Nedelja, 04.02.2024.

10:59

Za ovaj posao plata može da vam bude 2.000 evra i to bez fakulteta: Hitno potrebni radnici

Potraga za auto-mehaničarima je velika, zarade i do 200.000 dinara, a ponuda minimalna.

Izvor: Blic/Marija Lekiæ

Za ovaj posao plata može da vam bude 2.000 evra i to bez fakulteta: Hitno potrebni radnici IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

krajisnik

pre 7 meseci

avaks@
Brate i ja sam u Nemačkoj.
Ali da dam majstoru u Srbiji "hiljadu, dve" za posao koji bi meni oduzeo celi dan?
Nema smisla.
Na kraju krajeva, platim koliko čovjek traži,a ako sam zadovoljan, uvijek i počastim.
Za crvenu u Srbiji više ne možeš ništa kupiti.

Marko

pre 7 meseci

(avaks, 04. februar 2024 17:05)
Znaci tvoj dan godisnjeg kosta 1000-2000din.
Vidis to je interesantno otisao si iz Srbije zato sto je izmedju ostalog mala plata i sad kad dolazis kod svojih zemljaka ti njegov rad cenis 1000-2000din a mora da poskida brdo delova zbog nepristupacnosti.
Bavim se ovim poslom 6 godina tehnicar sam u jednoj automobilskoj korporaciji i imam svoju garazu gde radim privatno, i takvih kao ti sam se nagledao koliko oces, takvima kao tebi bih rekao ajde ti druze na kapiju gde si usao, dolazite ovde da vam se resi problem za dzabe, a za isti taj posao u Nemackoj bi platio 100-200e samo za defektazu plus ruke.
Elem, posto nije to ni tema ovog clanka, ko radi u firmama(ovlasceni, neovlasceni) servis plate se krecu od 800e do 1500e, privatno ko ima znanje i musterije, zavisi od poslova koji se rade taj mesec moze da se uzme par tih plata zavisi da li neko radi 8-16 sati dnevno. Pozdrav

dial up

pre 7 meseci

Pa dobro ne treba mu fakultet ali treba da zna da popravlja auto, pa onda alat jer bez dobrog alata nema ni zanata, nije baš da pare padaju s neba i da samo bereš dvehiljadarke, ali eto može da se živi ko voli da majstoriše

infoman

pre 7 meseci

A zasto bi lekar trebao da ima veću platu od mehaničara ? To sto je učio ne mora da znaci da treba i vise da zaradjuje. Ucio je i taj majstor zanat nekad najvise na greskama koje se skupo plaćaju. Nema logike da se razmislja da lekar mora da vise zaradjuje. Ponuda i potražnja to je to. Nema vise socijalizma, sada je kapitalizam naviknite se na to. Nema vise lezanja i primanja plata.

Raja

pre 7 meseci

@Ne znam da li ste me razumeli
Odličan komentar. Od prvog dana na poslu, nastavio sam kao mlad inžinjer da učim od iskusnih tehničara, majstora i inžinjera. Vredelo je. Hvala im svuma.

XXL

pre 7 meseci

Računajte i da servisere automehaničare stalno kažnjavaju inspektori što kažu - moram da ti pišem kaznu. Tako da su i reketirani od države sem onih što rade po garažama ...

matori

pre 7 meseci

@A gde automehanicar ima platu 2000 evra u Srbiji? Voleo bih da znam. Koliko kosta njegov sat rada kada ima toliku platu, koje automobile radi a koliko gazda ima koristi od tog radnika? Pod ovim ne racunam vlasnike autoservisa, nego zaposlene automehanicare.
(Sitna Slova, 04. februar 2024 17:21)

ovaj što meni održava aute ( još uvek ne popravlja na svu sreću) , ima i daleko više. da je dobar, jeste, ali je i skuplji od drugih. mada mene auto nikad nije ostavio, a komšiju koji auto održava kod drugog jeftinijeg majstora, auto ostavio dva dana posle izlaska iz radionice i to 500 km od kuće. na kraju je konstatovao da ovaj moj i nije skup, sa obzirom na sve troškove koje je kasnije imao sa šlepom i popravkom ponovo. jednostavno, majstor preventivno ti uradi neke stvari kad vidi ili čuje da je nešto blizu kraja. i naravno, kada čuje i kada mu opišeš šta se dešava, majstor zna šta je kvar pre nego ga priključi na dijagnostiku.

XYZ

pre 7 meseci

@(continental drift, 04. februar 2024 11:57): slažem se da je plata lekara mala, ali zašto zarada automehaničara ne bi bila tolika. U USA dobar vodoinstalater (“plumber”) vozi “truck” od preko $100,000, ogromnu kuću, ima veliki gliser. Primer mog automehaničara koji ima 5 kuca u Kaliforniji (LA), dva glisera i da ne nabrajam šta već (informacija iz prve ruke; njegov sin najbolji drug mom sinu), sto je mnogo više od mnogih lekara (izuzimam one vrhunske). Ne treba da bude problem da neko zaradi od svog rada, niko nije kriv sto država tretira svoje lekare ovako (ne pitate se koliko zaradjuju lekari koji u Srbiji imaju privatne klinike).

Sitna Slova

pre 7 meseci

A gde automehanicar ima platu 2000 evra u Srbiji? Voleo bih da znam. Koliko kosta njegov sat rada kada ima toliku platu, koje automobile radi a koliko gazda ima koristi od tog radnika? Pod ovim ne racunam vlasnike autoservisa, nego zaposlene automehanicare.

matori

pre 7 meseci

@To zanati, stručne škole i više škole ne mogu da daju visprenim polaznicima.

(Ne znam da li ste me razumeli, 04. februar 2024 15:44)

nemoj da podcenjuješ "više škole".
to što sam ja crtao i konstruisao sa višom školom, neke kolege sa celim faxom od 5 godina su samo sanjali. a da ti ne pričam da smo u firmi imali ekipu tehničara sa V stepenom (VKV konstruktori) koji su znali svakakva čuda, koja svršeni student nema pojma. to je bio projekat firme sa kraja 70- ih, kada je falilo inženjera, organizovali su profesore sa fakulteta da osposobe odabrane tehničare za konstrukciju i druge inženjerske poslove u oblasti kojim se firma bavila ( mašinska firma) dve godine su profesori radili sa tim ljudima, a ovi su postali "babaroge". imao sam sreću krajem 90-ih kada sam se zaposlio imam par njih koji su mi pokazali neke stvari koje se u školi ne uče. ali svi su znali i sve proračune i literaturu potrebnu za date konstrukcije. neki su otišli u inostranstvo i zaradili lepu lovu od svog znanja. generalno, fax je jači. ali za konstrukciju je potrebna neka vizija u prostoru, a neki sa fakultetom to nemaju. nemaju neki ni sa višom školom. na kraju su ovi sa faxom, a ne talentovani za struku, otišli u školu da predaju mašinske predmete, fiziku i matematiku...

avaks

pre 7 meseci

Pitam ga jacina struje je koliko Volti? On mi opet ponovi isto.

