Utorak, 25.07.2023.

08:39

Da li će oživeti Saab? Pojavio se investitor koji bi finansirao novi model

Izvor: Izvor: Revijahak.hr

Da li æe oživeti Saab? Pojavio se investitor koji bi finansirao novi model IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Veliki brat

pre 1 godinu

Znam jednog taksistu, koji duže od 15 godina vozi 9-5, mazi ga i pazi kao da je Benzli u pitanju, ali je pre 10-ak godina morao da radi generalku na motoru.
Inače, 9-5 ima neke specifičnosti SAAB-a, ali je platforma deljena sa GM, zbog čega je SAAB i propao na kraju. To što su godinama uzimali nagradu za najbezbedniji auto, slično kao i Volvo, nije pomogla, jer "overengineering" je besmislen u toj kategoriji vozila, nije to Bentli koji će da se vozi i za 50 godina i kome vremenom treba da raste cena, tako da je bolje da su uložili u lanac podrške kupcima (servisna mreža i sl.), jer kad kupuješ auto, pored brenda i kvaliteta, gledaš i da li imaš u blizini servis koji radi samo taj i povezane brendove ili samo dodatno pokriva i taj brend.

Kole

pre 1 godinu

SAAB, Volvo, Subaru. Toliko sam se nasušao bajki i hvalospeva o kvaltetu i neuništivosti, a na ulici ih ređe viđam nego vanzemaljce. Pritom su Šveđani ugašeni ili u tuđem vlasništvu, a Subaru radi kao privezak moćne masinske industrije. Danas kad jedna Dačija Logan može bez problema na taxiju da pređe pola miliona km ljudi sigurno ne kupuju kola isključivo na osnovu kvaliteta jer se to podrazumeva. Kola se biraju na osnovu nekih drugih parametara, dizajna, imidza, servisne mreže, tehničkih rešenja, mogućnosti apgrejdovanja spoljašnosti i snage motora. Saab je deo auto istorije i tako treba da ostane. Kupovina slavnog imena da bi se u njega pakovali kineski poluproizvodi je kao da na jeftini usisivač nalepiš ime Tesla.

466453

pre 1 godinu

"ručica menjača koja je u brzini se može pomerati u prečniku od 5 cm, ležanje na putu pooooprilično mekano, ni “s” od sporta (ne tražim ogibljenje da mi pomera bubrege ali je ovo bilo mekano"

Mehanizam poluga sa gumenim zglobovima ručice menjača dobija te simptome na preko 350-400K km.
Amortizeri čak i za običan model takođe ukazuju da je kilometraža preko opisane.

Pošto si pomenuo S kao sport, dali bi se zaključiti da si imao Aero model ili najmanje Vektor.

Baš me interesuje na šta su naseo. :(

466453

pre 1 godinu

(Iggy, 27. jul 2023 08:13)

Koliko godina je bio star auto o kojem pričaš kad je došao u Srbiju, koliko godina posle toga si ga ti kupio?
Kladim se da su se između ta dva datuma dogodile serije srbopravki na autu koji oficijelno nikad nije ni uvožen u zemlju.

DC

pre 1 godinu

Omiljeni auto jos od kada sam kao desetogodisnjak prvi put video 900, model iz osamdesetih. Pa procitao i dugo cuvao primerak slovenackog Automagazina sa Martin Cesenj-ovim testom turbo verzije istog.

Konacno 2010. dosao u situaciju da mogu i da vozim jednog, kupio 9-5 Aero karavan iz 2004. sa Hirsch tjuningom i 280ks. Pravi sportski auto u odelu porodicnog karavana. Da je bio savresen - nije... Generalno komponente vesanja nisu bile na visini zadatka pa sam ih vremenom menjao za kvalitetnije a tjunirani motor nikako nije voleo benzin od 95 oktana. Ali auto drugaciji od drugih (uprkos Opel Vectra genima), izuzetan u mnogo cemu. Jos uvek zalim sto sam ga 2017. prodao sa 230,000km na satu ali vise nije bilo logike finansijski ulagati u njega. Iako je zamenjen sa autom koji je po objektivnim parametrima daleko bolji, ostaje nezaboravan.

Iggy

pre 1 godinu

@ (Čeki opinionista del cazzo, 25. jul 2023 21:50)

I ja sam bio sanjao SAAB sve dok ga nisam kupio. U teoriji idealno vozilo 9-5 kombi, za sitnu decu koju sam tad imao. U praksi ništa posebno, kvalitet unutrašnjisti diskutabilan, ručica menjača koja je u brzini se može pomerati u prečniku od 5 cm, ležanje na putu pooooprilično mekano, ni “s” od sporta (ne tražim ogibljenje da mi pomera bubrege ali je ovo bilo mekano i za Citroen), motor guta kao lokomotiva a ne vuče nešto posebno i pored turba. Onda su počeli problemi koji su baš netipični. U svakom slučaju sretan sam bio kad sam ga prodao.

466453

pre 1 godinu

(The Unforgiven, 26. jul 2023 14:57)

Koliko je od Trijumfovog V8 motora ostalo?

https://www-classicandsportscar-com.translate.goog/features/separated-birth-saab-99-vs-triumph-dolomite?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=sr&_x_tr_hl=sv&_x_tr_pto=wapp

Ništa.

https://www.classicandsportscar.com/features/separated-birth-saab-99-vs-triumph-dolomite

466453

pre 1 godinu

Ti znas da Saab bas nikada u svojoj istoriji nije imao svoj motor? Uvek su bile tudje license - prvo DKW, posle Fordov, pa Triumphov i na kraju Opelov kada su bili pod vlasnistvom GM-a. Ali bas nikada nisu imali svoj motor cak i kad su bili samostalni. Tako da je Saab uvek bio prepakovani neki drugi auto.
(The Unforgiven, 25. jul 2023 15:39)

Postoji jedna izreka u engleskoj po pitanju mehanike: kad nešto napraviš pošalji to Šveđanima da pozlate.

