Petak, 20.07.2012.

08:27

"Reforma pravosuđa doživela krah"

Reforma pravosuđa je doživela krah kada je reč o novoj mreži sudova, kadrovskim rešenjima i procesnim zakonima i zato je neophodna revizija smatraju stručnjaci.

Izvor: B92

"Reforma pravosuða doživela krah" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Nikola Kosanović, adv.

pre 12 godina

O reformi pravosuđa često pišu komentare i oni koji ga ne poznaju, pa čak i kada su deo tog društvenog sistema. "Običan" građanin Srbije ne zna šta je vlast, šta je država, šta je politička partija, šta je vladavina prava i sl. Oni koji žale za vlašću DS-a i njenim (ne)delima, naravno, spadaju u pomenute. Ostrašćeni nisu primetili NEPRAVDU koja se nadvila nad pravosuđem, nisu uočili partokratiju koja je dovela do despotije (jer, su, na "dobroj" strani, kao članovi ili pristalice DS). U Srbiji je izvršna vlast uz pomoć zakonodavne (u kojoj su dizači ruku DS i satelita) odlučila da POTČINI sebi najslabiju tzv. treću granu vlasti - sudsku vlast. "Četvrta" grana vlasti (ustavni sud) odlučio je zbog svog sastava (svih 15 sudija je odabrao predsednik RS, ovako i onako) odlučila je da "treću" granu vlasti ostavi na milost i nemilost izvršne. Iza predsednika DS koji je istovremeno predsednik RS i faktički predsednik Vlade RS i komandir dizača ruku u NS RS, stoje sve bitne državne službe (a one su zgodne za zloupotrebe svake vrste), broj glasova na predsedničkim izborima, partijska infrastruktura, uplašeni mediji koji od vlasti zavise. Dakle, izvršna vlast ima ogromnu snagu i mnogobrojne "alate" za ostvarivanje svojih ciljeva (pa i onih koji su protivni interesima naroda kao celine). Zakonodavna vlast je sredstvo izvršne vlasti (a po Ustavu je obratno). Sudska vlast su sudovi, odnosno sudije. Zaštićena je Ustavom – nije joj ni to pomoglo, podjarmljena je za protekle tri godine.

Natalija

pre 12 godina

“Stručnjaci” (Škulić čija je idologija, pokazalo se u Slobinim i Vojinim ratovima, rigidnija od ideologije “dveri” ili “obraza”!) se bave “dozvoljenom kritikom političkog sistema”! Zaborave uvek da kažu ono najvažnije: Reforme i “Orvel” ne idu zajedno. Ovde 1945-2012 sve tokove politike i života DIKTIRA ORVEL ili “štazi” ili kako li se “to” već zove. Zaključak: države u kojima “Orvel” određuje sve TOKOVE života izgledaju baš ovako kao Srbija ili Severna Koreja, Avganistan, Somalija i tsl. A države u kojima “Orvel” ne-sme da se meša o tokove društva izgledaju kao Švajcarska, Danska, Češka, Švedska i tsl. Ps. Znači, obrni – okreni, svakim danom je sve jasnije da bez LUSTRACIJE “štazija” nikakve reforme i bolji život ne možemo očekivati.

socijalista,antikomunista

pre 12 godina

Mesarevic, Malovic, Bosko Ristic, Vojkan Simic, jahaci apokalipse Srpskog pravosudja. Ko ce da plati- narod. pitanje je ko ih je pustio?

mikica

pre 12 godina

Kao sto ce i svaki pokusaj da se dovede nesto u red doziveti krah. Nije ovo zemlja za reforme, ovo je zemlja koja ce nestati prirodnim putem

pera

pre 12 godina

Treba pod hitno smeniti sve kadrove pokojnog Batića.Žena iz okoline Ub-a je bila ministar pravosuđa,bez sudećeg dana.Žena íz Obrenovca je tužilac,iako je bilo tužilaca mnogo sposobnijih i iskusnijih od nje.U drugi osnovni sud i tužilaštvo putuje samo iz Lazarevca četrnaest ljudi.Ko plaća ogroman iznos novca za put?Razdaljina između Lazarevca i Palate pravde iznosi 65km.Ljudi koji putuju provedu po dvanaest sati što na poslu, što u prevozu.Pod hitno vratiti mrežu , bar u ove naj udaljenije prigradske opštine!!

bezimena

pre 12 godina

Sudije davno već imaju preko 1000 evra platu, i postavlja se pitanje, da li mi sa ovakvim sudijama ikada možemo i imati normalno sudstvo?
(Vlada, 20. jul 2012 10:20)

Da bi pravosudje bilo ono što treba da bude MORA DA BUDE NEZAVISNO, a do toga se može doći jedino VELIKIM PRITISKOM EU na vlast! Medjutim, koliko god se prošla opirala, iako je bila za EU, ova koja je u najavi će to daleko više, jer joj je do EU tj. reda i pravne države stalo samo deklarativno!

p.s. da se podsetimo, SNS NIJE glasao ni ZA jedan zakon koji nas približava EU, svaki put kada je bilo glasanje izlazili su iz skupštinske sale, kako niko ne bi mogao da im prigovori da su protiv. Takvo ponašanje prolazi kod domaćih seljadina, ali ne u civilizovanom i ozbiljnom svetu!

miki

pre 12 godina

Koja crna reforma najkorumpiranije je pravosudje.Ja se pojavim na zakazanom rocistu na vreme kao tuzioc,zakazu mi 30 min. kasnije od tuzenog i u resenju mi stigne da se nisam ni pojavio na sudu!Kome da se zalis Tadicu!Za svu situaciju do sada kriminal,mafiju,drogu i sve lose u drzavi je kriva vlast a zna se ko je vodio da sada drzavu naravno nije Milosevic kako su se nekada vadili na njega!

jedan od smenjenih sudija 1992

pre 12 godina

Sve je ovo pozitivno i dobro da se sudije vrate na posao ali sta cemo sa smenjenim sudijama 1992? jedan sam od tada mladih i naivnih sudija koji su verovali u nezavisnost sudstva i nisu hteli u SPS pa smo nas preko 100 smenjeni. Tada su na vlasti bili opet SPS i njima bliski opzicionari sada preobraceni u SNS. Ok, da li je to bila pravedna reforma pitam ja vas sada kada ste se preobratili u kvazi demokrate? Pa mi smo morali da bezimo iz zemlje tada kao neki "protivdrzavi elementi". Ima li sanse da mi skinemo mrlju sa nasih imena sada?

PosmatraC

pre 12 godina

Ajde sada navalite stiroporci, prevaranti i kriminalci.Pljujte jer su vasi dosli na vlast, isto kao u devedesetim.Svaku reformu i promenu ste docekali na noz jer vam ne odgovara , ne mozete da muljate, kradete i da prodajete patriJorizam .Zaboravili ste koliko je zaplenjeno imovine od kriminalaca, stanova , para i od tih para je placan nerad sudija i tuzilaca koji se nisu mesali u svoj posao i koji su reformu sudstva doziveli kao partijsku osvetu.Ocit primer je Boljevicka koja nije prosla reizbor a za nju kazu da ne zna ni tuzbu da napise.Zato su se brze bolje uclanili kod nazadnjaka i sada likuju, dobijace platu a opet nista nece da rade.Sada ocekujem da ce i kriminalci na slobodu, kompletirajte sliku 90-tih,.To je ambijent u kome se vi lagodno osecate.

Nikola

pre 12 godina

Ovi iz Palate pravde nisu tri godine da reše jednu brakorazvodnu parnicu. Stalno odlažu ročišta: te nije došla sudija, te nije došla tužilac i tako u nedogled. Nije pomogla ni intervencija kod predsednika Suda. O čemiu se ovde radi. Kao tipičan slučaj nerada (ili nečega drugog)treba raskrinkati ovaj slučaj.

vranje

pre 12 godina

U vranju su oslobodili kriminalca koji je u centru grada digao kafanu u vazduh i naplatio od osiguranja 20 000 evra. Istog su oslobodili i za pokusaj ubistva! To je samo jedan primer! Inace u preksajnom sudu u Vranju svi predmeti zastarevaju! Postoji tarifa ako hocete da vam predmet nestane iz arhive suda! Kriminal tezak!

re-reforma

pre 12 godina

Nova vlast po meni, treba da se dogovori za nereizabranim sudijama i tuziocima da ne tuze drzavu Srbiju jer je i onako u debeloj krizi, vec da vlast smeni ove experte-reformatore, pohapsi ih i oduzme svu imovinu koju poseduju i tako nadoknadi stetu ostecenima. Predpostavljam da je reforma izvrsena po naredjenju iz inostranstva-masona ili koga vec, kome je bilo u interesu da proguraju foru-svinjski grip i kako bi minstarstvo zdravlja nabavilo one silne vakcine a da pritom glavni izvrsitelji tog dela ne budu pravno gonjeni, jer su sudije i tuzioci njihovi potroni. Nasa bivsa vlast to naredjenje je sacekala rasirenih ruku i iskoristila maksimalno taj nepravni vakum i opljackala sve zivo i sve afere ugusila.

joca

pre 12 godina

Muž i žena rade u sudu.Žena radi u Prvom osnovnom sudu Beograd,a muž u Apelacionom sudu Beograd.Tu se brate okreće dobra lova.Za to znaju većinom sudija u Beogradu ali ne smeju da mnogo pričaju o tome.

