Petak, 15.04.2016.

19:26

Sve što niste znali o Kuli Beograd/FOTO

Izgradnja Kule Beograd, najvišeg hotela i stambene zgrade u "Beogradu na vodi" i Srbiji, počela je danas <a href="http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2016&mm=04&dd=15&nav_id=1120238" class="text-link" target= "_blank">polaganjem kamena temeljca.</a>

Izvor: B92

Sve što niste znali o Kuli Beograd/FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

Opika

pre 8 godina

Oni koji hejtuju silazak Beograda na reke, samo da bi pokušali da dobiju koji poliitčki poen će odgovarati svojim pokolenjima i pred sudom istorije, jer su u trenuicima kad je pomoć potrebna uemsto da pomognu stavljali klipove u točkove.

nebustremljeća nakarada

pre 8 godina

Tako to biva kada ne postoji (međunarodni) arhitektonski konkurs, kada to projektuju nekakvi (nametnuti) anonimusi. Možete li zamisliti tako ružnu kulu koja bi nosila potpis, primjerice, jednog Fostera, Piana, Nouvella...?

Klis

pre 8 godina

Smeta mi sto su skratili kulu 60m a i dalje je nazivaju najvisljom na Balkanu. Zgrada Dnevnog avaza u Sarajevu je 176m i vislja je. Isto rade i sa trznim centrom. Imace 200.000 m2 sa sve parkingom, a i za njega kazu da je najveci. A trzni centar u Zagrebu je veci.
Zarad izborne propagande se laze narod. Sramota. Gde je granica?

@ (Marko

Zagreb nemoj trpati u ovu priču. A ako misliš na trgovački centar West gate u austrijskom vlasništvu-to se nije nikada niti gradilo s ciljem da bude "najveći u regionu", jer bi to bila antireklama, već s ciljem da postoji takav centar uz auto put i na usluzi brojnim turistima koji dolaze.

Srećom, u Hrvatskoj se i Zagrebu i dalje gradi u tišini, bez ikakvih pompa, jer oni koji grade su privatni investitori, a ne država.

Trenutno se npr. u Splitu gradi West gate poslovni centar od dva poslovna nebodera, vrlo lijepe arhitekture, međutim nitko nikada nije napisao da će to biti nešto najveće, najbolje i sl.

Koga zanima arhitektura ide na arhitektonski forum skyscrapercity, a neshvatljivo bi mi bilo da se neki član Vlade pojavljuje na otvaranju ili gradnji nebodera. A Beograd neka se natječe s ostalim balkanskim gradovima (čitaj: Sarajevo, Skopje, Podgorica, Priština, Tirana) tko ima veću "kulu", umjesto čiji je narod sve siromašniji i bijedniji.

botkica botic

pre 8 godina

Pa sta ako se neznaju svi detalji. pocela je gradnja izdata je gradjevinska dozvola jer nasi organi rade brze i efikasnije od projektanata.
Bitno je da se radi a nije vazno sta. Posekli smo onaj hrast jer zidamo brze od projekta....
Pa staako je prekrsen zakon bice legalizovano!!!
Samo napred u visinuu svetloi buduce narod zna za koga glasa

dzoni

pre 8 godina

Srednje zalosno,
Kazes komunistickom..pa sve zgrade u Srbiji vise od 10 spratova a ima ih preko 1000 su izgradjene 1950-1990 tj za vreme komunizma..a zemlja sa najvecim brojem oblakodera je komunisticka tj Kina.
Od 10 najvisih oblakodera u evropi ..8 je u Moskvi ili 14 od 20 najvecih u evropi..a taj grad je bio prestonica komunizma..

Voodoo

pre 8 godina

Mislim da nekako od silne politike i price da je taj Bgd na vodi istina ili laz niko vise ne obraca paznju na zapravo glavnu stvar. Ako se i izgradi koja je ekonomska opravdanost i racunica tu. Skoro sam citao da luks hoteli po Beogradu imaju puno problema i razmisljaju o zatvaranju, a ovde se planira dodavanje novog. Novi Beograd je prepun praznih parcela za vece poslovne prostore i niko nema interes da ih kupi i gradi, zasto se onda smatra da ce ovde nagrnuti firme. Trzni centri i bez ovoga nicu svuda po gradu, nijedan nas privatnik koji je u biznisu trznih centara ne planira da otvara nesto ovde. Licno mislim da je ovo velika greska, ideja da se ovde uradi nesto je dobro, ali ove silne zgrade, trzni centar, hotel, poslovni i stambeni prostor je po meni greska, mnogo bolje bi ceo Beograd prosao kada bi uz obalu tu odradili nesto tipa Nju Jorskog central parka, jedan ogroman lep park sa biciklistickim stazama, vestackim jezerom, setalistem uz dunav i drugim sadrzijami, a oko njega po neka zgrada ali nista ovog megalomanskog tipa, izgradnja bi bila mnogo jeftinija, dobili bi lepu turisticku atrakciju i Beograd bi definitivno bio lepsi sa takvom oazom od asvalta i saobracaja u samom srcu grada. Takav jedan park otvara bezbroj mogucnosti, od iznajmljivanja kajaka i camaca na obali, drugih sporskih sadrzaja, mozda poneka letnja pozornica za letnje sadrzaje, kulturni ili muzejski objekat unutar parka i itd.

Bane

pre 8 godina

Upropastice moj Beograd sa ovakvom skalamerijom. Idite u Bec, Budimpestu, Varsavu, Prag i sl. pa vidire kako se ureduje staro jezgo grada.

Milutin

pre 8 godina

Moram da primetim da je to mala garaza za toliku zgradu. U Dubaiju, kada naprave zgradu od 40 spratova, pored naprave jos jednu od 6 za parking plus parking mesta u okolini. Poredjenja radi, pogledajte samo Usce i Delta siti, tesni su sa istim toliki garazama, sta ce ovde tek biti?

Petar

pre 8 godina

Moram da se nasmejem na mnoge od ovih komentara ovde. Jedan kaže da je mana ove kule što eto, svi vidimo, uopšte ne postoji. Haha, pa kula se tek gradi, kako bi mogla sada da postoji. Ali eto, ćovek može svašta da misli.
Ili drugi, kaže nekada su se gradile takve kule ali horizontalno i zvale su se zgrade i koštale su 0 eur/m2. Taj čitalac je samo zaboravio da je to bilo neko drugo, tzv. Titovo vreme i da se to nikada i nigde skoro neće ponoviti, a ovde kod nas verovatno nikada. I da tako nešto ne postoji nigde na svetu pa neće ni ovde. Dakle, sve što se kupuje, moraće da se plati. Ja sam ipak za to, jel sve što je džabe to je sumnjivo. Uvek bilo i biće.

