Subota, 04.03.2023.

15:49

Hrvatska uvela vize za digitalne nomade, Dubrovnik otišao korak dalje

Izvor: magazin.hrt

Hrvatska uvela vize za digitalne nomade, Dubrovnik otišao korak dalje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

87 Komentari

Sortiraj po:

Gustamagla

pre 1 godinu

Prosle godine Srbija je izdala 135.174 radnih dozvola za radnike iz inostranstva. I sta cemo sad?
(ketiS, 7. mart 2023 17:22)
Kao da se podaci ne mogu provjeriti. Koja si ti kraljica hahahahaha, uljepša mi dan hahaha.

bonsoir tristesse

pre 1 godinu

@ ketiS
Trebala bi se prevashodno zabrinuti šta uopšte dolaziš u situaciju da se moraš izvinjavati. Naganjaš se sa ekipom za koju si umislila da je nekakav nacionalni uzorak ne shvatajući da si postala objekt sprdnje i "poigravanja", a šta zbog nekog sopstvenog intelektnog kiksa nisi u stanju da detektuješ. I sve to posredstvom rubrike Putovanja, a da o putovanjima, odnosno dešavanjima u vezi putovanja sa tvoga tastera ne stiže ni slova...

ketiS

pre 1 godinu

@mario, fuj!!!, nista nova "I sta cemo sad"?
Nista, ja cu sada vama trojici da se izvinem jer sam nenamerno pogresila. Zaista mi nije bila namera da lazem, jer to nije moj stil. Tim pre sto meni licno taj podatak o broju radnih dozvola za strance ne predstavlja nista posebno niti ima poseban znacaj. Stavise, mislim da je logicno da zemlja kao sto je Hrvatska ima daleko vise takvih dozvola, jer pretpostavljam da najveci broj stranih radnika radi u turizamu i sapripadnim delatnostima. Dakle, nemate razloga da "likujete" jer ja nemam problem da priznam sopstvenu gresku. Zahvaljujem na mogucem razumevanju!

ništa nova

pre 1 godinu

Sada će ketiS da se, kao i obično, pozove na svoju - neshvaćenu - ironiju.
To joj je inače redovito "pokriče" za svaku ispaljenu glupost.

fuj!!!

pre 1 godinu

@ ketiS "I što ćemo sad?"
Sad ćemo ti reči da žestoko lažeš! Kao i obično!
Prošle godine Srbija je, prema podatku dostupnim na netu, izdala 35.180 dozvola stranim radnicima.

mario

pre 1 godinu

Prosle godine Srbija je izdala 135.174 radnih dozvola za radnike iz inostranstva. I sta cemo sad?
(ketiS, 7. mart 2023 17:22)
Podatak ti nije točan
Dakle da te demantiram u tvojoj laži ne znam da li je namjerno ili nenamjerna.
Ovo ti je službeni podatak imaš ga na ovom portalu.
"U 2022. godini izdato je ukupno 35.174 dozvola za rad stranim državljanima , u 2021. godini 23.662, a u 2020. godini 12.932 dozvola za rad."
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija/sve-ih-je-vise-u-srbiji-odakle-dolaze-strani-radnici-i-koje-poslove-rade-2294235
I što ćemo sad?
Hvala na objavi zbog istine.

ketiS

pre 1 godinu

@mario "Prosle godine Hrvatska je izdala 124.121 radnih dozvola za radnike iz inostranstva...."

Prosle godine Srbija je izdala 135.174 radnih dozvola za radnike iz inostranstva. I sta cemo sad?

mario

pre 1 godinu

S druge strane smesna mi je odusevljenost suseda, strancima u njihovoj zemlji, kao da ih u drugima nema. Sta tek mi da kazemo za tolike Ruse koji podolazise, a ni digitalnih nomada nam nimalo ne manjka. Sve u svemu "mnogo buke ni oko cega".
(ketiS, 5. mart 2023 14:05)
Dakle što se tiče Rusa koji su došli u Srbiju došli su jer im je to bilo najjednostavnije pošto za Srbiju im ne treba viza,a to im je polazna točka da odu u EU ili negdje dalje.Naravno vi ste im onda onako nabili cijene za iznajmljivanje stanova u nebesa onako bratski.
Prošle godine Hrvatska je izdala 124.121 radnih dozvola za radnike iz inostranstva 36.783 BiH,19.176 Srbija,12.222 Nepalca,10.053 Makedonaca itd itd....

Stefan

pre 1 godinu

@Slobodan Petrovic
Poenta je da ne treba da mrzis nekog i nesto gde vrlo verovatno nikad nisi ni bio. Tvoji komentari o Grckoj su toliko jezivi a ovde pricas kako si blagosloven sto poznajes neke dubrovcane. Naravno imas pravo da volis HR nema tu nista lose, ali tvoja mrznja prema Grcima je bolesna.

ketiS

pre 1 godinu

@informaticar......"Srbija nije idealno, nego nuzno mesto...."

Idealna mesta ne postoje! U svakom slucaju neka ostane i jedna trecina od onih koji se sad nalaze u Srbiji bice vrlo blagodetno, a ja verujem da ce ih ostati znacajno vise. Inace tvoj komentar odrazava onaj tipicno ovdasnji stav, da je "napolju" sve bolje. A to zapravo uopste nije slucaj.

feeder

pre 1 godinu

Rasprava je besmislena ali kad neko napiše ovakvu glupost ...
Pravoslavna crkva u Dubrovniku je izgrađena 1877.za vrijeme Austro Ugarske.
To je bar lako provjeriti.
Odakle onda pravoslavna crkva unutar zidina. Pojest će te mržnja. Izađi malo na zrak i prošetaj
(daa, 4. mart 2023 18:44)

Zato sto je osnovana za vrijeme kraljevine jugoslavije, a ne Dubrovacke republike. Ukljuci mozgic i procitaj nesto.
(Nikola, 4. mart 2023 19:49)

# Link kom

informatičar

pre 1 godinu

@ ketiS
Treba da znaš da za te IT stručnjake i ostale građane Rusije koji su se silom prilika doselili ovamo Srbija nije idealno, nego nužno mesto, pa čim im se ukaže mogućnost većina od njih će "otperjati" zna se u kom smeru...Pri čemu je priglupo obmanjivati se floskulama o nekakvom "popunjavanju".

Ivar

pre 1 godinu

Vise bih voleo da ste 100 hiljad kilometar daleko od nas.
(Ns, 4. mart 2023 19:46)
Pa mi smo tu uvijek bili, vecina stanovnistva ima Ilirsko porijeklo, isto kao i Albanci. Vi ste dosli od negdje Bogu iza leda, ako se vratite ljepo tamo onda cemo biti puno dalje :)

ketiS

pre 1 godinu

@dubrovnik, patuljci pojma nemaju, ruski "turisti"

U mom postu nisam govorila o ruskim turistima, vec o ruskim gradjanima za koje postoji realna mogucnost da ce ostati u Srbiji. Pri tom vecina njih su prilicno obrazovani i dobrostojeci. Inace, prema zvanicnim podacima Ruskog Veleposlanstva stiglo ih je izmedju 150 i 200 hiljada. S obzirom na svojevremeni "odliv" stanovnistva iz Srbije, ovo je za Srbiju vise nego znacajan "priliv" u svakom pogledu. Drugim recima, Srbija se "popunjava" a to je ono sto je najvaznije.

ruski "turisti"

pre 1 godinu

@ketiS
A meni je smješno tvoje isticanje "tolikih Rusa", s obzirom da je brojka od 123.000 generalno smiješna, da se ne spominju okolnosti koje su dovele do tog "impozantnog " broja.

dubrovnik

pre 1 godinu

@ ketiS
Lani vam je stiglo tek 123000 Rusa, stvarno bi o tom "sitnišu" trebalo da šutite, toliko kod je nas stiglo napr Norvežana. Inače, Dubrovnik se također bori protiv masovnosti, poznato je da je ograničen broj posjetilaca unutar gradskih zidina, no ti nikako da se izboriš za šutnju kad ti već ne uspijeva "pustiti" suvisao komentar.

ketiS

pre 1 godinu

Dubrovnik je zaista postao svojevrsna "jadranska kafana". Naravno razumem da i tom gradu i Hrvatskoj u celini turizam predstavlja "zlatni cup", ali su definitivno preterali. Tim pre sto mnogi drugi turisticki centri pokusavaju da se oslobode koliko je to moguce masovnog i neodrzivog turizma. S druge strane smesna mi je odusevljenost suseda, strancima u njihovoj zemlji, kao da ih u drugima nema. Sta tek mi da kazemo za tolike Ruse koji podolazise, a ni digitalnih nomada nam nimalo ne manjka. Sve u svemu "mnogo buke ni oko cega".

mario

pre 1 godinu

A ovaj jedan priča o nekakvim strancima po celoj Hrvatskoj, a koja je 70 posto potpuno prazna. Pa popravite za početak autoput. Od granice sa Srbijom do samog Zagreba i oko Zagreba je katastrofa celom dužinom. Sramota. Najduži autoput vam je raspad.
Na kraju, odeš na Nomad list i vidiš da po njima u Bg i NS samo ima više nomada trenutno nego u celoj Hr.
(MilanChe, 4. mart 2023 19:37)
Dakle toliko netočnih podataka da je to nevjerojatno,a prvo Hrvatska nije 70% prazna jer po tom podatku naseljeni bi bili samo Zagreb,Split i Osijek ostalo sve bi bilo prazno tako da nemoj se sramotiti,ali daj nam podatak za Srbiju?
A ovo za auto put je takva laž nego ioa jedna emisija kod vas Sat patrola,pa pogledaj tamo što kažu o tom auto putu,a ti ga nisi ni vidio.
I da najveći broj stranih radnika u Hrvatskoj dolazi iz BiH,Srbije,Nepala,Filipina....

mario

pre 1 godinu

Sve je kako Brisel kaže. Ima li Hrvata u Hrvatskoj? Koliko ih je u odnosu na 1990 god?
(Miki, 04. mart 2023 22:10)
Što se brineš o Hrvatskoj,a ne o Srbiji i koliko je vas u odnosu na 1990 u Srbiji?I ovaj zadnji popis ste smuljali samo da vlast prikaže kako vas nije puno pobjeglo na zapad,a da ste u EU bili bi prvaci po iseljavanju.
A kad već spominjete tu Irsku,pa više je Iraca iselilo u USA već što je Hrvata iselilo iz Hrvatske.
Inače najviše stranih radnika u Hrvatskoj je iz BiH,Srbije,Nepala,Filipina......

Janko - Maribor

pre 1 godinu

Uopšte me ne iznenađuje šta je Srbija tako loše rangirana što se tiče kvaliteta puteva. Do južnih manastira možeš samo džipom.

CheCro

pre 1 godinu

MilanChe@ Naravno vasa matica ga prisvaja ka skoro sve pisce tog vrimena iz Dalmacije jer jednostavno vi nemate pisce iz tog vrimena. Pravo ime Gundulica je Giovani Gondola od oca Frana koji sam za sebe i Dubrovcane pise da su Slovini. Sad zasto se covik nije izjasnija Srbinom? Da, u toj knjizi je spomenija Srbe no i lord Byron je pisa o Dubrovniku pa ne znaci da je Dubrovcanin. O autocestama stvarno ne triba nista pisat s obzirom da smo ih napravili prije 15ak godina cime smo u vrhu Europe po kvaliteti autocesta. Dakle ti si hodajuci kompleks a Giovani Gondola je Srbin hahahah

Roki

pre 1 godinu

Rec-dve o tzv. digitalnim nomadima. Ja radim od kuce (programer) vec 10 godina i uistinu mogu da radim odakle god hocu, sto rece ona stara pesmica - i u sumi i na njivi i na travi i na sljivi ... pa i u Dubrovniku. Ali ima tu jedan problemcic: neke zapadne firme su pocele da prilicno strogo gledaju ko odakle radi, kome placa poreze i doprinose itd. Pre godinu dana stigao mi je na kucu aneks ugovora o radu koji sam morao da potpisem, a koji je bio jasan: rad od kuce - da, sve dok je "kuca" u drzavi gde je ugovor potpisan i cije se radno pravo primenjuje. Mnogi su se tome smejali. Pre 3 meseca na svim sluzbenim laptopovima instalirali su nam neki dodatak za VPN softver, koji cim se ukljucis na firmin VPN na ekranu ti iskoci "cestitka" dobrodoslice i lokacija gde se nalazis, cisto da ti stave do znanja da imaju mogucnost da te prate odakle pristupas. Neki su se i tome smejali, pa su nastavili da rade sa egzoticnih karipskih plaza i sprdali se s tim. A onda su pre mesec dana kolegu suspendovali zbog krsenja tog aneksa ugovora, ustanovili su da vec godinu dana nije tamo gde je potpisao ugovor o radu. Sledece nedelje ce imati disciplinski postupak, velike sanse su da ce dobiti nogu. Takodje, rekao mi je da ga je firma prijavila lokalnim poreskim organima zemlje u kojoj uziva, tako da mu sleduje i naplata svih poreza, doprinosa i ostalog sto je godinama tajio. Firma je, inace, americka. Toliko o tome. Kao sto rekoh. vreme digitalnih nomada prolazi.

damjan1

pre 1 godinu

Ovi Hrvati su barem 100 godina ispred nas baš u svemu.
(kiki, 4. mart 2023 15:56)
Vise bih voleo da ste 100 hiljad kilometar daleko od nas.
(Ns, 4. mart 2023 19:46)
Da to bi bilo super jel bi znacilo da ste i vi 100kilometara od nas..da budem precizniji, tebe i tebi slicnih..

