Nedelja, 11.06.2017.

15:29

Gugl "dao" našu teritoriju Hrvatskoj: Mape kao u Austrougarskoj

Izvor: B92

Gugl "dao" našu teritoriju Hrvatskoj: Mape kao u Austrougarskoj IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

85 Komentari

Sortiraj po:

igor manic

pre 7 meseci

hrvatska je drzava oformljena od fasista italijana i nemaca i austrougara to je teritorija srba po svim istoriskim zapisima i samo glupi srbi to nemogu da shvate

1974.

pre 7 godina

@Peki
Ne možeš da tužiš Hrvatsku kad Hrvatska ne svojata srepske teritorije koje se nalaze sa desne strane Dunava, Hrvatska ih vodi kao srpski teritorij, jer su i prije bile u srpskom katastru. Za šta ćeš onda da tužiš?

@Misliša
Nemoj da brineš za Hrvatsku državnost. Hrvatska državnost traje u kontinuitetu od hrvatskih kneževina, kraljevina, personalne unije sa Ugarima, AustroUgarske, Države SHS, Kraljevine SHS, kraljevine Jugoslavije, Banovine, NDH, SR Hrvatske do današnje RH.

Samo transparentno

pre 7 godina

Моја држава је Југославија и није ме брига где је граница између кобајаги независне "Хрватске" и "Србије". Имам страни пасош којим прелазим вештачке границе између тих "држава" као да не постоје и у свакој од шест република се осећам као код куће.
(c i t i z e n)

Sledeci put kad se nadjes u "Hrvatskoj", lepo im ponovi sta mislis o svemu ovome, pa ces da vidis kako ces da "se osecas kao kod kuce". Nema potrebe da se krijes iza tastature.

banacanin

pre 7 godina

SA hrvatskom nemamo spor oko granica pozivaju se na austrougarske katastarske mape pa nek se vrate pod madjare i austrijance pa nek onda nesto traze ovako nema nista

Gundulić

pre 7 godina

"Citizen" slobodno se ti kreći Unijom, to je tvoje pravo, ali na granici sa Republikom Srbijom moraš pokazati pasoš. Nismo na sreću deo tvog globalnig sela.

realista

pre 7 godina

u austro ugarskoj to je bila granica izmedju backe i srema.kako je to mogla biti granica izmedju srbije i austrije nije mi jasno nikako.inace ja sam odrastao i naucio da plivam na toj saregradskoj adi predivno mesto koje je unistio rat

Zadrigo

pre 7 godina

Nikakav problem, ako su te granice iz vremena Austrougarske kriterijum, dati im par tih močvara sa naše strane reke koje traže i uzeti Baranju.

kmeco

pre 7 godina

po austro-ugarskim kartama hrvatska je bila do Zemuna, dok je citava vojvodina bila mađarska(ugarska), vojvodina do 100 godina nazad nikad nije bila dio srbije nit su tamo srbi zivili, granica bg pašaluka i AO je bila po savi

dzoni

pre 7 godina

Google mape i navigacije su vrhunski tacne...proslog leta me google navigacija u okolini zlatibora odveli pravo coveku u dvoriste ..izasli ljudi iz kuce da vide sta se desava..a ukucali smo da idemo do gradica koji 30 km odatle ..pa jednom u CG po onim planinama oko zabljaka nas odveo na neki put koji nije ni za volove ,neasfaltiran planinski put a sa strane provalije a mi porodica u reanult senicu.

Peki

pre 7 godina

Sigurno postoji iz tih ranijih mapa neka teritorija koja je pripadala Srbiji, lepo Srbija trazi svoje teritorije koje su na teritoriji sadasnje Hrvatske i onda lepo ih tuzimo, oni tuzili nas, mi njih i na kraju ce se svesti na to da ostane onako kako je sad.
Gotovo i resen problem.

RADIVOJE

pre 7 godina

Googlemaps (Srbija (sa Kosovom),Hrvatska,Crna Gora,Bosna i Hercegovina,Makedonija ,Albanija ima Copyright Grajs doo Doboj.
Nazalost Dodo je sve ucinio da ta firma propadne. "TeleAtlasTomTom" (zaduzen za mape Google)je otkupio prava od Grajs doo.
Druge mape koje se u Srbiji rade su amaterske ,nisu GDB format pa ce se ubrzo same "pojesti"
Da su rodoljubi iz R.Srpske i Srbije postovali intelektualnu svojinu sada bi "Grajs doo-Doboj" jednostavno ispravio-Copyright na svojim mapama.

gkod

pre 7 godina

Ništa njima nije dao Google, to je trenutno važeća granica. Ko nije zadovoljan neka traži arbitražu, ako smatra da je u pravu, a ne ovako, Google dao.

Митар пфк

pre 7 godina

Нису им ни амбиције много другачије од аустроугара..Исто зло , различито паковање..

Boba

pre 7 godina

Govorio je Tudjman: borba za svaki pedalj. I bi u pravu. Ja koji sam Srbin iz NS necu ni da vidim Hrvata na nekoj obali ade koja je bliza mojoj Srbiji. Zna se polovinom reke

TEDDYZG

pre 7 godina

Baš me briga za šarengradsku adu.
Hoćemo Zemun natrag u krilo matične dežave. Granica je na Savi gdje prelazi željeznički most i dan danas iz Novog Beograda. Proučite na netu granice Austougarske pa ćete vidjeti da ne govorim gluposti. Suverenitet Srbije nad Kosovom ne postoji već 40 godina. Tek toliko.

c i t i z e n

pre 7 godina

Знате шта? Није ме брига. Моја држава је Југославија и није ме брига где је граница између кобајаги независне "Хрватске" и "Србије". Имам страни пасош којим прелазим вештачке границе између тих "држава" као да не постоје и у свакој од шест република се осећам као код куће. Ако вам је лепо да се свађате, само наставите. Мене то не погађа.

