Testovi

Ponedeljak, 26.08.2013.

18:46

Prva vožnja: Škoda Superb

Izvor: B92

Prva vožnja: Škoda Superb IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Soldier

pre 10 godina

Promenio sam u poslednjih 5 godina 2 superba, i sada vozim Passata B7. Sve stu to bili sluzbeni automobili, kod mene na neogranicenoj upotrebi. Ukratko, osecaj u voznji je nesto slabiji u Skodi, barem od Passata B7. Slabije reaguje, nekako je inertnija na nagle promene pravca ili pri kocenju. Sa istim motorima se isto ponasaju u smislu ubrzanja itd. Nema razlike. Sve u svemu- Passat jeste nesto ugodniji za voznju, ali nista posebno.
Najveca razlika je ugodjaj u kabini, koji je mnogo, mnogo lepsi u Passatu. Motor se mnogo, ali mnooogoooo manje cuje, materijali su za klasu-dve kvalitetniji. Sva kola su bila u full opremi, u najvisim paketima. Kada prodajete Passata nakon nekoliko godina, ipak dobijete vise za njega i to umanjuje prednost Skode. Sat mehanicara duplo skuplji u VW servisima nego u SKodinim, delovi imaju razliku od 10-20%, naravno VW je skuplji.
Dakle- osecaj u vosnji je slican, ali ipak nesto lepsi u Passatu. Enterijer neuporedivo bolji u Passatu. Moj savet- ako imate para, Passat ce jednostavno vise prijati i nije svejedno. Ako su pare problem, a uglavnom jesu, Skoda ce vas sluziti isto za manje para.

Strahinja

pre 11 godina

Superb mozda jeste ispao kao grom iz vedra neba kada se pojavio i bilo ga je neobicno svrstati bilo gde...
Ali po nameni samog automobila,izgledu i prvenstveno dimenzijama,bilo bi smesno ovu "grdosiju" od 4,84m svrstati u isti kos sa npr. bmw 3 4,53m,audi a4 4,70m;mercedes c 4,58 itd...
U krajnjem slucaju,on mozda i jeste negde izmedju D i E segmenta,ali u svakom slucaju namera fabrike je bila da "napadne" jedan A6 ili E klasu i da proba da za dosta manje novca pruzi priblizno isti ugodjaj u voznji,izgledu itd..

Zoran

pre 11 godina

Koliko se meni cini u istoj klasi su: Ford Mondeo, Pasat, Pezo 508, Audi A4, BMW 3, Opel Insignia, Reno Laguna (mozda i Latitud), Honda Accord, Toyota Avensis, Hyundai I40,Mazda 6, Skoda Superb, Mercedes C klasa.
Klasa iznad su Audi A6,BMW 5, Mecedes E klasa. Neka me neko ispravi ako gresim.

Strahinja

pre 11 godina

Pa poredim Superb-a sa A6 zato sto su upravo ista klasa vozila...I jedan i drugi spadaju u takozvani D segment gde se jos nalazi i E klasa,BMW 5 itd...
Tako da porediti njega sa A4 je u najgorem slucaju smesno,da ne kazem bilo sta drugo...toliko.

Zoran

pre 11 godina

Ne znam zasto Strahinja poredi Superb sa Audijem A6. Oni prosto nisu ista kategorija (sem mozda po prostoru u autu). Superb treba porediti sa A4. E ako se uporede cene novog Superb i novog A4 sa slicnim motorom i opremom jasno je da je A4 bar za 20% skuplji (pri cemu na sajtu Audija nema opreme, ali da kazemo da osnovni A4 ima sve ono sto ima top Superb). Sad uporedite cene slicnog godista A4 i Superb na sajtu za prodaju polovnih automobila i videcete da su cene vrlo slicne za isto godiste i motor. Zakljucak, ko razmislja o kupovini novih kola i spreman je (i moze) da da otprilike (za dizel 2.0) 22000 evra, za te pare nema boljeg novog auta na trzistu.

Strahinja

pre 11 godina

Superb je jedan odlican auto i po meni best buy u toj klasi,ali kada je u pitanju kupovina iskljucivo novog automobila...
Medjutim,s'obzirom da zivimo tu gde zivimo i da nas narod u 90% slucajeva se odlucuje za polovan automobil,iz ovih ili onih razloga,onda je tu vec neka druga prica,bar po meni...
Npr. iako je kao nova 2 puta pa i vise jeftinija od npr. novog Audija A6 u slicnoj opremi,kod polovnih modela(4-5-6god)to vec ne stoji,jer je razlika minimalna,otprilike nekih 10-20%...
Tako da bih ja u tom slucaju uvek dao 1000e-2000e vise i uzeo A6 sa slicnom km i opremom,nego Skodu,sto ne znaci da je ona los auto,al jednostavno to je tako,bar u mom slucaju...

Bocardo

pre 11 godina

I sada uporedimo Golfa 7 sa ovim auto, tj. ono sto je najbitnije: odnos cene i dobijenog kod golfa za 17.000 evra se dobija motor od 85 konja a kod Superba 125 slicna je situacija i sa opremom, jednostavno sve je na strani Skode cak je i platforma od Pasata koja je sigurno naprednija od Golfove, za mene cak i snobovska vrednost znacke nema razlike jer niti su VW ni Skoda premijum automobili mada neki vlasnici Golfa to misle. Kada bi kupovao nov auto i preferirao nemce a da ne dajem 30-40.000 evra ovo je definitivno pravi izbor.

Škoda

pre 11 godina

Škoda je brend u okviru Brenda pa samim tim ima ulogu ruznog paceta sto uopste nije.
Ko razmislja da kupi Škodu ne ocekuje previse.
Kada provoza svoju Škodu zakljuci da je dobio mnogo mnogo vise od onoga sto je kupio (citaj platio).
Nakon nekoliko godina voznje njegovo zadovoljstio srazmerno raste sve vise.
Kada je prodaje kao polovno vozilo proda je pre nego sto postavi oglas.
Jos je zadovoljniji jer je dobio vise para nego sto je mislio.
I opet razmislja da kupi auto. Naravno razmislja o Škodi.
E a vi neverne Tome sto nemate ni za auto od 1000 eura a fantazirate i umisljate, sedite na zemlju, stavite prst na celo pa razmislite. Da ste se debolo oznojili i zaradili pare za isti takav auto sta bi ste i kako bi ste ga kupili. Opel, Honda, Mazda, Citroen, Peugeot...VW sta je tu bolje i kvalitetnije?
Samo cete vise platiti auto, deo, uslugu i biti manje zadovoljni.
Koji to proizvodjac u Srbiji ima bolje organizovanu servisnu mrezu? 32 ovlascena servisa u Srbiji.Da napomenem da jedan isti deo upakovan u fabricku kutiju sa znakom VW, Audi, Seat i Škoda kosta u Škoda prodavnici 30% manje. Da napomenem da je servisna usluga ovlascenog servisa 2000 rsd po radnom satu?
Koliko to naplati Audi, VW, Honda, OPEL, Seat, Mazda, KIA ....
Superb je odlican auto.
Škoda je najpametniji izbor!!!
Pozdrav,

Milan

pre 11 godina

honda 2.0i-VTEC automatski menjac 156ks 28900eura http://www.honda-srbija.rs/automobili/accord/nivoi_opreme.208.html#Executive
mazda 6 2.5i (192 KS) A/T Revolution 32200eura http://www.mazda-rs.com/Modeli/PotpunonovaMazda6/Specifikacijeicene/tabid/8119/Default.aspx
volvo s60 (nema u ponudi s40) pocetna cena 36280 http://www.volvocars.com
/rs/all-cars/volvo-s60/details/Documents/Customer%20Pricelist%20S60%20Serbia%20MY14.pdf
pezo 508 (jer je on klasa Superb) 2.2Hdi 202ks 34660eura http://www.peugeot.rs/peugeot/?page=Vozila&car=508
reno Laguna Bose Edition 2.0 dCi 175 BVA 28085 eura http://www.renault.rs/download/cenovnici/laguna_berline.pdf
Insignia 2.8 V6 Turbo ECOTEC® AWD 221 kW/330 KS 44079eura http://opel.autopromet.rs/cene/
Lancer nema cena http://www.inoto.rs/sadrzaji/katalozi-i-cenovnici
Superb 3,6 FSI 4×4 191 kw/260 ks DSG 30828eura http://www.skoda.co.rs/superb/superb-cenovnik/
E sad uporedite cene, motore i opremu ovih modela. AKo neko zeli neka uporedi recimo 2.0 dizel kod svih ovih modela sa slicnom opremom pa ce da se teko onda vidi razlika. Ovde nema Pasata, A4 i ostalih iz kategorije jer bi razlike u ceni bile jos vec.