Marko

pre 1 godinu

svi oni koji su rekli nikad u Hrvatsku molim vas održite obećanje a onih 30 000 koji si dolaze zaraditi koji euro kao i svake godine- dobro nam došli...

Dalmatinac

pre 1 godinu

Dubrovnik je pun digitalnih nomada, mladih cura i dečkića koji su spojili ugodno s korisnim. Dubrovnik im je izašao u susret Dubrovnik Cardom koju plaćaju 85 eura, a s njom imaju neograničeni besplatni prijevoz na svim linijama, neograničeni ulaz u sve dubrovačke muzeje, akvarij, na zidine i Lovrijenac..., a oni su kvalitetni potrošači koji zarađuju 6-7, a neki od njih čak i 10-15 tisuća eura mjesečno. Dobar dio njihovih prihoda ostaje u Dubrovniku.

Miki

pre 1 godinu

Hrvatska je puna stranaca, Neki su u Hrvatskoj zbog posla, neki zbog turizma, neki zato jer imaju nekretninu, neki zbog klime i ljepote, neki zbog jeftinijeg života, neki su se nastanili trajno, neki privremeno.. Kakogid uglavnom stranaca je u Hrvatskoj jako puno i svi su dobrodošli. A došli su iz raznih zemalja UK, Njemaćka, Francuska, Italija, Austrija, Belgija, Poljska, Brazil, Filipini, Bosna, Albanija, Kosovo, CG, Vojvodina, Slovenija, uža Srbija, Makedonija, Turska, Sirija, Maroko, Bangladeš, Afganistan, Turska, Australija, Amerika, Kanada, Argentina, Peru itd. Hrvatska je postala totalno uzbudljiva i zanimljiva. U Zagrebu čuješ raznih jezika gdje god kreneš. Na obali ito. Ali ima i po Zagorju, Međimurju, Slavoniji. Muving totalni.
(ljepota privlači, 4. mart 2023 16:38)

Sve je kako Brisel kaže. Ima li Hrvata u Hrvatskoj? Koliko ih je u odnosu na 1990 god?

Zuce

pre 1 godinu

A ovaj jedan priča o nekakvim strancima po celoj Hrvatskoj, a koja je 70 posto potpuno prazna. Pa popravite za početak autoput. Od granice sa Srbijom do samog Zagreba i oko Zagreba je katastrofa celom dužinom. Sramota. Najduži autoput vam je raspad.
Na kraju, odeš na Nomad list i vidiš da po njima u Bg i NS samo ima više nomada trenutno nego u celoj Hr.
(MilanChe, 4. mart 2023 19:37)

1. Hrvatska sa 21 milion turista je 6. najposećenija u EU i 16. najposećenija na svetu

2. Hrvatska je u samom vrhu Evrope po kvaliteti puteva Roads quality index (Beograd još ni nema obilaznicu) Hrvatska 6. Srbija 33.

1 Holandija 6,40
2 Švajcarska 6,30
3 Austrija 6,00
4 Portugal 6,00
5 Španija 5,70
6 Hrvatska 5,60 (!!!!!)
7 Danska 5,60
8 Luksemburg 5,50
9 Francuska 5,40
10 Finska 5,30
11 Nemačka 5,30
12 Švedska 5,30
13 Kipar 5,10
14 Turska 5,00
15 Slovenija 4,90
16 UK 4,90
17 Litvanija 4,80
18 Estonija 4,70
19 Grčka 4,60
20 Norveška 4,50
21 Belgija 4,40
22 Irska 4,40
23 Italija 4,40
24 Poljska 4,30
25 Island 4,10
26 Mađarska 4,00
27 Slovačka 4,00
28 Albanija 3,90
29 Češka 3,90
30 Crna Gora 3,90
31 Letonija 3,60
32 Rusija 3,50
33 Srbija 3,50 (!!!!!)
34 Bugarska 3,40
35 Severna Makedonija 3,40
36 Malta 3,30
37 Rumunija 3,00
38 Ukrajina 3,00
39 Bosna i Hercegovina, 2,80
40 Moldavija 2,60

zlatni

pre 1 godinu

(MilanChe)Nemoj samo ti da pričaš o praznoj državi i iseljavanju, otišlo bi vaših 90% nebi osto kamen na kamenu ssmo da ste u uniji i da vam papiri ne predstavljaju problem, šta više vidi se tek u kakvoj ste situaciji kad tvoji zemljaci u sve većem broju dolaze na rad u Hrvatsku, puno vi još kruva morate pojest da bi stigli Hrvatsku po svemu, pogledaj samo kakve su vam plate minimalac a cijena hrane ista čak je u Srbiji i skuplje nešto, a što se tiče auto cesta ja lošije u većem rasulu nisam vidio tako loše ceste kao kod vas, predaleko ste vi u svemu od hrvata, čim tvoji zemljaci dolaze u sve većem broju na rad u Hrvatsku tu nešto debelo ne štima kod vas, izgleda da ste ekonomski tigar ali samo na papiru.

Simo

pre 1 godinu

Kakve gluposti, ne da nema 10,000 digitalnih nomada u hr, vec ih nema ni par desetina. Pa tamo nema ni t od turista od 1.10. do 1.5. Samo kad more zagrije dodju turisti da umoce dupe na par dana i to je to. Kakvi crni digitalni nomadi! Kvalitet zivota, hrana, sadrzaji, zanimljivost, klima i dr. sve je to jako slabo u hr.
(znamstapricamaznajuioniuhr

Nije ni ovako lose ,sta bi bilo da nam tek ide. Nemoj bit ljubomoran to ti nije dobro za ljepotu,moras se popravit. Ovako odbijas cure, antipatican si u drustvu,izbjegavaju te... sta ti to treba

Vera

pre 1 godinu

Prva pravoslavna Crkva je izgrađena u Dubrovniku tek 1840g za trgovce koji dolaze da se imaju gde moliti, a do te godine im je bilo zabranjeno.

Stefan

pre 1 godinu

Dubrovnik je divan, blagosliven Sam jer poznajem dosta dubrovcana a dvoje prijatelja jedan iz Mokosice gde je reka dubrovacka gde moze da se kupa, takodje Susjtjepan je super malo mesto gde moze da se kupa, jede, popije mnogo bolje nego u starome gradu gde je papreno.
(Slobodan Petrovic)
@
Da nisi ti slucajno Slobodan Petrovic koji smrtno mrzi i prezire Grke i Grcku, svake godine pises gomilu gadosti o njima na apsolutno svakoj vesti?

copa_cabana

pre 1 godinu

"Ali kad ti već objavljuju provokaciju, onda da ti prenesem pozdrave od najslavnijeg dubrovčanina Srbina Ivana Gundulića."
(MilanChe, 4. mart 2023 18:32)

Kad se već prenose pozdravi, evo ja tebi prenosim pozdrave najslavnijeg Londončanina, Srbina Eltona Johna !

MilanChe

pre 1 godinu

@net
promašio si temu. Ali kad ti već objavljuju provokaciju, onda da ti prenesem pozdrave od najslavnijeg dubrovčanina Srbina Ivana Gundulića.
Pročitaj njegov ep Osman pa da vidiš kojim junacima se divi. Čudan neki tzv Hrvat koji opevava Obiliće, Brankoviće, Nemanjiće, Lazare... za hrvate nije ni čuo da postoje.
A Aleksandra Makedonskog zove Lesandar Srbljanin.
Pusti komplekse, izbori se nekako.
Prestanite lagati o nama a mi ćemo onda prestati govoriti istinu o vama. Može tako?

A ovaj jedan priča o nekakvim strancima po celoj Hrvatskoj, a koja je 70 posto potpuno prazna. Pa popravite za početak autoput. Od granice sa Srbijom do samog Zagreba i oko Zagreba je katastrofa celom dužinom. Sramota. Najduži autoput vam je raspad.
Na kraju, odeš na Nomad list i vidiš da po njima u Bg i NS samo ima više nomada trenutno nego u celoj Hr.

znamstapricamaznajuioniuhr

pre 1 godinu

Kakve gluposti, ne da nema 10,000 digitalnih nomada u hr, vec ih nema ni par desetina. Pa tamo nema ni t od turista od 1.10. do 1.5. Samo kad more zagrije dodju turisti da umoce dupe na par dana i to je to. Kakvi crni digitalni nomadi! Kvalitet zivota, hrana, sadrzaji, zanimljivost, klima i dr. sve je to jako slabo u hr.

Samo napred

pre 1 godinu

@stradun

Iskreno, ne razumem te o cemu pricas.

Svakako, misao je da masovni turizam prozdire gradove, arhitekture i kulture. I eto, to je to.

Sve najbolje.

Netijak

pre 1 godinu

Evo razloga zašto su izmišljeni Srbi-katolici u Dubrovniku:
STROGI ZAKONI: JESTE LI ZNALI? Dubrovačka Republika pravoslavcima i muslimanima zabranjivala je noćenje unutar zidina i podizanje bogomolja.
(Net, 4. mart 2023

Jbt, članak o digitalnin nomadima, a ovaj se javlja iz srednjeg vijeka.

miklosh

pre 1 godinu

"Između ostalog je uključen i autobus za ta 4 nedelje, a košta 85 evra, tako da je samo to benefit"

Xa, xa, xa, neverovatan "benefit". U gradicu sa manje od 50.000 stanovnika, 85€ za mesec dana javnog prevoza! U Becu (sa svim vidovima javnog prevoza) je 365€ ali za godinu dana, 30€ mesecno! Sa manje od 15 linija! Obi nemaju mere.

Nikola

pre 1 godinu

Odakle onda pravoslavna crkva unutar zidina. Pojest će te mržnja. Izađi malo na zrak i prošetaj
(daa, 4. mart 2023 18:44)

Zato sto je osnovana za vrijeme kraljevine jugoslavije, a ne Dubrovacke republike. Ukljuci mozgic i procitaj nesto.

mario

pre 1 godinu

Ne niste. Ali ako vam je to lakše neka vam bude. I sa ovakvom vlašću kakvu imamoi činjenica i om da nismo.na jaslama EU mi smo u puno oblasti otišli daleko od vas a u drugim vas stižemo. Za 15-20 godina b icemonispred vas u svemu.
(Antiship, 4. mart 2023 18:23)
Dakle vidim da vam nije baš ni pismenost nešto.
Kažeš niste na jaslama EU?ma vidi ti to,a nedavno vam EU poklonila 165 miljuna eura,a neki dan 610 miljuna eura to nisu jasle EU?i da HR uplaćuje u proračun EU.U kojim to oblastima ste otišli ispred nas?daj nam neke primjere ako ti nije problem čisto da vidimo,pa da usporedimo.?

vjeko

pre 1 godinu

Kakvi crni digitalni nomadi! Kvalitet zivota, hrana, sadrzaji, zanimljivost, klima i dr. sve je to jako slabo u hr.
(znamstapricamaznajuioniuhr, 4. mart 2023 19:01)

Ovo mi je popravilo dan.Svasta tipkovnica podnosi......

Ns

pre 1 godinu

Ovi Hrvati su barem 100 godina ispred nas baš u svemu.
(kiki, 4. mart 2023 15:56)
Vise bih voleo da ste 100 hiljad kilometar daleko od nas.

