Četvrtak, 12.07.2012.

16:54

"USS preuzeo nadležnost VSS"

VSS je saopštio da je Ustavni sud Srbije preuzeo njegovu nadležnost da bira sudije pošto je naložio da 126 neizabranih sudija budu vraćeni na posao.

Izvor: B92

"USS preuzeo nadležnost VSS" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Nikola Kosanović, adv.

pre 12 godina

Уставни суд је због политичког (и физичког вероватно) притиска за време Тадићеве деспотије толерисао тешко безакоње чињено од ВСС све до јула о.г. али је и сада санкционисао новије пропусте ВСС учињене само у поступку одлучивања о приговорима. Зато ова закаснела и правилна одлука неће повратити много од потпуно урушеног ауторитета – овај суд треба укинути као штеточински (а реафирмисати Врховни суд Србије са проширеном надлежношћу на уставну материју).

...

pre 12 godina

(Mile, 12. jul 2012 23:19)
Uglavnom se slažem sa većinom komentara i onda izjavite da Vučić vraća 600 snsovih sudija, samim tim priznajete da su sudije birane po partijskoj pripadnosti čim samo snsovci nisu izabrani

&

pre 12 godina

@ZoranNS, 12. jul 2012 19:26
Nisi razumeo. Ova odluka suda ne govori o vremenu pre reforme nego o reformi.
Ova odluka govori da reforma nije u skladu sa pravnim poretkom, sto se videlo iz aviona i nije jedina stvar koju losi politicari lose rade.
Ova odluka ne govori da je pre reforme sve bilo dobro, vec da je reforma uradjena lose.
Pri tome i reformu i postavljenje svih sudija Ustavnog suda je uradila ista stranka, isti ljudi.
Oni su doneli more protivustavnih i protivzakonitih akata, jer ih nije bilo briga.
Vasi komentari su politicko propagandni, ne strucno pravni.

Nikola Kosanović

pre 12 godina

Jedan od komentatora sebe smatra vrsnim mladim stručnjakom i plaši se da će ostati bez posla. Ako je vrstan pravni stručnjak, i nije od onih koji su studirali desetak i više godina, i nema prosek jedva preko šest, pa makar pravosudni ispit položio sa "zadovoljava" (takvih je najviše, a odličnih svega nekoliko) - ne treba da se plaši. Već ovaj njegov strah pokazuje da za sudiju i nije i da je preko veze to postao. Neko pominje Draganu Boljević, pa bi valjalo da uporedi sebe (pa i ovaj stručnjak koji sam sebe hvali) sa njemim podacima: završila fakultet za 4 godine, prosek 9.24, pravosudni položila sa odličnim. Proglašena za pravnika 2007. u Evropi, izabrana za generalnog sekretara MEDEL-a, dobila titulu "Najevropljanke". Nakon toga mladi stručnjak neka pogleda podatke o Nati Mesarović, koja je 1997. za vreme Miloševića, svakako partijski poslušnik, izabrana za sudiju okružnog suda kada je imala 47 godina (sa 50 godina života mogla se tada prevremeno penzionisati). Prema biografijama koje su objavljene jako malo je izabrano dobrih mladih stručnjaka. Članska karta DS (pre svega, to je bio njihov "zabran") bila je odlučujuća (posle izbora su glumili nestranačke ličnosti).

justice for all

pre 12 godina

(Old Bejli, 12. jul 2012 20:56)
Pa zna se kako je donet:samo 10-tak poslanika u parlamentu je bili protiv,a zatim na referendumu potvrdjen od strane gradjana.Cak su i"veliki reformatori" iz ds-a podrzali novi ustav, mada njima nije smetao ni onaj milosevicev iz 90god.Da nije bilo vlade u kojoj je bio DSS(2004-2007)verovatno bi jos vazio slobin ustav.Demokratama ustav nije bitan ukoliko im ne odgovara oni ga ne postuju.Ustav nije savrsen i podlozan je promenama ali se mora postovati svidelo se to nekom ili ne.A ako politicari koji vode zemlju ne postuju ustav i donose zakone koji nisu u skladu sa ustavom to govori da smo daleko od pravne,demokratske i slobodne drzave.U zadnje 4godine napravljen je (prvi put posle 2000 god)veliki korak unazad u postovanju demokratije,slobode i ljudskih prava.

Mile

pre 12 godina

Pričate besmislice u komentarima a niste čitali Ustav Republike Srbije, Zakon o sudijama,niste čitali ni Odluku Ustavnog suda iz 2009. godine kojom je odlučio da su odredbe o opštem reizboru u skladu za Ustavom Republike Srbije. Neznate ni koje su zakonom propisane nadležnosti VSS a koje USS ali glavno da imate nešto da kažete. Citirani Zakon je u skladu sa odredbama Ustava propisao opšti izbor sudija, tako da termin reizbor ne odgovara baš u potpunosti. Istina je da su sudovi danas ažurniji, da se odluke donose u kraćim rokovima, da su sudije opterećenije ali presude donose u kraćim rokovima. Sudije tokom devedesetih je birala Narodna skupština ali kandidate je suštinski birao lokalni odbor SPS-a, pa to danas nikome ne smeta. Nikome se ne seća da je nakon Ustava iz 1990 bio opšti izbor sudija, kada su mnogo časniji ljudi i vrsni pravnici u Vojvodini ostali bez sudijske funkcije, pa niko nije digao glas. Upravo kolovođe ove harange su postale sudije u 90.-ima tako da o njihovoj podobnosti netreba trošiti reči. Sada će 600 Vučićevih SNS sudija biti vraćeno na posao, a 600 kvalitetnih mladih vrsnih stručnjaka, koji svoj posao odlično rade, biti vraćeni kućama. Zbogom pameti.

Mik

pre 12 godina

"Reforma" pravosuđa je jedan od najgorih poteza bivše vlasti. Stanje u pravosuđu je gore nego što je bilo, a napravljena je velika moralna i materijalna šteta. Kreatori i izvršioci te sramotne farse, uglavnom politički kvazipravnici, naravno nisu podneli ostavke niti trpe sankcije. Ne znam kako mogu boljima od sebe da gledaju u oči!

Zoran

pre 12 godina

Ja sam laik ali mi nekako ide Ustavni sud, koji nešto utvrdi da je nešto loše, moraju poštovati oni koji su pogrešili. Sada se i Nata i Vojvođani čude.

dub

pre 12 godina

Ne može ovaj slučaj da se posmatra crno-belo. Jeste mnogo sudija neosnovano razrešeno, ali su mnogi i zaslužili razrešenje. (Jovan Ristic, 12. jul 2012 20:58)S obzirom kakvo nam je sudstvo verovatno mnogo sudija koji su izabrani nisu to zasluzili ali to je neka druga tema.Stvar je u tome sto je prvi put od 90godine birane partijski podobne sudije.

Dragan

pre 12 godina

Nije pravo rešenje da se vrate na posao i kao da ništa nije bilo. Razrešenim sudijama se mora ponuditi izbor: povratak na posao ili pristojno obeštećenje a za one koji imaju više staža mora se ponuditi i penzionisanje.

Malo tiše, molim

pre 12 godina

Kad bi nešto znala, Nata Mesarević ne bi javno komentarisala odluku Ustavnog suda, jer to nepoštovanje suda, a ministarsvo pravosuđa još manje je smelo da se oglasi. Ako se Ustavni sud bude ignorisao, onda je to kraj. Ministarka pravosuđa, koja nikada nije radila u sudu i imala je godinu dana radnog staža ne-znam-ni-ja-gde, neka kaže kako je to vlada Srbije imala šest potpredsednika, kad Ustav tu funkciju ne predviđa. Zakon o vladi, dakle, bio je neustavan. I ovo poništavanje odluka Visokog saveta nije mešanje u njihovu nadležnost, obrazloženje je jasno nije poštovan zakon: oni koji su odlučivali u prvom stepenu odlučivali su i o žalbama. Pa to i kad sam bio na prvoj godini pravnog, znao sam da nije dozvoljeno. Vlast koja odlazi sada napada Ustavni sud, čime samo dokazuje da nema ništa protiv izreke - posle nas potop. Pravo nije materija o kojoj laici, pošto stave prst na čelo, mogu ovde da pišu svašta. Nije red. "Neka svako okopava svoj vrt" (Kandid, Volter).

nada

pre 12 godina

Pronadjite sajt Ustavnog suda bice vam mnogo jasnije.Ne stoji komentar o dvovlascu sudova o politici...VSS je napravio niz propusta pri razresenju sudija.Procitajte pa komentarisite.

