Sreda, 16.11.2022.

08:39

Stigla je: Nova Toyota Prius – atraktivnija nego ikada FOTO

Izvor: B92

Stigla je: Nova Toyota Prius – atraktivnija nego ikada FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

Bole

pre 1 godinu

Dajte subvencij za CNG ZA SVE KOJI HOCE ..SA 1.500 DIN TOJOTA AURIS HIBRID PREDJE 350/ 400 KM TO JE 7 L DIZELA A VAZDUH CISTIJI NEGO SA BATERIJOM AKO SE UZME U OBZIR CEO PROCES PRAVLJENJA BATERIJE ????

hm

pre 1 godinu

PHEV (2015. / 230.000km)
ljud, 17. novembar 2022 15:12

Pretpostavio sam da je PHEV, zato što je 4,4 l/100 km na putu do GR baš niska potrošnja.
Vozim Camry (2020.) i do GR i nazad, prosečna potrošnja bude 6,7-6,8 l/100 km, u normal režimu vožnje, sa kazaljkom na brzinomeru uglavnom 140-150 km/h i svim stajanjima na granicama i naplatnim rampama u GR (uključena klima). Camry je HEV, snažniji motor je, a i auto je teži od Priusa i ne mislim da je potrošnja kod mog auta visoka. A niža je nego što ovde pojedini komentatori zagovaraju kada je autoput u pitanju (najjčešći argument je teška baterija:)).

ljud

pre 1 godinu

Jel u pitanju PHEV ili HEV Prius?
(hm, 17. novembar 2022 11:55)

PHEV (2015. / 230.000km)
Superiornost PHEV prema HEV nije samo u sposobnosti punjenja iz el. instalacije, već i u većoj bateriji. Moja baterija je 4,4kWh (mase 86kg) ali je tek u narednoj restilizaciji (2016.god.) povećana na prihvatljivu veličinu kapaciteta od 8,8kWh. Tek je taj kapacitet prihvatljiv bez primedaba pošto se tako (tim većim kapacitetom) izbegava situacija koje sam opisao u jučerašnjem komentaru u 10:02.
Meni se takva situacija desila prilikom spuštanja niz Kopaonik kada se rekuperacijom baterija napunila za 29km a mogla je još 7-8km (imalo je još nizbrdice) ali nije imala slobodnog kapaciteta.
Uz to, što je baterija veća performanse vozila na elektro pogon su bolje i postojanije.

GG

pre 1 godinu

Snaga motora i performanse u skladu sa sjajnim izgledom. E sad cena, videćemo. Nema više jeftinih automobila. I da dodam, tužno je kad komentare pišu hejteri koji ili imaju problem sa sobom ili rade za konkurenciju Tojote. Čuj ružan, pa šta je onda lep auto ako ovo nije.

Aerton

pre 1 godinu

@(Ivan ZG, 17. novembar 2022 10:19)

Ja ganjam auto cesto i menjao sam sve paknove na 150 hiljada zajedno sa svim diskovima odjednom. Odrao me ovlasceni servis, ali valjda vredi kad toliko traju, posto su stavljeni originali, a ne zamenski delovi.

gastos

pre 1 godinu

Prius je automobil superiornog kvaliteta i performansi. Imam 2 u kuci.
Sa Priusom gen 2 sam persao 411000 km, i dalje dobro vozi. Nikad problemi sa baterijom, motor je i dalje kao nov. Jedine ulaganja su kocnice i trap (homokineticki, amortizeri itd). Do 250 000km nisam kupio ni jedan deo, samo redovan servis.
Prius gen 4 je jos bolji (veca snaga, manja potrosnja itd).
Oba automobila trose 4-5 lit (zavisi kako ga vozis). Prosek Priusa4 na 100 000km je 5 lit (vozim ga i po Nemackoj=do blokade!).
Inace, ceo automobil je tezak 1250 kg. Mislim da je Punto tezi od njega :)
Dizajn: lepota je u oku posmatraca. Prius2 nije lep, Prius4 mi je lep. Stvar ukusa. A kvalitet je bez premca. Nemacka autoindustrija to ne moze da stigne ni u sledecim reinkarnacijama.
Ergonomija automobila je takodje odlicna. Sve je vidljivo i podesivo. Vozac se srodi sa automobilom nakon 5 min voznje.

Ivan ZG

pre 1 godinu

@(Ivan ZG, 17. novembar 2022 10:19)

Ja ganjam auto cesto i menjao sam sve paknove na 150 hiljada zajedno sa svim diskovima odjednom. Odrao me ovlasceni servis, ali valjda vredi kad toliko traju, posto su stavljeni originali, a ne zamenski delovi.
(Aerton, 17. novembar 2022 11:23)

Tvoj izbor gdje ćeš mijenjati, ali ja mislim da je nepotrebno bacati novce na originalne diskove i pločice.
Naime, ni Toyota ni BMW niti jedan drugi proizvođač ne proizvodi sam diskove i pločice. On ih kupuju od onih koji ih proizvode osim što na ove proizvođači stavljaju oznaku Toyote, BMW-a, itd..
Ja bi na tvom mjestu kupio Brembo diskove (jer su najkvalitetniji i najvjerojatnije kvalitetniji i od ovih originalnih Toyota diskova, prva su ugradnja u Porshe, Ferrari i još 20 drugih modelai firmi), a disk pločice kupio od specijaliste za njihovu proizvodnju i to neke od skupljih iz njihove ponude. Naime skuplje disk pločice su proizvedene od mekanijih materijala i ne oštećuju diskove pa se oni u pravili potroše tek nakon 200.000 km ili više, a u slučaju Priusa (jer u 70% slučajeva koči el. motorom) i na 400.000 km jer su kočnice malo opterećene. U svakom slučaju tek pri svakom 5-om ili 6-om mijenjanu disk pločica bi se normalno mijenjali diskovi jer su potrošeni.
Takvom zamjenom, koju zna napraviti svaki majstor i teško može pogriješiti), prošao bi jeftinije i imao bi kvalitetnije komponente u autu. Izgleda da su disk pločice bile pretvrde za tvoje diskove.

Ivan ZG

pre 1 godinu

Malo troši i pri velikim brzinama kretanja (ja sam letos do Grčke , na putu od 950km, imao prosek od 4,4 litara benzina na 100 km).
(ljud, 16. novembar 2022 14:35)

Sada će ti "vrsni stručnjaci" objasniti da je to nemoguće jer je auto težak i ima tešku bateriju koja povećeva potrošnju i da je Prius štedljiv samo u gradu.
Prius II sam vozio i ugodno se iznenadio lakoćom vožnje i prostranošću na zadnjoj klupi. Malo mi je imao tvrdo podešen ovjes vjerojatno zato da može biti niži i imati manji otpor zraka. Ja bi rado da je hod opruga duži, a vožnja udobnija, ali nije tako strašno.
Od tada je motor dva puta usavršavan kao i CVT mjenjač, ali što je najvažnije, ljudi prolaze 500.000 km kao od šale sa vrlo malo ili nimalo popravaka i sa prvom baterijom.
Tko nije agresivan vozač (a takvi uglavnom ne kupuju Prius) mijenja prednje disk pločice na 100.000 km, a zadnje nikada!
Šta reći nego, sjajno.

kole

pre 1 godinu

Predhodni modeli nisu bili narocito lepi, ali su se prodavali kao alva sirom sveta. Taksisti su bez posebne paznje prelazili milion km. sto nije nebitno u izboru auta. Ovaj model je zaista atraktivan, a ovi sto im nije lep nek uzivaju u designu svoje Opel Astre H, ili Golfa 4 dok leze ispod njega tokom nedelje da bi se malo provozali vikendom.

ljud

pre 1 godinu

Hibrid je kombinacija najgorih osobina oba pogona...
(Joca, 16. novembar 2022 18:07)

Ali da ne bih bio i ja kao i ti, evo samo da ovo komentarišem:
Oba pogona, to su oto i el. motor. Oto motor (benzinski) radi intermitentno i praktično samo polovinu kilometraže koju je prešlo vozilo. Softver ga redovno uključuje i upreže u pogon u onom režimu koji je za njega OPTIMALAN, a to je onaj pri kome motor ostvaruje maksimalan obrtni moment. Tada oto motor radi najzdravije i sa najvećim stepenom iskorišćenja goriva. Zbog ovoga se računa da je motor "prešao" (izvozao) samo polovinu kilometraže vozila. Ako je vozilo prešlo 200.000 km, oto motor je ostario samo 100.000 km.
Što se tiče el. motora, oni su veoma napredovali, u smislu mase i gabarita, i robusnosti i trajnosti. Za svog životnog veka od npr. milion km, nije im potreban nikakav servis.
*
O kakvim najgorim osobinama oba pogona pišeš?

ljud

pre 1 godinu

Joco bre...
Je s' ti pri sebi?
Nagrdi hibride bez ikakvog argumenta, dokaza, navoda...
Toliki svet, milioni ljudi, taksisti širom zemaljske kugle, traže ga i poštuju, a ti opleo?