Slobodan Petrovic

pre 1 godinu

Dubrovnik je divan, blagosliven Sam jer poznajem dosta dubrovcana a dvoje prijatelja jedan iz Mokosice gde je reka dubrovacka gde moze da se kupa, takodje Susjtjepan je super malo mesto gde moze da se kupa, jede, popije mnogo bolje nego u starome gradu gde je papreno.

Konfeder i EU o pokrajinama da ne govorimo a o Z4 i 4 rata drugi

pre 1 godinu

Pravoslavci su u Dubrovniku bili mnogo pre katolika.
(mali od palube....... Kad vidiš Dubrovnik i iz aviona odma ti ukapiraš. Isti Beograd,Čačak i Niš...

Magistra Vitae

pre 1 godinu

Pravoslavci su u Dubrovniku bili mnogo pre katolika.
(mali od palube, 4. mart 2023 17:37)

Jel ti znaš otkad datiraju pravoslavci na Balkanu?!

Otprilike prije 1300. godine ih nikad nije bilo, tek tamo nakon 1200. i neke vam je katolik Sveti Sava za kojeg ne znate gdje je pokopan vas okrenuo Carigradu, izdali ste svoju dotadašnju vjeru, i ismislio vam srpsku crkvu kakvu imate danas.

Prodani katolici, kako bi Srbi rekli, prodali vjeru za večeru, takvi su kod Dantea u 9. limbu!

Izmislili ste za Hrvate termin pokatoličeni Srbi, Hrvati nikad nisu trebali biti pokatoličeni, oduvijek su bili i ostali katolici, to se nikad nije mijenjalo, to su Srbi popravoslavljeni katolici!

Stradun

pre 1 godinu

@ samo napred
A nije ti bio očaj kada ste punili dubrovačke šufite (tavane) - sve po deset komada u jednome prostoru? Onda ti se to zvalo elitni turizam. Sada ako je i masovno plitkom je džepu nedostupno. Pa ti ne preostaje nego da očajavaš...

Luka

pre 1 godinu

Što je najgore Hrvati sve rezultate postižu bez ikakvog značajnog truda. Da je kojim slučajem na tom teritoriju kakav radišniji i kreativniji narod npr. Njemci, Švicarci, Korejci, Japanci, Kinezi… pa Hrvatska bi bila sva u zlatu od bogastva i ljepote. O.k. možda ni to ne bi bilo dibro jer bi bila preuređena ko Trumpova vila u kojoj živi. Ovako ima se taj osječaj ležernosti i prirodnosti.

daa

pre 1 godinu

Evo razloga zašto su izmišljeni Srbi-katolici u Dubrovniku:
STROGI ZAKONI: JESTE LI ZNALI? Dubrovačka Republika pravoslavcima i muslimanima zabranjivala je noćenje unutar zidina i podizanje bogomolja.
(Net, 04. mart 2023 15:52)

Odakle onda pravoslavna crkva unutar zidina. Pojest će te mržnja. Izađi malo na zrak i prošetaj

MilanChe

pre 1 godinu

@net
promašio si temu. Ali kad ti već objavljuju provokaciju, onda da ti prenesem pozdrave od najslavnijeg dubrovčanina Srbina Ivana Gundulića.
Pročitaj njegov ep Osman pa da vidiš kojim junacima se divi. Čudan neki tzv Hrvat koji opevava Obiliće, Brankoviće, Nemanjiće, Lazare... za hrvate nije ni čuo da postoje.
A Aleksandra Makedonskog zove Lesandar Srbljanin.
Pusti komplekse, izbori se nekako.
Prestanite lagati o nama a mi ćemo onda prestati govoriti istinu o vama. Može tako?

A ovaj jedan priča o nekakvim strancima po celoj Hrvatskoj, a koja je 70 posto potpuno prazna. Pa popravite za početak autoput. Od granice sa Srbijom do samog Zagreba i oko Zagreba je katastrofa celom dužinom. Sramota. Najduži autoput vam je raspad.
Na kraju, odeš na Nomad list i vidiš da po njima u Bg i NS samo ima više nomada trenutno nego u celoj Hr.

Antiship

pre 1 godinu

Subota 4.3.2023 | 15:49
Ovi Hrvati su barem 100 godina ispred nas baš u svemu.

Ne niste. Ali ako vam je to lakše neka vam bude. I sa ovakvom vlašću kakvu imamoi činjenica i om da nismo.na jaslama EU mi smo u puno oblasti otišli daleko od vas a u drugim vas stižemo. Za 15-20 godina b icemonispred vas u svemu.

mario

pre 1 godinu

Ko ode u hrvatsku i zaslužuje da ga oderu kad već nije otišao u neku normalnu zemlju!
(Zona, 04. mart 2023 15:53)
Da pogodim Srbija je ta normalna?Samo nisi objasnio o kakvom se dranju radi?

mali od palube

pre 1 godinu

Dubrovačka Republika pravoslavcima i muslimanima zabranjivala je noćenje unutar zidina i podizanje bogomolja.

Pravoslavci su u Dubrovniku bili mnogo pre katolika.

Nikola

pre 1 godinu

Ja sam nomad u sopstvenoj kuci. Ponekad odem do grada u kancelariju koja je sablasno prazna jer tamo vise niko ne ide iako je rucak obezbedjen i lokacija u super turistickom kul metropoli.
(Nomad, 04. mart 2023 15:57)

Jesi li siguran da je to uopšte tvoja kuća i da nisi samo podstanar koji živi nomadskim životom van svog rodnog sela ! Čim to tebi deluje kao metropola a ne kao Beograd...

Antisha

pre 1 godinu

Evo razloga zašto su izmišljeni Srbi-katolici u Dubrovniku:
STROGI ZAKONI: JESTE LI ZNALI? Dubrovačka Republika pravoslavcima i muslimanima zabranjivala je noćenje unutar zidina i podizanje bogomolja.
(Net, 04. mart 2023 15:52)

.net, tema su digitalni nomadi. vecinu nije briga za bogove popove i sl.

Boki

pre 1 godinu

Mene su prosle gore tjerali iz prazne baste u restoranu u Crnoj Gori, vajda sto sam izbacio kompjuter na sto i nesto raduckao. A ostavljao sam svako jutro oko 15 eura za dorucak uz dobru bakshu. Seljana brate.

samo napred

pre 1 godinu

samo neka privlace jos influensera i instagramera. Zato je i Dubrovnik postao to sto jeste - svojevrsna deponija masovnog turizma. Od one serije jos gore. Svi kao insekti naokolo mile, i jos duplo toliko onih insekata koji im prodaju vodu, vocne salate i "experience". Ocaj.

Neko mi krade nick...

pre 1 godinu

Ovi Hrvati su barem 100 godina ispred nas baš u svemu.
(kiki, 04. mart 2023 15
Ono što jest, jeste. Kada su oni masovno ubijali, mi nismo ni znali šta je genocid.

ljepota privlači

pre 1 godinu

Hrvatska je puna stranaca, Neki su u Hrvatskoj zbog posla, neki zbog turizma, neki zato jer imaju nekretninu, neki zbog klime i ljepote, neki zbog jeftinijeg života, neki su se nastanili trajno, neki privremeno.. Kakogid uglavnom stranaca je u Hrvatskoj jako puno i svi su dobrodošli. A došli su iz raznih zemalja UK, Njemaćka, Francuska, Italija, Austrija, Belgija, Poljska, Brazil, Filipini, Bosna, Albanija, Kosovo, CG, Vojvodina, Slovenija, uža Srbija, Makedonija, Turska, Sirija, Maroko, Bangladeš, Afganistan, Turska, Australija, Amerika, Kanada, Argentina, Peru itd. Hrvatska je postala totalno uzbudljiva i zanimljiva. U Zagrebu čuješ raznih jezika gdje god kreneš. Na obali ito. Ali ima i po Zagorju, Međimurju, Slavoniji. Muving totalni.

Net

pre 1 godinu

Evo razloga zašto su izmišljeni Srbi-katolici u Dubrovniku:
STROGI ZAKONI: JESTE LI ZNALI? Dubrovačka Republika pravoslavcima i muslimanima zabranjivala je noćenje unutar zidina i podizanje bogomolja.

Nomad

pre 1 godinu

Ja sam nomad u sopstvenoj kuci. Ponekad odem do grada u kancelariju koja je sablasno prazna jer tamo vise niko ne ide iako je rucak obezbedjen i lokacija u super turistickom kul metropoli.

mario

pre 1 godinu

Ko ode u hrvatsku i zaslužuje da ga oderu kad već nije otišao u neku normalnu zemlju!
(Zona, 04. mart 2023 15:53)
Da pogodim Srbija je ta normalna?Samo nisi objasnio o kakvom se dranju radi?

Boki

pre 1 godinu

Mene su prosle gore tjerali iz prazne baste u restoranu u Crnoj Gori, vajda sto sam izbacio kompjuter na sto i nesto raduckao. A ostavljao sam svako jutro oko 15 eura za dorucak uz dobru bakshu. Seljana brate.

Net

pre 1 godinu

Evo razloga zašto su izmišljeni Srbi-katolici u Dubrovniku:
STROGI ZAKONI: JESTE LI ZNALI? Dubrovačka Republika pravoslavcima i muslimanima zabranjivala je noćenje unutar zidina i podizanje bogomolja.

Antisha

pre 1 godinu

Evo razloga zašto su izmišljeni Srbi-katolici u Dubrovniku:
STROGI ZAKONI: JESTE LI ZNALI? Dubrovačka Republika pravoslavcima i muslimanima zabranjivala je noćenje unutar zidina i podizanje bogomolja.
(Net, 04. mart 2023 15:52)

.net, tema su digitalni nomadi. vecinu nije briga za bogove popove i sl.

ljepota privlači

pre 1 godinu

Hrvatska je puna stranaca, Neki su u Hrvatskoj zbog posla, neki zbog turizma, neki zato jer imaju nekretninu, neki zbog klime i ljepote, neki zbog jeftinijeg života, neki su se nastanili trajno, neki privremeno.. Kakogid uglavnom stranaca je u Hrvatskoj jako puno i svi su dobrodošli. A došli su iz raznih zemalja UK, Njemaćka, Francuska, Italija, Austrija, Belgija, Poljska, Brazil, Filipini, Bosna, Albanija, Kosovo, CG, Vojvodina, Slovenija, uža Srbija, Makedonija, Turska, Sirija, Maroko, Bangladeš, Afganistan, Turska, Australija, Amerika, Kanada, Argentina, Peru itd. Hrvatska je postala totalno uzbudljiva i zanimljiva. U Zagrebu čuješ raznih jezika gdje god kreneš. Na obali ito. Ali ima i po Zagorju, Međimurju, Slavoniji. Muving totalni.

Nomad

pre 1 godinu

Ja sam nomad u sopstvenoj kuci. Ponekad odem do grada u kancelariju koja je sablasno prazna jer tamo vise niko ne ide iako je rucak obezbedjen i lokacija u super turistickom kul metropoli.

Konfeder i EU o pokrajinama da ne govorimo a o Z4 i 4 rata drugi

pre 1 godinu

Pravoslavci su u Dubrovniku bili mnogo pre katolika.
(mali od palube....... Kad vidiš Dubrovnik i iz aviona odma ti ukapiraš. Isti Beograd,Čačak i Niš...

Simo

pre 1 godinu

Kakve gluposti, ne da nema 10,000 digitalnih nomada u hr, vec ih nema ni par desetina. Pa tamo nema ni t od turista od 1.10. do 1.5. Samo kad more zagrije dodju turisti da umoce dupe na par dana i to je to. Kakvi crni digitalni nomadi! Kvalitet zivota, hrana, sadrzaji, zanimljivost, klima i dr. sve je to jako slabo u hr.
(znamstapricamaznajuioniuhr

Nije ni ovako lose ,sta bi bilo da nam tek ide. Nemoj bit ljubomoran to ti nije dobro za ljepotu,moras se popravit. Ovako odbijas cure, antipatican si u drustvu,izbjegavaju te... sta ti to treba

Netijak

pre 1 godinu

Evo razloga zašto su izmišljeni Srbi-katolici u Dubrovniku:
STROGI ZAKONI: JESTE LI ZNALI? Dubrovačka Republika pravoslavcima i muslimanima zabranjivala je noćenje unutar zidina i podizanje bogomolja.
(Net, 4. mart 2023

Jbt, članak o digitalnin nomadima, a ovaj se javlja iz srednjeg vijeka.

mario

pre 1 godinu

Ne niste. Ali ako vam je to lakše neka vam bude. I sa ovakvom vlašću kakvu imamoi činjenica i om da nismo.na jaslama EU mi smo u puno oblasti otišli daleko od vas a u drugim vas stižemo. Za 15-20 godina b icemonispred vas u svemu.
(Antiship, 4. mart 2023 18:23)
Dakle vidim da vam nije baš ni pismenost nešto.
Kažeš niste na jaslama EU?ma vidi ti to,a nedavno vam EU poklonila 165 miljuna eura,a neki dan 610 miljuna eura to nisu jasle EU?i da HR uplaćuje u proračun EU.U kojim to oblastima ste otišli ispred nas?daj nam neke primjere ako ti nije problem čisto da vidimo,pa da usporedimo.?