Zamislite

pre 12 godina

Kad citamo ovakve vesti upitam se gde ja to zivim. Ovde se komentarisu (u negativnom smislu) odluke Ustavnog suda! Meni se ne svidja kako su obuceni i ne svidja mi se sto tu odluku donose sada kada ovi prethodni odose,ali sam na nevidjeno ubedjen da su ti isti "prethodni" unazadili nase pravosudje. No,sve u svemu tragicno. Javasluk morala. Pa sta mi obicni gradjani da ocekujemo...ili ne treba da se brinemo jer je ovako pravosudje bilo namesteno za vrhunske lopove i malverzatore ?

GuC

pre 12 godina

Pa ovo je fenomenalno, a kada je VSS nezakonito, protivustavno, nenormalno, režimski preoteo već podnete ustavne žalbe neizabranih sudija "pretvorivši" ih u "obične" žalbe pred VSS?

Pravnik

pre 12 godina

Prosto se divim imbecilnosti i idiotluku ovih ljudi, počevši od onih odbornika vojvodjanske skupštine pa do VSS... Svaki čovek koji se bavim ovim poslovima, ma koliki imbecil bio mora da poznaje bar neke odredbe Ustava, a najbitnije da poznaje to da je Ustav najviši pravni akt ove zemlje. Pa ne postoji Ustav da bi se prilagodjavao hirovima i idiotluku pojedinaca, već kao najviši zakon zemlje. Kako dokazati ljudima da su odluke Ustavnog suda čisto tumačenje ustava i da su ti silni statuti i odlukesamo pravni akti koji moraju biti u skladu sa svim višim aktima. Gdji MESARović je bolje da se bavi profesijom iz svoga prezimena, jer se po ovim izjavama jasno vidi da nije kadra za ovakve funkcije, jer nmg da verujem da neko daje ovakvu izjavu, čak nisam ni mogao do kraja da je pročitam. Isto važi i za odbornike iz Vojvodine. Ustav postoji, odluke Ustavnog suda su konačne i potpuno su u skladu sa Ustavom i svako lice koje daje ovakve izjave treba biti procesuirano zbog narušavanja pravnog poretka Republike Srbije. Ustavom je propisana stalnost sudije i od toga se ne može odtupiti zbog kojekakvih fantomskih razloga koje su družinici gdje Mesarović i Tadića smišljali. Molim lepo, nema pogovora, Ustav možda nije dobar, ali dok je na snazi nema potrebe za ovakvim ispadima pojedinaca, jer ako nisu dovoljno upućeni u svoj posao i Ustav Republike Srbije, ima ko jeste. Pun je Biro....

vlada

pre 12 godina

ja se još uvek nadam da te sudije i tužioci ipak nece da se vrate. to kakvi su, potvrdjuju i njihovi komentari na ovaj tekst. hrabri su sada, pljuju po nati mesarović. možda zbog načina kako je ta žena sudila legiji, dok su mnogi od njih bagatelisali postupke protiv mnogo manje opasnih likova.

andrej

pre 12 godina

Ovakvo reagovanje Nate Mesarević ukazuje na činjenicu da mi imamo u državi dvovlašće, jer to nije njen lićni čin ili čin političke, lične ili gradjanske hrabrosti, već odbrana jedne politike u pravosudju na način koji diskvalifikuje odluku Ustavnog suda Srbije koji svojom odlukom ide na ruku političkim suparnicima. Imami vrlo opasno stanje u državi!

Srle

pre 12 godina

Da je gomilu sudija trebalo razresiti to je tacno i jeste trebalo, ali da kao i sve u ovoj zemlji i taj posao ljudi koji su odabrani da ga urade nisu uradili casno i posteno je takodje tacno. Zasigurno su mnogi medju onima koji su odlicivali bili nesposobni da svoje odluke baziraju iskljucivo na pravu i cinjenicama nego su korisceni mnogi licni motivi pa su jedni drugima namestali da dobiju otkaze sa razlicitim motivima od nekih licnih osveta za nesto u proslosti pa do planova da se na mesto neizabranog sudije dovede neko mladji po krvnom srodstvu blizi onome ko odlucuje. Ocigledno da je svaki clan VSS (sem onih koji su videvsi to istupili iz toga tela) mogao da na taj nacin nepravedno ostavi neizabrano nekoliko sudija i nacin se sigurno doslo do toga da postoji nekoliko stotina onih za koje nije postojao razlog da ne budu izabrani. Onda je bio problem tim ljudima dati neka valjana obrazlozenja pa im nisu davana nikakva jer je nemoguce valjano obrazloziti odluku baziranu na licnim motivima...
Time sto dosli do toga da se sada nepravda ispravlja a ispravljajuci tu nepravdu bice ispravljena odluka i vezana za one koji zaista jesu pravedno smenjeni sa sudijskih funkcija, sto znaci jos jednu izgubljenu sansu da se u sudstvu sredi stanje...
Gospodo iz VSS u ime gradjana ove zemlje SRAM VAS BILO za visoke plate koje primate i za koje niste u stanju izraziti zahvalnost gradjanima ove zemlje sto vam ih placaju tako sto cete povereni posao uraditi CASNO I POSTENO.
STIDITE SE svi !

Jovan Ristic

pre 12 godina

Ne može ovaj slučaj da se posmatra crno-belo. Jeste mnogo sudija neosnovano razrešeno, ali su mnogi i zaslužili razrešenje.

Vasa

pre 12 godina

Jedna od najužasnijih tekovina vladavine Demokratske stranke - to jest onog u šta se pretvorila posle ubistva Đinđića - upravo je takozvana "reforma sudstva". Biće da je promena vlasti nekima ulila hrabrost da se pobune, što takođe govori o stepenu nezavisnosti dotičnih. Zaista, šta je Ustavni sud radio sve ove godine? Otkud to da reaguje tek sad, kada je potpisan koalicioni sporazum SNS-SPS-URS? Smešno.

Kako god, za vreme DS-ove "reforme sudstva" poverenje u sudove se potpuno izgubilo, i ta "reforma" očigledno nije sprovedena zbog lustracije već zbog pravljenja sudstva kakvo odgovara određenim političkim i ekonomskim krugovima, a nikako građanima.

Nadam se da ćemo uskoro saznati i kako su pisani neki zakoni, poput onog o obezbeđenju i izvršenju, koji kao da je pisan sa namerom da se građanima Srbije - onoj nadmoćnoj, osiromašenoj većini koja nema političkih veza pa da sme da ne plaća komunalije - uteruje strah u kosti privatnim izvršiteljima (koji izvršenje smeju da sprovode i noću i to bez sudskog rešenja!!!) i mogućnošću gubljenja nekretnina čak i za male dugove ("ako se drugačije dug ne može naplatiti"). Tako drakonski i antievropski zakon se ne piše i ne usvaja tek tako. Tu nema priče o nestručnosti ili slučajnosti. Ovde postoji jasna namera. Gospođa Malović i gospodin Homen sigurno znaju u čijem je interesu pisan i donet ovaj zakon, i nadam se da će neko to pitanje postaviti.

Jovan Spasojevic

pre 12 godina

Kako moze Nata(na kvadrat mi plata) da prica o mesanju u nadleznost. Sta onda predstavlja pretvranje ustavne zalbe u prigovor vss. Da li je to bilo protivustavno??? Mlada pripravnica Maca i Nata(na kvadrat mi plata) morace da odgovaraju. Zveckaju lisice i bukagije!!!

perun_u

pre 12 godina

Nada Mesarović će da određuje šta je nadležnost ustavnog suda? I evropska unija je kritikovala reformu pravosuđa u kojoj je Mesarović bila jedan od glavnih aktera.

Old Bejli

pre 12 godina

I sad će opet da vrate sve Stojkovićeve udbaše da sude?! I Vidu? Ustav ne valja jer je donet zna se kako. Od njega je gori samo "ustavni sud".

Milan Dj

pre 12 godina

ja sam laik, ali meni logika kaze sledece: ustav je najvisi zakonski propis. odatle proziliazi da je Ustavni sud onaj koji sudi da li je sve u skladu sa najvisim zakonskim propisom. Stoga, sta se buni ova Nata?

Igor Mandić

pre 12 godina

Vreme je da Nata Mesarević i Snežana Malović konačno snose odgovornost, krivičnu i materijalnu, za ono što su uradile srpskom pravosuđu i mnogim časnim sudijama i tužiocima i njihovim porodicama.