Milan

pre 12 godina

Ovo je jedan od najbrutalnijih eksperimenata u nizu tokom prethodnih 10 godina.Naravno da se radi o osetljivom drustvenom segmentu,kojim su se poigrali diletanti.Svaki pravnik sa iskustvom je znao,da posao koji do juce nisu mogla da urade trojica,nemoguce je da uradi jedan sudija.Poseban problem je kvalitet sudjenja i priblizavanje prava pravdi,ali svako ozbiljno drustvo ima problem sa tim i trudi se da ga unapredi.To se svakako ne moze resavati tako sto se drasticno umanji broj sudija i to po licnom i partijskom afinitetu.
Vreme je za utvrdjivanje odgovornosti!

apoteka vranje

pre 12 godina

U vranju jos ne znamo gde su nestale pare 6 miliona evra od boniteta i ko je napravio manjak u apotekarskoj ustanovi za koji je optuzena tadasnja direktorka iz redova G17 a protiv nje policija i organizovani kriminal podneli niz krivicnih prijava! Evo vec 5 godina prodje direktorka kupila stan u Beograd u Pariz za cerku a krivcne prijave sede u fiokama tuzioca! To je reformisano pravosudje! Zena koja je otkrila taj kriminal (uzbunjivac status) i prijavila policiji vec 5 godina je bez posla a zena je udovica! Najurena! To je reformisano pravosudje!

rudar

pre 12 godina

Slucaj rudnika Grot u Krivoj feji kod vranja! U apelacionom sudu u Beogradu vec 5 godina ceka se presuda da se sadasnjem vlasniku oduzme rudnik zbog neispunjavanja obaveza ugovora! Za to vreme on kopa rudu i otvara nelegalna okna bez dozvole! Pri tome zagadjuje okolne reke jer u njima baca jalovinu punu teskih metala opasnih po covekovo zdravlje jer kopa koncentrat olova ! Vlasinsko jezero je puno olova! Jos zagadjuje podzemnu reku koja se uliva u Egejsko more! Kad nas Bugarska i Grcka budu tuzile platicemo odstetu koja se procenjuje u stotinama miliona ako ne i milijardu evra!

Staljin

pre 12 godina

Ljudi, pa nemojte tako. Naš bivši predsednik se hvalio kako je reforma pravosuđa sprovedena po evropskim standardima, kako smo dobili pohvalu od najviših evropskih zvaničnika. Rezultate svi znamo.

dusan

pre 12 godina

ja imam licni primer kako je sudstvo unisteno i namesteno... tako da je preko reda skakao moj slucaj preko veze na prvo mesto, da ne pominjem sto je sudija na pocetku sudjenja odlucila(uz pare) da sve to sto je moja majka iznela ne legitimno i ako je tolike pare i imovinu prodala da bi isplatila kockarske dugove moga oca nebitno i da on po svakom pravu bez obzira na sve to ima pravo da sada meni uzme 50% stana da bi opet placao kockarske dugove i da slucajno ne treba da svoje proda nego da uzme deci.. da se ovo negde drugde desilo uhapsili bi ga ali u srbiji sve moze ako malo metnes para.. tako da SE REFORMA U SUDSTVU NIKAD NIJE NI DESILA SADA JE GORE NEGO IKAD!!!!

veljko

pre 12 godina

eto sad bih voleo da znam da li malovicka spada u taj krug strucnih kadrova iz ds bez kojih se ne moze i koji su super kvalifikovani.rezultati rada nula.

Vlada

pre 12 godina

Sećam se pokojnog Vladana Batića, koji je bio ministar pravde u Đinđićevoj vladi, on je smatrao da će se sve srediti kad sudije budu imale 1000 maraka platu. Neće biti korupcije, sudijama će se isplatiti da ozbiljno rade posao...
Sudije davno već imaju preko 1000 evra platu, i postavlja se pitanje, da li mi sa ovakvim sudijama ikada možemo i imati normalno sudstvo?

advokat

pre 12 godina

homen, propustio si istorijsku sansu da reformises pravosudje i da tako udjes u istiroju kao reformator, a ti si umesto reformisanog napravio deformisano pravosudje i iskreno se nadam da ce tvoja partija i neki novi ljudi u njoj to prepoznati i maknuti te za sva vremena sa politicke scene.
Gradjani Srbije moraju da znaju da greska nije ucinjena samo u mrezi sudova i izboru vec i u izmenama procesnih zakona kojim se bukvalno gaze prava gradjana na posteno i fer sudjenje. Ovo kazem kao advokat.

matko

pre 12 godina

Da bivsi predsednik nije zurio sa verifikacijom svog mandata, da je to odlozio do kraja godine, ocena o ovoj temi bi bila potpuno drugacija, reforma bi bila pohvaljena uz manje zamerke itd.
Ko ga je nagovorio na predsednicke izbore zajedno sa parlamentarnim , taj je i maksimalno doprineo ovoj oceni o reformi pravosudja koje nigde nije a nece ni biti potpuno nezavisno. Takva nezavisnost postoji samo u americkim filmovima. I to onim malo starijim.

Mashinovodja

pre 12 godina

Dakle, uprkos (navodnim) pohvalama iz EU, ispada da su Malovićka, Homen, Nata Velika Plata & ostalo veselo društvo manje/više totalno razlupali kafanu. Što smo mi odavno znali. Ali ONI nisu znali.
I šta sad? Pa, zna se: (ogroman) ceh platićemo, kao i uvek dosad, mi građani (ili tačnije, preposlušna srBska raja i boranija).
A oni će, naravno, na rezervne položaje. Ali nažalost, ne u Zabeli.

crni domino

pre 12 godina

Sudije i tuzioci su nam najveci korupcionasi i kriminalci! Oni proizvode ostalu korupciju koja hara Srbijom!
Sta je to pravedno i pravovremeno sudjenje i istraga u Srbiji, zna li ko?
Cast sudijama izuzecima koje vrlo retko i cujemo i vidimo. Na ruke ih mozemo izbrojati! Tuzioce i ne poznajem.

IVAN

pre 12 godina

Pa pogledajte sta se radi zadnjih 20 dana..Davinic se oslobadja optuzbe,
ona Raseta isto,prodaje se POLITIKA,zaposljavaju se brzinom svetlosti kadrovi DS,svadja unutar stranke,iznosenje prljavog vesa u javnost,borba za prevlast odredjenih ljudi,a sa druge strane bezanje u misiju rupu nekih do juce jako glasnih pametnjakovica...
Setite se razgovora predsednickih kanditata Tadica i Nikolica ono vece...dok sam slusao Tadica,pomislio sam da zivimo u Svajcarskoj,ne u Srbiji....obratite paznju!
Sta je sad ovo??

NADA

pre 12 godina

Iranije sam pisala da je jedino US radio kako treba nepristrasno i bez uplitanja politike.U Novostima svako moze procitati obrazlozenje predsednika US.Neki veliki strucnjaci su govorili da se US preporucuje novoj vladi sto je potpuna laz.Nova vlada sada ima jos jedan ogroman teret u vidu obestecenja sudija.To su pare koje bi tesko pale mnogo ozbiljnijim ekonomijama.

svetlanast.

pre 12 godina

bas briga vladu u odlasku, njenog premijera ali i predsednika srbije za propalu reformu pravosudja i za to sto narod srbije placa i placace godinama necju nestrucnost i nesposobnost

vazno je da se oni hvale REZULTATIMA, ali i napadaju vladu koja jos nije ni izabrana.
oni bi da je smene.

mail

pre 12 godina

400000 novih radnih mesta :) :), 500000 ostalo bez posla, sve reforme pobadale, a on se i dalje setka. Tadicu, idi u penziju, nesposobni covece.

