Ponedeljak, 25.04.2022.

07:56

Očajničke mere: Proizvođači kupuju veš-mašine i sa njih skidaju čipove?

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

Oèajnièke mere: Proizvoðaèi kupuju veš-mašine i sa njih skidaju èipove? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Klaus Merkel

pre 2 godine

Problem sa čipovima postoji radio sam u volksvagenu sve dok je imalo čipova sada rade tri dana u nedelji jedino pežo radi normalno jer ima poseban ugovor sa kinezima

Програмер

pre 2 godine

Сваки чип из веш машине може да се програмира и репрограмира.
Осим ако није чеп...

Koviljka

pre 2 godine

Htele zemlje Evrope jeftinu radnu snagu, sirovine, proizvodnju, ne plaćanje poreza u svojim zemljama... zatvorili odreda svojw fabrike a sada... tražili ste, gledajte šta će te i kako će te!

Lsx

pre 2 godine

@samo da kazem
Slazem se da je propaganda. Ali gresis da nema istih cipova. Danas 90% tehnike koristi par istih programibilnih microcontrollera sa real time OS. Tako da je velika verovatnoca da masina sadrzi nekoliko istih cipovao kao recimo multimedija, kontroler klime u autu, itd.automobili vec poslednjih 20ak godina sadrze po 20-30modula, bukvalno svako sediste koje ima elektronsko pomeranje i grejanje ima svoj modul.

samo da kazem

pre 2 godine

Ovo je jedna apsolutna neverovatna laz.
Kao neko ko je preko 32 godine u svetu elektronike i raznih popravki,ovo sto sam procitao je vise nego smesno.
Cip ili procesor iz ves masine nema ama blage veze sa zivotom niti jednu dodirnu tacku sa elktronikom automobila,ne moze ni za jednu jedinu funkciju da se koristi u autu.Popravljao sam i elekronike ves masine kao i automobila,mada mi to nije na prvom mestu.
Mogu i da veoma lako dokazem ovom gospodinu koji je izjavio neverovatnu glupost.
Izazivam ga elektronski dvoboj ako sme,samo mislim da nema mesta na planeti gde bi se sakrio od neprijatnosti koje bi ga zadesile.
Zasto obmanjujete ljude ovakvim lazima?

Goxy

pre 2 godine

Prvo se da ovakva izjava, a nakon mesec dana sledi 50% veća cena tih vajnih mašina.
(Halo Bing..., 25. april 2022 15:42)

Vidiš kako sve lepo znaš samo ne umeš da odeš i odmah da kupiš mašinu. Sve Srbin zna, samo ga zeza prazan džep. Inače da ima para sa znanjem koje ima, ehejjj !!!

Rodion Gataulin

pre 2 godine

Pa iz prosečne veš-mašine pola mehanike pasuje na tesla "automobile", pre svega motor i "transmisija". Jedino je programator malo drugačiji.

Veliki brat

pre 2 godine

"Venink nije želeo da imenuje o kojim kompanijama se radi, ali nema sumnje da među njima ima proizvođača automobila, jer oni ipak izrađuju najskuplju robu i isplati im se da kupe mašinu za veš."

Ključni je srednji deo rečenice, "ali nema sumnje..."

Glupost nad glupostima, šta iz veš mašine može da se iskoristi u autu? Kontroler/inverter za motor sigurno ne može, osim ako brisači ili nešto drugo u autu sa motorom manje snage treba da centrifugira relativno velikom brzinom, što nije slučaj.

Uglavnom, priče za malu decu, u autoindustriji se koriste manje efikasni čipovi, za razliku od telefona i računara, kao i servera gde se traži maksimalna efikasnost (zbog grejanja, a i zbog ukupnog računa za struju ako ste data centar ili klaud provajder), a ti čipovi se proizvode sa starijom opremom u starijim procesima (32nm ili čak starijim), a tu nije toliki problem.

