Sreda, 11.05.2005.

14:06

Čemu služi gladovanje?

Izvor: B92

Èemu služi gladovanje? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

RANGO

pre 13 godina

Zdravo svima!

Evo posto je tako reci proslo mesec dana od mojeg gladovanja,ja cu da napisem jos ponesto za sve one koje to interesuje.
Dakle evo ovako.
Za ovo vreme privikavanja popravio sam se 3-4 kilograma. Variram sa tezinom + - jedan kologram. Osecam se super! U medjuvremenu sam poceo da posecujem teretanu i moram da kazem da mi ide veoma dobro. Kondicija na mestu ,kao i figura koja je daleko lepsa nego pre gladovanja. Na stomaku mi je ostalo jos sala ali veoma malo. Shvatio sam da taj pivski stomak i jeste takav zbog emocionalne i uopste zasicenosti raznim hemikalijama i otrovima-kako to govore strucnjaci na tom polju. MMeni se taj pivski stomak veoma mnogo vratio u neku zdravu normalu.Rekao bih da sam se oslobodio raznih zagadjenja. Takode su mi nestali hemoroidi koje sam imao(nisu bili pucali nikada) a nisam ih smatrao za nesto bolesno -vec jednostavno nasledan faktor.Sada ih vise nemam.Oko petnaestog dana gladovanja sam u stolici pronasao parce koze pa sam siguran da je to neki visak mojih unutrasnjuh organa izbacen napolje. Stolica mi se normalizovala i imam redovnu sto ranije nije bio slucaj.To sto izlazi iz mene sada ,ne moze da se poredi sa onim od ranije. Ne smrdi kao nekada i ima svetlo braon nijansu-izgleda veoma zdrava stolica.
Zelim da napomenem i to da sam se sa ishranom veoma lepo snasao i da sam poceo da primenjujem ishranu po Malahovu.Ona se sastoji od NE MESANJA proteina i ugljenih hidrata itd.Jedem sada recimo samo isprzena jaja sa paradajzom ili nekom salatom.Hleb ako jedem onda samo sa povrcem ,medom itd. Meso jedem ali takodje sa salatom ali ne sa hlebom ili krompirom. MOJA ZAPAZANJA SU FENOMENALNA!!!!! Malahov je u pravu!
Ne jedem puno ali zato veoma cesto.Trudim se na svakih dva sata cim osetim glad -da nesto calabrcnem. Osecaj je ekstra!
Dodao bih jos i to da sam promene doneo i po pitanju vode!
Ovde gde ja zivim je voda veoma zagadjena -cesmovaca. Ja sam kupio specijalne filtere koji se ugrade pod lavabo i imaju specijalnu slavinu sa koje tocis vodu samo za pice. Filteri su prilicno skupi. Resio sam da tu vodu zaledjujem pa je otopljenu pijem s tim sto je pre zaledjivanja ostavim 24 sata da ispari hlor. Voda je takvom pripremom FENOMENALNA!!!!!!!!!!!
Pijem je jako mnogo i imam osecaj da se organizam nemoze zasititi te vode koja je veoma pitka. Takodje sam primetio da ta voda posle odledjivanja ima belicasti talog za koji kazu da su to soli teskih metala.Ocigledno ti filteri koje posedujem -ne ciste vodu dovoljno dobro.tU VODU JOS JEDNOM PROFILTRIRAM DA ODSTRANIM TAJ BELI TALOG!
Veoma je cudno to kako se znojim.Jer vise se ne znojim uobicajeno vec nekako lakse ili mozda ja nemogu da iskazem to sto osecam.Rekao bih da voda kroz mene prolazi sa nekakvom lakocom i imam osecaj da se ne zadrzava vise u organizmu kao ranije.

Sada kada vidim gojazne ljude na ulici kako vuku sa sobom po 20 ,30,40 kilograma vise-muka me uhvati.Ti ljudi provedu veci deo zivota teski i ogromni.Sami sebi teret.U depresijama zbog svojeg izgleda.Ma uzas!! Neznaju da mogu za jedno-eventualno dva gladovanja da se dovedu u red! Da se oslobode tereta kako emocionalnog tako i fizickog. Da vrate svoje telo sebi! Da pomognu sebi i svojem telu! Da pocnu potpuno nov zivot bez tromosti,depresija i drugog!
Sta im je potrebno???? Za samo dvadesetak dana ,mogu da se oslobode najmanje 10-15 lilograma.Oni sa vise tecnosti mogu da izgube i do 20-25 kg za taj period.Za samo dvadesetak dana mogu da rese problem koji vuku CEO ZIVOT!!!!
pREPORUCUJEM SVIMA !!!! GLADUJTE! POMOZITE SEBI! OZDRAVITE!!!
Eto toliko! Ako nekoga nesto zanima neka pita slobodno!

rango

pre 13 godina

Evo citajuci vase komentare ja sam pozeleo da se ukljucim u diskusiju.Posebno zbog toga sto sam upravo pre dva dana zavrsio gladovanje od 21-g dana.Izgubio sam 13 kilograma i osecam se u malu ruku savrseno.To je najpre za one forumljane koji svojim nepoznavanjem ama bas nicega ,disbalansiraju ostale ljude koji pokauju interesovanje da pomognu sebi ili drugima.Zato oni koji predvidjaju kolabiranje ili svoje ekspertize navode sa stanovista neke medicine neka necitaju.Gladovao sam prve dve nedelje na limunadi sa medom zasladjenoj i cili paprikom a poslednju najteu nedelju sam bio samo na vodi.Ranije sam vec cistio jetru tako da nisam imao nekih vecih nuspojava u vidu glavobolje i drugog.Bilo je ali neznacajno.Takodje bih da napomenem da NIJEDNOM nisam tadio klistiranje.Osecam se savrseno i izbalansirano.Energetski sam nemeriv sa covekom od pre dvadeset i kusur dana.Sada sam u fazi privikavanja na hranu i vec osecam koliko toksini i sastojci koji neprijaju organizmu mi smetaju.Psihicki sam tako reci cist.Nemam nepravilnih misli.Lako mislim i nekako ujednaceno i bistro.Nezelim da kazem kako je ovo gladovanje za svakoga.Zelim da dam svoj mali doprinos unapredjenju covecanstva.Oni koje gladovanje zanima ,moraju da se spreme na njega ,kako fizicki tako i mentalno.Mislim da najvecu ulogu u svemu(da bi sve prosli kako treba) igra nivo saznanja coveka i njegova vera.Onaj ko se odluci treba da procita neku literaturu o tome a meni se cini da je metoda tj kniga 'gladovanje po Malahovu' najbolja za to.JJa nisam bio bolestan vec sam gladovao radi ciste zelje da se ocistim fizicki i duhovno i razbijem tu dilemu dali je gladovanje stetno ili korisno.Sa radoscu zakljucujem da je gladovanje vrh i zelim svima uspeh!

championz

pre 14 godina

Tu dileme nebi trebalo biti;Gladovanje je jedna od najmanje stetnih prirodnih terapija,i sluzi za svekoliko ozdravljenje ljudskog organizma.Naravno kao i kod drugih terapija,treba je pravilno primenjivati.

goran

pre 17 godina

evo ovako..
ja mislim da je tema divna i da bi na tu temu trebalo da se vodi mnogo vise rasprava.
Mislim da je gladovanje lek koji ce se u buducnosti mnogo vise primenjivati i da se oni koji misle da to nije tako grdno varaju.preporucujem knjigu ZIVETI OD SVETLOSTI Pozdrav svima

Mario

pre 17 godina

Zahvaljujući vašim empirijski pozitivnim komentarima, i sam sam krenuo na gladovanje. Danas mi je 47-i dan. Dobro se osjećam. Skinuo sam 31 kg. Normalizirao sam tlak ( prestao sam piti Irumed ). Početak je bio težak. U par navrata sam krvario iz nosa, imao sam povremene nesvjestice, visoki tlak, visoka temperatura i glavobolja. Klistiram se svaki dan. Pijem čaj za čišćenje krvi i bubrega. Kad osjetim krizu pocuclam cijeli limun. Pijem puno Brita vode. Puno mokrim. Od prvog dana gladovanja pješačio sam savki dan po 10 km. A od 45-og do 47-og dana nisam pješačio zbog posla. Do 30-og dana sam skidao ponekad 1 kg a nekad 0,75 kg. Zadnjih 17 dana skidam u prosjeku po 0,25 kg. Idem dalje sa gladovanjem do idealne težine ( još da mi je skinuti 10 kg. ) Danas sam popio litru vode sa gorkom soli i planinski čaj i nakon sata me dobro protjeralo. Prije sam čistio žuć, na način da sam 8 dana pio žlicu maslinovog ulja, pola nacijeđenog limuna i žličicu đumbira. Kad god je iz mene izlazilo iz mene zeleni i pjeskoviti izmet znao sam da mi se čisti žuć. Moram naglasiti da je bitno čistitijezik od otrova koji se skuplja na jeziku, a to sam činio na slijedeći način što sam si špricao jezik propolis kapima, četkicom za zube strugao jezik i dent-vodom. Zanimljivo da i 47-i dan iz mete izlazi izmet, doduše u malim količinama. U 47 sedam godina života sam znao puno pušiti, piti, žderati, nervirati se, ležati odnosno ne kretati se itd. Sad sam si puno zgodniji. Stara odjeća odnosno odijela su mi ogromna. Još uvijek si ne kupujem nova odijela, čekam da skinem 10 kg. Zaboravio sam napomenuti da sada ne spavam preko dana, dovoljno mi je 6 sati kvalitetnog sna. Pun sam entuzijazma, optimizma, bistrog uma, samopouzdanja i energije. Ne mogu se prepoznati. Obitelj mi ne odobrava gladovanje, ali sam uporan. Zadnjih 29 dana se odlično osjećam. Počeo sam voditi brigu o sebi. Svo vrijeme gladovanja djeci radim večere, uglavnom kinesku hranu, uživam u tome. Tijekom obiteljskog objedovanja, sjedim uz njih i mirišem hranu. Slatkiši me ne privlače. Imam osjećaj da sam se preporodio, da sam na početku novog poglavlja života. Ponosan sam na sebe, ne može to svatko.

Mina

pre 17 godina

Gladovanje je super zdravo.Probala sam više puta po 10 ,12 i najduže 18 dana.Jedini problem mi je bilo uvođenje u hranu posle.Skoro uvek brzo povratim kilažu.Nije dobro za skidanje kilaže ali je savršeno za detoksinaciju.Svima toplo preporučujem.

Dobronamjeran

pre 18 godina

Upozorio bih da je detoksinacija organizma kod gladovanja (uz obavezno unošenje tečnosti) toliko intenzivna, da se bubrezi sami ne mogu nositi sa izbacivanjem štetnih materija kod dužih gladovanja koja čiste organizam) - zato im treba pomoći povremenim klizmama (klistiranjem). Mada je ono samo po sebi preporučljivo tek povremeno (zbog uljenjivanja crijeva), ali kod dužeg gladovanja prevashodnoje zaštititi od enormnih opterećenja u izbacivanju od ranije nakupljenih toksina (recimo DDT-a kojeg je u našom ćelijama toliko da to ni ne pretpostavljamo). Prestanak gladovanja mora biti krajnje postupan jer bi naglo uzimanje hrane moglo biti fatalno, kako su recimo pokazala iskustva partizanskih ratovanja ili hajdukovanja).

debeljuca

pre 19 godina

ja se divim curkama koje mogu da ne jedu
ja probam po 8 dana i ne mogu vise da izdrzim
i sve sto imam reci mrsavicama jeste samo napred

Andjelija

pre 19 godina

Da, zaista, članak nije najbolje napisan, ali je sve što u njemu piše tačno. Autor članka izabrao je loše primere, mada onih dobrih ima na desetine hiljada. Lekovito gladovanje je vrlo uspešna metoda lečenja, ali prekid gladovanja (tako se zove vreme koje neposredno sledi gladovanju) mora da traje isto koliko i samo gladovanje. U vreme prekida gladovanja organizam se postepeno ponovo navikava na hranu, i prvih dana dozvoljeno je piti samo povrtnu vodu, zatim sokove od povrća, pa kašastu hranu, i tek na kraju čvrstu, koja se mora vrlo temeljito žvakati. Posle gladovanja i prekida gladovanja najbolje bi bilo preći na ishranu presnom hranom, da ne bismo ponovo zagadili organizam raznim nečistoćama, i kiselinama koje nam se talože u telu i izazivaju SVE (bukvalno sve) bolesti. Hranim se samo presnom hranom, i od kada sam prešla na taj način ishrane uopšte se ne razboljevam, a hemoroidi, masne naslage, celulit, nečistoće na koži, bol u kičmi i vratu nestali su od kada sam promenila način ishrane. Žena koja mi je predložila da pređem na taj način ishrane i sama ga upražnjava, i na taj način izlečila je reumu, a njen muž dijabetes. U ishrani presnom hranom radi se o uzimanju enzima koji su nosioci života, jer bez njih vitamini, minerali itd. iz hrane ne mogu se pravilno iskoristiti. Enzimi termičkom obradom hrane umiru, većina već na 42 stepena, a svi do 60. Zato hranu ne treba kuvati, pržiti niti peći, a meso je apsolutno neadekvatna namirnica u ljudskoj ishrani. Dozvoljeno je samo sušenje i zamrzavanje hrane. Nažalost, kod nekih ljudi postoji shvatanje da su enzimi štetni po organizam (?!), što uopšte nije tačno. A većina lekara potpuno je slepa i ne priznaje blagotvornost drugih metoda lečenja osim lekovima, koji, naprotiv, jedno izleče a drugo u telu unište, najčešće želudac. Koliko je ljudi lečeno lekovima, operisano itd. pa je ipak umrlo od dotičnih bolesti. O pogrešno postavljenoj dijagnozi i pogrešnoj terapiji da i ne govorimo!!!