Mile

pre 12 godina

Sad će mo da vidimo da li će Snežana Malović i njen tim da odgovaraju za štetu koju su napravili narodu. Izgleda će biti nikom ništa i tako u krug ko god da dođe na vlast pokrivaće prethodne kolege ,a narod će da plaća nerad i neznanje.

QmaŠin

pre 12 godina

Волео бих да ми неко наведе пример нечега у овој држави што није доживело крах, и да ми тако врати наду и веру у ово друштво и државу.
Пензиони фонд, индустрија, морал, школство, здравство, судство, полиција, социјалне службе, валута, култура...

Milan Krstić

pre 12 godina

Da bi se sprovela reforma treba prvo da se sprovede reforma u glavama svih sudija...da se omogući njihov rad bez straha a ćega sada ima...da se smanje tarife advokatima i veštacima koje su sada bezobrazno visoke i još puno toga...al ko pita nas koji smo neposredno u tome kada o tome odlučuju oni koji brane interese pojedinih interesnih grupa...

nedogovorna vlast

pre 12 godina

Kakvi ljudi vode drzavu, jasno je da ne moze biti bolje ni u jednom segmentu drustva, osima tajkunima, i stranackim elitama.
Svaka njihova tzv. reforma rezultira pogorsanjem stanja.
Jos imaju toliko drskosti da traze promenu ustava, da bi od vojvodine napravili jos privilegovaniju drzavu u drzavu, a nas jos vise diskriminisali, obespravili i otezali svaki nas razvoj.

milan

pre 12 godina

Zaposleni u pravosudju su o svemu ovome pricali od samog starta reforme ali se njihov glas nije daleko cuo. Svako ko ima veze sa pravosudjem je shvatao kakve su reforme sprovedene i koliko je para potroseno a administracija ima platu u proseku 28.000 dinara.

Vukašin iz Kragujevca

pre 12 godina

O, kako se sve brzo zaboravlja. Ispada da nam je pravosudje bilo idealno, a onda su došli neki loši ljudi i pokvarili ga.
Ako je po nekom pitanju postojao konsenzus, onda je to bilo alarmantno stanje u pravosudju i neophodnost promena.
Zaboravlja se da se uopšte nije radilo o reizboru postojećih sudija i tužilaca, nego o opštem izboru.
Kada bi se primenila logika Ustavnog suda do kraja, bilo bi nemoguće po oglasu ili konkursu zaposliti bilo koga, a da ne bude oboreno na sudu.
Evo zašto: Na oglas se prijavi npr. 10 kandidata. Svi ispunjavaju propisane uslove. Nadležni organ izabere jednog od njih, koji naravno ispunjava sve uslove, kao i ostali. Takva odluka bi morala da padne, ako se svakom od neizabranih kandidata ne dostavi detaljno obrazloženje zašto oni ne mogu biti izabrani! A to je jednostavno nemoguće, jer, kao što rekoh, svi ispunjavaju uslove. Jedina preostala opcija je da niko ne bude izabran i tako bi operacija uspela, samo što bi pacijent umro.
Drugačije je kad se radi o reizboru, kada se zaista moraju navesti konkretni i ozbiljni razlozi zašto zaposleni ne može dalje ostati na istom poslu.
Dakle, u Srbiji ništa novo. Uvek idemo logikom klatna, od jedne do druge krajnosti. A logika? Šta to beše?

Mira

pre 12 godina

Zasto poreski obveznici da placaju za bato ponasanje i nenamensko trosenje sredstava? Neka krivicno odgovaraju! Mogu uvek da im sude sudije koje su sad vracene na posao, bar nisu iz istog kruzoka pa valjda nece pokrivati ledja jedni drugima.

slucajni prolaznik

pre 12 godina

Molio bih nekoga, ako zna, da me podseti sta to od svih reformi nasih vlastodrzaca nije dozivelo krah u poslednjih 20 godina.

sdned

pre 12 godina

Reforma je morala doživeti krah jer nije za svrhu imala uvođenje reda u pravni sistem - već sprovođenje nečije političke volje.
Zbog niza takvih katastrofalnih poteza, prethodna vlast (za koju sam i sam naivno glasao)je doživela izborni debakl.
E sad, ono što bi nas građane Srbije sada trebalo da zanima je još jedna bolna tema ove države - ODGOVORNOST. Mislim da više ne treba da budemo zadovoljni pukim medijskim lansiranjem kojekakvih afera, već se mora insistirati na odgovornosti svake vrste, i političkoj i profesionalnoj i krivičnoj - gde god za to ima potrebe.
Ljudi, pa neko se bahato igrao sudbinom pravnog sistema i našim novcem, a mi to sada treba sa mukom da otplaćujemo!! Ne želim da se taj neko samo preselu u drugu fotelju i za platu 5 ili 10 puta veću od moje - pravi nove katastrofe.

bla,bla,bla

pre 12 godina

Zaboravili su samo da dodaju, da bi trebalo da se KRIVIČNO gone, oni koji su neposredni inicijatori i sprovoditelji tih aktivnosti, koje su bez ikakvog razloga stvorili HAOS, pravnu nesigurnost, i troškove koji se izkazuju u milijardama (još će se videti koliko!)...
Za mnogo manje stvari i daleko manju veličinu nanete štete, ljudi se osuđuju na dugogodišnje robijanje!

gavran

pre 12 godina

gde je sad onaj kadar iz ds-a koji je bio direktno zaduzen za reformu i zdusno ju je branio - ne mogu da mu se setim imena - ima frizuru na razdeljak - mladji je covek - i =mislim da je rodom iz krusevca - dajte da identifikujemo odgovorno lice za krah reforme - da nam se ovakve stvari vise ne bi desavale...

bla,bla,bla

pre 12 godina

Zaboravili su samo da dodaju, da bi trebalo da se KRIVIČNO gone, oni koji su neposredni inicijatori i sprovoditelji tih aktivnosti, koje su bez ikakvog razloga stvorili HAOS, pravnu nesigurnost, i troškove koji se izkazuju u milijardama (još će se videti koliko!)...
Za mnogo manje stvari i daleko manju veličinu nanete štete, ljudi se osuđuju na dugogodišnje robijanje!

gavran

pre 12 godina

gde je sad onaj kadar iz ds-a koji je bio direktno zaduzen za reformu i zdusno ju je branio - ne mogu da mu se setim imena - ima frizuru na razdeljak - mladji je covek - i =mislim da je rodom iz krusevca - dajte da identifikujemo odgovorno lice za krah reforme - da nam se ovakve stvari vise ne bi desavale...

svetlanast.

pre 12 godina

bas briga vladu u odlasku, njenog premijera ali i predsednika srbije za propalu reformu pravosudja i za to sto narod srbije placa i placace godinama necju nestrucnost i nesposobnost

vazno je da se oni hvale REZULTATIMA, ali i napadaju vladu koja jos nije ni izabrana.
oni bi da je smene.

sdned

pre 12 godina

Reforma je morala doživeti krah jer nije za svrhu imala uvođenje reda u pravni sistem - već sprovođenje nečije političke volje.
Zbog niza takvih katastrofalnih poteza, prethodna vlast (za koju sam i sam naivno glasao)je doživela izborni debakl.
E sad, ono što bi nas građane Srbije sada trebalo da zanima je još jedna bolna tema ove države - ODGOVORNOST. Mislim da više ne treba da budemo zadovoljni pukim medijskim lansiranjem kojekakvih afera, već se mora insistirati na odgovornosti svake vrste, i političkoj i profesionalnoj i krivičnoj - gde god za to ima potrebe.
Ljudi, pa neko se bahato igrao sudbinom pravnog sistema i našim novcem, a mi to sada treba sa mukom da otplaćujemo!! Ne želim da se taj neko samo preselu u drugu fotelju i za platu 5 ili 10 puta veću od moje - pravi nove katastrofe.

mail

pre 12 godina

400000 novih radnih mesta :) :), 500000 ostalo bez posla, sve reforme pobadale, a on se i dalje setka. Tadicu, idi u penziju, nesposobni covece.

veljko

pre 12 godina

eto sad bih voleo da znam da li malovicka spada u taj krug strucnih kadrova iz ds bez kojih se ne moze i koji su super kvalifikovani.rezultati rada nula.

advokat

pre 12 godina

homen, propustio si istorijsku sansu da reformises pravosudje i da tako udjes u istiroju kao reformator, a ti si umesto reformisanog napravio deformisano pravosudje i iskreno se nadam da ce tvoja partija i neki novi ljudi u njoj to prepoznati i maknuti te za sva vremena sa politicke scene.
Gradjani Srbije moraju da znaju da greska nije ucinjena samo u mrezi sudova i izboru vec i u izmenama procesnih zakona kojim se bukvalno gaze prava gradjana na posteno i fer sudjenje. Ovo kazem kao advokat.

milan

pre 12 godina

Zaposleni u pravosudju su o svemu ovome pricali od samog starta reforme ali se njihov glas nije daleko cuo. Svako ko ima veze sa pravosudjem je shvatao kakve su reforme sprovedene i koliko je para potroseno a administracija ima platu u proseku 28.000 dinara.