Što se tiče tableta u autima, mogu jednostavno da naprave ležište za neki tablet standardnih dimenzija, pa neka dokupi ko šta hoće sam, da li hoće iPad, Galaxy Tab ili neki tablet od 150 evra, platite odgovarajući softver proizvođača automobila koji instalirate, i sve vam radi, doplatite za dvozonsku klimu (praktično nadogradnja softvera)... čak se priča da će proizvođači uvesti mesečnu pretplatu za takve opcije :)

NS oldtajmer

pre 2 godine

Prodajem dve Obodin bioautomatik ves masine. One sa programatorom sto lice na dugmad kao kod resoa Sloboda Cacak. Jedna radi, a druga za delove. Cena ? - ko da najvise !Prodavac: AutoCentar "TrtMrt"

Za Egona

pre 2 godine

@Egon Kovalski - ne druze, to znaci da je fabrika ves masina na vreme narucila svojih 20 miliona cipova za svoje ves masine a da neki proizvodjac auta nije na vreme narucio svojih 150.000 cipova i sad mozes ti do sutra da kukas proizvodjauc cipova da ti isporuci (za njega) tvojih bednih 150.000 cipova, on to nece! Bitnije mu je 20 miliona cipova za ves masine (sto njega generalno ni ne ZANIMA ZA STA SU) nego tvojih 150 hiljada.
A sve se to desilo zbog jednog jedinog pozara u najvecoj fabrici cipova na svetu i sad je kuku lele.

Bane

pre 2 godine

Odavno oni koriste program za ispiranje ljudskih mozgova, da bi nam prodali m*** pod bubrege....
(@realKomentator, 25. april 2022 10:44)

Pa to mi merimo i vagamo kada kupujemo auto jer nama je automil najveca zivotna investicija posle kuce tj. stana.

Na zapadu oni auto gledaju kao mi na te ves masine i televizore. Mi kada kupujemo ves masinu gledamo kom energetskom razredu pripada, koliko trosi struje, koliko su joj brzi programi, ne udubljujemo se da li je m9ror ovakav ili onakav, da li ce da traje 20 godina sada kada je kupis i sl.

E tako isto na zapadu gledaju na automobile, on gleda da mu je eko taksa sto manja, da su mu servisi sto duzi (zato rade na 30.000km) da mu garancija pokrije period dok je kod njega, da mu ne trosi mnogo i kada dotraje on ga zameni za nov.

To samo mi u Srbiji dramimo jaoooo umesto 2.0 stavili su mi 1.0 motor, pa to se rqspadne na 250.000 km i kako onda ja da ga kupim sa 300.000 km i vozim jos 200.000 km.

lion

pre 2 godine

pa valjda treba da bude da servisi rade jače jer su automobili stariji? retko ko kupuje nov auto a da već ne poseduje jedan.
(peki, 25. april 2022 11:30)

Biće manje automobila isporučeno zbog bar 20% viših cena, a samim tim i manje automobila na servisu.
Nije problem samo sa čipovima, biće problem i sa katalizarorima i baterijama jer je Rusija glavni svetski snabdevač paladijumom (katalizarori) i jedan od većih sa kobaltom (baterije). Da ne pričam o čeliku, gvozdju,aluminijumu, drvetu.. Još kad uzmemo u obzir i da će se ljudi manje odlučivati na kupovinu vozila zbog drmusanja po svetu, skupog goriva, nižeg standarda, manje posla... Ne piše se dobro auto industriji, a u krajnjoj instanci i nama.

Egon Kowalski

pre 2 godine

I čekaj, sad ispada da čipova ima za proizvodnju veš mašina koje koštaju par stotina evra a nema čipova za automobile koji koštaju desetine hiljada evra??? Ko je ovde lud? Veštački stvorena "nestašica" kako bi imali razlog za podizanje cena automobila. Vozila se i pored toga unapred naručuju i čekaju mesecima, svi zadovoljno trljaju ruke osim krajnjih kupaca čiji novčanici su sve tanji.