Činjenično, odlivci na kojima je H-motor rađen, ležali su izloženi klimatskim promenama napolju oko 10 godina da se materijal stabiliše.

Pricenat grafita je i dalje veći u bloku nego li je kod Nemaca koji su tek pre 15 godina vično reklamirali "revoluciju" mešajući grafit da bi došli do niskih frikcija.

SAAB je napravio prvi motor koji je mogao podneti frikcioni pritisak klipnih prstenova u motoru sa nadpunjenjem.

Danas možeš da ubaciš šta god hoćeš u CNC mašinu i napraviš kinesku kopiju. Kažu, ima nešto u materijalu.

Btw: glava motora 16V na B202 iz 85. je prerađena geometrijski da odgovara Hemiju, dolazi sa zajedničkih razvoja od strane SAABa i Lotosa.

SAAB je imajući saradnju sa GMom radio konstrukcije za njih, recimo, popularna Suza GSi 16V upravo nosi glavu motora koju je SAAB razvio.
Jedina vidna razlika je u izmeni uglova usisa i pogon bregastih kaišem gde SAAB koristi lanac.

Tek 1998 je u B205 iz ekoloških razloga ubacivanjem multipoint injektora došlo do promene ugla usisa koji više liči GSi/Lotus uglu.

Tako gledajući svi su nešto kopirali OTO princip.
Malo smo se udaljili od teme, pošto je sada vezana za in wheel elektromotor.

466453

pre 1 godinu

U sustini, Saab je po 2. put nasminkao Triumphov originalni motor.
(The Unforgiven, 26. jul 2023 14:57)

Svaki mašinac zna da je SAAB napravio od tih motora Hemi motor. Zna takođe i da su materijali presudni.

Tanjir može da napravi sako od različitih materijala ali neke nećeš želeti da imaš a još manje da koristiš.
Vataš ze za slamčicu engleskog teksta, na švedskom je pomenut Trijumf ali ne u čitavom kontekstu.

Volvo u B seriji koristi iste ležajeve kolenastog vratila i velikih pesnica klipnjača kao i SAAB (isti kataloški brojevi), znači i Volvo je koristio šta?

The Unforgiven

pre 1 godinu

Lupetaš!!

B202, B204, B234. 1981-2009 H-motor.
Elem, generacija 2, generacija 4.
Gen 5 (U 9-5 1998-2010) je bazalno gen 4 .
Gen 6 od 2003. u 9-3 su GM.

[link]
(466453, 26. jul 2023 09:58)
--------------------------------

Prva recenica tvog linka kaze:

"The Saab H engine is a redesign of the Saab B engine, which in turn was based on the Triumph Slant-4 engine."

U sustini, Saab je po 2. put nasminkao Triumphov originalni motor.

466453

pre 1 godinu

(The Unforgiven, 25. jul 2023 15:39)

Lupetaš!!

B202, B204, B234. 1981-2009 H-motor.
Elem, generacija 2, generacija 4.
Gen 5 (U 9-5 1998-2010) je bazalno gen 4 .
Gen 6 od 2003. u 9-3 su GM.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Saab_H_engine

zok1

pre 1 godinu

(Čeki opinionista del cazzo, 25. jul 2023 21:50) Hvala ti na lepom tekstu. I ja sam pre trideset godina maštao o Saabu. Pre 7-8 godina zamalo nisam kupio jedan, kabriolet, od bake koja stanuje u istoj zgradi. Bukvalno je bio “jedan vlasnik, vozila ga do pijace”, uvek parkiran u garaži i vožen jako retko. Mimoišli smo se sa putovanjima.

Čeki opinionista del cazzo

pre 1 godinu

Jedno novembarsko jutro 1987 godine me je sačekalo na parkingu ispred ulaza na Plitvička jezera ...

Gusta magla , koja se zbog hladnoće činila lepljivom, je igrala čudan ples oko automobila koji su je svojim turbulencijama pomerali u svim mogućim pravcima...

Tiho zujanje je najavilo dugu crnu siluetu " Saaba 9000 turbo "...

Magla je počela da isparava sa duge, vrele haube...
Kakav strašan auto !
Na parkingu prepunom nemačkih premijuma , " Saab" je bio jedini eksponat vredan moje pažnje .

Vozač, stariji gospodin , bele košulje nehajno podvrnute do lakta , sa sivim prslukom preko, ostavi svog " Saaba" tik ispred mene i nestade u magli put restorana...

Iskoristih par minuta da podrobnije pregledam te oštre linije lakiranog švedskog čelika.
Prelep iz svakog ugla, a istovremeno nekako moćan i gospodski ...

Godine su prolazile, a ja nikada nisam
došao u situaciju da ga posedujem...

Možda je to zbog toga što nisam uobičajna " Saabova" klijentela tj. sudija , doktor ili arhitekta ...

Možda je to zbog toga što je " Saab" jedini auto koji voli zimu do te mere da su ga Nemci zvali " Haski" , a ja sam ipak letnje dete ...

Bejah tužan kada mu je " Auto bild" objavio čitulju tamo negde na početku Novakove dominacije , jer svatih da verovatno nikada i neću da budem vlasnik jednog " Saaba" poput onih gore navedenih.

Od srca im želim da vaskrsnu , da mi daju još jednu šansu ...
Ako ne meni , onda jednom klincu sa Plitvičkih jezera.