QmaŠin

pre 12 godina

Волео бих да ми неко наведе пример нечега у овој држави што није доживело крах, и да ми тако врати наду и веру у ово друштво и државу.
Пензиони фонд, индустрија, морал, школство, здравство, судство, полиција, социјалне службе, валута, култура...

Mashinovodja

pre 12 godina

Dakle, uprkos (navodnim) pohvalama iz EU, ispada da su Malovićka, Homen, Nata Velika Plata & ostalo veselo društvo manje/više totalno razlupali kafanu. Što smo mi odavno znali. Ali ONI nisu znali.
I šta sad? Pa, zna se: (ogroman) ceh platićemo, kao i uvek dosad, mi građani (ili tačnije, preposlušna srBska raja i boranija).
A oni će, naravno, na rezervne položaje. Ali nažalost, ne u Zabeli.

Mira

pre 12 godina

Zasto poreski obveznici da placaju za bato ponasanje i nenamensko trosenje sredstava? Neka krivicno odgovaraju! Mogu uvek da im sude sudije koje su sad vracene na posao, bar nisu iz istog kruzoka pa valjda nece pokrivati ledja jedni drugima.

Mile

pre 12 godina

Sad će mo da vidimo da li će Snežana Malović i njen tim da odgovaraju za štetu koju su napravili narodu. Izgleda će biti nikom ništa i tako u krug ko god da dođe na vlast pokrivaće prethodne kolege ,a narod će da plaća nerad i neznanje.

Milan Krstić

pre 12 godina

Da bi se sprovela reforma treba prvo da se sprovede reforma u glavama svih sudija...da se omogući njihov rad bez straha a ćega sada ima...da se smanje tarife advokatima i veštacima koje su sada bezobrazno visoke i još puno toga...al ko pita nas koji smo neposredno u tome kada o tome odlučuju oni koji brane interese pojedinih interesnih grupa...

Staljin

pre 12 godina

Ljudi, pa nemojte tako. Naš bivši predsednik se hvalio kako je reforma pravosuđa sprovedena po evropskim standardima, kako smo dobili pohvalu od najviših evropskih zvaničnika. Rezultate svi znamo.

IVAN

pre 12 godina

Pa pogledajte sta se radi zadnjih 20 dana..Davinic se oslobadja optuzbe,
ona Raseta isto,prodaje se POLITIKA,zaposljavaju se brzinom svetlosti kadrovi DS,svadja unutar stranke,iznosenje prljavog vesa u javnost,borba za prevlast odredjenih ljudi,a sa druge strane bezanje u misiju rupu nekih do juce jako glasnih pametnjakovica...
Setite se razgovora predsednickih kanditata Tadica i Nikolica ono vece...dok sam slusao Tadica,pomislio sam da zivimo u Svajcarskoj,ne u Srbiji....obratite paznju!
Sta je sad ovo??

Vlada

pre 12 godina

Sećam se pokojnog Vladana Batića, koji je bio ministar pravde u Đinđićevoj vladi, on je smatrao da će se sve srediti kad sudije budu imale 1000 maraka platu. Neće biti korupcije, sudijama će se isplatiti da ozbiljno rade posao...
Sudije davno već imaju preko 1000 evra platu, i postavlja se pitanje, da li mi sa ovakvim sudijama ikada možemo i imati normalno sudstvo?

crni domino

pre 12 godina

Sudije i tuzioci su nam najveci korupcionasi i kriminalci! Oni proizvode ostalu korupciju koja hara Srbijom!
Sta je to pravedno i pravovremeno sudjenje i istraga u Srbiji, zna li ko?
Cast sudijama izuzecima koje vrlo retko i cujemo i vidimo. Na ruke ih mozemo izbrojati! Tuzioce i ne poznajem.

vranje

pre 12 godina

U vranju su oslobodili kriminalca koji je u centru grada digao kafanu u vazduh i naplatio od osiguranja 20 000 evra. Istog su oslobodili i za pokusaj ubistva! To je samo jedan primer! Inace u preksajnom sudu u Vranju svi predmeti zastarevaju! Postoji tarifa ako hocete da vam predmet nestane iz arhive suda! Kriminal tezak!

nedogovorna vlast

pre 12 godina

Kakvi ljudi vode drzavu, jasno je da ne moze biti bolje ni u jednom segmentu drustva, osima tajkunima, i stranackim elitama.
Svaka njihova tzv. reforma rezultira pogorsanjem stanja.
Jos imaju toliko drskosti da traze promenu ustava, da bi od vojvodine napravili jos privilegovaniju drzavu u drzavu, a nas jos vise diskriminisali, obespravili i otezali svaki nas razvoj.

slucajni prolaznik

pre 12 godina

Molio bih nekoga, ako zna, da me podseti sta to od svih reformi nasih vlastodrzaca nije dozivelo krah u poslednjih 20 godina.

Milan

pre 12 godina

Ovo je jedan od najbrutalnijih eksperimenata u nizu tokom prethodnih 10 godina.Naravno da se radi o osetljivom drustvenom segmentu,kojim su se poigrali diletanti.Svaki pravnik sa iskustvom je znao,da posao koji do juce nisu mogla da urade trojica,nemoguce je da uradi jedan sudija.Poseban problem je kvalitet sudjenja i priblizavanje prava pravdi,ali svako ozbiljno drustvo ima problem sa tim i trudi se da ga unapredi.To se svakako ne moze resavati tako sto se drasticno umanji broj sudija i to po licnom i partijskom afinitetu.
Vreme je za utvrdjivanje odgovornosti!

socijalista,antikomunista

pre 12 godina

Mesarevic, Malovic, Bosko Ristic, Vojkan Simic, jahaci apokalipse Srpskog pravosudja. Ko ce da plati- narod. pitanje je ko ih je pustio?

NADA

pre 12 godina

Iranije sam pisala da je jedino US radio kako treba nepristrasno i bez uplitanja politike.U Novostima svako moze procitati obrazlozenje predsednika US.Neki veliki strucnjaci su govorili da se US preporucuje novoj vladi sto je potpuna laz.Nova vlada sada ima jos jedan ogroman teret u vidu obestecenja sudija.To su pare koje bi tesko pale mnogo ozbiljnijim ekonomijama.

matko

pre 12 godina

Da bivsi predsednik nije zurio sa verifikacijom svog mandata, da je to odlozio do kraja godine, ocena o ovoj temi bi bila potpuno drugacija, reforma bi bila pohvaljena uz manje zamerke itd.
Ko ga je nagovorio na predsednicke izbore zajedno sa parlamentarnim , taj je i maksimalno doprineo ovoj oceni o reformi pravosudja koje nigde nije a nece ni biti potpuno nezavisno. Takva nezavisnost postoji samo u americkim filmovima. I to onim malo starijim.

miki

pre 12 godina

Koja crna reforma najkorumpiranije je pravosudje.Ja se pojavim na zakazanom rocistu na vreme kao tuzioc,zakazu mi 30 min. kasnije od tuzenog i u resenju mi stigne da se nisam ni pojavio na sudu!Kome da se zalis Tadicu!Za svu situaciju do sada kriminal,mafiju,drogu i sve lose u drzavi je kriva vlast a zna se ko je vodio da sada drzavu naravno nije Milosevic kako su se nekada vadili na njega!

pera

pre 12 godina

Treba pod hitno smeniti sve kadrove pokojnog Batića.Žena iz okoline Ub-a je bila ministar pravosuđa,bez sudećeg dana.Žena íz Obrenovca je tužilac,iako je bilo tužilaca mnogo sposobnijih i iskusnijih od nje.U drugi osnovni sud i tužilaštvo putuje samo iz Lazarevca četrnaest ljudi.Ko plaća ogroman iznos novca za put?Razdaljina između Lazarevca i Palate pravde iznosi 65km.Ljudi koji putuju provedu po dvanaest sati što na poslu, što u prevozu.Pod hitno vratiti mrežu , bar u ove naj udaljenije prigradske opštine!!