Mira

pre 19 godina

Ljudi su toliko nepoverljivi!Strasno! Procitala sam komentare i zaista sam zaprepascena! Kako neko moze da govori lose o necemu sto nije probao? Meni je gladovanje ( po 24, 36 i 48 sati) zaista pomoglo i spasilo me je od cira na zeludcu! Takodje su mi je i krvna slika fantasticna! pre cetri godine sam pocela zdravo da se hranim i gladujem (postim)na dan ili dva. To nije tesko i zaista se osecam bolje posle svakog
gladovanja! U ovom periodu sam regulisala i telesnu tezinu kao i pojavu celuita! predlazem onima koji kritikuju gladovanje prvo probaju, ali u skladu sa svojom telesnom konstitucijom i opstem fizicko-psihickom stanju! Za pocetnike post ne bi trebao da traje duze od 24 sata, a zatim se moze preci i na vise! Moze se piti limunov sok kao i biljni cajevi( nana, zeleni caj). Pre posta telo valja pripremiti postepeno smanjujuci jacinu i kolicinu hrane, zatim postiti, a po zavsetku posta postepeno se vracati ( isto dana koliko je trajala i priprema) na uobicajnu hranu. nista ne kosta probati a ko je skeptican neka se konsultuje sa lekarom i proveri krvnu sliku pre i posla posta!Srecno!

VIKTORIA

pre 19 godina

Vrlo sam iznenadjena komentarima koje sam procitala. jako sam iznenadjena kako ljudi mogu da budu jednostrani ili kratkovidi i ne objktivni.kako mozes negativno komentrisati nesto sto nisi probao.licno nisam nikad gladovala duze od par dana ,ali poznajem osobu koja jeste. ta osoba je prvo imala dijagnozu raka dojke, bila je na lecenju u svajcarskoj .kada je lecenje zavrseno t.j. lecenje se sastojalo od 40 dana gladovanja uz kontrolu lekara kao i klistiranja i setnji. Gospodja o kojoj pisem je izlecila rak dojke gladovanjem .na njenu nesrecu pojavilo se na drugom delu tela nakon 2 godina, i ponovo je prosla kroz proceduru gladovanja.nisam jos probala metod ali se spremam da ga oprobam. Volela bih da svi koji su negativno komentarisali metod oprobaju na sebi. Nakon drugog dana tegobe kao glavobolja slabost.. koje se javljju prva dva dana nestaju barem toliko sam oprobala.pozdrav viktoria.skupite snage i probajte volela bih da cujem komentare!

peca

pre 19 godina

Vidim da kod nas jos postoje negativna misljenja po pitanju gladovanja. Ja sam gladovao do sada 5x i to prvi put 3 dana bez hrane i vode, drugi put 7 dana bez hrane sa vodom, treci i cetvrti put 14dana bez hrane i sa vodom i peti put 21 dan bez hrane sa vodom. Sta da vam kazem, svaki put je bilo drugacije....u sva 5 slucajeva izgubio sam kilazu....nestala su masna tkiva..ruzne pege od sunjcanja po ledima. Jako je vazno da se ljudi koji su resili da gladuju pripreme i da recimo ako planiraju da gladuju 7 dana predhodna 7 dana jedu samo sirovo voce i povrce. Tako de je vazno da prestankom gladovanja postepeni prelaz na hranu traje isto onoliko vremena koliko se gladovalo.Jako je vazni tokom gladovanja vrsiti klistiranje (tim cinom izbacujemo otrove koje organizam dovlaci u debelo crevo). Da ne gnjavim previse...to je to!....Pozdrav!!!

predrag

pre 19 godina

Zamolio bih nekoga od vas koji poznaju tehnike gladovanja, da napišu neki kraći program. Pošto sam pročitao članak a zatim i sve komentare,inače sasvim skeptičan do takvih stvari, ipak sam odlučio da probam umreti od gladi. Pokušao bih 5 dana biti na nekom čišćenju organizm, šta predlažete?
hvala!

mihaela

pre 19 godina

Gladovanje je nevjerojatna stvar. Prema metodi Rudolfa Breussa, austrijskog liječnika, gladovanje uspješno uklanja karcinom. 42 dana uz čajeve i specijalan sok od povrća, koji Biotta proizvodi upravo za tu terapiju, riješila sam se karcionoma jajnika i potpuno pročistila organizam. Više možete pročitati u njegovoj knjizi 'Rak, leukemija i druge prividno neizlečive bolesti izlečive prirodnim putem'. Izdavač je Miodrag Marinković, Gospodara Vučića 144, Beograd.

Dusan

pre 19 godina

Ovaj, za siru javnost ocigledno intrigantan tekst, predstavlja nepotpuni sazetak ruskih tehnika gladovanja koje se praktikuju na njihovim univerzitetima i u specijalnim bolnicama vec vise od 100 godina. Nastali su kao kombinacija hriscanoskog posta (pa i pravog biblijskog gladovanja... Isus Hrist i Mojsije 40 dana u pustinji) sa iskustvima ruskih misionara u kontaktu sa svestenicima, i obicinim ljudima Istoka.

Da bi ste se upoznali detaljnije sa jednostavnim, a vrlo delotvornim metodama osecanja spostvenog organizma, bez vraceva/lekara (ako ste zdravi ili uz lekarsku kontrolu, ako ste bolesni) preporucijem Vam da procitate sledece Knjige: 1. GLADOVANJE autor Genadij Petrovic Malahov (NAJJEDNOSTAVNIJA i NAJBOLJA KNJIGA ZA POCETNIKE i naravno i druge njegove knjige poput: Ciscenje organizama, Ishrana i Hrana, Jacanje organizama u starijem dobu, Osnovna znanja o zivotu i zdravlju (biosinteza, bioenergetika i bioritmologija), Metode povecanja ljudske bioenergije i bio sinteze (kretanje, gladovanje, disanje i vodene terapije)...) , zatim
2. FONTANA MLADOSTI autor Peter Kelder (mada se cini da ovo nijepravo ime pisca),
kao i brojne druge naslove sledecih autora: Pol Breg, G.A. Vojtovich, J. Nikolajev, V.A.Pashutin...

Licno, gladujem s vremena na vreme, od kada sem u tinejdzerskim danima prestaoda treniram u isto vreme kosarku i plivanje i zbog nedovoljnog kretanja stalno dobijao na tezini, gubeci energiju i stareci. U poslednjih 3 godine, posle svoje 30-te svake godine pojacavam i produzavam gladovanja tako da se sada nalazimu fazi dugih, kaskadnih,suvih gladovanja bez uzimanja hrane i vode. To izuzetnoosvezavai jaca organizam, a oni koji me znaju ili me upravo upoznaju, uopste nemogu da procene moje godine. Uglavnom misle da sam mladji 5-8 godina, nego sto sam zaista star. Tolika je regenerativna moc prganizam kada gladujete.

Nikada nisam bio ozbiljnije bolestan,kod lekara ne idem, a od 1988. godine, kada sam primeni prvo gladovanje od 1, pa zatim 2 i sve tkao do 5 dana bez hrane,nisam uopste bio bolestan niti se osecao lose.

Ne gladujem zbognekog posebnog telesnog cilja, vec zato sto mi tako "dodje", kada to osecam i kada mi treba, a pomaci na duhovnom planu su daleko veci od telesnih (tezina, izdraljivost, pokretljivost). Naravno, sve ovo se mora kombinovati sa zdravim nacinom zivota, kretanjem, vezbanjem (fizickim/mentalnim/duhovnim), boravkom u prirodi, na suncu, redovnim odmaranjem i ritmicnim spavanjem i ustajanjem...

Tako mozete, u bilo kojim uslovima ziveti zdav, jak i ispunjem zivot sa ciljem. Zivot u kojemce te stalno napredovati, bez obzira sto godine prolazei Vama govore da ste sve stariji. Vi ce te zapravo biti sve jaci, zreliji, duhovno se uspinjati.

Petar

pre 19 godina

Necu da zaboravim coveka koji je imao rak na stomaku i metastaze na jetrima i poceo je da gladuje samo je pio sok od povrca. Posle nekoliko dana nesretnik je preminuo verovatno bi ziveo nesto duze ali ipak....
Sa druge strane gladovanje je dobro za smanjenje tezine i detoksikaciju tela ali ne za lecenje.
I sam sam probao da gladujem (bavim se ishranom pa sam probao sve zivo od gladovanja, makrobioticne ishrane i vegetarijanske u svim oblicima)nisam jeo,samo sam pio vodu 14 dana, tezina se je smanjila osecao sam se normalno, ali nije bila izlecena nijedna "bolest" koju imam a nisu ni ozbiljne.
Mislim da je potreban pravi nacin da se predje na gladovanje (strucni nadzor) bez velike nade da ces da izlecis neke teske boleti.
Clanak je veoma nestrucno napisan i nije tacan!

Billy

pre 19 godina

Post je CUDO! Upraznjavam ga oko 2 godine i sve ovo sto pise je 90%tacno! Ali nama treba prvo Indijanac da ustanovi da bi mi prihvatili!

miks

pre 19 godina

Mislim da bi stvarno vecina "komentatora" mogla da procita prethodne komentare pre nego posalje svoj. Gladovanje do iznemoglosti (nekontrolisano) ne predstavlja oporavak za organizam, ali ako se osvrnete (oni kojima je poznato) svaka religija ima u sebi neki vid "posta". Pre 100 godina niste bili u planu. Za 100 godina vas sigurno nece biti. a pre 400 godina su ljude spaljivali jer su trvdili da se zemlja okrece oko sunca.

Tatjana

pre 19 godina

Gladovanje je odlicna stvar,naravno uz konsultaciju sa lekarom kako ne bi bilo nezeljenih posledica.Ja sam isprobala na sebi i mogu vam reci da sam se odlicno osecala u svakom smislu.Zato svima preporucujem da praktikuju makar jedan dan u mesecu da piju puno vode i nezasladjenog caja pa ce videti koliko je to dobra stvar.Za svaki duzi period ipak se treba obratiti lekaru.Hrana je samo losa navika.Covek jede da bi zadovoljio jednu od osnovnih potreba i dovoljna je mala kolicina hrane da bi se ta potreba zadovoljila ali nazalost ne moze svako da se umeri.Pokusajte jednodnevno gladovanje,necete umreti od gladi verujte mi a postacete kao novi sa mnogo vise elana i pozitivnog stava o zivotu.

Aleksandar

pre 19 godina

Divota, kad je autor teksta hteo da pise o ekstremima mogao je i da navede one jadne Tajlandske (valjda Tajlandske) ribare kojima se camac rasturio za vreme oluje, a oni se nasli posred okeana... Od njih cetvoro, dvoje su preziveli oko 6 meseci bez hrane i vode... Do hrane su i nekako dolazili loveci ribu, ali su bili svesni da sve sto pojedu zahteva vodu da bi se svarilo pa su se trudili da jedu sto je moguce manje jer bi ih hrana ubila posto vode uopste nisu imali (sem povremene kisnice)... I treba navesti sta su im to (doduse prinudjeno) gladovanje i dehidracija doneli - otkazivanje bubrega, probavnog trakta, jetre, delimicno pluca, a usled svega toga (narocito zbog bubrega) ekstremna toksikacija mozga, misica i ostalih organa koji su koliko-toliko radili... Suvisno je napomenuti da ni dan danas njihov organizam nije dosao u normalu... Pa recite njima kako je gladovanje zdravo, a onda ih pustite da kazu kakve su zdravstvene probleme imali pre, a kakve posle tog prinudnog gladovanja...

Anna

pre 19 godina

Moja drugarica je sprovodila gladovanje u cilju smanjenja telesne tezine po principu konzumiranja javorovog soka, nane i vode i posle 5 dana kolabirala i zavrsila u bolnici. Sto ce reci da je pricica o gladovanju jedan eksperiment, negde uspesan negde ne, al u svakom slucaju ako se i sprovodi onda se to radi pod svakodnevnim, strucnim nadzorom lekara.

Nebojsa Dj

pre 19 godina

Moja supruga i ja vec par godina unazad upraznjavamo jednu vrstu gladovanja (vec pomenutu Neera dijetu) u trajanju od po 15-tak dana. To nam omogucava da naruseni metabolizam vratimo u normalu, da iz organizma izbacimo razne toksine i da se oslobodimo nepotrebnih i stetnih naslaga uzrokovanih danasnjim, urbanim, nacinom zivota. Obavezno radimo kontrolne preglede pre i posle gladovanja (dijete) i mogu vam reci da su rezultati FASCINANTNI! Svi parametri se vracaju unutar svjih idealnih vredosti! Jednom recju,ukupno psiho-fizicko stanje organizma se drasticno popravlja.

Nemojte se plasiti gladovanja jer uopste nije tesko. Prvih dan-dva imate, prosto zbog navike uzimanja hrane, osecaj gladi ali se kasnije sve podnosi bez ikakvih problema.

Svima bih, od srca, preporucio da probaju, bilo koji vid gladovanja, jer sigurno nece nista izgubiti (osim onoga sto vam svakako ne treba: toksini i masne naslage) a dobijate neuporedivo bolji kvalitet zivljenja u svakom pogledu.

P.S. Nemojte apriori omalovazavati tradicionalne, i iskustveno potvrdjene, metode lecenja u poredjenju sa modernom medicinom jer, cinjenjica je: danasnja medicina nema bas uvek adekvatne odgovore na neka pitanja!

