Aktuelno

Četvrtak, 26.10.2023.

10:33

Koji pogon je bolji – prednji ili zadnji?

Izvor: Polovni automobili

Koji pogon je bolji – prednji ili zadnji? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

Milos

pre 9 meseci

@ns ja:

"...Nema "ako" ili "zavisi", nego odgovor je jasan: prednja vuča je znatno bolja u SVIM situacijama i u SVIM stanjima ispravnosti vozila, osim kad je u pitanju k.rčenje!!!..."

Kako su se grdno zeznuli proizvodjaci modela za zadnjom vucom sto tebe prvo ne pitase sta je bolje.

dezon

pre 10 meseci

@FF

Наследник ФФ је ГТ4 лудо тако нешто исто тоуринг 4 места али има их и са В8 турбо моторима не само В12 као у ФФ

Replay

pre 10 meseci

Vidimo koliko su dobri pogoni na jednoj osovini, pogotovo zadnjoj, skoro svi predjose na AWD, cak sportski i super sportski i hyper.

Replay

pre 10 meseci

@W
Audi A3 jedini deli platformu sa VW dok od A4 pa na gore imaju sopstvenu jer su to limuzine sa uzduzno postavljenim motorima. Takodje, quattro je najbolji sistem an svetu i nista nema bolje za voznju od toga. Svi proizvodjaci su presli na 4x4, i totalno je ispalo da je Audi uvek bio u pravu za to. Sto se tice motora ispod 3000 kubika, onda je prednja za svakodnevnu upotrebu bolja od zadnje, pogotovo jesen-zima.

nislija

pre 10 meseci

Kazu inzinjeri vozila, prednji pogon za vozila do 220-230 konja, sve preko toga mora da ide elektronska asistencija koja regulise eventualna pred i poduprvljanja za vozila preko tog broja ks. Za sve preko toga zadnji pogon, ali onda i centralno postavljen motor zbog ravnoteze vozila, tj. idealno bi bilo 50-50 posto tezine. Da bi se izbegli svi ovi problemi, pogon na sva 4 tocka, permanentni i to jos od audijevog reli pogona pa sve na ovamo.

sremac

pre 10 meseci

zasto citroenima sa hidraulicnim vesanjem nikada nije bio potreban zadnji pogon? i zasto su citroeni sa hidraulicnim vesanjem najbrze prolazili kroz krivine? ko ih je vozio znace odgovore....posle voznje bx i xm za mene su svi ostali automobili kotarice.

DTC

pre 10 meseci

@466453

Hvala na edukaciji.

Koji je auto, ako nije tajna? Vozio sam Golfa, mislim VII GTI novog, iz salona Porsche, 2.0 TSI turbo, nesto preko 200KS, sa slip diferncijalom, i nije brze prolazio NAVAK od mog E81 120i. Jeste bio predvidiv i sklop veoma podseca na osecaj AWD, tecno prolazi krivine ali opet zadnji pogon mi je dao mnogo bolji osecaj kontrole kod BMWa, mada je to mozda zato jer sam navikao… Gume na BMWu su standard 205/55/16 Continental Premium Contact SSR. Na GTIju nemam pojma, nisam gledao. Znam da su 17”, jer mi je vlasnik drugar rekao da je dobio i set zimskih na celicnim felnama “ali su 16” (njegove reci, citiram)

ns ja

pre 10 meseci

Sofercina, 27. oktobar 2023 09:14 pričaš gluposti, "princ" ili NSU je imao takođe motor pozadi i zadnji pogon, baš kao tvoj fića i bio je češće na krovu nego na točkovima!!!
A zadnji točkovi su mu bili češće napred nego pozadi...izuzetno opasan auto za vožnju, i doduše i veoma zabavan ko je umeo da ga vozi!!

Svakako mnogo nebezbedan i nikakav izbor za porodični automobil (kao ni fića klaustrofobija - al šta ćeš, sirotinja)

ns ja

pre 10 meseci

Nema "ako" ili "zavisi", nego odgovor je jasan: prednja vuča je znatno bolja u SVIM situacijama i u SVIM stanjima ispravnosti vozila, osim kad je u pitanju k.rčenje!!!