hm

pre 7 godina

Ne znam zasto dizete frku. Na Google maps su godinama delovi apatinske opstine prikazani kao da su u Hrvatskoj, i to su granice koje su vazile i u SFRJ. Mnogi Apatinci su za vreme Jugoslavije placali porez za svoje posede (njive, vikendice) Belom Manastiru iako su se ti posedi nalazili 'sa ove strane Dunava'. Radi se o tome da je Dunav promenio tok pa su delovi Hrvatske sa nase strane, ali i deo nase teritorije se nalazi sa hrvatske strane. Dunav je bio prema nama dosta darezljiviji i taj odnos je, koliko znam, oko 85-15%. Ovaj problem sa granicama postoji i bice veliki kamen spoticanja u odnosima SRB i HR. U stvari, politicari ce ga izvlaciti iz fioke po potrebi, vise hrvatski, sto zbog gorepoomenutog odnosa, sto zbog toga sto su u mogucnosti da nam zagorcavaju zivot na svakom koraku.

hipokrat

pre 7 godina

Pojam granica je izuzetno zastareo. Granice su vestacka tvorevina, a njihova istorija obuhvata mozda 2% perioda u kojem homo sapiens postoji. Jedino za sta su jos dobre je da posluze radi kreiranja konflikta u nedostatku pametnijih stvari koje bi bilo mnogo korisinije za covecanstvo. Te linije na mapama, gde god da su, samo prave stetu.

Bezdan

pre 7 godina

Google pokazuje ispravno.
Pokazuje isto kao i katastar.
Pitajte stanovnike koji žive na tom teritoriju šta piše u njihovim papirima i čijea dokumenta imaju, čije državljanstvo, u čijem katastru se vode njihove parcele.

Mapu čitaj, a seljaka pitaj

pre 7 godina

Gugl mape obiluju raznim neprecoznostima i greškama. Ako, na primer upišemo polazište iz Niša, a cilj u Prištini, Gugl mapa pokazaće zaobilaznu putanju od 304 km, preko Leskovca, Vranja, Kumanova, Skoplja, Đeneral Jankovića i Uroševca. A ako upotrebite neki drugi planer puta, npr. Via Michelin, za istu zadatu odrednicu dobićete najkraću putanju od 128 km, preko Prokuplja, Kuršumlije i Podujeva.

Јабучило

pre 7 godina

Bas me briga i za Kosovo i za granice. Zbog tih "granica" smo tu gde jesmo. Pokusavam da dobijem radnu dozvalu u Svedskoj, a kao vlasnik cenjenog srpskog pasosa moram proci proceduru koja traje dve godine. Bugari, Rumuni pa i Hrvati kao drzavljani EU imaju pravo na rad u Svedskoj "odma". Ne zanimaju me vase granice ni najmanje! Interesuje me smo goli zivot, jer imam samo jedna jedini!
(Vlasnik Srpskog pasosa, 11. jun 2017 16:00)

Биће да Швеђане границе занимају. Могао си да узмеш бугарско или хрватско држављанство пре него што су ушли у ЕУ, па да будеш Хрват или Бугарин и да немаш проблема са уласком у Шведску.

MisliŠA

pre 7 godina

Čekaj, Hrvati traže granice iz vremena Austrougarske? Da li su svesni sitne činjenice o statusu hrvatske državnosti iz tog perioda, tj. nepostojanja iste?
Kome će onda Dalmacija?
Ma šta Austrougarska, predlažem sporazum Cvetković-Maček kao kamen temeljac, sveti gral mape hrvatskih teritorija - ili do Gardoša, il' ništa! Baranju im dajemo pride, a za Istru nek' vide s Talijanima.

Sveštenik iz Splita

pre 7 godina

Najbolje lipi moji da mi ponovo budemo jedna drzava, pa se o ovome nece pricat. Jasno, ne unitarna, vec da se zna ' sta je cije ' - ali u formi konfederacije. Za sada je to fikcija, ali za 40 ili 50 godina je ostvarivo.

talent

pre 7 godina

Najrelalnije je da granica ide sredinom Dunava, a da se RH kompenzira s jedni džepom preko Dunava ili na račun proširenja Iloka za tih nekih 8000 hektara.

blue

pre 7 godina

klasika, neko je vrlo iskusno izlobirao u korist hr. Pitaj boga kome ce zaista pripasti teritorija srbije i hrvatske za koju deceniju. Arapi su stigli vec do bosne i grabe sve sto im padne u ruke. Bice balkan New Arabia. Zivi bili pa videli.

DrIfter

pre 7 godina

A da Nestin i Susek postanu deo opstine Beocin gde geografski i pripadaju ne bi se maltretirala deca da prelaze 3 granicna prelaza....ali ko sisa decu bitno je da se odrzava tenzija sa Hrvatskom.

e

pre 7 godina

zabranite koristenje gugla u srbiji, to je najbolje resenje i jos koji ratnohuskacki clanak u novinama. To bas pomaze da prevazidjemo krizu u kojoj smo.

Samosvesna gradjanka

pre 7 godina

A možda oni iz ,,Gugla'' već znaju nešto što ćemo mi tek da saznamo? (Ne mislim samo na našu lenjost i/li na našu neažurnost.)

Neki tamo

pre 7 godina

Bez ljutnje, ali tumacenje granica nam je ponovo suludo.


Zamilite situaciju da je suprotno, skrene Dunav duboko u nase i onda ispada da to treba da pripadne Hrvatskoj?

Ili hocete da se kockate, pa kako ispadne koje godine.

A zamislite da neko prokopa kanal, gde onda prolazi granica?

Dajte jednom da smilimo zaista logicno resenje.

Realan

pre 7 godina

Čekajte ljudi, Google je pravno-formalno u pravu! Tekst je jednostran i uopšte ne navodi istorijske činjenice i kako je do ovakve granice uopšte došlo. Ta granica ide po sredini starog toka Dunava, odnosno toka kojim je Dunav tekao za vreme Austrougarske. SFRJ je PRIHVATILA te granice (dakle nije kriva Hrvatska već mi Srbi koji smo sami pristali na to 1945.), a izveštajem Badinterove komisije mađurepubličke granice SFRJ su NEPROMENLJIVE. Dakle, te granice su čvrsto pravno utemeljene i Srbija bi izgubila spor. Sa druge strane, stvarno jeste nelogično da granica na više od 10 mesta preseca Dunav, tu ne bi mogao ni jedan policijski niti bilo koji drugi čamac da plovi a da na svakih par kilometara ne uđe u stranu državu! Definitivno bi takva granica bila apsolutno neprihvatljiva jer bi pravila mnoštvo problema i stanovništvuu i plovilima, imajući u vidu da je Dunav međunarodni plovni put. Takođe bi postala švercerski raj. Rešenje bi moglo biti u razmeni teritorija (granica da ide sredinom Dunava a Srbija da ustupi deo Srema oko Iloka Hrvatskoj u razmeri 1:1).