Stevan

pre 12 godina

Mesarevicka atakuje na ustavni sud,vrsi pritisak sto podrazumeva i krivicnu odgovornost.
da li zena stiti sebe i svog sina,ali je visoko problematicno ponasanje,kao i kolicina novca koji sisaju od gradjana

ZoranNS

pre 12 godina

Ovaj postupak Ustavnog suda nam govori da je pre reforme bilo sve u redu, biće i Dragani Boljević sve potaman, biće sve po starom, predmeti 10 godina, predmeti nikada rešeni, suđenje po naređenju,a to Ustvani sud već sada radi. Došlo je Vučićevo vreme, sa sudstvom uvodi način očekivan od njega, primenjen dok je bio ministar pravde, ja sam vlast istina je onakva kako je ja tumačim, naredim. A sudije su brži u prestrojavanju od političara, nikada samostalni, uvek na usluzi.

Milan Krstić

pre 12 godina

Reorganizacija sudstva je trebala da doprinese boljem sudstvu ali nije...u pitanju su ljudi na svim nivoima sudske lestvice...sudija treba da bude hrabar,nepotkupljiv i da donosi pravedne i oštre kazne a ne da zbog straha od bahatih smanjuje kazne...sudije koje su ostale padaju s nogu od posla...u mnogim sudovima radnici isto ostaju prekovremeno i to im se ne plača...mnogi ne rade na onom mestu na kome bi po sistematizaciji trebalo da budu...mnogi krše zakon o zabrani pušenja i to opet po svim nivoima...sadašnja služba i zakon ne može da efikasno zaštiti sudije...demokratija i borba protiv kriminala ne može zajedno...interesne grupe ljudi su zato i donele ovakve zakone da mogu da se igraju sa zakonom i da na tome mlate ogromne pare a da kriminalci budu osioni i bahati...

Neizabrani tužilac

pre 12 godina

Isplivaće ovde još dosta prljavog veša, ali neka, nek se glože,intresantno ih je posmatrati šta čine kako bi opstali i u novoj vlasti. Ukucali bi nas pod zemlju još 2 metra, i jedni i drugi, fućka im se, al' eto, dok jedni misle da će opstati doslednošću, drugi misle da će to učiniti(ne)blagovremenim prestrojavanjem tamo gde inače i treba da budu. Na strani Ustava i Zakona.
Da bi informacija bila kompletna pročitajte saopštenje VSS objavljeno na njihovom sajtu.
LINK http://www.vss.sud.rs/Saopstenja.htm

skoj

pre 12 godina

ako vec vracaju sistem iz devedesetih onda neka vrate i sudije. Zeleli ste, gledajte...pa jos sedite kuci, idite na izlete umesto sto bi ste izgubili pola sata da glasate. sledeci put pamet al pamet u glavu

Zoran

pre 12 godina

Necuveno !!! Dve godine u nazad taj isti Visoki savet pravosudja i advokatsku pripravnicu koja je u proteklom periodu obavljala funkciju ministarke pravde gotovo celokupna strucna javnost u Srbiji, Venecijanska komisija i druga politicko-strucna tela EU UPOZORAVAJU da postupak reizzbora sudija nije uradjen onako kako je morao biti uradjen, drugim recima da je uradjen uz brojne i sustinske propuste... Niti dsu reagovali, niti ih je interesovalo, onako mocne, nedodirljive, arogantne. Ko im je sta mogao ?! Tek danas, kada je Ustavni sud doneo odluku za koju su svi znali da ce je doneti, jer kakvu bi drugu odluku Ustavni sud i mogao doneti a da to ne bude potpuno pomracenje prava u Srbiji, oni reaguju, bune se, lelecu, kukaju... Kazu: uticaj politike, mesanje u nadleznosti, blablablabla.... Kaze narod: Boze daj im bar zdravlja, kada ih vec svacega drugog otarasi....

Rastko

pre 12 godina

Nata Mesarović ima da pohapsi ceo Ustavni sud! Osim ukoliko je neko ne pretekne pa prvo uhapsi nju. A imaće ko ako Nata brzo ne reaguje: oni slilni poniženi tužioci i sudije s kojima je obrisala noge.

matori

pre 12 godina

Nata Mesarević bi posle svega, ako ima makar trunku obraza, morala da podnese neopozivu ostavku... To je moralni čin.
Pošto ima poveću platu, može sebi da priušti i neko jače uže...

Pastir Kostja

pre 12 godina

Ko je VSS da komentariše odluku Ustavnog suda?!! Suludo! Nedopustivo! I najzad. Načinjene greške u reformi pravosuđa i njihovo potonje ispravljanje koštalo je i koštaće poreske obveznike u Srbiji koliko miliona evra? Na stranu krivična odgvornost pojedinaca. Ako je ikada bude... Da se razumemo. Ne mislim da je ovakva odluka US ekvivalent hrabrosti i časnosti većeg broja sudija koji stoje iza nje. I oni su vagali. I to dobro. Kasno? Možda. I oni su bili deo tog reformisanog sudstva.

advokat

pre 12 godina

Изгледа да је био неопходан "политички цунами" да Уставни суд поступи у складу са законом. Од самог почетка "реформе правосуђа" сваком професионалцу је било очигледно да је у питању недопустиво поигравање суштинским стварима на којима почива иоле озбиљна држава. И као што сам написао након првог извештаја Европске комисије којим се констатује низ неправилности у "реформи" поставља се питање " И шта ћемо сад?". И да ли ће било ко да сноси било какву одговорност за овакву брљотину?

vostani carice

pre 12 godina

SUD - Produzena ruka vlade Srbije. Nekada ponosna institucija koja je s pocetkom 21. veka promenila svoju osnovnu delatnost DELJENJE PRAVDE u OTIMANJE PARA osiromasenim gradjanima putem raznoraznih inspektorsko-saobracajnih kazni, prevelikih taksi poreza i nameta, a u cilju punjenja drzavne kase usled nedostatka pravih ministara domacina, poslovnih kvalitetnih menadžera i ljudskih politicara.

Rastko

pre 12 godina

Nata Mesarović ima da pohapsi ceo Ustavni sud! Osim ukoliko je neko ne pretekne pa prvo uhapsi nju. A imaće ko ako Nata brzo ne reaguje: oni slilni poniženi tužioci i sudije s kojima je obrisala noge.

matori

pre 12 godina

Nata Mesarević bi posle svega, ako ima makar trunku obraza, morala da podnese neopozivu ostavku... To je moralni čin.
Pošto ima poveću platu, može sebi da priušti i neko jače uže...

advokat

pre 12 godina

Изгледа да је био неопходан "политички цунами" да Уставни суд поступи у складу са законом. Од самог почетка "реформе правосуђа" сваком професионалцу је било очигледно да је у питању недопустиво поигравање суштинским стварима на којима почива иоле озбиљна држава. И као што сам написао након првог извештаја Европске комисије којим се констатује низ неправилности у "реформи" поставља се питање " И шта ћемо сад?". И да ли ће било ко да сноси било какву одговорност за овакву брљотину?

Zoran

pre 12 godina

Necuveno !!! Dve godine u nazad taj isti Visoki savet pravosudja i advokatsku pripravnicu koja je u proteklom periodu obavljala funkciju ministarke pravde gotovo celokupna strucna javnost u Srbiji, Venecijanska komisija i druga politicko-strucna tela EU UPOZORAVAJU da postupak reizzbora sudija nije uradjen onako kako je morao biti uradjen, drugim recima da je uradjen uz brojne i sustinske propuste... Niti dsu reagovali, niti ih je interesovalo, onako mocne, nedodirljive, arogantne. Ko im je sta mogao ?! Tek danas, kada je Ustavni sud doneo odluku za koju su svi znali da ce je doneti, jer kakvu bi drugu odluku Ustavni sud i mogao doneti a da to ne bude potpuno pomracenje prava u Srbiji, oni reaguju, bune se, lelecu, kukaju... Kazu: uticaj politike, mesanje u nadleznosti, blablablabla.... Kaze narod: Boze daj im bar zdravlja, kada ih vec svacega drugog otarasi....

Igor Mandić

pre 12 godina

Vreme je da Nata Mesarević i Snežana Malović konačno snose odgovornost, krivičnu i materijalnu, za ono što su uradile srpskom pravosuđu i mnogim časnim sudijama i tužiocima i njihovim porodicama.

