Aktuelno

Sreda, 21.02.2024.

18:16

Skidaju blokadu sa električnih bicikala, sve više poginulih u saobraćaju

Izvor: Revijahak

Skidaju blokadu sa elektriènih bicikala, sve više poginulih u saobraæaju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

sim

pre 6 meseci

sa druge strane električni bicikl je što se aerodinamičnosti, težišta, mogućnosti naginjanja u krivini ....to su zapravo jedne najobičnije cigle koje nisu namenjene za te brzine i takvu vožnju zato i imaju ograničenje.

(profesor Dušan, 25. februar 2024 07:57) # Link komentara

Malo si ti elektročnih biciklova video

Veliki brat

pre 6 meseci

треба забранити да се на посао иде аутомобилом ако је посао удањен од куће мање од 5км. Давати субвенције за бицикле, трицикле, тротинете и остале ствсри на електрични или људски погон. Да смањимо гужве, лош ваздух и глупе људе.
(Бабинџем, 24. februar 2024 13:06)

Ne znam kako to da zabraniš, ali znam ljude koji za 1km do posla idu isključivo autom. Dakle ne ponekad, jer će možda nakon toga ići u šoping ili negde drugde, nego i ako nameravaju posle posla odmah da se vrate u stan, opet idu automobilom.

Ja bih pre uveo progresivnu cenu parkiranja za te koji žive u centru grada i opet sve poslove u tom centru grada završavaju autom. Ne vidim koja je onda poenta kupovati stan u centru grada, gde je kvadrat skuplji, parking skuplji, da bi za 500m ili 1km opet išli autom?
Dakle, najjednostavnije je uvesti obaveznu nalepnicu (po mogućnosti da bude besplatna ili da košta simbolično) i da se na osnovu podataka na njoj parking naplaćuje prema udaljenosti od mesta stanovanja.


Australijsli Stealth Bomber ide fabricki blizu 100km/h i ima domet oko 100km. Cena oko 10.000$
(kole, 24. februar 2024 16:29)

Gde to ovde da se proda, koštalo bi 50% skuplje, a znaš li kakav Pasat ili Audi može da se kupi za te pare ;)

Stara Mo

pre 6 meseci

Ne vidim svrhu jednokratnog NEDEFINISANOG kažnjavanja.

Ako je motor jači od 250w a bicikl ide brže od 25km/h, to znači da je vozač upravljao vozilom više kategorije a u tom slučaju takvo vozilo podleže registraciji. Elem, vozač je vozio neregistrovano, neatestirano vozilo, moguće i bez odgovarajuće vozačke dozvole.

Kazna od 290 evra je za šta tačno?
Nije precizirano. Glupost.

pametni

pre 6 meseci

Zabraniti trotinete i motocikle preko 150 kubika u naseljenim mestima, odmah! Zabraniti dostavu biciklima! Saobraćaj u Beogradu je postao ruski rulet!!!
(Uskoro otvaranje kanala Beograd Solun, 24. februar 2024 12:01)

buraz, otvori ti firmu za dostavu i dostavljaj dronovima. i ne treba zabraniti niti jednu od te 2 stvari što kažeš, jer vrlo lako se može taj deblji kraj štapa okrenuti ka tebi, tj vozačima automobila, a previše je dokaza da oni uzrokuju neuporedivo više saobraćajnih nezgoda... mesto toga, jednostavno organizovati obuku za sve učesnike u saobraćaju, zabraniti upravljanje električnim trotinetima za mlađe od 14 godina i slično. živim u Španiji, i ovde je do nedavno bio haos, ali izmenama zakona sve se polako reguliše. ovo što kažu u tekstu 25km/h i 250w je za za bicikle, a el. trotinet može biti do 1000W nominalne snage.

Zok1

pre 6 meseci

Ideja električnog bicikla je da motor priskoči u pomoć onda kada treba, a ne da bude moped. Za gradove gde ima uzbrdice su savršeni. Brzina bicikla zavisi od terena, ali generalno ljudi koji ga koriste za prevoz retko kada voze brže od 25 kmh. (Sportski bicikli su sasvim druga stvar, niko ne kupuje električni bicikl da bi se bavio sportom.) Isto tako, mislim da će pre ili kasnije morati da se napravi malo reda i biciklisti nateraju da nauče i poštuju propise. Nisam protiv bicikla, i sam ih vozim. Ali nije mi se jednom desilo da u automobilu čekam na pešačkom prelazu i onda neki idiot sa biciklom uleti među pešake koji prelaze.

profesor Dušan

pre 6 meseci

normalnom biciklom možete ići i 60 km na sat
trkačkom biciklom sa tankim gumama možete ići i 75km/h
govorim o zaljubljenicima i onima koji vole da voze bajs .

obe ove bicikle su aerodinamične pogotovo ova druga .

sa druge strane električni bicikl je što se aerodinamičnosti, težišta, mogućnosti naginjanja u krivini ....to su zapravo jedne najobičnije cigle koje nisu namenjene za te brzine i takvu vožnju zato i imaju ograničenje.