Marin

pre 7 godina

Eto još jedan razlog da se dobro pobijemo za negdje 100 godina. I da dođu na vlast razni manipulatori koji će se boriti za svoja prava a u biti će moliti Boga da se nikada ne rješi tako da mogu dalje manipulirati. Nema veze što ovaj tekst traba dva puta pročitati da se vidi jesam li Srbin ili Hrvat bitno je da se mi ubijamo. Pozdrav za pametne

Stara kuka

pre 7 godina

Pa ako se vrate granice stare Austrougaraske onda su Hrvati u problemu.Onda nece ni imati državu.Srbije ce bar biti,pa kakava takva da je.Medjutim,nista od toga svega.Nego,mi smo za dobrosusednske odnose,zar ne?

John

pre 7 godina

Međunarodno pravo nigdje ne nalaže da granica mora ići sredinom rijeke.
(12, 11. jun 2017 15:34)

Ma šta mi reče...
1. Doktrina talvega (ili princip talvega)
2. Slučaj pred Međunarodnim sudom pravde - Bocvana v. Namibija

Бојана

pre 7 godina

На приказаној мапи је много већи проблем приказивање лажне „државе косово".

dragan

pre 7 godina

To je zato što je Google kancelarija u Zagrebu, a nema je u Beogradu... Tu radi jedino priča da se blokira Google Maps za područje Srbije na par dana, pa bi razgovarali...

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

У Аустроугарској су Барања, Банат, Бачка и Срем били Српско Војводство које се граничило са Славонијом, а не Хрватском, и границе су биле Дунав, Сава, Драва.

Крајина и Босна су биле Српске!

А на другој страни тј. јужно од Саве и Дунава је постојала прво Кнежевина, па онда Краљевина Србија која је имала аутономију у отоманском царству, и њу су градили: централна Србија, делови Косова, и стара Србија (Македонија)...А Црна Гора је била посебна област.
...
А оно око чека се данас АП Војводина и Хрватска свађају је средина Дунава, Горње Подунавље и Либерланд.

Vlasnik Srpskog pasosa

pre 7 godina

Bas me briga i za Kosovo i za granice. Zbog tih "granica" smo tu gde jesmo. Pokusavam da dobijem radnu dozvalu u Svedskoj, a kao vlasnik cenjenog srpskog pasosa moram proci proceduru koja traje dve godine. Bugari, Rumuni pa i Hrvati kao drzavljani EU imaju pravo na rad u Svedskoj "odma". Ne zanimaju me vase granice ni najmanje! Interesuje me smo goli zivot, jer imam samo jedna jedini!

Austrougarska

pre 7 godina

Hrvatske teritorije s lijeve strane Dunava su 10x veće nego srpske sa desne strane Dunava. Naravno da Hrvatska ne će pokloniti svoj teritorij Srbiji niti mijenjati 10x veći teritorija za 10x manji.

iVar

pre 7 godina

razgraničenjem iz 1945. godine prisvojili teritoriju Baranje i deo opštine Ilok uz Dunav, prema selima Neštin i Susek. Tako su danas stanovnici ovih sela odvojeni međudržavnom graniciom od svoje opštine Bačka Palanka.

Daleko bilo da se napravi jedan most kod Backe Palanke i spoje sela sa svojom opstinom da ne idu deca svaki dan u skolu preko Hrvatske... Umesto tog moze jos koji most u i oko Beograda..

objektivan

pre 7 godina

Igrom slučaja, upućen sam u ovo. Hrvatska traži ono što im pripada, jer su naši iz Srbije olako ostavljali ovo pitanje otvoreno. Katastar je unet 1945 godine po starim kartama i otada nije menjan. Stvar je u tome što je Dunav vremenom menjao svoj tok. Naši su imali 45 godina da te promene unesu u katastar, nisu to uradili tada,a sada tu lenjost i naš sistem lako ćemo, hrvati koriste,i nažalost su ovde u pravu. Po pravilu, granica ide sredinom toka reke, ali i ne mora da znači. Ima bezbroj primera.

Vlasnik Srpskog pasosa

pre 7 godina

Bas me briga i za Kosovo i za granice. Zbog tih "granica" smo tu gde jesmo. Pokusavam da dobijem radnu dozvalu u Svedskoj, a kao vlasnik cenjenog srpskog pasosa moram proci proceduru koja traje dve godine. Bugari, Rumuni pa i Hrvati kao drzavljani EU imaju pravo na rad u Svedskoj "odma". Ne zanimaju me vase granice ni najmanje! Interesuje me smo goli zivot, jer imam samo jedna jedini!

iVar

pre 7 godina

razgraničenjem iz 1945. godine prisvojili teritoriju Baranje i deo opštine Ilok uz Dunav, prema selima Neštin i Susek. Tako su danas stanovnici ovih sela odvojeni međudržavnom graniciom od svoje opštine Bačka Palanka.

Daleko bilo da se napravi jedan most kod Backe Palanke i spoje sela sa svojom opstinom da ne idu deca svaki dan u skolu preko Hrvatske... Umesto tog moze jos koji most u i oko Beograda..

dragan

pre 7 godina

To je zato što je Google kancelarija u Zagrebu, a nema je u Beogradu... Tu radi jedino priča da se blokira Google Maps za područje Srbije na par dana, pa bi razgovarali...

objektivan

pre 7 godina

Igrom slučaja, upućen sam u ovo. Hrvatska traži ono što im pripada, jer su naši iz Srbije olako ostavljali ovo pitanje otvoreno. Katastar je unet 1945 godine po starim kartama i otada nije menjan. Stvar je u tome što je Dunav vremenom menjao svoj tok. Naši su imali 45 godina da te promene unesu u katastar, nisu to uradili tada,a sada tu lenjost i naš sistem lako ćemo, hrvati koriste,i nažalost su ovde u pravu. Po pravilu, granica ide sredinom toka reke, ali i ne mora da znači. Ima bezbroj primera.