466453

pre 1 godinu

Nove informacije:

https://carup-se.translate.goog/miljardaren-manga-ska-jobba-i-saab-fabriken/?_x_tr_sl=sv&_x_tr_tl=sr&_x_tr_hl=sv&_x_tr_pto=wapp

Mandingo

pre 1 godinu

Trebalo bi da se ozivi i Zastava 101 tako zvani Stojadin. Uostalom za takvo elektricno vozilo ime je vec spremno, odnosno zvace se-Strujadin

The Unforgiven

pre 1 godinu

SAAB je svojevremeno proizvodio sjajne automobile, jedinstvene i sa karakterom. Nažalost, savremeni SAAB automobili su nakon kompanijskih spajanja postali prepakovani Fordovi i Opeli, što samo po sebi i nije moralo da bude loše, ali su u vožnji bili poprilično generički sa u najbolju ruku osrednjom motorizacijom. A to nikako nije SAAB. Stare kupce nisu mogli da vrate ni insistiranjem na vezanosti za Avio-industriju, jer je to bio samo i jedino marketinški trik, a novim kupcima to nije bilo dovoljno.
(Reziel, 25. jul 2023 09:45)
---------------------

Ti znas da Saab bas nikada u svojoj istoriji nije imao svoj motor? Uvek su bile tudje license - prvo DKW, posle Fordov, pa Triumphov i na kraju Opelov kada su bili pod vlasnistvom GM-a. Ali bas nikada nisu imali svoj motor cak i kad su bili samostalni. Tako da je Saab uvek bio prepakovani neki drugi auto.

Rodion Gataulin

pre 1 godinu

Ako nameravaju da pod tim časnim imenom proizvode elektro-fekalije, bolje i da ga ne "oživljavaju" mrtvorođenim toksičnim škartom...

466453

pre 1 godinu

Čak iako se započne proizvonja, što iskreno želim, automobili se neće zvati SAAB, jer je Saab koncern to pravo oduzeo predhodnom kineskom vlasniku, a šanse da se to ime vrati u automobilski svet su minimalne.
No to ni nema veze, jer je ovaj model pobrao lovirike od strane svih koji su ga testirali i zaslužio da se pojavi na tržištu, a ime će odrediti novi vlasnik.
(Iggy, 25. jul 2023 09:30)

Robna Marka SAAB je registrovana oduvek od ministarstva odbrane.
Petljanje sa Kinom i Indijom je učinilo da se ne dozvoli ime SAAB za prodatu fabriku da bi se izbegle komplikacije pristupa nepoželjnim vojnoj tehnologiji.
Sada je investitor Šveđanin i uopšte nije nemoguće da pošto će se sve raditi u Švedskoj da bude dozvoljeno koristiti naziv SAAB za auta koja su 100% razvijena od "SAAB" inženjera.

Balkanac

pre 1 godinu

Pa hajdemo ljudi i mi da oživimo Juga kada i K***a i M****a mogu danas da naprave električni automobil. Kad su Kinezi i Ameri već navukli ove "genijalce" iz EU da batale SUS, trebalo bi i mi da iskoristimo šansu. Mogli bi čak da dobijemo i privilegovan položaj kod Kineza i Rusa pri nabavci baterija.

Iggy

pre 1 godinu

Čak iako se započne proizvonja, što iskreno želim, automobili se neće zvati SAAB, jer je Saab koncern to pravo oduzeo predhodnom kineskom vlasniku, a šanse da se to ime vrati u automobilski svet su minimalne.
No to ni nema veze, jer je ovaj model pobrao lovirike od strane svih koji su ga testirali i zaslužio da se pojavi na tržištu, a ime će odrediti novi vlasnik.

Stari Rabra

pre 1 godinu

Живео нам и оживео нам СААБ! И сам возим једног 2.0 турбаћ, ала незасита и неуморна.

Reziel

pre 1 godinu

Nekada oživljavanje posrnulih biznisa može da bude vrlo unosno, poput kineskog Geely-ja kome je sa Volvoom upala kašika u med, ali i baš težak rizik jer - zašto je uopšte taj biznis propao na prvom mestu?

SAAB je svojevremeno proizvodio sjajne automobile, jedinstvene i sa karakterom. Nažalost, savremeni SAAB automobili su nakon kompanijskih spajanja postali prepakovani Fordovi i Opeli, što samo po sebi i nije moralo da bude loše, ali su u vožnji bili poprilično generički sa u najbolju ruku osrednjom motorizacijom. A to nikako nije SAAB. Stare kupce nisu mogli da vrate ni insistiranjem na vezanosti za Avio-industriju, jer je to bio samo i jedino marketinški trik, a novim kupcima to nije bilo dovoljno.

Reziel

pre 1 godinu

Nekada oživljavanje posrnulih biznisa može da bude vrlo unosno, poput kineskog Geely-ja kome je sa Volvoom upala kašika u med, ali i baš težak rizik jer - zašto je uopšte taj biznis propao na prvom mestu?

SAAB je svojevremeno proizvodio sjajne automobile, jedinstvene i sa karakterom. Nažalost, savremeni SAAB automobili su nakon kompanijskih spajanja postali prepakovani Fordovi i Opeli, što samo po sebi i nije moralo da bude loše, ali su u vožnji bili poprilično generički sa u najbolju ruku osrednjom motorizacijom. A to nikako nije SAAB. Stare kupce nisu mogli da vrate ni insistiranjem na vezanosti za Avio-industriju, jer je to bio samo i jedino marketinški trik, a novim kupcima to nije bilo dovoljno.

Čeki opinionista del cazzo

pre 1 godinu

Jedno novembarsko jutro 1987 godine me je sačekalo na parkingu ispred ulaza na Plitvička jezera ...

Gusta magla , koja se zbog hladnoće činila lepljivom, je igrala čudan ples oko automobila koji su je svojim turbulencijama pomerali u svim mogućim pravcima...

Tiho zujanje je najavilo dugu crnu siluetu " Saaba 9000 turbo "...

Magla je počela da isparava sa duge, vrele haube...
Kakav strašan auto !
Na parkingu prepunom nemačkih premijuma , " Saab" je bio jedini eksponat vredan moje pažnje .

Vozač, stariji gospodin , bele košulje nehajno podvrnute do lakta , sa sivim prslukom preko, ostavi svog " Saaba" tik ispred mene i nestade u magli put restorana...

Iskoristih par minuta da podrobnije pregledam te oštre linije lakiranog švedskog čelika.
Prelep iz svakog ugla, a istovremeno nekako moćan i gospodski ...