Okrenem se i kazem dovidjenja. Ne znaju osnove o struji.
(avaks, 04. februar 2024 12:55)

Ti druze ne znas osnovne stvari o elektrotehnici
“Jacina” struje se izrazava u Amperima
A razlika potencijala iliti napon se izrazava u Voltima
Pre nego sto pocnes da pljujes druge, kreni od sebe, uostalom kad “znas” bolje od majstora popravljaj sam
(Marko, 04. februar 2024 16:20)

Naprotiv. Pitvrdio si da ja znam neke osnovne stvari o elektrotehnici a da "majstor" koga sam ti opisao ne zna osnove o elektrotehnici. Da si citao sa razumevanjem, shvatio bi da sam napisao da je on meni govorio, da je jacina struje izrazena u voltima. Na sta sam ja njega pitao ponovo, misleci da je u pitanju njegov lapsus a ne neznanje ali ispostavilo se da je neznanje. Znaci to nije moja tvrdnja nego njegova tvrdnja zbog koje sam mu rekao dovidjenja.

U pitanju je bio problem sa bombinama ili svecicama. A majstoru sam otisao zbog nepristupacnosti. Racunao sam da je bolje da dam majstoru 1000-2000 dinara nego da prljam ruke i mozda polomim nesto i slicno. Na kraju sam i promenio sam ali sam bukvalno morao da skidam kuciste filtera vazduha, akumulator i sva creva koja su blokirala pristup. Izgubio sam celi dan godisnjeg osmora na taj posao. Radim u nemackoj i vreme u Srbiji ne bi da trosim na takve gluposti.

Uglavnom da sumiram. Kada citas nesto pokusaj da cistas sa razumevanjem.

Ds

pre 7 meseci

2 000 evra nije isto i 200 000 dinara
Jel neto ili bruto?
Radi se i subotom a i skacete na poziv. Sve se to lepo plati, ali nije bez lomljenja kicme.
Sve sto ste danas naucili o opravci, moze da ne vazi sutra uz novi softver na kolima. Neki delovi budu suludo skupi.
Dobar procenat novih kola su hibridi, imaju zapaljive baterije i rade na vise od 48 volti. Ako niste vrlo pazljivi moze ozbiljno da vas sokira struja iako radite nesto trivijalno.
Na kraju, bice dobro placen posao, ali sa puno razloga je tako. Saberi-oduzmi, bolje da vozite kamion za 2500

Marko

pre 7 meseci

Pitam ga jacina struje je koliko Volti? On mi opet ponovi isto.

Okrenem se i kazem dovidjenja. Ne znaju osnove o struji.
(avaks, 04. februar 2024 12:55)

Ti druze ne znas osnovne stvari o elektrotehnici
“Jacina” struje se izrazava u Amperima
A razlika potencijala iliti napon se izrazava u Voltima
Pre nego sto pocnes da pljujes druge, kreni od sebe, uostalom kad “znas” bolje od majstora popravljaj sam

Troicki

pre 7 meseci

"Mladi se često odlučuju za poslove softverskih inženjera, više nego za zanate."

Haha, kao da je to isto, inzenjer i zanatlija, kao probudi se mlad covek jedno jutro i bira da li ce u software inzinjere ili automehanicare. Presmesno.

Da bi bilo inzinjer (Dipl.-Ing) moras studirati 10 semestara, uraditi diplomski itd.

Ne znam da li ste me razumeli

pre 7 meseci

Neka me neko ispravi ako gresim.Zavrsavanjem fakulteta neznaci da je neko pametan ,superioran vec strucniji za oblast koju je studirao.U zemlji gde je dovoljno mahati samo diplomama a bez trunke strucnosti i znanja nemoze biti bolje.Ovo je zbog naslova ovog clanka.Prvo znanje iskustvo,posvecenos poslu pa ako sve to ima onda prica o diplomama i fakultetima.
(Ko, 4. februar 2024 13:42)

Evo da Vas ispravim.


Fakultet ljudima daje bazično znanje, sa kojim mogu da rade na mnogim poslovima, pa čak mogu da budu i sjajne zanatlije.

Međutim, zvanje inženjera, onog pravog, znači da ste sposobni da kreirate nove stvari, koje niko do sada nije kreirao.

To zanati, stručne škole i više škole ne mogu da daju visprenim polaznicima.

Sa druge strane, kada bi se sve učilo na fakultetu, fakultet bi trajao bar 50 godina.

Fakultet služi da razumete pojave i da umete da koristite literaturu i ta diploma nIkome ništa ne garantuje.

Moja malenkost je završila odsek za betonske konstrukcije na smeru za konstrukcije, na GF u Beogradu

i moram da Vam kažem da sam sa velikim zadovoljstvom, kao mlad inženjer, stajao uz vrhunske armirače, tesare, zidare i ostale zanatlije, od kojih sam naučio njihov zanat - da posmatram i razumem.

Janko

pre 7 meseci

Porediti softverski inzenjering sa auto mehanikom je suludo... jedan dobar softverski inzenjer ce nauciti mehaniraski posao za mesec, dok obrnuto se nece desiti nikad

Aca

pre 7 meseci

@norge-Ne radi se o proseku u osnovnoj školi već o manjku logike kod poslodavaca. U školi sam bio srednje ocenjen djak, pametan sam, govorim 2 strana jezika i imam IQ 120 (testiran od strane stručnog osoblja) Problem je u logici- gde će osoba da stekne radno iskustvo ako radi neki sasvim drugi posao od onog za koji se školovala? Onda pročitam članak gde piše da nedostaje mehaničara, molera, varioca itd. Sistem školovanja je promašaj, logika poslodavca suprotna od moje i ne vidim naznake da će se išta promeniti!

era s onog sveta

pre 7 meseci

Mislim da je tema promasena. Mehanicara ce treba manje i manje. Elektricara ce trebati sve vise i vise, elektronicara… Limara kao i do sada. Napadaju nas elektro vozila, mehanika je zameniti ulje u kocnicama dok i to ne prevace na elektroniku.