che

pre 11 godina

U firmi u kojoj radim , imamo od sluzbenih vozila : mazda3, nova mazda 6, mazda cx 5,skoda superb (2000 god. 1,9 td). Kad biram sta vozim, onda je to skoda - 1 recju avion, leti , komforna , trosi 5/100( nova mazda 6 ne pada ispod 9/100, mazda 3 6,5/100). Letos sam isao na more - 2 deteta, krevetac,kolica- sve u gepek. Kad budem mejao auto, samo superb dolazi u obzir

majk

pre 11 godina

Vozim novog superba a imao sam i prethodnog,samo pozitivni utisci,ne zbog toga sto volim da hvalim svoj auto,nego stvarno najbolji odnos ulozeno/dobijeno.Nisam subjektivan,prilikom kupovine razmisljao sam i o insigniji,avensisu i citroenu c5,cak sam ih sve prethodno probao,i kad sam uporedio polozaj sedenja,upravljivost,menjac,buku,enterijer kabine opet sam se odlucio za skodu i.
Za onoga sto pominje UTEHU,za cenu noveog superba mozes kupiti 2-3 polovna pasata,audija,sa predjenih 300k-500k km,i koja je onda kupovina uteha?

lajty

pre 11 godina

Mogu iz prve ruke da kazem sledece,pa ko hoce neka veruje,a ko nece ne mora-pre tacno 3 nedelje sam kupio upravo ovaj novi model Superba (limuzina,2.0 dizel,140ks) i presao sam za to vreme skoro 3000km.Trenutna potrosnja mu je tacno 5,6 l/100km (sipan iskljucivo maxx evro dizel na OMV pumpama).Uzeo sam opremu Ambition Business i dodao jos malo opreme jer je model ne na popustu,vec na mega popustu,i apsolutno ima sve sem koze i navigacije!Od opreme ovde nije nabrojano nista u ovom pregledu,a ima toliko da mogu nabrajati satima (adaptivni bi-xenoni sa pranjem,posebno grejana sofersajbna,kisobran u zadnjim vratima :))...Ono sto mogu reci je da se osecam kao u svemirskom brodu da sam i prezadovoljan sam,narocito jer imam cetvoroclanu porodicu i sada mogu konacno da nas sve spakujem i da jos ostane mesta.Za sve one koji kazu kako je to auto za one koji nemaju para za bolje, mogu samo da porucim da prvo zarade te iste pare,pa se cujemo onda,a ja bih uvek uzeo ovako nesto i ostatak para ulozio u nesto drugo,a ne sve spiskao na npr.A6 i slicno koji kostaju ravno 2,5 puta vise sa ovakvom opremom...

Dalmatinac

pre 11 godina

Straw Dog, 12. septembar 2013 09:43
Citam bas komentare ali ovaj mi je nekako najupecatljiviji.
Voleo bih da ima vise komentara ljudi koji voze ovaj automobil ali mi se cini da komenatra kao doticnog gospodina nikada nece nestati.
Pozdrav svim ljudima koji nemaju para na bacanje i ne pate od brenda.

Dusan

pre 11 godina

Pogledajte malo uporedne testove superba sa drugim automobilima i ove i nerestilizovane verzije i videcete da superb pobedjeje u 90% slucajeva.Japance i Francuze dere kao nista.Superb i nova Octavia su zakon.

boki

pre 11 godina

Škoda je verovatno najkvaliteniji auto brend na starom kontinentu u odnosu kvaliteta i cene. Jednostavno automobil koji se kupuje svugde gde je i stekao dobru poziciju a sa ovim Super B i sa novom Oktavijom koja izgleda mocno ulazi maltene u premium segment. Ja godinama vozim francuske automobile (PSA) ali sledeci ce definitivno biti Skoda a ako ne Skoda onda Honda!
Bravo Skoda!

Dikh tu kava

pre 11 godina

OK, aj neka konačno svi koji misle da je Škoda uteha za ljude koji nemaju para za neku drugu marku, nabroje limuzine istog segmenta koje u top verzijama koštaju ispod 18.000, pri čemu su bolje od Superba. Ili neka se jednostavno postide za bacanje floskula. Ili eventualno neka probaju taj isti Superb.
Bio sam vlasnik Fabije 1.4 16v Elegance 2000. godište, perfektan auto, i dan danas izgleda bukvalno kao nov (svakako dokazivo). Kad sam pre par meseci kupovao nov auto, jednostavno nisam mogao (želeo) Škodu da prodam - poklonio sam je burazeru, koji je vozi u slast. Ona je jednostavno morala da ostane u porodici. Ništa manje kvalitetna nego Polo. A s obzirom da manje košta, indeks zadovoljstva posedovanja - mnogo veći.
Sve i da je Škoda uteha za one koji nemaju za skuplje, šta, kao VW je neki brend od koga uši otpadaju, treba svi da stoje mirno kad prođem pored njih u istom..? Mante se deco besmislenih priča..

Straw Dog

pre 11 godina

@Banza
@Ivan
@Milan
Ja sam se u mom komentaru ogradio, i naveo cenu od 18.000 za auto. I to jeste najbolji odnos kvalitet-cena za TE pare.
Ali...
Pitam je sada vas: kada bi vam nekim slučajem neko dao 30.000 evra, koliko košta najbolja Superb, i rekao da idete da kupite bilo koji auto u tom cenovnom rangu, šta biste uzeli:
-Hondu Accord
-Mazdu 626 (najnoviji tip)
-Subaru 4x4 u tom cenovnom rangu
-Volvo S40
-Peugeot 5008
-Renault Laguna
-Mitshubishi Lancer
-Opel Insignia,
ili:
Škodu Superb
Testirajte malo sebe.
Nikoga ne želim da uvredim, ali kada bih imao 18.000 evra, istog momenta bi pazario Škodu Superb, ali bi mi ona bila uteha, jer nisam imao 30.000 za Subaru.

alfista

pre 11 godina

Dobar auto,ali ruzhan(po meni). Gledajuci tabelu potroshnje,rekao bih da ima dosta lazhi-razlika izmedju 1.6 i 2.0 dizel motora je u 100gr/100km.Zvuchi malo nelogichno za 70% jachi i zapreminski veci motor.U sushtini,dobra kupovina

Dejan L

pre 11 godina

Britanci odlepili za Superbom.
Neverovatno je da je posle Nemačke, Superb najprodavaniji u Britaniji.
Vidim u Briselu ih voze velika politička imena kao službena vozila.
Najveći nivo opreme Laurin & Klement sadrži 10m2 kože, prave aplikacije od skupog drveta, krov ima fotoćelije koje napajaju klimu, u zadnjim vratima ugrađene kišobrane, mnoštvo radara, kamere i senzore za bezbedniju vožnju, ukratko oprema Laurin & Klement opremljenija je od osnovne BMW serije 3.
Platforma Passat-a, motori Passat-a i Audija, DSG menjači pa nije ni čudo što je Superb toliko cenjen.
Najskuplja Reno Laguna opreme ,,BOSE'' košta 26.000€, u poređenju sa ovim Superbom, ona je daleko zaostala.
Zaslužuje svaku pohvalu, prava krstarica