Marko

pre 8 godina

Smeta mi sto su skratili kulu 60m a i dalje je nazivaju najvisljom na Balkanu. Zgrada Dnevnog avaza u Sarajevu je 176m i vislja je. Isto rade i sa trznim centrom. Imace 200.000 m2 sa sve parkingom, a i za njega kazu da je najveci. A trzni centar u Zagrebu je veci.

Zarad izborne propagande se laze narod. Sramota. Gde je granica?

bane

pre 8 godina

@siroliver
u tome je fazon. oblik kule ce se menjati svakog petka i ponedeljka zbog vetra. to ke prvi put u istoriji da se tako nesto pravi

Miki

pre 8 godina

Nigde ne piše kako će rešiti pitanje kanalizacije, vodovoda, struje.... ya ovoliki objekat. Kako će biti rešen problem saobraćaja..... Čardak ni na nebu ni na zemlji

Raybankecrne

pre 8 godina

Nije bitno manje vise nista osim sledeceg. Ako ova kula nema u ova dva podzemna nivoa bar 1500 parking mesta (sto za komercijalne sto za rezidentalne svrhe i posetioce kule) mozete slobodno da je ne pocinjete. Ako su pre 50 godina gradioci NBG napravili gresku nepraveci podzemne garaze (zbog sastava zemljista i zbog cega god) onda ovi sto sad grade nemaju opravdanje. Prosecna porodica pre 40 godina je imala 0.25 automobila,pre 25godina 0.8, sada prosecna porodica ima 1.5 ,da li mislite da ce se broj smanjiti u narednih 25 godina ? Tehnologije postoje,gradite vec,samo neko treba da misli ... Pa kad vec maznjavate procente da ostane nesto svrsishodno.

lapid

pre 8 godina

Razumem da je Vožd zapušio medije i da besomučno predstavlja paralelni svet progresa i maketa. Tako on vidi svoju državu. Ne razumem kako misli da impresionira čak i svoj "narod" van Beograda koji se i jedino informiše preko raznih pinkformera. Ovo "slavljenje Beograda" je krajnje iritantno svakom van Beograda iz prostog razloga što se samo to promoviše i što pojačava viđenje "beogradizacije". Nama u Beogradu je pak užasno, jer em manipulišu em urnišu grad.

milos_

pre 8 godina

Par ogromnih solitera a u okolini sve nisko. Beograd ce da lici na neki od srednjih americkih gradova za koje nikad nijeste culi. Raley u North Carolini ili Peoria u Illinoisu. Odvratno.

Dag Kristi

pre 8 godina

Koliko ce nas,postenih gradjana,koji vec 15. u mesecu razmisljaju kako da "izguraju" kraj meseca,moci da uzivaju u blagodatima ove kule i celog kompleksa Beograda na vodi,osim setnje?Hvala.

1993

pre 8 godina

Na vrhu objekta planiran je vidikovac otvoren za javnost i šta ja kupim stan i ceo dan defiluju kinezi sa aparatima da slikaju ma ajte molim vas

Zena

pre 8 godina

Najsmesnije od svega je to sto vi koji ovo pljujete, u realnom zivotu niste putovali nigde gde zgrade ovog tipa postoje. Zato je zaista suvišno ocekivati da ovo mozete da zamislite, cak i kad vam se nacrta. Nemam veze sa bilo kojom strankom. Meni se ovo zaista svidja. Podseca na nove zgrade zapadnog menhetna. Mislim da Beograd treba da bude moderan grad.

Beba

pre 8 godina

Za mucke oko BG na vodi verovatno se nikad nece saznati (kao ni za most na Adi) ali ono sto se zna je da je neverovatna glupost graditi takve nebodere uz samu ivicu recnog korita.

Slobodan

pre 8 godina

Rok zavrsetka projekta je 30 godina, a ne period trajanja radova. Ne znam koje smesniji, vi sto donosite zakljucke ili ovi sto ne umeju da vam objasne. Cela prva faza ce biti gotova za manje od 3 godine. Starwoodov zavrsava slicne komplekse sa tri puta vecom povrsinom za 3 godine. Proguglajte samo malo I videcete da je ceo Beograd na Vodi smesno mali projekat za svetske standarde I standarde izvodjaca I arhitekata kao sto je navedeni SOM. SOM je uradio novi World trade centar u NYC I Burj Khalifu, ciji je budget zajedno bio preko 3 milijarde dolara. Umesto da vam se ledi krv od srece sto ce i vase dvoriste ulepsavati najbolji strucnjaci danasnjice, vi patite u neverice. Opusteno, bice sve top, top.

PUKO

pre 8 godina

Prva fotogrFija izgleda kule se ne slaže sa skicom. To moja baba reče "deco okrenuše je naopako" ko je tu sad lud. Ili sad moderno inverzno projektovanje. Ne setio sam se: Arapi piši i crtaju naopako od nas. Juhuhuhu juhahaha

Srednje zalosno

pre 8 godina

Zao mi je sto su popustili komunistickom arh lobiju i smanjili za 50 metara, valjda nam je to mentalni pecat,sto da radimo bolje kad moze manje bolje.
Ipak smo mi mali narod sa malim snovima.
Jos vise mi zao sto su popustili nacionalistickom lobiju i odabrali ovu verziju umesto prve futuristicke,iz sf filmova koja bi digla cenu Beogradu(navodno ih podseca na dzamiju)

DOZVOLA

pre 8 godina

Sada je lako proveriti na sajtu ministarstva ima li ava a i ostale zgrade koje se grade na danoj lokaciji dozvolu za gradnju.
Ukoliko nemaju a polaže se kamen temeljac pa saglasno zakonu treba noko da se otpravi negde na duže vreme da ne kopa više.

laik

pre 8 godina

Da zanemarimo sada politiku, meni je zgrada ružna sama po sebi, a posebno kada se uzme u obzir okolina, poješće, tj. pojela bi sav ostali pejzaž.

sir oliver

pre 8 godina

@muntz, u pravu si, posle skidanja fotografija, uvecanja i proucavanja tlocrta, ukapirao sam da je pogled sa jedne strane, a presek sa druge! to opet ne menja moje misljenje da ova zgrada nikad nece biti ovako sagradjena! render sa panoramom nekog ravnicarskog grada, nedostatak osnovnih podataka u projektu, dosadasnje lazi, sve je to izborna prica! pre dve godine je isto ovako bilo za w kulu, gotova krajem 2016, ni temelj nije pocet! zivi bili pa videli!