Aca

pre 7 meseci

Nedostaju auto-mehaničari!!! Pa naravno kada vlasnici auto-servisa traže majstore sa iskustvom a pitanje je gde će novopečeni mehaničar da stekne iskustvo ako nigde ne radi? Na času praktične nastave u školi smo turpijali jedan komad metala 6 meseci da bi napravili čekić a na praksi u IMR-u u Rakovici smo majstorima kuvali kafu I brisali alat. Kada sam nakon završetka srednje škole tražio posao, svi vlasnici auto-servisa koje sam zvao su tražili mehaničara sa iskustvom! Na kraju sam digao ruke I od mehanike i mašinstva i danas jedino što znam je da zamenim gume na autu. Džaba i školovanje i diploma i ljubav prema autima kada u Srbiji ništa ne funkcioniše i ništa nema logike.

Ko

pre 7 meseci

Neka me neko ispravi ako gresim.Zavrsavanjem fakulteta neznaci da je neko pametan ,superioran vec strucniji za oblast koju je studirao.U zemlji gde je dovoljno mahati samo diplomama a bez trunke strucnosti i znanja nemoze biti bolje.Ovo je zbog naslova ovog clanka.Prvo znanje iskustvo,posvecenos poslu pa ako sve to ima onda prica o diplomama i fakultetima.

Zare

pre 7 meseci

Zemlja gde automehanicar ima 2K a lekar 1.5K (valjda).
(continental drift)

Automehanicari zvanicno imaju 45k platu tj minimalac, posto nekucaju fiskalne i uzimaju kes. Isto tako lekari imaju zvanicno platu 120k ali dobijaju poklone legalno bar 500e po operaciji plus rade i u privatnim ordinacijama. Nezvanicno automehanicar zaradi do 2.000e a lekari 4.000e.

continental drift - what a nick, wooooow

pre 7 meseci

Zemlja gde automehanicar ima 2K a lekar 1.5K (valjda).
, 4. februar 2024 11:57)

Pri (pa) glup sam. Ako moze pojasnjenje sta je 2K, 1.5K? Za 3K znam - treci kanal RTS-a, bio sam tinejdzer-omladinac kada je pocelo emitovanje.

Gagi

pre 7 meseci

Lepše i kulturnije je tipkati tastaturu, piskarati ili biti fitnes instruktor...
Mehaničar uvek ima prljave ruke, masne, često i povrede, na glavu mu ispod dizalice curi, gorivo, ulje, antifriz.... Treba i on da pristojno zarađuje da može da priušti odmor na moru, kuću, školovanje deci, dobar auto.

Dule Kadirov

pre 7 meseci

90% onih koji se zovu mehaničarima ne umeju da nadju kvar nego "Aj da zamenimo ovo pa da vidimo" pa ako nije onda menjaj dalje dok ne ubodu. Npr.sumnjaju neki senzor neispavan i menjaj, a ne umeju da testiraju senzor na koji sumnjaju pre toga. Kolega vozio kod tri majstora niko nije znao šta je, tek četvrti se setio da proveri kompesiju i našao da popustio dihtung glave. Ja vozio kod 10 majstora niko nije znao šta je, na kraju sam prodao auto za pola prosečne cene sa nerešenim problemom. Još je u pitanju atmosferski benzinac star 20 godina a ne neki high tec novi sa 10 kompjutera

avaks

pre 7 meseci

Уз савремену опрему за дијагностику и специфичан алат за монтажу/демонтажу, аутомеханичарима не треба никаква школа.Електроника им лоцира квар,електронски каталог исчита неопходне делове које треба променити јер се покварени не могу поправити,алат у руке - и мењај.Нема поправљања.
(Жута Оса, 04. februar 2024 11:52)

Itekako im treba treba skola. Odem kod autoelektricara i on mi objasnjava ulogu bombine i svecica i kako je problem u autu sto je struja koja dolazi iz akumulazota "jacine ovoliko ili onoliko-onolilo volti".

Pitam ga jacina struje je koliko Volti? On mi opet ponovi isto.

Okrenem se i kazem dovidjenja. Ne znaju osnove o struji.

Жута Оса

pre 7 meseci

Уз савремену опрему за дијагностику и специфичан алат за монтажу/демонтажу, аутомеханичарима не треба никаква школа.Електроника им лоцира квар,електронски каталог исчита неопходне делове које треба променити јер се покварени не могу поправити,алат у руке - и мењај.Нема поправљања.

Dule Kadirov

pre 7 meseci

90% onih koji se zovu mehaničarima ne umeju da nadju kvar nego "Aj da zamenimo ovo pa da vidimo" pa ako nije onda menjaj dalje dok ne ubodu. Npr.sumnjaju neki senzor neispavan i menjaj, a ne umeju da testiraju senzor na koji sumnjaju pre toga. Kolega vozio kod tri majstora niko nije znao šta je, tek četvrti se setio da proveri kompesiju i našao da popustio dihtung glave. Ja vozio kod 10 majstora niko nije znao šta je, na kraju sam prodao auto za pola prosečne cene sa nerešenim problemom. Još je u pitanju atmosferski benzinac star 20 godina a ne neki high tec novi sa 10 kompjutera

Aca

pre 7 meseci

Nedostaju auto-mehaničari!!! Pa naravno kada vlasnici auto-servisa traže majstore sa iskustvom a pitanje je gde će novopečeni mehaničar da stekne iskustvo ako nigde ne radi? Na času praktične nastave u školi smo turpijali jedan komad metala 6 meseci da bi napravili čekić a na praksi u IMR-u u Rakovici smo majstorima kuvali kafu I brisali alat. Kada sam nakon završetka srednje škole tražio posao, svi vlasnici auto-servisa koje sam zvao su tražili mehaničara sa iskustvom! Na kraju sam digao ruke I od mehanike i mašinstva i danas jedino što znam je da zamenim gume na autu. Džaba i školovanje i diploma i ljubav prema autima kada u Srbiji ništa ne funkcioniše i ništa nema logike.

Zare

pre 7 meseci

Zemlja gde automehanicar ima 2K a lekar 1.5K (valjda).
(continental drift)

Automehanicari zvanicno imaju 45k platu tj minimalac, posto nekucaju fiskalne i uzimaju kes. Isto tako lekari imaju zvanicno platu 120k ali dobijaju poklone legalno bar 500e po operaciji plus rade i u privatnim ordinacijama. Nezvanicno automehanicar zaradi do 2.000e a lekari 4.000e.