Andrea

pre 19 godina

Bojim se da ne postoje nikakvi ni naucni ni statisticki dokazi za ovakvu tvrdnju, cak mislim da su tekstovi poput ovog izuzetno stetni. Ovakav tekst je prava reklama za Anoreksiju i sramota je uopste tvrditi nesto tako neosnovano. Sramota je i sto ima toliko ljudi u svetu koji zaista gladuju mimo svoje volje i od toga poboljevaju i rano umiru dok vi pisete tekstove o dobrobiti gladovanja. Nikada niko pri zdravoj pameti nece tvrditi da je dobro ici nasuprot potrebama svog organizma i da bilo ko sme da primeni bilo koju dijetu, jos manje gladovanje, tek tako bez pregleda specijaliste i evaluacije stanja citavog organizma. Ovo ne da je samo besmislena i neodgovorna tvrdnja, nego je i opasna. Sledeci put predlazem da napisete kako je anoreksija zapravo put do zdravlja i kako je preporucljiva svakom od nas.

Милош

pre 19 godina

Свашта. Наведено је толико примера где су људи издржали да гладују дуго. Како не наведоше оне бројније примере где су се људи поразбољевали након много краћег гладовања услед пада имунитета.

Rade Milosevic

pre 19 godina

Vidim da ima i ekstremnih komentara ali na njihovu zalost jer je gladovanje najbolji nacin da se izlece cak i veoma opake bolesti. Ustvati, najbolji nacin da se kompletan metabolizam dovede u normalno stanje u slucaju bilo kakvog poremecaja.

Aleksandar

pre 19 godina

Bez podataka o tome koje su to bolesti koje su se gladovanjem izlecile (ako su lecili gojaznost, verovatno su imali uspeha), koliko je velika studija bila, i kako su ocenjivali uspesnost terapije, statistika koja je prikazana apsolutno je besmislena.

Gladovanje (caloric restriction) je u nauci vec odavno poznato kao jedan od nacina da se znacajno produzi zivot, ali ovakvo predstavljanje naucnih podataka je sve nego produktivno.

Lidija

pre 19 godina

Mislim da je neophodno da rubriku o zdravom zivotu uredjuje neko ko se time ozbiljno bavi, tj. nephodno je da ovi tekstovi makar prodju kontrolu nekog lekara. Takodje je veoma vazno da se napravi jasna razlika izmedju metoda lecenja klasicne medicine, koje sve prolaze proveru u naucno zasnovanim studijama da bi postale zvanicne, uz jasno definisanje terapeutskih efekata i nezeljenih efekata. Sve ovo ne vazi za metode alternativne medicine. Svako ima pravo da se leci na nacin koji sam izabere, ali u teksotvima koji se pojavljuju u medijima mora se naglasiti da ne postoje naucni dokazi za vecinu modaliteta terapije alternativne medicine. Ovaj tekst je izuzetno diletantnski napisan, verovatno preveden ko zna odakle, i uz to skracen do besmisla. Naravno da je preteran unos hrane uzrok vecine savremenih bolesti, ali je takodje tacno da gladovanje ima jasno definisane stetne posledice po organizam koje se uce na prvim godinama medicine. Umerenost je najjednostavnije i za vecinu ljudi najteze sprovodivo resenje za zdrav zivot.

kaja

pre 19 godina

E bas ga pretera! citiram: "Tako je doktor Mek Inen iz Kalifornije postigao 88,4 % poboljšanja u 95% slučajeva." koje bolesti su u pitanju, u kojoj meri poboljsanja - nista od pravih informacija, samo neki procenti i to kao treba da nas ubedi. znam da je gladovanje korisno (iz nekih drugih izvora) ali ovako napisan tekst uopste ne informise nego zamajava.

Djuk

pre 19 godina

Volim ovu rubriku na B92, ali mislim da je ovaj tekst u najmanju ruku diletantski. Autor navodi neke anegdotske dogadjaje iz kojih bi mi sada trebalo da izvedemo neke generalne zakljucke, sto je bizarno. To sto je neko PREZIVEO ovoliko ili onoliko dana bez hrane, to je lepo, srecan ishod jedne epizode koja se mogla zavrsiti i tragicno. I sta sada, treba iz toga izvesti neki zakljucak, i krenuti u novo obaranje rekorda?

Pa, ima i ljudi koji su preziveli pad sa visespratnice i prosli bez ijednog preloma, i sada bi to, jel, trebalo da bude vrlo zdravo, i svi bi trebalo to da praktikujemo, jer verovatno na taj nacin jacamo svoj skelet i opsti imunitet organizma.

Sigurno da preterano i neadekvatno unosenje hrane nije dobro, gojaznost je uostalom najmasovnija svetska bolest, ali pobogu, postaviti stvari dijametralno suprotno i generalno proglasiti (kratkotrajno ili dugotrajno) gladovanje za zdrav stil zivota (i metod lecenja!) je van pameti. Pored toga, ako je u nekim situacijama iz medicinskih razloga i potrebno gladovanje (ili gubitak tezine, sto nije potpuno isto - moze se oslabiti i bez gladovanja), to treba raditi pod nadzorom strucne osobe, a ne po rekla-kazala uputstvima, koja vise lice na neke sektaske mantre, nego na naucno utemeljene cinjenice.

Vrhunac gluposti je krajnja konstatacija da za vreme gladovanja organizam "najpre koristi ono što mu je nepotrebno: tumori, oziljci, strije...". Mislim... covek ne mora da ima doktorat iz histologije (nauka o tkivima) da bi shvatio o cemu se ovde radi.

Rade

pre 19 godina

Ovo je najbolji članak koji sam pročitao na sajtu. Siguran sam da sve dobro i sve loše ulazi na usta. Jos ako imas neki dobar trip u vezi sa gladovanjem-sigurno će ti pomoći. Uostalom i post pre velikih crkvenih praznika je nešto slično. Siguran sam da je vekovna mudrost nagnala ljude da poste, a ne da se prežderavaju i unose brda kalorija. Od mnogo hrane može samo da ti bude muka.

Hera

pre 19 godina

Moja majka se izlecila gladovanjem od 40 dana, kada su joj nasli veliki tumor u materici, koji nije mogao da se operise (tkivo je sraslo).

Naravno, lekari su joj rekli da to nije prihvatljiv nacin lecenja, ali su se i oni "malo" iznenadili kada su joj posle 40 dana ustanovili malo jacu upalu materice, a tumora nije bilo.

Ni sama ne znam kako je izdrzala (posto se cela porodica hranila normalno za vreme njenog posta), pila je samo Biottin sok od cedjenog povrca, cajeve i Beres kapi - i izlecila se.

To je bilo pre nekih 15 godina, a njena krvna slika je i dan danas (iako jede slaninicu, puter i kuva sa svinjskom mascu) kao da je tinejdzerka (poslednja kontrola pre nedelju dana)...jedina primedba na ovaj clanak je previse teoretisanja od strane autora, a skoro nikakav konkretan detalj - tj. sve se svodi na reklamu, verovatno njegovu.

Aleksandar B.

pre 19 godina

Imao sam homeopatijsku terapiju koja nije yasnovana na totalnom gladovanju, u eliminacije toksina bila je specijalna lagana i cesta ishrana. I ako sam imao svega 71 kg posle terapije imam 68 kg i osecam se fantasticno. Preporucujem svima da nadju neko duhovnije zadovoljstvo od
prekomerne i nekontrolisane
ishrane.

Dusan

pre 19 godina

Losiji clanak (gori) nikad nisam video na vasem sajtu. Po clanku se vidi da ga je pisao neki sektas koji blage veze nema sa medicinom. Nije neverovatno da bebe izdrze 7 dana bez vode i hrane, to nek pita akusere. Uporedjuje coveka sa paukom?! Kaze "Gladovanje moćan metod ozdravljenja organizma". Ma na takve budalastine bi se svaki doktor nasmejao. Skoro sve recenice su ciste gluposti i nemam zivaca da ih vise komentarisem.

Iva

pre 19 godina

Ja sam gladovala prvi put u zivotu 10 dana +4 dana vracanja na normalnu ishranu. Tokom 10 dana pila sam samo Neera sirup (palmin sirup+javorov sirup) sa vodom, sokom od limuna i djumbirom + caj od nane i litre ciste vode. Osecala sam se ODLICNO i lako sam podnela, mada je 10 dan nastupila kriza i mastala sam samo o tome kako cu da jedem hleb.

Pored toga sto sam imala puno energije i lakse sam disala dobrobit gladovanja sam pre svega osetila u glavi. Imala sam prosto neki dobar trip i to je to.

Svakom preporucujem da proba bar 10 dana - metodi gladovanja su razni, odabreite koji vam se svidja. Ali pobrinite se da se prethodno dobro psihicki pripremite. Uzdravlje!

Sit

pre 19 godina

Inace, nutricionisti pod "gladovanjem" podrazumevaju i dijete u toku kojih se smeju konzumirati samo tecnosti (sokovi, cajevi...). Smatra se da covek moze bez vode da prezivi najduze 7, a bez hrane 40 dana (zato postoji obicaj da se pokojniku obelezava 40 dana od smrti, jer je tek tada sigurno da je mrtav). Mislim da su Irci ipak "zabusavali" i da su ponesto pojeli. A tek one zene iz Glazgova... Nije se bas tako lako odreci cokoladica.

ovo boli

pre 19 godina

Ovaj tekst predstavlja vrhunac gluposti u ovoj rubrici. Mozda ne treba ni da disemo? Postoje i anaerobne bakterije koje mogu citav zivot da provedu bez disanja (kao sto i pauci u tekstu prezivljava 18 godina). Urednik ove rubrike bi trebao da napravi neku selekciju tekstova koji se objavljuju u ovoj rubrici.

Mario

pre 17 godina

Zahvaljujući vašim empirijski pozitivnim komentarima, i sam sam krenuo na gladovanje. Danas mi je 47-i dan. Dobro se osjećam. Skinuo sam 31 kg. Normalizirao sam tlak ( prestao sam piti Irumed ). Početak je bio težak. U par navrata sam krvario iz nosa, imao sam povremene nesvjestice, visoki tlak, visoka temperatura i glavobolja. Klistiram se svaki dan. Pijem čaj za čišćenje krvi i bubrega. Kad osjetim krizu pocuclam cijeli limun. Pijem puno Brita vode. Puno mokrim. Od prvog dana gladovanja pješačio sam savki dan po 10 km. A od 45-og do 47-og dana nisam pješačio zbog posla. Do 30-og dana sam skidao ponekad 1 kg a nekad 0,75 kg. Zadnjih 17 dana skidam u prosjeku po 0,25 kg. Idem dalje sa gladovanjem do idealne težine ( još da mi je skinuti 10 kg. ) Danas sam popio litru vode sa gorkom soli i planinski čaj i nakon sata me dobro protjeralo. Prije sam čistio žuć, na način da sam 8 dana pio žlicu maslinovog ulja, pola nacijeđenog limuna i žličicu đumbira. Kad god je iz mene izlazilo iz mene zeleni i pjeskoviti izmet znao sam da mi se čisti žuć. Moram naglasiti da je bitno čistitijezik od otrova koji se skuplja na jeziku, a to sam činio na slijedeći način što sam si špricao jezik propolis kapima, četkicom za zube strugao jezik i dent-vodom. Zanimljivo da i 47-i dan iz mete izlazi izmet, doduše u malim količinama. U 47 sedam godina života sam znao puno pušiti, piti, žderati, nervirati se, ležati odnosno ne kretati se itd. Sad sam si puno zgodniji. Stara odjeća odnosno odijela su mi ogromna. Još uvijek si ne kupujem nova odijela, čekam da skinem 10 kg. Zaboravio sam napomenuti da sada ne spavam preko dana, dovoljno mi je 6 sati kvalitetnog sna. Pun sam entuzijazma, optimizma, bistrog uma, samopouzdanja i energije. Ne mogu se prepoznati. Obitelj mi ne odobrava gladovanje, ali sam uporan. Zadnjih 29 dana se odlično osjećam. Počeo sam voditi brigu o sebi. Svo vrijeme gladovanja djeci radim večere, uglavnom kinesku hranu, uživam u tome. Tijekom obiteljskog objedovanja, sjedim uz njih i mirišem hranu. Slatkiši me ne privlače. Imam osjećaj da sam se preporodio, da sam na početku novog poglavlja života. Ponosan sam na sebe, ne može to svatko.

RANGO

pre 13 godina

Zdravo svima!

Evo posto je tako reci proslo mesec dana od mojeg gladovanja,ja cu da napisem jos ponesto za sve one koje to interesuje.
Dakle evo ovako.
Za ovo vreme privikavanja popravio sam se 3-4 kilograma. Variram sa tezinom + - jedan kologram. Osecam se super! U medjuvremenu sam poceo da posecujem teretanu i moram da kazem da mi ide veoma dobro. Kondicija na mestu ,kao i figura koja je daleko lepsa nego pre gladovanja. Na stomaku mi je ostalo jos sala ali veoma malo. Shvatio sam da taj pivski stomak i jeste takav zbog emocionalne i uopste zasicenosti raznim hemikalijama i otrovima-kako to govore strucnjaci na tom polju. MMeni se taj pivski stomak veoma mnogo vratio u neku zdravu normalu.Rekao bih da sam se oslobodio raznih zagadjenja. Takode su mi nestali hemoroidi koje sam imao(nisu bili pucali nikada) a nisam ih smatrao za nesto bolesno -vec jednostavno nasledan faktor.Sada ih vise nemam.Oko petnaestog dana gladovanja sam u stolici pronasao parce koze pa sam siguran da je to neki visak mojih unutrasnjuh organa izbacen napolje. Stolica mi se normalizovala i imam redovnu sto ranije nije bio slucaj.To sto izlazi iz mene sada ,ne moze da se poredi sa onim od ranije. Ne smrdi kao nekada i ima svetlo braon nijansu-izgleda veoma zdrava stolica.
Zelim da napomenem i to da sam se sa ishranom veoma lepo snasao i da sam poceo da primenjujem ishranu po Malahovu.Ona se sastoji od NE MESANJA proteina i ugljenih hidrata itd.Jedem sada recimo samo isprzena jaja sa paradajzom ili nekom salatom.Hleb ako jedem onda samo sa povrcem ,medom itd. Meso jedem ali takodje sa salatom ali ne sa hlebom ili krompirom. MOJA ZAPAZANJA SU FENOMENALNA!!!!! Malahov je u pravu!
Ne jedem puno ali zato veoma cesto.Trudim se na svakih dva sata cim osetim glad -da nesto calabrcnem. Osecaj je ekstra!
Dodao bih jos i to da sam promene doneo i po pitanju vode!
Ovde gde ja zivim je voda veoma zagadjena -cesmovaca. Ja sam kupio specijalne filtere koji se ugrade pod lavabo i imaju specijalnu slavinu sa koje tocis vodu samo za pice. Filteri su prilicno skupi. Resio sam da tu vodu zaledjujem pa je otopljenu pijem s tim sto je pre zaledjivanja ostavim 24 sata da ispari hlor. Voda je takvom pripremom FENOMENALNA!!!!!!!!!!!
Pijem je jako mnogo i imam osecaj da se organizam nemoze zasititi te vode koja je veoma pitka. Takodje sam primetio da ta voda posle odledjivanja ima belicasti talog za koji kazu da su to soli teskih metala.Ocigledno ti filteri koje posedujem -ne ciste vodu dovoljno dobro.tU VODU JOS JEDNOM PROFILTRIRAM DA ODSTRANIM TAJ BELI TALOG!
Veoma je cudno to kako se znojim.Jer vise se ne znojim uobicajeno vec nekako lakse ili mozda ja nemogu da iskazem to sto osecam.Rekao bih da voda kroz mene prolazi sa nekakvom lakocom i imam osecaj da se ne zadrzava vise u organizmu kao ranije.