Milan

pre 11 godina

Od prosle godine sam vlasnik ovog auto sa 2.0tdi motorom od 140ks. Neko dole je dobro rekao, najbolji odnos placeno-dobijeno. Svi ostali slicni automobili sa slicnom opremom su za minimum 2.500 evra skuplji. Bas bih voleo da (Straw Dog, 12. septembar 2013 09:43) navede koji to automobili u ovoj klasi mogu da konkurisu cenom i opremom sa Superb. Unutrasnjost auta je stvarno savrseno uradjena. Bar po ovim slikama, ona je uglavnom ostala ista sem izmene kod izgleda volana i drugog dezena materijala na sedistima tako da mi nije jasan deo u tekstu oko najvecih izmena. Glavni problem ovog auta je malo (ili malo vise) nezgrapan spoljni izgled. Obzirom da se radi o faceliftingu a ne novom modelu nije bilo ni za ocekivati da se tu nesto znacajno promeni. Mozda su na zadnjem delu nova svetla lepsa, ali ostre ivice na petim vratima mi bas ne leze. Slicno su uradili i sa novom Oktavijom i to je jedini deo na njoj koji mi se ne svidja. Mislim da bi na potpuno novom modelu trebali da prosire auto za nekih 5-7cm i da malo smanje prostor u kabini (ovo se ne bi mnogo osetilo jer ga zaista ima za igranje fudbala). Ovo bi ucinilo auto mnogo lepsim na oko.

Bandza

pre 11 godina

@straw dog uopste se ne slazem sa tobom auto je perfektan u svakom pogledu.Mozda se upotrebljavaju malo slabiji materijali u odnosu na vw i na audi ali za ustedu od 10000 do 15000 evra u odnosu na pomenute marke,superb je pun pogodak.Najjaca verzija superba sa najboljom opremom sa pogonom na sva 4 tocka kosta ispod 30000 evra sto je smesno u odnosu na to sto nudi.

Bojan

pre 11 godina

Benzinci su prilicno nerazuman izbor za prosecnog Srbina. 1.4 TSI je vazio za nepouzdan: pocetne verzije su imale problematican sistem ubrizgavanja (injektori su prskali direktno na zidove hilzni i spirali zastitni sloj ulja, sto je uzrokovalo pojacano habanje). VW je to resio promenom ECU mape, sto je uzrokovalo smanjenom ekonomicnoscu. Jace varijante ovog motora su vrlo kompleksne (kombinacija turbine i kompresora), sto poskupljuje njegovo odrzavanje, a zbog nasviranosti i trajnost mu je umanjena. Tu je i famozni problem sa lancima koji su se teglili vec posle 40~50.000km.

Benzinac od 1.8 je vec ozbiljniji zalogaj na pumpi(ali ko moze sebi da priusti novog Superba, verujem da ne gleda bas na svaki decilitar benzina). Kao polovnjaci, nece biti mnogo interesantni iz razloga sto FSI motori nisu pogodni za konverziju na TNG (skupi uredjaji i potreba da se koristi do 30% benzina prilikom voznje na plin).

Sa druge strane, TDI ce biti jako popularan, bilo nov ili polovan.

Iz iskustva

pre 11 godina

Ali ni reči o benzincu koji su testirali... ja vozim upravo taj motor, 1.8 TSI, i malo je reći da sam prezadovoljan. Po mom mišljenju pravi dragulj među benzincima, puca od snage u svim brzinama, ima konstantni obrtni moment, pozamašan kao kod dizela, samo u mnogo širem rasponu obrtaja, a sve to prati izuzetna tišina i verujte sasvim prihvatljiva potrošnja - može da se vozi jako ekonomično. Sve u svemu odličan auto, kvalitetan, sa izvrsnom cenom, svaka čast.

Ivan

pre 11 godina

@(Straw Dog, 12. septembar 2013 09:43)

Kad bi morao da biram iz Nemačke grupacije odmah bi umesto VW ili Audi uzeo Škodu slične veličine. Srećom ne treba.

Kakav faličan reasoning, da ljudi kupuju utehu. Ljudi koji imaju kupuju normalne automobile tipa Volvo, Toyota, Škoda. I ti ljudi uvek na automobilima imaju dobre, nove gume, servisirani su redovno i tako to. I ovi u Srbiji sa novim Škodama imaju skoro svi dobre gume i lepo izgledaju dok ovi VW polovnjaci sa izlizanim gumama, prljavim automobilima vozikaju se po Srbiji. Dobro pogledajte gume na automobilu i reći će vam se samo kome je automobil uteha a kome ne.

Straw Dog

pre 11 godina

Šansa ovog automobila je samo u ceni. Proći će dobro, ako top model bude ispod 18.000 evra. Iznad te cene, velika je gužva u kojoj dominiraju marke automobila sa mnogo izraženijim stilom, lepšim enterijerom, kao i sa boljim kvalitetom. "Škoda" je napravljena kao uteha za ljude koji nemaju dovoljno para da kupe neku bolju marku automobila.

Glas razuma

pre 11 godina

Definitivno najbolji "best buy" u klasi velikih automobila. Škoda je već uveliko postala auto kompanija koja pravi odlične automobile, a SUPERB u kombinaciji sa niskom cenom, neverovatnim prostorom u kabini i prtljažniku - gradi sebi mesto lidera gde ne vidim ni blizu auto koji može da im parira. Ni na mapi. Prosto za neverovati...
Svaka čast za ŠKODU.
Pozdrav svima

Glas razuma

pre 11 godina

Definitivno najbolji "best buy" u klasi velikih automobila. Škoda je već uveliko postala auto kompanija koja pravi odlične automobile, a SUPERB u kombinaciji sa niskom cenom, neverovatnim prostorom u kabini i prtljažniku - gradi sebi mesto lidera gde ne vidim ni blizu auto koji može da im parira. Ni na mapi. Prosto za neverovati...
Svaka čast za ŠKODU.
Pozdrav svima

Dejan L

pre 11 godina

Britanci odlepili za Superbom.
Neverovatno je da je posle Nemačke, Superb najprodavaniji u Britaniji.
Vidim u Briselu ih voze velika politička imena kao službena vozila.
Najveći nivo opreme Laurin & Klement sadrži 10m2 kože, prave aplikacije od skupog drveta, krov ima fotoćelije koje napajaju klimu, u zadnjim vratima ugrađene kišobrane, mnoštvo radara, kamere i senzore za bezbedniju vožnju, ukratko oprema Laurin & Klement opremljenija je od osnovne BMW serije 3.
Platforma Passat-a, motori Passat-a i Audija, DSG menjači pa nije ni čudo što je Superb toliko cenjen.
Najskuplja Reno Laguna opreme ,,BOSE'' košta 26.000€, u poređenju sa ovim Superbom, ona je daleko zaostala.
Zaslužuje svaku pohvalu, prava krstarica

Ivan

pre 11 godina

@(Straw Dog, 12. septembar 2013 09:43)

Kad bi morao da biram iz Nemačke grupacije odmah bi umesto VW ili Audi uzeo Škodu slične veličine. Srećom ne treba.

Kakav faličan reasoning, da ljudi kupuju utehu. Ljudi koji imaju kupuju normalne automobile tipa Volvo, Toyota, Škoda. I ti ljudi uvek na automobilima imaju dobre, nove gume, servisirani su redovno i tako to. I ovi u Srbiji sa novim Škodama imaju skoro svi dobre gume i lepo izgledaju dok ovi VW polovnjaci sa izlizanim gumama, prljavim automobilima vozikaju se po Srbiji. Dobro pogledajte gume na automobilu i reći će vam se samo kome je automobil uteha a kome ne.

Iz iskustva

pre 11 godina

Ali ni reči o benzincu koji su testirali... ja vozim upravo taj motor, 1.8 TSI, i malo je reći da sam prezadovoljan. Po mom mišljenju pravi dragulj među benzincima, puca od snage u svim brzinama, ima konstantni obrtni moment, pozamašan kao kod dizela, samo u mnogo širem rasponu obrtaja, a sve to prati izuzetna tišina i verujte sasvim prihvatljiva potrošnja - može da se vozi jako ekonomično. Sve u svemu odličan auto, kvalitetan, sa izvrsnom cenom, svaka čast.