ili ti zamislite da traktorom ulazite sa 80km/h u krivinu ? prevrtanje zagarantovano. Isto vam je i sa el.biciklama

Prevozno sredstvo

pre 6 meseci

@Skup je e-bike za odrzavanje, servis kao za auto. Kocnice se brzo istrose zbog mase. Nikad nisam video poentu, ako mi treba negde brzo da stignem i da se probijem imam za to drumasa. Meni je ipak poenta u pedaliranju, ovako mogu i u bus da sednem i onda ne razmisljam gde cu da ga vezem, kad treba da se puni…
(duki, 24. februar 2024 16:07)

Kvalitetan nije. Kocnice dobre. Evo vec 5 godina imam elektricni bicikl koji po svim propisima potpomaze pedalanje do 25km/h. Nije cilj "brze" stici, ali posto imam dosta uzbrdica do posla, ranije leti kada je velika vrucina nisam isao na posao obicnom biciklom jer se oznojim i necu znojav da ulazim na posao. Sada sa elektricnim nemam tih problema. Nije mi cilj da se trkam, vec da stignem na posao bez da sam oznojen kao prase. Fizicki napor je kao malo brze hodanje. Sto se tice punjenja, punim ga na tri cetiri dana voznje kod kuce, zavisno koliko predjem, oko 80-100 km.

kolega

pre 6 meseci

Bio sam u Amsterdamu i Kopenhagenu koji po biciklima prednjace u Evropi. Kao prvo, oni nemaju ni jedno brdo, pa nema teskih uspona koji se tesko savladjuju. Kao drugo tamo je saobracajna infrastruktura do te mere prilagodjena biciklima da je pravo uzivanje voziti tuda. U Kopenhagenu je auto saobracaj toliko redak da u 16h kad se svi vracaju sa posla na semaforu bude 7 do 8 vozila u redu koja cekaju na zeleno, a kolone koje svakodnevno vidjam po Bgd jednostavno ne postoje. Bicikli imaju sa obe strane ulice svoje staze siroke od 2 do 3m, kao i semafore samo za bicikle. Terati nekoga da vozi bicikl u ovoj nasoj divljini od grada gde svi jure, a niko ne stize na vreme je kao da ga terate da igra ruski rulet. Imam 3 bicikla u garazi, ali vise od 10 godina nisam seo na njih, jer mi se u jednoj nedelji desilo 3 X da sam za dlaku izbegao cistu smrt ili teski invaliditet, jer su pored mene jurnuli i skoro me zakacili divljaci u brzim autima brzinama preko 150km/h u gradu.

466453

pre 6 meseci

Dakle, nije do do auta već do ljudi.
Šta god da im daš da voze izvestan deo njih će dobijati i gubiti.
Da li jena 350 ili na 35 ili 3,5 kmh nebitno, srž je ista.
Ovo 3,5 su pešaci zimi koji se izlome i ginu jureći?
Znači li to da pošto brzina nema veze da sav oblik ličnog transporta treba ukinuti?
Moguće negde u budućnosti, ko živi i dočeka.

Cinique

pre 6 meseci

Zabraniti trotinete i motocikle preko 150 kubika u naseljenim mestima, odmah!
(Uskoro otvaranje kanala Beograd Solun, 24. februar 2024 12:01)

Već se kasni. Čim je stala zima, već su psihopate počele da divljaju. Okej, mnogi od njih neće dočekati sledeću zimu, ali ne treba podržavati njihovu suicidalnu patologiju. Pritom, tolerisanje tih psihopata generiše nove i tako se širi spirala ludila.

duki

pre 6 meseci

Skup je e-bike za odrzavanje, servis kao za auto. Kocnice se brzo istrose zbog mase. Nikad nisam video poentu, ako mi treba negde brzo da stignem i da se probijem imam za to drumasa. Meni je ipak poenta u pedaliranju, ovako mogu i u bus da sednem i onda ne razmisljam gde cu da ga vezem, kad treba da se puni…

Krug dvojke

pre 6 meseci

"Zabraniti trotinete i motocikle preko 150 kubika u naseljenim mestima, odmah! Zabraniti dostavu biciklima!"

Podržavam. A ko upali 4 žmigavca na autobuskoj stanici da bi kupio cigare, pregaziti mu automobil bagerom na licu mesta

Sitna Slova

pre 6 meseci

25kmh za elektricni bicikl je malo, jer obican bicikl krece se tom brzinom. O trkackim da ne govorim. Tom brzinom moze skoro svako da vozi obican bicikl ukoliko nema gume sa kramponima. Izuzetak su stara lica koja su bukvalno pobegla grobaru sa lopate pa voze bicikl.