Sada kada vidim gojazne ljude na ulici kako vuku sa sobom po 20 ,30,40 kilograma vise-muka me uhvati.Ti ljudi provedu veci deo zivota teski i ogromni.Sami sebi teret.U depresijama zbog svojeg izgleda.Ma uzas!! Neznaju da mogu za jedno-eventualno dva gladovanja da se dovedu u red! Da se oslobode tereta kako emocionalnog tako i fizickog. Da vrate svoje telo sebi! Da pomognu sebi i svojem telu! Da pocnu potpuno nov zivot bez tromosti,depresija i drugog!
Sta im je potrebno???? Za samo dvadesetak dana ,mogu da se oslobode najmanje 10-15 lilograma.Oni sa vise tecnosti mogu da izgube i do 20-25 kg za taj period.Za samo dvadesetak dana mogu da rese problem koji vuku CEO ZIVOT!!!!
pREPORUCUJEM SVIMA !!!! GLADUJTE! POMOZITE SEBI! OZDRAVITE!!!
Eto toliko! Ako nekoga nesto zanima neka pita slobodno!

rango

pre 13 godina

Evo citajuci vase komentare ja sam pozeleo da se ukljucim u diskusiju.Posebno zbog toga sto sam upravo pre dva dana zavrsio gladovanje od 21-g dana.Izgubio sam 13 kilograma i osecam se u malu ruku savrseno.To je najpre za one forumljane koji svojim nepoznavanjem ama bas nicega ,disbalansiraju ostale ljude koji pokauju interesovanje da pomognu sebi ili drugima.Zato oni koji predvidjaju kolabiranje ili svoje ekspertize navode sa stanovista neke medicine neka necitaju.Gladovao sam prve dve nedelje na limunadi sa medom zasladjenoj i cili paprikom a poslednju najteu nedelju sam bio samo na vodi.Ranije sam vec cistio jetru tako da nisam imao nekih vecih nuspojava u vidu glavobolje i drugog.Bilo je ali neznacajno.Takodje bih da napomenem da NIJEDNOM nisam tadio klistiranje.Osecam se savrseno i izbalansirano.Energetski sam nemeriv sa covekom od pre dvadeset i kusur dana.Sada sam u fazi privikavanja na hranu i vec osecam koliko toksini i sastojci koji neprijaju organizmu mi smetaju.Psihicki sam tako reci cist.Nemam nepravilnih misli.Lako mislim i nekako ujednaceno i bistro.Nezelim da kazem kako je ovo gladovanje za svakoga.Zelim da dam svoj mali doprinos unapredjenju covecanstva.Oni koje gladovanje zanima ,moraju da se spreme na njega ,kako fizicki tako i mentalno.Mislim da najvecu ulogu u svemu(da bi sve prosli kako treba) igra nivo saznanja coveka i njegova vera.Onaj ko se odluci treba da procita neku literaturu o tome a meni se cini da je metoda tj kniga 'gladovanje po Malahovu' najbolja za to.JJa nisam bio bolestan vec sam gladovao radi ciste zelje da se ocistim fizicki i duhovno i razbijem tu dilemu dali je gladovanje stetno ili korisno.Sa radoscu zakljucujem da je gladovanje vrh i zelim svima uspeh!

Iva

pre 19 godina

Ja sam gladovala prvi put u zivotu 10 dana +4 dana vracanja na normalnu ishranu. Tokom 10 dana pila sam samo Neera sirup (palmin sirup+javorov sirup) sa vodom, sokom od limuna i djumbirom + caj od nane i litre ciste vode. Osecala sam se ODLICNO i lako sam podnela, mada je 10 dan nastupila kriza i mastala sam samo o tome kako cu da jedem hleb.

Pored toga sto sam imala puno energije i lakse sam disala dobrobit gladovanja sam pre svega osetila u glavi. Imala sam prosto neki dobar trip i to je to.

Svakom preporucujem da proba bar 10 dana - metodi gladovanja su razni, odabreite koji vam se svidja. Ali pobrinite se da se prethodno dobro psihicki pripremite. Uzdravlje!

Hera

pre 19 godina

Moja majka se izlecila gladovanjem od 40 dana, kada su joj nasli veliki tumor u materici, koji nije mogao da se operise (tkivo je sraslo).

Naravno, lekari su joj rekli da to nije prihvatljiv nacin lecenja, ali su se i oni "malo" iznenadili kada su joj posle 40 dana ustanovili malo jacu upalu materice, a tumora nije bilo.

Ni sama ne znam kako je izdrzala (posto se cela porodica hranila normalno za vreme njenog posta), pila je samo Biottin sok od cedjenog povrca, cajeve i Beres kapi - i izlecila se.

To je bilo pre nekih 15 godina, a njena krvna slika je i dan danas (iako jede slaninicu, puter i kuva sa svinjskom mascu) kao da je tinejdzerka (poslednja kontrola pre nedelju dana)...jedina primedba na ovaj clanak je previse teoretisanja od strane autora, a skoro nikakav konkretan detalj - tj. sve se svodi na reklamu, verovatno njegovu.

championz

pre 14 godina

Tu dileme nebi trebalo biti;Gladovanje je jedna od najmanje stetnih prirodnih terapija,i sluzi za svekoliko ozdravljenje ljudskog organizma.Naravno kao i kod drugih terapija,treba je pravilno primenjivati.

Nebojsa Dj

pre 19 godina

Moja supruga i ja vec par godina unazad upraznjavamo jednu vrstu gladovanja (vec pomenutu Neera dijetu) u trajanju od po 15-tak dana. To nam omogucava da naruseni metabolizam vratimo u normalu, da iz organizma izbacimo razne toksine i da se oslobodimo nepotrebnih i stetnih naslaga uzrokovanih danasnjim, urbanim, nacinom zivota. Obavezno radimo kontrolne preglede pre i posle gladovanja (dijete) i mogu vam reci da su rezultati FASCINANTNI! Svi parametri se vracaju unutar svjih idealnih vredosti! Jednom recju,ukupno psiho-fizicko stanje organizma se drasticno popravlja.

Nemojte se plasiti gladovanja jer uopste nije tesko. Prvih dan-dva imate, prosto zbog navike uzimanja hrane, osecaj gladi ali se kasnije sve podnosi bez ikakvih problema.

Svima bih, od srca, preporucio da probaju, bilo koji vid gladovanja, jer sigurno nece nista izgubiti (osim onoga sto vam svakako ne treba: toksini i masne naslage) a dobijate neuporedivo bolji kvalitet zivljenja u svakom pogledu.

P.S. Nemojte apriori omalovazavati tradicionalne, i iskustveno potvrdjene, metode lecenja u poredjenju sa modernom medicinom jer, cinjenjica je: danasnja medicina nema bas uvek adekvatne odgovore na neka pitanja!

Rade

pre 19 godina

Ovo je najbolji članak koji sam pročitao na sajtu. Siguran sam da sve dobro i sve loše ulazi na usta. Jos ako imas neki dobar trip u vezi sa gladovanjem-sigurno će ti pomoći. Uostalom i post pre velikih crkvenih praznika je nešto slično. Siguran sam da je vekovna mudrost nagnala ljude da poste, a ne da se prežderavaju i unose brda kalorija. Od mnogo hrane može samo da ti bude muka.

Dusan

pre 19 godina

Ovaj, za siru javnost ocigledno intrigantan tekst, predstavlja nepotpuni sazetak ruskih tehnika gladovanja koje se praktikuju na njihovim univerzitetima i u specijalnim bolnicama vec vise od 100 godina. Nastali su kao kombinacija hriscanoskog posta (pa i pravog biblijskog gladovanja... Isus Hrist i Mojsije 40 dana u pustinji) sa iskustvima ruskih misionara u kontaktu sa svestenicima, i obicinim ljudima Istoka.

Da bi ste se upoznali detaljnije sa jednostavnim, a vrlo delotvornim metodama osecanja spostvenog organizma, bez vraceva/lekara (ako ste zdravi ili uz lekarsku kontrolu, ako ste bolesni) preporucijem Vam da procitate sledece Knjige: 1. GLADOVANJE autor Genadij Petrovic Malahov (NAJJEDNOSTAVNIJA i NAJBOLJA KNJIGA ZA POCETNIKE i naravno i druge njegove knjige poput: Ciscenje organizama, Ishrana i Hrana, Jacanje organizama u starijem dobu, Osnovna znanja o zivotu i zdravlju (biosinteza, bioenergetika i bioritmologija), Metode povecanja ljudske bioenergije i bio sinteze (kretanje, gladovanje, disanje i vodene terapije)...) , zatim
2. FONTANA MLADOSTI autor Peter Kelder (mada se cini da ovo nijepravo ime pisca),
kao i brojne druge naslove sledecih autora: Pol Breg, G.A. Vojtovich, J. Nikolajev, V.A.Pashutin...

Licno, gladujem s vremena na vreme, od kada sem u tinejdzerskim danima prestaoda treniram u isto vreme kosarku i plivanje i zbog nedovoljnog kretanja stalno dobijao na tezini, gubeci energiju i stareci. U poslednjih 3 godine, posle svoje 30-te svake godine pojacavam i produzavam gladovanja tako da se sada nalazimu fazi dugih, kaskadnih,suvih gladovanja bez uzimanja hrane i vode. To izuzetnoosvezavai jaca organizam, a oni koji me znaju ili me upravo upoznaju, uopste nemogu da procene moje godine. Uglavnom misle da sam mladji 5-8 godina, nego sto sam zaista star. Tolika je regenerativna moc prganizam kada gladujete.

Nikada nisam bio ozbiljnije bolestan,kod lekara ne idem, a od 1988. godine, kada sam primeni prvo gladovanje od 1, pa zatim 2 i sve tkao do 5 dana bez hrane,nisam uopste bio bolestan niti se osecao lose.

Ne gladujem zbognekog posebnog telesnog cilja, vec zato sto mi tako "dodje", kada to osecam i kada mi treba, a pomaci na duhovnom planu su daleko veci od telesnih (tezina, izdraljivost, pokretljivost). Naravno, sve ovo se mora kombinovati sa zdravim nacinom zivota, kretanjem, vezbanjem (fizickim/mentalnim/duhovnim), boravkom u prirodi, na suncu, redovnim odmaranjem i ritmicnim spavanjem i ustajanjem...

Tako mozete, u bilo kojim uslovima ziveti zdav, jak i ispunjem zivot sa ciljem. Zivot u kojemce te stalno napredovati, bez obzira sto godine prolazei Vama govore da ste sve stariji. Vi ce te zapravo biti sve jaci, zreliji, duhovno se uspinjati.

peca

pre 19 godina

Vidim da kod nas jos postoje negativna misljenja po pitanju gladovanja. Ja sam gladovao do sada 5x i to prvi put 3 dana bez hrane i vode, drugi put 7 dana bez hrane sa vodom, treci i cetvrti put 14dana bez hrane i sa vodom i peti put 21 dan bez hrane sa vodom. Sta da vam kazem, svaki put je bilo drugacije....u sva 5 slucajeva izgubio sam kilazu....nestala su masna tkiva..ruzne pege od sunjcanja po ledima. Jako je vazno da se ljudi koji su resili da gladuju pripreme i da recimo ako planiraju da gladuju 7 dana predhodna 7 dana jedu samo sirovo voce i povrce. Tako de je vazno da prestankom gladovanja postepeni prelaz na hranu traje isto onoliko vremena koliko se gladovalo.Jako je vazni tokom gladovanja vrsiti klistiranje (tim cinom izbacujemo otrove koje organizam dovlaci u debelo crevo). Da ne gnjavim previse...to je to!....Pozdrav!!!