Gagi

pre 7 meseci

Lepše i kulturnije je tipkati tastaturu, piskarati ili biti fitnes instruktor...
Mehaničar uvek ima prljave ruke, masne, često i povrede, na glavu mu ispod dizalice curi, gorivo, ulje, antifriz.... Treba i on da pristojno zarađuje da može da priušti odmor na moru, kuću, školovanje deci, dobar auto.

avaks

pre 7 meseci

Уз савремену опрему за дијагностику и специфичан алат за монтажу/демонтажу, аутомеханичарима не треба никаква школа.Електроника им лоцира квар,електронски каталог исчита неопходне делове које треба променити јер се покварени не могу поправити,алат у руке - и мењај.Нема поправљања.
(Жута Оса, 04. februar 2024 11:52)

Itekako im treba treba skola. Odem kod autoelektricara i on mi objasnjava ulogu bombine i svecica i kako je problem u autu sto je struja koja dolazi iz akumulazota "jacine ovoliko ili onoliko-onolilo volti".

Pitam ga jacina struje je koliko Volti? On mi opet ponovi isto.

Okrenem se i kazem dovidjenja. Ne znaju osnove o struji.

Ne znam da li ste me razumeli

pre 7 meseci

Neka me neko ispravi ako gresim.Zavrsavanjem fakulteta neznaci da je neko pametan ,superioran vec strucniji za oblast koju je studirao.U zemlji gde je dovoljno mahati samo diplomama a bez trunke strucnosti i znanja nemoze biti bolje.Ovo je zbog naslova ovog clanka.Prvo znanje iskustvo,posvecenos poslu pa ako sve to ima onda prica o diplomama i fakultetima.
(Ko, 4. februar 2024 13:42)

Evo da Vas ispravim.


Fakultet ljudima daje bazično znanje, sa kojim mogu da rade na mnogim poslovima, pa čak mogu da budu i sjajne zanatlije.

Međutim, zvanje inženjera, onog pravog, znači da ste sposobni da kreirate nove stvari, koje niko do sada nije kreirao.

To zanati, stručne škole i više škole ne mogu da daju visprenim polaznicima.

Sa druge strane, kada bi se sve učilo na fakultetu, fakultet bi trajao bar 50 godina.

Fakultet služi da razumete pojave i da umete da koristite literaturu i ta diploma nIkome ništa ne garantuje.

Moja malenkost je završila odsek za betonske konstrukcije na smeru za konstrukcije, na GF u Beogradu

i moram da Vam kažem da sam sa velikim zadovoljstvom, kao mlad inženjer, stajao uz vrhunske armirače, tesare, zidare i ostale zanatlije, od kojih sam naučio njihov zanat - da posmatram i razumem.

Troicki

pre 7 meseci

"Mladi se često odlučuju za poslove softverskih inženjera, više nego za zanate."

Haha, kao da je to isto, inzenjer i zanatlija, kao probudi se mlad covek jedno jutro i bira da li ce u software inzinjere ili automehanicare. Presmesno.

Da bi bilo inzinjer (Dipl.-Ing) moras studirati 10 semestara, uraditi diplomski itd.

Janko

pre 7 meseci

Porediti softverski inzenjering sa auto mehanikom je suludo... jedan dobar softverski inzenjer ce nauciti mehaniraski posao za mesec, dok obrnuto se nece desiti nikad

Ko

pre 7 meseci

Neka me neko ispravi ako gresim.Zavrsavanjem fakulteta neznaci da je neko pametan ,superioran vec strucniji za oblast koju je studirao.U zemlji gde je dovoljno mahati samo diplomama a bez trunke strucnosti i znanja nemoze biti bolje.Ovo je zbog naslova ovog clanka.Prvo znanje iskustvo,posvecenos poslu pa ako sve to ima onda prica o diplomama i fakultetima.

Aca

pre 7 meseci

@norge-Ne radi se o proseku u osnovnoj školi već o manjku logike kod poslodavaca. U školi sam bio srednje ocenjen djak, pametan sam, govorim 2 strana jezika i imam IQ 120 (testiran od strane stručnog osoblja) Problem je u logici- gde će osoba da stekne radno iskustvo ako radi neki sasvim drugi posao od onog za koji se školovala? Onda pročitam članak gde piše da nedostaje mehaničara, molera, varioca itd. Sistem školovanja je promašaj, logika poslodavca suprotna od moje i ne vidim naznake da će se išta promeniti!

continental drift - what a nick, wooooow

pre 7 meseci

Zemlja gde automehanicar ima 2K a lekar 1.5K (valjda).
, 4. februar 2024 11:57)

Pri (pa) glup sam. Ako moze pojasnjenje sta je 2K, 1.5K? Za 3K znam - treci kanal RTS-a, bio sam tinejdzer-omladinac kada je pocelo emitovanje.

XYZ

pre 7 meseci

@(continental drift, 04. februar 2024 11:57): slažem se da je plata lekara mala, ali zašto zarada automehaničara ne bi bila tolika. U USA dobar vodoinstalater (“plumber”) vozi “truck” od preko $100,000, ogromnu kuću, ima veliki gliser. Primer mog automehaničara koji ima 5 kuca u Kaliforniji (LA), dva glisera i da ne nabrajam šta već (informacija iz prve ruke; njegov sin najbolji drug mom sinu), sto je mnogo više od mnogih lekara (izuzimam one vrhunske). Ne treba da bude problem da neko zaradi od svog rada, niko nije kriv sto država tretira svoje lekare ovako (ne pitate se koliko zaradjuju lekari koji u Srbiji imaju privatne klinike).

era s onog sveta

pre 7 meseci

Mislim da je tema promasena. Mehanicara ce treba manje i manje. Elektricara ce trebati sve vise i vise, elektronicara… Limara kao i do sada. Napadaju nas elektro vozila, mehanika je zameniti ulje u kocnicama dok i to ne prevace na elektroniku.