Dikh tu kava

pre 11 godina

OK, aj neka konačno svi koji misle da je Škoda uteha za ljude koji nemaju para za neku drugu marku, nabroje limuzine istog segmenta koje u top verzijama koštaju ispod 18.000, pri čemu su bolje od Superba. Ili neka se jednostavno postide za bacanje floskula. Ili eventualno neka probaju taj isti Superb.
Bio sam vlasnik Fabije 1.4 16v Elegance 2000. godište, perfektan auto, i dan danas izgleda bukvalno kao nov (svakako dokazivo). Kad sam pre par meseci kupovao nov auto, jednostavno nisam mogao (želeo) Škodu da prodam - poklonio sam je burazeru, koji je vozi u slast. Ona je jednostavno morala da ostane u porodici. Ništa manje kvalitetna nego Polo. A s obzirom da manje košta, indeks zadovoljstva posedovanja - mnogo veći.
Sve i da je Škoda uteha za one koji nemaju za skuplje, šta, kao VW je neki brend od koga uši otpadaju, treba svi da stoje mirno kad prođem pored njih u istom..? Mante se deco besmislenih priča..

lajty

pre 11 godina

Mogu iz prve ruke da kazem sledece,pa ko hoce neka veruje,a ko nece ne mora-pre tacno 3 nedelje sam kupio upravo ovaj novi model Superba (limuzina,2.0 dizel,140ks) i presao sam za to vreme skoro 3000km.Trenutna potrosnja mu je tacno 5,6 l/100km (sipan iskljucivo maxx evro dizel na OMV pumpama).Uzeo sam opremu Ambition Business i dodao jos malo opreme jer je model ne na popustu,vec na mega popustu,i apsolutno ima sve sem koze i navigacije!Od opreme ovde nije nabrojano nista u ovom pregledu,a ima toliko da mogu nabrajati satima (adaptivni bi-xenoni sa pranjem,posebno grejana sofersajbna,kisobran u zadnjim vratima :))...Ono sto mogu reci je da se osecam kao u svemirskom brodu da sam i prezadovoljan sam,narocito jer imam cetvoroclanu porodicu i sada mogu konacno da nas sve spakujem i da jos ostane mesta.Za sve one koji kazu kako je to auto za one koji nemaju para za bolje, mogu samo da porucim da prvo zarade te iste pare,pa se cujemo onda,a ja bih uvek uzeo ovako nesto i ostatak para ulozio u nesto drugo,a ne sve spiskao na npr.A6 i slicno koji kostaju ravno 2,5 puta vise sa ovakvom opremom...

Bandza

pre 11 godina

@straw dog uopste se ne slazem sa tobom auto je perfektan u svakom pogledu.Mozda se upotrebljavaju malo slabiji materijali u odnosu na vw i na audi ali za ustedu od 10000 do 15000 evra u odnosu na pomenute marke,superb je pun pogodak.Najjaca verzija superba sa najboljom opremom sa pogonom na sva 4 tocka kosta ispod 30000 evra sto je smesno u odnosu na to sto nudi.

Škoda

pre 11 godina

Škoda je brend u okviru Brenda pa samim tim ima ulogu ruznog paceta sto uopste nije.
Ko razmislja da kupi Škodu ne ocekuje previse.
Kada provoza svoju Škodu zakljuci da je dobio mnogo mnogo vise od onoga sto je kupio (citaj platio).
Nakon nekoliko godina voznje njegovo zadovoljstio srazmerno raste sve vise.
Kada je prodaje kao polovno vozilo proda je pre nego sto postavi oglas.
Jos je zadovoljniji jer je dobio vise para nego sto je mislio.
I opet razmislja da kupi auto. Naravno razmislja o Škodi.
E a vi neverne Tome sto nemate ni za auto od 1000 eura a fantazirate i umisljate, sedite na zemlju, stavite prst na celo pa razmislite. Da ste se debolo oznojili i zaradili pare za isti takav auto sta bi ste i kako bi ste ga kupili. Opel, Honda, Mazda, Citroen, Peugeot...VW sta je tu bolje i kvalitetnije?
Samo cete vise platiti auto, deo, uslugu i biti manje zadovoljni.
Koji to proizvodjac u Srbiji ima bolje organizovanu servisnu mrezu? 32 ovlascena servisa u Srbiji.Da napomenem da jedan isti deo upakovan u fabricku kutiju sa znakom VW, Audi, Seat i Škoda kosta u Škoda prodavnici 30% manje. Da napomenem da je servisna usluga ovlascenog servisa 2000 rsd po radnom satu?
Koliko to naplati Audi, VW, Honda, OPEL, Seat, Mazda, KIA ....
Superb je odlican auto.
Škoda je najpametniji izbor!!!
Pozdrav,

Bojan

pre 11 godina

Benzinci su prilicno nerazuman izbor za prosecnog Srbina. 1.4 TSI je vazio za nepouzdan: pocetne verzije su imale problematican sistem ubrizgavanja (injektori su prskali direktno na zidove hilzni i spirali zastitni sloj ulja, sto je uzrokovalo pojacano habanje). VW je to resio promenom ECU mape, sto je uzrokovalo smanjenom ekonomicnoscu. Jace varijante ovog motora su vrlo kompleksne (kombinacija turbine i kompresora), sto poskupljuje njegovo odrzavanje, a zbog nasviranosti i trajnost mu je umanjena. Tu je i famozni problem sa lancima koji su se teglili vec posle 40~50.000km.

Benzinac od 1.8 je vec ozbiljniji zalogaj na pumpi(ali ko moze sebi da priusti novog Superba, verujem da ne gleda bas na svaki decilitar benzina). Kao polovnjaci, nece biti mnogo interesantni iz razloga sto FSI motori nisu pogodni za konverziju na TNG (skupi uredjaji i potreba da se koristi do 30% benzina prilikom voznje na plin).

Sa druge strane, TDI ce biti jako popularan, bilo nov ili polovan.

Bocardo

pre 11 godina

I sada uporedimo Golfa 7 sa ovim auto, tj. ono sto je najbitnije: odnos cene i dobijenog kod golfa za 17.000 evra se dobija motor od 85 konja a kod Superba 125 slicna je situacija i sa opremom, jednostavno sve je na strani Skode cak je i platforma od Pasata koja je sigurno naprednija od Golfove, za mene cak i snobovska vrednost znacke nema razlike jer niti su VW ni Skoda premijum automobili mada neki vlasnici Golfa to misle. Kada bi kupovao nov auto i preferirao nemce a da ne dajem 30-40.000 evra ovo je definitivno pravi izbor.

Milan

pre 11 godina

Od prosle godine sam vlasnik ovog auto sa 2.0tdi motorom od 140ks. Neko dole je dobro rekao, najbolji odnos placeno-dobijeno. Svi ostali slicni automobili sa slicnom opremom su za minimum 2.500 evra skuplji. Bas bih voleo da (Straw Dog, 12. septembar 2013 09:43) navede koji to automobili u ovoj klasi mogu da konkurisu cenom i opremom sa Superb. Unutrasnjost auta je stvarno savrseno uradjena. Bar po ovim slikama, ona je uglavnom ostala ista sem izmene kod izgleda volana i drugog dezena materijala na sedistima tako da mi nije jasan deo u tekstu oko najvecih izmena. Glavni problem ovog auta je malo (ili malo vise) nezgrapan spoljni izgled. Obzirom da se radi o faceliftingu a ne novom modelu nije bilo ni za ocekivati da se tu nesto znacajno promeni. Mozda su na zadnjem delu nova svetla lepsa, ali ostre ivice na petim vratima mi bas ne leze. Slicno su uradili i sa novom Oktavijom i to je jedini deo na njoj koji mi se ne svidja. Mislim da bi na potpuno novom modelu trebali da prosire auto za nekih 5-7cm i da malo smanje prostor u kabini (ovo se ne bi mnogo osetilo jer ga zaista ima za igranje fudbala). Ovo bi ucinilo auto mnogo lepsim na oko.