Joca

pre 1 godinu

Hibrid je kombinacija najgorih osobina oba pogona. Za kupce koji ne znaju za šta im treba automobil, za neodlučne, takozvane "muzičare". Ne čudi me da Srbe oduševljava, mogu da se puvaju kako voze električni, mogu da ga pune na ukradenu struju, a mogu njime i za Grčku. A verovatno ima blagoslov i od Gazproma. Konačno automobil bolji i od Moskviča!

ime

pre 1 godinu

Veliko je zadovoljstvo voziti npr porsche. Uvek krece uz dooobar zvuk motora, elegantno, gospodski, bezobrazno… ukrao sam neciji opis za priusa posto sve napisano nisam mogao povezati sa priusom nikako haha sorry

Neko

pre 1 godinu

Nije tačno da će biti samo jedna verzija. Prius ostaje ono što jeste.
Biće tri verzije, jedna plug in u kombinaciji sa 2.0 motorom, opisana u tekstu. I prilično brza, ispod 7 sekundi do sto km/h.
I biće dva klasična hibrida unaprijeđena u pogledu snage. 2.0 i 1.8 motori. 2.0 će imati oko 190 KS.
S obzirom na sve 1.8 će biti najjeftinija i vjerovatno najbolja opcija za prosjecnog korisnika.

Smuleco

pre 1 godinu

Ovakav auto se ne kupuje zbog dizajna. Meni se dopada kako izgleda, ali mi je kod Priusa to najmanje bitno. Lep napredak u odnosu na prethodni model sa pogonskim sklopom, i po meni idealna "mera" između SUS i BEV pogona.
(Domaćin, 16. novembar 2022 12:42)

Svaki auto, ako čovek ima iole izgrađen ukus o esetici, dizajnu i stilu, se kupuje zbog onoga kako izgleda, pored svega ostalog (motorizacija tj. vrsta pogona, udobnost, praktičnost..sve zavisi kom segmentu pripada auto, i za šta je namenjen). Ako tebi nije bitno kako auto izgleda, onda pravac, pa kupi neki električni kineski ili indijski katanac/kontejner!

spaki

pre 1 godinu

Mali displej prepisan od pezoa a glavni displej iz bmw-a..napokon lep auto koji je tojota dizajnirala ipak su se opametili malo

Auto je naj bolji koji se ne kvari I koji malo trosi pa neka je I kontejner na tockovima koga briga kada pare ostaju u dzepu..to je trenutno politika balkanskog kupca automobila..

P.s. nisam ljubitelj takvih automobila,nije mi sve u zivotu litra benzina manje ili 100e vise u dzepu

Kobaja Grande

pre 1 godinu

Konacno skladan dizajn, mada deluje veoma nepregledna.
Ostaje jos samo pitanje cene, tj. da li ce se kupovina PHEV vozila isplatiti u situaciji kada na trzistu vec postoje potpuno elektricni Toyota BZX, Hyundai Ionic 5 ili KIA EV6.

ljud

pre 1 godinu

Veeeeeliko je zadovoljstvo voziti Priusa.
Uvek kreće na struju - elegantno, gospodski, bešumno.
Automatski menjač E-CVT vođen je softverom i optimizuje sve pogone i ne održava se - ne menja mu se ulje. Obraduje se svakom kočenju i svakoj nizbrdici pošto tada rekuperira kinetičku i potencijalnu energiju vozila i na taj način puni bateriju.
Ima veoma nizak koeficijent aerodinamičnosti (0,25), i male točkove od 15", zahvaljujući čemu malo troši i pri velikim brzinama kretanja (ja sam letos do Grčke , na putu od 950km, imao prosek od 4,4 litara benzina na 100 km).
Nema veliki servis (ima lanac i el. vodenu pumpu), nema ručni menjač, kvačilo, turbinu, anlaser, alternator, plivajući zamajac, dpf, egr...
Baterija se zbrinjava na najbolji mogući način tako da teaje veoma dugo.
I... što je meni veoma važno - ne kvari se ništa, sve samo dobro radi.

EZeljko

pre 1 godinu

Preglednost pozadi opet slaba. Zati ga i nisam kupio. Sve ostalo super. Toyota zakon. Nazalost napravili su kompromis zbog aerodinamike.

Живчани лик

pre 1 godinu

Eksterijer konačno dopadljiv amlo mi se ne sviđaju vrata samo pozadi i napred odličan a unutra i dalje ne mogu da shvatim da uz ovako hi-tech auto stavljaju ovako dosadan i star enterijer prepun nekih dugmića...
(Nipon, 16. novembar 2022 12:01)

Који дугмићи, живота ти? Има само за климу (што је увек похвално), за системе око мењача и на волану. То имају сви.

@ Iggy

pre 1 godinu

(Iggy, 16. novembar 2022 11:32)
jednostavno mislim da je svaki tržišni trend, unapred i fazno pripremljen da uzme od potrošača što više za što manje. Inače bi se kosilo za jedinim smislom postojanja kompanije - maksimizacija profita. Razumem da je danas vožnja na struju jeftinija, ali čim dobar deo ljudi zagrize u taj segment, počnu slučajno da se nameštaju prilike tako da struja postane problem zbog skupoće i nestašica. Samo polako...Ti automobili već su sada mnogo skuplji nego sus-ovi, pa je onda pitanje cost-benefit analize da li se izplate, čak i po ovoj ceni struje. Jer ako imaš veću potrošnju kući iznad neke granice, struja po jedinici utroška postaje mnogostruko skuplja. Mnogo se svari u potrošačkim trendovima diriguje tako da se ljudi što bolje ošišaju. I ja sam kao klinac vozio skuplja kola jer nisam razmišljao, i bio sam žrtva brendinga, trendova. Sada vozim običam mali auto i to mi se sviđa više nego išta. Jer sam shvatio da bi mi neki bolji doneo samo lažne prijatelje i loše devojke. A toga sam se zasitio i shvatio stepen instrumentalizacije sopstvenog postojanja. Ovaj jeftin auto više me nego zadovoljava da budem gde hoću, kad hoću, i sa kim hoću.

Nipon

pre 1 godinu

Eksterijer konačno dopadljiv amlo mi se ne sviđaju vrata samo pozadi i napred odličan a unutra i dalje ne mogu da shvatim da uz ovako hi-tech auto stavljaju ovako dosadan i star enterijer prepun nekih dugmića...

HanSolo

pre 1 godinu

Da kosta 17 000, sutra bih ga uzeo :) bice 40K realno.
(Lars, 16. novembar 2022 09:08)

Daj ne blebetaj.. Koj auto sa ovakvom tehnikom košta 17"?!

Idi kupi moped auto koji "juri" 45km/h..

Pera zdera

pre 1 godinu

Konacno solarni paneli na krovu automobila u seriskoj proizvodnji.
Mislio sam da ce ovo biti standard u proizvodnji elektricnih automobila.

Domaćin

pre 1 godinu

Ovakav auto se ne kupuje zbog dizajna. Meni se dopada kako izgleda, ali mi je kod Priusa to najmanje bitno. Lep napredak u odnosu na prethodni model sa pogonskim sklopom, i po meni idealna "mera" između SUS i BEV pogona.

HanSolo

pre 1 godinu

Jako lep auto, ali na struju nikad ne bih kupio auto. Baterija ti ode - platiš novu kao pola auta. Struju koristiš za punjenje - ko zna kolika će cena struje biti za godinu dve, možda kao benzin da troši. Da je običan motor, auto bi bio super. Uostalom, čovek koji je pre 25 godina napravio motor i auto koji ide na vodu (vodonik) je "nestao".
(stop dirigovanim novotarijama, 16. novembar 2022 09:11)

Ono kad "pametnjaković" iz Srbije pametuje.. Kola na vodonik idu na struju i imaju baterije.. A troši se jako mnogo struje da se dobije vodonik koji ide u BATERIJU.. Za sad se to ne izplačuje..