Marko

pre 7 meseci

(avaks, 04. februar 2024 17:05)
Znaci tvoj dan godisnjeg kosta 1000-2000din.
Vidis to je interesantno otisao si iz Srbije zato sto je izmedju ostalog mala plata i sad kad dolazis kod svojih zemljaka ti njegov rad cenis 1000-2000din a mora da poskida brdo delova zbog nepristupacnosti.
Bavim se ovim poslom 6 godina tehnicar sam u jednoj automobilskoj korporaciji i imam svoju garazu gde radim privatno, i takvih kao ti sam se nagledao koliko oces, takvima kao tebi bih rekao ajde ti druze na kapiju gde si usao, dolazite ovde da vam se resi problem za dzabe, a za isti taj posao u Nemackoj bi platio 100-200e samo za defektazu plus ruke.
Elem, posto nije to ni tema ovog clanka, ko radi u firmama(ovlasceni, neovlasceni) servis plate se krecu od 800e do 1500e, privatno ko ima znanje i musterije, zavisi od poslova koji se rade taj mesec moze da se uzme par tih plata zavisi da li neko radi 8-16 sati dnevno. Pozdrav

Жута Оса

pre 7 meseci

Уз савремену опрему за дијагностику и специфичан алат за монтажу/демонтажу, аутомеханичарима не треба никаква школа.Електроника им лоцира квар,електронски каталог исчита неопходне делове које треба променити јер се покварени не могу поправити,алат у руке - и мењај.Нема поправљања.

Marko

pre 7 meseci

Pitam ga jacina struje je koliko Volti? On mi opet ponovi isto.

Okrenem se i kazem dovidjenja. Ne znaju osnove o struji.
(avaks, 04. februar 2024 12:55)

Ti druze ne znas osnovne stvari o elektrotehnici
“Jacina” struje se izrazava u Amperima
A razlika potencijala iliti napon se izrazava u Voltima
Pre nego sto pocnes da pljujes druge, kreni od sebe, uostalom kad “znas” bolje od majstora popravljaj sam

krajisnik

pre 7 meseci

avaks@
Brate i ja sam u Nemačkoj.
Ali da dam majstoru u Srbiji "hiljadu, dve" za posao koji bi meni oduzeo celi dan?
Nema smisla.
Na kraju krajeva, platim koliko čovjek traži,a ako sam zadovoljan, uvijek i počastim.
Za crvenu u Srbiji više ne možeš ništa kupiti.

matori

pre 7 meseci

@To zanati, stručne škole i više škole ne mogu da daju visprenim polaznicima.

(Ne znam da li ste me razumeli, 04. februar 2024 15:44)

nemoj da podcenjuješ "više škole".
to što sam ja crtao i konstruisao sa višom školom, neke kolege sa celim faxom od 5 godina su samo sanjali. a da ti ne pričam da smo u firmi imali ekipu tehničara sa V stepenom (VKV konstruktori) koji su znali svakakva čuda, koja svršeni student nema pojma. to je bio projekat firme sa kraja 70- ih, kada je falilo inženjera, organizovali su profesore sa fakulteta da osposobe odabrane tehničare za konstrukciju i druge inženjerske poslove u oblasti kojim se firma bavila ( mašinska firma) dve godine su profesori radili sa tim ljudima, a ovi su postali "babaroge". imao sam sreću krajem 90-ih kada sam se zaposlio imam par njih koji su mi pokazali neke stvari koje se u školi ne uče. ali svi su znali i sve proračune i literaturu potrebnu za date konstrukcije. neki su otišli u inostranstvo i zaradili lepu lovu od svog znanja. generalno, fax je jači. ali za konstrukciju je potrebna neka vizija u prostoru, a neki sa fakultetom to nemaju. nemaju neki ni sa višom školom. na kraju su ovi sa faxom, a ne talentovani za struku, otišli u školu da predaju mašinske predmete, fiziku i matematiku...

matori

pre 7 meseci

@A gde automehanicar ima platu 2000 evra u Srbiji? Voleo bih da znam. Koliko kosta njegov sat rada kada ima toliku platu, koje automobile radi a koliko gazda ima koristi od tog radnika? Pod ovim ne racunam vlasnike autoservisa, nego zaposlene automehanicare.
(Sitna Slova, 04. februar 2024 17:21)

ovaj što meni održava aute ( još uvek ne popravlja na svu sreću) , ima i daleko više. da je dobar, jeste, ali je i skuplji od drugih. mada mene auto nikad nije ostavio, a komšiju koji auto održava kod drugog jeftinijeg majstora, auto ostavio dva dana posle izlaska iz radionice i to 500 km od kuće. na kraju je konstatovao da ovaj moj i nije skup, sa obzirom na sve troškove koje je kasnije imao sa šlepom i popravkom ponovo. jednostavno, majstor preventivno ti uradi neke stvari kad vidi ili čuje da je nešto blizu kraja. i naravno, kada čuje i kada mu opišeš šta se dešava, majstor zna šta je kvar pre nego ga priključi na dijagnostiku.

Raja

pre 7 meseci

@Ne znam da li ste me razumeli
Odličan komentar. Od prvog dana na poslu, nastavio sam kao mlad inžinjer da učim od iskusnih tehničara, majstora i inžinjera. Vredelo je. Hvala im svuma.

dial up

pre 7 meseci

Pa dobro ne treba mu fakultet ali treba da zna da popravlja auto, pa onda alat jer bez dobrog alata nema ni zanata, nije baš da pare padaju s neba i da samo bereš dvehiljadarke, ali eto može da se živi ko voli da majstoriše

Sitna Slova

pre 7 meseci

A gde automehanicar ima platu 2000 evra u Srbiji? Voleo bih da znam. Koliko kosta njegov sat rada kada ima toliku platu, koje automobile radi a koliko gazda ima koristi od tog radnika? Pod ovim ne racunam vlasnike autoservisa, nego zaposlene automehanicare.

avaks

pre 7 meseci

Pitam ga jacina struje je koliko Volti? On mi opet ponovi isto.

Okrenem se i kazem dovidjenja. Ne znaju osnove o struji.
(avaks, 04. februar 2024 12:55)

Ti druze ne znas osnovne stvari o elektrotehnici
“Jacina” struje se izrazava u Amperima
A razlika potencijala iliti napon se izrazava u Voltima
Pre nego sto pocnes da pljujes druge, kreni od sebe, uostalom kad “znas” bolje od majstora popravljaj sam
(Marko, 04. februar 2024 16:20)

Naprotiv. Pitvrdio si da ja znam neke osnovne stvari o elektrotehnici a da "majstor" koga sam ti opisao ne zna osnove o elektrotehnici. Da si citao sa razumevanjem, shvatio bi da sam napisao da je on meni govorio, da je jacina struje izrazena u voltima. Na sta sam ja njega pitao ponovo, misleci da je u pitanju njegov lapsus a ne neznanje ali ispostavilo se da je neznanje. Znaci to nije moja tvrdnja nego njegova tvrdnja zbog koje sam mu rekao dovidjenja.