Dalmatinac

pre 11 godina

Straw Dog, 12. septembar 2013 09:43
Citam bas komentare ali ovaj mi je nekako najupecatljiviji.
Voleo bih da ima vise komentara ljudi koji voze ovaj automobil ali mi se cini da komenatra kao doticnog gospodina nikada nece nestati.
Pozdrav svim ljudima koji nemaju para na bacanje i ne pate od brenda.

majk

pre 11 godina

Vozim novog superba a imao sam i prethodnog,samo pozitivni utisci,ne zbog toga sto volim da hvalim svoj auto,nego stvarno najbolji odnos ulozeno/dobijeno.Nisam subjektivan,prilikom kupovine razmisljao sam i o insigniji,avensisu i citroenu c5,cak sam ih sve prethodno probao,i kad sam uporedio polozaj sedenja,upravljivost,menjac,buku,enterijer kabine opet sam se odlucio za skodu i.
Za onoga sto pominje UTEHU,za cenu noveog superba mozes kupiti 2-3 polovna pasata,audija,sa predjenih 300k-500k km,i koja je onda kupovina uteha?

Soldier

pre 10 godina

Promenio sam u poslednjih 5 godina 2 superba, i sada vozim Passata B7. Sve stu to bili sluzbeni automobili, kod mene na neogranicenoj upotrebi. Ukratko, osecaj u voznji je nesto slabiji u Skodi, barem od Passata B7. Slabije reaguje, nekako je inertnija na nagle promene pravca ili pri kocenju. Sa istim motorima se isto ponasaju u smislu ubrzanja itd. Nema razlike. Sve u svemu- Passat jeste nesto ugodniji za voznju, ali nista posebno.
Najveca razlika je ugodjaj u kabini, koji je mnogo, mnogo lepsi u Passatu. Motor se mnogo, ali mnooogoooo manje cuje, materijali su za klasu-dve kvalitetniji. Sva kola su bila u full opremi, u najvisim paketima. Kada prodajete Passata nakon nekoliko godina, ipak dobijete vise za njega i to umanjuje prednost Skode. Sat mehanicara duplo skuplji u VW servisima nego u SKodinim, delovi imaju razliku od 10-20%, naravno VW je skuplji.
Dakle- osecaj u vosnji je slican, ali ipak nesto lepsi u Passatu. Enterijer neuporedivo bolji u Passatu. Moj savet- ako imate para, Passat ce jednostavno vise prijati i nije svejedno. Ako su pare problem, a uglavnom jesu, Skoda ce vas sluziti isto za manje para.

che

pre 11 godina

U firmi u kojoj radim , imamo od sluzbenih vozila : mazda3, nova mazda 6, mazda cx 5,skoda superb (2000 god. 1,9 td). Kad biram sta vozim, onda je to skoda - 1 recju avion, leti , komforna , trosi 5/100( nova mazda 6 ne pada ispod 9/100, mazda 3 6,5/100). Letos sam isao na more - 2 deteta, krevetac,kolica- sve u gepek. Kad budem mejao auto, samo superb dolazi u obzir

Dusan

pre 11 godina

Pogledajte malo uporedne testove superba sa drugim automobilima i ove i nerestilizovane verzije i videcete da superb pobedjeje u 90% slucajeva.Japance i Francuze dere kao nista.Superb i nova Octavia su zakon.

Strahinja

pre 11 godina

Superb mozda jeste ispao kao grom iz vedra neba kada se pojavio i bilo ga je neobicno svrstati bilo gde...
Ali po nameni samog automobila,izgledu i prvenstveno dimenzijama,bilo bi smesno ovu "grdosiju" od 4,84m svrstati u isti kos sa npr. bmw 3 4,53m,audi a4 4,70m;mercedes c 4,58 itd...
U krajnjem slucaju,on mozda i jeste negde izmedju D i E segmenta,ali u svakom slucaju namera fabrike je bila da "napadne" jedan A6 ili E klasu i da proba da za dosta manje novca pruzi priblizno isti ugodjaj u voznji,izgledu itd..

boki

pre 11 godina

Škoda je verovatno najkvaliteniji auto brend na starom kontinentu u odnosu kvaliteta i cene. Jednostavno automobil koji se kupuje svugde gde je i stekao dobru poziciju a sa ovim Super B i sa novom Oktavijom koja izgleda mocno ulazi maltene u premium segment. Ja godinama vozim francuske automobile (PSA) ali sledeci ce definitivno biti Skoda a ako ne Skoda onda Honda!
Bravo Skoda!

Zoran

pre 11 godina

Koliko se meni cini u istoj klasi su: Ford Mondeo, Pasat, Pezo 508, Audi A4, BMW 3, Opel Insignia, Reno Laguna (mozda i Latitud), Honda Accord, Toyota Avensis, Hyundai I40,Mazda 6, Skoda Superb, Mercedes C klasa.
Klasa iznad su Audi A6,BMW 5, Mecedes E klasa. Neka me neko ispravi ako gresim.

Straw Dog

pre 11 godina

Šansa ovog automobila je samo u ceni. Proći će dobro, ako top model bude ispod 18.000 evra. Iznad te cene, velika je gužva u kojoj dominiraju marke automobila sa mnogo izraženijim stilom, lepšim enterijerom, kao i sa boljim kvalitetom. "Škoda" je napravljena kao uteha za ljude koji nemaju dovoljno para da kupe neku bolju marku automobila.

Milan

pre 11 godina

honda 2.0i-VTEC automatski menjac 156ks 28900eura http://www.honda-srbija.rs/automobili/accord/nivoi_opreme.208.html#Executive
mazda 6 2.5i (192 KS) A/T Revolution 32200eura http://www.mazda-rs.com/Modeli/PotpunonovaMazda6/Specifikacijeicene/tabid/8119/Default.aspx
volvo s60 (nema u ponudi s40) pocetna cena 36280 http://www.volvocars.com
/rs/all-cars/volvo-s60/details/Documents/Customer%20Pricelist%20S60%20Serbia%20MY14.pdf
pezo 508 (jer je on klasa Superb) 2.2Hdi 202ks 34660eura http://www.peugeot.rs/peugeot/?page=Vozila&car=508
reno Laguna Bose Edition 2.0 dCi 175 BVA 28085 eura http://www.renault.rs/download/cenovnici/laguna_berline.pdf
Insignia 2.8 V6 Turbo ECOTEC® AWD 221 kW/330 KS 44079eura http://opel.autopromet.rs/cene/
Lancer nema cena http://www.inoto.rs/sadrzaji/katalozi-i-cenovnici
Superb 3,6 FSI 4×4 191 kw/260 ks DSG 30828eura http://www.skoda.co.rs/superb/superb-cenovnik/
E sad uporedite cene, motore i opremu ovih modela. AKo neko zeli neka uporedi recimo 2.0 dizel kod svih ovih modela sa slicnom opremom pa ce da se teko onda vidi razlika. Ovde nema Pasata, A4 i ostalih iz kategorije jer bi razlike u ceni bile jos vec.