Vukašin iz Kragujevca

pre 12 godina

O, kako se sve brzo zaboravlja. Ispada da nam je pravosudje bilo idealno, a onda su došli neki loši ljudi i pokvarili ga.
Ako je po nekom pitanju postojao konsenzus, onda je to bilo alarmantno stanje u pravosudju i neophodnost promena.
Zaboravlja se da se uopšte nije radilo o reizboru postojećih sudija i tužilaca, nego o opštem izboru.
Kada bi se primenila logika Ustavnog suda do kraja, bilo bi nemoguće po oglasu ili konkursu zaposliti bilo koga, a da ne bude oboreno na sudu.
Evo zašto: Na oglas se prijavi npr. 10 kandidata. Svi ispunjavaju propisane uslove. Nadležni organ izabere jednog od njih, koji naravno ispunjava sve uslove, kao i ostali. Takva odluka bi morala da padne, ako se svakom od neizabranih kandidata ne dostavi detaljno obrazloženje zašto oni ne mogu biti izabrani! A to je jednostavno nemoguće, jer, kao što rekoh, svi ispunjavaju uslove. Jedina preostala opcija je da niko ne bude izabran i tako bi operacija uspela, samo što bi pacijent umro.
Drugačije je kad se radi o reizboru, kada se zaista moraju navesti konkretni i ozbiljni razlozi zašto zaposleni ne može dalje ostati na istom poslu.
Dakle, u Srbiji ništa novo. Uvek idemo logikom klatna, od jedne do druge krajnosti. A logika? Šta to beše?

Nikola

pre 12 godina

Ovi iz Palate pravde nisu tri godine da reše jednu brakorazvodnu parnicu. Stalno odlažu ročišta: te nije došla sudija, te nije došla tužilac i tako u nedogled. Nije pomogla ni intervencija kod predsednika Suda. O čemiu se ovde radi. Kao tipičan slučaj nerada (ili nečega drugog)treba raskrinkati ovaj slučaj.

joca

pre 12 godina

Muž i žena rade u sudu.Žena radi u Prvom osnovnom sudu Beograd,a muž u Apelacionom sudu Beograd.Tu se brate okreće dobra lova.Za to znaju većinom sudija u Beogradu ali ne smeju da mnogo pričaju o tome.

rudar

pre 12 godina

Slucaj rudnika Grot u Krivoj feji kod vranja! U apelacionom sudu u Beogradu vec 5 godina ceka se presuda da se sadasnjem vlasniku oduzme rudnik zbog neispunjavanja obaveza ugovora! Za to vreme on kopa rudu i otvara nelegalna okna bez dozvole! Pri tome zagadjuje okolne reke jer u njima baca jalovinu punu teskih metala opasnih po covekovo zdravlje jer kopa koncentrat olova ! Vlasinsko jezero je puno olova! Jos zagadjuje podzemnu reku koja se uliva u Egejsko more! Kad nas Bugarska i Grcka budu tuzile platicemo odstetu koja se procenjuje u stotinama miliona ako ne i milijardu evra!

re-reforma

pre 12 godina

Nova vlast po meni, treba da se dogovori za nereizabranim sudijama i tuziocima da ne tuze drzavu Srbiju jer je i onako u debeloj krizi, vec da vlast smeni ove experte-reformatore, pohapsi ih i oduzme svu imovinu koju poseduju i tako nadoknadi stetu ostecenima. Predpostavljam da je reforma izvrsena po naredjenju iz inostranstva-masona ili koga vec, kome je bilo u interesu da proguraju foru-svinjski grip i kako bi minstarstvo zdravlja nabavilo one silne vakcine a da pritom glavni izvrsitelji tog dela ne budu pravno gonjeni, jer su sudije i tuzioci njihovi potroni. Nasa bivsa vlast to naredjenje je sacekala rasirenih ruku i iskoristila maksimalno taj nepravni vakum i opljackala sve zivo i sve afere ugusila.

apoteka vranje

pre 12 godina

U vranju jos ne znamo gde su nestale pare 6 miliona evra od boniteta i ko je napravio manjak u apotekarskoj ustanovi za koji je optuzena tadasnja direktorka iz redova G17 a protiv nje policija i organizovani kriminal podneli niz krivicnih prijava! Evo vec 5 godina prodje direktorka kupila stan u Beograd u Pariz za cerku a krivcne prijave sede u fiokama tuzioca! To je reformisano pravosudje! Zena koja je otkrila taj kriminal (uzbunjivac status) i prijavila policiji vec 5 godina je bez posla a zena je udovica! Najurena! To je reformisano pravosudje!

jedan od smenjenih sudija 1992

pre 12 godina

Sve je ovo pozitivno i dobro da se sudije vrate na posao ali sta cemo sa smenjenim sudijama 1992? jedan sam od tada mladih i naivnih sudija koji su verovali u nezavisnost sudstva i nisu hteli u SPS pa smo nas preko 100 smenjeni. Tada su na vlasti bili opet SPS i njima bliski opzicionari sada preobraceni u SNS. Ok, da li je to bila pravedna reforma pitam ja vas sada kada ste se preobratili u kvazi demokrate? Pa mi smo morali da bezimo iz zemlje tada kao neki "protivdrzavi elementi". Ima li sanse da mi skinemo mrlju sa nasih imena sada?

dusan

pre 12 godina

ja imam licni primer kako je sudstvo unisteno i namesteno... tako da je preko reda skakao moj slucaj preko veze na prvo mesto, da ne pominjem sto je sudija na pocetku sudjenja odlucila(uz pare) da sve to sto je moja majka iznela ne legitimno i ako je tolike pare i imovinu prodala da bi isplatila kockarske dugove moga oca nebitno i da on po svakom pravu bez obzira na sve to ima pravo da sada meni uzme 50% stana da bi opet placao kockarske dugove i da slucajno ne treba da svoje proda nego da uzme deci.. da se ovo negde drugde desilo uhapsili bi ga ali u srbiji sve moze ako malo metnes para.. tako da SE REFORMA U SUDSTVU NIKAD NIJE NI DESILA SADA JE GORE NEGO IKAD!!!!

Nikola Kosanović, adv.

pre 12 godina

O reformi pravosuđa često pišu komentare i oni koji ga ne poznaju, pa čak i kada su deo tog društvenog sistema. "Običan" građanin Srbije ne zna šta je vlast, šta je država, šta je politička partija, šta je vladavina prava i sl. Oni koji žale za vlašću DS-a i njenim (ne)delima, naravno, spadaju u pomenute. Ostrašćeni nisu primetili NEPRAVDU koja se nadvila nad pravosuđem, nisu uočili partokratiju koja je dovela do despotije (jer, su, na "dobroj" strani, kao članovi ili pristalice DS). U Srbiji je izvršna vlast uz pomoć zakonodavne (u kojoj su dizači ruku DS i satelita) odlučila da POTČINI sebi najslabiju tzv. treću granu vlasti - sudsku vlast. "Četvrta" grana vlasti (ustavni sud) odlučio je zbog svog sastava (svih 15 sudija je odabrao predsednik RS, ovako i onako) odlučila je da "treću" granu vlasti ostavi na milost i nemilost izvršne. Iza predsednika DS koji je istovremeno predsednik RS i faktički predsednik Vlade RS i komandir dizača ruku u NS RS, stoje sve bitne državne službe (a one su zgodne za zloupotrebe svake vrste), broj glasova na predsedničkim izborima, partijska infrastruktura, uplašeni mediji koji od vlasti zavise. Dakle, izvršna vlast ima ogromnu snagu i mnogobrojne "alate" za ostvarivanje svojih ciljeva (pa i onih koji su protivni interesima naroda kao celine). Zakonodavna vlast je sredstvo izvršne vlasti (a po Ustavu je obratno). Sudska vlast su sudovi, odnosno sudije. Zaštićena je Ustavom – nije joj ni to pomoglo, podjarmljena je za protekle tri godine.

mikica

pre 12 godina

Kao sto ce i svaki pokusaj da se dovede nesto u red doziveti krah. Nije ovo zemlja za reforme, ovo je zemlja koja ce nestati prirodnim putem