Djoka

pre 2 godine

Ajmo onda nazad na mehanicke programatore. Vadite stare seme na sto! A inace, sva ta silna elektronika nije toliko "silno" poboljsala kvalitet pranja. U ostalom, jednako crkavaju ves masine od 200e kao i one od 600e. Nema pravila. Samo sto su za ovu drugu jako skupi delovi!

Stručnjak

pre 2 godine

Znači da bi svaki auto trebalo da poskupi oko 300-400 evra…i da se uz njega dobije i veš mašina bez čipa u gepeku…

A oni poskupeli 30% od vrednosti automobila.

seljak iz sumadije

pre 2 godine

2018. godine je doneta odluka da se predje na zelenu energiju, ali mnogi proizvodjaci nisu bili spremni, tako da pa i ovaj rat sto se vodi sve je povezano sa tim, jednostavno evropa je odlucila da nece vise naftu i benzin, pa po rusiji..

Pera

pre 2 godine

To je sigurno istina: ja kupio novi luksuzni automobil, stigao mi pre 7 dana.

Kada dam kontakt, prvo me pita da li hoću program za jako isprljan veš ili brzi program bez ispiranja.

Ako izaberem brzi program, auto se upali i teram dalje, ali ako izaberem jako isprljan veš, uključi se alarm i neće da upali.

XXL

pre 2 godine

E do mojega i tehnološki napredak ... znate ako kupujete automobil trebaće vam i veš mašina, a za autopilota u automobilu kupite ceo Boeing da skinete čip sa softverom da bi vam automobil imao autonomiju ...

saletoxic

pre 2 godine

eto cisto da se zna sta nam ugradjuju u vozila pa onda filozofija visoko kvalitetni cipovi, cincilatori, drndafoni... a povadili iz tostera, ves masina, kineskih igracaka.. nije to kriza vec jajarenje uskrs je zaboga!!!

balansero

pre 2 godine

Ja ne znam da li postoji iko ko je poverovao u ovu budalaštinu?

Za neupućene, čipovi nisu elementi kao ekseri i šrafovi. Milion raznih modela ima, razlikuju im se apsolutno svi parametri, namena, uslovi rada... to nije nešto što uopšte funkcioniše tako da ti možeš da muljaš s nenamenskim primercima, a da se ne promeni komplet projekat.

Iskoristili su majstorski situaciju da redukuju proizvodnju, a maksimizuju profit. Kuknjava je samo dimna zavesa.

Mislili su da će najbolje promešati karte forsiranjem prelaska na električna vozila, ali je ovaj recept još delotvorniji i komplementaran je sa prvobitnim, tako da će auto industrija postati još bogatija, do mere da je to teško moguće i zamisliti.

Alek Veliki

pre 2 godine

Vama baš nije dosadno, onda ste trebali objaviti ovo prvo Aprila.

U veš-mašinama nema ništa za automobile (dobro ima neke nebitni sitnice, koje svakako nisu problem u autoindustriji)!

Stručnjak

pre 2 godine

Znači da bi svaki auto trebalo da poskupi oko 300-400 evra…i da se uz njega dobije i veš mašina bez čipa u gepeku…

A oni poskupeli 30% od vrednosti automobila.

Egon Kowalski

pre 2 godine

I čekaj, sad ispada da čipova ima za proizvodnju veš mašina koje koštaju par stotina evra a nema čipova za automobile koji koštaju desetine hiljada evra??? Ko je ovde lud? Veštački stvorena "nestašica" kako bi imali razlog za podizanje cena automobila. Vozila se i pored toga unapred naručuju i čekaju mesecima, svi zadovoljno trljaju ruke osim krajnjih kupaca čiji novčanici su sve tanji.

balansero

pre 2 godine

Ja ne znam da li postoji iko ko je poverovao u ovu budalaštinu?

Za neupućene, čipovi nisu elementi kao ekseri i šrafovi. Milion raznih modela ima, razlikuju im se apsolutno svi parametri, namena, uslovi rada... to nije nešto što uopšte funkcioniše tako da ti možeš da muljaš s nenamenskim primercima, a da se ne promeni komplet projekat.