Dejan L

pre 1 godinu

Svidja mi se, iako nisam ljubitelj Toyote.
Najdebilniji koncept ikada mi je da radi motor 1.500 ccm i dok radi kao agregat, proizvodi struju za pokretanje elektromotora (vozila)

batica

pre 1 godinu

Tri puta gledam sliku enterijera i pitam se šta im je sa "cajgerom" iznad volana.Peugeot makar smanji volan kako bi se kao video ekran a ovi ni to.Ne mogu da verujem da su prepisali ovu budalaštinu.

Iggy

pre 1 godinu

Jako lep auto, ali na struju nikad ne bih kupio auto. Baterija ti ode - platiš novu kao pola auta. Struju koristiš za punjenje - ko zna kolika će cena struje biti za godinu dve, možda kao benzin da troši. Da je običan motor, auto bi bio super. Uostalom, čovek koji je pre 25 godina napravio motor i auto koji ide na vodu (vodonik) je "nestao".
(stop dirigovanim novotarijama, 16. novembar 2022 09:11)

Kao prvo, ocigledno si mrzitelj elektrifikacije automobila, jel nisi ni procitao clanak. Da si procitao video bi da se radi o plug-in hibridu, koji ide i na struju i na benzin.
Kao drugo, fascinantno mi je da u Srbiji postoji toliko mrznje prtema elektricnim vozilima a toliko malo zdrave pameti. Ja zivim u Svedskoj i ova strujna kriza se itekako oseca, sad skoro isto kosta voziti se n astruju ili na benzin. U Srbiji je deset puta jeftinije voziti se na struju, a struja sigurno nece poskupeti tu deset puta za kratko vreme, jel je socijalna kategorija. Svako ko zivi u Srbiji i ima kucu, morao bi najozbiljnije da razmisli da kupi polovan elektricni automobil, ako putuje svakodnevno do posla. Ima malih elektricnih auta koji su dosta jeftini u Nemackoj, sa doduse manjim kapacitetom baterije, ali za relaciju kuca-posao sasvim dovoljno. Isplatio bi se u dosta kratkom roku.

Ivan ZG

pre 1 godinu

Kakav A stub! Ovo je bio auto i za penzionere, sad me zanima kako će ulaziti i izlaziti iz ovog.
(kele®, 16. novembar 2022 09:33)

Baš sam to pomislio kada sam vidio slike. Je izled atraktivan i sigurno je otpor zraka malen, ali kut prednjeg stakla u kombinaciji sa niskim krovom - katastrofa u najavi.
Nadam se da griješim jer sve ostalo je za 5.
konačno su shvatili da su se ljudi zasitili njihovog "svemirskog" dizajna.
Za ovoga koji misli da ovaj auto ide samo na struju informacija da može i bez punjenja ići kao običan hibrid. Pa tko šta voli.

Gagi4

pre 1 godinu

E da covek ne poveruje kakvi komentari! Ovaj prica kako su zakasnili, u cemu jbt? Prvi Prius se pojavio '97. ili '98. svi ostali su poceli tek nedavno da prave hibride, a tehnologiju preuzimaju od Tojote, svi od reda. A ovaj sto ocekuje da kosta 17 hiljada, moze da kupi Daciju Logan, ako i njega moze da nadje za te pare. E svasta!

C i n i k

pre 1 godinu

Da kosta 17 000, sutra bih ga uzeo :) bice 40K realno.
(Lars, 16. novembar 2022 09:08)


Pre ce biti da je preko 50.000 ako misis na Usa..

Joker

pre 1 godinu

Topla preporuka za dizajnere BMW-a da pogledaju kako se od od ružnog auta pravi lep, jer oni zadnjih godina rade obrnuto. Malo je reći da sam oduševljen kako ovaj auto izgleda. Što više ga gledam, više mi se sviđa. Svaka čast Toyoti, odavno me nisu ovako oduševili.

Alex

pre 1 godinu

Sve to zvuči lepo i nadam se da jr tako. Takođe se nadam da su produžili sedišta i podigli plafon da odrasla osoba može lepo da se smesti i putuje nekoliko sati sa njim bez da dobije upalu mišića.

ljud

pre 1 godinu

Lepo.
I pametno što su se opredelili samo za plug-in. Plug-in hibrid (PHEV) ne razlikuje se od običnog hibrida (HEV, koji nije plug-in) samo po mogućnosti eksternog punjenja el.energijom iz kućne el.instalacije ili iz javnog punjača, već i po mnogo boljim voznim osobinama. To zahvaljuje znatno kapacitetnoj bateriji nego što je to do sada bilo u HEV. Pošto se u HEV dešavalo da na spuštanju niz veliku i dugačku nizbrdicu ne može sva rekuperirana energija da se smesti u malu bateriju, i da tako kažemo "propada prilika" za kaptiranjem veće energije.
E jedino je sada cena pitanje. Cenim cenu preko 45.000.

stop dirigovanim novotarijama

pre 1 godinu

Jako lep auto, ali na struju nikad ne bih kupio auto. Baterija ti ode - platiš novu kao pola auta. Struju koristiš za punjenje - ko zna kolika će cena struje biti za godinu dve, možda kao benzin da troši. Da je običan motor, auto bi bio super. Uostalom, čovek koji je pre 25 godina napravio motor i auto koji ide na vodu (vodonik) je "nestao".

Живота

pre 1 godinu

прва генерација, дизајн мњах...друга - одлична, трећа - сачувај Боже, а ова опет изгледа - одлично...свака парна изгледа добро

Vozač

pre 1 godinu

Nije ona privlačnija nego su ostali poružneli pa se sad uklapa u prosek. A posle četvrt veka, svi znaju šta je hibrid, ne mora da šokira sizajnom i peivlači pažnju.

Gagi4

pre 1 godinu

E da covek ne poveruje kakvi komentari! Ovaj prica kako su zakasnili, u cemu jbt? Prvi Prius se pojavio '97. ili '98. svi ostali su poceli tek nedavno da prave hibride, a tehnologiju preuzimaju od Tojote, svi od reda. A ovaj sto ocekuje da kosta 17 hiljada, moze da kupi Daciju Logan, ako i njega moze da nadje za te pare. E svasta!

ljud

pre 1 godinu

Veeeeeliko je zadovoljstvo voziti Priusa.
Uvek kreće na struju - elegantno, gospodski, bešumno.
Automatski menjač E-CVT vođen je softverom i optimizuje sve pogone i ne održava se - ne menja mu se ulje. Obraduje se svakom kočenju i svakoj nizbrdici pošto tada rekuperira kinetičku i potencijalnu energiju vozila i na taj način puni bateriju.
Ima veoma nizak koeficijent aerodinamičnosti (0,25), i male točkove od 15", zahvaljujući čemu malo troši i pri velikim brzinama kretanja (ja sam letos do Grčke , na putu od 950km, imao prosek od 4,4 litara benzina na 100 km).
Nema veliki servis (ima lanac i el. vodenu pumpu), nema ručni menjač, kvačilo, turbinu, anlaser, alternator, plivajući zamajac, dpf, egr...
Baterija se zbrinjava na najbolji mogući način tako da teaje veoma dugo.
I... što je meni veoma važno - ne kvari se ništa, sve samo dobro radi.

Joker

pre 1 godinu

Topla preporuka za dizajnere BMW-a da pogledaju kako se od od ružnog auta pravi lep, jer oni zadnjih godina rade obrnuto. Malo je reći da sam oduševljen kako ovaj auto izgleda. Što više ga gledam, više mi se sviđa. Svaka čast Toyoti, odavno me nisu ovako oduševili.

ljud

pre 1 godinu

Lepo.
I pametno što su se opredelili samo za plug-in. Plug-in hibrid (PHEV) ne razlikuje se od običnog hibrida (HEV, koji nije plug-in) samo po mogućnosti eksternog punjenja el.energijom iz kućne el.instalacije ili iz javnog punjača, već i po mnogo boljim voznim osobinama. To zahvaljuje znatno kapacitetnoj bateriji nego što je to do sada bilo u HEV. Pošto se u HEV dešavalo da na spuštanju niz veliku i dugačku nizbrdicu ne može sva rekuperirana energija da se smesti u malu bateriju, i da tako kažemo "propada prilika" za kaptiranjem veće energije.
E jedino je sada cena pitanje. Cenim cenu preko 45.000.