Pastir Kostja

pre 12 godina

Ko je VSS da komentariše odluku Ustavnog suda?!! Suludo! Nedopustivo! I najzad. Načinjene greške u reformi pravosuđa i njihovo potonje ispravljanje koštalo je i koštaće poreske obveznike u Srbiji koliko miliona evra? Na stranu krivična odgvornost pojedinaca. Ako je ikada bude... Da se razumemo. Ne mislim da je ovakva odluka US ekvivalent hrabrosti i časnosti većeg broja sudija koji stoje iza nje. I oni su vagali. I to dobro. Kasno? Možda. I oni su bili deo tog reformisanog sudstva.

Jovan Spasojevic

pre 12 godina

Kako moze Nata(na kvadrat mi plata) da prica o mesanju u nadleznost. Sta onda predstavlja pretvranje ustavne zalbe u prigovor vss. Da li je to bilo protivustavno??? Mlada pripravnica Maca i Nata(na kvadrat mi plata) morace da odgovaraju. Zveckaju lisice i bukagije!!!

vostani carice

pre 12 godina

SUD - Produzena ruka vlade Srbije. Nekada ponosna institucija koja je s pocetkom 21. veka promenila svoju osnovnu delatnost DELJENJE PRAVDE u OTIMANJE PARA osiromasenim gradjanima putem raznoraznih inspektorsko-saobracajnih kazni, prevelikih taksi poreza i nameta, a u cilju punjenja drzavne kase usled nedostatka pravih ministara domacina, poslovnih kvalitetnih menadžera i ljudskih politicara.

Milan Dj

pre 12 godina

ja sam laik, ali meni logika kaze sledece: ustav je najvisi zakonski propis. odatle proziliazi da je Ustavni sud onaj koji sudi da li je sve u skladu sa najvisim zakonskim propisom. Stoga, sta se buni ova Nata?

Stevan

pre 12 godina

Mesarevicka atakuje na ustavni sud,vrsi pritisak sto podrazumeva i krivicnu odgovornost.
da li zena stiti sebe i svog sina,ali je visoko problematicno ponasanje,kao i kolicina novca koji sisaju od gradjana

Vasa

pre 12 godina

Jedna od najužasnijih tekovina vladavine Demokratske stranke - to jest onog u šta se pretvorila posle ubistva Đinđića - upravo je takozvana "reforma sudstva". Biće da je promena vlasti nekima ulila hrabrost da se pobune, što takođe govori o stepenu nezavisnosti dotičnih. Zaista, šta je Ustavni sud radio sve ove godine? Otkud to da reaguje tek sad, kada je potpisan koalicioni sporazum SNS-SPS-URS? Smešno.

Kako god, za vreme DS-ove "reforme sudstva" poverenje u sudove se potpuno izgubilo, i ta "reforma" očigledno nije sprovedena zbog lustracije već zbog pravljenja sudstva kakvo odgovara određenim političkim i ekonomskim krugovima, a nikako građanima.

Nadam se da ćemo uskoro saznati i kako su pisani neki zakoni, poput onog o obezbeđenju i izvršenju, koji kao da je pisan sa namerom da se građanima Srbije - onoj nadmoćnoj, osiromašenoj većini koja nema političkih veza pa da sme da ne plaća komunalije - uteruje strah u kosti privatnim izvršiteljima (koji izvršenje smeju da sprovode i noću i to bez sudskog rešenja!!!) i mogućnošću gubljenja nekretnina čak i za male dugove ("ako se drugačije dug ne može naplatiti"). Tako drakonski i antievropski zakon se ne piše i ne usvaja tek tako. Tu nema priče o nestručnosti ili slučajnosti. Ovde postoji jasna namera. Gospođa Malović i gospodin Homen sigurno znaju u čijem je interesu pisan i donet ovaj zakon, i nadam se da će neko to pitanje postaviti.

perun_u

pre 12 godina

Nada Mesarović će da određuje šta je nadležnost ustavnog suda? I evropska unija je kritikovala reformu pravosuđa u kojoj je Mesarović bila jedan od glavnih aktera.

Milan Krstić

pre 12 godina

Reorganizacija sudstva je trebala da doprinese boljem sudstvu ali nije...u pitanju su ljudi na svim nivoima sudske lestvice...sudija treba da bude hrabar,nepotkupljiv i da donosi pravedne i oštre kazne a ne da zbog straha od bahatih smanjuje kazne...sudije koje su ostale padaju s nogu od posla...u mnogim sudovima radnici isto ostaju prekovremeno i to im se ne plača...mnogi ne rade na onom mestu na kome bi po sistematizaciji trebalo da budu...mnogi krše zakon o zabrani pušenja i to opet po svim nivoima...sadašnja služba i zakon ne može da efikasno zaštiti sudije...demokratija i borba protiv kriminala ne može zajedno...interesne grupe ljudi su zato i donele ovakve zakone da mogu da se igraju sa zakonom i da na tome mlate ogromne pare a da kriminalci budu osioni i bahati...

Pravnik

pre 12 godina

Prosto se divim imbecilnosti i idiotluku ovih ljudi, počevši od onih odbornika vojvodjanske skupštine pa do VSS... Svaki čovek koji se bavim ovim poslovima, ma koliki imbecil bio mora da poznaje bar neke odredbe Ustava, a najbitnije da poznaje to da je Ustav najviši pravni akt ove zemlje. Pa ne postoji Ustav da bi se prilagodjavao hirovima i idiotluku pojedinaca, već kao najviši zakon zemlje. Kako dokazati ljudima da su odluke Ustavnog suda čisto tumačenje ustava i da su ti silni statuti i odlukesamo pravni akti koji moraju biti u skladu sa svim višim aktima. Gdji MESARović je bolje da se bavi profesijom iz svoga prezimena, jer se po ovim izjavama jasno vidi da nije kadra za ovakve funkcije, jer nmg da verujem da neko daje ovakvu izjavu, čak nisam ni mogao do kraja da je pročitam. Isto važi i za odbornike iz Vojvodine. Ustav postoji, odluke Ustavnog suda su konačne i potpuno su u skladu sa Ustavom i svako lice koje daje ovakve izjave treba biti procesuirano zbog narušavanja pravnog poretka Republike Srbije. Ustavom je propisana stalnost sudije i od toga se ne može odtupiti zbog kojekakvih fantomskih razloga koje su družinici gdje Mesarović i Tadića smišljali. Molim lepo, nema pogovora, Ustav možda nije dobar, ali dok je na snazi nema potrebe za ovakvim ispadima pojedinaca, jer ako nisu dovoljno upućeni u svoj posao i Ustav Republike Srbije, ima ko jeste. Pun je Biro....

Neizabrani tužilac

pre 12 godina

Isplivaće ovde još dosta prljavog veša, ali neka, nek se glože,intresantno ih je posmatrati šta čine kako bi opstali i u novoj vlasti. Ukucali bi nas pod zemlju još 2 metra, i jedni i drugi, fućka im se, al' eto, dok jedni misle da će opstati doslednošću, drugi misle da će to učiniti(ne)blagovremenim prestrojavanjem tamo gde inače i treba da budu. Na strani Ustava i Zakona.
Da bi informacija bila kompletna pročitajte saopštenje VSS objavljeno na njihovom sajtu.
LINK http://www.vss.sud.rs/Saopstenja.htm

Jovan Ristic

pre 12 godina

Ne može ovaj slučaj da se posmatra crno-belo. Jeste mnogo sudija neosnovano razrešeno, ali su mnogi i zaslužili razrešenje.

Srle

pre 12 godina

Da je gomilu sudija trebalo razresiti to je tacno i jeste trebalo, ali da kao i sve u ovoj zemlji i taj posao ljudi koji su odabrani da ga urade nisu uradili casno i posteno je takodje tacno. Zasigurno su mnogi medju onima koji su odlicivali bili nesposobni da svoje odluke baziraju iskljucivo na pravu i cinjenicama nego su korisceni mnogi licni motivi pa su jedni drugima namestali da dobiju otkaze sa razlicitim motivima od nekih licnih osveta za nesto u proslosti pa do planova da se na mesto neizabranog sudije dovede neko mladji po krvnom srodstvu blizi onome ko odlucuje. Ocigledno da je svaki clan VSS (sem onih koji su videvsi to istupili iz toga tela) mogao da na taj nacin nepravedno ostavi neizabrano nekoliko sudija i nacin se sigurno doslo do toga da postoji nekoliko stotina onih za koje nije postojao razlog da ne budu izabrani. Onda je bio problem tim ljudima dati neka valjana obrazlozenja pa im nisu davana nikakva jer je nemoguce valjano obrazloziti odluku baziranu na licnim motivima...
Time sto dosli do toga da se sada nepravda ispravlja a ispravljajuci tu nepravdu bice ispravljena odluka i vezana za one koji zaista jesu pravedno smenjeni sa sudijskih funkcija, sto znaci jos jednu izgubljenu sansu da se u sudstvu sredi stanje...
Gospodo iz VSS u ime gradjana ove zemlje SRAM VAS BILO za visoke plate koje primate i za koje niste u stanju izraziti zahvalnost gradjanima ove zemlje sto vam ih placaju tako sto cete povereni posao uraditi CASNO I POSTENO.
STIDITE SE svi !

andrej

pre 12 godina

Ovakvo reagovanje Nate Mesarević ukazuje na činjenicu da mi imamo u državi dvovlašće, jer to nije njen lićni čin ili čin političke, lične ili gradjanske hrabrosti, već odbrana jedne politike u pravosudju na način koji diskvalifikuje odluku Ustavnog suda Srbije koji svojom odlukom ide na ruku političkim suparnicima. Imami vrlo opasno stanje u državi!