Totalnonebitan

pre 6 meseci

Daj ne zezajte dobro utreniran biciklista opusteno moze izmedju 40-50km/h. Licno na MTB dok sam bio mladji vozio 45. Problem kod e bicikla je ubrzanje i masa istog jer su kocnice kao kod obicnog bicikla.
Sa druge strane veliki broj Glovo i Volt dostavljaca je honorarni posao i pre toga nikad nisu bili biciklisti u saobracaju.
Problem je sto nasi vozaci nisu navikli na toliki broj vozaca na dva tocka. Jednostavno nemaju toleranciju. Opet nema ni dovoljno biciklistickih staza nigde. Kako god nasa policija nema sistem a ni nacin kako da kazne bicikliste i motoriste, jednostavno puste da karma i sudbina odrade svoje.

Dubrovnik

pre 6 meseci

Momak naručio iiz Kine dijelove, sastavio ih nekoliko i koštali su ga po 500 €. Kad skine blokade idu 70 km/h ali kočnice nisu napravljene za te brzine i nisam se osjećao siguran kad sam stisnuo gas.

Бабинџем

pre 6 meseci

@Uskoro otvaranje kanala Beograd Solun

треба забранити да се на посао иде аутомобилом ако је посао удањен од куће мање од 5км. Давати субвенције за бицикле, трицикле, тротинете и остале ствсри на електрични или људски погон. Да смањимо гужве, лош ваздух и глупе људе.

Timer

pre 6 meseci

Mnogo je 45km/h za biciklu. Baš mnogo... Inače, od prošle godine imam e-bike i veoma sam zadovoljan.
(Peaky, 24. februar 2024 11:18)

Toliko bez problema razvijaju drumski bicikli, bez motora naravno.
Ovde je u pitanju druga stvar, svi vi koji pominjete e bicikl mislite na one woltiste koji uopšte ne vrte pedale već se voze na elektromotor. Te NIJE elektični bicikl, već vozilo na motorni pogon.

Djorke

pre 6 meseci

@Zabraniti trotinete i motocikle preko 150 kubika u naseljenim mestima, odmah! Zabraniti dostavu biciklima! Saobraćaj u Beogradu je postao ruski rulet!!!
(Uskoro otvaranje kanala Beograd Solun, 24. februar 2024 12:01)


Zabraniti komentare luzera koji nemaju svoj zivot i stvaraju toksicnu atmosferu. Odmah !
Citanje komentara je postalo ruski rulet !!!

Uskoro otvaranje kanala Beograd Solun

pre 6 meseci

Zabraniti trotinete i motocikle preko 150 kubika u naseljenim mestima, odmah! Zabraniti dostavu biciklima! Saobraćaj u Beogradu je postao ruski rulet!!!

Biciklo

pre 6 meseci

Imam jedan mali bicikl dnage 250w i max 20 km/h i max nosece tezine do 150km.
E sad brzina je ok ali dok si na ravnom,mala uzbrdica pocinje da smanjuje brzinu a samim tim i bateriju koja moze da izdrzi do 20km voznje( znam mali je bicikl i mala baterija).
E sad sa moji 92 kg na ravnom mogu da predjem do 10km a malo uzvisenje je previse za taj motorcic od 250w.
Uzeo sam i jedan veci koji moze da nosi do 200kg i baterija koja moze da izdrzi do 45 km sa jednim punjenje( ovaj ima i pedale pa se povecava domet do 120km).
Motor je jaci 750w i to puno znaci uz moguce uzbrdice ili nagibe do 25°
Brzina kojom vozim je 25 km/h i to mi je dovoljno ali moze i 45km/h.
Smatram da netreba ogranicavati jacinu motora vec iskljucivo brzinu jer motor od 250w je preslab za bicikl u iskljucivo elektricnom modu.
Mada vidjam ljude koji obican bicikl voze preko 40km/h.

Djorke

pre 6 meseci

@Zabraniti trotinete i motocikle preko 150 kubika u naseljenim mestima, odmah! Zabraniti dostavu biciklima! Saobraćaj u Beogradu je postao ruski rulet!!!
(Uskoro otvaranje kanala Beograd Solun, 24. februar 2024 12:01)


Zabraniti komentare luzera koji nemaju svoj zivot i stvaraju toksicnu atmosferu. Odmah !
Citanje komentara je postalo ruski rulet !!!

Timer

pre 6 meseci

Mnogo je 45km/h za biciklu. Baš mnogo... Inače, od prošle godine imam e-bike i veoma sam zadovoljan.
(Peaky, 24. februar 2024 11:18)

Toliko bez problema razvijaju drumski bicikli, bez motora naravno.
Ovde je u pitanju druga stvar, svi vi koji pominjete e bicikl mislite na one woltiste koji uopšte ne vrte pedale već se voze na elektromotor. Te NIJE elektični bicikl, već vozilo na motorni pogon.

Krug dvojke

pre 6 meseci

"Zabraniti trotinete i motocikle preko 150 kubika u naseljenim mestima, odmah! Zabraniti dostavu biciklima!"

Podržavam. A ko upali 4 žmigavca na autobuskoj stanici da bi kupio cigare, pregaziti mu automobil bagerom na licu mesta

Бабинџем

pre 6 meseci

@Uskoro otvaranje kanala Beograd Solun

треба забранити да се на посао иде аутомобилом ако је посао удањен од куће мање од 5км. Давати субвенције за бицикле, трицикле, тротинете и остале ствсри на електрични или људски погон. Да смањимо гужве, лош ваздух и глупе људе.