Godine su prolazile, a ja nikada nisam
došao u situaciju da ga posedujem...

Možda je to zbog toga što nisam uobičajna " Saabova" klijentela tj. sudija , doktor ili arhitekta ...

Možda je to zbog toga što je " Saab" jedini auto koji voli zimu do te mere da su ga Nemci zvali " Haski" , a ja sam ipak letnje dete ...

Bejah tužan kada mu je " Auto bild" objavio čitulju tamo negde na početku Novakove dominacije , jer svatih da verovatno nikada i neću da budem vlasnik jednog " Saaba" poput onih gore navedenih.

Od srca im želim da vaskrsnu , da mi daju još jednu šansu ...
Ako ne meni , onda jednom klincu sa Plitvičkih jezera.

Stari Rabra

pre 1 godinu

Живео нам и оживео нам СААБ! И сам возим једног 2.0 турбаћ, ала незасита и неуморна.

Iggy

pre 1 godinu

Čak iako se započne proizvonja, što iskreno želim, automobili se neće zvati SAAB, jer je Saab koncern to pravo oduzeo predhodnom kineskom vlasniku, a šanse da se to ime vrati u automobilski svet su minimalne.
No to ni nema veze, jer je ovaj model pobrao lovirike od strane svih koji su ga testirali i zaslužio da se pojavi na tržištu, a ime će odrediti novi vlasnik.

466453

pre 1 godinu

Čak iako se započne proizvonja, što iskreno želim, automobili se neće zvati SAAB, jer je Saab koncern to pravo oduzeo predhodnom kineskom vlasniku, a šanse da se to ime vrati u automobilski svet su minimalne.
No to ni nema veze, jer je ovaj model pobrao lovirike od strane svih koji su ga testirali i zaslužio da se pojavi na tržištu, a ime će odrediti novi vlasnik.
(Iggy, 25. jul 2023 09:30)

Robna Marka SAAB je registrovana oduvek od ministarstva odbrane.
Petljanje sa Kinom i Indijom je učinilo da se ne dozvoli ime SAAB za prodatu fabriku da bi se izbegle komplikacije pristupa nepoželjnim vojnoj tehnologiji.
Sada je investitor Šveđanin i uopšte nije nemoguće da pošto će se sve raditi u Švedskoj da bude dozvoljeno koristiti naziv SAAB za auta koja su 100% razvijena od "SAAB" inženjera.

Balkanac

pre 1 godinu

Pa hajdemo ljudi i mi da oživimo Juga kada i K***a i M****a mogu danas da naprave električni automobil. Kad su Kinezi i Ameri već navukli ove "genijalce" iz EU da batale SUS, trebalo bi i mi da iskoristimo šansu. Mogli bi čak da dobijemo i privilegovan položaj kod Kineza i Rusa pri nabavci baterija.

Mandingo

pre 1 godinu

Trebalo bi da se ozivi i Zastava 101 tako zvani Stojadin. Uostalom za takvo elektricno vozilo ime je vec spremno, odnosno zvace se-Strujadin

Rodion Gataulin

pre 1 godinu

Ako nameravaju da pod tim časnim imenom proizvode elektro-fekalije, bolje i da ga ne "oživljavaju" mrtvorođenim toksičnim škartom...

zok1

pre 1 godinu

(Čeki opinionista del cazzo, 25. jul 2023 21:50) Hvala ti na lepom tekstu. I ja sam pre trideset godina maštao o Saabu. Pre 7-8 godina zamalo nisam kupio jedan, kabriolet, od bake koja stanuje u istoj zgradi. Bukvalno je bio “jedan vlasnik, vozila ga do pijace”, uvek parkiran u garaži i vožen jako retko. Mimoišli smo se sa putovanjima.

466453

pre 1 godinu

(The Unforgiven, 25. jul 2023 15:39)

Lupetaš!!

B202, B204, B234. 1981-2009 H-motor.
Elem, generacija 2, generacija 4.
Gen 5 (U 9-5 1998-2010) je bazalno gen 4 .
Gen 6 od 2003. u 9-3 su GM.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Saab_H_engine

466453

pre 1 godinu

Nove informacije:

https://carup-se.translate.goog/miljardaren-manga-ska-jobba-i-saab-fabriken/?_x_tr_sl=sv&_x_tr_tl=sr&_x_tr_hl=sv&_x_tr_pto=wapp

DC

pre 1 godinu

Omiljeni auto jos od kada sam kao desetogodisnjak prvi put video 900, model iz osamdesetih. Pa procitao i dugo cuvao primerak slovenackog Automagazina sa Martin Cesenj-ovim testom turbo verzije istog.

Konacno 2010. dosao u situaciju da mogu i da vozim jednog, kupio 9-5 Aero karavan iz 2004. sa Hirsch tjuningom i 280ks. Pravi sportski auto u odelu porodicnog karavana. Da je bio savresen - nije... Generalno komponente vesanja nisu bile na visini zadatka pa sam ih vremenom menjao za kvalitetnije a tjunirani motor nikako nije voleo benzin od 95 oktana. Ali auto drugaciji od drugih (uprkos Opel Vectra genima), izuzetan u mnogo cemu. Jos uvek zalim sto sam ga 2017. prodao sa 230,000km na satu ali vise nije bilo logike finansijski ulagati u njega. Iako je zamenjen sa autom koji je po objektivnim parametrima daleko bolji, ostaje nezaboravan.