Iskoristili su majstorski situaciju da redukuju proizvodnju, a maksimizuju profit. Kuknjava je samo dimna zavesa.

Mislili su da će najbolje promešati karte forsiranjem prelaska na električna vozila, ali je ovaj recept još delotvorniji i komplementaran je sa prvobitnim, tako da će auto industrija postati još bogatija, do mere da je to teško moguće i zamisliti.

saletoxic

pre 2 godine

eto cisto da se zna sta nam ugradjuju u vozila pa onda filozofija visoko kvalitetni cipovi, cincilatori, drndafoni... a povadili iz tostera, ves masina, kineskih igracaka.. nije to kriza vec jajarenje uskrs je zaboga!!!

Djoka

pre 2 godine

Ajmo onda nazad na mehanicke programatore. Vadite stare seme na sto! A inace, sva ta silna elektronika nije toliko "silno" poboljsala kvalitet pranja. U ostalom, jednako crkavaju ves masine od 200e kao i one od 600e. Nema pravila. Samo sto su za ovu drugu jako skupi delovi!

Pera

pre 2 godine

To je sigurno istina: ja kupio novi luksuzni automobil, stigao mi pre 7 dana.

Kada dam kontakt, prvo me pita da li hoću program za jako isprljan veš ili brzi program bez ispiranja.

Ako izaberem brzi program, auto se upali i teram dalje, ali ako izaberem jako isprljan veš, uključi se alarm i neće da upali.

Rodion Gataulin

pre 2 godine

Pa iz prosečne veš-mašine pola mehanike pasuje na tesla "automobile", pre svega motor i "transmisija". Jedino je programator malo drugačiji.

samo da kazem

pre 2 godine

Ovo je jedna apsolutna neverovatna laz.
Kao neko ko je preko 32 godine u svetu elektronike i raznih popravki,ovo sto sam procitao je vise nego smesno.
Cip ili procesor iz ves masine nema ama blage veze sa zivotom niti jednu dodirnu tacku sa elktronikom automobila,ne moze ni za jednu jedinu funkciju da se koristi u autu.Popravljao sam i elekronike ves masine kao i automobila,mada mi to nije na prvom mestu.
Mogu i da veoma lako dokazem ovom gospodinu koji je izjavio neverovatnu glupost.
Izazivam ga elektronski dvoboj ako sme,samo mislim da nema mesta na planeti gde bi se sakrio od neprijatnosti koje bi ga zadesile.
Zasto obmanjujete ljude ovakvim lazima?

Alek Veliki

pre 2 godine

Vama baš nije dosadno, onda ste trebali objaviti ovo prvo Aprila.

U veš-mašinama nema ništa za automobile (dobro ima neke nebitni sitnice, koje svakako nisu problem u autoindustriji)!

XXL

pre 2 godine

E do mojega i tehnološki napredak ... znate ako kupujete automobil trebaće vam i veš mašina, a za autopilota u automobilu kupite ceo Boeing da skinete čip sa softverom da bi vam automobil imao autonomiju ...

Koviljka

pre 2 godine

Htele zemlje Evrope jeftinu radnu snagu, sirovine, proizvodnju, ne plaćanje poreza u svojim zemljama... zatvorili odreda svojw fabrike a sada... tražili ste, gledajte šta će te i kako će te!

seljak iz sumadije

pre 2 godine

2018. godine je doneta odluka da se predje na zelenu energiju, ali mnogi proizvodjaci nisu bili spremni, tako da pa i ovaj rat sto se vodi sve je povezano sa tim, jednostavno evropa je odlucila da nece vise naftu i benzin, pa po rusiji..

lion

pre 2 godine

pa valjda treba da bude da servisi rade jače jer su automobili stariji? retko ko kupuje nov auto a da već ne poseduje jedan.
(peki, 25. april 2022 11:30)

Biće manje automobila isporučeno zbog bar 20% viših cena, a samim tim i manje automobila na servisu.
Nije problem samo sa čipovima, biće problem i sa katalizarorima i baterijama jer je Rusija glavni svetski snabdevač paladijumom (katalizarori) i jedan od većih sa kobaltom (baterije). Da ne pričam o čeliku, gvozdju,aluminijumu, drvetu.. Još kad uzmemo u obzir i da će se ljudi manje odlučivati na kupovinu vozila zbog drmusanja po svetu, skupog goriva, nižeg standarda, manje posla... Ne piše se dobro auto industriji, a u krajnjoj instanci i nama.