Luka

pre 1 godinu

Što je najgore Hrvati sve rezultate postižu bez ikakvog značajnog truda. Da je kojim slučajem na tom teritoriju kakav radišniji i kreativniji narod npr. Njemci, Švicarci, Korejci, Japanci, Kinezi… pa Hrvatska bi bila sva u zlatu od bogastva i ljepote. O.k. možda ni to ne bi bilo dibro jer bi bila preuređena ko Trumpova vila u kojoj živi. Ovako ima se taj osječaj ležernosti i prirodnosti.

vjeko

pre 1 godinu

Kakvi crni digitalni nomadi! Kvalitet zivota, hrana, sadrzaji, zanimljivost, klima i dr. sve je to jako slabo u hr.
(znamstapricamaznajuioniuhr, 4. mart 2023 19:01)

Ovo mi je popravilo dan.Svasta tipkovnica podnosi......

zlatni

pre 1 godinu

(MilanChe)Nemoj samo ti da pričaš o praznoj državi i iseljavanju, otišlo bi vaših 90% nebi osto kamen na kamenu ssmo da ste u uniji i da vam papiri ne predstavljaju problem, šta više vidi se tek u kakvoj ste situaciji kad tvoji zemljaci u sve većem broju dolaze na rad u Hrvatsku, puno vi još kruva morate pojest da bi stigli Hrvatsku po svemu, pogledaj samo kakve su vam plate minimalac a cijena hrane ista čak je u Srbiji i skuplje nešto, a što se tiče auto cesta ja lošije u većem rasulu nisam vidio tako loše ceste kao kod vas, predaleko ste vi u svemu od hrvata, čim tvoji zemljaci dolaze u sve većem broju na rad u Hrvatsku tu nešto debelo ne štima kod vas, izgleda da ste ekonomski tigar ali samo na papiru.

Magistra Vitae

pre 1 godinu

Pravoslavci su u Dubrovniku bili mnogo pre katolika.
(mali od palube, 4. mart 2023 17:37)

Jel ti znaš otkad datiraju pravoslavci na Balkanu?!

Otprilike prije 1300. godine ih nikad nije bilo, tek tamo nakon 1200. i neke vam je katolik Sveti Sava za kojeg ne znate gdje je pokopan vas okrenuo Carigradu, izdali ste svoju dotadašnju vjeru, i ismislio vam srpsku crkvu kakvu imate danas.

Prodani katolici, kako bi Srbi rekli, prodali vjeru za večeru, takvi su kod Dantea u 9. limbu!

Izmislili ste za Hrvate termin pokatoličeni Srbi, Hrvati nikad nisu trebali biti pokatoličeni, oduvijek su bili i ostali katolici, to se nikad nije mijenjalo, to su Srbi popravoslavljeni katolici!

copa_cabana

pre 1 godinu

"Ali kad ti već objavljuju provokaciju, onda da ti prenesem pozdrave od najslavnijeg dubrovčanina Srbina Ivana Gundulića."
(MilanChe, 4. mart 2023 18:32)

Kad se već prenose pozdravi, evo ja tebi prenosim pozdrave najslavnijeg Londončanina, Srbina Eltona Johna !

Zuce

pre 1 godinu

A ovaj jedan priča o nekakvim strancima po celoj Hrvatskoj, a koja je 70 posto potpuno prazna. Pa popravite za početak autoput. Od granice sa Srbijom do samog Zagreba i oko Zagreba je katastrofa celom dužinom. Sramota. Najduži autoput vam je raspad.
Na kraju, odeš na Nomad list i vidiš da po njima u Bg i NS samo ima više nomada trenutno nego u celoj Hr.
(MilanChe, 4. mart 2023 19:37)

1. Hrvatska sa 21 milion turista je 6. najposećenija u EU i 16. najposećenija na svetu

2. Hrvatska je u samom vrhu Evrope po kvaliteti puteva Roads quality index (Beograd još ni nema obilaznicu) Hrvatska 6. Srbija 33.

1 Holandija 6,40
2 Švajcarska 6,30
3 Austrija 6,00
4 Portugal 6,00
5 Španija 5,70
6 Hrvatska 5,60 (!!!!!)
7 Danska 5,60
8 Luksemburg 5,50
9 Francuska 5,40
10 Finska 5,30
11 Nemačka 5,30
12 Švedska 5,30
13 Kipar 5,10
14 Turska 5,00
15 Slovenija 4,90
16 UK 4,90
17 Litvanija 4,80
18 Estonija 4,70
19 Grčka 4,60
20 Norveška 4,50
21 Belgija 4,40
22 Irska 4,40
23 Italija 4,40
24 Poljska 4,30
25 Island 4,10
26 Mađarska 4,00
27 Slovačka 4,00
28 Albanija 3,90
29 Češka 3,90
30 Crna Gora 3,90
31 Letonija 3,60
32 Rusija 3,50
33 Srbija 3,50 (!!!!!)
34 Bugarska 3,40
35 Severna Makedonija 3,40
36 Malta 3,30
37 Rumunija 3,00
38 Ukrajina 3,00
39 Bosna i Hercegovina, 2,80
40 Moldavija 2,60

Neko mi krade nick...

pre 1 godinu

Ovi Hrvati su barem 100 godina ispred nas baš u svemu.
(kiki, 04. mart 2023 15
Ono što jest, jeste. Kada su oni masovno ubijali, mi nismo ni znali šta je genocid.

Nikola

pre 1 godinu

Odakle onda pravoslavna crkva unutar zidina. Pojest će te mržnja. Izađi malo na zrak i prošetaj
(daa, 4. mart 2023 18:44)

Zato sto je osnovana za vrijeme kraljevine jugoslavije, a ne Dubrovacke republike. Ukljuci mozgic i procitaj nesto.

Vera

pre 1 godinu

Prva pravoslavna Crkva je izgrađena u Dubrovniku tek 1840g za trgovce koji dolaze da se imaju gde moliti, a do te godine im je bilo zabranjeno.

Dalmatinac

pre 1 godinu

Dubrovnik je pun digitalnih nomada, mladih cura i dečkića koji su spojili ugodno s korisnim. Dubrovnik im je izašao u susret Dubrovnik Cardom koju plaćaju 85 eura, a s njom imaju neograničeni besplatni prijevoz na svim linijama, neograničeni ulaz u sve dubrovačke muzeje, akvarij, na zidine i Lovrijenac..., a oni su kvalitetni potrošači koji zarađuju 6-7, a neki od njih čak i 10-15 tisuća eura mjesečno. Dobar dio njihovih prihoda ostaje u Dubrovniku.

mali od palube

pre 1 godinu

Dubrovačka Republika pravoslavcima i muslimanima zabranjivala je noćenje unutar zidina i podizanje bogomolja.

Pravoslavci su u Dubrovniku bili mnogo pre katolika.

Slobodan Petrovic

pre 1 godinu

Dubrovnik je divan, blagosliven Sam jer poznajem dosta dubrovcana a dvoje prijatelja jedan iz Mokosice gde je reka dubrovacka gde moze da se kupa, takodje Susjtjepan je super malo mesto gde moze da se kupa, jede, popije mnogo bolje nego u starome gradu gde je papreno.

Antiship

pre 1 godinu

Subota 4.3.2023 | 15:49
Ovi Hrvati su barem 100 godina ispred nas baš u svemu.

Ne niste. Ali ako vam je to lakše neka vam bude. I sa ovakvom vlašću kakvu imamoi činjenica i om da nismo.na jaslama EU mi smo u puno oblasti otišli daleko od vas a u drugim vas stižemo. Za 15-20 godina b icemonispred vas u svemu.

dubrovnik

pre 1 godinu

@ ketiS
Lani vam je stiglo tek 123000 Rusa, stvarno bi o tom "sitnišu" trebalo da šutite, toliko kod je nas stiglo napr Norvežana. Inače, Dubrovnik se također bori protiv masovnosti, poznato je da je ograničen broj posjetilaca unutar gradskih zidina, no ti nikako da se izboriš za šutnju kad ti već ne uspijeva "pustiti" suvisao komentar.

samo napred

pre 1 godinu

samo neka privlace jos influensera i instagramera. Zato je i Dubrovnik postao to sto jeste - svojevrsna deponija masovnog turizma. Od one serije jos gore. Svi kao insekti naokolo mile, i jos duplo toliko onih insekata koji im prodaju vodu, vocne salate i "experience". Ocaj.

miklosh

pre 1 godinu

"Između ostalog je uključen i autobus za ta 4 nedelje, a košta 85 evra, tako da je samo to benefit"

Xa, xa, xa, neverovatan "benefit". U gradicu sa manje od 50.000 stanovnika, 85€ za mesec dana javnog prevoza! U Becu (sa svim vidovima javnog prevoza) je 365€ ali za godinu dana, 30€ mesecno! Sa manje od 15 linija! Obi nemaju mere.

Nikola

pre 1 godinu

Ja sam nomad u sopstvenoj kuci. Ponekad odem do grada u kancelariju koja je sablasno prazna jer tamo vise niko ne ide iako je rucak obezbedjen i lokacija u super turistickom kul metropoli.
(Nomad, 04. mart 2023 15:57)

Jesi li siguran da je to uopšte tvoja kuća i da nisi samo podstanar koji živi nomadskim životom van svog rodnog sela ! Čim to tebi deluje kao metropola a ne kao Beograd...

ruski "turisti"

pre 1 godinu

@ketiS
A meni je smješno tvoje isticanje "tolikih Rusa", s obzirom da je brojka od 123.000 generalno smiješna, da se ne spominju okolnosti koje su dovele do tog "impozantnog " broja.

Stradun

pre 1 godinu

@ samo napred
A nije ti bio očaj kada ste punili dubrovačke šufite (tavane) - sve po deset komada u jednome prostoru? Onda ti se to zvalo elitni turizam. Sada ako je i masovno plitkom je džepu nedostupno. Pa ti ne preostaje nego da očajavaš...

informatičar

pre 1 godinu

@ ketiS
Treba da znaš da za te IT stručnjake i ostale građane Rusije koji su se silom prilika doselili ovamo Srbija nije idealno, nego nužno mesto, pa čim im se ukaže mogućnost većina od njih će "otperjati" zna se u kom smeru...Pri čemu je priglupo obmanjivati se floskulama o nekakvom "popunjavanju".

daa

pre 1 godinu

Evo razloga zašto su izmišljeni Srbi-katolici u Dubrovniku:
STROGI ZAKONI: JESTE LI ZNALI? Dubrovačka Republika pravoslavcima i muslimanima zabranjivala je noćenje unutar zidina i podizanje bogomolja.
(Net, 04. mart 2023 15:52)

Odakle onda pravoslavna crkva unutar zidina. Pojest će te mržnja. Izađi malo na zrak i prošetaj

mario

pre 1 godinu

A ovaj jedan priča o nekakvim strancima po celoj Hrvatskoj, a koja je 70 posto potpuno prazna. Pa popravite za početak autoput. Od granice sa Srbijom do samog Zagreba i oko Zagreba je katastrofa celom dužinom. Sramota. Najduži autoput vam je raspad.
Na kraju, odeš na Nomad list i vidiš da po njima u Bg i NS samo ima više nomada trenutno nego u celoj Hr.
(MilanChe, 4. mart 2023 19:37)
Dakle toliko netočnih podataka da je to nevjerojatno,a prvo Hrvatska nije 70% prazna jer po tom podatku naseljeni bi bili samo Zagreb,Split i Osijek ostalo sve bi bilo prazno tako da nemoj se sramotiti,ali daj nam podatak za Srbiju?
A ovo za auto put je takva laž nego ioa jedna emisija kod vas Sat patrola,pa pogledaj tamo što kažu o tom auto putu,a ti ga nisi ni vidio.
I da najveći broj stranih radnika u Hrvatskoj dolazi iz BiH,Srbije,Nepala,Filipina....