Kole

pre 1 godinu

SAAB, Volvo, Subaru. Toliko sam se nasušao bajki i hvalospeva o kvaltetu i neuništivosti, a na ulici ih ređe viđam nego vanzemaljce. Pritom su Šveđani ugašeni ili u tuđem vlasništvu, a Subaru radi kao privezak moćne masinske industrije. Danas kad jedna Dačija Logan može bez problema na taxiju da pređe pola miliona km ljudi sigurno ne kupuju kola isključivo na osnovu kvaliteta jer se to podrazumeva. Kola se biraju na osnovu nekih drugih parametara, dizajna, imidza, servisne mreže, tehničkih rešenja, mogućnosti apgrejdovanja spoljašnosti i snage motora. Saab je deo auto istorije i tako treba da ostane. Kupovina slavnog imena da bi se u njega pakovali kineski poluproizvodi je kao da na jeftini usisivač nalepiš ime Tesla.

The Unforgiven

pre 1 godinu

SAAB je svojevremeno proizvodio sjajne automobile, jedinstvene i sa karakterom. Nažalost, savremeni SAAB automobili su nakon kompanijskih spajanja postali prepakovani Fordovi i Opeli, što samo po sebi i nije moralo da bude loše, ali su u vožnji bili poprilično generički sa u najbolju ruku osrednjom motorizacijom. A to nikako nije SAAB. Stare kupce nisu mogli da vrate ni insistiranjem na vezanosti za Avio-industriju, jer je to bio samo i jedino marketinški trik, a novim kupcima to nije bilo dovoljno.
(Reziel, 25. jul 2023 09:45)
---------------------

Ti znas da Saab bas nikada u svojoj istoriji nije imao svoj motor? Uvek su bile tudje license - prvo DKW, posle Fordov, pa Triumphov i na kraju Opelov kada su bili pod vlasnistvom GM-a. Ali bas nikada nisu imali svoj motor cak i kad su bili samostalni. Tako da je Saab uvek bio prepakovani neki drugi auto.

466453

pre 1 godinu

U sustini, Saab je po 2. put nasminkao Triumphov originalni motor.
(The Unforgiven, 26. jul 2023 14:57)

Svaki mašinac zna da je SAAB napravio od tih motora Hemi motor. Zna takođe i da su materijali presudni.

Tanjir može da napravi sako od različitih materijala ali neke nećeš želeti da imaš a još manje da koristiš.
Vataš ze za slamčicu engleskog teksta, na švedskom je pomenut Trijumf ali ne u čitavom kontekstu.

Volvo u B seriji koristi iste ležajeve kolenastog vratila i velikih pesnica klipnjača kao i SAAB (isti kataloški brojevi), znači i Volvo je koristio šta?

466453

pre 1 godinu

(The Unforgiven, 26. jul 2023 14:57)

Koliko je od Trijumfovog V8 motora ostalo?

https://www-classicandsportscar-com.translate.goog/features/separated-birth-saab-99-vs-triumph-dolomite?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=sr&_x_tr_hl=sv&_x_tr_pto=wapp

Ništa.

https://www.classicandsportscar.com/features/separated-birth-saab-99-vs-triumph-dolomite

466453

pre 1 godinu

"ručica menjača koja je u brzini se može pomerati u prečniku od 5 cm, ležanje na putu pooooprilično mekano, ni “s” od sporta (ne tražim ogibljenje da mi pomera bubrege ali je ovo bilo mekano"

Mehanizam poluga sa gumenim zglobovima ručice menjača dobija te simptome na preko 350-400K km.
Amortizeri čak i za običan model takođe ukazuju da je kilometraža preko opisane.

Pošto si pomenuo S kao sport, dali bi se zaključiti da si imao Aero model ili najmanje Vektor.

Baš me interesuje na šta su naseo. :(

The Unforgiven

pre 1 godinu

Lupetaš!!

B202, B204, B234. 1981-2009 H-motor.
Elem, generacija 2, generacija 4.
Gen 5 (U 9-5 1998-2010) je bazalno gen 4 .
Gen 6 od 2003. u 9-3 su GM.

[link]
(466453, 26. jul 2023 09:58)
--------------------------------

Prva recenica tvog linka kaze:

"The Saab H engine is a redesign of the Saab B engine, which in turn was based on the Triumph Slant-4 engine."

U sustini, Saab je po 2. put nasminkao Triumphov originalni motor.

466453

pre 1 godinu

Ti znas da Saab bas nikada u svojoj istoriji nije imao svoj motor? Uvek su bile tudje license - prvo DKW, posle Fordov, pa Triumphov i na kraju Opelov kada su bili pod vlasnistvom GM-a. Ali bas nikada nisu imali svoj motor cak i kad su bili samostalni. Tako da je Saab uvek bio prepakovani neki drugi auto.
(The Unforgiven, 25. jul 2023 15:39)

Postoji jedna izreka u engleskoj po pitanju mehanike: kad nešto napraviš pošalji to Šveđanima da pozlate.

Činjenično, odlivci na kojima je H-motor rađen, ležali su izloženi klimatskim promenama napolju oko 10 godina da se materijal stabiliše.

Pricenat grafita je i dalje veći u bloku nego li je kod Nemaca koji su tek pre 15 godina vično reklamirali "revoluciju" mešajući grafit da bi došli do niskih frikcija.

SAAB je napravio prvi motor koji je mogao podneti frikcioni pritisak klipnih prstenova u motoru sa nadpunjenjem.

Danas možeš da ubaciš šta god hoćeš u CNC mašinu i napraviš kinesku kopiju. Kažu, ima nešto u materijalu.

Btw: glava motora 16V na B202 iz 85. je prerađena geometrijski da odgovara Hemiju, dolazi sa zajedničkih razvoja od strane SAABa i Lotosa.

SAAB je imajući saradnju sa GMom radio konstrukcije za njih, recimo, popularna Suza GSi 16V upravo nosi glavu motora koju je SAAB razvio.
Jedina vidna razlika je u izmeni uglova usisa i pogon bregastih kaišem gde SAAB koristi lanac.

Tek 1998 je u B205 iz ekoloških razloga ubacivanjem multipoint injektora došlo do promene ugla usisa koji više liči GSi/Lotus uglu.

Tako gledajući svi su nešto kopirali OTO princip.
Malo smo se udaljili od teme, pošto je sada vezana za in wheel elektromotor.