Biciklo

pre 6 meseci

Imam jedan mali bicikl dnage 250w i max 20 km/h i max nosece tezine do 150km.
E sad brzina je ok ali dok si na ravnom,mala uzbrdica pocinje da smanjuje brzinu a samim tim i bateriju koja moze da izdrzi do 20km voznje( znam mali je bicikl i mala baterija).
E sad sa moji 92 kg na ravnom mogu da predjem do 10km a malo uzvisenje je previse za taj motorcic od 250w.
Uzeo sam i jedan veci koji moze da nosi do 200kg i baterija koja moze da izdrzi do 45 km sa jednim punjenje( ovaj ima i pedale pa se povecava domet do 120km).
Motor je jaci 750w i to puno znaci uz moguce uzbrdice ili nagibe do 25°
Brzina kojom vozim je 25 km/h i to mi je dovoljno ali moze i 45km/h.
Smatram da netreba ogranicavati jacinu motora vec iskljucivo brzinu jer motor od 250w je preslab za bicikl u iskljucivo elektricnom modu.
Mada vidjam ljude koji obican bicikl voze preko 40km/h.

Totalnonebitan

pre 6 meseci

Daj ne zezajte dobro utreniran biciklista opusteno moze izmedju 40-50km/h. Licno na MTB dok sam bio mladji vozio 45. Problem kod e bicikla je ubrzanje i masa istog jer su kocnice kao kod obicnog bicikla.
Sa druge strane veliki broj Glovo i Volt dostavljaca je honorarni posao i pre toga nikad nisu bili biciklisti u saobracaju.
Problem je sto nasi vozaci nisu navikli na toliki broj vozaca na dva tocka. Jednostavno nemaju toleranciju. Opet nema ni dovoljno biciklistickih staza nigde. Kako god nasa policija nema sistem a ni nacin kako da kazne bicikliste i motoriste, jednostavno puste da karma i sudbina odrade svoje.

Dubrovnik

pre 6 meseci

Momak naručio iiz Kine dijelove, sastavio ih nekoliko i koštali su ga po 500 €. Kad skine blokade idu 70 km/h ali kočnice nisu napravljene za te brzine i nisam se osjećao siguran kad sam stisnuo gas.

kolega

pre 6 meseci

Bio sam u Amsterdamu i Kopenhagenu koji po biciklima prednjace u Evropi. Kao prvo, oni nemaju ni jedno brdo, pa nema teskih uspona koji se tesko savladjuju. Kao drugo tamo je saobracajna infrastruktura do te mere prilagodjena biciklima da je pravo uzivanje voziti tuda. U Kopenhagenu je auto saobracaj toliko redak da u 16h kad se svi vracaju sa posla na semaforu bude 7 do 8 vozila u redu koja cekaju na zeleno, a kolone koje svakodnevno vidjam po Bgd jednostavno ne postoje. Bicikli imaju sa obe strane ulice svoje staze siroke od 2 do 3m, kao i semafore samo za bicikle. Terati nekoga da vozi bicikl u ovoj nasoj divljini od grada gde svi jure, a niko ne stize na vreme je kao da ga terate da igra ruski rulet. Imam 3 bicikla u garazi, ali vise od 10 godina nisam seo na njih, jer mi se u jednoj nedelji desilo 3 X da sam za dlaku izbegao cistu smrt ili teski invaliditet, jer su pored mene jurnuli i skoro me zakacili divljaci u brzim autima brzinama preko 150km/h u gradu.

Uskoro otvaranje kanala Beograd Solun

pre 6 meseci

Zabraniti trotinete i motocikle preko 150 kubika u naseljenim mestima, odmah! Zabraniti dostavu biciklima! Saobraćaj u Beogradu je postao ruski rulet!!!

Cinique

pre 6 meseci

Zabraniti trotinete i motocikle preko 150 kubika u naseljenim mestima, odmah!
(Uskoro otvaranje kanala Beograd Solun, 24. februar 2024 12:01)

Već se kasni. Čim je stala zima, već su psihopate počele da divljaju. Okej, mnogi od njih neće dočekati sledeću zimu, ali ne treba podržavati njihovu suicidalnu patologiju. Pritom, tolerisanje tih psihopata generiše nove i tako se širi spirala ludila.

duki

pre 6 meseci

Skup je e-bike za odrzavanje, servis kao za auto. Kocnice se brzo istrose zbog mase. Nikad nisam video poentu, ako mi treba negde brzo da stignem i da se probijem imam za to drumasa. Meni je ipak poenta u pedaliranju, ovako mogu i u bus da sednem i onda ne razmisljam gde cu da ga vezem, kad treba da se puni…