Aleksandar B.

pre 19 godina

Imao sam homeopatijsku terapiju koja nije yasnovana na totalnom gladovanju, u eliminacije toksina bila je specijalna lagana i cesta ishrana. I ako sam imao svega 71 kg posle terapije imam 68 kg i osecam se fantasticno. Preporucujem svima da nadju neko duhovnije zadovoljstvo od
prekomerne i nekontrolisane
ishrane.

goran

pre 17 godina

evo ovako..
ja mislim da je tema divna i da bi na tu temu trebalo da se vodi mnogo vise rasprava.
Mislim da je gladovanje lek koji ce se u buducnosti mnogo vise primenjivati i da se oni koji misle da to nije tako grdno varaju.preporucujem knjigu ZIVETI OD SVETLOSTI Pozdrav svima

Rade Milosevic

pre 19 godina

Vidim da ima i ekstremnih komentara ali na njihovu zalost jer je gladovanje najbolji nacin da se izlece cak i veoma opake bolesti. Ustvati, najbolji nacin da se kompletan metabolizam dovede u normalno stanje u slucaju bilo kakvog poremecaja.

Mina

pre 17 godina

Gladovanje je super zdravo.Probala sam više puta po 10 ,12 i najduže 18 dana.Jedini problem mi je bilo uvođenje u hranu posle.Skoro uvek brzo povratim kilažu.Nije dobro za skidanje kilaže ali je savršeno za detoksinaciju.Svima toplo preporučujem.

Tatjana

pre 19 godina

Gladovanje je odlicna stvar,naravno uz konsultaciju sa lekarom kako ne bi bilo nezeljenih posledica.Ja sam isprobala na sebi i mogu vam reci da sam se odlicno osecala u svakom smislu.Zato svima preporucujem da praktikuju makar jedan dan u mesecu da piju puno vode i nezasladjenog caja pa ce videti koliko je to dobra stvar.Za svaki duzi period ipak se treba obratiti lekaru.Hrana je samo losa navika.Covek jede da bi zadovoljio jednu od osnovnih potreba i dovoljna je mala kolicina hrane da bi se ta potreba zadovoljila ali nazalost ne moze svako da se umeri.Pokusajte jednodnevno gladovanje,necete umreti od gladi verujte mi a postacete kao novi sa mnogo vise elana i pozitivnog stava o zivotu.

mihaela

pre 19 godina

Gladovanje je nevjerojatna stvar. Prema metodi Rudolfa Breussa, austrijskog liječnika, gladovanje uspješno uklanja karcinom. 42 dana uz čajeve i specijalan sok od povrća, koji Biotta proizvodi upravo za tu terapiju, riješila sam se karcionoma jajnika i potpuno pročistila organizam. Više možete pročitati u njegovoj knjizi 'Rak, leukemija i druge prividno neizlečive bolesti izlečive prirodnim putem'. Izdavač je Miodrag Marinković, Gospodara Vučića 144, Beograd.

Andjelija

pre 19 godina

Da, zaista, članak nije najbolje napisan, ali je sve što u njemu piše tačno. Autor članka izabrao je loše primere, mada onih dobrih ima na desetine hiljada. Lekovito gladovanje je vrlo uspešna metoda lečenja, ali prekid gladovanja (tako se zove vreme koje neposredno sledi gladovanju) mora da traje isto koliko i samo gladovanje. U vreme prekida gladovanja organizam se postepeno ponovo navikava na hranu, i prvih dana dozvoljeno je piti samo povrtnu vodu, zatim sokove od povrća, pa kašastu hranu, i tek na kraju čvrstu, koja se mora vrlo temeljito žvakati. Posle gladovanja i prekida gladovanja najbolje bi bilo preći na ishranu presnom hranom, da ne bismo ponovo zagadili organizam raznim nečistoćama, i kiselinama koje nam se talože u telu i izazivaju SVE (bukvalno sve) bolesti. Hranim se samo presnom hranom, i od kada sam prešla na taj način ishrane uopšte se ne razboljevam, a hemoroidi, masne naslage, celulit, nečistoće na koži, bol u kičmi i vratu nestali su od kada sam promenila način ishrane. Žena koja mi je predložila da pređem na taj način ishrane i sama ga upražnjava, i na taj način izlečila je reumu, a njen muž dijabetes. U ishrani presnom hranom radi se o uzimanju enzima koji su nosioci života, jer bez njih vitamini, minerali itd. iz hrane ne mogu se pravilno iskoristiti. Enzimi termičkom obradom hrane umiru, većina već na 42 stepena, a svi do 60. Zato hranu ne treba kuvati, pržiti niti peći, a meso je apsolutno neadekvatna namirnica u ljudskoj ishrani. Dozvoljeno je samo sušenje i zamrzavanje hrane. Nažalost, kod nekih ljudi postoji shvatanje da su enzimi štetni po organizam (?!), što uopšte nije tačno. A većina lekara potpuno je slepa i ne priznaje blagotvornost drugih metoda lečenja osim lekovima, koji, naprotiv, jedno izleče a drugo u telu unište, najčešće želudac. Koliko je ljudi lečeno lekovima, operisano itd. pa je ipak umrlo od dotičnih bolesti. O pogrešno postavljenoj dijagnozi i pogrešnoj terapiji da i ne govorimo!!!

Billy

pre 19 godina

Post je CUDO! Upraznjavam ga oko 2 godine i sve ovo sto pise je 90%tacno! Ali nama treba prvo Indijanac da ustanovi da bi mi prihvatili!

VIKTORIA

pre 19 godina

Vrlo sam iznenadjena komentarima koje sam procitala. jako sam iznenadjena kako ljudi mogu da budu jednostrani ili kratkovidi i ne objktivni.kako mozes negativno komentrisati nesto sto nisi probao.licno nisam nikad gladovala duze od par dana ,ali poznajem osobu koja jeste. ta osoba je prvo imala dijagnozu raka dojke, bila je na lecenju u svajcarskoj .kada je lecenje zavrseno t.j. lecenje se sastojalo od 40 dana gladovanja uz kontrolu lekara kao i klistiranja i setnji. Gospodja o kojoj pisem je izlecila rak dojke gladovanjem .na njenu nesrecu pojavilo se na drugom delu tela nakon 2 godina, i ponovo je prosla kroz proceduru gladovanja.nisam jos probala metod ali se spremam da ga oprobam. Volela bih da svi koji su negativno komentarisali metod oprobaju na sebi. Nakon drugog dana tegobe kao glavobolja slabost.. koje se javljju prva dva dana nestaju barem toliko sam oprobala.pozdrav viktoria.skupite snage i probajte volela bih da cujem komentare!

predrag

pre 19 godina

Zamolio bih nekoga od vas koji poznaju tehnike gladovanja, da napišu neki kraći program. Pošto sam pročitao članak a zatim i sve komentare,inače sasvim skeptičan do takvih stvari, ipak sam odlučio da probam umreti od gladi. Pokušao bih 5 dana biti na nekom čišćenju organizm, šta predlažete?
hvala!

Mira

pre 19 godina

Ljudi su toliko nepoverljivi!Strasno! Procitala sam komentare i zaista sam zaprepascena! Kako neko moze da govori lose o necemu sto nije probao? Meni je gladovanje ( po 24, 36 i 48 sati) zaista pomoglo i spasilo me je od cira na zeludcu! Takodje su mi je i krvna slika fantasticna! pre cetri godine sam pocela zdravo da se hranim i gladujem (postim)na dan ili dva. To nije tesko i zaista se osecam bolje posle svakog
gladovanja! U ovom periodu sam regulisala i telesnu tezinu kao i pojavu celuita! predlazem onima koji kritikuju gladovanje prvo probaju, ali u skladu sa svojom telesnom konstitucijom i opstem fizicko-psihickom stanju! Za pocetnike post ne bi trebao da traje duze od 24 sata, a zatim se moze preci i na vise! Moze se piti limunov sok kao i biljni cajevi( nana, zeleni caj). Pre posta telo valja pripremiti postepeno smanjujuci jacinu i kolicinu hrane, zatim postiti, a po zavsetku posta postepeno se vracati ( isto dana koliko je trajala i priprema) na uobicajnu hranu. nista ne kosta probati a ko je skeptican neka se konsultuje sa lekarom i proveri krvnu sliku pre i posla posta!Srecno!

miks

pre 19 godina

Mislim da bi stvarno vecina "komentatora" mogla da procita prethodne komentare pre nego posalje svoj. Gladovanje do iznemoglosti (nekontrolisano) ne predstavlja oporavak za organizam, ali ako se osvrnete (oni kojima je poznato) svaka religija ima u sebi neki vid "posta". Pre 100 godina niste bili u planu. Za 100 godina vas sigurno nece biti. a pre 400 godina su ljude spaljivali jer su trvdili da se zemlja okrece oko sunca.

Dobronamjeran

pre 18 godina

Upozorio bih da je detoksinacija organizma kod gladovanja (uz obavezno unošenje tečnosti) toliko intenzivna, da se bubrezi sami ne mogu nositi sa izbacivanjem štetnih materija kod dužih gladovanja koja čiste organizam) - zato im treba pomoći povremenim klizmama (klistiranjem). Mada je ono samo po sebi preporučljivo tek povremeno (zbog uljenjivanja crijeva), ali kod dužeg gladovanja prevashodnoje zaštititi od enormnih opterećenja u izbacivanju od ranije nakupljenih toksina (recimo DDT-a kojeg je u našom ćelijama toliko da to ni ne pretpostavljamo). Prestanak gladovanja mora biti krajnje postupan jer bi naglo uzimanje hrane moglo biti fatalno, kako su recimo pokazala iskustva partizanskih ratovanja ili hajdukovanja).

ovo boli

pre 19 godina

Ovaj tekst predstavlja vrhunac gluposti u ovoj rubrici. Mozda ne treba ni da disemo? Postoje i anaerobne bakterije koje mogu citav zivot da provedu bez disanja (kao sto i pauci u tekstu prezivljava 18 godina). Urednik ove rubrike bi trebao da napravi neku selekciju tekstova koji se objavljuju u ovoj rubrici.

kaja

pre 19 godina

E bas ga pretera! citiram: "Tako je doktor Mek Inen iz Kalifornije postigao 88,4 % poboljšanja u 95% slučajeva." koje bolesti su u pitanju, u kojoj meri poboljsanja - nista od pravih informacija, samo neki procenti i to kao treba da nas ubedi. znam da je gladovanje korisno (iz nekih drugih izvora) ali ovako napisan tekst uopste ne informise nego zamajava.

Dusan

pre 19 godina

Losiji clanak (gori) nikad nisam video na vasem sajtu. Po clanku se vidi da ga je pisao neki sektas koji blage veze nema sa medicinom. Nije neverovatno da bebe izdrze 7 dana bez vode i hrane, to nek pita akusere. Uporedjuje coveka sa paukom?! Kaze "Gladovanje moćan metod ozdravljenja organizma". Ma na takve budalastine bi se svaki doktor nasmejao. Skoro sve recenice su ciste gluposti i nemam zivaca da ih vise komentarisem.

Lidija

pre 19 godina

Mislim da je neophodno da rubriku o zdravom zivotu uredjuje neko ko se time ozbiljno bavi, tj. nephodno je da ovi tekstovi makar prodju kontrolu nekog lekara. Takodje je veoma vazno da se napravi jasna razlika izmedju metoda lecenja klasicne medicine, koje sve prolaze proveru u naucno zasnovanim studijama da bi postale zvanicne, uz jasno definisanje terapeutskih efekata i nezeljenih efekata. Sve ovo ne vazi za metode alternativne medicine. Svako ima pravo da se leci na nacin koji sam izabere, ali u teksotvima koji se pojavljuju u medijima mora se naglasiti da ne postoje naucni dokazi za vecinu modaliteta terapije alternativne medicine. Ovaj tekst je izuzetno diletantnski napisan, verovatno preveden ko zna odakle, i uz to skracen do besmisla. Naravno da je preteran unos hrane uzrok vecine savremenih bolesti, ali je takodje tacno da gladovanje ima jasno definisane stetne posledice po organizam koje se uce na prvim godinama medicine. Umerenost je najjednostavnije i za vecinu ljudi najteze sprovodivo resenje za zdrav zivot.

debeljuca

pre 19 godina

ja se divim curkama koje mogu da ne jedu
ja probam po 8 dana i ne mogu vise da izdrzim
i sve sto imam reci mrsavicama jeste samo napred

Sit

pre 19 godina

Inace, nutricionisti pod "gladovanjem" podrazumevaju i dijete u toku kojih se smeju konzumirati samo tecnosti (sokovi, cajevi...). Smatra se da covek moze bez vode da prezivi najduze 7, a bez hrane 40 dana (zato postoji obicaj da se pokojniku obelezava 40 dana od smrti, jer je tek tada sigurno da je mrtav). Mislim da su Irci ipak "zabusavali" i da su ponesto pojeli. A tek one zene iz Glazgova... Nije se bas tako lako odreci cokoladica.

Petar

pre 19 godina

Necu da zaboravim coveka koji je imao rak na stomaku i metastaze na jetrima i poceo je da gladuje samo je pio sok od povrca. Posle nekoliko dana nesretnik je preminuo verovatno bi ziveo nesto duze ali ipak....
Sa druge strane gladovanje je dobro za smanjenje tezine i detoksikaciju tela ali ne za lecenje.
I sam sam probao da gladujem (bavim se ishranom pa sam probao sve zivo od gladovanja, makrobioticne ishrane i vegetarijanske u svim oblicima)nisam jeo,samo sam pio vodu 14 dana, tezina se je smanjila osecao sam se normalno, ali nije bila izlecena nijedna "bolest" koju imam a nisu ni ozbiljne.
Mislim da je potreban pravi nacin da se predje na gladovanje (strucni nadzor) bez velike nade da ces da izlecis neke teske boleti.
Clanak je veoma nestrucno napisan i nije tacan!

Aleksandar

pre 19 godina

Bez podataka o tome koje su to bolesti koje su se gladovanjem izlecile (ako su lecili gojaznost, verovatno su imali uspeha), koliko je velika studija bila, i kako su ocenjivali uspesnost terapije, statistika koja je prikazana apsolutno je besmislena.

Gladovanje (caloric restriction) je u nauci vec odavno poznato kao jedan od nacina da se znacajno produzi zivot, ali ovakvo predstavljanje naucnih podataka je sve nego produktivno.