PosmatraC

pre 12 godina

Ajde sada navalite stiroporci, prevaranti i kriminalci.Pljujte jer su vasi dosli na vlast, isto kao u devedesetim.Svaku reformu i promenu ste docekali na noz jer vam ne odgovara , ne mozete da muljate, kradete i da prodajete patriJorizam .Zaboravili ste koliko je zaplenjeno imovine od kriminalaca, stanova , para i od tih para je placan nerad sudija i tuzilaca koji se nisu mesali u svoj posao i koji su reformu sudstva doziveli kao partijsku osvetu.Ocit primer je Boljevicka koja nije prosla reizbor a za nju kazu da ne zna ni tuzbu da napise.Zato su se brze bolje uclanili kod nazadnjaka i sada likuju, dobijace platu a opet nista nece da rade.Sada ocekujem da ce i kriminalci na slobodu, kompletirajte sliku 90-tih,.To je ambijent u kome se vi lagodno osecate.

bezimena

pre 12 godina

Sudije davno već imaju preko 1000 evra platu, i postavlja se pitanje, da li mi sa ovakvim sudijama ikada možemo i imati normalno sudstvo?
(Vlada, 20. jul 2012 10:20)

Da bi pravosudje bilo ono što treba da bude MORA DA BUDE NEZAVISNO, a do toga se može doći jedino VELIKIM PRITISKOM EU na vlast! Medjutim, koliko god se prošla opirala, iako je bila za EU, ova koja je u najavi će to daleko više, jer joj je do EU tj. reda i pravne države stalo samo deklarativno!

p.s. da se podsetimo, SNS NIJE glasao ni ZA jedan zakon koji nas približava EU, svaki put kada je bilo glasanje izlazili su iz skupštinske sale, kako niko ne bi mogao da im prigovori da su protiv. Takvo ponašanje prolazi kod domaćih seljadina, ali ne u civilizovanom i ozbiljnom svetu!

Natalija

pre 12 godina

“Stručnjaci” (Škulić čija je idologija, pokazalo se u Slobinim i Vojinim ratovima, rigidnija od ideologije “dveri” ili “obraza”!) se bave “dozvoljenom kritikom političkog sistema”! Zaborave uvek da kažu ono najvažnije: Reforme i “Orvel” ne idu zajedno. Ovde 1945-2012 sve tokove politike i života DIKTIRA ORVEL ili “štazi” ili kako li se “to” već zove. Zaključak: države u kojima “Orvel” određuje sve TOKOVE života izgledaju baš ovako kao Srbija ili Severna Koreja, Avganistan, Somalija i tsl. A države u kojima “Orvel” ne-sme da se meša o tokove društva izgledaju kao Švajcarska, Danska, Češka, Švedska i tsl. Ps. Znači, obrni – okreni, svakim danom je sve jasnije da bez LUSTRACIJE “štazija” nikakve reforme i bolji život ne možemo očekivati.

Vukašin iz Kragujevca

pre 12 godina

O, kako se sve brzo zaboravlja. Ispada da nam je pravosudje bilo idealno, a onda su došli neki loši ljudi i pokvarili ga.
Ako je po nekom pitanju postojao konsenzus, onda je to bilo alarmantno stanje u pravosudju i neophodnost promena.
Zaboravlja se da se uopšte nije radilo o reizboru postojećih sudija i tužilaca, nego o opštem izboru.
Kada bi se primenila logika Ustavnog suda do kraja, bilo bi nemoguće po oglasu ili konkursu zaposliti bilo koga, a da ne bude oboreno na sudu.
Evo zašto: Na oglas se prijavi npr. 10 kandidata. Svi ispunjavaju propisane uslove. Nadležni organ izabere jednog od njih, koji naravno ispunjava sve uslove, kao i ostali. Takva odluka bi morala da padne, ako se svakom od neizabranih kandidata ne dostavi detaljno obrazloženje zašto oni ne mogu biti izabrani! A to je jednostavno nemoguće, jer, kao što rekoh, svi ispunjavaju uslove. Jedina preostala opcija je da niko ne bude izabran i tako bi operacija uspela, samo što bi pacijent umro.
Drugačije je kad se radi o reizboru, kada se zaista moraju navesti konkretni i ozbiljni razlozi zašto zaposleni ne može dalje ostati na istom poslu.
Dakle, u Srbiji ništa novo. Uvek idemo logikom klatna, od jedne do druge krajnosti. A logika? Šta to beše?

PosmatraC

pre 12 godina

Ajde sada navalite stiroporci, prevaranti i kriminalci.Pljujte jer su vasi dosli na vlast, isto kao u devedesetim.Svaku reformu i promenu ste docekali na noz jer vam ne odgovara , ne mozete da muljate, kradete i da prodajete patriJorizam .Zaboravili ste koliko je zaplenjeno imovine od kriminalaca, stanova , para i od tih para je placan nerad sudija i tuzilaca koji se nisu mesali u svoj posao i koji su reformu sudstva doziveli kao partijsku osvetu.Ocit primer je Boljevicka koja nije prosla reizbor a za nju kazu da ne zna ni tuzbu da napise.Zato su se brze bolje uclanili kod nazadnjaka i sada likuju, dobijace platu a opet nista nece da rade.Sada ocekujem da ce i kriminalci na slobodu, kompletirajte sliku 90-tih,.To je ambijent u kome se vi lagodno osecate.

matko

pre 12 godina

Da bivsi predsednik nije zurio sa verifikacijom svog mandata, da je to odlozio do kraja godine, ocena o ovoj temi bi bila potpuno drugacija, reforma bi bila pohvaljena uz manje zamerke itd.
Ko ga je nagovorio na predsednicke izbore zajedno sa parlamentarnim , taj je i maksimalno doprineo ovoj oceni o reformi pravosudja koje nigde nije a nece ni biti potpuno nezavisno. Takva nezavisnost postoji samo u americkim filmovima. I to onim malo starijim.

bezimena

pre 12 godina

Sudije davno već imaju preko 1000 evra platu, i postavlja se pitanje, da li mi sa ovakvim sudijama ikada možemo i imati normalno sudstvo?
(Vlada, 20. jul 2012 10:20)

Da bi pravosudje bilo ono što treba da bude MORA DA BUDE NEZAVISNO, a do toga se može doći jedino VELIKIM PRITISKOM EU na vlast! Medjutim, koliko god se prošla opirala, iako je bila za EU, ova koja je u najavi će to daleko više, jer joj je do EU tj. reda i pravne države stalo samo deklarativno!

p.s. da se podsetimo, SNS NIJE glasao ni ZA jedan zakon koji nas približava EU, svaki put kada je bilo glasanje izlazili su iz skupštinske sale, kako niko ne bi mogao da im prigovori da su protiv. Takvo ponašanje prolazi kod domaćih seljadina, ali ne u civilizovanom i ozbiljnom svetu!

bla,bla,bla

pre 12 godina

Zaboravili su samo da dodaju, da bi trebalo da se KRIVIČNO gone, oni koji su neposredni inicijatori i sprovoditelji tih aktivnosti, koje su bez ikakvog razloga stvorili HAOS, pravnu nesigurnost, i troškove koji se izkazuju u milijardama (još će se videti koliko!)...
Za mnogo manje stvari i daleko manju veličinu nanete štete, ljudi se osuđuju na dugogodišnje robijanje!

crni domino

pre 12 godina

Sudije i tuzioci su nam najveci korupcionasi i kriminalci! Oni proizvode ostalu korupciju koja hara Srbijom!
Sta je to pravedno i pravovremeno sudjenje i istraga u Srbiji, zna li ko?
Cast sudijama izuzecima koje vrlo retko i cujemo i vidimo. Na ruke ih mozemo izbrojati! Tuzioce i ne poznajem.

Milan Krstić

pre 12 godina

Da bi se sprovela reforma treba prvo da se sprovede reforma u glavama svih sudija...da se omogući njihov rad bez straha a ćega sada ima...da se smanje tarife advokatima i veštacima koje su sada bezobrazno visoke i još puno toga...al ko pita nas koji smo neposredno u tome kada o tome odlučuju oni koji brane interese pojedinih interesnih grupa...

gavran

pre 12 godina

gde je sad onaj kadar iz ds-a koji je bio direktno zaduzen za reformu i zdusno ju je branio - ne mogu da mu se setim imena - ima frizuru na razdeljak - mladji je covek - i =mislim da je rodom iz krusevca - dajte da identifikujemo odgovorno lice za krah reforme - da nam se ovakve stvari vise ne bi desavale...

svetlanast.

pre 12 godina

bas briga vladu u odlasku, njenog premijera ali i predsednika srbije za propalu reformu pravosudja i za to sto narod srbije placa i placace godinama necju nestrucnost i nesposobnost

vazno je da se oni hvale REZULTATIMA, ali i napadaju vladu koja jos nije ni izabrana.
oni bi da je smene.