Prevozno sredstvo

pre 6 meseci

@Skup je e-bike za odrzavanje, servis kao za auto. Kocnice se brzo istrose zbog mase. Nikad nisam video poentu, ako mi treba negde brzo da stignem i da se probijem imam za to drumasa. Meni je ipak poenta u pedaliranju, ovako mogu i u bus da sednem i onda ne razmisljam gde cu da ga vezem, kad treba da se puni…
(duki, 24. februar 2024 16:07)

Kvalitetan nije. Kocnice dobre. Evo vec 5 godina imam elektricni bicikl koji po svim propisima potpomaze pedalanje do 25km/h. Nije cilj "brze" stici, ali posto imam dosta uzbrdica do posla, ranije leti kada je velika vrucina nisam isao na posao obicnom biciklom jer se oznojim i necu znojav da ulazim na posao. Sada sa elektricnim nemam tih problema. Nije mi cilj da se trkam, vec da stignem na posao bez da sam oznojen kao prase. Fizicki napor je kao malo brze hodanje. Sto se tice punjenja, punim ga na tri cetiri dana voznje kod kuce, zavisno koliko predjem, oko 80-100 km.

Sitna Slova

pre 6 meseci

25kmh za elektricni bicikl je malo, jer obican bicikl krece se tom brzinom. O trkackim da ne govorim. Tom brzinom moze skoro svako da vozi obican bicikl ukoliko nema gume sa kramponima. Izuzetak su stara lica koja su bukvalno pobegla grobaru sa lopate pa voze bicikl.

profesor Dušan

pre 6 meseci

normalnom biciklom možete ići i 60 km na sat
trkačkom biciklom sa tankim gumama možete ići i 75km/h
govorim o zaljubljenicima i onima koji vole da voze bajs .

obe ove bicikle su aerodinamične pogotovo ova druga .

sa druge strane električni bicikl je što se aerodinamičnosti, težišta, mogućnosti naginjanja u krivini ....to su zapravo jedne najobičnije cigle koje nisu namenjene za te brzine i takvu vožnju zato i imaju ograničenje.

ili ti zamislite da traktorom ulazite sa 80km/h u krivinu ? prevrtanje zagarantovano. Isto vam je i sa el.biciklama

sim

pre 6 meseci

sa druge strane električni bicikl je što se aerodinamičnosti, težišta, mogućnosti naginjanja u krivini ....to su zapravo jedne najobičnije cigle koje nisu namenjene za te brzine i takvu vožnju zato i imaju ograničenje.

(profesor Dušan, 25. februar 2024 07:57) # Link komentara

Malo si ti elektročnih biciklova video

Zok1

pre 6 meseci

Ideja električnog bicikla je da motor priskoči u pomoć onda kada treba, a ne da bude moped. Za gradove gde ima uzbrdice su savršeni. Brzina bicikla zavisi od terena, ali generalno ljudi koji ga koriste za prevoz retko kada voze brže od 25 kmh. (Sportski bicikli su sasvim druga stvar, niko ne kupuje električni bicikl da bi se bavio sportom.) Isto tako, mislim da će pre ili kasnije morati da se napravi malo reda i biciklisti nateraju da nauče i poštuju propise. Nisam protiv bicikla, i sam ih vozim. Ali nije mi se jednom desilo da u automobilu čekam na pešačkom prelazu i onda neki idiot sa biciklom uleti među pešake koji prelaze.

466453

pre 6 meseci

Dakle, nije do do auta već do ljudi.
Šta god da im daš da voze izvestan deo njih će dobijati i gubiti.
Da li jena 350 ili na 35 ili 3,5 kmh nebitno, srž je ista.
Ovo 3,5 su pešaci zimi koji se izlome i ginu jureći?
Znači li to da pošto brzina nema veze da sav oblik ličnog transporta treba ukinuti?
Moguće negde u budućnosti, ko živi i dočeka.

Veliki brat

pre 6 meseci

треба забранити да се на посао иде аутомобилом ако је посао удањен од куће мање од 5км. Давати субвенције за бицикле, трицикле, тротинете и остале ствсри на електрични или људски погон. Да смањимо гужве, лош ваздух и глупе људе.
(Бабинџем, 24. februar 2024 13:06)

Ne znam kako to da zabraniš, ali znam ljude koji za 1km do posla idu isključivo autom. Dakle ne ponekad, jer će možda nakon toga ići u šoping ili negde drugde, nego i ako nameravaju posle posla odmah da se vrate u stan, opet idu automobilom.

Ja bih pre uveo progresivnu cenu parkiranja za te koji žive u centru grada i opet sve poslove u tom centru grada završavaju autom. Ne vidim koja je onda poenta kupovati stan u centru grada, gde je kvadrat skuplji, parking skuplji, da bi za 500m ili 1km opet išli autom?
Dakle, najjednostavnije je uvesti obaveznu nalepnicu (po mogućnosti da bude besplatna ili da košta simbolično) i da se na osnovu podataka na njoj parking naplaćuje prema udaljenosti od mesta stanovanja.


