sto se tice kredita: 10 miliona evra za servisiranje aviona itd? Zasto se ulaze u staru flotu? Novi cakumpakum Boeing 737-800 dobija se za 200000 € meseceno na lizing, pa izracunajte. Ja tripujem, da tih 10 miliona idu na plate i administrativne izdatke!Zasto na primer JAT i dalje zaposljava direktore u Sidneju i Cikagu?

slaviša

pre 11 godina

kada smo vec kod aviona,
sta je bilo sa novim avionima za vladu (mrku, velju) ?
pa nece valjda da se brukaju sa ovim krsevima...
(jajara, 24. januar 2013 08:24)

A pa to će u drugoj turi, kad nam domaći arapin bude spajao zemljište jednog kombinata sa drugim. Nije red da propada...

Ivan

pre 11 godina

Pa jedino ako JAT ne planira da kupi polovne avione na lizing, potrebno je vreme da bilo koja fabrika aviona napravi odredjeni model, za neke avione se ceka i duze od godinu dana.