Ivar

pre 1 godinu

Vise bih voleo da ste 100 hiljad kilometar daleko od nas.
(Ns, 4. mart 2023 19:46)
Pa mi smo tu uvijek bili, vecina stanovnistva ima Ilirsko porijeklo, isto kao i Albanci. Vi ste dosli od negdje Bogu iza leda, ako se vratite ljepo tamo onda cemo biti puno dalje :)

MilanChe

pre 1 godinu

@net
promašio si temu. Ali kad ti već objavljuju provokaciju, onda da ti prenesem pozdrave od najslavnijeg dubrovčanina Srbina Ivana Gundulića.
Pročitaj njegov ep Osman pa da vidiš kojim junacima se divi. Čudan neki tzv Hrvat koji opevava Obiliće, Brankoviće, Nemanjiće, Lazare... za hrvate nije ni čuo da postoje.
A Aleksandra Makedonskog zove Lesandar Srbljanin.
Pusti komplekse, izbori se nekako.
Prestanite lagati o nama a mi ćemo onda prestati govoriti istinu o vama. Može tako?

A ovaj jedan priča o nekakvim strancima po celoj Hrvatskoj, a koja je 70 posto potpuno prazna. Pa popravite za početak autoput. Od granice sa Srbijom do samog Zagreba i oko Zagreba je katastrofa celom dužinom. Sramota. Najduži autoput vam je raspad.
Na kraju, odeš na Nomad list i vidiš da po njima u Bg i NS samo ima više nomada trenutno nego u celoj Hr.

Ns

pre 1 godinu

Ovi Hrvati su barem 100 godina ispred nas baš u svemu.
(kiki, 4. mart 2023 15:56)
Vise bih voleo da ste 100 hiljad kilometar daleko od nas.

mario

pre 1 godinu

Sve je kako Brisel kaže. Ima li Hrvata u Hrvatskoj? Koliko ih je u odnosu na 1990 god?
(Miki, 04. mart 2023 22:10)
Što se brineš o Hrvatskoj,a ne o Srbiji i koliko je vas u odnosu na 1990 u Srbiji?I ovaj zadnji popis ste smuljali samo da vlast prikaže kako vas nije puno pobjeglo na zapad,a da ste u EU bili bi prvaci po iseljavanju.
A kad već spominjete tu Irsku,pa više je Iraca iselilo u USA već što je Hrvata iselilo iz Hrvatske.
Inače najviše stranih radnika u Hrvatskoj je iz BiH,Srbije,Nepala,Filipina......

CheCro

pre 1 godinu

MilanChe@ Naravno vasa matica ga prisvaja ka skoro sve pisce tog vrimena iz Dalmacije jer jednostavno vi nemate pisce iz tog vrimena. Pravo ime Gundulica je Giovani Gondola od oca Frana koji sam za sebe i Dubrovcane pise da su Slovini. Sad zasto se covik nije izjasnija Srbinom? Da, u toj knjizi je spomenija Srbe no i lord Byron je pisa o Dubrovniku pa ne znaci da je Dubrovcanin. O autocestama stvarno ne triba nista pisat s obzirom da smo ih napravili prije 15ak godina cime smo u vrhu Europe po kvaliteti autocesta. Dakle ti si hodajuci kompleks a Giovani Gondola je Srbin hahahah

znamstapricamaznajuioniuhr

pre 1 godinu

Kakve gluposti, ne da nema 10,000 digitalnih nomada u hr, vec ih nema ni par desetina. Pa tamo nema ni t od turista od 1.10. do 1.5. Samo kad more zagrije dodju turisti da umoce dupe na par dana i to je to. Kakvi crni digitalni nomadi! Kvalitet zivota, hrana, sadrzaji, zanimljivost, klima i dr. sve je to jako slabo u hr.

Samo napred

pre 1 godinu

@stradun

Iskreno, ne razumem te o cemu pricas.

Svakako, misao je da masovni turizam prozdire gradove, arhitekture i kulture. I eto, to je to.

Sve najbolje.

feeder

pre 1 godinu

Rasprava je besmislena ali kad neko napiše ovakvu glupost ...
Pravoslavna crkva u Dubrovniku je izgrađena 1877.za vrijeme Austro Ugarske.
To je bar lako provjeriti.
Odakle onda pravoslavna crkva unutar zidina. Pojest će te mržnja. Izađi malo na zrak i prošetaj
(daa, 4. mart 2023 18:44)

Zato sto je osnovana za vrijeme kraljevine jugoslavije, a ne Dubrovacke republike. Ukljuci mozgic i procitaj nesto.
(Nikola, 4. mart 2023 19:49)

# Link kom

mario

pre 1 godinu

Prosle godine Srbija je izdala 135.174 radnih dozvola za radnike iz inostranstva. I sta cemo sad?
(ketiS, 7. mart 2023 17:22)
Podatak ti nije točan
Dakle da te demantiram u tvojoj laži ne znam da li je namjerno ili nenamjerna.
Ovo ti je službeni podatak imaš ga na ovom portalu.
"U 2022. godini izdato je ukupno 35.174 dozvola za rad stranim državljanima , u 2021. godini 23.662, a u 2020. godini 12.932 dozvola za rad."
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija/sve-ih-je-vise-u-srbiji-odakle-dolaze-strani-radnici-i-koje-poslove-rade-2294235
I što ćemo sad?
Hvala na objavi zbog istine.

ništa nova

pre 1 godinu

Sada će ketiS da se, kao i obično, pozove na svoju - neshvaćenu - ironiju.
To joj je inače redovito "pokriče" za svaku ispaljenu glupost.

Stefan

pre 1 godinu

Dubrovnik je divan, blagosliven Sam jer poznajem dosta dubrovcana a dvoje prijatelja jedan iz Mokosice gde je reka dubrovacka gde moze da se kupa, takodje Susjtjepan je super malo mesto gde moze da se kupa, jede, popije mnogo bolje nego u starome gradu gde je papreno.
(Slobodan Petrovic)
@
Da nisi ti slucajno Slobodan Petrovic koji smrtno mrzi i prezire Grke i Grcku, svake godine pises gomilu gadosti o njima na apsolutno svakoj vesti?

damjan1

pre 1 godinu

Ovi Hrvati su barem 100 godina ispred nas baš u svemu.
(kiki, 4. mart 2023 15:56)
Vise bih voleo da ste 100 hiljad kilometar daleko od nas.
(Ns, 4. mart 2023 19:46)
Da to bi bilo super jel bi znacilo da ste i vi 100kilometara od nas..da budem precizniji, tebe i tebi slicnih..

Janko - Maribor

pre 1 godinu

Uopšte me ne iznenađuje šta je Srbija tako loše rangirana što se tiče kvaliteta puteva. Do južnih manastira možeš samo džipom.

mario

pre 1 godinu

S druge strane smesna mi je odusevljenost suseda, strancima u njihovoj zemlji, kao da ih u drugima nema. Sta tek mi da kazemo za tolike Ruse koji podolazise, a ni digitalnih nomada nam nimalo ne manjka. Sve u svemu "mnogo buke ni oko cega".
(ketiS, 5. mart 2023 14:05)
Dakle što se tiče Rusa koji su došli u Srbiju došli su jer im je to bilo najjednostavnije pošto za Srbiju im ne treba viza,a to im je polazna točka da odu u EU ili negdje dalje.Naravno vi ste im onda onako nabili cijene za iznajmljivanje stanova u nebesa onako bratski.
Prošle godine Hrvatska je izdala 124.121 radnih dozvola za radnike iz inostranstva 36.783 BiH,19.176 Srbija,12.222 Nepalca,10.053 Makedonaca itd itd....

fuj!!!

pre 1 godinu

@ ketiS "I što ćemo sad?"
Sad ćemo ti reči da žestoko lažeš! Kao i obično!
Prošle godine Srbija je, prema podatku dostupnim na netu, izdala 35.180 dozvola stranim radnicima.

Marko

pre 1 godinu

svi oni koji su rekli nikad u Hrvatsku molim vas održite obećanje a onih 30 000 koji si dolaze zaraditi koji euro kao i svake godine- dobro nam došli...

Gustamagla

pre 1 godinu

Prosle godine Srbija je izdala 135.174 radnih dozvola za radnike iz inostranstva. I sta cemo sad?
(ketiS, 7. mart 2023 17:22)
Kao da se podaci ne mogu provjeriti. Koja si ti kraljica hahahahaha, uljepša mi dan hahaha.

bonsoir tristesse

pre 1 godinu

@ ketiS
Trebala bi se prevashodno zabrinuti šta uopšte dolaziš u situaciju da se moraš izvinjavati. Naganjaš se sa ekipom za koju si umislila da je nekakav nacionalni uzorak ne shvatajući da si postala objekt sprdnje i "poigravanja", a šta zbog nekog sopstvenog intelektnog kiksa nisi u stanju da detektuješ. I sve to posredstvom rubrike Putovanja, a da o putovanjima, odnosno dešavanjima u vezi putovanja sa tvoga tastera ne stiže ni slova...

MilanChe

pre 1 godinu

@net
promašio si temu. Ali kad ti već objavljuju provokaciju, onda da ti prenesem pozdrave od najslavnijeg dubrovčanina Srbina Ivana Gundulića.
Pročitaj njegov ep Osman pa da vidiš kojim junacima se divi. Čudan neki tzv Hrvat koji opevava Obiliće, Brankoviće, Nemanjiće, Lazare... za hrvate nije ni čuo da postoje.
A Aleksandra Makedonskog zove Lesandar Srbljanin.
Pusti komplekse, izbori se nekako.
Prestanite lagati o nama a mi ćemo onda prestati govoriti istinu o vama. Može tako?

A ovaj jedan priča o nekakvim strancima po celoj Hrvatskoj, a koja je 70 posto potpuno prazna. Pa popravite za početak autoput. Od granice sa Srbijom do samog Zagreba i oko Zagreba je katastrofa celom dužinom. Sramota. Najduži autoput vam je raspad.
Na kraju, odeš na Nomad list i vidiš da po njima u Bg i NS samo ima više nomada trenutno nego u celoj Hr.

Roki

pre 1 godinu

Rec-dve o tzv. digitalnim nomadima. Ja radim od kuce (programer) vec 10 godina i uistinu mogu da radim odakle god hocu, sto rece ona stara pesmica - i u sumi i na njivi i na travi i na sljivi ... pa i u Dubrovniku. Ali ima tu jedan problemcic: neke zapadne firme su pocele da prilicno strogo gledaju ko odakle radi, kome placa poreze i doprinose itd. Pre godinu dana stigao mi je na kucu aneks ugovora o radu koji sam morao da potpisem, a koji je bio jasan: rad od kuce - da, sve dok je "kuca" u drzavi gde je ugovor potpisan i cije se radno pravo primenjuje. Mnogi su se tome smejali. Pre 3 meseca na svim sluzbenim laptopovima instalirali su nam neki dodatak za VPN softver, koji cim se ukljucis na firmin VPN na ekranu ti iskoci "cestitka" dobrodoslice i lokacija gde se nalazis, cisto da ti stave do znanja da imaju mogucnost da te prate odakle pristupas. Neki su se i tome smejali, pa su nastavili da rade sa egzoticnih karipskih plaza i sprdali se s tim. A onda su pre mesec dana kolegu suspendovali zbog krsenja tog aneksa ugovora, ustanovili su da vec godinu dana nije tamo gde je potpisao ugovor o radu. Sledece nedelje ce imati disciplinski postupak, velike sanse su da ce dobiti nogu. Takodje, rekao mi je da ga je firma prijavila lokalnim poreskim organima zemlje u kojoj uziva, tako da mu sleduje i naplata svih poreza, doprinosa i ostalog sto je godinama tajio. Firma je, inace, americka. Toliko o tome. Kao sto rekoh. vreme digitalnih nomada prolazi.