Soliter

pre 8 godina

Za ovo sto nazivaju "Kula" sa 200 stanova, najvecu u Srbiji i regionu, sto gradi privatnik i to stranac, za koju drzavni zvanicnici polazu kamen temeljac i obilaze gradiliste, hteo bih da primetim sledece:
To se nekada zvalo SOLITER, gradila ih je Drzava od naseg novca. Soliter obicno ima nekoliko spratova manje od Kule, ali ih je napravljeno mnogo na Novom Beogradu i ostalim delovima Grada. Da ne bude monotono, ponekad se soliter gradio horizontalno, pa se to zvalo ZGRADA. Obicno su te gradjevine imale po 300+ stanova, a cena je bila 0 din/m2 - kljuc u ruke.

prosecni komentator

pre 8 godina

Prva slika se razlikuje od skica jer, se posmatra s razlicite strane. Koliko vidim donja i gornja polovina zgrade ce biti pod uglom 90 stepeni, pa ako posmatratr npr sa Kalemegdana bice uzi donji deo, a ako gledate sa Novog Bg bice uzi gornji a siri donji deo. I sam Mali je potvdio da je doslo do izmene plana, te da ce zgrada biti niza, a ocigledno i drugacija od one koju su dosad pokazivali.

lionac

pre 8 godina

Kula će se graditi tri godine, a vrednost ove investicije mogla bi da dosegne blizu 90 miliona evra.

premijer je rekao trideset godina a ne tri godine.
kome da verujem?

Rajko

pre 8 godina

Sad znamo sve detalje. Osim koliko će biti visoka, koliko će imati spratova i da li će biti hotel ovaj ili hotel onaj. I da li ga "dizajniraju" u Čikagu, Pakistanu, ili je već "izdizajniran". Zapravo, malo toga se zna. E sad, sve to što "znamo" moglo bi još nekoliko puta da se promeni dotle, ako se ikad i desi. Boga mi, ozbiljan "projekat" nam je vođa obezbedio.

Millennium

pre 8 godina

Meni je prvo nenormalno u zemlji u kojoj je nezaposlenost ogromna, a primanja očajna pričati o ovakvom projektu ko god da ga radi. Kao da praviš kuću na kuli od karata. A na kraju krajeva, ovo nikada neće ni biti sagrađeno. Šta je ova Vlada od dolaska ispunila od obećanja ili uradila konstruktivno? Oni su prodavci magle, kao putujući trgovci iz 19. veka koji su nudili lek za sve bolesti. Beograd na vodi je samo jedan od njihovih proizvoda.

Dragan

pre 8 godina

Lepo. Ali na renderima nije Beograd , vec neka varosica u ravnici. Iza te kule ce biti uzvisenje , BRDO sa zgradama , Hramom i svim istalim sto se trenutno vidi. Tako da ovo uopste nece ovako izgledati ako se ikada napravi. Preko puta je takodje ruglo staklenih i nedovrsenih zgrada.
Nije mi jasno da sa toliko "miliona" investicija nisu imali para da plate novi render , posto je ovaj sa prethodnog konkursa tamo nekde u Jermeniji ili gde vec.

sir oliver

pre 8 godina

prva slika, gornji deo kule uzi od donjeg! sve ostale slike, donji deo uzi od gornjeg! ima li ta zgrada uopste projekat ili crta ko sta stigne!?

bo

pre 8 godina

ako je polozen kamen temeljac i najavljena izgradnja, moje pitanje je: "koja tacno firma gradi doticne kule?". nigde nisam video da je to navedeno, a navodno je pocela gradnja..

ivan

pre 8 godina

Da bi dobili gradjevinsku dozvolu morate tacno znati spratnost ,visinu.....znaci morate imati projekat koji je napravio neki bilo koji arh.ing. koji se time bavi, e sad u tekstu kaze ima oko 40 spratova i vise od 160 metara sto znaci da oni ustvari nemaju nikakav projekat ...tako da predpostavljam da je svakom normalnom jasno da je sve to marketing velikog maga marketinga premijera zalosne Srbije.

Petar

pre 8 godina

U New Yorku su pre 100 godina, ali stvarno pre 100, gradili nebodere sa 55 spratova. Nije lose, ali kad vec gradimo mogli smo i neki rekord da postavimo, ono bar top 10 po visini u Evropi.

ivan

pre 8 godina

Da bi dobili gradjevinsku dozvolu morate tacno znati spratnost ,visinu.....znaci morate imati projekat koji je napravio neki bilo koji arh.ing. koji se time bavi, e sad u tekstu kaze ima oko 40 spratova i vise od 160 metara sto znaci da oni ustvari nemaju nikakav projekat ...tako da predpostavljam da je svakom normalnom jasno da je sve to marketing velikog maga marketinga premijera zalosne Srbije.

sir oliver

pre 8 godina

prva slika, gornji deo kule uzi od donjeg! sve ostale slike, donji deo uzi od gornjeg! ima li ta zgrada uopste projekat ili crta ko sta stigne!?

bo

pre 8 godina

ako je polozen kamen temeljac i najavljena izgradnja, moje pitanje je: "koja tacno firma gradi doticne kule?". nigde nisam video da je to navedeno, a navodno je pocela gradnja..

Millennium

pre 8 godina

Meni je prvo nenormalno u zemlji u kojoj je nezaposlenost ogromna, a primanja očajna pričati o ovakvom projektu ko god da ga radi. Kao da praviš kuću na kuli od karata. A na kraju krajeva, ovo nikada neće ni biti sagrađeno. Šta je ova Vlada od dolaska ispunila od obećanja ili uradila konstruktivno? Oni su prodavci magle, kao putujući trgovci iz 19. veka koji su nudili lek za sve bolesti. Beograd na vodi je samo jedan od njihovih proizvoda.

Dragan

pre 8 godina

Lepo. Ali na renderima nije Beograd , vec neka varosica u ravnici. Iza te kule ce biti uzvisenje , BRDO sa zgradama , Hramom i svim istalim sto se trenutno vidi. Tako da ovo uopste nece ovako izgledati ako se ikada napravi. Preko puta je takodje ruglo staklenih i nedovrsenih zgrada.
Nije mi jasno da sa toliko "miliona" investicija nisu imali para da plate novi render , posto je ovaj sa prethodnog konkursa tamo nekde u Jermeniji ili gde vec.