Јабучило

pre 7 godina

Bas me briga i za Kosovo i za granice. Zbog tih "granica" smo tu gde jesmo. Pokusavam da dobijem radnu dozvalu u Svedskoj, a kao vlasnik cenjenog srpskog pasosa moram proci proceduru koja traje dve godine. Bugari, Rumuni pa i Hrvati kao drzavljani EU imaju pravo na rad u Svedskoj "odma". Ne zanimaju me vase granice ni najmanje! Interesuje me smo goli zivot, jer imam samo jedna jedini!
(Vlasnik Srpskog pasosa, 11. jun 2017 16:00)

Биће да Швеђане границе занимају. Могао си да узмеш бугарско или хрватско држављанство пре него што су ушли у ЕУ, па да будеш Хрват или Бугарин и да немаш проблема са уласком у Шведску.

Boba

pre 7 godina

Govorio je Tudjman: borba za svaki pedalj. I bi u pravu. Ja koji sam Srbin iz NS necu ni da vidim Hrvata na nekoj obali ade koja je bliza mojoj Srbiji. Zna se polovinom reke

c i t i z e n

pre 7 godina

Знате шта? Није ме брига. Моја држава је Југославија и није ме брига где је граница између кобајаги независне "Хрватске" и "Србије". Имам страни пасош којим прелазим вештачке границе између тих "држава" као да не постоје и у свакој од шест република се осећам као код куће. Ако вам је лепо да се свађате, само наставите. Мене то не погађа.

hm

pre 7 godina

Ne znam zasto dizete frku. Na Google maps su godinama delovi apatinske opstine prikazani kao da su u Hrvatskoj, i to su granice koje su vazile i u SFRJ. Mnogi Apatinci su za vreme Jugoslavije placali porez za svoje posede (njive, vikendice) Belom Manastiru iako su se ti posedi nalazili 'sa ove strane Dunava'. Radi se o tome da je Dunav promenio tok pa su delovi Hrvatske sa nase strane, ali i deo nase teritorije se nalazi sa hrvatske strane. Dunav je bio prema nama dosta darezljiviji i taj odnos je, koliko znam, oko 85-15%. Ovaj problem sa granicama postoji i bice veliki kamen spoticanja u odnosima SRB i HR. U stvari, politicari ce ga izvlaciti iz fioke po potrebi, vise hrvatski, sto zbog gorepoomenutog odnosa, sto zbog toga sto su u mogucnosti da nam zagorcavaju zivot na svakom koraku.

dzoni

pre 7 godina

Google mape i navigacije su vrhunski tacne...proslog leta me google navigacija u okolini zlatibora odveli pravo coveku u dvoriste ..izasli ljudi iz kuce da vide sta se desava..a ukucali smo da idemo do gradica koji 30 km odatle ..pa jednom u CG po onim planinama oko zabljaka nas odveo na neki put koji nije ni za volove ,neasfaltiran planinski put a sa strane provalije a mi porodica u reanult senicu.

TEDDYZG

pre 7 godina

Baš me briga za šarengradsku adu.
Hoćemo Zemun natrag u krilo matične dežave. Granica je na Savi gdje prelazi željeznički most i dan danas iz Novog Beograda. Proučite na netu granice Austougarske pa ćete vidjeti da ne govorim gluposti. Suverenitet Srbije nad Kosovom ne postoji već 40 godina. Tek toliko.

Bezdan

pre 7 godina

Google pokazuje ispravno.
Pokazuje isto kao i katastar.
Pitajte stanovnike koji žive na tom teritoriju šta piše u njihovim papirima i čijea dokumenta imaju, čije državljanstvo, u čijem katastru se vode njihove parcele.

Митар пфк

pre 7 godina

Нису им ни амбиције много другачије од аустроугара..Исто зло , различито паковање..

RADIVOJE

pre 7 godina

Googlemaps (Srbija (sa Kosovom),Hrvatska,Crna Gora,Bosna i Hercegovina,Makedonija ,Albanija ima Copyright Grajs doo Doboj.
Nazalost Dodo je sve ucinio da ta firma propadne. "TeleAtlasTomTom" (zaduzen za mape Google)je otkupio prava od Grajs doo.
Druge mape koje se u Srbiji rade su amaterske ,nisu GDB format pa ce se ubrzo same "pojesti"
Da su rodoljubi iz R.Srpske i Srbije postovali intelektualnu svojinu sada bi "Grajs doo-Doboj" jednostavno ispravio-Copyright na svojim mapama.

gkod

pre 7 godina

Ništa njima nije dao Google, to je trenutno važeća granica. Ko nije zadovoljan neka traži arbitražu, ako smatra da je u pravu, a ne ovako, Google dao.

Бојана

pre 7 godina

На приказаној мапи је много већи проблем приказивање лажне „државе косово".

DrIfter

pre 7 godina

A da Nestin i Susek postanu deo opstine Beocin gde geografski i pripadaju ne bi se maltretirala deca da prelaze 3 granicna prelaza....ali ko sisa decu bitno je da se odrzava tenzija sa Hrvatskom.

John

pre 7 godina

Međunarodno pravo nigdje ne nalaže da granica mora ići sredinom rijeke.
(12, 11. jun 2017 15:34)

Ma šta mi reče...
1. Doktrina talvega (ili princip talvega)
2. Slučaj pred Međunarodnim sudom pravde - Bocvana v. Namibija

Austrougarska

pre 7 godina

Hrvatske teritorije s lijeve strane Dunava su 10x veće nego srpske sa desne strane Dunava. Naravno da Hrvatska ne će pokloniti svoj teritorij Srbiji niti mijenjati 10x veći teritorija za 10x manji.