NADA

pre 12 godina

Iranije sam pisala da je jedino US radio kako treba nepristrasno i bez uplitanja politike.U Novostima svako moze procitati obrazlozenje predsednika US.Neki veliki strucnjaci su govorili da se US preporucuje novoj vladi sto je potpuna laz.Nova vlada sada ima jos jedan ogroman teret u vidu obestecenja sudija.To su pare koje bi tesko pale mnogo ozbiljnijim ekonomijama.

Vlada

pre 12 godina

Sećam se pokojnog Vladana Batića, koji je bio ministar pravde u Đinđićevoj vladi, on je smatrao da će se sve srediti kad sudije budu imale 1000 maraka platu. Neće biti korupcije, sudijama će se isplatiti da ozbiljno rade posao...
Sudije davno već imaju preko 1000 evra platu, i postavlja se pitanje, da li mi sa ovakvim sudijama ikada možemo i imati normalno sudstvo?

joca

pre 12 godina

Muž i žena rade u sudu.Žena radi u Prvom osnovnom sudu Beograd,a muž u Apelacionom sudu Beograd.Tu se brate okreće dobra lova.Za to znaju većinom sudija u Beogradu ali ne smeju da mnogo pričaju o tome.

jedan od smenjenih sudija 1992

pre 12 godina

Sve je ovo pozitivno i dobro da se sudije vrate na posao ali sta cemo sa smenjenim sudijama 1992? jedan sam od tada mladih i naivnih sudija koji su verovali u nezavisnost sudstva i nisu hteli u SPS pa smo nas preko 100 smenjeni. Tada su na vlasti bili opet SPS i njima bliski opzicionari sada preobraceni u SNS. Ok, da li je to bila pravedna reforma pitam ja vas sada kada ste se preobratili u kvazi demokrate? Pa mi smo morali da bezimo iz zemlje tada kao neki "protivdrzavi elementi". Ima li sanse da mi skinemo mrlju sa nasih imena sada?

miki

pre 12 godina

Koja crna reforma najkorumpiranije je pravosudje.Ja se pojavim na zakazanom rocistu na vreme kao tuzioc,zakazu mi 30 min. kasnije od tuzenog i u resenju mi stigne da se nisam ni pojavio na sudu!Kome da se zalis Tadicu!Za svu situaciju do sada kriminal,mafiju,drogu i sve lose u drzavi je kriva vlast a zna se ko je vodio da sada drzavu naravno nije Milosevic kako su se nekada vadili na njega!

mikica

pre 12 godina

Kao sto ce i svaki pokusaj da se dovede nesto u red doziveti krah. Nije ovo zemlja za reforme, ovo je zemlja koja ce nestati prirodnim putem

sdned

pre 12 godina

Reforma je morala doživeti krah jer nije za svrhu imala uvođenje reda u pravni sistem - već sprovođenje nečije političke volje.
Zbog niza takvih katastrofalnih poteza, prethodna vlast (za koju sam i sam naivno glasao)je doživela izborni debakl.
E sad, ono što bi nas građane Srbije sada trebalo da zanima je još jedna bolna tema ove države - ODGOVORNOST. Mislim da više ne treba da budemo zadovoljni pukim medijskim lansiranjem kojekakvih afera, već se mora insistirati na odgovornosti svake vrste, i političkoj i profesionalnoj i krivičnoj - gde god za to ima potrebe.
Ljudi, pa neko se bahato igrao sudbinom pravnog sistema i našim novcem, a mi to sada treba sa mukom da otplaćujemo!! Ne želim da se taj neko samo preselu u drugu fotelju i za platu 5 ili 10 puta veću od moje - pravi nove katastrofe.

milan

pre 12 godina

Zaposleni u pravosudju su o svemu ovome pricali od samog starta reforme ali se njihov glas nije daleko cuo. Svako ko ima veze sa pravosudjem je shvatao kakve su reforme sprovedene i koliko je para potroseno a administracija ima platu u proseku 28.000 dinara.

QmaŠin

pre 12 godina

Волео бих да ми неко наведе пример нечега у овој држави што није доживело крах, и да ми тако врати наду и веру у ово друштво и државу.
Пензиони фонд, индустрија, морал, школство, здравство, судство, полиција, социјалне службе, валута, култура...

mail

pre 12 godina

400000 novih radnih mesta :) :), 500000 ostalo bez posla, sve reforme pobadale, a on se i dalje setka. Tadicu, idi u penziju, nesposobni covece.

Mile

pre 12 godina

Sad će mo da vidimo da li će Snežana Malović i njen tim da odgovaraju za štetu koju su napravili narodu. Izgleda će biti nikom ništa i tako u krug ko god da dođe na vlast pokrivaće prethodne kolege ,a narod će da plaća nerad i neznanje.

nedogovorna vlast

pre 12 godina

Kakvi ljudi vode drzavu, jasno je da ne moze biti bolje ni u jednom segmentu drustva, osima tajkunima, i stranackim elitama.
Svaka njihova tzv. reforma rezultira pogorsanjem stanja.
Jos imaju toliko drskosti da traze promenu ustava, da bi od vojvodine napravili jos privilegovaniju drzavu u drzavu, a nas jos vise diskriminisali, obespravili i otezali svaki nas razvoj.

veljko

pre 12 godina

eto sad bih voleo da znam da li malovicka spada u taj krug strucnih kadrova iz ds bez kojih se ne moze i koji su super kvalifikovani.rezultati rada nula.

Staljin

pre 12 godina

Ljudi, pa nemojte tako. Naš bivši predsednik se hvalio kako je reforma pravosuđa sprovedena po evropskim standardima, kako smo dobili pohvalu od najviših evropskih zvaničnika. Rezultate svi znamo.

advokat

pre 12 godina

homen, propustio si istorijsku sansu da reformises pravosudje i da tako udjes u istiroju kao reformator, a ti si umesto reformisanog napravio deformisano pravosudje i iskreno se nadam da ce tvoja partija i neki novi ljudi u njoj to prepoznati i maknuti te za sva vremena sa politicke scene.
Gradjani Srbije moraju da znaju da greska nije ucinjena samo u mrezi sudova i izboru vec i u izmenama procesnih zakona kojim se bukvalno gaze prava gradjana na posteno i fer sudjenje. Ovo kazem kao advokat.

Mashinovodja

pre 12 godina

Dakle, uprkos (navodnim) pohvalama iz EU, ispada da su Malovićka, Homen, Nata Velika Plata & ostalo veselo društvo manje/više totalno razlupali kafanu. Što smo mi odavno znali. Ali ONI nisu znali.
I šta sad? Pa, zna se: (ogroman) ceh platićemo, kao i uvek dosad, mi građani (ili tačnije, preposlušna srBska raja i boranija).
A oni će, naravno, na rezervne položaje. Ali nažalost, ne u Zabeli.

Natalija

pre 12 godina

“Stručnjaci” (Škulić čija je idologija, pokazalo se u Slobinim i Vojinim ratovima, rigidnija od ideologije “dveri” ili “obraza”!) se bave “dozvoljenom kritikom političkog sistema”! Zaborave uvek da kažu ono najvažnije: Reforme i “Orvel” ne idu zajedno. Ovde 1945-2012 sve tokove politike i života DIKTIRA ORVEL ili “štazi” ili kako li se “to” već zove. Zaključak: države u kojima “Orvel” određuje sve TOKOVE života izgledaju baš ovako kao Srbija ili Severna Koreja, Avganistan, Somalija i tsl. A države u kojima “Orvel” ne-sme da se meša o tokove društva izgledaju kao Švajcarska, Danska, Češka, Švedska i tsl. Ps. Znači, obrni – okreni, svakim danom je sve jasnije da bez LUSTRACIJE “štazija” nikakve reforme i bolji život ne možemo očekivati.