Iggy

pre 1 godinu

@ (Čeki opinionista del cazzo, 25. jul 2023 21:50)

I ja sam bio sanjao SAAB sve dok ga nisam kupio. U teoriji idealno vozilo 9-5 kombi, za sitnu decu koju sam tad imao. U praksi ništa posebno, kvalitet unutrašnjisti diskutabilan, ručica menjača koja je u brzini se može pomerati u prečniku od 5 cm, ležanje na putu pooooprilično mekano, ni “s” od sporta (ne tražim ogibljenje da mi pomera bubrege ali je ovo bilo mekano i za Citroen), motor guta kao lokomotiva a ne vuče nešto posebno i pored turba. Onda su počeli problemi koji su baš netipični. U svakom slučaju sretan sam bio kad sam ga prodao.

466453

pre 1 godinu

(Iggy, 27. jul 2023 08:13)

Koliko godina je bio star auto o kojem pričaš kad je došao u Srbiju, koliko godina posle toga si ga ti kupio?
Kladim se da su se između ta dva datuma dogodile serije srbopravki na autu koji oficijelno nikad nije ni uvožen u zemlju.

Veliki brat

pre 1 godinu

Znam jednog taksistu, koji duže od 15 godina vozi 9-5, mazi ga i pazi kao da je Benzli u pitanju, ali je pre 10-ak godina morao da radi generalku na motoru.
Inače, 9-5 ima neke specifičnosti SAAB-a, ali je platforma deljena sa GM, zbog čega je SAAB i propao na kraju. To što su godinama uzimali nagradu za najbezbedniji auto, slično kao i Volvo, nije pomogla, jer "overengineering" je besmislen u toj kategoriji vozila, nije to Bentli koji će da se vozi i za 50 godina i kome vremenom treba da raste cena, tako da je bolje da su uložili u lanac podrške kupcima (servisna mreža i sl.), jer kad kupuješ auto, pored brenda i kvaliteta, gledaš i da li imaš u blizini servis koji radi samo taj i povezane brendove ili samo dodatno pokriva i taj brend.

The Unforgiven

pre 1 godinu

SAAB je svojevremeno proizvodio sjajne automobile, jedinstvene i sa karakterom. Nažalost, savremeni SAAB automobili su nakon kompanijskih spajanja postali prepakovani Fordovi i Opeli, što samo po sebi i nije moralo da bude loše, ali su u vožnji bili poprilično generički sa u najbolju ruku osrednjom motorizacijom. A to nikako nije SAAB. Stare kupce nisu mogli da vrate ni insistiranjem na vezanosti za Avio-industriju, jer je to bio samo i jedino marketinški trik, a novim kupcima to nije bilo dovoljno.
(Reziel, 25. jul 2023 09:45)
---------------------

Ti znas da Saab bas nikada u svojoj istoriji nije imao svoj motor? Uvek su bile tudje license - prvo DKW, posle Fordov, pa Triumphov i na kraju Opelov kada su bili pod vlasnistvom GM-a. Ali bas nikada nisu imali svoj motor cak i kad su bili samostalni. Tako da je Saab uvek bio prepakovani neki drugi auto.

Balkanac

pre 1 godinu

Pa hajdemo ljudi i mi da oživimo Juga kada i K***a i M****a mogu danas da naprave električni automobil. Kad su Kinezi i Ameri već navukli ove "genijalce" iz EU da batale SUS, trebalo bi i mi da iskoristimo šansu. Mogli bi čak da dobijemo i privilegovan položaj kod Kineza i Rusa pri nabavci baterija.

Rodion Gataulin

pre 1 godinu

Ako nameravaju da pod tim časnim imenom proizvode elektro-fekalije, bolje i da ga ne "oživljavaju" mrtvorođenim toksičnim škartom...

Mandingo

pre 1 godinu

Trebalo bi da se ozivi i Zastava 101 tako zvani Stojadin. Uostalom za takvo elektricno vozilo ime je vec spremno, odnosno zvace se-Strujadin

Čeki opinionista del cazzo

pre 1 godinu

Jedno novembarsko jutro 1987 godine me je sačekalo na parkingu ispred ulaza na Plitvička jezera ...

Gusta magla , koja se zbog hladnoće činila lepljivom, je igrala čudan ples oko automobila koji su je svojim turbulencijama pomerali u svim mogućim pravcima...

Tiho zujanje je najavilo dugu crnu siluetu " Saaba 9000 turbo "...

Magla je počela da isparava sa duge, vrele haube...
Kakav strašan auto !
Na parkingu prepunom nemačkih premijuma , " Saab" je bio jedini eksponat vredan moje pažnje .

Vozač, stariji gospodin , bele košulje nehajno podvrnute do lakta , sa sivim prslukom preko, ostavi svog " Saaba" tik ispred mene i nestade u magli put restorana...

Iskoristih par minuta da podrobnije pregledam te oštre linije lakiranog švedskog čelika.
Prelep iz svakog ugla, a istovremeno nekako moćan i gospodski ...

Godine su prolazile, a ja nikada nisam
došao u situaciju da ga posedujem...

Možda je to zbog toga što nisam uobičajna " Saabova" klijentela tj. sudija , doktor ili arhitekta ...

Možda je to zbog toga što je " Saab" jedini auto koji voli zimu do te mere da su ga Nemci zvali " Haski" , a ja sam ipak letnje dete ...

Bejah tužan kada mu je " Auto bild" objavio čitulju tamo negde na početku Novakove dominacije , jer svatih da verovatno nikada i neću da budem vlasnik jednog " Saaba" poput onih gore navedenih.

Od srca im želim da vaskrsnu , da mi daju još jednu šansu ...
Ako ne meni , onda jednom klincu sa Plitvičkih jezera.

Reziel

pre 1 godinu

Nekada oživljavanje posrnulih biznisa može da bude vrlo unosno, poput kineskog Geely-ja kome je sa Volvoom upala kašika u med, ali i baš težak rizik jer - zašto je uopšte taj biznis propao na prvom mestu?