Malo tiše, molim

pre 12 godina

Kad bi nešto znala, Nata Mesarević ne bi javno komentarisala odluku Ustavnog suda, jer to nepoštovanje suda, a ministarsvo pravosuđa još manje je smelo da se oglasi. Ako se Ustavni sud bude ignorisao, onda je to kraj. Ministarka pravosuđa, koja nikada nije radila u sudu i imala je godinu dana radnog staža ne-znam-ni-ja-gde, neka kaže kako je to vlada Srbije imala šest potpredsednika, kad Ustav tu funkciju ne predviđa. Zakon o vladi, dakle, bio je neustavan. I ovo poništavanje odluka Visokog saveta nije mešanje u njihovu nadležnost, obrazloženje je jasno nije poštovan zakon: oni koji su odlučivali u prvom stepenu odlučivali su i o žalbama. Pa to i kad sam bio na prvoj godini pravnog, znao sam da nije dozvoljeno. Vlast koja odlazi sada napada Ustavni sud, čime samo dokazuje da nema ništa protiv izreke - posle nas potop. Pravo nije materija o kojoj laici, pošto stave prst na čelo, mogu ovde da pišu svašta. Nije red. "Neka svako okopava svoj vrt" (Kandid, Volter).

GuC

pre 12 godina

Pa ovo je fenomenalno, a kada je VSS nezakonito, protivustavno, nenormalno, režimski preoteo već podnete ustavne žalbe neizabranih sudija "pretvorivši" ih u "obične" žalbe pred VSS?

Zamislite

pre 12 godina

Kad citamo ovakve vesti upitam se gde ja to zivim. Ovde se komentarisu (u negativnom smislu) odluke Ustavnog suda! Meni se ne svidja kako su obuceni i ne svidja mi se sto tu odluku donose sada kada ovi prethodni odose,ali sam na nevidjeno ubedjen da su ti isti "prethodni" unazadili nase pravosudje. No,sve u svemu tragicno. Javasluk morala. Pa sta mi obicni gradjani da ocekujemo...ili ne treba da se brinemo jer je ovako pravosudje bilo namesteno za vrhunske lopove i malverzatore ?

Mik

pre 12 godina

"Reforma" pravosuđa je jedan od najgorih poteza bivše vlasti. Stanje u pravosuđu je gore nego što je bilo, a napravljena je velika moralna i materijalna šteta. Kreatori i izvršioci te sramotne farse, uglavnom politički kvazipravnici, naravno nisu podneli ostavke niti trpe sankcije. Ne znam kako mogu boljima od sebe da gledaju u oči!

nada

pre 12 godina

Pronadjite sajt Ustavnog suda bice vam mnogo jasnije.Ne stoji komentar o dvovlascu sudova o politici...VSS je napravio niz propusta pri razresenju sudija.Procitajte pa komentarisite.

Zoran

pre 12 godina

Ja sam laik ali mi nekako ide Ustavni sud, koji nešto utvrdi da je nešto loše, moraju poštovati oni koji su pogrešili. Sada se i Nata i Vojvođani čude.

skoj

pre 12 godina

ako vec vracaju sistem iz devedesetih onda neka vrate i sudije. Zeleli ste, gledajte...pa jos sedite kuci, idite na izlete umesto sto bi ste izgubili pola sata da glasate. sledeci put pamet al pamet u glavu

ZoranNS

pre 12 godina

Ovaj postupak Ustavnog suda nam govori da je pre reforme bilo sve u redu, biće i Dragani Boljević sve potaman, biće sve po starom, predmeti 10 godina, predmeti nikada rešeni, suđenje po naređenju,a to Ustvani sud već sada radi. Došlo je Vučićevo vreme, sa sudstvom uvodi način očekivan od njega, primenjen dok je bio ministar pravde, ja sam vlast istina je onakva kako je ja tumačim, naredim. A sudije su brži u prestrojavanju od političara, nikada samostalni, uvek na usluzi.

Old Bejli

pre 12 godina

I sad će opet da vrate sve Stojkovićeve udbaše da sude?! I Vidu? Ustav ne valja jer je donet zna se kako. Od njega je gori samo "ustavni sud".

dub

pre 12 godina

Ne može ovaj slučaj da se posmatra crno-belo. Jeste mnogo sudija neosnovano razrešeno, ali su mnogi i zaslužili razrešenje. (Jovan Ristic, 12. jul 2012 20:58)S obzirom kakvo nam je sudstvo verovatno mnogo sudija koji su izabrani nisu to zasluzili ali to je neka druga tema.Stvar je u tome sto je prvi put od 90godine birane partijski podobne sudije.

Nikola Kosanović

pre 12 godina

Jedan od komentatora sebe smatra vrsnim mladim stručnjakom i plaši se da će ostati bez posla. Ako je vrstan pravni stručnjak, i nije od onih koji su studirali desetak i više godina, i nema prosek jedva preko šest, pa makar pravosudni ispit položio sa "zadovoljava" (takvih je najviše, a odličnih svega nekoliko) - ne treba da se plaši. Već ovaj njegov strah pokazuje da za sudiju i nije i da je preko veze to postao. Neko pominje Draganu Boljević, pa bi valjalo da uporedi sebe (pa i ovaj stručnjak koji sam sebe hvali) sa njemim podacima: završila fakultet za 4 godine, prosek 9.24, pravosudni položila sa odličnim. Proglašena za pravnika 2007. u Evropi, izabrana za generalnog sekretara MEDEL-a, dobila titulu "Najevropljanke". Nakon toga mladi stručnjak neka pogleda podatke o Nati Mesarović, koja je 1997. za vreme Miloševića, svakako partijski poslušnik, izabrana za sudiju okružnog suda kada je imala 47 godina (sa 50 godina života mogla se tada prevremeno penzionisati). Prema biografijama koje su objavljene jako malo je izabrano dobrih mladih stručnjaka. Članska karta DS (pre svega, to je bio njihov "zabran") bila je odlučujuća (posle izbora su glumili nestranačke ličnosti).

Dragan

pre 12 godina

Nije pravo rešenje da se vrate na posao i kao da ništa nije bilo. Razrešenim sudijama se mora ponuditi izbor: povratak na posao ili pristojno obeštećenje a za one koji imaju više staža mora se ponuditi i penzionisanje.

&

pre 12 godina

@ZoranNS, 12. jul 2012 19:26
Nisi razumeo. Ova odluka suda ne govori o vremenu pre reforme nego o reformi.
Ova odluka govori da reforma nije u skladu sa pravnim poretkom, sto se videlo iz aviona i nije jedina stvar koju losi politicari lose rade.
Ova odluka ne govori da je pre reforme sve bilo dobro, vec da je reforma uradjena lose.
Pri tome i reformu i postavljenje svih sudija Ustavnog suda je uradila ista stranka, isti ljudi.
Oni su doneli more protivustavnih i protivzakonitih akata, jer ih nije bilo briga.
Vasi komentari su politicko propagandni, ne strucno pravni.