Australijsli Stealth Bomber ide fabricki blizu 100km/h i ima domet oko 100km. Cena oko 10.000$
(kole, 24. februar 2024 16:29)

Gde to ovde da se proda, koštalo bi 50% skuplje, a znaš li kakav Pasat ili Audi može da se kupi za te pare ;)

pametni

pre 6 meseci

Zabraniti trotinete i motocikle preko 150 kubika u naseljenim mestima, odmah! Zabraniti dostavu biciklima! Saobraćaj u Beogradu je postao ruski rulet!!!
(Uskoro otvaranje kanala Beograd Solun, 24. februar 2024 12:01)

buraz, otvori ti firmu za dostavu i dostavljaj dronovima. i ne treba zabraniti niti jednu od te 2 stvari što kažeš, jer vrlo lako se može taj deblji kraj štapa okrenuti ka tebi, tj vozačima automobila, a previše je dokaza da oni uzrokuju neuporedivo više saobraćajnih nezgoda... mesto toga, jednostavno organizovati obuku za sve učesnike u saobraćaju, zabraniti upravljanje električnim trotinetima za mlađe od 14 godina i slično. živim u Španiji, i ovde je do nedavno bio haos, ali izmenama zakona sve se polako reguliše. ovo što kažu u tekstu 25km/h i 250w je za za bicikle, a el. trotinet može biti do 1000W nominalne snage.

Stara Mo

pre 6 meseci

Ne vidim svrhu jednokratnog NEDEFINISANOG kažnjavanja.

Ako je motor jači od 250w a bicikl ide brže od 25km/h, to znači da je vozač upravljao vozilom više kategorije a u tom slučaju takvo vozilo podleže registraciji. Elem, vozač je vozio neregistrovano, neatestirano vozilo, moguće i bez odgovarajuće vozačke dozvole.

Kazna od 290 evra je za šta tačno?
Nije precizirano. Glupost.

Uskoro otvaranje kanala Beograd Solun

pre 6 meseci

Zabraniti trotinete i motocikle preko 150 kubika u naseljenim mestima, odmah! Zabraniti dostavu biciklima! Saobraćaj u Beogradu je postao ruski rulet!!!

Sitna Slova

pre 6 meseci

25kmh za elektricni bicikl je malo, jer obican bicikl krece se tom brzinom. O trkackim da ne govorim. Tom brzinom moze skoro svako da vozi obican bicikl ukoliko nema gume sa kramponima. Izuzetak su stara lica koja su bukvalno pobegla grobaru sa lopate pa voze bicikl.

Djorke

pre 6 meseci

@Zabraniti trotinete i motocikle preko 150 kubika u naseljenim mestima, odmah! Zabraniti dostavu biciklima! Saobraćaj u Beogradu je postao ruski rulet!!!
(Uskoro otvaranje kanala Beograd Solun, 24. februar 2024 12:01)


Zabraniti komentare luzera koji nemaju svoj zivot i stvaraju toksicnu atmosferu. Odmah !
Citanje komentara je postalo ruski rulet !!!

Бабинџем

pre 6 meseci

@Uskoro otvaranje kanala Beograd Solun

треба забранити да се на посао иде аутомобилом ако је посао удањен од куће мање од 5км. Давати субвенције за бицикле, трицикле, тротинете и остале ствсри на електрични или људски погон. Да смањимо гужве, лош ваздух и глупе људе.

duki

pre 6 meseci

Skup je e-bike za odrzavanje, servis kao za auto. Kocnice se brzo istrose zbog mase. Nikad nisam video poentu, ako mi treba negde brzo da stignem i da se probijem imam za to drumasa. Meni je ipak poenta u pedaliranju, ovako mogu i u bus da sednem i onda ne razmisljam gde cu da ga vezem, kad treba da se puni…

Cinique

pre 6 meseci

Zabraniti trotinete i motocikle preko 150 kubika u naseljenim mestima, odmah!
(Uskoro otvaranje kanala Beograd Solun, 24. februar 2024 12:01)

Već se kasni. Čim je stala zima, već su psihopate počele da divljaju. Okej, mnogi od njih neće dočekati sledeću zimu, ali ne treba podržavati njihovu suicidalnu patologiju. Pritom, tolerisanje tih psihopata generiše nove i tako se širi spirala ludila.

Totalnonebitan

pre 6 meseci

Daj ne zezajte dobro utreniran biciklista opusteno moze izmedju 40-50km/h. Licno na MTB dok sam bio mladji vozio 45. Problem kod e bicikla je ubrzanje i masa istog jer su kocnice kao kod obicnog bicikla.
Sa druge strane veliki broj Glovo i Volt dostavljaca je honorarni posao i pre toga nikad nisu bili biciklisti u saobracaju.
Problem je sto nasi vozaci nisu navikli na toliki broj vozaca na dva tocka. Jednostavno nemaju toleranciju. Opet nema ni dovoljno biciklistickih staza nigde. Kako god nasa policija nema sistem a ni nacin kako da kazne bicikliste i motoriste, jednostavno puste da karma i sudbina odrade svoje.