SAAB je svojevremeno proizvodio sjajne automobile, jedinstvene i sa karakterom. Nažalost, savremeni SAAB automobili su nakon kompanijskih spajanja postali prepakovani Fordovi i Opeli, što samo po sebi i nije moralo da bude loše, ali su u vožnji bili poprilično generički sa u najbolju ruku osrednjom motorizacijom. A to nikako nije SAAB. Stare kupce nisu mogli da vrate ni insistiranjem na vezanosti za Avio-industriju, jer je to bio samo i jedino marketinški trik, a novim kupcima to nije bilo dovoljno.

The Unforgiven

pre 1 godinu

Lupetaš!!

B202, B204, B234. 1981-2009 H-motor.
Elem, generacija 2, generacija 4.
Gen 5 (U 9-5 1998-2010) je bazalno gen 4 .
Gen 6 od 2003. u 9-3 su GM.

[link]
(466453, 26. jul 2023 09:58)
--------------------------------

Prva recenica tvog linka kaze:

"The Saab H engine is a redesign of the Saab B engine, which in turn was based on the Triumph Slant-4 engine."

U sustini, Saab je po 2. put nasminkao Triumphov originalni motor.

Stari Rabra

pre 1 godinu

Живео нам и оживео нам СААБ! И сам возим једног 2.0 турбаћ, ала незасита и неуморна.

466453

pre 1 godinu

(The Unforgiven, 25. jul 2023 15:39)

Lupetaš!!

B202, B204, B234. 1981-2009 H-motor.
Elem, generacija 2, generacija 4.
Gen 5 (U 9-5 1998-2010) je bazalno gen 4 .
Gen 6 od 2003. u 9-3 su GM.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Saab_H_engine

Iggy

pre 1 godinu

@ (Čeki opinionista del cazzo, 25. jul 2023 21:50)

I ja sam bio sanjao SAAB sve dok ga nisam kupio. U teoriji idealno vozilo 9-5 kombi, za sitnu decu koju sam tad imao. U praksi ništa posebno, kvalitet unutrašnjisti diskutabilan, ručica menjača koja je u brzini se može pomerati u prečniku od 5 cm, ležanje na putu pooooprilično mekano, ni “s” od sporta (ne tražim ogibljenje da mi pomera bubrege ali je ovo bilo mekano i za Citroen), motor guta kao lokomotiva a ne vuče nešto posebno i pored turba. Onda su počeli problemi koji su baš netipični. U svakom slučaju sretan sam bio kad sam ga prodao.

Iggy

pre 1 godinu

Čak iako se započne proizvonja, što iskreno želim, automobili se neće zvati SAAB, jer je Saab koncern to pravo oduzeo predhodnom kineskom vlasniku, a šanse da se to ime vrati u automobilski svet su minimalne.
No to ni nema veze, jer je ovaj model pobrao lovirike od strane svih koji su ga testirali i zaslužio da se pojavi na tržištu, a ime će odrediti novi vlasnik.

466453

pre 1 godinu

Čak iako se započne proizvonja, što iskreno želim, automobili se neće zvati SAAB, jer je Saab koncern to pravo oduzeo predhodnom kineskom vlasniku, a šanse da se to ime vrati u automobilski svet su minimalne.
No to ni nema veze, jer je ovaj model pobrao lovirike od strane svih koji su ga testirali i zaslužio da se pojavi na tržištu, a ime će odrediti novi vlasnik.
(Iggy, 25. jul 2023 09:30)

Robna Marka SAAB je registrovana oduvek od ministarstva odbrane.
Petljanje sa Kinom i Indijom je učinilo da se ne dozvoli ime SAAB za prodatu fabriku da bi se izbegle komplikacije pristupa nepoželjnim vojnoj tehnologiji.
Sada je investitor Šveđanin i uopšte nije nemoguće da pošto će se sve raditi u Švedskoj da bude dozvoljeno koristiti naziv SAAB za auta koja su 100% razvijena od "SAAB" inženjera.

Kole

pre 1 godinu

SAAB, Volvo, Subaru. Toliko sam se nasušao bajki i hvalospeva o kvaltetu i neuništivosti, a na ulici ih ređe viđam nego vanzemaljce. Pritom su Šveđani ugašeni ili u tuđem vlasništvu, a Subaru radi kao privezak moćne masinske industrije. Danas kad jedna Dačija Logan može bez problema na taxiju da pređe pola miliona km ljudi sigurno ne kupuju kola isključivo na osnovu kvaliteta jer se to podrazumeva. Kola se biraju na osnovu nekih drugih parametara, dizajna, imidza, servisne mreže, tehničkih rešenja, mogućnosti apgrejdovanja spoljašnosti i snage motora. Saab je deo auto istorije i tako treba da ostane. Kupovina slavnog imena da bi se u njega pakovali kineski poluproizvodi je kao da na jeftini usisivač nalepiš ime Tesla.

466453

pre 1 godinu

Ti znas da Saab bas nikada u svojoj istoriji nije imao svoj motor? Uvek su bile tudje license - prvo DKW, posle Fordov, pa Triumphov i na kraju Opelov kada su bili pod vlasnistvom GM-a. Ali bas nikada nisu imali svoj motor cak i kad su bili samostalni. Tako da je Saab uvek bio prepakovani neki drugi auto.
(The Unforgiven, 25. jul 2023 15:39)

Postoji jedna izreka u engleskoj po pitanju mehanike: kad nešto napraviš pošalji to Šveđanima da pozlate.

Činjenično, odlivci na kojima je H-motor rađen, ležali su izloženi klimatskim promenama napolju oko 10 godina da se materijal stabiliše.

Pricenat grafita je i dalje veći u bloku nego li je kod Nemaca koji su tek pre 15 godina vično reklamirali "revoluciju" mešajući grafit da bi došli do niskih frikcija.