Vozač

pre 1 godinu

Nije ona privlačnija nego su ostali poružneli pa se sad uklapa u prosek. A posle četvrt veka, svi znaju šta je hibrid, ne mora da šokira sizajnom i peivlači pažnju.

ljud

pre 1 godinu

Joco bre...
Je s' ti pri sebi?
Nagrdi hibride bez ikakvog argumenta, dokaza, navoda...
Toliki svet, milioni ljudi, taksisti širom zemaljske kugle, traže ga i poštuju, a ti opleo?

Pera zdera

pre 1 godinu

Konacno solarni paneli na krovu automobila u seriskoj proizvodnji.
Mislio sam da ce ovo biti standard u proizvodnji elektricnih automobila.

ljud

pre 1 godinu

Hibrid je kombinacija najgorih osobina oba pogona...
(Joca, 16. novembar 2022 18:07)

Ali da ne bih bio i ja kao i ti, evo samo da ovo komentarišem:
Oba pogona, to su oto i el. motor. Oto motor (benzinski) radi intermitentno i praktično samo polovinu kilometraže koju je prešlo vozilo. Softver ga redovno uključuje i upreže u pogon u onom režimu koji je za njega OPTIMALAN, a to je onaj pri kome motor ostvaruje maksimalan obrtni moment. Tada oto motor radi najzdravije i sa najvećim stepenom iskorišćenja goriva. Zbog ovoga se računa da je motor "prešao" (izvozao) samo polovinu kilometraže vozila. Ako je vozilo prešlo 200.000 km, oto motor je ostario samo 100.000 km.
Što se tiče el. motora, oni su veoma napredovali, u smislu mase i gabarita, i robusnosti i trajnosti. Za svog životnog veka od npr. milion km, nije im potreban nikakav servis.
*
O kakvim najgorim osobinama oba pogona pišeš?

Iggy

pre 1 godinu

Jako lep auto, ali na struju nikad ne bih kupio auto. Baterija ti ode - platiš novu kao pola auta. Struju koristiš za punjenje - ko zna kolika će cena struje biti za godinu dve, možda kao benzin da troši. Da je običan motor, auto bi bio super. Uostalom, čovek koji je pre 25 godina napravio motor i auto koji ide na vodu (vodonik) je "nestao".
(stop dirigovanim novotarijama, 16. novembar 2022 09:11)

Kao prvo, ocigledno si mrzitelj elektrifikacije automobila, jel nisi ni procitao clanak. Da si procitao video bi da se radi o plug-in hibridu, koji ide i na struju i na benzin.
Kao drugo, fascinantno mi je da u Srbiji postoji toliko mrznje prtema elektricnim vozilima a toliko malo zdrave pameti. Ja zivim u Svedskoj i ova strujna kriza se itekako oseca, sad skoro isto kosta voziti se n astruju ili na benzin. U Srbiji je deset puta jeftinije voziti se na struju, a struja sigurno nece poskupeti tu deset puta za kratko vreme, jel je socijalna kategorija. Svako ko zivi u Srbiji i ima kucu, morao bi najozbiljnije da razmisli da kupi polovan elektricni automobil, ako putuje svakodnevno do posla. Ima malih elektricnih auta koji su dosta jeftini u Nemackoj, sa doduse manjim kapacitetom baterije, ali za relaciju kuca-posao sasvim dovoljno. Isplatio bi se u dosta kratkom roku.

gastos

pre 1 godinu

Prius je automobil superiornog kvaliteta i performansi. Imam 2 u kuci.
Sa Priusom gen 2 sam persao 411000 km, i dalje dobro vozi. Nikad problemi sa baterijom, motor je i dalje kao nov. Jedine ulaganja su kocnice i trap (homokineticki, amortizeri itd). Do 250 000km nisam kupio ni jedan deo, samo redovan servis.
Prius gen 4 je jos bolji (veca snaga, manja potrosnja itd).
Oba automobila trose 4-5 lit (zavisi kako ga vozis). Prosek Priusa4 na 100 000km je 5 lit (vozim ga i po Nemackoj=do blokade!).
Inace, ceo automobil je tezak 1250 kg. Mislim da je Punto tezi od njega :)
Dizajn: lepota je u oku posmatraca. Prius2 nije lep, Prius4 mi je lep. Stvar ukusa. A kvalitet je bez premca. Nemacka autoindustrija to ne moze da stigne ni u sledecim reinkarnacijama.
Ergonomija automobila je takodje odlicna. Sve je vidljivo i podesivo. Vozac se srodi sa automobilom nakon 5 min voznje.

C i n i k

pre 1 godinu

Da kosta 17 000, sutra bih ga uzeo :) bice 40K realno.
(Lars, 16. novembar 2022 09:08)


Pre ce biti da je preko 50.000 ako misis na Usa..

ljud

pre 1 godinu

Jel u pitanju PHEV ili HEV Prius?
(hm, 17. novembar 2022 11:55)

PHEV (2015. / 230.000km)
Superiornost PHEV prema HEV nije samo u sposobnosti punjenja iz el. instalacije, već i u većoj bateriji. Moja baterija je 4,4kWh (mase 86kg) ali je tek u narednoj restilizaciji (2016.god.) povećana na prihvatljivu veličinu kapaciteta od 8,8kWh. Tek je taj kapacitet prihvatljiv bez primedaba pošto se tako (tim većim kapacitetom) izbegava situacija koje sam opisao u jučerašnjem komentaru u 10:02.
Meni se takva situacija desila prilikom spuštanja niz Kopaonik kada se rekuperacijom baterija napunila za 29km a mogla je još 7-8km (imalo je još nizbrdice) ali nije imala slobodnog kapaciteta.
Uz to, što je baterija veća performanse vozila na elektro pogon su bolje i postojanije.

Живота

pre 1 godinu

прва генерација, дизајн мњах...друга - одлична, трећа - сачувај Боже, а ова опет изгледа - одлично...свака парна изгледа добро

stop dirigovanim novotarijama

pre 1 godinu

Jako lep auto, ali na struju nikad ne bih kupio auto. Baterija ti ode - platiš novu kao pola auta. Struju koristiš za punjenje - ko zna kolika će cena struje biti za godinu dve, možda kao benzin da troši. Da je običan motor, auto bi bio super. Uostalom, čovek koji je pre 25 godina napravio motor i auto koji ide na vodu (vodonik) je "nestao".

Ivan ZG

pre 1 godinu

Malo troši i pri velikim brzinama kretanja (ja sam letos do Grčke , na putu od 950km, imao prosek od 4,4 litara benzina na 100 km).
(ljud, 16. novembar 2022 14:35)

Sada će ti "vrsni stručnjaci" objasniti da je to nemoguće jer je auto težak i ima tešku bateriju koja povećeva potrošnju i da je Prius štedljiv samo u gradu.
Prius II sam vozio i ugodno se iznenadio lakoćom vožnje i prostranošću na zadnjoj klupi. Malo mi je imao tvrdo podešen ovjes vjerojatno zato da može biti niži i imati manji otpor zraka. Ja bi rado da je hod opruga duži, a vožnja udobnija, ali nije tako strašno.
Od tada je motor dva puta usavršavan kao i CVT mjenjač, ali što je najvažnije, ljudi prolaze 500.000 km kao od šale sa vrlo malo ili nimalo popravaka i sa prvom baterijom.
Tko nije agresivan vozač (a takvi uglavnom ne kupuju Prius) mijenja prednje disk pločice na 100.000 km, a zadnje nikada!
Šta reći nego, sjajno.

Neko

pre 1 godinu

Nije tačno da će biti samo jedna verzija. Prius ostaje ono što jeste.
Biće tri verzije, jedna plug in u kombinaciji sa 2.0 motorom, opisana u tekstu. I prilično brza, ispod 7 sekundi do sto km/h.
I biće dva klasična hibrida unaprijeđena u pogledu snage. 2.0 i 1.8 motori. 2.0 će imati oko 190 KS.
S obzirom na sve 1.8 će biti najjeftinija i vjerovatno najbolja opcija za prosjecnog korisnika.

GG

pre 1 godinu

Snaga motora i performanse u skladu sa sjajnim izgledom. E sad cena, videćemo. Nema više jeftinih automobila. I da dodam, tužno je kad komentare pišu hejteri koji ili imaju problem sa sobom ili rade za konkurenciju Tojote. Čuj ružan, pa šta je onda lep auto ako ovo nije.

kole

pre 1 godinu

Predhodni modeli nisu bili narocito lepi, ali su se prodavali kao alva sirom sveta. Taksisti su bez posebne paznje prelazili milion km. sto nije nebitno u izboru auta. Ovaj model je zaista atraktivan, a ovi sto im nije lep nek uzivaju u designu svoje Opel Astre H, ili Golfa 4 dok leze ispod njega tokom nedelje da bi se malo provozali vikendom.