NS oldtajmer

pre 2 godine

Prodajem dve Obodin bioautomatik ves masine. One sa programatorom sto lice na dugmad kao kod resoa Sloboda Cacak. Jedna radi, a druga za delove. Cena ? - ko da najvise !Prodavac: AutoCentar "TrtMrt"

Bane

pre 2 godine

Odavno oni koriste program za ispiranje ljudskih mozgova, da bi nam prodali m*** pod bubrege....
(@realKomentator, 25. april 2022 10:44)

Pa to mi merimo i vagamo kada kupujemo auto jer nama je automil najveca zivotna investicija posle kuce tj. stana.

Na zapadu oni auto gledaju kao mi na te ves masine i televizore. Mi kada kupujemo ves masinu gledamo kom energetskom razredu pripada, koliko trosi struje, koliko su joj brzi programi, ne udubljujemo se da li je m9ror ovakav ili onakav, da li ce da traje 20 godina sada kada je kupis i sl.

E tako isto na zapadu gledaju na automobile, on gleda da mu je eko taksa sto manja, da su mu servisi sto duzi (zato rade na 30.000km) da mu garancija pokrije period dok je kod njega, da mu ne trosi mnogo i kada dotraje on ga zameni za nov.

To samo mi u Srbiji dramimo jaoooo umesto 2.0 stavili su mi 1.0 motor, pa to se rqspadne na 250.000 km i kako onda ja da ga kupim sa 300.000 km i vozim jos 200.000 km.

Za Egona

pre 2 godine

@Egon Kovalski - ne druze, to znaci da je fabrika ves masina na vreme narucila svojih 20 miliona cipova za svoje ves masine a da neki proizvodjac auta nije na vreme narucio svojih 150.000 cipova i sad mozes ti do sutra da kukas proizvodjauc cipova da ti isporuci (za njega) tvojih bednih 150.000 cipova, on to nece! Bitnije mu je 20 miliona cipova za ves masine (sto njega generalno ni ne ZANIMA ZA STA SU) nego tvojih 150 hiljada.
A sve se to desilo zbog jednog jedinog pozara u najvecoj fabrici cipova na svetu i sad je kuku lele.

Veliki brat

pre 2 godine

"Venink nije želeo da imenuje o kojim kompanijama se radi, ali nema sumnje da među njima ima proizvođača automobila, jer oni ipak izrađuju najskuplju robu i isplati im se da kupe mašinu za veš."

Ključni je srednji deo rečenice, "ali nema sumnje..."

Glupost nad glupostima, šta iz veš mašine može da se iskoristi u autu? Kontroler/inverter za motor sigurno ne može, osim ako brisači ili nešto drugo u autu sa motorom manje snage treba da centrifugira relativno velikom brzinom, što nije slučaj.

Uglavnom, priče za malu decu, u autoindustriji se koriste manje efikasni čipovi, za razliku od telefona i računara, kao i servera gde se traži maksimalna efikasnost (zbog grejanja, a i zbog ukupnog računa za struju ako ste data centar ili klaud provajder), a ti čipovi se proizvode sa starijom opremom u starijim procesima (32nm ili čak starijim), a tu nije toliki problem.