Timer

pre 6 meseci

Mnogo je 45km/h za biciklu. Baš mnogo... Inače, od prošle godine imam e-bike i veoma sam zadovoljan.
(Peaky, 24. februar 2024 11:18)

Toliko bez problema razvijaju drumski bicikli, bez motora naravno.
Ovde je u pitanju druga stvar, svi vi koji pominjete e bicikl mislite na one woltiste koji uopšte ne vrte pedale već se voze na elektromotor. Te NIJE elektični bicikl, već vozilo na motorni pogon.

Krug dvojke

pre 6 meseci

"Zabraniti trotinete i motocikle preko 150 kubika u naseljenim mestima, odmah! Zabraniti dostavu biciklima!"

Podržavam. A ko upali 4 žmigavca na autobuskoj stanici da bi kupio cigare, pregaziti mu automobil bagerom na licu mesta

profesor Dušan

pre 6 meseci

normalnom biciklom možete ići i 60 km na sat
trkačkom biciklom sa tankim gumama možete ići i 75km/h
govorim o zaljubljenicima i onima koji vole da voze bajs .

obe ove bicikle su aerodinamične pogotovo ova druga .

sa druge strane električni bicikl je što se aerodinamičnosti, težišta, mogućnosti naginjanja u krivini ....to su zapravo jedne najobičnije cigle koje nisu namenjene za te brzine i takvu vožnju zato i imaju ograničenje.

ili ti zamislite da traktorom ulazite sa 80km/h u krivinu ? prevrtanje zagarantovano. Isto vam je i sa el.biciklama

Biciklo

pre 6 meseci

Imam jedan mali bicikl dnage 250w i max 20 km/h i max nosece tezine do 150km.
E sad brzina je ok ali dok si na ravnom,mala uzbrdica pocinje da smanjuje brzinu a samim tim i bateriju koja moze da izdrzi do 20km voznje( znam mali je bicikl i mala baterija).
E sad sa moji 92 kg na ravnom mogu da predjem do 10km a malo uzvisenje je previse za taj motorcic od 250w.
Uzeo sam i jedan veci koji moze da nosi do 200kg i baterija koja moze da izdrzi do 45 km sa jednim punjenje( ovaj ima i pedale pa se povecava domet do 120km).
Motor je jaci 750w i to puno znaci uz moguce uzbrdice ili nagibe do 25°
Brzina kojom vozim je 25 km/h i to mi je dovoljno ali moze i 45km/h.
Smatram da netreba ogranicavati jacinu motora vec iskljucivo brzinu jer motor od 250w je preslab za bicikl u iskljucivo elektricnom modu.
Mada vidjam ljude koji obican bicikl voze preko 40km/h.

pametni

pre 6 meseci

Zabraniti trotinete i motocikle preko 150 kubika u naseljenim mestima, odmah! Zabraniti dostavu biciklima! Saobraćaj u Beogradu je postao ruski rulet!!!
(Uskoro otvaranje kanala Beograd Solun, 24. februar 2024 12:01)

buraz, otvori ti firmu za dostavu i dostavljaj dronovima. i ne treba zabraniti niti jednu od te 2 stvari što kažeš, jer vrlo lako se može taj deblji kraj štapa okrenuti ka tebi, tj vozačima automobila, a previše je dokaza da oni uzrokuju neuporedivo više saobraćajnih nezgoda... mesto toga, jednostavno organizovati obuku za sve učesnike u saobraćaju, zabraniti upravljanje električnim trotinetima za mlađe od 14 godina i slično. živim u Španiji, i ovde je do nedavno bio haos, ali izmenama zakona sve se polako reguliše. ovo što kažu u tekstu 25km/h i 250w je za za bicikle, a el. trotinet može biti do 1000W nominalne snage.

466453

pre 6 meseci

Dakle, nije do do auta već do ljudi.
Šta god da im daš da voze izvestan deo njih će dobijati i gubiti.
Da li jena 350 ili na 35 ili 3,5 kmh nebitno, srž je ista.
Ovo 3,5 su pešaci zimi koji se izlome i ginu jureći?
Znači li to da pošto brzina nema veze da sav oblik ličnog transporta treba ukinuti?
Moguće negde u budućnosti, ko živi i dočeka.

Stara Mo

pre 6 meseci

Ne vidim svrhu jednokratnog NEDEFINISANOG kažnjavanja.

Ako je motor jači od 250w a bicikl ide brže od 25km/h, to znači da je vozač upravljao vozilom više kategorije a u tom slučaju takvo vozilo podleže registraciji. Elem, vozač je vozio neregistrovano, neatestirano vozilo, moguće i bez odgovarajuće vozačke dozvole.