Ivan ZG

pre 1 godinu

Kakav A stub! Ovo je bio auto i za penzionere, sad me zanima kako će ulaziti i izlaziti iz ovog.
(kele®, 16. novembar 2022 09:33)

Baš sam to pomislio kada sam vidio slike. Je izled atraktivan i sigurno je otpor zraka malen, ali kut prednjeg stakla u kombinaciji sa niskim krovom - katastrofa u najavi.
Nadam se da griješim jer sve ostalo je za 5.
konačno su shvatili da su se ljudi zasitili njihovog "svemirskog" dizajna.
Za ovoga koji misli da ovaj auto ide samo na struju informacija da može i bez punjenja ići kao običan hibrid. Pa tko šta voli.

hm

pre 1 godinu

PHEV (2015. / 230.000km)
ljud, 17. novembar 2022 15:12

Pretpostavio sam da je PHEV, zato što je 4,4 l/100 km na putu do GR baš niska potrošnja.
Vozim Camry (2020.) i do GR i nazad, prosečna potrošnja bude 6,7-6,8 l/100 km, u normal režimu vožnje, sa kazaljkom na brzinomeru uglavnom 140-150 km/h i svim stajanjima na granicama i naplatnim rampama u GR (uključena klima). Camry je HEV, snažniji motor je, a i auto je teži od Priusa i ne mislim da je potrošnja kod mog auta visoka. A niža je nego što ovde pojedini komentatori zagovaraju kada je autoput u pitanju (najjčešći argument je teška baterija:)).

HanSolo

pre 1 godinu

Jako lep auto, ali na struju nikad ne bih kupio auto. Baterija ti ode - platiš novu kao pola auta. Struju koristiš za punjenje - ko zna kolika će cena struje biti za godinu dve, možda kao benzin da troši. Da je običan motor, auto bi bio super. Uostalom, čovek koji je pre 25 godina napravio motor i auto koji ide na vodu (vodonik) je "nestao".
(stop dirigovanim novotarijama, 16. novembar 2022 09:11)

Ono kad "pametnjaković" iz Srbije pametuje.. Kola na vodonik idu na struju i imaju baterije.. A troši se jako mnogo struje da se dobije vodonik koji ide u BATERIJU.. Za sad se to ne izplačuje..

Alex

pre 1 godinu

Sve to zvuči lepo i nadam se da jr tako. Takođe se nadam da su produžili sedišta i podigli plafon da odrasla osoba može lepo da se smesti i putuje nekoliko sati sa njim bez da dobije upalu mišića.

Domaćin

pre 1 godinu

Ovakav auto se ne kupuje zbog dizajna. Meni se dopada kako izgleda, ali mi je kod Priusa to najmanje bitno. Lep napredak u odnosu na prethodni model sa pogonskim sklopom, i po meni idealna "mera" između SUS i BEV pogona.

Ivan ZG

pre 1 godinu

@(Ivan ZG, 17. novembar 2022 10:19)

Ja ganjam auto cesto i menjao sam sve paknove na 150 hiljada zajedno sa svim diskovima odjednom. Odrao me ovlasceni servis, ali valjda vredi kad toliko traju, posto su stavljeni originali, a ne zamenski delovi.
(Aerton, 17. novembar 2022 11:23)

Tvoj izbor gdje ćeš mijenjati, ali ja mislim da je nepotrebno bacati novce na originalne diskove i pločice.
Naime, ni Toyota ni BMW niti jedan drugi proizvođač ne proizvodi sam diskove i pločice. On ih kupuju od onih koji ih proizvode osim što na ove proizvođači stavljaju oznaku Toyote, BMW-a, itd..
Ja bi na tvom mjestu kupio Brembo diskove (jer su najkvalitetniji i najvjerojatnije kvalitetniji i od ovih originalnih Toyota diskova, prva su ugradnja u Porshe, Ferrari i još 20 drugih modelai firmi), a disk pločice kupio od specijaliste za njihovu proizvodnju i to neke od skupljih iz njihove ponude. Naime skuplje disk pločice su proizvedene od mekanijih materijala i ne oštećuju diskove pa se oni u pravili potroše tek nakon 200.000 km ili više, a u slučaju Priusa (jer u 70% slučajeva koči el. motorom) i na 400.000 km jer su kočnice malo opterećene. U svakom slučaju tek pri svakom 5-om ili 6-om mijenjanu disk pločica bi se normalno mijenjali diskovi jer su potrošeni.
Takvom zamjenom, koju zna napraviti svaki majstor i teško može pogriješiti), prošao bi jeftinije i imao bi kvalitetnije komponente u autu. Izgleda da su disk pločice bile pretvrde za tvoje diskove.

@ Iggy

pre 1 godinu

(Iggy, 16. novembar 2022 11:32)
jednostavno mislim da je svaki tržišni trend, unapred i fazno pripremljen da uzme od potrošača što više za što manje. Inače bi se kosilo za jedinim smislom postojanja kompanije - maksimizacija profita. Razumem da je danas vožnja na struju jeftinija, ali čim dobar deo ljudi zagrize u taj segment, počnu slučajno da se nameštaju prilike tako da struja postane problem zbog skupoće i nestašica. Samo polako...Ti automobili već su sada mnogo skuplji nego sus-ovi, pa je onda pitanje cost-benefit analize da li se izplate, čak i po ovoj ceni struje. Jer ako imaš veću potrošnju kući iznad neke granice, struja po jedinici utroška postaje mnogostruko skuplja. Mnogo se svari u potrošačkim trendovima diriguje tako da se ljudi što bolje ošišaju. I ja sam kao klinac vozio skuplja kola jer nisam razmišljao, i bio sam žrtva brendinga, trendova. Sada vozim običam mali auto i to mi se sviđa više nego išta. Jer sam shvatio da bi mi neki bolji doneo samo lažne prijatelje i loše devojke. A toga sam se zasitio i shvatio stepen instrumentalizacije sopstvenog postojanja. Ovaj jeftin auto više me nego zadovoljava da budem gde hoću, kad hoću, i sa kim hoću.

Живчани лик

pre 1 godinu

Eksterijer konačno dopadljiv amlo mi se ne sviđaju vrata samo pozadi i napred odličan a unutra i dalje ne mogu da shvatim da uz ovako hi-tech auto stavljaju ovako dosadan i star enterijer prepun nekih dugmića...
(Nipon, 16. novembar 2022 12:01)

Који дугмићи, живота ти? Има само за климу (што је увек похвално), за системе око мењача и на волану. То имају сви.

Kobaja Grande

pre 1 godinu

Konacno skladan dizajn, mada deluje veoma nepregledna.
Ostaje jos samo pitanje cene, tj. da li ce se kupovina PHEV vozila isplatiti u situaciji kada na trzistu vec postoje potpuno elektricni Toyota BZX, Hyundai Ionic 5 ili KIA EV6.

HanSolo

pre 1 godinu

Da kosta 17 000, sutra bih ga uzeo :) bice 40K realno.
(Lars, 16. novembar 2022 09:08)

Daj ne blebetaj.. Koj auto sa ovakvom tehnikom košta 17"?!

Idi kupi moped auto koji "juri" 45km/h..

Smuleco

pre 1 godinu

Ovakav auto se ne kupuje zbog dizajna. Meni se dopada kako izgleda, ali mi je kod Priusa to najmanje bitno. Lep napredak u odnosu na prethodni model sa pogonskim sklopom, i po meni idealna "mera" između SUS i BEV pogona.
(Domaćin, 16. novembar 2022 12:42)

Svaki auto, ako čovek ima iole izgrađen ukus o esetici, dizajnu i stilu, se kupuje zbog onoga kako izgleda, pored svega ostalog (motorizacija tj. vrsta pogona, udobnost, praktičnost..sve zavisi kom segmentu pripada auto, i za šta je namenjen). Ako tebi nije bitno kako auto izgleda, onda pravac, pa kupi neki električni kineski ili indijski katanac/kontejner!

batica

pre 1 godinu

Tri puta gledam sliku enterijera i pitam se šta im je sa "cajgerom" iznad volana.Peugeot makar smanji volan kako bi se kao video ekran a ovi ni to.Ne mogu da verujem da su prepisali ovu budalaštinu.

spaki

pre 1 godinu

Mali displej prepisan od pezoa a glavni displej iz bmw-a..napokon lep auto koji je tojota dizajnirala ipak su se opametili malo

Auto je naj bolji koji se ne kvari I koji malo trosi pa neka je I kontejner na tockovima koga briga kada pare ostaju u dzepu..to je trenutno politika balkanskog kupca automobila..