Miki

pre 1 godinu

Hrvatska je puna stranaca, Neki su u Hrvatskoj zbog posla, neki zbog turizma, neki zato jer imaju nekretninu, neki zbog klime i ljepote, neki zbog jeftinijeg života, neki su se nastanili trajno, neki privremeno.. Kakogid uglavnom stranaca je u Hrvatskoj jako puno i svi su dobrodošli. A došli su iz raznih zemalja UK, Njemaćka, Francuska, Italija, Austrija, Belgija, Poljska, Brazil, Filipini, Bosna, Albanija, Kosovo, CG, Vojvodina, Slovenija, uža Srbija, Makedonija, Turska, Sirija, Maroko, Bangladeš, Afganistan, Turska, Australija, Amerika, Kanada, Argentina, Peru itd. Hrvatska je postala totalno uzbudljiva i zanimljiva. U Zagrebu čuješ raznih jezika gdje god kreneš. Na obali ito. Ali ima i po Zagorju, Međimurju, Slavoniji. Muving totalni.
(ljepota privlači, 4. mart 2023 16:38)

Sve je kako Brisel kaže. Ima li Hrvata u Hrvatskoj? Koliko ih je u odnosu na 1990 god?

ketiS

pre 1 godinu

@dubrovnik, patuljci pojma nemaju, ruski "turisti"

U mom postu nisam govorila o ruskim turistima, vec o ruskim gradjanima za koje postoji realna mogucnost da ce ostati u Srbiji. Pri tom vecina njih su prilicno obrazovani i dobrostojeci. Inace, prema zvanicnim podacima Ruskog Veleposlanstva stiglo ih je izmedju 150 i 200 hiljada. S obzirom na svojevremeni "odliv" stanovnistva iz Srbije, ovo je za Srbiju vise nego znacajan "priliv" u svakom pogledu. Drugim recima, Srbija se "popunjava" a to je ono sto je najvaznije.

ketiS

pre 1 godinu

Dubrovnik je zaista postao svojevrsna "jadranska kafana". Naravno razumem da i tom gradu i Hrvatskoj u celini turizam predstavlja "zlatni cup", ali su definitivno preterali. Tim pre sto mnogi drugi turisticki centri pokusavaju da se oslobode koliko je to moguce masovnog i neodrzivog turizma. S druge strane smesna mi je odusevljenost suseda, strancima u njihovoj zemlji, kao da ih u drugima nema. Sta tek mi da kazemo za tolike Ruse koji podolazise, a ni digitalnih nomada nam nimalo ne manjka. Sve u svemu "mnogo buke ni oko cega".

ketiS

pre 1 godinu

@informaticar......"Srbija nije idealno, nego nuzno mesto...."

Idealna mesta ne postoje! U svakom slucaju neka ostane i jedna trecina od onih koji se sad nalaze u Srbiji bice vrlo blagodetno, a ja verujem da ce ih ostati znacajno vise. Inace tvoj komentar odrazava onaj tipicno ovdasnji stav, da je "napolju" sve bolje. A to zapravo uopste nije slucaj.

Stefan

pre 1 godinu

@Slobodan Petrovic
Poenta je da ne treba da mrzis nekog i nesto gde vrlo verovatno nikad nisi ni bio. Tvoji komentari o Grckoj su toliko jezivi a ovde pricas kako si blagosloven sto poznajes neke dubrovcane. Naravno imas pravo da volis HR nema tu nista lose, ali tvoja mrznja prema Grcima je bolesna.

ketiS

pre 1 godinu

@mario "Prosle godine Hrvatska je izdala 124.121 radnih dozvola za radnike iz inostranstva...."

Prosle godine Srbija je izdala 135.174 radnih dozvola za radnike iz inostranstva. I sta cemo sad?

ketiS

pre 1 godinu

@mario, fuj!!!, nista nova "I sta cemo sad"?
Nista, ja cu sada vama trojici da se izvinem jer sam nenamerno pogresila. Zaista mi nije bila namera da lazem, jer to nije moj stil. Tim pre sto meni licno taj podatak o broju radnih dozvola za strance ne predstavlja nista posebno niti ima poseban znacaj. Stavise, mislim da je logicno da zemlja kao sto je Hrvatska ima daleko vise takvih dozvola, jer pretpostavljam da najveci broj stranih radnika radi u turizamu i sapripadnim delatnostima. Dakle, nemate razloga da "likujete" jer ja nemam problem da priznam sopstvenu gresku. Zahvaljujem na mogucem razumevanju!

mali od palube

pre 1 godinu

Dubrovačka Republika pravoslavcima i muslimanima zabranjivala je noćenje unutar zidina i podizanje bogomolja.

Pravoslavci su u Dubrovniku bili mnogo pre katolika.

Neko mi krade nick...

pre 1 godinu

Ovi Hrvati su barem 100 godina ispred nas baš u svemu.
(kiki, 04. mart 2023 15
Ono što jest, jeste. Kada su oni masovno ubijali, mi nismo ni znali šta je genocid.

Antiship

pre 1 godinu

Subota 4.3.2023 | 15:49
Ovi Hrvati su barem 100 godina ispred nas baš u svemu.

Ne niste. Ali ako vam je to lakše neka vam bude. I sa ovakvom vlašću kakvu imamoi činjenica i om da nismo.na jaslama EU mi smo u puno oblasti otišli daleko od vas a u drugim vas stižemo. Za 15-20 godina b icemonispred vas u svemu.

znamstapricamaznajuioniuhr

pre 1 godinu

Kakve gluposti, ne da nema 10,000 digitalnih nomada u hr, vec ih nema ni par desetina. Pa tamo nema ni t od turista od 1.10. do 1.5. Samo kad more zagrije dodju turisti da umoce dupe na par dana i to je to. Kakvi crni digitalni nomadi! Kvalitet zivota, hrana, sadrzaji, zanimljivost, klima i dr. sve je to jako slabo u hr.

Net

pre 1 godinu

Evo razloga zašto su izmišljeni Srbi-katolici u Dubrovniku:
STROGI ZAKONI: JESTE LI ZNALI? Dubrovačka Republika pravoslavcima i muslimanima zabranjivala je noćenje unutar zidina i podizanje bogomolja.

samo napred

pre 1 godinu

samo neka privlace jos influensera i instagramera. Zato je i Dubrovnik postao to sto jeste - svojevrsna deponija masovnog turizma. Od one serije jos gore. Svi kao insekti naokolo mile, i jos duplo toliko onih insekata koji im prodaju vodu, vocne salate i "experience". Ocaj.

MilanChe

pre 1 godinu

@net
promašio si temu. Ali kad ti već objavljuju provokaciju, onda da ti prenesem pozdrave od najslavnijeg dubrovčanina Srbina Ivana Gundulića.
Pročitaj njegov ep Osman pa da vidiš kojim junacima se divi. Čudan neki tzv Hrvat koji opevava Obiliće, Brankoviće, Nemanjiće, Lazare... za hrvate nije ni čuo da postoje.
A Aleksandra Makedonskog zove Lesandar Srbljanin.
Pusti komplekse, izbori se nekako.
Prestanite lagati o nama a mi ćemo onda prestati govoriti istinu o vama. Može tako?

A ovaj jedan priča o nekakvim strancima po celoj Hrvatskoj, a koja je 70 posto potpuno prazna. Pa popravite za početak autoput. Od granice sa Srbijom do samog Zagreba i oko Zagreba je katastrofa celom dužinom. Sramota. Najduži autoput vam je raspad.
Na kraju, odeš na Nomad list i vidiš da po njima u Bg i NS samo ima više nomada trenutno nego u celoj Hr.

MilanChe

pre 1 godinu

@net
promašio si temu. Ali kad ti već objavljuju provokaciju, onda da ti prenesem pozdrave od najslavnijeg dubrovčanina Srbina Ivana Gundulića.
Pročitaj njegov ep Osman pa da vidiš kojim junacima se divi. Čudan neki tzv Hrvat koji opevava Obiliće, Brankoviće, Nemanjiće, Lazare... za hrvate nije ni čuo da postoje.
A Aleksandra Makedonskog zove Lesandar Srbljanin.
Pusti komplekse, izbori se nekako.
Prestanite lagati o nama a mi ćemo onda prestati govoriti istinu o vama. Može tako?

A ovaj jedan priča o nekakvim strancima po celoj Hrvatskoj, a koja je 70 posto potpuno prazna. Pa popravite za početak autoput. Od granice sa Srbijom do samog Zagreba i oko Zagreba je katastrofa celom dužinom. Sramota. Najduži autoput vam je raspad.
Na kraju, odeš na Nomad list i vidiš da po njima u Bg i NS samo ima više nomada trenutno nego u celoj Hr.

Miki

pre 1 godinu

Hrvatska je puna stranaca, Neki su u Hrvatskoj zbog posla, neki zbog turizma, neki zato jer imaju nekretninu, neki zbog klime i ljepote, neki zbog jeftinijeg života, neki su se nastanili trajno, neki privremeno.. Kakogid uglavnom stranaca je u Hrvatskoj jako puno i svi su dobrodošli. A došli su iz raznih zemalja UK, Njemaćka, Francuska, Italija, Austrija, Belgija, Poljska, Brazil, Filipini, Bosna, Albanija, Kosovo, CG, Vojvodina, Slovenija, uža Srbija, Makedonija, Turska, Sirija, Maroko, Bangladeš, Afganistan, Turska, Australija, Amerika, Kanada, Argentina, Peru itd. Hrvatska je postala totalno uzbudljiva i zanimljiva. U Zagrebu čuješ raznih jezika gdje god kreneš. Na obali ito. Ali ima i po Zagorju, Međimurju, Slavoniji. Muving totalni.
(ljepota privlači, 4. mart 2023 16:38)

Sve je kako Brisel kaže. Ima li Hrvata u Hrvatskoj? Koliko ih je u odnosu na 1990 god?

miklosh

pre 1 godinu

"Između ostalog je uključen i autobus za ta 4 nedelje, a košta 85 evra, tako da je samo to benefit"

Xa, xa, xa, neverovatan "benefit". U gradicu sa manje od 50.000 stanovnika, 85€ za mesec dana javnog prevoza! U Becu (sa svim vidovima javnog prevoza) je 365€ ali za godinu dana, 30€ mesecno! Sa manje od 15 linija! Obi nemaju mere.

daa

pre 1 godinu

Evo razloga zašto su izmišljeni Srbi-katolici u Dubrovniku:
STROGI ZAKONI: JESTE LI ZNALI? Dubrovačka Republika pravoslavcima i muslimanima zabranjivala je noćenje unutar zidina i podizanje bogomolja.
(Net, 04. mart 2023 15:52)

Odakle onda pravoslavna crkva unutar zidina. Pojest će te mržnja. Izađi malo na zrak i prošetaj

Ns

pre 1 godinu

Ovi Hrvati su barem 100 godina ispred nas baš u svemu.
(kiki, 4. mart 2023 15:56)
Vise bih voleo da ste 100 hiljad kilometar daleko od nas.

mario

pre 1 godinu

Ko ode u hrvatsku i zaslužuje da ga oderu kad već nije otišao u neku normalnu zemlju!
(Zona, 04. mart 2023 15:53)
Da pogodim Srbija je ta normalna?Samo nisi objasnio o kakvom se dranju radi?

Stefan

pre 1 godinu

Dubrovnik je divan, blagosliven Sam jer poznajem dosta dubrovcana a dvoje prijatelja jedan iz Mokosice gde je reka dubrovacka gde moze da se kupa, takodje Susjtjepan je super malo mesto gde moze da se kupa, jede, popije mnogo bolje nego u starome gradu gde je papreno.
(Slobodan Petrovic)
@
Da nisi ti slucajno Slobodan Petrovic koji smrtno mrzi i prezire Grke i Grcku, svake godine pises gomilu gadosti o njima na apsolutno svakoj vesti?

ketiS

pre 1 godinu

Dubrovnik je zaista postao svojevrsna "jadranska kafana". Naravno razumem da i tom gradu i Hrvatskoj u celini turizam predstavlja "zlatni cup", ali su definitivno preterali. Tim pre sto mnogi drugi turisticki centri pokusavaju da se oslobode koliko je to moguce masovnog i neodrzivog turizma. S druge strane smesna mi je odusevljenost suseda, strancima u njihovoj zemlji, kao da ih u drugima nema. Sta tek mi da kazemo za tolike Ruse koji podolazise, a ni digitalnih nomada nam nimalo ne manjka. Sve u svemu "mnogo buke ni oko cega".

ljepota privlači

pre 1 godinu

Hrvatska je puna stranaca, Neki su u Hrvatskoj zbog posla, neki zbog turizma, neki zato jer imaju nekretninu, neki zbog klime i ljepote, neki zbog jeftinijeg života, neki su se nastanili trajno, neki privremeno.. Kakogid uglavnom stranaca je u Hrvatskoj jako puno i svi su dobrodošli. A došli su iz raznih zemalja UK, Njemaćka, Francuska, Italija, Austrija, Belgija, Poljska, Brazil, Filipini, Bosna, Albanija, Kosovo, CG, Vojvodina, Slovenija, uža Srbija, Makedonija, Turska, Sirija, Maroko, Bangladeš, Afganistan, Turska, Australija, Amerika, Kanada, Argentina, Peru itd. Hrvatska je postala totalno uzbudljiva i zanimljiva. U Zagrebu čuješ raznih jezika gdje god kreneš. Na obali ito. Ali ima i po Zagorju, Međimurju, Slavoniji. Muving totalni.