Djuk

pre 19 godina

Volim ovu rubriku na B92, ali mislim da je ovaj tekst u najmanju ruku diletantski. Autor navodi neke anegdotske dogadjaje iz kojih bi mi sada trebalo da izvedemo neke generalne zakljucke, sto je bizarno. To sto je neko PREZIVEO ovoliko ili onoliko dana bez hrane, to je lepo, srecan ishod jedne epizode koja se mogla zavrsiti i tragicno. I sta sada, treba iz toga izvesti neki zakljucak, i krenuti u novo obaranje rekorda?

Pa, ima i ljudi koji su preziveli pad sa visespratnice i prosli bez ijednog preloma, i sada bi to, jel, trebalo da bude vrlo zdravo, i svi bi trebalo to da praktikujemo, jer verovatno na taj nacin jacamo svoj skelet i opsti imunitet organizma.

Sigurno da preterano i neadekvatno unosenje hrane nije dobro, gojaznost je uostalom najmasovnija svetska bolest, ali pobogu, postaviti stvari dijametralno suprotno i generalno proglasiti (kratkotrajno ili dugotrajno) gladovanje za zdrav stil zivota (i metod lecenja!) je van pameti. Pored toga, ako je u nekim situacijama iz medicinskih razloga i potrebno gladovanje (ili gubitak tezine, sto nije potpuno isto - moze se oslabiti i bez gladovanja), to treba raditi pod nadzorom strucne osobe, a ne po rekla-kazala uputstvima, koja vise lice na neke sektaske mantre, nego na naucno utemeljene cinjenice.

Vrhunac gluposti je krajnja konstatacija da za vreme gladovanja organizam "najpre koristi ono što mu je nepotrebno: tumori, oziljci, strije...". Mislim... covek ne mora da ima doktorat iz histologije (nauka o tkivima) da bi shvatio o cemu se ovde radi.

Anna

pre 19 godina

Moja drugarica je sprovodila gladovanje u cilju smanjenja telesne tezine po principu konzumiranja javorovog soka, nane i vode i posle 5 dana kolabirala i zavrsila u bolnici. Sto ce reci da je pricica o gladovanju jedan eksperiment, negde uspesan negde ne, al u svakom slucaju ako se i sprovodi onda se to radi pod svakodnevnim, strucnim nadzorom lekara.

Милош

pre 19 godina

Свашта. Наведено је толико примера где су људи издржали да гладују дуго. Како не наведоше оне бројније примере где су се људи поразбољевали након много краћег гладовања услед пада имунитета.

Andrea

pre 19 godina

Bojim se da ne postoje nikakvi ni naucni ni statisticki dokazi za ovakvu tvrdnju, cak mislim da su tekstovi poput ovog izuzetno stetni. Ovakav tekst je prava reklama za Anoreksiju i sramota je uopste tvrditi nesto tako neosnovano. Sramota je i sto ima toliko ljudi u svetu koji zaista gladuju mimo svoje volje i od toga poboljevaju i rano umiru dok vi pisete tekstove o dobrobiti gladovanja. Nikada niko pri zdravoj pameti nece tvrditi da je dobro ici nasuprot potrebama svog organizma i da bilo ko sme da primeni bilo koju dijetu, jos manje gladovanje, tek tako bez pregleda specijaliste i evaluacije stanja citavog organizma. Ovo ne da je samo besmislena i neodgovorna tvrdnja, nego je i opasna. Sledeci put predlazem da napisete kako je anoreksija zapravo put do zdravlja i kako je preporucljiva svakom od nas.

Aleksandar

pre 19 godina

Divota, kad je autor teksta hteo da pise o ekstremima mogao je i da navede one jadne Tajlandske (valjda Tajlandske) ribare kojima se camac rasturio za vreme oluje, a oni se nasli posred okeana... Od njih cetvoro, dvoje su preziveli oko 6 meseci bez hrane i vode... Do hrane su i nekako dolazili loveci ribu, ali su bili svesni da sve sto pojedu zahteva vodu da bi se svarilo pa su se trudili da jedu sto je moguce manje jer bi ih hrana ubila posto vode uopste nisu imali (sem povremene kisnice)... I treba navesti sta su im to (doduse prinudjeno) gladovanje i dehidracija doneli - otkazivanje bubrega, probavnog trakta, jetre, delimicno pluca, a usled svega toga (narocito zbog bubrega) ekstremna toksikacija mozga, misica i ostalih organa koji su koliko-toliko radili... Suvisno je napomenuti da ni dan danas njihov organizam nije dosao u normalu... Pa recite njima kako je gladovanje zdravo, a onda ih pustite da kazu kakve su zdravstvene probleme imali pre, a kakve posle tog prinudnog gladovanja...

Aleksandar

pre 19 godina

Divota, kad je autor teksta hteo da pise o ekstremima mogao je i da navede one jadne Tajlandske (valjda Tajlandske) ribare kojima se camac rasturio za vreme oluje, a oni se nasli posred okeana... Od njih cetvoro, dvoje su preziveli oko 6 meseci bez hrane i vode... Do hrane su i nekako dolazili loveci ribu, ali su bili svesni da sve sto pojedu zahteva vodu da bi se svarilo pa su se trudili da jedu sto je moguce manje jer bi ih hrana ubila posto vode uopste nisu imali (sem povremene kisnice)... I treba navesti sta su im to (doduse prinudjeno) gladovanje i dehidracija doneli - otkazivanje bubrega, probavnog trakta, jetre, delimicno pluca, a usled svega toga (narocito zbog bubrega) ekstremna toksikacija mozga, misica i ostalih organa koji su koliko-toliko radili... Suvisno je napomenuti da ni dan danas njihov organizam nije dosao u normalu... Pa recite njima kako je gladovanje zdravo, a onda ih pustite da kazu kakve su zdravstvene probleme imali pre, a kakve posle tog prinudnog gladovanja...

ovo boli

pre 19 godina

Ovaj tekst predstavlja vrhunac gluposti u ovoj rubrici. Mozda ne treba ni da disemo? Postoje i anaerobne bakterije koje mogu citav zivot da provedu bez disanja (kao sto i pauci u tekstu prezivljava 18 godina). Urednik ove rubrike bi trebao da napravi neku selekciju tekstova koji se objavljuju u ovoj rubrici.

Dusan

pre 19 godina

Losiji clanak (gori) nikad nisam video na vasem sajtu. Po clanku se vidi da ga je pisao neki sektas koji blage veze nema sa medicinom. Nije neverovatno da bebe izdrze 7 dana bez vode i hrane, to nek pita akusere. Uporedjuje coveka sa paukom?! Kaze "Gladovanje moćan metod ozdravljenja organizma". Ma na takve budalastine bi se svaki doktor nasmejao. Skoro sve recenice su ciste gluposti i nemam zivaca da ih vise komentarisem.

Andrea

pre 19 godina

Bojim se da ne postoje nikakvi ni naucni ni statisticki dokazi za ovakvu tvrdnju, cak mislim da su tekstovi poput ovog izuzetno stetni. Ovakav tekst je prava reklama za Anoreksiju i sramota je uopste tvrditi nesto tako neosnovano. Sramota je i sto ima toliko ljudi u svetu koji zaista gladuju mimo svoje volje i od toga poboljevaju i rano umiru dok vi pisete tekstove o dobrobiti gladovanja. Nikada niko pri zdravoj pameti nece tvrditi da je dobro ici nasuprot potrebama svog organizma i da bilo ko sme da primeni bilo koju dijetu, jos manje gladovanje, tek tako bez pregleda specijaliste i evaluacije stanja citavog organizma. Ovo ne da je samo besmislena i neodgovorna tvrdnja, nego je i opasna. Sledeci put predlazem da napisete kako je anoreksija zapravo put do zdravlja i kako je preporucljiva svakom od nas.

Anna

pre 19 godina

Moja drugarica je sprovodila gladovanje u cilju smanjenja telesne tezine po principu konzumiranja javorovog soka, nane i vode i posle 5 dana kolabirala i zavrsila u bolnici. Sto ce reci da je pricica o gladovanju jedan eksperiment, negde uspesan negde ne, al u svakom slucaju ako se i sprovodi onda se to radi pod svakodnevnim, strucnim nadzorom lekara.

Милош

pre 19 godina

Свашта. Наведено је толико примера где су људи издржали да гладују дуго. Како не наведоше оне бројније примере где су се људи поразбољевали након много краћег гладовања услед пада имунитета.

Djuk

pre 19 godina

Volim ovu rubriku na B92, ali mislim da je ovaj tekst u najmanju ruku diletantski. Autor navodi neke anegdotske dogadjaje iz kojih bi mi sada trebalo da izvedemo neke generalne zakljucke, sto je bizarno. To sto je neko PREZIVEO ovoliko ili onoliko dana bez hrane, to je lepo, srecan ishod jedne epizode koja se mogla zavrsiti i tragicno. I sta sada, treba iz toga izvesti neki zakljucak, i krenuti u novo obaranje rekorda?

Pa, ima i ljudi koji su preziveli pad sa visespratnice i prosli bez ijednog preloma, i sada bi to, jel, trebalo da bude vrlo zdravo, i svi bi trebalo to da praktikujemo, jer verovatno na taj nacin jacamo svoj skelet i opsti imunitet organizma.

Sigurno da preterano i neadekvatno unosenje hrane nije dobro, gojaznost je uostalom najmasovnija svetska bolest, ali pobogu, postaviti stvari dijametralno suprotno i generalno proglasiti (kratkotrajno ili dugotrajno) gladovanje za zdrav stil zivota (i metod lecenja!) je van pameti. Pored toga, ako je u nekim situacijama iz medicinskih razloga i potrebno gladovanje (ili gubitak tezine, sto nije potpuno isto - moze se oslabiti i bez gladovanja), to treba raditi pod nadzorom strucne osobe, a ne po rekla-kazala uputstvima, koja vise lice na neke sektaske mantre, nego na naucno utemeljene cinjenice.

Vrhunac gluposti je krajnja konstatacija da za vreme gladovanja organizam "najpre koristi ono što mu je nepotrebno: tumori, oziljci, strije...". Mislim... covek ne mora da ima doktorat iz histologije (nauka o tkivima) da bi shvatio o cemu se ovde radi.

Petar

pre 19 godina

Necu da zaboravim coveka koji je imao rak na stomaku i metastaze na jetrima i poceo je da gladuje samo je pio sok od povrca. Posle nekoliko dana nesretnik je preminuo verovatno bi ziveo nesto duze ali ipak....
Sa druge strane gladovanje je dobro za smanjenje tezine i detoksikaciju tela ali ne za lecenje.
I sam sam probao da gladujem (bavim se ishranom pa sam probao sve zivo od gladovanja, makrobioticne ishrane i vegetarijanske u svim oblicima)nisam jeo,samo sam pio vodu 14 dana, tezina se je smanjila osecao sam se normalno, ali nije bila izlecena nijedna "bolest" koju imam a nisu ni ozbiljne.
Mislim da je potreban pravi nacin da se predje na gladovanje (strucni nadzor) bez velike nade da ces da izlecis neke teske boleti.
Clanak je veoma nestrucno napisan i nije tacan!

debeljuca

pre 19 godina

ja se divim curkama koje mogu da ne jedu
ja probam po 8 dana i ne mogu vise da izdrzim
i sve sto imam reci mrsavicama jeste samo napred

Lidija

pre 19 godina

Mislim da je neophodno da rubriku o zdravom zivotu uredjuje neko ko se time ozbiljno bavi, tj. nephodno je da ovi tekstovi makar prodju kontrolu nekog lekara. Takodje je veoma vazno da se napravi jasna razlika izmedju metoda lecenja klasicne medicine, koje sve prolaze proveru u naucno zasnovanim studijama da bi postale zvanicne, uz jasno definisanje terapeutskih efekata i nezeljenih efekata. Sve ovo ne vazi za metode alternativne medicine. Svako ima pravo da se leci na nacin koji sam izabere, ali u teksotvima koji se pojavljuju u medijima mora se naglasiti da ne postoje naucni dokazi za vecinu modaliteta terapije alternativne medicine. Ovaj tekst je izuzetno diletantnski napisan, verovatno preveden ko zna odakle, i uz to skracen do besmisla. Naravno da je preteran unos hrane uzrok vecine savremenih bolesti, ali je takodje tacno da gladovanje ima jasno definisane stetne posledice po organizam koje se uce na prvim godinama medicine. Umerenost je najjednostavnije i za vecinu ljudi najteze sprovodivo resenje za zdrav zivot.

miks

pre 19 godina

Mislim da bi stvarno vecina "komentatora" mogla da procita prethodne komentare pre nego posalje svoj. Gladovanje do iznemoglosti (nekontrolisano) ne predstavlja oporavak za organizam, ali ako se osvrnete (oni kojima je poznato) svaka religija ima u sebi neki vid "posta". Pre 100 godina niste bili u planu. Za 100 godina vas sigurno nece biti. a pre 400 godina su ljude spaljivali jer su trvdili da se zemlja okrece oko sunca.

Sit

pre 19 godina

Inace, nutricionisti pod "gladovanjem" podrazumevaju i dijete u toku kojih se smeju konzumirati samo tecnosti (sokovi, cajevi...). Smatra se da covek moze bez vode da prezivi najduze 7, a bez hrane 40 dana (zato postoji obicaj da se pokojniku obelezava 40 dana od smrti, jer je tek tada sigurno da je mrtav). Mislim da su Irci ipak "zabusavali" i da su ponesto pojeli. A tek one zene iz Glazgova... Nije se bas tako lako odreci cokoladica.