U pitanju je bio problem sa bombinama ili svecicama. A majstoru sam otisao zbog nepristupacnosti. Racunao sam da je bolje da dam majstoru 1000-2000 dinara nego da prljam ruke i mozda polomim nesto i slicno. Na kraju sam i promenio sam ali sam bukvalno morao da skidam kuciste filtera vazduha, akumulator i sva creva koja su blokirala pristup. Izgubio sam celi dan godisnjeg osmora na taj posao. Radim u nemackoj i vreme u Srbiji ne bi da trosim na takve gluposti.

Uglavnom da sumiram. Kada citas nesto pokusaj da cistas sa razumevanjem.

infoman

pre 7 meseci

A zasto bi lekar trebao da ima veću platu od mehaničara ? To sto je učio ne mora da znaci da treba i vise da zaradjuje. Ucio je i taj majstor zanat nekad najvise na greskama koje se skupo plaćaju. Nema logike da se razmislja da lekar mora da vise zaradjuje. Ponuda i potražnja to je to. Nema vise socijalizma, sada je kapitalizam naviknite se na to. Nema vise lezanja i primanja plata.

XXL

pre 7 meseci

Računajte i da servisere automehaničare stalno kažnjavaju inspektori što kažu - moram da ti pišem kaznu. Tako da su i reketirani od države sem onih što rade po garažama ...

Ds

pre 7 meseci

2 000 evra nije isto i 200 000 dinara
Jel neto ili bruto?
Radi se i subotom a i skacete na poziv. Sve se to lepo plati, ali nije bez lomljenja kicme.
Sve sto ste danas naucili o opravci, moze da ne vazi sutra uz novi softver na kolima. Neki delovi budu suludo skupi.
Dobar procenat novih kola su hibridi, imaju zapaljive baterije i rade na vise od 48 volti. Ako niste vrlo pazljivi moze ozbiljno da vas sokira struja iako radite nesto trivijalno.
Na kraju, bice dobro placen posao, ali sa puno razloga je tako. Saberi-oduzmi, bolje da vozite kamion za 2500

Жута Оса

pre 7 meseci

Уз савремену опрему за дијагностику и специфичан алат за монтажу/демонтажу, аутомеханичарима не треба никаква школа.Електроника им лоцира квар,електронски каталог исчита неопходне делове које треба променити јер се покварени не могу поправити,алат у руке - и мењај.Нема поправљања.

continental drift - what a nick, wooooow

pre 7 meseci

Zemlja gde automehanicar ima 2K a lekar 1.5K (valjda).
, 4. februar 2024 11:57)

Pri (pa) glup sam. Ako moze pojasnjenje sta je 2K, 1.5K? Za 3K znam - treci kanal RTS-a, bio sam tinejdzer-omladinac kada je pocelo emitovanje.

infoman

pre 7 meseci

A zasto bi lekar trebao da ima veću platu od mehaničara ? To sto je učio ne mora da znaci da treba i vise da zaradjuje. Ucio je i taj majstor zanat nekad najvise na greskama koje se skupo plaćaju. Nema logike da se razmislja da lekar mora da vise zaradjuje. Ponuda i potražnja to je to. Nema vise socijalizma, sada je kapitalizam naviknite se na to. Nema vise lezanja i primanja plata.

Marko

pre 7 meseci

Pitam ga jacina struje je koliko Volti? On mi opet ponovi isto.

Okrenem se i kazem dovidjenja. Ne znaju osnove o struji.
(avaks, 04. februar 2024 12:55)

Ti druze ne znas osnovne stvari o elektrotehnici
“Jacina” struje se izrazava u Amperima
A razlika potencijala iliti napon se izrazava u Voltima
Pre nego sto pocnes da pljujes druge, kreni od sebe, uostalom kad “znas” bolje od majstora popravljaj sam

Janko

pre 7 meseci

Porediti softverski inzenjering sa auto mehanikom je suludo... jedan dobar softverski inzenjer ce nauciti mehaniraski posao za mesec, dok obrnuto se nece desiti nikad

era s onog sveta

pre 7 meseci

Mislim da je tema promasena. Mehanicara ce treba manje i manje. Elektricara ce trebati sve vise i vise, elektronicara… Limara kao i do sada. Napadaju nas elektro vozila, mehanika je zameniti ulje u kocnicama dok i to ne prevace na elektroniku.

avaks

pre 7 meseci

Pitam ga jacina struje je koliko Volti? On mi opet ponovi isto.

Okrenem se i kazem dovidjenja. Ne znaju osnove o struji.
(avaks, 04. februar 2024 12:55)

Ti druze ne znas osnovne stvari o elektrotehnici
“Jacina” struje se izrazava u Amperima
A razlika potencijala iliti napon se izrazava u Voltima
Pre nego sto pocnes da pljujes druge, kreni od sebe, uostalom kad “znas” bolje od majstora popravljaj sam
(Marko, 04. februar 2024 16:20)

Naprotiv. Pitvrdio si da ja znam neke osnovne stvari o elektrotehnici a da "majstor" koga sam ti opisao ne zna osnove o elektrotehnici. Da si citao sa razumevanjem, shvatio bi da sam napisao da je on meni govorio, da je jacina struje izrazena u voltima. Na sta sam ja njega pitao ponovo, misleci da je u pitanju njegov lapsus a ne neznanje ali ispostavilo se da je neznanje. Znaci to nije moja tvrdnja nego njegova tvrdnja zbog koje sam mu rekao dovidjenja.

U pitanju je bio problem sa bombinama ili svecicama. A majstoru sam otisao zbog nepristupacnosti. Racunao sam da je bolje da dam majstoru 1000-2000 dinara nego da prljam ruke i mozda polomim nesto i slicno. Na kraju sam i promenio sam ali sam bukvalno morao da skidam kuciste filtera vazduha, akumulator i sva creva koja su blokirala pristup. Izgubio sam celi dan godisnjeg osmora na taj posao. Radim u nemackoj i vreme u Srbiji ne bi da trosim na takve gluposti.

Uglavnom da sumiram. Kada citas nesto pokusaj da cistas sa razumevanjem.