SAAB je napravio prvi motor koji je mogao podneti frikcioni pritisak klipnih prstenova u motoru sa nadpunjenjem.

Danas možeš da ubaciš šta god hoćeš u CNC mašinu i napraviš kinesku kopiju. Kažu, ima nešto u materijalu.

Btw: glava motora 16V na B202 iz 85. je prerađena geometrijski da odgovara Hemiju, dolazi sa zajedničkih razvoja od strane SAABa i Lotosa.

SAAB je imajući saradnju sa GMom radio konstrukcije za njih, recimo, popularna Suza GSi 16V upravo nosi glavu motora koju je SAAB razvio.
Jedina vidna razlika je u izmeni uglova usisa i pogon bregastih kaišem gde SAAB koristi lanac.

Tek 1998 je u B205 iz ekoloških razloga ubacivanjem multipoint injektora došlo do promene ugla usisa koji više liči GSi/Lotus uglu.

Tako gledajući svi su nešto kopirali OTO princip.
Malo smo se udaljili od teme, pošto je sada vezana za in wheel elektromotor.

466453

pre 1 godinu

Nove informacije:

https://carup-se.translate.goog/miljardaren-manga-ska-jobba-i-saab-fabriken/?_x_tr_sl=sv&_x_tr_tl=sr&_x_tr_hl=sv&_x_tr_pto=wapp

zok1

pre 1 godinu

(Čeki opinionista del cazzo, 25. jul 2023 21:50) Hvala ti na lepom tekstu. I ja sam pre trideset godina maštao o Saabu. Pre 7-8 godina zamalo nisam kupio jedan, kabriolet, od bake koja stanuje u istoj zgradi. Bukvalno je bio “jedan vlasnik, vozila ga do pijace”, uvek parkiran u garaži i vožen jako retko. Mimoišli smo se sa putovanjima.

466453

pre 1 godinu

(The Unforgiven, 26. jul 2023 14:57)

Koliko je od Trijumfovog V8 motora ostalo?

https://www-classicandsportscar-com.translate.goog/features/separated-birth-saab-99-vs-triumph-dolomite?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=sr&_x_tr_hl=sv&_x_tr_pto=wapp

Ništa.

https://www.classicandsportscar.com/features/separated-birth-saab-99-vs-triumph-dolomite

466453

pre 1 godinu

(Iggy, 27. jul 2023 08:13)

Koliko godina je bio star auto o kojem pričaš kad je došao u Srbiju, koliko godina posle toga si ga ti kupio?
Kladim se da su se između ta dva datuma dogodile serije srbopravki na autu koji oficijelno nikad nije ni uvožen u zemlju.

466453

pre 1 godinu

U sustini, Saab je po 2. put nasminkao Triumphov originalni motor.
(The Unforgiven, 26. jul 2023 14:57)

Svaki mašinac zna da je SAAB napravio od tih motora Hemi motor. Zna takođe i da su materijali presudni.

Tanjir može da napravi sako od različitih materijala ali neke nećeš želeti da imaš a još manje da koristiš.
Vataš ze za slamčicu engleskog teksta, na švedskom je pomenut Trijumf ali ne u čitavom kontekstu.

Volvo u B seriji koristi iste ležajeve kolenastog vratila i velikih pesnica klipnjača kao i SAAB (isti kataloški brojevi), znači i Volvo je koristio šta?

DC

pre 1 godinu

Omiljeni auto jos od kada sam kao desetogodisnjak prvi put video 900, model iz osamdesetih. Pa procitao i dugo cuvao primerak slovenackog Automagazina sa Martin Cesenj-ovim testom turbo verzije istog.

Konacno 2010. dosao u situaciju da mogu i da vozim jednog, kupio 9-5 Aero karavan iz 2004. sa Hirsch tjuningom i 280ks. Pravi sportski auto u odelu porodicnog karavana. Da je bio savresen - nije... Generalno komponente vesanja nisu bile na visini zadatka pa sam ih vremenom menjao za kvalitetnije a tjunirani motor nikako nije voleo benzin od 95 oktana. Ali auto drugaciji od drugih (uprkos Opel Vectra genima), izuzetan u mnogo cemu. Jos uvek zalim sto sam ga 2017. prodao sa 230,000km na satu ali vise nije bilo logike finansijski ulagati u njega. Iako je zamenjen sa autom koji je po objektivnim parametrima daleko bolji, ostaje nezaboravan.

466453

pre 1 godinu

"ručica menjača koja je u brzini se može pomerati u prečniku od 5 cm, ležanje na putu pooooprilično mekano, ni “s” od sporta (ne tražim ogibljenje da mi pomera bubrege ali je ovo bilo mekano"

Mehanizam poluga sa gumenim zglobovima ručice menjača dobija te simptome na preko 350-400K km.
Amortizeri čak i za običan model takođe ukazuju da je kilometraža preko opisane.

Pošto si pomenuo S kao sport, dali bi se zaključiti da si imao Aero model ili najmanje Vektor.

Baš me interesuje na šta su naseo. :(

Veliki brat

pre 1 godinu

Znam jednog taksistu, koji duže od 15 godina vozi 9-5, mazi ga i pazi kao da je Benzli u pitanju, ali je pre 10-ak godina morao da radi generalku na motoru.
Inače, 9-5 ima neke specifičnosti SAAB-a, ali je platforma deljena sa GM, zbog čega je SAAB i propao na kraju. To što su godinama uzimali nagradu za najbezbedniji auto, slično kao i Volvo, nije pomogla, jer "overengineering" je besmislen u toj kategoriji vozila, nije to Bentli koji će da se vozi i za 50 godina i kome vremenom treba da raste cena, tako da je bolje da su uložili u lanac podrške kupcima (servisna mreža i sl.), jer kad kupuješ auto, pored brenda i kvaliteta, gledaš i da li imaš u blizini servis koji radi samo taj i povezane brendove ili samo dodatno pokriva i taj brend.