P.s. nisam ljubitelj takvih automobila,nije mi sve u zivotu litra benzina manje ili 100e vise u dzepu

Bole

pre 1 godinu

Dajte subvencij za CNG ZA SVE KOJI HOCE ..SA 1.500 DIN TOJOTA AURIS HIBRID PREDJE 350/ 400 KM TO JE 7 L DIZELA A VAZDUH CISTIJI NEGO SA BATERIJOM AKO SE UZME U OBZIR CEO PROCES PRAVLJENJA BATERIJE ????

ime

pre 1 godinu

Veliko je zadovoljstvo voziti npr porsche. Uvek krece uz dooobar zvuk motora, elegantno, gospodski, bezobrazno… ukrao sam neciji opis za priusa posto sve napisano nisam mogao povezati sa priusom nikako haha sorry

Nipon

pre 1 godinu

Eksterijer konačno dopadljiv amlo mi se ne sviđaju vrata samo pozadi i napred odličan a unutra i dalje ne mogu da shvatim da uz ovako hi-tech auto stavljaju ovako dosadan i star enterijer prepun nekih dugmića...

EZeljko

pre 1 godinu

Preglednost pozadi opet slaba. Zati ga i nisam kupio. Sve ostalo super. Toyota zakon. Nazalost napravili su kompromis zbog aerodinamike.

Aerton

pre 1 godinu

@(Ivan ZG, 17. novembar 2022 10:19)

Ja ganjam auto cesto i menjao sam sve paknove na 150 hiljada zajedno sa svim diskovima odjednom. Odrao me ovlasceni servis, ali valjda vredi kad toliko traju, posto su stavljeni originali, a ne zamenski delovi.

Dejan L

pre 1 godinu

Svidja mi se, iako nisam ljubitelj Toyote.
Najdebilniji koncept ikada mi je da radi motor 1.500 ccm i dok radi kao agregat, proizvodi struju za pokretanje elektromotora (vozila)

Joca

pre 1 godinu

Hibrid je kombinacija najgorih osobina oba pogona. Za kupce koji ne znaju za šta im treba automobil, za neodlučne, takozvane "muzičare". Ne čudi me da Srbe oduševljava, mogu da se puvaju kako voze električni, mogu da ga pune na ukradenu struju, a mogu njime i za Grčku. A verovatno ima blagoslov i od Gazproma. Konačno automobil bolji i od Moskviča!

stop dirigovanim novotarijama

pre 1 godinu

Jako lep auto, ali na struju nikad ne bih kupio auto. Baterija ti ode - platiš novu kao pola auta. Struju koristiš za punjenje - ko zna kolika će cena struje biti za godinu dve, možda kao benzin da troši. Da je običan motor, auto bi bio super. Uostalom, čovek koji je pre 25 godina napravio motor i auto koji ide na vodu (vodonik) je "nestao".

Joca

pre 1 godinu

Hibrid je kombinacija najgorih osobina oba pogona. Za kupce koji ne znaju za šta im treba automobil, za neodlučne, takozvane "muzičare". Ne čudi me da Srbe oduševljava, mogu da se puvaju kako voze električni, mogu da ga pune na ukradenu struju, a mogu njime i za Grčku. A verovatno ima blagoslov i od Gazproma. Konačno automobil bolji i od Moskviča!

Smuleco

pre 1 godinu

Ovakav auto se ne kupuje zbog dizajna. Meni se dopada kako izgleda, ali mi je kod Priusa to najmanje bitno. Lep napredak u odnosu na prethodni model sa pogonskim sklopom, i po meni idealna "mera" između SUS i BEV pogona.
(Domaćin, 16. novembar 2022 12:42)

Svaki auto, ako čovek ima iole izgrađen ukus o esetici, dizajnu i stilu, se kupuje zbog onoga kako izgleda, pored svega ostalog (motorizacija tj. vrsta pogona, udobnost, praktičnost..sve zavisi kom segmentu pripada auto, i za šta je namenjen). Ako tebi nije bitno kako auto izgleda, onda pravac, pa kupi neki električni kineski ili indijski katanac/kontejner!

Nipon

pre 1 godinu

Eksterijer konačno dopadljiv amlo mi se ne sviđaju vrata samo pozadi i napred odličan a unutra i dalje ne mogu da shvatim da uz ovako hi-tech auto stavljaju ovako dosadan i star enterijer prepun nekih dugmića...

ime

pre 1 godinu

Veliko je zadovoljstvo voziti npr porsche. Uvek krece uz dooobar zvuk motora, elegantno, gospodski, bezobrazno… ukrao sam neciji opis za priusa posto sve napisano nisam mogao povezati sa priusom nikako haha sorry

batica

pre 1 godinu

Tri puta gledam sliku enterijera i pitam se šta im je sa "cajgerom" iznad volana.Peugeot makar smanji volan kako bi se kao video ekran a ovi ni to.Ne mogu da verujem da su prepisali ovu budalaštinu.

Dejan L

pre 1 godinu

Svidja mi se, iako nisam ljubitelj Toyote.
Najdebilniji koncept ikada mi je da radi motor 1.500 ccm i dok radi kao agregat, proizvodi struju za pokretanje elektromotora (vozila)

spaki

pre 1 godinu

Mali displej prepisan od pezoa a glavni displej iz bmw-a..napokon lep auto koji je tojota dizajnirala ipak su se opametili malo

Auto je naj bolji koji se ne kvari I koji malo trosi pa neka je I kontejner na tockovima koga briga kada pare ostaju u dzepu..to je trenutno politika balkanskog kupca automobila..

P.s. nisam ljubitelj takvih automobila,nije mi sve u zivotu litra benzina manje ili 100e vise u dzepu

EZeljko

pre 1 godinu

Preglednost pozadi opet slaba. Zati ga i nisam kupio. Sve ostalo super. Toyota zakon. Nazalost napravili su kompromis zbog aerodinamike.

Joker

pre 1 godinu

Topla preporuka za dizajnere BMW-a da pogledaju kako se od od ružnog auta pravi lep, jer oni zadnjih godina rade obrnuto. Malo je reći da sam oduševljen kako ovaj auto izgleda. Što više ga gledam, više mi se sviđa. Svaka čast Toyoti, odavno me nisu ovako oduševili.

Vozač

pre 1 godinu

Nije ona privlačnija nego su ostali poružneli pa se sad uklapa u prosek. A posle četvrt veka, svi znaju šta je hibrid, ne mora da šokira sizajnom i peivlači pažnju.

Gagi4

pre 1 godinu

E da covek ne poveruje kakvi komentari! Ovaj prica kako su zakasnili, u cemu jbt? Prvi Prius se pojavio '97. ili '98. svi ostali su poceli tek nedavno da prave hibride, a tehnologiju preuzimaju od Tojote, svi od reda. A ovaj sto ocekuje da kosta 17 hiljada, moze da kupi Daciju Logan, ako i njega moze da nadje za te pare. E svasta!

C i n i k

pre 1 godinu

Da kosta 17 000, sutra bih ga uzeo :) bice 40K realno.
(Lars, 16. novembar 2022 09:08)


Pre ce biti da je preko 50.000 ako misis na Usa..

ljud

pre 1 godinu

Veeeeeliko je zadovoljstvo voziti Priusa.
Uvek kreće na struju - elegantno, gospodski, bešumno.
Automatski menjač E-CVT vođen je softverom i optimizuje sve pogone i ne održava se - ne menja mu se ulje. Obraduje se svakom kočenju i svakoj nizbrdici pošto tada rekuperira kinetičku i potencijalnu energiju vozila i na taj način puni bateriju.
Ima veoma nizak koeficijent aerodinamičnosti (0,25), i male točkove od 15", zahvaljujući čemu malo troši i pri velikim brzinama kretanja (ja sam letos do Grčke , na putu od 950km, imao prosek od 4,4 litara benzina na 100 km).
Nema veliki servis (ima lanac i el. vodenu pumpu), nema ručni menjač, kvačilo, turbinu, anlaser, alternator, plivajući zamajac, dpf, egr...
Baterija se zbrinjava na najbolji mogući način tako da teaje veoma dugo.
I... što je meni veoma važno - ne kvari se ništa, sve samo dobro radi.