Ko

pre 7 meseci

Neka me neko ispravi ako gresim.Zavrsavanjem fakulteta neznaci da je neko pametan ,superioran vec strucniji za oblast koju je studirao.U zemlji gde je dovoljno mahati samo diplomama a bez trunke strucnosti i znanja nemoze biti bolje.Ovo je zbog naslova ovog clanka.Prvo znanje iskustvo,posvecenos poslu pa ako sve to ima onda prica o diplomama i fakultetima.

avaks

pre 7 meseci

Уз савремену опрему за дијагностику и специфичан алат за монтажу/демонтажу, аутомеханичарима не треба никаква школа.Електроника им лоцира квар,електронски каталог исчита неопходне делове које треба променити јер се покварени не могу поправити,алат у руке - и мењај.Нема поправљања.
(Жута Оса, 04. februar 2024 11:52)

Itekako im treba treba skola. Odem kod autoelektricara i on mi objasnjava ulogu bombine i svecica i kako je problem u autu sto je struja koja dolazi iz akumulazota "jacine ovoliko ili onoliko-onolilo volti".

Pitam ga jacina struje je koliko Volti? On mi opet ponovi isto.

Okrenem se i kazem dovidjenja. Ne znaju osnove o struji.

matori

pre 7 meseci

@A gde automehanicar ima platu 2000 evra u Srbiji? Voleo bih da znam. Koliko kosta njegov sat rada kada ima toliku platu, koje automobile radi a koliko gazda ima koristi od tog radnika? Pod ovim ne racunam vlasnike autoservisa, nego zaposlene automehanicare.
(Sitna Slova, 04. februar 2024 17:21)

ovaj što meni održava aute ( još uvek ne popravlja na svu sreću) , ima i daleko više. da je dobar, jeste, ali je i skuplji od drugih. mada mene auto nikad nije ostavio, a komšiju koji auto održava kod drugog jeftinijeg majstora, auto ostavio dva dana posle izlaska iz radionice i to 500 km od kuće. na kraju je konstatovao da ovaj moj i nije skup, sa obzirom na sve troškove koje je kasnije imao sa šlepom i popravkom ponovo. jednostavno, majstor preventivno ti uradi neke stvari kad vidi ili čuje da je nešto blizu kraja. i naravno, kada čuje i kada mu opišeš šta se dešava, majstor zna šta je kvar pre nego ga priključi na dijagnostiku.

Gagi

pre 7 meseci

Lepše i kulturnije je tipkati tastaturu, piskarati ili biti fitnes instruktor...
Mehaničar uvek ima prljave ruke, masne, često i povrede, na glavu mu ispod dizalice curi, gorivo, ulje, antifriz.... Treba i on da pristojno zarađuje da može da priušti odmor na moru, kuću, školovanje deci, dobar auto.

Troicki

pre 7 meseci

"Mladi se često odlučuju za poslove softverskih inženjera, više nego za zanate."

Haha, kao da je to isto, inzenjer i zanatlija, kao probudi se mlad covek jedno jutro i bira da li ce u software inzinjere ili automehanicare. Presmesno.

Da bi bilo inzinjer (Dipl.-Ing) moras studirati 10 semestara, uraditi diplomski itd.

Dule Kadirov

pre 7 meseci

90% onih koji se zovu mehaničarima ne umeju da nadju kvar nego "Aj da zamenimo ovo pa da vidimo" pa ako nije onda menjaj dalje dok ne ubodu. Npr.sumnjaju neki senzor neispavan i menjaj, a ne umeju da testiraju senzor na koji sumnjaju pre toga. Kolega vozio kod tri majstora niko nije znao šta je, tek četvrti se setio da proveri kompesiju i našao da popustio dihtung glave. Ja vozio kod 10 majstora niko nije znao šta je, na kraju sam prodao auto za pola prosečne cene sa nerešenim problemom. Još je u pitanju atmosferski benzinac star 20 godina a ne neki high tec novi sa 10 kompjutera

Zare

pre 7 meseci

Zemlja gde automehanicar ima 2K a lekar 1.5K (valjda).
(continental drift)

Automehanicari zvanicno imaju 45k platu tj minimalac, posto nekucaju fiskalne i uzimaju kes. Isto tako lekari imaju zvanicno platu 120k ali dobijaju poklone legalno bar 500e po operaciji plus rade i u privatnim ordinacijama. Nezvanicno automehanicar zaradi do 2.000e a lekari 4.000e.

Marko

pre 7 meseci

(avaks, 04. februar 2024 17:05)
Znaci tvoj dan godisnjeg kosta 1000-2000din.
Vidis to je interesantno otisao si iz Srbije zato sto je izmedju ostalog mala plata i sad kad dolazis kod svojih zemljaka ti njegov rad cenis 1000-2000din a mora da poskida brdo delova zbog nepristupacnosti.
Bavim se ovim poslom 6 godina tehnicar sam u jednoj automobilskoj korporaciji i imam svoju garazu gde radim privatno, i takvih kao ti sam se nagledao koliko oces, takvima kao tebi bih rekao ajde ti druze na kapiju gde si usao, dolazite ovde da vam se resi problem za dzabe, a za isti taj posao u Nemackoj bi platio 100-200e samo za defektazu plus ruke.
Elem, posto nije to ni tema ovog clanka, ko radi u firmama(ovlasceni, neovlasceni) servis plate se krecu od 800e do 1500e, privatno ko ima znanje i musterije, zavisi od poslova koji se rade taj mesec moze da se uzme par tih plata zavisi da li neko radi 8-16 sati dnevno. Pozdrav

Ne znam da li ste me razumeli

pre 7 meseci

Neka me neko ispravi ako gresim.Zavrsavanjem fakulteta neznaci da je neko pametan ,superioran vec strucniji za oblast koju je studirao.U zemlji gde je dovoljno mahati samo diplomama a bez trunke strucnosti i znanja nemoze biti bolje.Ovo je zbog naslova ovog clanka.Prvo znanje iskustvo,posvecenos poslu pa ako sve to ima onda prica o diplomama i fakultetima.
(Ko, 4. februar 2024 13:42)

Evo da Vas ispravim.


Fakultet ljudima daje bazično znanje, sa kojim mogu da rade na mnogim poslovima, pa čak mogu da budu i sjajne zanatlije.

Međutim, zvanje inženjera, onog pravog, znači da ste sposobni da kreirate nove stvari, koje niko do sada nije kreirao.

To zanati, stručne škole i više škole ne mogu da daju visprenim polaznicima.