Realan

pre 7 godina

Čekajte ljudi, Google je pravno-formalno u pravu! Tekst je jednostran i uopšte ne navodi istorijske činjenice i kako je do ovakve granice uopšte došlo. Ta granica ide po sredini starog toka Dunava, odnosno toka kojim je Dunav tekao za vreme Austrougarske. SFRJ je PRIHVATILA te granice (dakle nije kriva Hrvatska već mi Srbi koji smo sami pristali na to 1945.), a izveštajem Badinterove komisije mađurepubličke granice SFRJ su NEPROMENLJIVE. Dakle, te granice su čvrsto pravno utemeljene i Srbija bi izgubila spor. Sa druge strane, stvarno jeste nelogično da granica na više od 10 mesta preseca Dunav, tu ne bi mogao ni jedan policijski niti bilo koji drugi čamac da plovi a da na svakih par kilometara ne uđe u stranu državu! Definitivno bi takva granica bila apsolutno neprihvatljiva jer bi pravila mnoštvo problema i stanovništvuu i plovilima, imajući u vidu da je Dunav međunarodni plovni put. Takođe bi postala švercerski raj. Rešenje bi moglo biti u razmeni teritorija (granica da ide sredinom Dunava a Srbija da ustupi deo Srema oko Iloka Hrvatskoj u razmeri 1:1).

MisliŠA

pre 7 godina

Čekaj, Hrvati traže granice iz vremena Austrougarske? Da li su svesni sitne činjenice o statusu hrvatske državnosti iz tog perioda, tj. nepostojanja iste?
Kome će onda Dalmacija?
Ma šta Austrougarska, predlažem sporazum Cvetković-Maček kao kamen temeljac, sveti gral mape hrvatskih teritorija - ili do Gardoša, il' ništa! Baranju im dajemo pride, a za Istru nek' vide s Talijanima.

blue

pre 7 godina

klasika, neko je vrlo iskusno izlobirao u korist hr. Pitaj boga kome ce zaista pripasti teritorija srbije i hrvatske za koju deceniju. Arapi su stigli vec do bosne i grabe sve sto im padne u ruke. Bice balkan New Arabia. Zivi bili pa videli.

hipokrat

pre 7 godina

Pojam granica je izuzetno zastareo. Granice su vestacka tvorevina, a njihova istorija obuhvata mozda 2% perioda u kojem homo sapiens postoji. Jedino za sta su jos dobre je da posluze radi kreiranja konflikta u nedostatku pametnijih stvari koje bi bilo mnogo korisinije za covecanstvo. Te linije na mapama, gde god da su, samo prave stetu.

Stara kuka

pre 7 godina

Pa ako se vrate granice stare Austrougaraske onda su Hrvati u problemu.Onda nece ni imati državu.Srbije ce bar biti,pa kakava takva da je.Medjutim,nista od toga svega.Nego,mi smo za dobrosusednske odnose,zar ne?

Neki tamo

pre 7 godina

Bez ljutnje, ali tumacenje granica nam je ponovo suludo.


Zamilite situaciju da je suprotno, skrene Dunav duboko u nase i onda ispada da to treba da pripadne Hrvatskoj?

Ili hocete da se kockate, pa kako ispadne koje godine.

A zamislite da neko prokopa kanal, gde onda prolazi granica?

Dajte jednom da smilimo zaista logicno resenje.

e

pre 7 godina

zabranite koristenje gugla u srbiji, to je najbolje resenje i jos koji ratnohuskacki clanak u novinama. To bas pomaze da prevazidjemo krizu u kojoj smo.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

У Аустроугарској су Барања, Банат, Бачка и Срем били Српско Војводство које се граничило са Славонијом, а не Хрватском, и границе су биле Дунав, Сава, Драва.

Крајина и Босна су биле Српске!

А на другој страни тј. јужно од Саве и Дунава је постојала прво Кнежевина, па онда Краљевина Србија која је имала аутономију у отоманском царству, и њу су градили: централна Србија, делови Косова, и стара Србија (Македонија)...А Црна Гора је била посебна област.
...
А оно око чека се данас АП Војводина и Хрватска свађају је средина Дунава, Горње Подунавље и Либерланд.

Mapu čitaj, a seljaka pitaj

pre 7 godina

Gugl mape obiluju raznim neprecoznostima i greškama. Ako, na primer upišemo polazište iz Niša, a cilj u Prištini, Gugl mapa pokazaće zaobilaznu putanju od 304 km, preko Leskovca, Vranja, Kumanova, Skoplja, Đeneral Jankovića i Uroševca. A ako upotrebite neki drugi planer puta, npr. Via Michelin, za istu zadatu odrednicu dobićete najkraću putanju od 128 km, preko Prokuplja, Kuršumlije i Podujeva.

Marin

pre 7 godina

Eto još jedan razlog da se dobro pobijemo za negdje 100 godina. I da dođu na vlast razni manipulatori koji će se boriti za svoja prava a u biti će moliti Boga da se nikada ne rješi tako da mogu dalje manipulirati. Nema veze što ovaj tekst traba dva puta pročitati da se vidi jesam li Srbin ili Hrvat bitno je da se mi ubijamo. Pozdrav za pametne

Sveštenik iz Splita

pre 7 godina

Najbolje lipi moji da mi ponovo budemo jedna drzava, pa se o ovome nece pricat. Jasno, ne unitarna, vec da se zna ' sta je cije ' - ali u formi konfederacije. Za sada je to fikcija, ali za 40 ili 50 godina je ostvarivo.

Peki

pre 7 godina

Sigurno postoji iz tih ranijih mapa neka teritorija koja je pripadala Srbiji, lepo Srbija trazi svoje teritorije koje su na teritoriji sadasnje Hrvatske i onda lepo ih tuzimo, oni tuzili nas, mi njih i na kraju ce se svesti na to da ostane onako kako je sad.
Gotovo i resen problem.

Samosvesna gradjanka

pre 7 godina

A možda oni iz ,,Gugla'' već znaju nešto što ćemo mi tek da saznamo? (Ne mislim samo na našu lenjost i/li na našu neažurnost.)

talent

pre 7 godina

Najrelalnije je da granica ide sredinom Dunava, a da se RH kompenzira s jedni džepom preko Dunava ili na račun proširenja Iloka za tih nekih 8000 hektara.

Samo transparentno

pre 7 godina

Моја држава је Југославија и није ме брига где је граница између кобајаги независне "Хрватске" и "Србије". Имам страни пасош којим прелазим вештачке границе између тих "држава" као да не постоје и у свакој од шест република се осећам као код куће.
(c i t i z e n)

Sledeci put kad se nadjes u "Hrvatskoj", lepo im ponovi sta mislis o svemu ovome, pa ces da vidis kako ces da "se osecas kao kod kuce". Nema potrebe da se krijes iza tastature.