Nikola Kosanović, adv.

pre 12 godina

Уставни суд је због политичког (и физичког вероватно) притиска за време Тадићеве деспотије толерисао тешко безакоње чињено од ВСС све до јула о.г. али је и сада санкционисао новије пропусте ВСС учињене само у поступку одлучивања о приговорима. Зато ова закаснела и правилна одлука неће повратити много од потпуно урушеног ауторитета – овај суд треба укинути као штеточински (а реафирмисати Врховни суд Србије са проширеном надлежношћу на уставну материју).

justice for all

pre 12 godina

(Old Bejli, 12. jul 2012 20:56)
Pa zna se kako je donet:samo 10-tak poslanika u parlamentu je bili protiv,a zatim na referendumu potvrdjen od strane gradjana.Cak su i"veliki reformatori" iz ds-a podrzali novi ustav, mada njima nije smetao ni onaj milosevicev iz 90god.Da nije bilo vlade u kojoj je bio DSS(2004-2007)verovatno bi jos vazio slobin ustav.Demokratama ustav nije bitan ukoliko im ne odgovara oni ga ne postuju.Ustav nije savrsen i podlozan je promenama ali se mora postovati svidelo se to nekom ili ne.A ako politicari koji vode zemlju ne postuju ustav i donose zakone koji nisu u skladu sa ustavom to govori da smo daleko od pravne,demokratske i slobodne drzave.U zadnje 4godine napravljen je (prvi put posle 2000 god)veliki korak unazad u postovanju demokratije,slobode i ljudskih prava.

Mile

pre 12 godina

Pričate besmislice u komentarima a niste čitali Ustav Republike Srbije, Zakon o sudijama,niste čitali ni Odluku Ustavnog suda iz 2009. godine kojom je odlučio da su odredbe o opštem reizboru u skladu za Ustavom Republike Srbije. Neznate ni koje su zakonom propisane nadležnosti VSS a koje USS ali glavno da imate nešto da kažete. Citirani Zakon je u skladu sa odredbama Ustava propisao opšti izbor sudija, tako da termin reizbor ne odgovara baš u potpunosti. Istina je da su sudovi danas ažurniji, da se odluke donose u kraćim rokovima, da su sudije opterećenije ali presude donose u kraćim rokovima. Sudije tokom devedesetih je birala Narodna skupština ali kandidate je suštinski birao lokalni odbor SPS-a, pa to danas nikome ne smeta. Nikome se ne seća da je nakon Ustava iz 1990 bio opšti izbor sudija, kada su mnogo časniji ljudi i vrsni pravnici u Vojvodini ostali bez sudijske funkcije, pa niko nije digao glas. Upravo kolovođe ove harange su postale sudije u 90.-ima tako da o njihovoj podobnosti netreba trošiti reči. Sada će 600 Vučićevih SNS sudija biti vraćeno na posao, a 600 kvalitetnih mladih vrsnih stručnjaka, koji svoj posao odlično rade, biti vraćeni kućama. Zbogom pameti.

vlada

pre 12 godina

ja se još uvek nadam da te sudije i tužioci ipak nece da se vrate. to kakvi su, potvrdjuju i njihovi komentari na ovaj tekst. hrabri su sada, pljuju po nati mesarović. možda zbog načina kako je ta žena sudila legiji, dok su mnogi od njih bagatelisali postupke protiv mnogo manje opasnih likova.

...

pre 12 godina

(Mile, 12. jul 2012 23:19)
Uglavnom se slažem sa većinom komentara i onda izjavite da Vučić vraća 600 snsovih sudija, samim tim priznajete da su sudije birane po partijskoj pripadnosti čim samo snsovci nisu izabrani

skoj

pre 12 godina

ako vec vracaju sistem iz devedesetih onda neka vrate i sudije. Zeleli ste, gledajte...pa jos sedite kuci, idite na izlete umesto sto bi ste izgubili pola sata da glasate. sledeci put pamet al pamet u glavu

ZoranNS

pre 12 godina

Ovaj postupak Ustavnog suda nam govori da je pre reforme bilo sve u redu, biće i Dragani Boljević sve potaman, biće sve po starom, predmeti 10 godina, predmeti nikada rešeni, suđenje po naređenju,a to Ustvani sud već sada radi. Došlo je Vučićevo vreme, sa sudstvom uvodi način očekivan od njega, primenjen dok je bio ministar pravde, ja sam vlast istina je onakva kako je ja tumačim, naredim. A sudije su brži u prestrojavanju od političara, nikada samostalni, uvek na usluzi.

Old Bejli

pre 12 godina

I sad će opet da vrate sve Stojkovićeve udbaše da sude?! I Vidu? Ustav ne valja jer je donet zna se kako. Od njega je gori samo "ustavni sud".

vlada

pre 12 godina

ja se još uvek nadam da te sudije i tužioci ipak nece da se vrate. to kakvi su, potvrdjuju i njihovi komentari na ovaj tekst. hrabri su sada, pljuju po nati mesarović. možda zbog načina kako je ta žena sudila legiji, dok su mnogi od njih bagatelisali postupke protiv mnogo manje opasnih likova.

Mile

pre 12 godina

Pričate besmislice u komentarima a niste čitali Ustav Republike Srbije, Zakon o sudijama,niste čitali ni Odluku Ustavnog suda iz 2009. godine kojom je odlučio da su odredbe o opštem reizboru u skladu za Ustavom Republike Srbije. Neznate ni koje su zakonom propisane nadležnosti VSS a koje USS ali glavno da imate nešto da kažete. Citirani Zakon je u skladu sa odredbama Ustava propisao opšti izbor sudija, tako da termin reizbor ne odgovara baš u potpunosti. Istina je da su sudovi danas ažurniji, da se odluke donose u kraćim rokovima, da su sudije opterećenije ali presude donose u kraćim rokovima. Sudije tokom devedesetih je birala Narodna skupština ali kandidate je suštinski birao lokalni odbor SPS-a, pa to danas nikome ne smeta. Nikome se ne seća da je nakon Ustava iz 1990 bio opšti izbor sudija, kada su mnogo časniji ljudi i vrsni pravnici u Vojvodini ostali bez sudijske funkcije, pa niko nije digao glas. Upravo kolovođe ove harange su postale sudije u 90.-ima tako da o njihovoj podobnosti netreba trošiti reči. Sada će 600 Vučićevih SNS sudija biti vraćeno na posao, a 600 kvalitetnih mladih vrsnih stručnjaka, koji svoj posao odlično rade, biti vraćeni kućama. Zbogom pameti.

matori

pre 12 godina

Nata Mesarević bi posle svega, ako ima makar trunku obraza, morala da podnese neopozivu ostavku... To je moralni čin.
Pošto ima poveću platu, može sebi da priušti i neko jače uže...

Rastko

pre 12 godina

Nata Mesarović ima da pohapsi ceo Ustavni sud! Osim ukoliko je neko ne pretekne pa prvo uhapsi nju. A imaće ko ako Nata brzo ne reaguje: oni slilni poniženi tužioci i sudije s kojima je obrisala noge.

advokat

pre 12 godina

Изгледа да је био неопходан "политички цунами" да Уставни суд поступи у складу са законом. Од самог почетка "реформе правосуђа" сваком професионалцу је било очигледно да је у питању недопустиво поигравање суштинским стварима на којима почива иоле озбиљна држава. И као што сам написао након првог извештаја Европске комисије којим се констатује низ неправилности у "реформи" поставља се питање " И шта ћемо сад?". И да ли ће било ко да сноси било какву одговорност за овакву брљотину?

Pastir Kostja

pre 12 godina

Ko je VSS da komentariše odluku Ustavnog suda?!! Suludo! Nedopustivo! I najzad. Načinjene greške u reformi pravosuđa i njihovo potonje ispravljanje koštalo je i koštaće poreske obveznike u Srbiji koliko miliona evra? Na stranu krivična odgvornost pojedinaca. Ako je ikada bude... Da se razumemo. Ne mislim da je ovakva odluka US ekvivalent hrabrosti i časnosti većeg broja sudija koji stoje iza nje. I oni su vagali. I to dobro. Kasno? Možda. I oni su bili deo tog reformisanog sudstva.

Milan Dj

pre 12 godina

ja sam laik, ali meni logika kaze sledece: ustav je najvisi zakonski propis. odatle proziliazi da je Ustavni sud onaj koji sudi da li je sve u skladu sa najvisim zakonskim propisom. Stoga, sta se buni ova Nata?

Jovan Ristic

pre 12 godina

Ne može ovaj slučaj da se posmatra crno-belo. Jeste mnogo sudija neosnovano razrešeno, ali su mnogi i zaslužili razrešenje.

vostani carice

pre 12 godina

SUD - Produzena ruka vlade Srbije. Nekada ponosna institucija koja je s pocetkom 21. veka promenila svoju osnovnu delatnost DELJENJE PRAVDE u OTIMANJE PARA osiromasenim gradjanima putem raznoraznih inspektorsko-saobracajnih kazni, prevelikih taksi poreza i nameta, a u cilju punjenja drzavne kase usled nedostatka pravih ministara domacina, poslovnih kvalitetnih menadžera i ljudskih politicara.