Sa druge strane, kada bi se sve učilo na fakultetu, fakultet bi trajao bar 50 godina.

Fakultet služi da razumete pojave i da umete da koristite literaturu i ta diploma nIkome ništa ne garantuje.

Moja malenkost je završila odsek za betonske konstrukcije na smeru za konstrukcije, na GF u Beogradu

i moram da Vam kažem da sam sa velikim zadovoljstvom, kao mlad inženjer, stajao uz vrhunske armirače, tesare, zidare i ostale zanatlije, od kojih sam naučio njihov zanat - da posmatram i razumem.

Sitna Slova

pre 7 meseci

A gde automehanicar ima platu 2000 evra u Srbiji? Voleo bih da znam. Koliko kosta njegov sat rada kada ima toliku platu, koje automobile radi a koliko gazda ima koristi od tog radnika? Pod ovim ne racunam vlasnike autoservisa, nego zaposlene automehanicare.

XXL

pre 7 meseci

Računajte i da servisere automehaničare stalno kažnjavaju inspektori što kažu - moram da ti pišem kaznu. Tako da su i reketirani od države sem onih što rade po garažama ...

XYZ

pre 7 meseci

@(continental drift, 04. februar 2024 11:57): slažem se da je plata lekara mala, ali zašto zarada automehaničara ne bi bila tolika. U USA dobar vodoinstalater (“plumber”) vozi “truck” od preko $100,000, ogromnu kuću, ima veliki gliser. Primer mog automehaničara koji ima 5 kuca u Kaliforniji (LA), dva glisera i da ne nabrajam šta već (informacija iz prve ruke; njegov sin najbolji drug mom sinu), sto je mnogo više od mnogih lekara (izuzimam one vrhunske). Ne treba da bude problem da neko zaradi od svog rada, niko nije kriv sto država tretira svoje lekare ovako (ne pitate se koliko zaradjuju lekari koji u Srbiji imaju privatne klinike).

matori

pre 7 meseci

@To zanati, stručne škole i više škole ne mogu da daju visprenim polaznicima.

(Ne znam da li ste me razumeli, 04. februar 2024 15:44)

nemoj da podcenjuješ "više škole".
to što sam ja crtao i konstruisao sa višom školom, neke kolege sa celim faxom od 5 godina su samo sanjali. a da ti ne pričam da smo u firmi imali ekipu tehničara sa V stepenom (VKV konstruktori) koji su znali svakakva čuda, koja svršeni student nema pojma. to je bio projekat firme sa kraja 70- ih, kada je falilo inženjera, organizovali su profesore sa fakulteta da osposobe odabrane tehničare za konstrukciju i druge inženjerske poslove u oblasti kojim se firma bavila ( mašinska firma) dve godine su profesori radili sa tim ljudima, a ovi su postali "babaroge". imao sam sreću krajem 90-ih kada sam se zaposlio imam par njih koji su mi pokazali neke stvari koje se u školi ne uče. ali svi su znali i sve proračune i literaturu potrebnu za date konstrukcije. neki su otišli u inostranstvo i zaradili lepu lovu od svog znanja. generalno, fax je jači. ali za konstrukciju je potrebna neka vizija u prostoru, a neki sa fakultetom to nemaju. nemaju neki ni sa višom školom. na kraju su ovi sa faxom, a ne talentovani za struku, otišli u školu da predaju mašinske predmete, fiziku i matematiku...

Raja

pre 7 meseci

@Ne znam da li ste me razumeli
Odličan komentar. Od prvog dana na poslu, nastavio sam kao mlad inžinjer da učim od iskusnih tehničara, majstora i inžinjera. Vredelo je. Hvala im svuma.

Aca

pre 7 meseci

Nedostaju auto-mehaničari!!! Pa naravno kada vlasnici auto-servisa traže majstore sa iskustvom a pitanje je gde će novopečeni mehaničar da stekne iskustvo ako nigde ne radi? Na času praktične nastave u školi smo turpijali jedan komad metala 6 meseci da bi napravili čekić a na praksi u IMR-u u Rakovici smo majstorima kuvali kafu I brisali alat. Kada sam nakon završetka srednje škole tražio posao, svi vlasnici auto-servisa koje sam zvao su tražili mehaničara sa iskustvom! Na kraju sam digao ruke I od mehanike i mašinstva i danas jedino što znam je da zamenim gume na autu. Džaba i školovanje i diploma i ljubav prema autima kada u Srbiji ništa ne funkcioniše i ništa nema logike.

Aca

pre 7 meseci

@norge-Ne radi se o proseku u osnovnoj školi već o manjku logike kod poslodavaca. U školi sam bio srednje ocenjen djak, pametan sam, govorim 2 strana jezika i imam IQ 120 (testiran od strane stručnog osoblja) Problem je u logici- gde će osoba da stekne radno iskustvo ako radi neki sasvim drugi posao od onog za koji se školovala? Onda pročitam članak gde piše da nedostaje mehaničara, molera, varioca itd. Sistem školovanja je promašaj, logika poslodavca suprotna od moje i ne vidim naznake da će se išta promeniti!

Ds

pre 7 meseci

2 000 evra nije isto i 200 000 dinara
Jel neto ili bruto?
Radi se i subotom a i skacete na poziv. Sve se to lepo plati, ali nije bez lomljenja kicme.
Sve sto ste danas naucili o opravci, moze da ne vazi sutra uz novi softver na kolima. Neki delovi budu suludo skupi.
Dobar procenat novih kola su hibridi, imaju zapaljive baterije i rade na vise od 48 volti. Ako niste vrlo pazljivi moze ozbiljno da vas sokira struja iako radite nesto trivijalno.
Na kraju, bice dobro placen posao, ali sa puno razloga je tako. Saberi-oduzmi, bolje da vozite kamion za 2500

dial up

pre 7 meseci

Pa dobro ne treba mu fakultet ali treba da zna da popravlja auto, pa onda alat jer bez dobrog alata nema ni zanata, nije baš da pare padaju s neba i da samo bereš dvehiljadarke, ali eto može da se živi ko voli da majstoriše

krajisnik

pre 7 meseci

avaks@
Brate i ja sam u Nemačkoj.
Ali da dam majstoru u Srbiji "hiljadu, dve" za posao koji bi meni oduzeo celi dan?
Nema smisla.
Na kraju krajeva, platim koliko čovjek traži,a ako sam zadovoljan, uvijek i počastim.
Za crvenu u Srbiji više ne možeš ništa kupiti.