Zadrigo

pre 7 godina

Nikakav problem, ako su te granice iz vremena Austrougarske kriterijum, dati im par tih močvara sa naše strane reke koje traže i uzeti Baranju.

Gundulić

pre 7 godina

"Citizen" slobodno se ti kreći Unijom, to je tvoje pravo, ali na granici sa Republikom Srbijom moraš pokazati pasoš. Nismo na sreću deo tvog globalnig sela.

banacanin

pre 7 godina

SA hrvatskom nemamo spor oko granica pozivaju se na austrougarske katastarske mape pa nek se vrate pod madjare i austrijance pa nek onda nesto traze ovako nema nista

kmeco

pre 7 godina

po austro-ugarskim kartama hrvatska je bila do Zemuna, dok je citava vojvodina bila mađarska(ugarska), vojvodina do 100 godina nazad nikad nije bila dio srbije nit su tamo srbi zivili, granica bg pašaluka i AO je bila po savi

1974.

pre 7 godina

@Peki
Ne možeš da tužiš Hrvatsku kad Hrvatska ne svojata srepske teritorije koje se nalaze sa desne strane Dunava, Hrvatska ih vodi kao srpski teritorij, jer su i prije bile u srpskom katastru. Za šta ćeš onda da tužiš?

@Misliša
Nemoj da brineš za Hrvatsku državnost. Hrvatska državnost traje u kontinuitetu od hrvatskih kneževina, kraljevina, personalne unije sa Ugarima, AustroUgarske, Države SHS, Kraljevine SHS, kraljevine Jugoslavije, Banovine, NDH, SR Hrvatske do današnje RH.

realista

pre 7 godina

u austro ugarskoj to je bila granica izmedju backe i srema.kako je to mogla biti granica izmedju srbije i austrije nije mi jasno nikako.inace ja sam odrastao i naucio da plivam na toj saregradskoj adi predivno mesto koje je unistio rat

igor manic

pre 7 meseci

hrvatska je drzava oformljena od fasista italijana i nemaca i austrougara to je teritorija srba po svim istoriskim zapisima i samo glupi srbi to nemogu da shvate

Vlasnik Srpskog pasosa

pre 7 godina

Bas me briga i za Kosovo i za granice. Zbog tih "granica" smo tu gde jesmo. Pokusavam da dobijem radnu dozvalu u Svedskoj, a kao vlasnik cenjenog srpskog pasosa moram proci proceduru koja traje dve godine. Bugari, Rumuni pa i Hrvati kao drzavljani EU imaju pravo na rad u Svedskoj "odma". Ne zanimaju me vase granice ni najmanje! Interesuje me smo goli zivot, jer imam samo jedna jedini!

TEDDYZG

pre 7 godina

Baš me briga za šarengradsku adu.
Hoćemo Zemun natrag u krilo matične dežave. Granica je na Savi gdje prelazi željeznički most i dan danas iz Novog Beograda. Proučite na netu granice Austougarske pa ćete vidjeti da ne govorim gluposti. Suverenitet Srbije nad Kosovom ne postoji već 40 godina. Tek toliko.

c i t i z e n

pre 7 godina

Знате шта? Није ме брига. Моја држава је Југославија и није ме брига где је граница између кобајаги независне "Хрватске" и "Србије". Имам страни пасош којим прелазим вештачке границе између тих "држава" као да не постоје и у свакој од шест република се осећам као код куће. Ако вам је лепо да се свађате, само наставите. Мене то не погађа.

objektivan

pre 7 godina

Igrom slučaja, upućen sam u ovo. Hrvatska traži ono što im pripada, jer su naši iz Srbije olako ostavljali ovo pitanje otvoreno. Katastar je unet 1945 godine po starim kartama i otada nije menjan. Stvar je u tome što je Dunav vremenom menjao svoj tok. Naši su imali 45 godina da te promene unesu u katastar, nisu to uradili tada,a sada tu lenjost i naš sistem lako ćemo, hrvati koriste,i nažalost su ovde u pravu. Po pravilu, granica ide sredinom toka reke, ali i ne mora da znači. Ima bezbroj primera.

dragan

pre 7 godina

To je zato što je Google kancelarija u Zagrebu, a nema je u Beogradu... Tu radi jedino priča da se blokira Google Maps za područje Srbije na par dana, pa bi razgovarali...

Boba

pre 7 godina

Govorio je Tudjman: borba za svaki pedalj. I bi u pravu. Ja koji sam Srbin iz NS necu ni da vidim Hrvata na nekoj obali ade koja je bliza mojoj Srbiji. Zna se polovinom reke

gkod

pre 7 godina

Ništa njima nije dao Google, to je trenutno važeća granica. Ko nije zadovoljan neka traži arbitražu, ako smatra da je u pravu, a ne ovako, Google dao.

Sveštenik iz Splita

pre 7 godina

Najbolje lipi moji da mi ponovo budemo jedna drzava, pa se o ovome nece pricat. Jasno, ne unitarna, vec da se zna ' sta je cije ' - ali u formi konfederacije. Za sada je to fikcija, ali za 40 ili 50 godina je ostvarivo.

MisliŠA

pre 7 godina

Čekaj, Hrvati traže granice iz vremena Austrougarske? Da li su svesni sitne činjenice o statusu hrvatske državnosti iz tog perioda, tj. nepostojanja iste?
Kome će onda Dalmacija?
Ma šta Austrougarska, predlažem sporazum Cvetković-Maček kao kamen temeljac, sveti gral mape hrvatskih teritorija - ili do Gardoša, il' ništa! Baranju im dajemo pride, a za Istru nek' vide s Talijanima.

Јабучило

pre 7 godina

Bas me briga i za Kosovo i za granice. Zbog tih "granica" smo tu gde jesmo. Pokusavam da dobijem radnu dozvalu u Svedskoj, a kao vlasnik cenjenog srpskog pasosa moram proci proceduru koja traje dve godine. Bugari, Rumuni pa i Hrvati kao drzavljani EU imaju pravo na rad u Svedskoj "odma". Ne zanimaju me vase granice ni najmanje! Interesuje me smo goli zivot, jer imam samo jedna jedini!
(Vlasnik Srpskog pasosa, 11. jun 2017 16:00)

Биће да Швеђане границе занимају. Могао си да узмеш бугарско или хрватско држављанство пре него што су ушли у ЕУ, па да будеш Хрват или Бугарин и да немаш проблема са уласком у Шведску.