Soliter

pre 8 godina

Za ovo sto nazivaju "Kula" sa 200 stanova, najvecu u Srbiji i regionu, sto gradi privatnik i to stranac, za koju drzavni zvanicnici polazu kamen temeljac i obilaze gradiliste, hteo bih da primetim sledece:
To se nekada zvalo SOLITER, gradila ih je Drzava od naseg novca. Soliter obicno ima nekoliko spratova manje od Kule, ali ih je napravljeno mnogo na Novom Beogradu i ostalim delovima Grada. Da ne bude monotono, ponekad se soliter gradio horizontalno, pa se to zvalo ZGRADA. Obicno su te gradjevine imale po 300+ stanova, a cena je bila 0 din/m2 - kljuc u ruke.

Rajko

pre 8 godina

Sad znamo sve detalje. Osim koliko će biti visoka, koliko će imati spratova i da li će biti hotel ovaj ili hotel onaj. I da li ga "dizajniraju" u Čikagu, Pakistanu, ili je već "izdizajniran". Zapravo, malo toga se zna. E sad, sve to što "znamo" moglo bi još nekoliko puta da se promeni dotle, ako se ikad i desi. Boga mi, ozbiljan "projekat" nam je vođa obezbedio.

Petar

pre 8 godina

U New Yorku su pre 100 godina, ali stvarno pre 100, gradili nebodere sa 55 spratova. Nije lose, ali kad vec gradimo mogli smo i neki rekord da postavimo, ono bar top 10 po visini u Evropi.

sir oliver

pre 8 godina

@muntz, u pravu si, posle skidanja fotografija, uvecanja i proucavanja tlocrta, ukapirao sam da je pogled sa jedne strane, a presek sa druge! to opet ne menja moje misljenje da ova zgrada nikad nece biti ovako sagradjena! render sa panoramom nekog ravnicarskog grada, nedostatak osnovnih podataka u projektu, dosadasnje lazi, sve je to izborna prica! pre dve godine je isto ovako bilo za w kulu, gotova krajem 2016, ni temelj nije pocet! zivi bili pa videli!

lionac

pre 8 godina

Kula će se graditi tri godine, a vrednost ove investicije mogla bi da dosegne blizu 90 miliona evra.

premijer je rekao trideset godina a ne tri godine.
kome da verujem?

prosecni komentator

pre 8 godina

Prva slika se razlikuje od skica jer, se posmatra s razlicite strane. Koliko vidim donja i gornja polovina zgrade ce biti pod uglom 90 stepeni, pa ako posmatratr npr sa Kalemegdana bice uzi donji deo, a ako gledate sa Novog Bg bice uzi gornji a siri donji deo. I sam Mali je potvdio da je doslo do izmene plana, te da ce zgrada biti niza, a ocigledno i drugacija od one koju su dosad pokazivali.

Klis

pre 8 godina

Smeta mi sto su skratili kulu 60m a i dalje je nazivaju najvisljom na Balkanu. Zgrada Dnevnog avaza u Sarajevu je 176m i vislja je. Isto rade i sa trznim centrom. Imace 200.000 m2 sa sve parkingom, a i za njega kazu da je najveci. A trzni centar u Zagrebu je veci.
Zarad izborne propagande se laze narod. Sramota. Gde je granica?

@ (Marko

Zagreb nemoj trpati u ovu priču. A ako misliš na trgovački centar West gate u austrijskom vlasništvu-to se nije nikada niti gradilo s ciljem da bude "najveći u regionu", jer bi to bila antireklama, već s ciljem da postoji takav centar uz auto put i na usluzi brojnim turistima koji dolaze.

Srećom, u Hrvatskoj se i Zagrebu i dalje gradi u tišini, bez ikakvih pompa, jer oni koji grade su privatni investitori, a ne država.

Trenutno se npr. u Splitu gradi West gate poslovni centar od dva poslovna nebodera, vrlo lijepe arhitekture, međutim nitko nikada nije napisao da će to biti nešto najveće, najbolje i sl.

Koga zanima arhitektura ide na arhitektonski forum skyscrapercity, a neshvatljivo bi mi bilo da se neki član Vlade pojavljuje na otvaranju ili gradnji nebodera. A Beograd neka se natječe s ostalim balkanskim gradovima (čitaj: Sarajevo, Skopje, Podgorica, Priština, Tirana) tko ima veću "kulu", umjesto čiji je narod sve siromašniji i bijedniji.

Voodoo

pre 8 godina

Mislim da nekako od silne politike i price da je taj Bgd na vodi istina ili laz niko vise ne obraca paznju na zapravo glavnu stvar. Ako se i izgradi koja je ekonomska opravdanost i racunica tu. Skoro sam citao da luks hoteli po Beogradu imaju puno problema i razmisljaju o zatvaranju, a ovde se planira dodavanje novog. Novi Beograd je prepun praznih parcela za vece poslovne prostore i niko nema interes da ih kupi i gradi, zasto se onda smatra da ce ovde nagrnuti firme. Trzni centri i bez ovoga nicu svuda po gradu, nijedan nas privatnik koji je u biznisu trznih centara ne planira da otvara nesto ovde. Licno mislim da je ovo velika greska, ideja da se ovde uradi nesto je dobro, ali ove silne zgrade, trzni centar, hotel, poslovni i stambeni prostor je po meni greska, mnogo bolje bi ceo Beograd prosao kada bi uz obalu tu odradili nesto tipa Nju Jorskog central parka, jedan ogroman lep park sa biciklistickim stazama, vestackim jezerom, setalistem uz dunav i drugim sadrzijami, a oko njega po neka zgrada ali nista ovog megalomanskog tipa, izgradnja bi bila mnogo jeftinija, dobili bi lepu turisticku atrakciju i Beograd bi definitivno bio lepsi sa takvom oazom od asvalta i saobracaja u samom srcu grada. Takav jedan park otvara bezbroj mogucnosti, od iznajmljivanja kajaka i camaca na obali, drugih sporskih sadrzaja, mozda poneka letnja pozornica za letnje sadrzaje, kulturni ili muzejski objekat unutar parka i itd.

Bane

pre 8 godina

Upropastice moj Beograd sa ovakvom skalamerijom. Idite u Bec, Budimpestu, Varsavu, Prag i sl. pa vidire kako se ureduje staro jezgo grada.