Što se tiče tableta u autima, mogu jednostavno da naprave ležište za neki tablet standardnih dimenzija, pa neka dokupi ko šta hoće sam, da li hoće iPad, Galaxy Tab ili neki tablet od 150 evra, platite odgovarajući softver proizvođača automobila koji instalirate, i sve vam radi, doplatite za dvozonsku klimu (praktično nadogradnja softvera)... čak se priča da će proizvođači uvesti mesečnu pretplatu za takve opcije :)

Lsx

pre 2 godine

@samo da kazem
Slazem se da je propaganda. Ali gresis da nema istih cipova. Danas 90% tehnike koristi par istih programibilnih microcontrollera sa real time OS. Tako da je velika verovatnoca da masina sadrzi nekoliko istih cipovao kao recimo multimedija, kontroler klime u autu, itd.automobili vec poslednjih 20ak godina sadrze po 20-30modula, bukvalno svako sediste koje ima elektronsko pomeranje i grejanje ima svoj modul.

Klaus Merkel

pre 2 godine

Problem sa čipovima postoji radio sam u volksvagenu sve dok je imalo čipova sada rade tri dana u nedelji jedino pežo radi normalno jer ima poseban ugovor sa kinezima

Програмер

pre 2 godine

Сваки чип из веш машине може да се програмира и репрограмира.
Осим ако није чеп...

Goxy

pre 2 godine

Prvo se da ovakva izjava, a nakon mesec dana sledi 50% veća cena tih vajnih mašina.
(Halo Bing..., 25. april 2022 15:42)

Vidiš kako sve lepo znaš samo ne umeš da odeš i odmah da kupiš mašinu. Sve Srbin zna, samo ga zeza prazan džep. Inače da ima para sa znanjem koje ima, ehejjj !!!

seljak iz sumadije

pre 2 godine

2018. godine je doneta odluka da se predje na zelenu energiju, ali mnogi proizvodjaci nisu bili spremni, tako da pa i ovaj rat sto se vodi sve je povezano sa tim, jednostavno evropa je odlucila da nece vise naftu i benzin, pa po rusiji..

Alek Veliki

pre 2 godine

Vama baš nije dosadno, onda ste trebali objaviti ovo prvo Aprila.

U veš-mašinama nema ništa za automobile (dobro ima neke nebitni sitnice, koje svakako nisu problem u autoindustriji)!

Pera

pre 2 godine

To je sigurno istina: ja kupio novi luksuzni automobil, stigao mi pre 7 dana.

Kada dam kontakt, prvo me pita da li hoću program za jako isprljan veš ili brzi program bez ispiranja.

Ako izaberem brzi program, auto se upali i teram dalje, ali ako izaberem jako isprljan veš, uključi se alarm i neće da upali.

Goxy

pre 2 godine

Prvo se da ovakva izjava, a nakon mesec dana sledi 50% veća cena tih vajnih mašina.
(Halo Bing..., 25. april 2022 15:42)

Vidiš kako sve lepo znaš samo ne umeš da odeš i odmah da kupiš mašinu. Sve Srbin zna, samo ga zeza prazan džep. Inače da ima para sa znanjem koje ima, ehejjj !!!

Veliki brat

pre 2 godine

"Venink nije želeo da imenuje o kojim kompanijama se radi, ali nema sumnje da među njima ima proizvođača automobila, jer oni ipak izrađuju najskuplju robu i isplati im se da kupe mašinu za veš."

Ključni je srednji deo rečenice, "ali nema sumnje..."

Glupost nad glupostima, šta iz veš mašine može da se iskoristi u autu? Kontroler/inverter za motor sigurno ne može, osim ako brisači ili nešto drugo u autu sa motorom manje snage treba da centrifugira relativno velikom brzinom, što nije slučaj.

Uglavnom, priče za malu decu, u autoindustriji se koriste manje efikasni čipovi, za razliku od telefona i računara, kao i servera gde se traži maksimalna efikasnost (zbog grejanja, a i zbog ukupnog računa za struju ako ste data centar ili klaud provajder), a ti čipovi se proizvode sa starijom opremom u starijim procesima (32nm ili čak starijim), a tu nije toliki problem.