Nomad

pre 1 godinu

Ja sam nomad u sopstvenoj kuci. Ponekad odem do grada u kancelariju koja je sablasno prazna jer tamo vise niko ne ide iako je rucak obezbedjen i lokacija u super turistickom kul metropoli.

Nikola

pre 1 godinu

Ja sam nomad u sopstvenoj kuci. Ponekad odem do grada u kancelariju koja je sablasno prazna jer tamo vise niko ne ide iako je rucak obezbedjen i lokacija u super turistickom kul metropoli.
(Nomad, 04. mart 2023 15:57)

Jesi li siguran da je to uopšte tvoja kuća i da nisi samo podstanar koji živi nomadskim životom van svog rodnog sela ! Čim to tebi deluje kao metropola a ne kao Beograd...

Luka

pre 1 godinu

Što je najgore Hrvati sve rezultate postižu bez ikakvog značajnog truda. Da je kojim slučajem na tom teritoriju kakav radišniji i kreativniji narod npr. Njemci, Švicarci, Korejci, Japanci, Kinezi… pa Hrvatska bi bila sva u zlatu od bogastva i ljepote. O.k. možda ni to ne bi bilo dibro jer bi bila preuređena ko Trumpova vila u kojoj živi. Ovako ima se taj osječaj ležernosti i prirodnosti.

Antisha

pre 1 godinu

Evo razloga zašto su izmišljeni Srbi-katolici u Dubrovniku:
STROGI ZAKONI: JESTE LI ZNALI? Dubrovačka Republika pravoslavcima i muslimanima zabranjivala je noćenje unutar zidina i podizanje bogomolja.
(Net, 04. mart 2023 15:52)

.net, tema su digitalni nomadi. vecinu nije briga za bogove popove i sl.

Magistra Vitae

pre 1 godinu

Pravoslavci su u Dubrovniku bili mnogo pre katolika.
(mali od palube, 4. mart 2023 17:37)

Jel ti znaš otkad datiraju pravoslavci na Balkanu?!

Otprilike prije 1300. godine ih nikad nije bilo, tek tamo nakon 1200. i neke vam je katolik Sveti Sava za kojeg ne znate gdje je pokopan vas okrenuo Carigradu, izdali ste svoju dotadašnju vjeru, i ismislio vam srpsku crkvu kakvu imate danas.

Prodani katolici, kako bi Srbi rekli, prodali vjeru za večeru, takvi su kod Dantea u 9. limbu!

Izmislili ste za Hrvate termin pokatoličeni Srbi, Hrvati nikad nisu trebali biti pokatoličeni, oduvijek su bili i ostali katolici, to se nikad nije mijenjalo, to su Srbi popravoslavljeni katolici!

ketiS

pre 1 godinu

@dubrovnik, patuljci pojma nemaju, ruski "turisti"

U mom postu nisam govorila o ruskim turistima, vec o ruskim gradjanima za koje postoji realna mogucnost da ce ostati u Srbiji. Pri tom vecina njih su prilicno obrazovani i dobrostojeci. Inace, prema zvanicnim podacima Ruskog Veleposlanstva stiglo ih je izmedju 150 i 200 hiljada. S obzirom na svojevremeni "odliv" stanovnistva iz Srbije, ovo je za Srbiju vise nego znacajan "priliv" u svakom pogledu. Drugim recima, Srbija se "popunjava" a to je ono sto je najvaznije.

Konfeder i EU o pokrajinama da ne govorimo a o Z4 i 4 rata drugi

pre 1 godinu

Pravoslavci su u Dubrovniku bili mnogo pre katolika.
(mali od palube....... Kad vidiš Dubrovnik i iz aviona odma ti ukapiraš. Isti Beograd,Čačak i Niš...

Boki

pre 1 godinu

Mene su prosle gore tjerali iz prazne baste u restoranu u Crnoj Gori, vajda sto sam izbacio kompjuter na sto i nesto raduckao. A ostavljao sam svako jutro oko 15 eura za dorucak uz dobru bakshu. Seljana brate.

Stradun

pre 1 godinu

@ samo napred
A nije ti bio očaj kada ste punili dubrovačke šufite (tavane) - sve po deset komada u jednome prostoru? Onda ti se to zvalo elitni turizam. Sada ako je i masovno plitkom je džepu nedostupno. Pa ti ne preostaje nego da očajavaš...

ketiS

pre 1 godinu

@mario "Prosle godine Hrvatska je izdala 124.121 radnih dozvola za radnike iz inostranstva...."

Prosle godine Srbija je izdala 135.174 radnih dozvola za radnike iz inostranstva. I sta cemo sad?

Netijak

pre 1 godinu

Evo razloga zašto su izmišljeni Srbi-katolici u Dubrovniku:
STROGI ZAKONI: JESTE LI ZNALI? Dubrovačka Republika pravoslavcima i muslimanima zabranjivala je noćenje unutar zidina i podizanje bogomolja.
(Net, 4. mart 2023

Jbt, članak o digitalnin nomadima, a ovaj se javlja iz srednjeg vijeka.

ketiS

pre 1 godinu

@mario, fuj!!!, nista nova "I sta cemo sad"?
Nista, ja cu sada vama trojici da se izvinem jer sam nenamerno pogresila. Zaista mi nije bila namera da lazem, jer to nije moj stil. Tim pre sto meni licno taj podatak o broju radnih dozvola za strance ne predstavlja nista posebno niti ima poseban znacaj. Stavise, mislim da je logicno da zemlja kao sto je Hrvatska ima daleko vise takvih dozvola, jer pretpostavljam da najveci broj stranih radnika radi u turizamu i sapripadnim delatnostima. Dakle, nemate razloga da "likujete" jer ja nemam problem da priznam sopstvenu gresku. Zahvaljujem na mogucem razumevanju!

Slobodan Petrovic

pre 1 godinu

Dubrovnik je divan, blagosliven Sam jer poznajem dosta dubrovcana a dvoje prijatelja jedan iz Mokosice gde je reka dubrovacka gde moze da se kupa, takodje Susjtjepan je super malo mesto gde moze da se kupa, jede, popije mnogo bolje nego u starome gradu gde je papreno.

Samo napred

pre 1 godinu

@stradun

Iskreno, ne razumem te o cemu pricas.

Svakako, misao je da masovni turizam prozdire gradove, arhitekture i kulture. I eto, to je to.

Sve najbolje.

ketiS

pre 1 godinu

@informaticar......"Srbija nije idealno, nego nuzno mesto...."

Idealna mesta ne postoje! U svakom slucaju neka ostane i jedna trecina od onih koji se sad nalaze u Srbiji bice vrlo blagodetno, a ja verujem da ce ih ostati znacajno vise. Inace tvoj komentar odrazava onaj tipicno ovdasnji stav, da je "napolju" sve bolje. A to zapravo uopste nije slucaj.

copa_cabana

pre 1 godinu

"Ali kad ti već objavljuju provokaciju, onda da ti prenesem pozdrave od najslavnijeg dubrovčanina Srbina Ivana Gundulića."
(MilanChe, 4. mart 2023 18:32)

Kad se već prenose pozdravi, evo ja tebi prenosim pozdrave najslavnijeg Londončanina, Srbina Eltona Johna !

Simo

pre 1 godinu

Kakve gluposti, ne da nema 10,000 digitalnih nomada u hr, vec ih nema ni par desetina. Pa tamo nema ni t od turista od 1.10. do 1.5. Samo kad more zagrije dodju turisti da umoce dupe na par dana i to je to. Kakvi crni digitalni nomadi! Kvalitet zivota, hrana, sadrzaji, zanimljivost, klima i dr. sve je to jako slabo u hr.
(znamstapricamaznajuioniuhr

Nije ni ovako lose ,sta bi bilo da nam tek ide. Nemoj bit ljubomoran to ti nije dobro za ljepotu,moras se popravit. Ovako odbijas cure, antipatican si u drustvu,izbjegavaju te... sta ti to treba

Nikola

pre 1 godinu

Odakle onda pravoslavna crkva unutar zidina. Pojest će te mržnja. Izađi malo na zrak i prošetaj
(daa, 4. mart 2023 18:44)

Zato sto je osnovana za vrijeme kraljevine jugoslavije, a ne Dubrovacke republike. Ukljuci mozgic i procitaj nesto.

mario

pre 1 godinu

Ne niste. Ali ako vam je to lakše neka vam bude. I sa ovakvom vlašću kakvu imamoi činjenica i om da nismo.na jaslama EU mi smo u puno oblasti otišli daleko od vas a u drugim vas stižemo. Za 15-20 godina b icemonispred vas u svemu.
(Antiship, 4. mart 2023 18:23)
Dakle vidim da vam nije baš ni pismenost nešto.
Kažeš niste na jaslama EU?ma vidi ti to,a nedavno vam EU poklonila 165 miljuna eura,a neki dan 610 miljuna eura to nisu jasle EU?i da HR uplaćuje u proračun EU.U kojim to oblastima ste otišli ispred nas?daj nam neke primjere ako ti nije problem čisto da vidimo,pa da usporedimo.?

Vera

pre 1 godinu

Prva pravoslavna Crkva je izgrađena u Dubrovniku tek 1840g za trgovce koji dolaze da se imaju gde moliti, a do te godine im je bilo zabranjeno.

zlatni

pre 1 godinu

(MilanChe)Nemoj samo ti da pričaš o praznoj državi i iseljavanju, otišlo bi vaših 90% nebi osto kamen na kamenu ssmo da ste u uniji i da vam papiri ne predstavljaju problem, šta više vidi se tek u kakvoj ste situaciji kad tvoji zemljaci u sve većem broju dolaze na rad u Hrvatsku, puno vi još kruva morate pojest da bi stigli Hrvatsku po svemu, pogledaj samo kakve su vam plate minimalac a cijena hrane ista čak je u Srbiji i skuplje nešto, a što se tiče auto cesta ja lošije u većem rasulu nisam vidio tako loše ceste kao kod vas, predaleko ste vi u svemu od hrvata, čim tvoji zemljaci dolaze u sve većem broju na rad u Hrvatsku tu nešto debelo ne štima kod vas, izgleda da ste ekonomski tigar ali samo na papiru.

Stefan

pre 1 godinu

@Slobodan Petrovic
Poenta je da ne treba da mrzis nekog i nesto gde vrlo verovatno nikad nisi ni bio. Tvoji komentari o Grckoj su toliko jezivi a ovde pricas kako si blagosloven sto poznajes neke dubrovcane. Naravno imas pravo da volis HR nema tu nista lose, ali tvoja mrznja prema Grcima je bolesna.

Zuce

pre 1 godinu

A ovaj jedan priča o nekakvim strancima po celoj Hrvatskoj, a koja je 70 posto potpuno prazna. Pa popravite za početak autoput. Od granice sa Srbijom do samog Zagreba i oko Zagreba je katastrofa celom dužinom. Sramota. Najduži autoput vam je raspad.
Na kraju, odeš na Nomad list i vidiš da po njima u Bg i NS samo ima više nomada trenutno nego u celoj Hr.
(MilanChe, 4. mart 2023 19:37)

1. Hrvatska sa 21 milion turista je 6. najposećenija u EU i 16. najposećenija na svetu

2. Hrvatska je u samom vrhu Evrope po kvaliteti puteva Roads quality index (Beograd još ni nema obilaznicu) Hrvatska 6. Srbija 33.