Beba

pre 8 godina

Za mucke oko BG na vodi verovatno se nikad nece saznati (kao ni za most na Adi) ali ono sto se zna je da je neverovatna glupost graditi takve nebodere uz samu ivicu recnog korita.

lapid

pre 8 godina

Razumem da je Vožd zapušio medije i da besomučno predstavlja paralelni svet progresa i maketa. Tako on vidi svoju državu. Ne razumem kako misli da impresionira čak i svoj "narod" van Beograda koji se i jedino informiše preko raznih pinkformera. Ovo "slavljenje Beograda" je krajnje iritantno svakom van Beograda iz prostog razloga što se samo to promoviše i što pojačava viđenje "beogradizacije". Nama u Beogradu je pak užasno, jer em manipulišu em urnišu grad.

bane

pre 8 godina

@siroliver
u tome je fazon. oblik kule ce se menjati svakog petka i ponedeljka zbog vetra. to ke prvi put u istoriji da se tako nesto pravi

Marko

pre 8 godina

Smeta mi sto su skratili kulu 60m a i dalje je nazivaju najvisljom na Balkanu. Zgrada Dnevnog avaza u Sarajevu je 176m i vislja je. Isto rade i sa trznim centrom. Imace 200.000 m2 sa sve parkingom, a i za njega kazu da je najveci. A trzni centar u Zagrebu je veci.

Zarad izborne propagande se laze narod. Sramota. Gde je granica?

botkica botic

pre 8 godina

Pa sta ako se neznaju svi detalji. pocela je gradnja izdata je gradjevinska dozvola jer nasi organi rade brze i efikasnije od projektanata.
Bitno je da se radi a nije vazno sta. Posekli smo onaj hrast jer zidamo brze od projekta....
Pa staako je prekrsen zakon bice legalizovano!!!
Samo napred u visinuu svetloi buduce narod zna za koga glasa

Milutin

pre 8 godina

Moram da primetim da je to mala garaza za toliku zgradu. U Dubaiju, kada naprave zgradu od 40 spratova, pored naprave jos jednu od 6 za parking plus parking mesta u okolini. Poredjenja radi, pogledajte samo Usce i Delta siti, tesni su sa istim toliki garazama, sta ce ovde tek biti?

1993

pre 8 godina

Na vrhu objekta planiran je vidikovac otvoren za javnost i šta ja kupim stan i ceo dan defiluju kinezi sa aparatima da slikaju ma ajte molim vas

Miki

pre 8 godina

Nigde ne piše kako će rešiti pitanje kanalizacije, vodovoda, struje.... ya ovoliki objekat. Kako će biti rešen problem saobraćaja..... Čardak ni na nebu ni na zemlji

nebustremljeća nakarada

pre 8 godina

Tako to biva kada ne postoji (međunarodni) arhitektonski konkurs, kada to projektuju nekakvi (nametnuti) anonimusi. Možete li zamisliti tako ružnu kulu koja bi nosila potpis, primjerice, jednog Fostera, Piana, Nouvella...?

Dag Kristi

pre 8 godina

Koliko ce nas,postenih gradjana,koji vec 15. u mesecu razmisljaju kako da "izguraju" kraj meseca,moci da uzivaju u blagodatima ove kule i celog kompleksa Beograda na vodi,osim setnje?Hvala.

milos_

pre 8 godina

Par ogromnih solitera a u okolini sve nisko. Beograd ce da lici na neki od srednjih americkih gradova za koje nikad nijeste culi. Raley u North Carolini ili Peoria u Illinoisu. Odvratno.

Raybankecrne

pre 8 godina

Nije bitno manje vise nista osim sledeceg. Ako ova kula nema u ova dva podzemna nivoa bar 1500 parking mesta (sto za komercijalne sto za rezidentalne svrhe i posetioce kule) mozete slobodno da je ne pocinjete. Ako su pre 50 godina gradioci NBG napravili gresku nepraveci podzemne garaze (zbog sastava zemljista i zbog cega god) onda ovi sto sad grade nemaju opravdanje. Prosecna porodica pre 40 godina je imala 0.25 automobila,pre 25godina 0.8, sada prosecna porodica ima 1.5 ,da li mislite da ce se broj smanjiti u narednih 25 godina ? Tehnologije postoje,gradite vec,samo neko treba da misli ... Pa kad vec maznjavate procente da ostane nesto svrsishodno.

dzoni

pre 8 godina

Srednje zalosno,
Kazes komunistickom..pa sve zgrade u Srbiji vise od 10 spratova a ima ih preko 1000 su izgradjene 1950-1990 tj za vreme komunizma..a zemlja sa najvecim brojem oblakodera je komunisticka tj Kina.
Od 10 najvisih oblakodera u evropi ..8 je u Moskvi ili 14 od 20 najvecih u evropi..a taj grad je bio prestonica komunizma..

laik

pre 8 godina

Da zanemarimo sada politiku, meni je zgrada ružna sama po sebi, a posebno kada se uzme u obzir okolina, poješće, tj. pojela bi sav ostali pejzaž.

PUKO

pre 8 godina

Prva fotogrFija izgleda kule se ne slaže sa skicom. To moja baba reče "deco okrenuše je naopako" ko je tu sad lud. Ili sad moderno inverzno projektovanje. Ne setio sam se: Arapi piši i crtaju naopako od nas. Juhuhuhu juhahaha

DOZVOLA

pre 8 godina

Sada je lako proveriti na sajtu ministarstva ima li ava a i ostale zgrade koje se grade na danoj lokaciji dozvolu za gradnju.
Ukoliko nemaju a polaže se kamen temeljac pa saglasno zakonu treba noko da se otpravi negde na duže vreme da ne kopa više.

Opika

pre 8 godina

Oni koji hejtuju silazak Beograda na reke, samo da bi pokušali da dobiju koji poliitčki poen će odgovarati svojim pokolenjima i pred sudom istorije, jer su u trenuicima kad je pomoć potrebna uemsto da pomognu stavljali klipove u točkove.