Strahinja

pre 11 godina

Pa poredim Superb-a sa A6 zato sto su upravo ista klasa vozila...I jedan i drugi spadaju u takozvani D segment gde se jos nalazi i E klasa,BMW 5 itd...
Tako da porediti njega sa A4 je u najgorem slucaju smesno,da ne kazem bilo sta drugo...toliko.

alfista

pre 11 godina

Dobar auto,ali ruzhan(po meni). Gledajuci tabelu potroshnje,rekao bih da ima dosta lazhi-razlika izmedju 1.6 i 2.0 dizel motora je u 100gr/100km.Zvuchi malo nelogichno za 70% jachi i zapreminski veci motor.U sushtini,dobra kupovina

Strahinja

pre 11 godina

Superb je jedan odlican auto i po meni best buy u toj klasi,ali kada je u pitanju kupovina iskljucivo novog automobila...
Medjutim,s'obzirom da zivimo tu gde zivimo i da nas narod u 90% slucajeva se odlucuje za polovan automobil,iz ovih ili onih razloga,onda je tu vec neka druga prica,bar po meni...
Npr. iako je kao nova 2 puta pa i vise jeftinija od npr. novog Audija A6 u slicnoj opremi,kod polovnih modela(4-5-6god)to vec ne stoji,jer je razlika minimalna,otprilike nekih 10-20%...
Tako da bih ja u tom slucaju uvek dao 1000e-2000e vise i uzeo A6 sa slicnom km i opremom,nego Skodu,sto ne znaci da je ona los auto,al jednostavno to je tako,bar u mom slucaju...

Straw Dog

pre 11 godina

@Banza
@Ivan
@Milan
Ja sam se u mom komentaru ogradio, i naveo cenu od 18.000 za auto. I to jeste najbolji odnos kvalitet-cena za TE pare.
Ali...
Pitam je sada vas: kada bi vam nekim slučajem neko dao 30.000 evra, koliko košta najbolja Superb, i rekao da idete da kupite bilo koji auto u tom cenovnom rangu, šta biste uzeli:
-Hondu Accord
-Mazdu 626 (najnoviji tip)
-Subaru 4x4 u tom cenovnom rangu
-Volvo S40
-Peugeot 5008
-Renault Laguna
-Mitshubishi Lancer
-Opel Insignia,
ili:
Škodu Superb
Testirajte malo sebe.
Nikoga ne želim da uvredim, ali kada bih imao 18.000 evra, istog momenta bi pazario Škodu Superb, ali bi mi ona bila uteha, jer nisam imao 30.000 za Subaru.

Zoran

pre 11 godina

Ne znam zasto Strahinja poredi Superb sa Audijem A6. Oni prosto nisu ista kategorija (sem mozda po prostoru u autu). Superb treba porediti sa A4. E ako se uporede cene novog Superb i novog A4 sa slicnim motorom i opremom jasno je da je A4 bar za 20% skuplji (pri cemu na sajtu Audija nema opreme, ali da kazemo da osnovni A4 ima sve ono sto ima top Superb). Sad uporedite cene slicnog godista A4 i Superb na sajtu za prodaju polovnih automobila i videcete da su cene vrlo slicne za isto godiste i motor. Zakljucak, ko razmislja o kupovini novih kola i spreman je (i moze) da da otprilike (za dizel 2.0) 22000 evra, za te pare nema boljeg novog auta na trzistu.

Straw Dog

pre 11 godina

Šansa ovog automobila je samo u ceni. Proći će dobro, ako top model bude ispod 18.000 evra. Iznad te cene, velika je gužva u kojoj dominiraju marke automobila sa mnogo izraženijim stilom, lepšim enterijerom, kao i sa boljim kvalitetom. "Škoda" je napravljena kao uteha za ljude koji nemaju dovoljno para da kupe neku bolju marku automobila.

alfista

pre 11 godina

Dobar auto,ali ruzhan(po meni). Gledajuci tabelu potroshnje,rekao bih da ima dosta lazhi-razlika izmedju 1.6 i 2.0 dizel motora je u 100gr/100km.Zvuchi malo nelogichno za 70% jachi i zapreminski veci motor.U sushtini,dobra kupovina

Straw Dog

pre 11 godina

@Banza
@Ivan
@Milan
Ja sam se u mom komentaru ogradio, i naveo cenu od 18.000 za auto. I to jeste najbolji odnos kvalitet-cena za TE pare.
Ali...
Pitam je sada vas: kada bi vam nekim slučajem neko dao 30.000 evra, koliko košta najbolja Superb, i rekao da idete da kupite bilo koji auto u tom cenovnom rangu, šta biste uzeli:
-Hondu Accord
-Mazdu 626 (najnoviji tip)
-Subaru 4x4 u tom cenovnom rangu
-Volvo S40
-Peugeot 5008
-Renault Laguna
-Mitshubishi Lancer
-Opel Insignia,
ili:
Škodu Superb
Testirajte malo sebe.
Nikoga ne želim da uvredim, ali kada bih imao 18.000 evra, istog momenta bi pazario Škodu Superb, ali bi mi ona bila uteha, jer nisam imao 30.000 za Subaru.

Strahinja

pre 11 godina

Pa poredim Superb-a sa A6 zato sto su upravo ista klasa vozila...I jedan i drugi spadaju u takozvani D segment gde se jos nalazi i E klasa,BMW 5 itd...
Tako da porediti njega sa A4 je u najgorem slucaju smesno,da ne kazem bilo sta drugo...toliko.

Strahinja

pre 11 godina

Superb je jedan odlican auto i po meni best buy u toj klasi,ali kada je u pitanju kupovina iskljucivo novog automobila...
Medjutim,s'obzirom da zivimo tu gde zivimo i da nas narod u 90% slucajeva se odlucuje za polovan automobil,iz ovih ili onih razloga,onda je tu vec neka druga prica,bar po meni...
Npr. iako je kao nova 2 puta pa i vise jeftinija od npr. novog Audija A6 u slicnoj opremi,kod polovnih modela(4-5-6god)to vec ne stoji,jer je razlika minimalna,otprilike nekih 10-20%...
Tako da bih ja u tom slucaju uvek dao 1000e-2000e vise i uzeo A6 sa slicnom km i opremom,nego Skodu,sto ne znaci da je ona los auto,al jednostavno to je tako,bar u mom slucaju...

Bojan

pre 11 godina

Benzinci su prilicno nerazuman izbor za prosecnog Srbina. 1.4 TSI je vazio za nepouzdan: pocetne verzije su imale problematican sistem ubrizgavanja (injektori su prskali direktno na zidove hilzni i spirali zastitni sloj ulja, sto je uzrokovalo pojacano habanje). VW je to resio promenom ECU mape, sto je uzrokovalo smanjenom ekonomicnoscu. Jace varijante ovog motora su vrlo kompleksne (kombinacija turbine i kompresora), sto poskupljuje njegovo odrzavanje, a zbog nasviranosti i trajnost mu je umanjena. Tu je i famozni problem sa lancima koji su se teglili vec posle 40~50.000km.

Benzinac od 1.8 je vec ozbiljniji zalogaj na pumpi(ali ko moze sebi da priusti novog Superba, verujem da ne gleda bas na svaki decilitar benzina). Kao polovnjaci, nece biti mnogo interesantni iz razloga sto FSI motori nisu pogodni za konverziju na TNG (skupi uredjaji i potreba da se koristi do 30% benzina prilikom voznje na plin).

Sa druge strane, TDI ce biti jako popularan, bilo nov ili polovan.

Zoran

pre 11 godina

Ne znam zasto Strahinja poredi Superb sa Audijem A6. Oni prosto nisu ista kategorija (sem mozda po prostoru u autu). Superb treba porediti sa A4. E ako se uporede cene novog Superb i novog A4 sa slicnim motorom i opremom jasno je da je A4 bar za 20% skuplji (pri cemu na sajtu Audija nema opreme, ali da kazemo da osnovni A4 ima sve ono sto ima top Superb). Sad uporedite cene slicnog godista A4 i Superb na sajtu za prodaju polovnih automobila i videcete da su cene vrlo slicne za isto godiste i motor. Zakljucak, ko razmislja o kupovini novih kola i spreman je (i moze) da da otprilike (za dizel 2.0) 22000 evra, za te pare nema boljeg novog auta na trzistu.