Što se tiče tableta u autima, mogu jednostavno da naprave ležište za neki tablet standardnih dimenzija, pa neka dokupi ko šta hoće sam, da li hoće iPad, Galaxy Tab ili neki tablet od 150 evra, platite odgovarajući softver proizvođača automobila koji instalirate, i sve vam radi, doplatite za dvozonsku klimu (praktično nadogradnja softvera)... čak se priča da će proizvođači uvesti mesečnu pretplatu za takve opcije :)

samo da kazem

pre 2 godine

Ovo je jedna apsolutna neverovatna laz.
Kao neko ko je preko 32 godine u svetu elektronike i raznih popravki,ovo sto sam procitao je vise nego smesno.
Cip ili procesor iz ves masine nema ama blage veze sa zivotom niti jednu dodirnu tacku sa elktronikom automobila,ne moze ni za jednu jedinu funkciju da se koristi u autu.Popravljao sam i elekronike ves masine kao i automobila,mada mi to nije na prvom mestu.
Mogu i da veoma lako dokazem ovom gospodinu koji je izjavio neverovatnu glupost.
Izazivam ga elektronski dvoboj ako sme,samo mislim da nema mesta na planeti gde bi se sakrio od neprijatnosti koje bi ga zadesile.
Zasto obmanjujete ljude ovakvim lazima?

Lsx

pre 2 godine

@samo da kazem
Slazem se da je propaganda. Ali gresis da nema istih cipova. Danas 90% tehnike koristi par istih programibilnih microcontrollera sa real time OS. Tako da je velika verovatnoca da masina sadrzi nekoliko istih cipovao kao recimo multimedija, kontroler klime u autu, itd.automobili vec poslednjih 20ak godina sadrze po 20-30modula, bukvalno svako sediste koje ima elektronsko pomeranje i grejanje ima svoj modul.

saletoxic

pre 2 godine

eto cisto da se zna sta nam ugradjuju u vozila pa onda filozofija visoko kvalitetni cipovi, cincilatori, drndafoni... a povadili iz tostera, ves masina, kineskih igracaka.. nije to kriza vec jajarenje uskrs je zaboga!!!

Bane

pre 2 godine

Odavno oni koriste program za ispiranje ljudskih mozgova, da bi nam prodali m*** pod bubrege....
(@realKomentator, 25. april 2022 10:44)

Pa to mi merimo i vagamo kada kupujemo auto jer nama je automil najveca zivotna investicija posle kuce tj. stana.

Na zapadu oni auto gledaju kao mi na te ves masine i televizore. Mi kada kupujemo ves masinu gledamo kom energetskom razredu pripada, koliko trosi struje, koliko su joj brzi programi, ne udubljujemo se da li je m9ror ovakav ili onakav, da li ce da traje 20 godina sada kada je kupis i sl.

E tako isto na zapadu gledaju na automobile, on gleda da mu je eko taksa sto manja, da su mu servisi sto duzi (zato rade na 30.000km) da mu garancija pokrije period dok je kod njega, da mu ne trosi mnogo i kada dotraje on ga zameni za nov.

To samo mi u Srbiji dramimo jaoooo umesto 2.0 stavili su mi 1.0 motor, pa to se rqspadne na 250.000 km i kako onda ja da ga kupim sa 300.000 km i vozim jos 200.000 km.

Програмер

pre 2 godine

Сваки чип из веш машине може да се програмира и репрограмира.
Осим ако није чеп...

Egon Kowalski

pre 2 godine

I čekaj, sad ispada da čipova ima za proizvodnju veš mašina koje koštaju par stotina evra a nema čipova za automobile koji koštaju desetine hiljada evra??? Ko je ovde lud? Veštački stvorena "nestašica" kako bi imali razlog za podizanje cena automobila. Vozila se i pored toga unapred naručuju i čekaju mesecima, svi zadovoljno trljaju ruke osim krajnjih kupaca čiji novčanici su sve tanji.

Djoka

pre 2 godine

Ajmo onda nazad na mehanicke programatore. Vadite stare seme na sto! A inace, sva ta silna elektronika nije toliko "silno" poboljsala kvalitet pranja. U ostalom, jednako crkavaju ves masine od 200e kao i one od 600e. Nema pravila. Samo sto su za ovu drugu jako skupi delovi!