Slobodan

pre 8 godina

Rok zavrsetka projekta je 30 godina, a ne period trajanja radova. Ne znam koje smesniji, vi sto donosite zakljucke ili ovi sto ne umeju da vam objasne. Cela prva faza ce biti gotova za manje od 3 godine. Starwoodov zavrsava slicne komplekse sa tri puta vecom povrsinom za 3 godine. Proguglajte samo malo I videcete da je ceo Beograd na Vodi smesno mali projekat za svetske standarde I standarde izvodjaca I arhitekata kao sto je navedeni SOM. SOM je uradio novi World trade centar u NYC I Burj Khalifu, ciji je budget zajedno bio preko 3 milijarde dolara. Umesto da vam se ledi krv od srece sto ce i vase dvoriste ulepsavati najbolji strucnjaci danasnjice, vi patite u neverice. Opusteno, bice sve top, top.

Zena

pre 8 godina

Najsmesnije od svega je to sto vi koji ovo pljujete, u realnom zivotu niste putovali nigde gde zgrade ovog tipa postoje. Zato je zaista suvišno ocekivati da ovo mozete da zamislite, cak i kad vam se nacrta. Nemam veze sa bilo kojom strankom. Meni se ovo zaista svidja. Podseca na nove zgrade zapadnog menhetna. Mislim da Beograd treba da bude moderan grad.

Srednje zalosno

pre 8 godina

Zao mi je sto su popustili komunistickom arh lobiju i smanjili za 50 metara, valjda nam je to mentalni pecat,sto da radimo bolje kad moze manje bolje.
Ipak smo mi mali narod sa malim snovima.
Jos vise mi zao sto su popustili nacionalistickom lobiju i odabrali ovu verziju umesto prve futuristicke,iz sf filmova koja bi digla cenu Beogradu(navodno ih podseca na dzamiju)

Petar

pre 8 godina

Moram da se nasmejem na mnoge od ovih komentara ovde. Jedan kaže da je mana ove kule što eto, svi vidimo, uopšte ne postoji. Haha, pa kula se tek gradi, kako bi mogla sada da postoji. Ali eto, ćovek može svašta da misli.
Ili drugi, kaže nekada su se gradile takve kule ali horizontalno i zvale su se zgrade i koštale su 0 eur/m2. Taj čitalac je samo zaboravio da je to bilo neko drugo, tzv. Titovo vreme i da se to nikada i nigde skoro neće ponoviti, a ovde kod nas verovatno nikada. I da tako nešto ne postoji nigde na svetu pa neće ni ovde. Dakle, sve što se kupuje, moraće da se plati. Ja sam ipak za to, jel sve što je džabe to je sumnjivo. Uvek bilo i biće.

Petar

pre 8 godina

U New Yorku su pre 100 godina, ali stvarno pre 100, gradili nebodere sa 55 spratova. Nije lose, ali kad vec gradimo mogli smo i neki rekord da postavimo, ono bar top 10 po visini u Evropi.

Dragan

pre 8 godina

Lepo. Ali na renderima nije Beograd , vec neka varosica u ravnici. Iza te kule ce biti uzvisenje , BRDO sa zgradama , Hramom i svim istalim sto se trenutno vidi. Tako da ovo uopste nece ovako izgledati ako se ikada napravi. Preko puta je takodje ruglo staklenih i nedovrsenih zgrada.
Nije mi jasno da sa toliko "miliona" investicija nisu imali para da plate novi render , posto je ovaj sa prethodnog konkursa tamo nekde u Jermeniji ili gde vec.

sir oliver

pre 8 godina

prva slika, gornji deo kule uzi od donjeg! sve ostale slike, donji deo uzi od gornjeg! ima li ta zgrada uopste projekat ili crta ko sta stigne!?

ivan

pre 8 godina

Da bi dobili gradjevinsku dozvolu morate tacno znati spratnost ,visinu.....znaci morate imati projekat koji je napravio neki bilo koji arh.ing. koji se time bavi, e sad u tekstu kaze ima oko 40 spratova i vise od 160 metara sto znaci da oni ustvari nemaju nikakav projekat ...tako da predpostavljam da je svakom normalnom jasno da je sve to marketing velikog maga marketinga premijera zalosne Srbije.

bo

pre 8 godina

ako je polozen kamen temeljac i najavljena izgradnja, moje pitanje je: "koja tacno firma gradi doticne kule?". nigde nisam video da je to navedeno, a navodno je pocela gradnja..

Millennium

pre 8 godina

Meni je prvo nenormalno u zemlji u kojoj je nezaposlenost ogromna, a primanja očajna pričati o ovakvom projektu ko god da ga radi. Kao da praviš kuću na kuli od karata. A na kraju krajeva, ovo nikada neće ni biti sagrađeno. Šta je ova Vlada od dolaska ispunila od obećanja ili uradila konstruktivno? Oni su prodavci magle, kao putujući trgovci iz 19. veka koji su nudili lek za sve bolesti. Beograd na vodi je samo jedan od njihovih proizvoda.

Soliter

pre 8 godina

Za ovo sto nazivaju "Kula" sa 200 stanova, najvecu u Srbiji i regionu, sto gradi privatnik i to stranac, za koju drzavni zvanicnici polazu kamen temeljac i obilaze gradiliste, hteo bih da primetim sledece:
To se nekada zvalo SOLITER, gradila ih je Drzava od naseg novca. Soliter obicno ima nekoliko spratova manje od Kule, ali ih je napravljeno mnogo na Novom Beogradu i ostalim delovima Grada. Da ne bude monotono, ponekad se soliter gradio horizontalno, pa se to zvalo ZGRADA. Obicno su te gradjevine imale po 300+ stanova, a cena je bila 0 din/m2 - kljuc u ruke.

sir oliver

pre 8 godina

@muntz, u pravu si, posle skidanja fotografija, uvecanja i proucavanja tlocrta, ukapirao sam da je pogled sa jedne strane, a presek sa druge! to opet ne menja moje misljenje da ova zgrada nikad nece biti ovako sagradjena! render sa panoramom nekog ravnicarskog grada, nedostatak osnovnih podataka u projektu, dosadasnje lazi, sve je to izborna prica! pre dve godine je isto ovako bilo za w kulu, gotova krajem 2016, ni temelj nije pocet! zivi bili pa videli!

lionac

pre 8 godina

Kula će se graditi tri godine, a vrednost ove investicije mogla bi da dosegne blizu 90 miliona evra.

premijer je rekao trideset godina a ne tri godine.
kome da verujem?

Rajko

pre 8 godina

Sad znamo sve detalje. Osim koliko će biti visoka, koliko će imati spratova i da li će biti hotel ovaj ili hotel onaj. I da li ga "dizajniraju" u Čikagu, Pakistanu, ili je već "izdizajniran". Zapravo, malo toga se zna. E sad, sve to što "znamo" moglo bi još nekoliko puta da se promeni dotle, ako se ikad i desi. Boga mi, ozbiljan "projekat" nam je vođa obezbedio.