Митар пфк

pre 7 godina

Нису им ни амбиције много другачије од аустроугара..Исто зло , различито паковање..

Peki

pre 7 godina

Sigurno postoji iz tih ranijih mapa neka teritorija koja je pripadala Srbiji, lepo Srbija trazi svoje teritorije koje su na teritoriji sadasnje Hrvatske i onda lepo ih tuzimo, oni tuzili nas, mi njih i na kraju ce se svesti na to da ostane onako kako je sad.
Gotovo i resen problem.

iVar

pre 7 godina

razgraničenjem iz 1945. godine prisvojili teritoriju Baranje i deo opštine Ilok uz Dunav, prema selima Neštin i Susek. Tako su danas stanovnici ovih sela odvojeni međudržavnom graniciom od svoje opštine Bačka Palanka.

Daleko bilo da se napravi jedan most kod Backe Palanke i spoje sela sa svojom opstinom da ne idu deca svaki dan u skolu preko Hrvatske... Umesto tog moze jos koji most u i oko Beograda..

hipokrat

pre 7 godina

Pojam granica je izuzetno zastareo. Granice su vestacka tvorevina, a njihova istorija obuhvata mozda 2% perioda u kojem homo sapiens postoji. Jedino za sta su jos dobre je da posluze radi kreiranja konflikta u nedostatku pametnijih stvari koje bi bilo mnogo korisinije za covecanstvo. Te linije na mapama, gde god da su, samo prave stetu.

Bezdan

pre 7 godina

Google pokazuje ispravno.
Pokazuje isto kao i katastar.
Pitajte stanovnike koji žive na tom teritoriju šta piše u njihovim papirima i čijea dokumenta imaju, čije državljanstvo, u čijem katastru se vode njihove parcele.

dzoni

pre 7 godina

Google mape i navigacije su vrhunski tacne...proslog leta me google navigacija u okolini zlatibora odveli pravo coveku u dvoriste ..izasli ljudi iz kuce da vide sta se desava..a ukucali smo da idemo do gradica koji 30 km odatle ..pa jednom u CG po onim planinama oko zabljaka nas odveo na neki put koji nije ni za volove ,neasfaltiran planinski put a sa strane provalije a mi porodica u reanult senicu.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

У Аустроугарској су Барања, Банат, Бачка и Срем били Српско Војводство које се граничило са Славонијом, а не Хрватском, и границе су биле Дунав, Сава, Драва.

Крајина и Босна су биле Српске!

А на другој страни тј. јужно од Саве и Дунава је постојала прво Кнежевина, па онда Краљевина Србија која је имала аутономију у отоманском царству, и њу су градили: централна Србија, делови Косова, и стара Србија (Македонија)...А Црна Гора је била посебна област.
...
А оно око чека се данас АП Војводина и Хрватска свађају је средина Дунава, Горње Подунавље и Либерланд.

Austrougarska

pre 7 godina

Hrvatske teritorije s lijeve strane Dunava su 10x veće nego srpske sa desne strane Dunava. Naravno da Hrvatska ne će pokloniti svoj teritorij Srbiji niti mijenjati 10x veći teritorija za 10x manji.

talent

pre 7 godina

Najrelalnije je da granica ide sredinom Dunava, a da se RH kompenzira s jedni džepom preko Dunava ili na račun proširenja Iloka za tih nekih 8000 hektara.

Stara kuka

pre 7 godina

Pa ako se vrate granice stare Austrougaraske onda su Hrvati u problemu.Onda nece ni imati državu.Srbije ce bar biti,pa kakava takva da je.Medjutim,nista od toga svega.Nego,mi smo za dobrosusednske odnose,zar ne?

Realan

pre 7 godina

Čekajte ljudi, Google je pravno-formalno u pravu! Tekst je jednostran i uopšte ne navodi istorijske činjenice i kako je do ovakve granice uopšte došlo. Ta granica ide po sredini starog toka Dunava, odnosno toka kojim je Dunav tekao za vreme Austrougarske. SFRJ je PRIHVATILA te granice (dakle nije kriva Hrvatska već mi Srbi koji smo sami pristali na to 1945.), a izveštajem Badinterove komisije mađurepubličke granice SFRJ su NEPROMENLJIVE. Dakle, te granice su čvrsto pravno utemeljene i Srbija bi izgubila spor. Sa druge strane, stvarno jeste nelogično da granica na više od 10 mesta preseca Dunav, tu ne bi mogao ni jedan policijski niti bilo koji drugi čamac da plovi a da na svakih par kilometara ne uđe u stranu državu! Definitivno bi takva granica bila apsolutno neprihvatljiva jer bi pravila mnoštvo problema i stanovništvuu i plovilima, imajući u vidu da je Dunav međunarodni plovni put. Takođe bi postala švercerski raj. Rešenje bi moglo biti u razmeni teritorija (granica da ide sredinom Dunava a Srbija da ustupi deo Srema oko Iloka Hrvatskoj u razmeri 1:1).

Neki tamo

pre 7 godina

Bez ljutnje, ali tumacenje granica nam je ponovo suludo.


Zamilite situaciju da je suprotno, skrene Dunav duboko u nase i onda ispada da to treba da pripadne Hrvatskoj?

Ili hocete da se kockate, pa kako ispadne koje godine.

A zamislite da neko prokopa kanal, gde onda prolazi granica?

Dajte jednom da smilimo zaista logicno resenje.

e

pre 7 godina

zabranite koristenje gugla u srbiji, to je najbolje resenje i jos koji ratnohuskacki clanak u novinama. To bas pomaze da prevazidjemo krizu u kojoj smo.

blue

pre 7 godina

klasika, neko je vrlo iskusno izlobirao u korist hr. Pitaj boga kome ce zaista pripasti teritorija srbije i hrvatske za koju deceniju. Arapi su stigli vec do bosne i grabe sve sto im padne u ruke. Bice balkan New Arabia. Zivi bili pa videli.