Kazna od 290 evra je za šta tačno?
Nije precizirano. Glupost.

kolega

pre 6 meseci

Bio sam u Amsterdamu i Kopenhagenu koji po biciklima prednjace u Evropi. Kao prvo, oni nemaju ni jedno brdo, pa nema teskih uspona koji se tesko savladjuju. Kao drugo tamo je saobracajna infrastruktura do te mere prilagodjena biciklima da je pravo uzivanje voziti tuda. U Kopenhagenu je auto saobracaj toliko redak da u 16h kad se svi vracaju sa posla na semaforu bude 7 do 8 vozila u redu koja cekaju na zeleno, a kolone koje svakodnevno vidjam po Bgd jednostavno ne postoje. Bicikli imaju sa obe strane ulice svoje staze siroke od 2 do 3m, kao i semafore samo za bicikle. Terati nekoga da vozi bicikl u ovoj nasoj divljini od grada gde svi jure, a niko ne stize na vreme je kao da ga terate da igra ruski rulet. Imam 3 bicikla u garazi, ali vise od 10 godina nisam seo na njih, jer mi se u jednoj nedelji desilo 3 X da sam za dlaku izbegao cistu smrt ili teski invaliditet, jer su pored mene jurnuli i skoro me zakacili divljaci u brzim autima brzinama preko 150km/h u gradu.

Prevozno sredstvo

pre 6 meseci

@Skup je e-bike za odrzavanje, servis kao za auto. Kocnice se brzo istrose zbog mase. Nikad nisam video poentu, ako mi treba negde brzo da stignem i da se probijem imam za to drumasa. Meni je ipak poenta u pedaliranju, ovako mogu i u bus da sednem i onda ne razmisljam gde cu da ga vezem, kad treba da se puni…
(duki, 24. februar 2024 16:07)

Kvalitetan nije. Kocnice dobre. Evo vec 5 godina imam elektricni bicikl koji po svim propisima potpomaze pedalanje do 25km/h. Nije cilj "brze" stici, ali posto imam dosta uzbrdica do posla, ranije leti kada je velika vrucina nisam isao na posao obicnom biciklom jer se oznojim i necu znojav da ulazim na posao. Sada sa elektricnim nemam tih problema. Nije mi cilj da se trkam, vec da stignem na posao bez da sam oznojen kao prase. Fizicki napor je kao malo brze hodanje. Sto se tice punjenja, punim ga na tri cetiri dana voznje kod kuce, zavisno koliko predjem, oko 80-100 km.

Zok1

pre 6 meseci

Ideja električnog bicikla je da motor priskoči u pomoć onda kada treba, a ne da bude moped. Za gradove gde ima uzbrdice su savršeni. Brzina bicikla zavisi od terena, ali generalno ljudi koji ga koriste za prevoz retko kada voze brže od 25 kmh. (Sportski bicikli su sasvim druga stvar, niko ne kupuje električni bicikl da bi se bavio sportom.) Isto tako, mislim da će pre ili kasnije morati da se napravi malo reda i biciklisti nateraju da nauče i poštuju propise. Nisam protiv bicikla, i sam ih vozim. Ali nije mi se jednom desilo da u automobilu čekam na pešačkom prelazu i onda neki idiot sa biciklom uleti među pešake koji prelaze.

Veliki brat

pre 6 meseci

треба забранити да се на посао иде аутомобилом ако је посао удањен од куће мање од 5км. Давати субвенције за бицикле, трицикле, тротинете и остале ствсри на електрични или људски погон. Да смањимо гужве, лош ваздух и глупе људе.
(Бабинџем, 24. februar 2024 13:06)

Ne znam kako to da zabraniš, ali znam ljude koji za 1km do posla idu isključivo autom. Dakle ne ponekad, jer će možda nakon toga ići u šoping ili negde drugde, nego i ako nameravaju posle posla odmah da se vrate u stan, opet idu automobilom.

Ja bih pre uveo progresivnu cenu parkiranja za te koji žive u centru grada i opet sve poslove u tom centru grada završavaju autom. Ne vidim koja je onda poenta kupovati stan u centru grada, gde je kvadrat skuplji, parking skuplji, da bi za 500m ili 1km opet išli autom?
Dakle, najjednostavnije je uvesti obaveznu nalepnicu (po mogućnosti da bude besplatna ili da košta simbolično) i da se na osnovu podataka na njoj parking naplaćuje prema udaljenosti od mesta stanovanja.


Australijsli Stealth Bomber ide fabricki blizu 100km/h i ima domet oko 100km. Cena oko 10.000$
(kole, 24. februar 2024 16:29)

Gde to ovde da se proda, koštalo bi 50% skuplje, a znaš li kakav Pasat ili Audi može da se kupi za te pare ;)

sim

pre 6 meseci

sa druge strane električni bicikl je što se aerodinamičnosti, težišta, mogućnosti naginjanja u krivini ....to su zapravo jedne najobičnije cigle koje nisu namenjene za te brzine i takvu vožnju zato i imaju ograničenje.

(profesor Dušan, 25. februar 2024 07:57) # Link komentara

Malo si ti elektročnih biciklova video

Dubrovnik

pre 6 meseci

Momak naručio iiz Kine dijelove, sastavio ih nekoliko i koštali su ga po 500 €. Kad skine blokade idu 70 km/h ali kočnice nisu napravljene za te brzine i nisam se osjećao siguran kad sam stisnuo gas.