Zena

pre 8 godina

Najsmesnije od svega je to sto vi koji ovo pljujete, u realnom zivotu niste putovali nigde gde zgrade ovog tipa postoje. Zato je zaista suvišno ocekivati da ovo mozete da zamislite, cak i kad vam se nacrta. Nemam veze sa bilo kojom strankom. Meni se ovo zaista svidja. Podseca na nove zgrade zapadnog menhetna. Mislim da Beograd treba da bude moderan grad.

prosecni komentator

pre 8 godina

Prva slika se razlikuje od skica jer, se posmatra s razlicite strane. Koliko vidim donja i gornja polovina zgrade ce biti pod uglom 90 stepeni, pa ako posmatratr npr sa Kalemegdana bice uzi donji deo, a ako gledate sa Novog Bg bice uzi gornji a siri donji deo. I sam Mali je potvdio da je doslo do izmene plana, te da ce zgrada biti niza, a ocigledno i drugacija od one koju su dosad pokazivali.

Petar

pre 8 godina

Moram da se nasmejem na mnoge od ovih komentara ovde. Jedan kaže da je mana ove kule što eto, svi vidimo, uopšte ne postoji. Haha, pa kula se tek gradi, kako bi mogla sada da postoji. Ali eto, ćovek može svašta da misli.
Ili drugi, kaže nekada su se gradile takve kule ali horizontalno i zvale su se zgrade i koštale su 0 eur/m2. Taj čitalac je samo zaboravio da je to bilo neko drugo, tzv. Titovo vreme i da se to nikada i nigde skoro neće ponoviti, a ovde kod nas verovatno nikada. I da tako nešto ne postoji nigde na svetu pa neće ni ovde. Dakle, sve što se kupuje, moraće da se plati. Ja sam ipak za to, jel sve što je džabe to je sumnjivo. Uvek bilo i biće.

Slobodan

pre 8 godina

Rok zavrsetka projekta je 30 godina, a ne period trajanja radova. Ne znam koje smesniji, vi sto donosite zakljucke ili ovi sto ne umeju da vam objasne. Cela prva faza ce biti gotova za manje od 3 godine. Starwoodov zavrsava slicne komplekse sa tri puta vecom povrsinom za 3 godine. Proguglajte samo malo I videcete da je ceo Beograd na Vodi smesno mali projekat za svetske standarde I standarde izvodjaca I arhitekata kao sto je navedeni SOM. SOM je uradio novi World trade centar u NYC I Burj Khalifu, ciji je budget zajedno bio preko 3 milijarde dolara. Umesto da vam se ledi krv od srece sto ce i vase dvoriste ulepsavati najbolji strucnjaci danasnjice, vi patite u neverice. Opusteno, bice sve top, top.

Opika

pre 8 godina

Oni koji hejtuju silazak Beograda na reke, samo da bi pokušali da dobiju koji poliitčki poen će odgovarati svojim pokolenjima i pred sudom istorije, jer su u trenuicima kad je pomoć potrebna uemsto da pomognu stavljali klipove u točkove.

Srednje zalosno

pre 8 godina

Zao mi je sto su popustili komunistickom arh lobiju i smanjili za 50 metara, valjda nam je to mentalni pecat,sto da radimo bolje kad moze manje bolje.
Ipak smo mi mali narod sa malim snovima.
Jos vise mi zao sto su popustili nacionalistickom lobiju i odabrali ovu verziju umesto prve futuristicke,iz sf filmova koja bi digla cenu Beogradu(navodno ih podseca na dzamiju)

Klis

pre 8 godina

Smeta mi sto su skratili kulu 60m a i dalje je nazivaju najvisljom na Balkanu. Zgrada Dnevnog avaza u Sarajevu je 176m i vislja je. Isto rade i sa trznim centrom. Imace 200.000 m2 sa sve parkingom, a i za njega kazu da je najveci. A trzni centar u Zagrebu je veci.
Zarad izborne propagande se laze narod. Sramota. Gde je granica?

@ (Marko

Zagreb nemoj trpati u ovu priču. A ako misliš na trgovački centar West gate u austrijskom vlasništvu-to se nije nikada niti gradilo s ciljem da bude "najveći u regionu", jer bi to bila antireklama, već s ciljem da postoji takav centar uz auto put i na usluzi brojnim turistima koji dolaze.

Srećom, u Hrvatskoj se i Zagrebu i dalje gradi u tišini, bez ikakvih pompa, jer oni koji grade su privatni investitori, a ne država.

Trenutno se npr. u Splitu gradi West gate poslovni centar od dva poslovna nebodera, vrlo lijepe arhitekture, međutim nitko nikada nije napisao da će to biti nešto najveće, najbolje i sl.

Koga zanima arhitektura ide na arhitektonski forum skyscrapercity, a neshvatljivo bi mi bilo da se neki član Vlade pojavljuje na otvaranju ili gradnji nebodera. A Beograd neka se natječe s ostalim balkanskim gradovima (čitaj: Sarajevo, Skopje, Podgorica, Priština, Tirana) tko ima veću "kulu", umjesto čiji je narod sve siromašniji i bijedniji.

nebustremljeća nakarada

pre 8 godina

Tako to biva kada ne postoji (međunarodni) arhitektonski konkurs, kada to projektuju nekakvi (nametnuti) anonimusi. Možete li zamisliti tako ružnu kulu koja bi nosila potpis, primjerice, jednog Fostera, Piana, Nouvella...?