1974.

pre 7 godina

@Peki
Ne možeš da tužiš Hrvatsku kad Hrvatska ne svojata srepske teritorije koje se nalaze sa desne strane Dunava, Hrvatska ih vodi kao srpski teritorij, jer su i prije bile u srpskom katastru. Za šta ćeš onda da tužiš?

@Misliša
Nemoj da brineš za Hrvatsku državnost. Hrvatska državnost traje u kontinuitetu od hrvatskih kneževina, kraljevina, personalne unije sa Ugarima, AustroUgarske, Države SHS, Kraljevine SHS, kraljevine Jugoslavije, Banovine, NDH, SR Hrvatske do današnje RH.

Бојана

pre 7 godina

На приказаној мапи је много већи проблем приказивање лажне „државе косово".

John

pre 7 godina

Međunarodno pravo nigdje ne nalaže da granica mora ići sredinom rijeke.
(12, 11. jun 2017 15:34)

Ma šta mi reče...
1. Doktrina talvega (ili princip talvega)
2. Slučaj pred Međunarodnim sudom pravde - Bocvana v. Namibija

Samosvesna gradjanka

pre 7 godina

A možda oni iz ,,Gugla'' već znaju nešto što ćemo mi tek da saznamo? (Ne mislim samo na našu lenjost i/li na našu neažurnost.)

RADIVOJE

pre 7 godina

Googlemaps (Srbija (sa Kosovom),Hrvatska,Crna Gora,Bosna i Hercegovina,Makedonija ,Albanija ima Copyright Grajs doo Doboj.
Nazalost Dodo je sve ucinio da ta firma propadne. "TeleAtlasTomTom" (zaduzen za mape Google)je otkupio prava od Grajs doo.
Druge mape koje se u Srbiji rade su amaterske ,nisu GDB format pa ce se ubrzo same "pojesti"
Da su rodoljubi iz R.Srpske i Srbije postovali intelektualnu svojinu sada bi "Grajs doo-Doboj" jednostavno ispravio-Copyright na svojim mapama.

Marin

pre 7 godina

Eto još jedan razlog da se dobro pobijemo za negdje 100 godina. I da dođu na vlast razni manipulatori koji će se boriti za svoja prava a u biti će moliti Boga da se nikada ne rješi tako da mogu dalje manipulirati. Nema veze što ovaj tekst traba dva puta pročitati da se vidi jesam li Srbin ili Hrvat bitno je da se mi ubijamo. Pozdrav za pametne

Mapu čitaj, a seljaka pitaj

pre 7 godina

Gugl mape obiluju raznim neprecoznostima i greškama. Ako, na primer upišemo polazište iz Niša, a cilj u Prištini, Gugl mapa pokazaće zaobilaznu putanju od 304 km, preko Leskovca, Vranja, Kumanova, Skoplja, Đeneral Jankovića i Uroševca. A ako upotrebite neki drugi planer puta, npr. Via Michelin, za istu zadatu odrednicu dobićete najkraću putanju od 128 km, preko Prokuplja, Kuršumlije i Podujeva.

hm

pre 7 godina

Ne znam zasto dizete frku. Na Google maps su godinama delovi apatinske opstine prikazani kao da su u Hrvatskoj, i to su granice koje su vazile i u SFRJ. Mnogi Apatinci su za vreme Jugoslavije placali porez za svoje posede (njive, vikendice) Belom Manastiru iako su se ti posedi nalazili 'sa ove strane Dunava'. Radi se o tome da je Dunav promenio tok pa su delovi Hrvatske sa nase strane, ali i deo nase teritorije se nalazi sa hrvatske strane. Dunav je bio prema nama dosta darezljiviji i taj odnos je, koliko znam, oko 85-15%. Ovaj problem sa granicama postoji i bice veliki kamen spoticanja u odnosima SRB i HR. U stvari, politicari ce ga izvlaciti iz fioke po potrebi, vise hrvatski, sto zbog gorepoomenutog odnosa, sto zbog toga sto su u mogucnosti da nam zagorcavaju zivot na svakom koraku.

kmeco

pre 7 godina

po austro-ugarskim kartama hrvatska je bila do Zemuna, dok je citava vojvodina bila mađarska(ugarska), vojvodina do 100 godina nazad nikad nije bila dio srbije nit su tamo srbi zivili, granica bg pašaluka i AO je bila po savi

DrIfter

pre 7 godina

A da Nestin i Susek postanu deo opstine Beocin gde geografski i pripadaju ne bi se maltretirala deca da prelaze 3 granicna prelaza....ali ko sisa decu bitno je da se odrzava tenzija sa Hrvatskom.

Samo transparentno

pre 7 godina

Моја држава је Југославија и није ме брига где је граница између кобајаги независне "Хрватске" и "Србије". Имам страни пасош којим прелазим вештачке границе између тих "држава" као да не постоје и у свакој од шест република се осећам као код куће.
(c i t i z e n)

Sledeci put kad se nadjes u "Hrvatskoj", lepo im ponovi sta mislis o svemu ovome, pa ces da vidis kako ces da "se osecas kao kod kuce". Nema potrebe da se krijes iza tastature.

Gundulić

pre 7 godina

"Citizen" slobodno se ti kreći Unijom, to je tvoje pravo, ali na granici sa Republikom Srbijom moraš pokazati pasoš. Nismo na sreću deo tvog globalnig sela.

banacanin

pre 7 godina

SA hrvatskom nemamo spor oko granica pozivaju se na austrougarske katastarske mape pa nek se vrate pod madjare i austrijance pa nek onda nesto traze ovako nema nista

realista

pre 7 godina

u austro ugarskoj to je bila granica izmedju backe i srema.kako je to mogla biti granica izmedju srbije i austrije nije mi jasno nikako.inace ja sam odrastao i naucio da plivam na toj saregradskoj adi predivno mesto koje je unistio rat

Zadrigo

pre 7 godina

Nikakav problem, ako su te granice iz vremena Austrougarske kriterijum, dati im par tih močvara sa naše strane reke koje traže i uzeti Baranju.

igor manic

pre 7 meseci

hrvatska je drzava oformljena od fasista italijana i nemaca i austrougara to je teritorija srba po svim istoriskim zapisima i samo glupi srbi to nemogu da shvate