Mira

pre 12 godina

Zasto poreski obveznici da placaju za bato ponasanje i nenamensko trosenje sredstava? Neka krivicno odgovaraju! Mogu uvek da im sude sudije koje su sad vracene na posao, bar nisu iz istog kruzoka pa valjda nece pokrivati ledja jedni drugima.

slucajni prolaznik

pre 12 godina

Molio bih nekoga, ako zna, da me podseti sta to od svih reformi nasih vlastodrzaca nije dozivelo krah u poslednjih 20 godina.

IVAN

pre 12 godina

Pa pogledajte sta se radi zadnjih 20 dana..Davinic se oslobadja optuzbe,
ona Raseta isto,prodaje se POLITIKA,zaposljavaju se brzinom svetlosti kadrovi DS,svadja unutar stranke,iznosenje prljavog vesa u javnost,borba za prevlast odredjenih ljudi,a sa druge strane bezanje u misiju rupu nekih do juce jako glasnih pametnjakovica...
Setite se razgovora predsednickih kanditata Tadica i Nikolica ono vece...dok sam slusao Tadica,pomislio sam da zivimo u Svajcarskoj,ne u Srbiji....obratite paznju!
Sta je sad ovo??

dusan

pre 12 godina

ja imam licni primer kako je sudstvo unisteno i namesteno... tako da je preko reda skakao moj slucaj preko veze na prvo mesto, da ne pominjem sto je sudija na pocetku sudjenja odlucila(uz pare) da sve to sto je moja majka iznela ne legitimno i ako je tolike pare i imovinu prodala da bi isplatila kockarske dugove moga oca nebitno i da on po svakom pravu bez obzira na sve to ima pravo da sada meni uzme 50% stana da bi opet placao kockarske dugove i da slucajno ne treba da svoje proda nego da uzme deci.. da se ovo negde drugde desilo uhapsili bi ga ali u srbiji sve moze ako malo metnes para.. tako da SE REFORMA U SUDSTVU NIKAD NIJE NI DESILA SADA JE GORE NEGO IKAD!!!!

Nikola

pre 12 godina

Ovi iz Palate pravde nisu tri godine da reše jednu brakorazvodnu parnicu. Stalno odlažu ročišta: te nije došla sudija, te nije došla tužilac i tako u nedogled. Nije pomogla ni intervencija kod predsednika Suda. O čemiu se ovde radi. Kao tipičan slučaj nerada (ili nečega drugog)treba raskrinkati ovaj slučaj.

vranje

pre 12 godina

U vranju su oslobodili kriminalca koji je u centru grada digao kafanu u vazduh i naplatio od osiguranja 20 000 evra. Istog su oslobodili i za pokusaj ubistva! To je samo jedan primer! Inace u preksajnom sudu u Vranju svi predmeti zastarevaju! Postoji tarifa ako hocete da vam predmet nestane iz arhive suda! Kriminal tezak!

socijalista,antikomunista

pre 12 godina

Mesarevic, Malovic, Bosko Ristic, Vojkan Simic, jahaci apokalipse Srpskog pravosudja. Ko ce da plati- narod. pitanje je ko ih je pustio?

Nikola Kosanović, adv.

pre 12 godina

O reformi pravosuđa često pišu komentare i oni koji ga ne poznaju, pa čak i kada su deo tog društvenog sistema. "Običan" građanin Srbije ne zna šta je vlast, šta je država, šta je politička partija, šta je vladavina prava i sl. Oni koji žale za vlašću DS-a i njenim (ne)delima, naravno, spadaju u pomenute. Ostrašćeni nisu primetili NEPRAVDU koja se nadvila nad pravosuđem, nisu uočili partokratiju koja je dovela do despotije (jer, su, na "dobroj" strani, kao članovi ili pristalice DS). U Srbiji je izvršna vlast uz pomoć zakonodavne (u kojoj su dizači ruku DS i satelita) odlučila da POTČINI sebi najslabiju tzv. treću granu vlasti - sudsku vlast. "Četvrta" grana vlasti (ustavni sud) odlučio je zbog svog sastava (svih 15 sudija je odabrao predsednik RS, ovako i onako) odlučila je da "treću" granu vlasti ostavi na milost i nemilost izvršne. Iza predsednika DS koji je istovremeno predsednik RS i faktički predsednik Vlade RS i komandir dizača ruku u NS RS, stoje sve bitne državne službe (a one su zgodne za zloupotrebe svake vrste), broj glasova na predsedničkim izborima, partijska infrastruktura, uplašeni mediji koji od vlasti zavise. Dakle, izvršna vlast ima ogromnu snagu i mnogobrojne "alate" za ostvarivanje svojih ciljeva (pa i onih koji su protivni interesima naroda kao celine). Zakonodavna vlast je sredstvo izvršne vlasti (a po Ustavu je obratno). Sudska vlast su sudovi, odnosno sudije. Zaštićena je Ustavom – nije joj ni to pomoglo, podjarmljena je za protekle tri godine.

Milan

pre 12 godina

Ovo je jedan od najbrutalnijih eksperimenata u nizu tokom prethodnih 10 godina.Naravno da se radi o osetljivom drustvenom segmentu,kojim su se poigrali diletanti.Svaki pravnik sa iskustvom je znao,da posao koji do juce nisu mogla da urade trojica,nemoguce je da uradi jedan sudija.Poseban problem je kvalitet sudjenja i priblizavanje prava pravdi,ali svako ozbiljno drustvo ima problem sa tim i trudi se da ga unapredi.To se svakako ne moze resavati tako sto se drasticno umanji broj sudija i to po licnom i partijskom afinitetu.
Vreme je za utvrdjivanje odgovornosti!

re-reforma

pre 12 godina

Nova vlast po meni, treba da se dogovori za nereizabranim sudijama i tuziocima da ne tuze drzavu Srbiju jer je i onako u debeloj krizi, vec da vlast smeni ove experte-reformatore, pohapsi ih i oduzme svu imovinu koju poseduju i tako nadoknadi stetu ostecenima. Predpostavljam da je reforma izvrsena po naredjenju iz inostranstva-masona ili koga vec, kome je bilo u interesu da proguraju foru-svinjski grip i kako bi minstarstvo zdravlja nabavilo one silne vakcine a da pritom glavni izvrsitelji tog dela ne budu pravno gonjeni, jer su sudije i tuzioci njihovi potroni. Nasa bivsa vlast to naredjenje je sacekala rasirenih ruku i iskoristila maksimalno taj nepravni vakum i opljackala sve zivo i sve afere ugusila.

apoteka vranje

pre 12 godina

U vranju jos ne znamo gde su nestale pare 6 miliona evra od boniteta i ko je napravio manjak u apotekarskoj ustanovi za koji je optuzena tadasnja direktorka iz redova G17 a protiv nje policija i organizovani kriminal podneli niz krivicnih prijava! Evo vec 5 godina prodje direktorka kupila stan u Beograd u Pariz za cerku a krivcne prijave sede u fiokama tuzioca! To je reformisano pravosudje! Zena koja je otkrila taj kriminal (uzbunjivac status) i prijavila policiji vec 5 godina je bez posla a zena je udovica! Najurena! To je reformisano pravosudje!

rudar

pre 12 godina

Slucaj rudnika Grot u Krivoj feji kod vranja! U apelacionom sudu u Beogradu vec 5 godina ceka se presuda da se sadasnjem vlasniku oduzme rudnik zbog neispunjavanja obaveza ugovora! Za to vreme on kopa rudu i otvara nelegalna okna bez dozvole! Pri tome zagadjuje okolne reke jer u njima baca jalovinu punu teskih metala opasnih po covekovo zdravlje jer kopa koncentrat olova ! Vlasinsko jezero je puno olova! Jos zagadjuje podzemnu reku koja se uliva u Egejsko more! Kad nas Bugarska i Grcka budu tuzile platicemo odstetu koja se procenjuje u stotinama miliona ako ne i milijardu evra!

pera

pre 12 godina

Treba pod hitno smeniti sve kadrove pokojnog Batića.Žena iz okoline Ub-a je bila ministar pravosuđa,bez sudećeg dana.Žena íz Obrenovca je tužilac,iako je bilo tužilaca mnogo sposobnijih i iskusnijih od nje.U drugi osnovni sud i tužilaštvo putuje samo iz Lazarevca četrnaest ljudi.Ko plaća ogroman iznos novca za put?Razdaljina između Lazarevca i Palate pravde iznosi 65km.Ljudi koji putuju provedu po dvanaest sati što na poslu, što u prevozu.Pod hitno vratiti mrežu , bar u ove naj udaljenije prigradske opštine!!