Живота

pre 1 godinu

прва генерација, дизајн мњах...друга - одлична, трећа - сачувај Боже, а ова опет изгледа - одлично...свака парна изгледа добро

Iggy

pre 1 godinu

Jako lep auto, ali na struju nikad ne bih kupio auto. Baterija ti ode - platiš novu kao pola auta. Struju koristiš za punjenje - ko zna kolika će cena struje biti za godinu dve, možda kao benzin da troši. Da je običan motor, auto bi bio super. Uostalom, čovek koji je pre 25 godina napravio motor i auto koji ide na vodu (vodonik) je "nestao".
(stop dirigovanim novotarijama, 16. novembar 2022 09:11)

Kao prvo, ocigledno si mrzitelj elektrifikacije automobila, jel nisi ni procitao clanak. Da si procitao video bi da se radi o plug-in hibridu, koji ide i na struju i na benzin.
Kao drugo, fascinantno mi je da u Srbiji postoji toliko mrznje prtema elektricnim vozilima a toliko malo zdrave pameti. Ja zivim u Svedskoj i ova strujna kriza se itekako oseca, sad skoro isto kosta voziti se n astruju ili na benzin. U Srbiji je deset puta jeftinije voziti se na struju, a struja sigurno nece poskupeti tu deset puta za kratko vreme, jel je socijalna kategorija. Svako ko zivi u Srbiji i ima kucu, morao bi najozbiljnije da razmisli da kupi polovan elektricni automobil, ako putuje svakodnevno do posla. Ima malih elektricnih auta koji su dosta jeftini u Nemackoj, sa doduse manjim kapacitetom baterije, ali za relaciju kuca-posao sasvim dovoljno. Isplatio bi se u dosta kratkom roku.

HanSolo

pre 1 godinu

Da kosta 17 000, sutra bih ga uzeo :) bice 40K realno.
(Lars, 16. novembar 2022 09:08)

Daj ne blebetaj.. Koj auto sa ovakvom tehnikom košta 17"?!

Idi kupi moped auto koji "juri" 45km/h..

Alex

pre 1 godinu

Sve to zvuči lepo i nadam se da jr tako. Takođe se nadam da su produžili sedišta i podigli plafon da odrasla osoba može lepo da se smesti i putuje nekoliko sati sa njim bez da dobije upalu mišića.

@ Iggy

pre 1 godinu

(Iggy, 16. novembar 2022 11:32)
jednostavno mislim da je svaki tržišni trend, unapred i fazno pripremljen da uzme od potrošača što više za što manje. Inače bi se kosilo za jedinim smislom postojanja kompanije - maksimizacija profita. Razumem da je danas vožnja na struju jeftinija, ali čim dobar deo ljudi zagrize u taj segment, počnu slučajno da se nameštaju prilike tako da struja postane problem zbog skupoće i nestašica. Samo polako...Ti automobili već su sada mnogo skuplji nego sus-ovi, pa je onda pitanje cost-benefit analize da li se izplate, čak i po ovoj ceni struje. Jer ako imaš veću potrošnju kući iznad neke granice, struja po jedinici utroška postaje mnogostruko skuplja. Mnogo se svari u potrošačkim trendovima diriguje tako da se ljudi što bolje ošišaju. I ja sam kao klinac vozio skuplja kola jer nisam razmišljao, i bio sam žrtva brendinga, trendova. Sada vozim običam mali auto i to mi se sviđa više nego išta. Jer sam shvatio da bi mi neki bolji doneo samo lažne prijatelje i loše devojke. A toga sam se zasitio i shvatio stepen instrumentalizacije sopstvenog postojanja. Ovaj jeftin auto više me nego zadovoljava da budem gde hoću, kad hoću, i sa kim hoću.

Kobaja Grande

pre 1 godinu

Konacno skladan dizajn, mada deluje veoma nepregledna.
Ostaje jos samo pitanje cene, tj. da li ce se kupovina PHEV vozila isplatiti u situaciji kada na trzistu vec postoje potpuno elektricni Toyota BZX, Hyundai Ionic 5 ili KIA EV6.

Ivan ZG

pre 1 godinu

Kakav A stub! Ovo je bio auto i za penzionere, sad me zanima kako će ulaziti i izlaziti iz ovog.
(kele®, 16. novembar 2022 09:33)

Baš sam to pomislio kada sam vidio slike. Je izled atraktivan i sigurno je otpor zraka malen, ali kut prednjeg stakla u kombinaciji sa niskim krovom - katastrofa u najavi.
Nadam se da griješim jer sve ostalo je za 5.
konačno su shvatili da su se ljudi zasitili njihovog "svemirskog" dizajna.
Za ovoga koji misli da ovaj auto ide samo na struju informacija da može i bez punjenja ići kao običan hibrid. Pa tko šta voli.

Pera zdera

pre 1 godinu

Konacno solarni paneli na krovu automobila u seriskoj proizvodnji.
Mislio sam da ce ovo biti standard u proizvodnji elektricnih automobila.

HanSolo

pre 1 godinu

Jako lep auto, ali na struju nikad ne bih kupio auto. Baterija ti ode - platiš novu kao pola auta. Struju koristiš za punjenje - ko zna kolika će cena struje biti za godinu dve, možda kao benzin da troši. Da je običan motor, auto bi bio super. Uostalom, čovek koji je pre 25 godina napravio motor i auto koji ide na vodu (vodonik) je "nestao".
(stop dirigovanim novotarijama, 16. novembar 2022 09:11)

Ono kad "pametnjaković" iz Srbije pametuje.. Kola na vodonik idu na struju i imaju baterije.. A troši se jako mnogo struje da se dobije vodonik koji ide u BATERIJU.. Za sad se to ne izplačuje..

Bole

pre 1 godinu

Dajte subvencij za CNG ZA SVE KOJI HOCE ..SA 1.500 DIN TOJOTA AURIS HIBRID PREDJE 350/ 400 KM TO JE 7 L DIZELA A VAZDUH CISTIJI NEGO SA BATERIJOM AKO SE UZME U OBZIR CEO PROCES PRAVLJENJA BATERIJE ????

Domaćin

pre 1 godinu

Ovakav auto se ne kupuje zbog dizajna. Meni se dopada kako izgleda, ali mi je kod Priusa to najmanje bitno. Lep napredak u odnosu na prethodni model sa pogonskim sklopom, i po meni idealna "mera" između SUS i BEV pogona.

Ivan ZG

pre 1 godinu

Malo troši i pri velikim brzinama kretanja (ja sam letos do Grčke , na putu od 950km, imao prosek od 4,4 litara benzina na 100 km).
(ljud, 16. novembar 2022 14:35)

Sada će ti "vrsni stručnjaci" objasniti da je to nemoguće jer je auto težak i ima tešku bateriju koja povećeva potrošnju i da je Prius štedljiv samo u gradu.
Prius II sam vozio i ugodno se iznenadio lakoćom vožnje i prostranošću na zadnjoj klupi. Malo mi je imao tvrdo podešen ovjes vjerojatno zato da može biti niži i imati manji otpor zraka. Ja bi rado da je hod opruga duži, a vožnja udobnija, ali nije tako strašno.
Od tada je motor dva puta usavršavan kao i CVT mjenjač, ali što je najvažnije, ljudi prolaze 500.000 km kao od šale sa vrlo malo ili nimalo popravaka i sa prvom baterijom.
Tko nije agresivan vozač (a takvi uglavnom ne kupuju Prius) mijenja prednje disk pločice na 100.000 km, a zadnje nikada!
Šta reći nego, sjajno.

GG

pre 1 godinu

Snaga motora i performanse u skladu sa sjajnim izgledom. E sad cena, videćemo. Nema više jeftinih automobila. I da dodam, tužno je kad komentare pišu hejteri koji ili imaju problem sa sobom ili rade za konkurenciju Tojote. Čuj ružan, pa šta je onda lep auto ako ovo nije.

ljud

pre 1 godinu

Lepo.
I pametno što su se opredelili samo za plug-in. Plug-in hibrid (PHEV) ne razlikuje se od običnog hibrida (HEV, koji nije plug-in) samo po mogućnosti eksternog punjenja el.energijom iz kućne el.instalacije ili iz javnog punjača, već i po mnogo boljim voznim osobinama. To zahvaljuje znatno kapacitetnoj bateriji nego što je to do sada bilo u HEV. Pošto se u HEV dešavalo da na spuštanju niz veliku i dugačku nizbrdicu ne može sva rekuperirana energija da se smesti u malu bateriju, i da tako kažemo "propada prilika" za kaptiranjem veće energije.
E jedino je sada cena pitanje. Cenim cenu preko 45.000.