1 Holandija 6,40
2 Švajcarska 6,30
3 Austrija 6,00
4 Portugal 6,00
5 Španija 5,70
6 Hrvatska 5,60 (!!!!!)
7 Danska 5,60
8 Luksemburg 5,50
9 Francuska 5,40
10 Finska 5,30
11 Nemačka 5,30
12 Švedska 5,30
13 Kipar 5,10
14 Turska 5,00
15 Slovenija 4,90
16 UK 4,90
17 Litvanija 4,80
18 Estonija 4,70
19 Grčka 4,60
20 Norveška 4,50
21 Belgija 4,40
22 Irska 4,40
23 Italija 4,40
24 Poljska 4,30
25 Island 4,10
26 Mađarska 4,00
27 Slovačka 4,00
28 Albanija 3,90
29 Češka 3,90
30 Crna Gora 3,90
31 Letonija 3,60
32 Rusija 3,50
33 Srbija 3,50 (!!!!!)
34 Bugarska 3,40
35 Severna Makedonija 3,40
36 Malta 3,30
37 Rumunija 3,00
38 Ukrajina 3,00
39 Bosna i Hercegovina, 2,80
40 Moldavija 2,60

Dalmatinac

pre 1 godinu

Dubrovnik je pun digitalnih nomada, mladih cura i dečkića koji su spojili ugodno s korisnim. Dubrovnik im je izašao u susret Dubrovnik Cardom koju plaćaju 85 eura, a s njom imaju neograničeni besplatni prijevoz na svim linijama, neograničeni ulaz u sve dubrovačke muzeje, akvarij, na zidine i Lovrijenac..., a oni su kvalitetni potrošači koji zarađuju 6-7, a neki od njih čak i 10-15 tisuća eura mjesečno. Dobar dio njihovih prihoda ostaje u Dubrovniku.

Roki

pre 1 godinu

Rec-dve o tzv. digitalnim nomadima. Ja radim od kuce (programer) vec 10 godina i uistinu mogu da radim odakle god hocu, sto rece ona stara pesmica - i u sumi i na njivi i na travi i na sljivi ... pa i u Dubrovniku. Ali ima tu jedan problemcic: neke zapadne firme su pocele da prilicno strogo gledaju ko odakle radi, kome placa poreze i doprinose itd. Pre godinu dana stigao mi je na kucu aneks ugovora o radu koji sam morao da potpisem, a koji je bio jasan: rad od kuce - da, sve dok je "kuca" u drzavi gde je ugovor potpisan i cije se radno pravo primenjuje. Mnogi su se tome smejali. Pre 3 meseca na svim sluzbenim laptopovima instalirali su nam neki dodatak za VPN softver, koji cim se ukljucis na firmin VPN na ekranu ti iskoci "cestitka" dobrodoslice i lokacija gde se nalazis, cisto da ti stave do znanja da imaju mogucnost da te prate odakle pristupas. Neki su se i tome smejali, pa su nastavili da rade sa egzoticnih karipskih plaza i sprdali se s tim. A onda su pre mesec dana kolegu suspendovali zbog krsenja tog aneksa ugovora, ustanovili su da vec godinu dana nije tamo gde je potpisao ugovor o radu. Sledece nedelje ce imati disciplinski postupak, velike sanse su da ce dobiti nogu. Takodje, rekao mi je da ga je firma prijavila lokalnim poreskim organima zemlje u kojoj uziva, tako da mu sleduje i naplata svih poreza, doprinosa i ostalog sto je godinama tajio. Firma je, inace, americka. Toliko o tome. Kao sto rekoh. vreme digitalnih nomada prolazi.

vjeko

pre 1 godinu

Kakvi crni digitalni nomadi! Kvalitet zivota, hrana, sadrzaji, zanimljivost, klima i dr. sve je to jako slabo u hr.
(znamstapricamaznajuioniuhr, 4. mart 2023 19:01)

Ovo mi je popravilo dan.Svasta tipkovnica podnosi......

CheCro

pre 1 godinu

MilanChe@ Naravno vasa matica ga prisvaja ka skoro sve pisce tog vrimena iz Dalmacije jer jednostavno vi nemate pisce iz tog vrimena. Pravo ime Gundulica je Giovani Gondola od oca Frana koji sam za sebe i Dubrovcane pise da su Slovini. Sad zasto se covik nije izjasnija Srbinom? Da, u toj knjizi je spomenija Srbe no i lord Byron je pisa o Dubrovniku pa ne znaci da je Dubrovcanin. O autocestama stvarno ne triba nista pisat s obzirom da smo ih napravili prije 15ak godina cime smo u vrhu Europe po kvaliteti autocesta. Dakle ti si hodajuci kompleks a Giovani Gondola je Srbin hahahah

mario

pre 1 godinu

A ovaj jedan priča o nekakvim strancima po celoj Hrvatskoj, a koja je 70 posto potpuno prazna. Pa popravite za početak autoput. Od granice sa Srbijom do samog Zagreba i oko Zagreba je katastrofa celom dužinom. Sramota. Najduži autoput vam je raspad.
Na kraju, odeš na Nomad list i vidiš da po njima u Bg i NS samo ima više nomada trenutno nego u celoj Hr.
(MilanChe, 4. mart 2023 19:37)
Dakle toliko netočnih podataka da je to nevjerojatno,a prvo Hrvatska nije 70% prazna jer po tom podatku naseljeni bi bili samo Zagreb,Split i Osijek ostalo sve bi bilo prazno tako da nemoj se sramotiti,ali daj nam podatak za Srbiju?
A ovo za auto put je takva laž nego ioa jedna emisija kod vas Sat patrola,pa pogledaj tamo što kažu o tom auto putu,a ti ga nisi ni vidio.
I da najveći broj stranih radnika u Hrvatskoj dolazi iz BiH,Srbije,Nepala,Filipina....

Marko

pre 1 godinu

svi oni koji su rekli nikad u Hrvatsku molim vas održite obećanje a onih 30 000 koji si dolaze zaraditi koji euro kao i svake godine- dobro nam došli...

damjan1

pre 1 godinu

Ovi Hrvati su barem 100 godina ispred nas baš u svemu.
(kiki, 4. mart 2023 15:56)
Vise bih voleo da ste 100 hiljad kilometar daleko od nas.
(Ns, 4. mart 2023 19:46)
Da to bi bilo super jel bi znacilo da ste i vi 100kilometara od nas..da budem precizniji, tebe i tebi slicnih..

mario

pre 1 godinu

Sve je kako Brisel kaže. Ima li Hrvata u Hrvatskoj? Koliko ih je u odnosu na 1990 god?
(Miki, 04. mart 2023 22:10)
Što se brineš o Hrvatskoj,a ne o Srbiji i koliko je vas u odnosu na 1990 u Srbiji?I ovaj zadnji popis ste smuljali samo da vlast prikaže kako vas nije puno pobjeglo na zapad,a da ste u EU bili bi prvaci po iseljavanju.
A kad već spominjete tu Irsku,pa više je Iraca iselilo u USA već što je Hrvata iselilo iz Hrvatske.
Inače najviše stranih radnika u Hrvatskoj je iz BiH,Srbije,Nepala,Filipina......

Janko - Maribor

pre 1 godinu

Uopšte me ne iznenađuje šta je Srbija tako loše rangirana što se tiče kvaliteta puteva. Do južnih manastira možeš samo džipom.

Ivar

pre 1 godinu

Vise bih voleo da ste 100 hiljad kilometar daleko od nas.
(Ns, 4. mart 2023 19:46)
Pa mi smo tu uvijek bili, vecina stanovnistva ima Ilirsko porijeklo, isto kao i Albanci. Vi ste dosli od negdje Bogu iza leda, ako se vratite ljepo tamo onda cemo biti puno dalje :)

mario

pre 1 godinu

S druge strane smesna mi je odusevljenost suseda, strancima u njihovoj zemlji, kao da ih u drugima nema. Sta tek mi da kazemo za tolike Ruse koji podolazise, a ni digitalnih nomada nam nimalo ne manjka. Sve u svemu "mnogo buke ni oko cega".
(ketiS, 5. mart 2023 14:05)
Dakle što se tiče Rusa koji su došli u Srbiju došli su jer im je to bilo najjednostavnije pošto za Srbiju im ne treba viza,a to im je polazna točka da odu u EU ili negdje dalje.Naravno vi ste im onda onako nabili cijene za iznajmljivanje stanova u nebesa onako bratski.
Prošle godine Hrvatska je izdala 124.121 radnih dozvola za radnike iz inostranstva 36.783 BiH,19.176 Srbija,12.222 Nepalca,10.053 Makedonaca itd itd....

dubrovnik

pre 1 godinu

@ ketiS
Lani vam je stiglo tek 123000 Rusa, stvarno bi o tom "sitnišu" trebalo da šutite, toliko kod je nas stiglo napr Norvežana. Inače, Dubrovnik se također bori protiv masovnosti, poznato je da je ograničen broj posjetilaca unutar gradskih zidina, no ti nikako da se izboriš za šutnju kad ti već ne uspijeva "pustiti" suvisao komentar.

ruski "turisti"

pre 1 godinu

@ketiS
A meni je smješno tvoje isticanje "tolikih Rusa", s obzirom da je brojka od 123.000 generalno smiješna, da se ne spominju okolnosti koje su dovele do tog "impozantnog " broja.

informatičar

pre 1 godinu

@ ketiS
Treba da znaš da za te IT stručnjake i ostale građane Rusije koji su se silom prilika doselili ovamo Srbija nije idealno, nego nužno mesto, pa čim im se ukaže mogućnost većina od njih će "otperjati" zna se u kom smeru...Pri čemu je priglupo obmanjivati se floskulama o nekakvom "popunjavanju".

feeder

pre 1 godinu

Rasprava je besmislena ali kad neko napiše ovakvu glupost ...
Pravoslavna crkva u Dubrovniku je izgrađena 1877.za vrijeme Austro Ugarske.
To je bar lako provjeriti.
Odakle onda pravoslavna crkva unutar zidina. Pojest će te mržnja. Izađi malo na zrak i prošetaj
(daa, 4. mart 2023 18:44)

Zato sto je osnovana za vrijeme kraljevine jugoslavije, a ne Dubrovacke republike. Ukljuci mozgic i procitaj nesto.
(Nikola, 4. mart 2023 19:49)

# Link kom

mario

pre 1 godinu

Prosle godine Srbija je izdala 135.174 radnih dozvola za radnike iz inostranstva. I sta cemo sad?
(ketiS, 7. mart 2023 17:22)
Podatak ti nije točan
Dakle da te demantiram u tvojoj laži ne znam da li je namjerno ili nenamjerna.
Ovo ti je službeni podatak imaš ga na ovom portalu.
"U 2022. godini izdato je ukupno 35.174 dozvola za rad stranim državljanima , u 2021. godini 23.662, a u 2020. godini 12.932 dozvola za rad."
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija/sve-ih-je-vise-u-srbiji-odakle-dolaze-strani-radnici-i-koje-poslove-rade-2294235
I što ćemo sad?
Hvala na objavi zbog istine.

fuj!!!

pre 1 godinu

@ ketiS "I što ćemo sad?"
Sad ćemo ti reči da žestoko lažeš! Kao i obično!
Prošle godine Srbija je, prema podatku dostupnim na netu, izdala 35.180 dozvola stranim radnicima.

ništa nova

pre 1 godinu

Sada će ketiS da se, kao i obično, pozove na svoju - neshvaćenu - ironiju.
To joj je inače redovito "pokriče" za svaku ispaljenu glupost.

bonsoir tristesse

pre 1 godinu

@ ketiS
Trebala bi se prevashodno zabrinuti šta uopšte dolaziš u situaciju da se moraš izvinjavati. Naganjaš se sa ekipom za koju si umislila da je nekakav nacionalni uzorak ne shvatajući da si postala objekt sprdnje i "poigravanja", a šta zbog nekog sopstvenog intelektnog kiksa nisi u stanju da detektuješ. I sve to posredstvom rubrike Putovanja, a da o putovanjima, odnosno dešavanjima u vezi putovanja sa tvoga tastera ne stiže ni slova...

Gustamagla

pre 1 godinu

Prosle godine Srbija je izdala 135.174 radnih dozvola za radnike iz inostranstva. I sta cemo sad?
(ketiS, 7. mart 2023 17:22)
Kao da se podaci ne mogu provjeriti. Koja si ti kraljica hahahahaha, uljepša mi dan hahaha.