Bane

pre 8 godina

Upropastice moj Beograd sa ovakvom skalamerijom. Idite u Bec, Budimpestu, Varsavu, Prag i sl. pa vidire kako se ureduje staro jezgo grada.

botkica botic

pre 8 godina

Pa sta ako se neznaju svi detalji. pocela je gradnja izdata je gradjevinska dozvola jer nasi organi rade brze i efikasnije od projektanata.
Bitno je da se radi a nije vazno sta. Posekli smo onaj hrast jer zidamo brze od projekta....
Pa staako je prekrsen zakon bice legalizovano!!!
Samo napred u visinuu svetloi buduce narod zna za koga glasa

Voodoo

pre 8 godina

Mislim da nekako od silne politike i price da je taj Bgd na vodi istina ili laz niko vise ne obraca paznju na zapravo glavnu stvar. Ako se i izgradi koja je ekonomska opravdanost i racunica tu. Skoro sam citao da luks hoteli po Beogradu imaju puno problema i razmisljaju o zatvaranju, a ovde se planira dodavanje novog. Novi Beograd je prepun praznih parcela za vece poslovne prostore i niko nema interes da ih kupi i gradi, zasto se onda smatra da ce ovde nagrnuti firme. Trzni centri i bez ovoga nicu svuda po gradu, nijedan nas privatnik koji je u biznisu trznih centara ne planira da otvara nesto ovde. Licno mislim da je ovo velika greska, ideja da se ovde uradi nesto je dobro, ali ove silne zgrade, trzni centar, hotel, poslovni i stambeni prostor je po meni greska, mnogo bolje bi ceo Beograd prosao kada bi uz obalu tu odradili nesto tipa Nju Jorskog central parka, jedan ogroman lep park sa biciklistickim stazama, vestackim jezerom, setalistem uz dunav i drugim sadrzijami, a oko njega po neka zgrada ali nista ovog megalomanskog tipa, izgradnja bi bila mnogo jeftinija, dobili bi lepu turisticku atrakciju i Beograd bi definitivno bio lepsi sa takvom oazom od asvalta i saobracaja u samom srcu grada. Takav jedan park otvara bezbroj mogucnosti, od iznajmljivanja kajaka i camaca na obali, drugih sporskih sadrzaja, mozda poneka letnja pozornica za letnje sadrzaje, kulturni ili muzejski objekat unutar parka i itd.

1993

pre 8 godina

Na vrhu objekta planiran je vidikovac otvoren za javnost i šta ja kupim stan i ceo dan defiluju kinezi sa aparatima da slikaju ma ajte molim vas

Beba

pre 8 godina

Za mucke oko BG na vodi verovatno se nikad nece saznati (kao ni za most na Adi) ali ono sto se zna je da je neverovatna glupost graditi takve nebodere uz samu ivicu recnog korita.

lapid

pre 8 godina

Razumem da je Vožd zapušio medije i da besomučno predstavlja paralelni svet progresa i maketa. Tako on vidi svoju državu. Ne razumem kako misli da impresionira čak i svoj "narod" van Beograda koji se i jedino informiše preko raznih pinkformera. Ovo "slavljenje Beograda" je krajnje iritantno svakom van Beograda iz prostog razloga što se samo to promoviše i što pojačava viđenje "beogradizacije". Nama u Beogradu je pak užasno, jer em manipulišu em urnišu grad.

Marko

pre 8 godina

Smeta mi sto su skratili kulu 60m a i dalje je nazivaju najvisljom na Balkanu. Zgrada Dnevnog avaza u Sarajevu je 176m i vislja je. Isto rade i sa trznim centrom. Imace 200.000 m2 sa sve parkingom, a i za njega kazu da je najveci. A trzni centar u Zagrebu je veci.

Zarad izborne propagande se laze narod. Sramota. Gde je granica?

dzoni

pre 8 godina

Srednje zalosno,
Kazes komunistickom..pa sve zgrade u Srbiji vise od 10 spratova a ima ih preko 1000 su izgradjene 1950-1990 tj za vreme komunizma..a zemlja sa najvecim brojem oblakodera je komunisticka tj Kina.
Od 10 najvisih oblakodera u evropi ..8 je u Moskvi ili 14 od 20 najvecih u evropi..a taj grad je bio prestonica komunizma..

PUKO

pre 8 godina

Prva fotogrFija izgleda kule se ne slaže sa skicom. To moja baba reče "deco okrenuše je naopako" ko je tu sad lud. Ili sad moderno inverzno projektovanje. Ne setio sam se: Arapi piši i crtaju naopako od nas. Juhuhuhu juhahaha

milos_

pre 8 godina

Par ogromnih solitera a u okolini sve nisko. Beograd ce da lici na neki od srednjih americkih gradova za koje nikad nijeste culi. Raley u North Carolini ili Peoria u Illinoisu. Odvratno.

Milutin

pre 8 godina

Moram da primetim da je to mala garaza za toliku zgradu. U Dubaiju, kada naprave zgradu od 40 spratova, pored naprave jos jednu od 6 za parking plus parking mesta u okolini. Poredjenja radi, pogledajte samo Usce i Delta siti, tesni su sa istim toliki garazama, sta ce ovde tek biti?

DOZVOLA

pre 8 godina

Sada je lako proveriti na sajtu ministarstva ima li ava a i ostale zgrade koje se grade na danoj lokaciji dozvolu za gradnju.
Ukoliko nemaju a polaže se kamen temeljac pa saglasno zakonu treba noko da se otpravi negde na duže vreme da ne kopa više.

Dag Kristi

pre 8 godina

Koliko ce nas,postenih gradjana,koji vec 15. u mesecu razmisljaju kako da "izguraju" kraj meseca,moci da uzivaju u blagodatima ove kule i celog kompleksa Beograda na vodi,osim setnje?Hvala.

Raybankecrne

pre 8 godina

Nije bitno manje vise nista osim sledeceg. Ako ova kula nema u ova dva podzemna nivoa bar 1500 parking mesta (sto za komercijalne sto za rezidentalne svrhe i posetioce kule) mozete slobodno da je ne pocinjete. Ako su pre 50 godina gradioci NBG napravili gresku nepraveci podzemne garaze (zbog sastava zemljista i zbog cega god) onda ovi sto sad grade nemaju opravdanje. Prosecna porodica pre 40 godina je imala 0.25 automobila,pre 25godina 0.8, sada prosecna porodica ima 1.5 ,da li mislite da ce se broj smanjiti u narednih 25 godina ? Tehnologije postoje,gradite vec,samo neko treba da misli ... Pa kad vec maznjavate procente da ostane nesto svrsishodno.

Miki

pre 8 godina

Nigde ne piše kako će rešiti pitanje kanalizacije, vodovoda, struje.... ya ovoliki objekat. Kako će biti rešen problem saobraćaja..... Čardak ni na nebu ni na zemlji

bane

pre 8 godina

@siroliver
u tome je fazon. oblik kule ce se menjati svakog petka i ponedeljka zbog vetra. to ke prvi put u istoriji da se tako nesto pravi

laik

pre 8 godina

Da zanemarimo sada politiku, meni je zgrada ružna sama po sebi, a posebno kada se uzme u obzir okolina, poješće, tj. pojela bi sav ostali pejzaž.