Neko

pre 1 godinu

Nije tačno da će biti samo jedna verzija. Prius ostaje ono što jeste.
Biće tri verzije, jedna plug in u kombinaciji sa 2.0 motorom, opisana u tekstu. I prilično brza, ispod 7 sekundi do sto km/h.
I biće dva klasična hibrida unaprijeđena u pogledu snage. 2.0 i 1.8 motori. 2.0 će imati oko 190 KS.
S obzirom na sve 1.8 će biti najjeftinija i vjerovatno najbolja opcija za prosjecnog korisnika.

Ivan ZG

pre 1 godinu

@(Ivan ZG, 17. novembar 2022 10:19)

Ja ganjam auto cesto i menjao sam sve paknove na 150 hiljada zajedno sa svim diskovima odjednom. Odrao me ovlasceni servis, ali valjda vredi kad toliko traju, posto su stavljeni originali, a ne zamenski delovi.
(Aerton, 17. novembar 2022 11:23)

Tvoj izbor gdje ćeš mijenjati, ali ja mislim da je nepotrebno bacati novce na originalne diskove i pločice.
Naime, ni Toyota ni BMW niti jedan drugi proizvođač ne proizvodi sam diskove i pločice. On ih kupuju od onih koji ih proizvode osim što na ove proizvođači stavljaju oznaku Toyote, BMW-a, itd..
Ja bi na tvom mjestu kupio Brembo diskove (jer su najkvalitetniji i najvjerojatnije kvalitetniji i od ovih originalnih Toyota diskova, prva su ugradnja u Porshe, Ferrari i još 20 drugih modelai firmi), a disk pločice kupio od specijaliste za njihovu proizvodnju i to neke od skupljih iz njihove ponude. Naime skuplje disk pločice su proizvedene od mekanijih materijala i ne oštećuju diskove pa se oni u pravili potroše tek nakon 200.000 km ili više, a u slučaju Priusa (jer u 70% slučajeva koči el. motorom) i na 400.000 km jer su kočnice malo opterećene. U svakom slučaju tek pri svakom 5-om ili 6-om mijenjanu disk pločica bi se normalno mijenjali diskovi jer su potrošeni.
Takvom zamjenom, koju zna napraviti svaki majstor i teško može pogriješiti), prošao bi jeftinije i imao bi kvalitetnije komponente u autu. Izgleda da su disk pločice bile pretvrde za tvoje diskove.

Живчани лик

pre 1 godinu

Eksterijer konačno dopadljiv amlo mi se ne sviđaju vrata samo pozadi i napred odličan a unutra i dalje ne mogu da shvatim da uz ovako hi-tech auto stavljaju ovako dosadan i star enterijer prepun nekih dugmića...
(Nipon, 16. novembar 2022 12:01)

Који дугмићи, живота ти? Има само за климу (што је увек похвално), за системе око мењача и на волану. То имају сви.

Aerton

pre 1 godinu

@(Ivan ZG, 17. novembar 2022 10:19)

Ja ganjam auto cesto i menjao sam sve paknove na 150 hiljada zajedno sa svim diskovima odjednom. Odrao me ovlasceni servis, ali valjda vredi kad toliko traju, posto su stavljeni originali, a ne zamenski delovi.

gastos

pre 1 godinu

Prius je automobil superiornog kvaliteta i performansi. Imam 2 u kuci.
Sa Priusom gen 2 sam persao 411000 km, i dalje dobro vozi. Nikad problemi sa baterijom, motor je i dalje kao nov. Jedine ulaganja su kocnice i trap (homokineticki, amortizeri itd). Do 250 000km nisam kupio ni jedan deo, samo redovan servis.
Prius gen 4 je jos bolji (veca snaga, manja potrosnja itd).
Oba automobila trose 4-5 lit (zavisi kako ga vozis). Prosek Priusa4 na 100 000km je 5 lit (vozim ga i po Nemackoj=do blokade!).
Inace, ceo automobil je tezak 1250 kg. Mislim da je Punto tezi od njega :)
Dizajn: lepota je u oku posmatraca. Prius2 nije lep, Prius4 mi je lep. Stvar ukusa. A kvalitet je bez premca. Nemacka autoindustrija to ne moze da stigne ni u sledecim reinkarnacijama.
Ergonomija automobila je takodje odlicna. Sve je vidljivo i podesivo. Vozac se srodi sa automobilom nakon 5 min voznje.

ljud

pre 1 godinu

Jel u pitanju PHEV ili HEV Prius?
(hm, 17. novembar 2022 11:55)

PHEV (2015. / 230.000km)
Superiornost PHEV prema HEV nije samo u sposobnosti punjenja iz el. instalacije, već i u većoj bateriji. Moja baterija je 4,4kWh (mase 86kg) ali je tek u narednoj restilizaciji (2016.god.) povećana na prihvatljivu veličinu kapaciteta od 8,8kWh. Tek je taj kapacitet prihvatljiv bez primedaba pošto se tako (tim većim kapacitetom) izbegava situacija koje sam opisao u jučerašnjem komentaru u 10:02.
Meni se takva situacija desila prilikom spuštanja niz Kopaonik kada se rekuperacijom baterija napunila za 29km a mogla je još 7-8km (imalo je još nizbrdice) ali nije imala slobodnog kapaciteta.
Uz to, što je baterija veća performanse vozila na elektro pogon su bolje i postojanije.

hm

pre 1 godinu

PHEV (2015. / 230.000km)
ljud, 17. novembar 2022 15:12

Pretpostavio sam da je PHEV, zato što je 4,4 l/100 km na putu do GR baš niska potrošnja.
Vozim Camry (2020.) i do GR i nazad, prosečna potrošnja bude 6,7-6,8 l/100 km, u normal režimu vožnje, sa kazaljkom na brzinomeru uglavnom 140-150 km/h i svim stajanjima na granicama i naplatnim rampama u GR (uključena klima). Camry je HEV, snažniji motor je, a i auto je teži od Priusa i ne mislim da je potrošnja kod mog auta visoka. A niža je nego što ovde pojedini komentatori zagovaraju kada je autoput u pitanju (najjčešći argument je teška baterija:)).

ljud

pre 1 godinu

Joco bre...
Je s' ti pri sebi?
Nagrdi hibride bez ikakvog argumenta, dokaza, navoda...
Toliki svet, milioni ljudi, taksisti širom zemaljske kugle, traže ga i poštuju, a ti opleo?

ljud

pre 1 godinu

Hibrid je kombinacija najgorih osobina oba pogona...
(Joca, 16. novembar 2022 18:07)

Ali da ne bih bio i ja kao i ti, evo samo da ovo komentarišem:
Oba pogona, to su oto i el. motor. Oto motor (benzinski) radi intermitentno i praktično samo polovinu kilometraže koju je prešlo vozilo. Softver ga redovno uključuje i upreže u pogon u onom režimu koji je za njega OPTIMALAN, a to je onaj pri kome motor ostvaruje maksimalan obrtni moment. Tada oto motor radi najzdravije i sa najvećim stepenom iskorišćenja goriva. Zbog ovoga se računa da je motor "prešao" (izvozao) samo polovinu kilometraže vozila. Ako je vozilo prešlo 200.000 km, oto motor je ostario samo 100.000 km.
Što se tiče el. motora, oni su veoma napredovali, u smislu mase i gabarita, i robusnosti i trajnosti. Za svog životnog veka od npr. milion km, nije im potreban nikakav servis.
*
O kakvim najgorim osobinama oba pogona pišeš?

kole

pre 1 godinu

Predhodni modeli nisu bili narocito lepi, ali su se prodavali kao alva sirom sveta. Taksisti su bez posebne paznje prelazili milion km. sto nije nebitno u izboru auta. Ovaj model je zaista atraktivan, a ovi sto im nije lep nek uzivaju u designu svoje Opel Astre H, ili Golfa 4 dok leze ispod njega tokom nedelje da bi se malo provozali vikendom.