Rodion Gataulin

pre 2 godine

Pa iz prosečne veš-mašine pola mehanike pasuje na tesla "automobile", pre svega motor i "transmisija". Jedino je programator malo drugačiji.

balansero

pre 2 godine

Ja ne znam da li postoji iko ko je poverovao u ovu budalaštinu?

Za neupućene, čipovi nisu elementi kao ekseri i šrafovi. Milion raznih modela ima, razlikuju im se apsolutno svi parametri, namena, uslovi rada... to nije nešto što uopšte funkcioniše tako da ti možeš da muljaš s nenamenskim primercima, a da se ne promeni komplet projekat.

Iskoristili su majstorski situaciju da redukuju proizvodnju, a maksimizuju profit. Kuknjava je samo dimna zavesa.

Mislili su da će najbolje promešati karte forsiranjem prelaska na električna vozila, ali je ovaj recept još delotvorniji i komplementaran je sa prvobitnim, tako da će auto industrija postati još bogatija, do mere da je to teško moguće i zamisliti.

Za Egona

pre 2 godine

@Egon Kovalski - ne druze, to znaci da je fabrika ves masina na vreme narucila svojih 20 miliona cipova za svoje ves masine a da neki proizvodjac auta nije na vreme narucio svojih 150.000 cipova i sad mozes ti do sutra da kukas proizvodjauc cipova da ti isporuci (za njega) tvojih bednih 150.000 cipova, on to nece! Bitnije mu je 20 miliona cipova za ves masine (sto njega generalno ni ne ZANIMA ZA STA SU) nego tvojih 150 hiljada.
A sve se to desilo zbog jednog jedinog pozara u najvecoj fabrici cipova na svetu i sad je kuku lele.

Koviljka

pre 2 godine

Htele zemlje Evrope jeftinu radnu snagu, sirovine, proizvodnju, ne plaćanje poreza u svojim zemljama... zatvorili odreda svojw fabrike a sada... tražili ste, gledajte šta će te i kako će te!

XXL

pre 2 godine

E do mojega i tehnološki napredak ... znate ako kupujete automobil trebaće vam i veš mašina, a za autopilota u automobilu kupite ceo Boeing da skinete čip sa softverom da bi vam automobil imao autonomiju ...

lion

pre 2 godine

pa valjda treba da bude da servisi rade jače jer su automobili stariji? retko ko kupuje nov auto a da već ne poseduje jedan.
(peki, 25. april 2022 11:30)

Biće manje automobila isporučeno zbog bar 20% viših cena, a samim tim i manje automobila na servisu.
Nije problem samo sa čipovima, biće problem i sa katalizarorima i baterijama jer je Rusija glavni svetski snabdevač paladijumom (katalizarori) i jedan od većih sa kobaltom (baterije). Da ne pričam o čeliku, gvozdju,aluminijumu, drvetu.. Još kad uzmemo u obzir i da će se ljudi manje odlučivati na kupovinu vozila zbog drmusanja po svetu, skupog goriva, nižeg standarda, manje posla... Ne piše se dobro auto industriji, a u krajnjoj instanci i nama.

Klaus Merkel

pre 2 godine

Problem sa čipovima postoji radio sam u volksvagenu sve dok je imalo čipova sada rade tri dana u nedelji jedino pežo radi normalno jer ima poseban ugovor sa kinezima

Stručnjak

pre 2 godine

Znači da bi svaki auto trebalo da poskupi oko 300-400 evra…i da se uz njega dobije i veš mašina bez čipa u gepeku…

A oni poskupeli 30% od vrednosti automobila.

NS oldtajmer

pre 2 godine

Prodajem dve Obodin bioautomatik ves masine. One sa programatorom sto lice na dugmad kao kod resoa Sloboda Cacak. Jedna radi, a druga za delove. Cena ? - ko da najvise !Prodavac: AutoCentar "TrtMrt"