Aleksandar B.

pre 19 godina

Imao sam homeopatijsku terapiju koja nije yasnovana na totalnom gladovanju, u eliminacije toksina bila je specijalna lagana i cesta ishrana. I ako sam imao svega 71 kg posle terapije imam 68 kg i osecam se fantasticno. Preporucujem svima da nadju neko duhovnije zadovoljstvo od
prekomerne i nekontrolisane
ishrane.

kaja

pre 19 godina

E bas ga pretera! citiram: "Tako je doktor Mek Inen iz Kalifornije postigao 88,4 % poboljšanja u 95% slučajeva." koje bolesti su u pitanju, u kojoj meri poboljsanja - nista od pravih informacija, samo neki procenti i to kao treba da nas ubedi. znam da je gladovanje korisno (iz nekih drugih izvora) ali ovako napisan tekst uopste ne informise nego zamajava.

Mina

pre 17 godina

Gladovanje je super zdravo.Probala sam više puta po 10 ,12 i najduže 18 dana.Jedini problem mi je bilo uvođenje u hranu posle.Skoro uvek brzo povratim kilažu.Nije dobro za skidanje kilaže ali je savršeno za detoksinaciju.Svima toplo preporučujem.

Rade

pre 19 godina

Ovo je najbolji članak koji sam pročitao na sajtu. Siguran sam da sve dobro i sve loše ulazi na usta. Jos ako imas neki dobar trip u vezi sa gladovanjem-sigurno će ti pomoći. Uostalom i post pre velikih crkvenih praznika je nešto slično. Siguran sam da je vekovna mudrost nagnala ljude da poste, a ne da se prežderavaju i unose brda kalorija. Od mnogo hrane može samo da ti bude muka.

Hera

pre 19 godina

Moja majka se izlecila gladovanjem od 40 dana, kada su joj nasli veliki tumor u materici, koji nije mogao da se operise (tkivo je sraslo).

Naravno, lekari su joj rekli da to nije prihvatljiv nacin lecenja, ali su se i oni "malo" iznenadili kada su joj posle 40 dana ustanovili malo jacu upalu materice, a tumora nije bilo.

Ni sama ne znam kako je izdrzala (posto se cela porodica hranila normalno za vreme njenog posta), pila je samo Biottin sok od cedjenog povrca, cajeve i Beres kapi - i izlecila se.

To je bilo pre nekih 15 godina, a njena krvna slika je i dan danas (iako jede slaninicu, puter i kuva sa svinjskom mascu) kao da je tinejdzerka (poslednja kontrola pre nedelju dana)...jedina primedba na ovaj clanak je previse teoretisanja od strane autora, a skoro nikakav konkretan detalj - tj. sve se svodi na reklamu, verovatno njegovu.

Aleksandar

pre 19 godina

Bez podataka o tome koje su to bolesti koje su se gladovanjem izlecile (ako su lecili gojaznost, verovatno su imali uspeha), koliko je velika studija bila, i kako su ocenjivali uspesnost terapije, statistika koja je prikazana apsolutno je besmislena.

Gladovanje (caloric restriction) je u nauci vec odavno poznato kao jedan od nacina da se znacajno produzi zivot, ali ovakvo predstavljanje naucnih podataka je sve nego produktivno.

goran

pre 17 godina

evo ovako..
ja mislim da je tema divna i da bi na tu temu trebalo da se vodi mnogo vise rasprava.
Mislim da je gladovanje lek koji ce se u buducnosti mnogo vise primenjivati i da se oni koji misle da to nije tako grdno varaju.preporucujem knjigu ZIVETI OD SVETLOSTI Pozdrav svima

RANGO

pre 13 godina

Zdravo svima!

Evo posto je tako reci proslo mesec dana od mojeg gladovanja,ja cu da napisem jos ponesto za sve one koje to interesuje.
Dakle evo ovako.
Za ovo vreme privikavanja popravio sam se 3-4 kilograma. Variram sa tezinom + - jedan kologram. Osecam se super! U medjuvremenu sam poceo da posecujem teretanu i moram da kazem da mi ide veoma dobro. Kondicija na mestu ,kao i figura koja je daleko lepsa nego pre gladovanja. Na stomaku mi je ostalo jos sala ali veoma malo. Shvatio sam da taj pivski stomak i jeste takav zbog emocionalne i uopste zasicenosti raznim hemikalijama i otrovima-kako to govore strucnjaci na tom polju. MMeni se taj pivski stomak veoma mnogo vratio u neku zdravu normalu.Rekao bih da sam se oslobodio raznih zagadjenja. Takode su mi nestali hemoroidi koje sam imao(nisu bili pucali nikada) a nisam ih smatrao za nesto bolesno -vec jednostavno nasledan faktor.Sada ih vise nemam.Oko petnaestog dana gladovanja sam u stolici pronasao parce koze pa sam siguran da je to neki visak mojih unutrasnjuh organa izbacen napolje. Stolica mi se normalizovala i imam redovnu sto ranije nije bio slucaj.To sto izlazi iz mene sada ,ne moze da se poredi sa onim od ranije. Ne smrdi kao nekada i ima svetlo braon nijansu-izgleda veoma zdrava stolica.
Zelim da napomenem i to da sam se sa ishranom veoma lepo snasao i da sam poceo da primenjujem ishranu po Malahovu.Ona se sastoji od NE MESANJA proteina i ugljenih hidrata itd.Jedem sada recimo samo isprzena jaja sa paradajzom ili nekom salatom.Hleb ako jedem onda samo sa povrcem ,medom itd. Meso jedem ali takodje sa salatom ali ne sa hlebom ili krompirom. MOJA ZAPAZANJA SU FENOMENALNA!!!!! Malahov je u pravu!
Ne jedem puno ali zato veoma cesto.Trudim se na svakih dva sata cim osetim glad -da nesto calabrcnem. Osecaj je ekstra!
Dodao bih jos i to da sam promene doneo i po pitanju vode!
Ovde gde ja zivim je voda veoma zagadjena -cesmovaca. Ja sam kupio specijalne filtere koji se ugrade pod lavabo i imaju specijalnu slavinu sa koje tocis vodu samo za pice. Filteri su prilicno skupi. Resio sam da tu vodu zaledjujem pa je otopljenu pijem s tim sto je pre zaledjivanja ostavim 24 sata da ispari hlor. Voda je takvom pripremom FENOMENALNA!!!!!!!!!!!
Pijem je jako mnogo i imam osecaj da se organizam nemoze zasititi te vode koja je veoma pitka. Takodje sam primetio da ta voda posle odledjivanja ima belicasti talog za koji kazu da su to soli teskih metala.Ocigledno ti filteri koje posedujem -ne ciste vodu dovoljno dobro.tU VODU JOS JEDNOM PROFILTRIRAM DA ODSTRANIM TAJ BELI TALOG!
Veoma je cudno to kako se znojim.Jer vise se ne znojim uobicajeno vec nekako lakse ili mozda ja nemogu da iskazem to sto osecam.Rekao bih da voda kroz mene prolazi sa nekakvom lakocom i imam osecaj da se ne zadrzava vise u organizmu kao ranije.

Sada kada vidim gojazne ljude na ulici kako vuku sa sobom po 20 ,30,40 kilograma vise-muka me uhvati.Ti ljudi provedu veci deo zivota teski i ogromni.Sami sebi teret.U depresijama zbog svojeg izgleda.Ma uzas!! Neznaju da mogu za jedno-eventualno dva gladovanja da se dovedu u red! Da se oslobode tereta kako emocionalnog tako i fizickog. Da vrate svoje telo sebi! Da pomognu sebi i svojem telu! Da pocnu potpuno nov zivot bez tromosti,depresija i drugog!
Sta im je potrebno???? Za samo dvadesetak dana ,mogu da se oslobode najmanje 10-15 lilograma.Oni sa vise tecnosti mogu da izgube i do 20-25 kg za taj period.Za samo dvadesetak dana mogu da rese problem koji vuku CEO ZIVOT!!!!
pREPORUCUJEM SVIMA !!!! GLADUJTE! POMOZITE SEBI! OZDRAVITE!!!
Eto toliko! Ako nekoga nesto zanima neka pita slobodno!

Iva

pre 19 godina

Ja sam gladovala prvi put u zivotu 10 dana +4 dana vracanja na normalnu ishranu. Tokom 10 dana pila sam samo Neera sirup (palmin sirup+javorov sirup) sa vodom, sokom od limuna i djumbirom + caj od nane i litre ciste vode. Osecala sam se ODLICNO i lako sam podnela, mada je 10 dan nastupila kriza i mastala sam samo o tome kako cu da jedem hleb.

Pored toga sto sam imala puno energije i lakse sam disala dobrobit gladovanja sam pre svega osetila u glavi. Imala sam prosto neki dobar trip i to je to.

Svakom preporucujem da proba bar 10 dana - metodi gladovanja su razni, odabreite koji vam se svidja. Ali pobrinite se da se prethodno dobro psihicki pripremite. Uzdravlje!

Billy

pre 19 godina

Post je CUDO! Upraznjavam ga oko 2 godine i sve ovo sto pise je 90%tacno! Ali nama treba prvo Indijanac da ustanovi da bi mi prihvatili!

peca

pre 19 godina

Vidim da kod nas jos postoje negativna misljenja po pitanju gladovanja. Ja sam gladovao do sada 5x i to prvi put 3 dana bez hrane i vode, drugi put 7 dana bez hrane sa vodom, treci i cetvrti put 14dana bez hrane i sa vodom i peti put 21 dan bez hrane sa vodom. Sta da vam kazem, svaki put je bilo drugacije....u sva 5 slucajeva izgubio sam kilazu....nestala su masna tkiva..ruzne pege od sunjcanja po ledima. Jako je vazno da se ljudi koji su resili da gladuju pripreme i da recimo ako planiraju da gladuju 7 dana predhodna 7 dana jedu samo sirovo voce i povrce. Tako de je vazno da prestankom gladovanja postepeni prelaz na hranu traje isto onoliko vremena koliko se gladovalo.Jako je vazni tokom gladovanja vrsiti klistiranje (tim cinom izbacujemo otrove koje organizam dovlaci u debelo crevo). Da ne gnjavim previse...to je to!....Pozdrav!!!

Mario

pre 17 godina

Zahvaljujući vašim empirijski pozitivnim komentarima, i sam sam krenuo na gladovanje. Danas mi je 47-i dan. Dobro se osjećam. Skinuo sam 31 kg. Normalizirao sam tlak ( prestao sam piti Irumed ). Početak je bio težak. U par navrata sam krvario iz nosa, imao sam povremene nesvjestice, visoki tlak, visoka temperatura i glavobolja. Klistiram se svaki dan. Pijem čaj za čišćenje krvi i bubrega. Kad osjetim krizu pocuclam cijeli limun. Pijem puno Brita vode. Puno mokrim. Od prvog dana gladovanja pješačio sam savki dan po 10 km. A od 45-og do 47-og dana nisam pješačio zbog posla. Do 30-og dana sam skidao ponekad 1 kg a nekad 0,75 kg. Zadnjih 17 dana skidam u prosjeku po 0,25 kg. Idem dalje sa gladovanjem do idealne težine ( još da mi je skinuti 10 kg. ) Danas sam popio litru vode sa gorkom soli i planinski čaj i nakon sata me dobro protjeralo. Prije sam čistio žuć, na način da sam 8 dana pio žlicu maslinovog ulja, pola nacijeđenog limuna i žličicu đumbira. Kad god je iz mene izlazilo iz mene zeleni i pjeskoviti izmet znao sam da mi se čisti žuć. Moram naglasiti da je bitno čistitijezik od otrova koji se skuplja na jeziku, a to sam činio na slijedeći način što sam si špricao jezik propolis kapima, četkicom za zube strugao jezik i dent-vodom. Zanimljivo da i 47-i dan iz mete izlazi izmet, doduše u malim količinama. U 47 sedam godina života sam znao puno pušiti, piti, žderati, nervirati se, ležati odnosno ne kretati se itd. Sad sam si puno zgodniji. Stara odjeća odnosno odijela su mi ogromna. Još uvijek si ne kupujem nova odijela, čekam da skinem 10 kg. Zaboravio sam napomenuti da sada ne spavam preko dana, dovoljno mi je 6 sati kvalitetnog sna. Pun sam entuzijazma, optimizma, bistrog uma, samopouzdanja i energije. Ne mogu se prepoznati. Obitelj mi ne odobrava gladovanje, ali sam uporan. Zadnjih 29 dana se odlično osjećam. Počeo sam voditi brigu o sebi. Svo vrijeme gladovanja djeci radim večere, uglavnom kinesku hranu, uživam u tome. Tijekom obiteljskog objedovanja, sjedim uz njih i mirišem hranu. Slatkiši me ne privlače. Imam osjećaj da sam se preporodio, da sam na početku novog poglavlja života. Ponosan sam na sebe, ne može to svatko.

Rade Milosevic

pre 19 godina

Vidim da ima i ekstremnih komentara ali na njihovu zalost jer je gladovanje najbolji nacin da se izlece cak i veoma opake bolesti. Ustvati, najbolji nacin da se kompletan metabolizam dovede u normalno stanje u slucaju bilo kakvog poremecaja.

Nebojsa Dj

pre 19 godina

Moja supruga i ja vec par godina unazad upraznjavamo jednu vrstu gladovanja (vec pomenutu Neera dijetu) u trajanju od po 15-tak dana. To nam omogucava da naruseni metabolizam vratimo u normalu, da iz organizma izbacimo razne toksine i da se oslobodimo nepotrebnih i stetnih naslaga uzrokovanih danasnjim, urbanim, nacinom zivota. Obavezno radimo kontrolne preglede pre i posle gladovanja (dijete) i mogu vam reci da su rezultati FASCINANTNI! Svi parametri se vracaju unutar svjih idealnih vredosti! Jednom recju,ukupno psiho-fizicko stanje organizma se drasticno popravlja.

Nemojte se plasiti gladovanja jer uopste nije tesko. Prvih dan-dva imate, prosto zbog navike uzimanja hrane, osecaj gladi ali se kasnije sve podnosi bez ikakvih problema.