Glas razuma

pre 11 godina

Definitivno najbolji "best buy" u klasi velikih automobila. Škoda je već uveliko postala auto kompanija koja pravi odlične automobile, a SUPERB u kombinaciji sa niskom cenom, neverovatnim prostorom u kabini i prtljažniku - gradi sebi mesto lidera gde ne vidim ni blizu auto koji može da im parira. Ni na mapi. Prosto za neverovati...
Svaka čast za ŠKODU.
Pozdrav svima

Dejan L

pre 11 godina

Britanci odlepili za Superbom.
Neverovatno je da je posle Nemačke, Superb najprodavaniji u Britaniji.
Vidim u Briselu ih voze velika politička imena kao službena vozila.
Najveći nivo opreme Laurin & Klement sadrži 10m2 kože, prave aplikacije od skupog drveta, krov ima fotoćelije koje napajaju klimu, u zadnjim vratima ugrađene kišobrane, mnoštvo radara, kamere i senzore za bezbedniju vožnju, ukratko oprema Laurin & Klement opremljenija je od osnovne BMW serije 3.
Platforma Passat-a, motori Passat-a i Audija, DSG menjači pa nije ni čudo što je Superb toliko cenjen.
Najskuplja Reno Laguna opreme ,,BOSE'' košta 26.000€, u poređenju sa ovim Superbom, ona je daleko zaostala.
Zaslužuje svaku pohvalu, prava krstarica

che

pre 11 godina

U firmi u kojoj radim , imamo od sluzbenih vozila : mazda3, nova mazda 6, mazda cx 5,skoda superb (2000 god. 1,9 td). Kad biram sta vozim, onda je to skoda - 1 recju avion, leti , komforna , trosi 5/100( nova mazda 6 ne pada ispod 9/100, mazda 3 6,5/100). Letos sam isao na more - 2 deteta, krevetac,kolica- sve u gepek. Kad budem mejao auto, samo superb dolazi u obzir

Soldier

pre 10 godina

Promenio sam u poslednjih 5 godina 2 superba, i sada vozim Passata B7. Sve stu to bili sluzbeni automobili, kod mene na neogranicenoj upotrebi. Ukratko, osecaj u voznji je nesto slabiji u Skodi, barem od Passata B7. Slabije reaguje, nekako je inertnija na nagle promene pravca ili pri kocenju. Sa istim motorima se isto ponasaju u smislu ubrzanja itd. Nema razlike. Sve u svemu- Passat jeste nesto ugodniji za voznju, ali nista posebno.
Najveca razlika je ugodjaj u kabini, koji je mnogo, mnogo lepsi u Passatu. Motor se mnogo, ali mnooogoooo manje cuje, materijali su za klasu-dve kvalitetniji. Sva kola su bila u full opremi, u najvisim paketima. Kada prodajete Passata nakon nekoliko godina, ipak dobijete vise za njega i to umanjuje prednost Skode. Sat mehanicara duplo skuplji u VW servisima nego u SKodinim, delovi imaju razliku od 10-20%, naravno VW je skuplji.
Dakle- osecaj u vosnji je slican, ali ipak nesto lepsi u Passatu. Enterijer neuporedivo bolji u Passatu. Moj savet- ako imate para, Passat ce jednostavno vise prijati i nije svejedno. Ako su pare problem, a uglavnom jesu, Skoda ce vas sluziti isto za manje para.

Dikh tu kava

pre 11 godina

OK, aj neka konačno svi koji misle da je Škoda uteha za ljude koji nemaju para za neku drugu marku, nabroje limuzine istog segmenta koje u top verzijama koštaju ispod 18.000, pri čemu su bolje od Superba. Ili neka se jednostavno postide za bacanje floskula. Ili eventualno neka probaju taj isti Superb.
Bio sam vlasnik Fabije 1.4 16v Elegance 2000. godište, perfektan auto, i dan danas izgleda bukvalno kao nov (svakako dokazivo). Kad sam pre par meseci kupovao nov auto, jednostavno nisam mogao (želeo) Škodu da prodam - poklonio sam je burazeru, koji je vozi u slast. Ona je jednostavno morala da ostane u porodici. Ništa manje kvalitetna nego Polo. A s obzirom da manje košta, indeks zadovoljstva posedovanja - mnogo veći.
Sve i da je Škoda uteha za one koji nemaju za skuplje, šta, kao VW je neki brend od koga uši otpadaju, treba svi da stoje mirno kad prođem pored njih u istom..? Mante se deco besmislenih priča..

Zoran

pre 11 godina

Koliko se meni cini u istoj klasi su: Ford Mondeo, Pasat, Pezo 508, Audi A4, BMW 3, Opel Insignia, Reno Laguna (mozda i Latitud), Honda Accord, Toyota Avensis, Hyundai I40,Mazda 6, Skoda Superb, Mercedes C klasa.
Klasa iznad su Audi A6,BMW 5, Mecedes E klasa. Neka me neko ispravi ako gresim.

Škoda

pre 11 godina

Škoda je brend u okviru Brenda pa samim tim ima ulogu ruznog paceta sto uopste nije.
Ko razmislja da kupi Škodu ne ocekuje previse.
Kada provoza svoju Škodu zakljuci da je dobio mnogo mnogo vise od onoga sto je kupio (citaj platio).
Nakon nekoliko godina voznje njegovo zadovoljstio srazmerno raste sve vise.
Kada je prodaje kao polovno vozilo proda je pre nego sto postavi oglas.
Jos je zadovoljniji jer je dobio vise para nego sto je mislio.
I opet razmislja da kupi auto. Naravno razmislja o Škodi.
E a vi neverne Tome sto nemate ni za auto od 1000 eura a fantazirate i umisljate, sedite na zemlju, stavite prst na celo pa razmislite. Da ste se debolo oznojili i zaradili pare za isti takav auto sta bi ste i kako bi ste ga kupili. Opel, Honda, Mazda, Citroen, Peugeot...VW sta je tu bolje i kvalitetnije?
Samo cete vise platiti auto, deo, uslugu i biti manje zadovoljni.
Koji to proizvodjac u Srbiji ima bolje organizovanu servisnu mrezu? 32 ovlascena servisa u Srbiji.Da napomenem da jedan isti deo upakovan u fabricku kutiju sa znakom VW, Audi, Seat i Škoda kosta u Škoda prodavnici 30% manje. Da napomenem da je servisna usluga ovlascenog servisa 2000 rsd po radnom satu?
Koliko to naplati Audi, VW, Honda, OPEL, Seat, Mazda, KIA ....
Superb je odlican auto.
Škoda je najpametniji izbor!!!
Pozdrav,

Iz iskustva

pre 11 godina

Ali ni reči o benzincu koji su testirali... ja vozim upravo taj motor, 1.8 TSI, i malo je reći da sam prezadovoljan. Po mom mišljenju pravi dragulj među benzincima, puca od snage u svim brzinama, ima konstantni obrtni moment, pozamašan kao kod dizela, samo u mnogo širem rasponu obrtaja, a sve to prati izuzetna tišina i verujte sasvim prihvatljiva potrošnja - može da se vozi jako ekonomično. Sve u svemu odličan auto, kvalitetan, sa izvrsnom cenom, svaka čast.

Ivan

pre 11 godina

@(Straw Dog, 12. septembar 2013 09:43)

Kad bi morao da biram iz Nemačke grupacije odmah bi umesto VW ili Audi uzeo Škodu slične veličine. Srećom ne treba.

Kakav faličan reasoning, da ljudi kupuju utehu. Ljudi koji imaju kupuju normalne automobile tipa Volvo, Toyota, Škoda. I ti ljudi uvek na automobilima imaju dobre, nove gume, servisirani su redovno i tako to. I ovi u Srbiji sa novim Škodama imaju skoro svi dobre gume i lepo izgledaju dok ovi VW polovnjaci sa izlizanim gumama, prljavim automobilima vozikaju se po Srbiji. Dobro pogledajte gume na automobilu i reći će vam se samo kome je automobil uteha a kome ne.

boki

pre 11 godina

Škoda je verovatno najkvaliteniji auto brend na starom kontinentu u odnosu kvaliteta i cene. Jednostavno automobil koji se kupuje svugde gde je i stekao dobru poziciju a sa ovim Super B i sa novom Oktavijom koja izgleda mocno ulazi maltene u premium segment. Ja godinama vozim francuske automobile (PSA) ali sledeci ce definitivno biti Skoda a ako ne Skoda onda Honda!
Bravo Skoda!