Zoran

pre 12 godina

Necuveno !!! Dve godine u nazad taj isti Visoki savet pravosudja i advokatsku pripravnicu koja je u proteklom periodu obavljala funkciju ministarke pravde gotovo celokupna strucna javnost u Srbiji, Venecijanska komisija i druga politicko-strucna tela EU UPOZORAVAJU da postupak reizzbora sudija nije uradjen onako kako je morao biti uradjen, drugim recima da je uradjen uz brojne i sustinske propuste... Niti dsu reagovali, niti ih je interesovalo, onako mocne, nedodirljive, arogantne. Ko im je sta mogao ?! Tek danas, kada je Ustavni sud doneo odluku za koju su svi znali da ce je doneti, jer kakvu bi drugu odluku Ustavni sud i mogao doneti a da to ne bude potpuno pomracenje prava u Srbiji, oni reaguju, bune se, lelecu, kukaju... Kazu: uticaj politike, mesanje u nadleznosti, blablablabla.... Kaze narod: Boze daj im bar zdravlja, kada ih vec svacega drugog otarasi....

Stevan

pre 12 godina

Mesarevicka atakuje na ustavni sud,vrsi pritisak sto podrazumeva i krivicnu odgovornost.
da li zena stiti sebe i svog sina,ali je visoko problematicno ponasanje,kao i kolicina novca koji sisaju od gradjana

Pravnik

pre 12 godina

Prosto se divim imbecilnosti i idiotluku ovih ljudi, počevši od onih odbornika vojvodjanske skupštine pa do VSS... Svaki čovek koji se bavim ovim poslovima, ma koliki imbecil bio mora da poznaje bar neke odredbe Ustava, a najbitnije da poznaje to da je Ustav najviši pravni akt ove zemlje. Pa ne postoji Ustav da bi se prilagodjavao hirovima i idiotluku pojedinaca, već kao najviši zakon zemlje. Kako dokazati ljudima da su odluke Ustavnog suda čisto tumačenje ustava i da su ti silni statuti i odlukesamo pravni akti koji moraju biti u skladu sa svim višim aktima. Gdji MESARović je bolje da se bavi profesijom iz svoga prezimena, jer se po ovim izjavama jasno vidi da nije kadra za ovakve funkcije, jer nmg da verujem da neko daje ovakvu izjavu, čak nisam ni mogao do kraja da je pročitam. Isto važi i za odbornike iz Vojvodine. Ustav postoji, odluke Ustavnog suda su konačne i potpuno su u skladu sa Ustavom i svako lice koje daje ovakve izjave treba biti procesuirano zbog narušavanja pravnog poretka Republike Srbije. Ustavom je propisana stalnost sudije i od toga se ne može odtupiti zbog kojekakvih fantomskih razloga koje su družinici gdje Mesarović i Tadića smišljali. Molim lepo, nema pogovora, Ustav možda nije dobar, ali dok je na snazi nema potrebe za ovakvim ispadima pojedinaca, jer ako nisu dovoljno upućeni u svoj posao i Ustav Republike Srbije, ima ko jeste. Pun je Biro....

Igor Mandić

pre 12 godina

Vreme je da Nata Mesarević i Snežana Malović konačno snose odgovornost, krivičnu i materijalnu, za ono što su uradile srpskom pravosuđu i mnogim časnim sudijama i tužiocima i njihovim porodicama.

perun_u

pre 12 godina

Nada Mesarović će da određuje šta je nadležnost ustavnog suda? I evropska unija je kritikovala reformu pravosuđa u kojoj je Mesarović bila jedan od glavnih aktera.

Dragan

pre 12 godina

Nije pravo rešenje da se vrate na posao i kao da ništa nije bilo. Razrešenim sudijama se mora ponuditi izbor: povratak na posao ili pristojno obeštećenje a za one koji imaju više staža mora se ponuditi i penzionisanje.

Vasa

pre 12 godina

Jedna od najužasnijih tekovina vladavine Demokratske stranke - to jest onog u šta se pretvorila posle ubistva Đinđića - upravo je takozvana "reforma sudstva". Biće da je promena vlasti nekima ulila hrabrost da se pobune, što takođe govori o stepenu nezavisnosti dotičnih. Zaista, šta je Ustavni sud radio sve ove godine? Otkud to da reaguje tek sad, kada je potpisan koalicioni sporazum SNS-SPS-URS? Smešno.

Kako god, za vreme DS-ove "reforme sudstva" poverenje u sudove se potpuno izgubilo, i ta "reforma" očigledno nije sprovedena zbog lustracije već zbog pravljenja sudstva kakvo odgovara određenim političkim i ekonomskim krugovima, a nikako građanima.

Nadam se da ćemo uskoro saznati i kako su pisani neki zakoni, poput onog o obezbeđenju i izvršenju, koji kao da je pisan sa namerom da se građanima Srbije - onoj nadmoćnoj, osiromašenoj većini koja nema političkih veza pa da sme da ne plaća komunalije - uteruje strah u kosti privatnim izvršiteljima (koji izvršenje smeju da sprovode i noću i to bez sudskog rešenja!!!) i mogućnošću gubljenja nekretnina čak i za male dugove ("ako se drugačije dug ne može naplatiti"). Tako drakonski i antievropski zakon se ne piše i ne usvaja tek tako. Tu nema priče o nestručnosti ili slučajnosti. Ovde postoji jasna namera. Gospođa Malović i gospodin Homen sigurno znaju u čijem je interesu pisan i donet ovaj zakon, i nadam se da će neko to pitanje postaviti.

andrej

pre 12 godina

Ovakvo reagovanje Nate Mesarević ukazuje na činjenicu da mi imamo u državi dvovlašće, jer to nije njen lićni čin ili čin političke, lične ili gradjanske hrabrosti, već odbrana jedne politike u pravosudju na način koji diskvalifikuje odluku Ustavnog suda Srbije koji svojom odlukom ide na ruku političkim suparnicima. Imami vrlo opasno stanje u državi!

Malo tiše, molim

pre 12 godina

Kad bi nešto znala, Nata Mesarević ne bi javno komentarisala odluku Ustavnog suda, jer to nepoštovanje suda, a ministarsvo pravosuđa još manje je smelo da se oglasi. Ako se Ustavni sud bude ignorisao, onda je to kraj. Ministarka pravosuđa, koja nikada nije radila u sudu i imala je godinu dana radnog staža ne-znam-ni-ja-gde, neka kaže kako je to vlada Srbije imala šest potpredsednika, kad Ustav tu funkciju ne predviđa. Zakon o vladi, dakle, bio je neustavan. I ovo poništavanje odluka Visokog saveta nije mešanje u njihovu nadležnost, obrazloženje je jasno nije poštovan zakon: oni koji su odlučivali u prvom stepenu odlučivali su i o žalbama. Pa to i kad sam bio na prvoj godini pravnog, znao sam da nije dozvoljeno. Vlast koja odlazi sada napada Ustavni sud, čime samo dokazuje da nema ništa protiv izreke - posle nas potop. Pravo nije materija o kojoj laici, pošto stave prst na čelo, mogu ovde da pišu svašta. Nije red. "Neka svako okopava svoj vrt" (Kandid, Volter).

...

pre 12 godina

(Mile, 12. jul 2012 23:19)
Uglavnom se slažem sa većinom komentara i onda izjavite da Vučić vraća 600 snsovih sudija, samim tim priznajete da su sudije birane po partijskoj pripadnosti čim samo snsovci nisu izabrani

Milan Krstić

pre 12 godina

Reorganizacija sudstva je trebala da doprinese boljem sudstvu ali nije...u pitanju su ljudi na svim nivoima sudske lestvice...sudija treba da bude hrabar,nepotkupljiv i da donosi pravedne i oštre kazne a ne da zbog straha od bahatih smanjuje kazne...sudije koje su ostale padaju s nogu od posla...u mnogim sudovima radnici isto ostaju prekovremeno i to im se ne plača...mnogi ne rade na onom mestu na kome bi po sistematizaciji trebalo da budu...mnogi krše zakon o zabrani pušenja i to opet po svim nivoima...sadašnja služba i zakon ne može da efikasno zaštiti sudije...demokratija i borba protiv kriminala ne može zajedno...interesne grupe ljudi su zato i donele ovakve zakone da mogu da se igraju sa zakonom i da na tome mlate ogromne pare a da kriminalci budu osioni i bahati...