Svima bih, od srca, preporucio da probaju, bilo koji vid gladovanja, jer sigurno nece nista izgubiti (osim onoga sto vam svakako ne treba: toksini i masne naslage) a dobijate neuporedivo bolji kvalitet zivljenja u svakom pogledu.

P.S. Nemojte apriori omalovazavati tradicionalne, i iskustveno potvrdjene, metode lecenja u poredjenju sa modernom medicinom jer, cinjenjica je: danasnja medicina nema bas uvek adekvatne odgovore na neka pitanja!

Tatjana

pre 19 godina

Gladovanje je odlicna stvar,naravno uz konsultaciju sa lekarom kako ne bi bilo nezeljenih posledica.Ja sam isprobala na sebi i mogu vam reci da sam se odlicno osecala u svakom smislu.Zato svima preporucujem da praktikuju makar jedan dan u mesecu da piju puno vode i nezasladjenog caja pa ce videti koliko je to dobra stvar.Za svaki duzi period ipak se treba obratiti lekaru.Hrana je samo losa navika.Covek jede da bi zadovoljio jednu od osnovnih potreba i dovoljna je mala kolicina hrane da bi se ta potreba zadovoljila ali nazalost ne moze svako da se umeri.Pokusajte jednodnevno gladovanje,necete umreti od gladi verujte mi a postacete kao novi sa mnogo vise elana i pozitivnog stava o zivotu.

predrag

pre 19 godina

Zamolio bih nekoga od vas koji poznaju tehnike gladovanja, da napišu neki kraći program. Pošto sam pročitao članak a zatim i sve komentare,inače sasvim skeptičan do takvih stvari, ipak sam odlučio da probam umreti od gladi. Pokušao bih 5 dana biti na nekom čišćenju organizm, šta predlažete?
hvala!

Mira

pre 19 godina

Ljudi su toliko nepoverljivi!Strasno! Procitala sam komentare i zaista sam zaprepascena! Kako neko moze da govori lose o necemu sto nije probao? Meni je gladovanje ( po 24, 36 i 48 sati) zaista pomoglo i spasilo me je od cira na zeludcu! Takodje su mi je i krvna slika fantasticna! pre cetri godine sam pocela zdravo da se hranim i gladujem (postim)na dan ili dva. To nije tesko i zaista se osecam bolje posle svakog
gladovanja! U ovom periodu sam regulisala i telesnu tezinu kao i pojavu celuita! predlazem onima koji kritikuju gladovanje prvo probaju, ali u skladu sa svojom telesnom konstitucijom i opstem fizicko-psihickom stanju! Za pocetnike post ne bi trebao da traje duze od 24 sata, a zatim se moze preci i na vise! Moze se piti limunov sok kao i biljni cajevi( nana, zeleni caj). Pre posta telo valja pripremiti postepeno smanjujuci jacinu i kolicinu hrane, zatim postiti, a po zavsetku posta postepeno se vracati ( isto dana koliko je trajala i priprema) na uobicajnu hranu. nista ne kosta probati a ko je skeptican neka se konsultuje sa lekarom i proveri krvnu sliku pre i posla posta!Srecno!

Andjelija

pre 19 godina

Da, zaista, članak nije najbolje napisan, ali je sve što u njemu piše tačno. Autor članka izabrao je loše primere, mada onih dobrih ima na desetine hiljada. Lekovito gladovanje je vrlo uspešna metoda lečenja, ali prekid gladovanja (tako se zove vreme koje neposredno sledi gladovanju) mora da traje isto koliko i samo gladovanje. U vreme prekida gladovanja organizam se postepeno ponovo navikava na hranu, i prvih dana dozvoljeno je piti samo povrtnu vodu, zatim sokove od povrća, pa kašastu hranu, i tek na kraju čvrstu, koja se mora vrlo temeljito žvakati. Posle gladovanja i prekida gladovanja najbolje bi bilo preći na ishranu presnom hranom, da ne bismo ponovo zagadili organizam raznim nečistoćama, i kiselinama koje nam se talože u telu i izazivaju SVE (bukvalno sve) bolesti. Hranim se samo presnom hranom, i od kada sam prešla na taj način ishrane uopšte se ne razboljevam, a hemoroidi, masne naslage, celulit, nečistoće na koži, bol u kičmi i vratu nestali su od kada sam promenila način ishrane. Žena koja mi je predložila da pređem na taj način ishrane i sama ga upražnjava, i na taj način izlečila je reumu, a njen muž dijabetes. U ishrani presnom hranom radi se o uzimanju enzima koji su nosioci života, jer bez njih vitamini, minerali itd. iz hrane ne mogu se pravilno iskoristiti. Enzimi termičkom obradom hrane umiru, većina već na 42 stepena, a svi do 60. Zato hranu ne treba kuvati, pržiti niti peći, a meso je apsolutno neadekvatna namirnica u ljudskoj ishrani. Dozvoljeno je samo sušenje i zamrzavanje hrane. Nažalost, kod nekih ljudi postoji shvatanje da su enzimi štetni po organizam (?!), što uopšte nije tačno. A većina lekara potpuno je slepa i ne priznaje blagotvornost drugih metoda lečenja osim lekovima, koji, naprotiv, jedno izleče a drugo u telu unište, najčešće želudac. Koliko je ljudi lečeno lekovima, operisano itd. pa je ipak umrlo od dotičnih bolesti. O pogrešno postavljenoj dijagnozi i pogrešnoj terapiji da i ne govorimo!!!

Dusan

pre 19 godina

Ovaj, za siru javnost ocigledno intrigantan tekst, predstavlja nepotpuni sazetak ruskih tehnika gladovanja koje se praktikuju na njihovim univerzitetima i u specijalnim bolnicama vec vise od 100 godina. Nastali su kao kombinacija hriscanoskog posta (pa i pravog biblijskog gladovanja... Isus Hrist i Mojsije 40 dana u pustinji) sa iskustvima ruskih misionara u kontaktu sa svestenicima, i obicinim ljudima Istoka.

Da bi ste se upoznali detaljnije sa jednostavnim, a vrlo delotvornim metodama osecanja spostvenog organizma, bez vraceva/lekara (ako ste zdravi ili uz lekarsku kontrolu, ako ste bolesni) preporucijem Vam da procitate sledece Knjige: 1. GLADOVANJE autor Genadij Petrovic Malahov (NAJJEDNOSTAVNIJA i NAJBOLJA KNJIGA ZA POCETNIKE i naravno i druge njegove knjige poput: Ciscenje organizama, Ishrana i Hrana, Jacanje organizama u starijem dobu, Osnovna znanja o zivotu i zdravlju (biosinteza, bioenergetika i bioritmologija), Metode povecanja ljudske bioenergije i bio sinteze (kretanje, gladovanje, disanje i vodene terapije)...) , zatim
2. FONTANA MLADOSTI autor Peter Kelder (mada se cini da ovo nijepravo ime pisca),
kao i brojne druge naslove sledecih autora: Pol Breg, G.A. Vojtovich, J. Nikolajev, V.A.Pashutin...

Licno, gladujem s vremena na vreme, od kada sem u tinejdzerskim danima prestaoda treniram u isto vreme kosarku i plivanje i zbog nedovoljnog kretanja stalno dobijao na tezini, gubeci energiju i stareci. U poslednjih 3 godine, posle svoje 30-te svake godine pojacavam i produzavam gladovanja tako da se sada nalazimu fazi dugih, kaskadnih,suvih gladovanja bez uzimanja hrane i vode. To izuzetnoosvezavai jaca organizam, a oni koji me znaju ili me upravo upoznaju, uopste nemogu da procene moje godine. Uglavnom misle da sam mladji 5-8 godina, nego sto sam zaista star. Tolika je regenerativna moc prganizam kada gladujete.

Nikada nisam bio ozbiljnije bolestan,kod lekara ne idem, a od 1988. godine, kada sam primeni prvo gladovanje od 1, pa zatim 2 i sve tkao do 5 dana bez hrane,nisam uopste bio bolestan niti se osecao lose.

Ne gladujem zbognekog posebnog telesnog cilja, vec zato sto mi tako "dodje", kada to osecam i kada mi treba, a pomaci na duhovnom planu su daleko veci od telesnih (tezina, izdraljivost, pokretljivost). Naravno, sve ovo se mora kombinovati sa zdravim nacinom zivota, kretanjem, vezbanjem (fizickim/mentalnim/duhovnim), boravkom u prirodi, na suncu, redovnim odmaranjem i ritmicnim spavanjem i ustajanjem...

Tako mozete, u bilo kojim uslovima ziveti zdav, jak i ispunjem zivot sa ciljem. Zivot u kojemce te stalno napredovati, bez obzira sto godine prolazei Vama govore da ste sve stariji. Vi ce te zapravo biti sve jaci, zreliji, duhovno se uspinjati.

mihaela

pre 19 godina

Gladovanje je nevjerojatna stvar. Prema metodi Rudolfa Breussa, austrijskog liječnika, gladovanje uspješno uklanja karcinom. 42 dana uz čajeve i specijalan sok od povrća, koji Biotta proizvodi upravo za tu terapiju, riješila sam se karcionoma jajnika i potpuno pročistila organizam. Više možete pročitati u njegovoj knjizi 'Rak, leukemija i druge prividno neizlečive bolesti izlečive prirodnim putem'. Izdavač je Miodrag Marinković, Gospodara Vučića 144, Beograd.

VIKTORIA

pre 19 godina

Vrlo sam iznenadjena komentarima koje sam procitala. jako sam iznenadjena kako ljudi mogu da budu jednostrani ili kratkovidi i ne objktivni.kako mozes negativno komentrisati nesto sto nisi probao.licno nisam nikad gladovala duze od par dana ,ali poznajem osobu koja jeste. ta osoba je prvo imala dijagnozu raka dojke, bila je na lecenju u svajcarskoj .kada je lecenje zavrseno t.j. lecenje se sastojalo od 40 dana gladovanja uz kontrolu lekara kao i klistiranja i setnji. Gospodja o kojoj pisem je izlecila rak dojke gladovanjem .na njenu nesrecu pojavilo se na drugom delu tela nakon 2 godina, i ponovo je prosla kroz proceduru gladovanja.nisam jos probala metod ali se spremam da ga oprobam. Volela bih da svi koji su negativno komentarisali metod oprobaju na sebi. Nakon drugog dana tegobe kao glavobolja slabost.. koje se javljju prva dva dana nestaju barem toliko sam oprobala.pozdrav viktoria.skupite snage i probajte volela bih da cujem komentare!

Dobronamjeran

pre 18 godina

Upozorio bih da je detoksinacija organizma kod gladovanja (uz obavezno unošenje tečnosti) toliko intenzivna, da se bubrezi sami ne mogu nositi sa izbacivanjem štetnih materija kod dužih gladovanja koja čiste organizam) - zato im treba pomoći povremenim klizmama (klistiranjem). Mada je ono samo po sebi preporučljivo tek povremeno (zbog uljenjivanja crijeva), ali kod dužeg gladovanja prevashodnoje zaštititi od enormnih opterećenja u izbacivanju od ranije nakupljenih toksina (recimo DDT-a kojeg je u našom ćelijama toliko da to ni ne pretpostavljamo). Prestanak gladovanja mora biti krajnje postupan jer bi naglo uzimanje hrane moglo biti fatalno, kako su recimo pokazala iskustva partizanskih ratovanja ili hajdukovanja).

championz

pre 14 godina

Tu dileme nebi trebalo biti;Gladovanje je jedna od najmanje stetnih prirodnih terapija,i sluzi za svekoliko ozdravljenje ljudskog organizma.Naravno kao i kod drugih terapija,treba je pravilno primenjivati.

rango

pre 13 godina

Evo citajuci vase komentare ja sam pozeleo da se ukljucim u diskusiju.Posebno zbog toga sto sam upravo pre dva dana zavrsio gladovanje od 21-g dana.Izgubio sam 13 kilograma i osecam se u malu ruku savrseno.To je najpre za one forumljane koji svojim nepoznavanjem ama bas nicega ,disbalansiraju ostale ljude koji pokauju interesovanje da pomognu sebi ili drugima.Zato oni koji predvidjaju kolabiranje ili svoje ekspertize navode sa stanovista neke medicine neka necitaju.Gladovao sam prve dve nedelje na limunadi sa medom zasladjenoj i cili paprikom a poslednju najteu nedelju sam bio samo na vodi.Ranije sam vec cistio jetru tako da nisam imao nekih vecih nuspojava u vidu glavobolje i drugog.Bilo je ali neznacajno.Takodje bih da napomenem da NIJEDNOM nisam tadio klistiranje.Osecam se savrseno i izbalansirano.Energetski sam nemeriv sa covekom od pre dvadeset i kusur dana.Sada sam u fazi privikavanja na hranu i vec osecam koliko toksini i sastojci koji neprijaju organizmu mi smetaju.Psihicki sam tako reci cist.Nemam nepravilnih misli.Lako mislim i nekako ujednaceno i bistro.Nezelim da kazem kako je ovo gladovanje za svakoga.Zelim da dam svoj mali doprinos unapredjenju covecanstva.Oni koje gladovanje zanima ,moraju da se spreme na njega ,kako fizicki tako i mentalno.Mislim da najvecu ulogu u svemu(da bi sve prosli kako treba) igra nivo saznanja coveka i njegova vera.Onaj ko se odluci treba da procita neku literaturu o tome a meni se cini da je metoda tj kniga 'gladovanje po Malahovu' najbolja za to.JJa nisam bio bolestan vec sam gladovao radi ciste zelje da se ocistim fizicki i duhovno i razbijem tu dilemu dali je gladovanje stetno ili korisno.Sa radoscu zakljucujem da je gladovanje vrh i zelim svima uspeh!