Dusan

pre 11 godina

Pogledajte malo uporedne testove superba sa drugim automobilima i ove i nerestilizovane verzije i videcete da superb pobedjeje u 90% slucajeva.Japance i Francuze dere kao nista.Superb i nova Octavia su zakon.

majk

pre 11 godina

Vozim novog superba a imao sam i prethodnog,samo pozitivni utisci,ne zbog toga sto volim da hvalim svoj auto,nego stvarno najbolji odnos ulozeno/dobijeno.Nisam subjektivan,prilikom kupovine razmisljao sam i o insigniji,avensisu i citroenu c5,cak sam ih sve prethodno probao,i kad sam uporedio polozaj sedenja,upravljivost,menjac,buku,enterijer kabine opet sam se odlucio za skodu i.
Za onoga sto pominje UTEHU,za cenu noveog superba mozes kupiti 2-3 polovna pasata,audija,sa predjenih 300k-500k km,i koja je onda kupovina uteha?

Milan

pre 11 godina

honda 2.0i-VTEC automatski menjac 156ks 28900eura http://www.honda-srbija.rs/automobili/accord/nivoi_opreme.208.html#Executive
mazda 6 2.5i (192 KS) A/T Revolution 32200eura http://www.mazda-rs.com/Modeli/PotpunonovaMazda6/Specifikacijeicene/tabid/8119/Default.aspx
volvo s60 (nema u ponudi s40) pocetna cena 36280 http://www.volvocars.com
/rs/all-cars/volvo-s60/details/Documents/Customer%20Pricelist%20S60%20Serbia%20MY14.pdf
pezo 508 (jer je on klasa Superb) 2.2Hdi 202ks 34660eura http://www.peugeot.rs/peugeot/?page=Vozila&car=508
reno Laguna Bose Edition 2.0 dCi 175 BVA 28085 eura http://www.renault.rs/download/cenovnici/laguna_berline.pdf
Insignia 2.8 V6 Turbo ECOTEC® AWD 221 kW/330 KS 44079eura http://opel.autopromet.rs/cene/
Lancer nema cena http://www.inoto.rs/sadrzaji/katalozi-i-cenovnici
Superb 3,6 FSI 4×4 191 kw/260 ks DSG 30828eura http://www.skoda.co.rs/superb/superb-cenovnik/
E sad uporedite cene, motore i opremu ovih modela. AKo neko zeli neka uporedi recimo 2.0 dizel kod svih ovih modela sa slicnom opremom pa ce da se teko onda vidi razlika. Ovde nema Pasata, A4 i ostalih iz kategorije jer bi razlike u ceni bile jos vec.

Strahinja

pre 11 godina

Superb mozda jeste ispao kao grom iz vedra neba kada se pojavio i bilo ga je neobicno svrstati bilo gde...
Ali po nameni samog automobila,izgledu i prvenstveno dimenzijama,bilo bi smesno ovu "grdosiju" od 4,84m svrstati u isti kos sa npr. bmw 3 4,53m,audi a4 4,70m;mercedes c 4,58 itd...
U krajnjem slucaju,on mozda i jeste negde izmedju D i E segmenta,ali u svakom slucaju namera fabrike je bila da "napadne" jedan A6 ili E klasu i da proba da za dosta manje novca pruzi priblizno isti ugodjaj u voznji,izgledu itd..

Bandza

pre 11 godina

@straw dog uopste se ne slazem sa tobom auto je perfektan u svakom pogledu.Mozda se upotrebljavaju malo slabiji materijali u odnosu na vw i na audi ali za ustedu od 10000 do 15000 evra u odnosu na pomenute marke,superb je pun pogodak.Najjaca verzija superba sa najboljom opremom sa pogonom na sva 4 tocka kosta ispod 30000 evra sto je smesno u odnosu na to sto nudi.

Milan

pre 11 godina

Od prosle godine sam vlasnik ovog auto sa 2.0tdi motorom od 140ks. Neko dole je dobro rekao, najbolji odnos placeno-dobijeno. Svi ostali slicni automobili sa slicnom opremom su za minimum 2.500 evra skuplji. Bas bih voleo da (Straw Dog, 12. septembar 2013 09:43) navede koji to automobili u ovoj klasi mogu da konkurisu cenom i opremom sa Superb. Unutrasnjost auta je stvarno savrseno uradjena. Bar po ovim slikama, ona je uglavnom ostala ista sem izmene kod izgleda volana i drugog dezena materijala na sedistima tako da mi nije jasan deo u tekstu oko najvecih izmena. Glavni problem ovog auta je malo (ili malo vise) nezgrapan spoljni izgled. Obzirom da se radi o faceliftingu a ne novom modelu nije bilo ni za ocekivati da se tu nesto znacajno promeni. Mozda su na zadnjem delu nova svetla lepsa, ali ostre ivice na petim vratima mi bas ne leze. Slicno su uradili i sa novom Oktavijom i to je jedini deo na njoj koji mi se ne svidja. Mislim da bi na potpuno novom modelu trebali da prosire auto za nekih 5-7cm i da malo smanje prostor u kabini (ovo se ne bi mnogo osetilo jer ga zaista ima za igranje fudbala). Ovo bi ucinilo auto mnogo lepsim na oko.

lajty

pre 11 godina

Mogu iz prve ruke da kazem sledece,pa ko hoce neka veruje,a ko nece ne mora-pre tacno 3 nedelje sam kupio upravo ovaj novi model Superba (limuzina,2.0 dizel,140ks) i presao sam za to vreme skoro 3000km.Trenutna potrosnja mu je tacno 5,6 l/100km (sipan iskljucivo maxx evro dizel na OMV pumpama).Uzeo sam opremu Ambition Business i dodao jos malo opreme jer je model ne na popustu,vec na mega popustu,i apsolutno ima sve sem koze i navigacije!Od opreme ovde nije nabrojano nista u ovom pregledu,a ima toliko da mogu nabrajati satima (adaptivni bi-xenoni sa pranjem,posebno grejana sofersajbna,kisobran u zadnjim vratima :))...Ono sto mogu reci je da se osecam kao u svemirskom brodu da sam i prezadovoljan sam,narocito jer imam cetvoroclanu porodicu i sada mogu konacno da nas sve spakujem i da jos ostane mesta.Za sve one koji kazu kako je to auto za one koji nemaju para za bolje, mogu samo da porucim da prvo zarade te iste pare,pa se cujemo onda,a ja bih uvek uzeo ovako nesto i ostatak para ulozio u nesto drugo,a ne sve spiskao na npr.A6 i slicno koji kostaju ravno 2,5 puta vise sa ovakvom opremom...

Bocardo

pre 11 godina

I sada uporedimo Golfa 7 sa ovim auto, tj. ono sto je najbitnije: odnos cene i dobijenog kod golfa za 17.000 evra se dobija motor od 85 konja a kod Superba 125 slicna je situacija i sa opremom, jednostavno sve je na strani Skode cak je i platforma od Pasata koja je sigurno naprednija od Golfove, za mene cak i snobovska vrednost znacke nema razlike jer niti su VW ni Skoda premijum automobili mada neki vlasnici Golfa to misle. Kada bi kupovao nov auto i preferirao nemce a da ne dajem 30-40.000 evra ovo je definitivno pravi izbor.

Dalmatinac

pre 11 godina

Straw Dog, 12. septembar 2013 09:43
Citam bas komentare ali ovaj mi je nekako najupecatljiviji.
Voleo bih da ima vise komentara ljudi koji voze ovaj automobil ali mi se cini da komenatra kao doticnog gospodina nikada nece nestati.
Pozdrav svim ljudima koji nemaju para na bacanje i ne pate od brenda.