Neizabrani tužilac

pre 12 godina

Isplivaće ovde još dosta prljavog veša, ali neka, nek se glože,intresantno ih je posmatrati šta čine kako bi opstali i u novoj vlasti. Ukucali bi nas pod zemlju još 2 metra, i jedni i drugi, fućka im se, al' eto, dok jedni misle da će opstati doslednošću, drugi misle da će to učiniti(ne)blagovremenim prestrojavanjem tamo gde inače i treba da budu. Na strani Ustava i Zakona.
Da bi informacija bila kompletna pročitajte saopštenje VSS objavljeno na njihovom sajtu.
LINK http://www.vss.sud.rs/Saopstenja.htm

Jovan Spasojevic

pre 12 godina

Kako moze Nata(na kvadrat mi plata) da prica o mesanju u nadleznost. Sta onda predstavlja pretvranje ustavne zalbe u prigovor vss. Da li je to bilo protivustavno??? Mlada pripravnica Maca i Nata(na kvadrat mi plata) morace da odgovaraju. Zveckaju lisice i bukagije!!!

GuC

pre 12 godina

Pa ovo je fenomenalno, a kada je VSS nezakonito, protivustavno, nenormalno, režimski preoteo već podnete ustavne žalbe neizabranih sudija "pretvorivši" ih u "obične" žalbe pred VSS?

Mik

pre 12 godina

"Reforma" pravosuđa je jedan od najgorih poteza bivše vlasti. Stanje u pravosuđu je gore nego što je bilo, a napravljena je velika moralna i materijalna šteta. Kreatori i izvršioci te sramotne farse, uglavnom politički kvazipravnici, naravno nisu podneli ostavke niti trpe sankcije. Ne znam kako mogu boljima od sebe da gledaju u oči!

dub

pre 12 godina

Ne može ovaj slučaj da se posmatra crno-belo. Jeste mnogo sudija neosnovano razrešeno, ali su mnogi i zaslužili razrešenje. (Jovan Ristic, 12. jul 2012 20:58)S obzirom kakvo nam je sudstvo verovatno mnogo sudija koji su izabrani nisu to zasluzili ali to je neka druga tema.Stvar je u tome sto je prvi put od 90godine birane partijski podobne sudije.

Zamislite

pre 12 godina

Kad citamo ovakve vesti upitam se gde ja to zivim. Ovde se komentarisu (u negativnom smislu) odluke Ustavnog suda! Meni se ne svidja kako su obuceni i ne svidja mi se sto tu odluku donose sada kada ovi prethodni odose,ali sam na nevidjeno ubedjen da su ti isti "prethodni" unazadili nase pravosudje. No,sve u svemu tragicno. Javasluk morala. Pa sta mi obicni gradjani da ocekujemo...ili ne treba da se brinemo jer je ovako pravosudje bilo namesteno za vrhunske lopove i malverzatore ?

nada

pre 12 godina

Pronadjite sajt Ustavnog suda bice vam mnogo jasnije.Ne stoji komentar o dvovlascu sudova o politici...VSS je napravio niz propusta pri razresenju sudija.Procitajte pa komentarisite.

Zoran

pre 12 godina

Ja sam laik ali mi nekako ide Ustavni sud, koji nešto utvrdi da je nešto loše, moraju poštovati oni koji su pogrešili. Sada se i Nata i Vojvođani čude.

Srle

pre 12 godina

Da je gomilu sudija trebalo razresiti to je tacno i jeste trebalo, ali da kao i sve u ovoj zemlji i taj posao ljudi koji su odabrani da ga urade nisu uradili casno i posteno je takodje tacno. Zasigurno su mnogi medju onima koji su odlicivali bili nesposobni da svoje odluke baziraju iskljucivo na pravu i cinjenicama nego su korisceni mnogi licni motivi pa su jedni drugima namestali da dobiju otkaze sa razlicitim motivima od nekih licnih osveta za nesto u proslosti pa do planova da se na mesto neizabranog sudije dovede neko mladji po krvnom srodstvu blizi onome ko odlucuje. Ocigledno da je svaki clan VSS (sem onih koji su videvsi to istupili iz toga tela) mogao da na taj nacin nepravedno ostavi neizabrano nekoliko sudija i nacin se sigurno doslo do toga da postoji nekoliko stotina onih za koje nije postojao razlog da ne budu izabrani. Onda je bio problem tim ljudima dati neka valjana obrazlozenja pa im nisu davana nikakva jer je nemoguce valjano obrazloziti odluku baziranu na licnim motivima...
Time sto dosli do toga da se sada nepravda ispravlja a ispravljajuci tu nepravdu bice ispravljena odluka i vezana za one koji zaista jesu pravedno smenjeni sa sudijskih funkcija, sto znaci jos jednu izgubljenu sansu da se u sudstvu sredi stanje...
Gospodo iz VSS u ime gradjana ove zemlje SRAM VAS BILO za visoke plate koje primate i za koje niste u stanju izraziti zahvalnost gradjanima ove zemlje sto vam ih placaju tako sto cete povereni posao uraditi CASNO I POSTENO.
STIDITE SE svi !

justice for all

pre 12 godina

(Old Bejli, 12. jul 2012 20:56)
Pa zna se kako je donet:samo 10-tak poslanika u parlamentu je bili protiv,a zatim na referendumu potvrdjen od strane gradjana.Cak su i"veliki reformatori" iz ds-a podrzali novi ustav, mada njima nije smetao ni onaj milosevicev iz 90god.Da nije bilo vlade u kojoj je bio DSS(2004-2007)verovatno bi jos vazio slobin ustav.Demokratama ustav nije bitan ukoliko im ne odgovara oni ga ne postuju.Ustav nije savrsen i podlozan je promenama ali se mora postovati svidelo se to nekom ili ne.A ako politicari koji vode zemlju ne postuju ustav i donose zakone koji nisu u skladu sa ustavom to govori da smo daleko od pravne,demokratske i slobodne drzave.U zadnje 4godine napravljen je (prvi put posle 2000 god)veliki korak unazad u postovanju demokratije,slobode i ljudskih prava.

Nikola Kosanović

pre 12 godina

Jedan od komentatora sebe smatra vrsnim mladim stručnjakom i plaši se da će ostati bez posla. Ako je vrstan pravni stručnjak, i nije od onih koji su studirali desetak i više godina, i nema prosek jedva preko šest, pa makar pravosudni ispit položio sa "zadovoljava" (takvih je najviše, a odličnih svega nekoliko) - ne treba da se plaši. Već ovaj njegov strah pokazuje da za sudiju i nije i da je preko veze to postao. Neko pominje Draganu Boljević, pa bi valjalo da uporedi sebe (pa i ovaj stručnjak koji sam sebe hvali) sa njemim podacima: završila fakultet za 4 godine, prosek 9.24, pravosudni položila sa odličnim. Proglašena za pravnika 2007. u Evropi, izabrana za generalnog sekretara MEDEL-a, dobila titulu "Najevropljanke". Nakon toga mladi stručnjak neka pogleda podatke o Nati Mesarović, koja je 1997. za vreme Miloševića, svakako partijski poslušnik, izabrana za sudiju okružnog suda kada je imala 47 godina (sa 50 godina života mogla se tada prevremeno penzionisati). Prema biografijama koje su objavljene jako malo je izabrano dobrih mladih stručnjaka. Članska karta DS (pre svega, to je bio njihov "zabran") bila je odlučujuća (posle izbora su glumili nestranačke ličnosti).

&

pre 12 godina

@ZoranNS, 12. jul 2012 19:26
Nisi razumeo. Ova odluka suda ne govori o vremenu pre reforme nego o reformi.
Ova odluka govori da reforma nije u skladu sa pravnim poretkom, sto se videlo iz aviona i nije jedina stvar koju losi politicari lose rade.
Ova odluka ne govori da je pre reforme sve bilo dobro, vec da je reforma uradjena lose.
Pri tome i reformu i postavljenje svih sudija Ustavnog suda je uradila ista stranka, isti ljudi.
Oni su doneli more protivustavnih i protivzakonitih akata, jer ih nije bilo briga.
Vasi komentari su politicko propagandni, ne strucno pravni.

Nikola Kosanović, adv.

pre 12 godina

Уставни суд је због политичког (и физичког вероватно) притиска за време Тадићеве деспотије толерисао тешко безакоње чињено од ВСС све до јула о.г. али је и сада санкционисао новије пропусте ВСС учињене само у поступку одлучивања о приговорима. Зато ова закаснела и правилна одлука неће повратити много од потпуно урушеног ауторитета – овај суд треба укинути као штеточински (а реафирмисати Врховни суд Србије са проширеном надлежношћу на уставну материју).