Npr zaglavite se u snegu, prednji pogon vozaču ostavlja mogućnost okretanja volana i izlazak iz snega, zadnji pogon zahteva pomoć - da vas neko pogura da krenete iz mesta.

Ubrzanje u krivini DA naravno, opet uz prednji pogon - ovo je ipak priča za iskusne vozače bez obzira na pogon vozila... itd itd, primera je mnogo, a pola države ionako vozi cele godine na zimskim gumama - što je ravno ćelavim letnjim gumama leti, a da i ne govorimo o ispravnosti krševa i sistema elektronske stabilnosti...

Zaključak: PREDNJI POGON UVEK ako već nemate 4x4 ili toliko para da se leti zezate sa vašim drugim autom za malo sportskiju vožnju isključivo leti...a možda volite kao vaši očevi da vozate džak od 50kg peska u gepeku-ako ste šabani...

466453

pre 10 meseci

(DTC, 27. oktobar 2023 00:39)

Prednja vuča, 60% težine napred, diferencijal Quake ATB, 800Nm motor, 3400Nm na točku peak progresivno uvek deli više momenta tamo gde je otpor veći, ABS MarkV sa stabilizacijom odrađuje besprekorno parkiranje doziranjem kočenja zadnjeg točke terajući ga da prođe tragom prednjih.

Neću o obrzanjima, samo da ti kažem da će ti slinci izlaziti na uvo u kruznjaku.

Dosta znaš ali ti dosta toga i fali. ;)

Najveći problem naći gume koje se neće "raspertlati". :p

Kamiondžija, vozač, pešak, biciklista i motociklista - sve u jednom

pre 10 meseci

Prvo i osnovno pravilo - prilagodi vožnju uslovima na putu. Manijaci i njima slični jure, proklizavaju, i ginu bez obzira na vuču.

DTC

pre 10 meseci

Ovaj Cosmo Srecko me je izvalio skroz.
Nista, Srecko, dugujem ti izvinjenje. U pitanju je grska u kucanju na mob, 30 a na 39%, kucao sam 9 umesto 0. Jbga, crkla mi 3090 graficka na kompu, treba ovih dana da uzmem drugu, 4090Ti.

A kad vec moras da guglas 5x za svaki moj odgovor, evo da te postedim, edukuj se jos malo.
Pozdrav od 14 godisnjaka, koji ne voli Forzu, ali iziva u F1 23 na PS5.

https://www.caranddriver.com/news/a18736603/funky-four-explaining-the-ferrari-ffs-two-gearbox-four-wheel-drive-system/

PS. Kada se predstavljas pod razlicitim nickovima, sacekaj malo duze od 15 minuta. Pocetnicka greska.

Srecko

pre 10 meseci

@ DTC
Cosmo nije isti covek kao ja, ali delim njegovo misljenje. To je samo dokaz koliko su ti komentari infantilni, da ljudi jednostavno ne mogu da se drze po strani.
Ferari FF i SF90 nisu isti automobili, deli ih bar 10 godina razvojnog ciklusa.

w

pre 10 meseci

@Realista
Verovatno najinformativniji komentar ovde.

Da dodam da se manji BMW konvertuju na prednji pogon zbog prostora u kabini i gepeku (nema kardana, zadnjeg diferencijala), manjih motora pod haubom koja nema potrebe da vise sadrzi motore od 3l, pa ni od 2l pa je kraća. Od serije 2 kupe i 3 sve je i dalje zadnji pogon i to s razlogom. To što Audi nema opciju isključivo zadnjeg pogona je stvar deljenja platformi sa VW i guranja svog quattro što je skroz legitimno, profit je svima na prvom mestu, ali porediti velike automobile kao seriju 5 sa zadnjim i A6 u opciji sa prednjim pogonom nema smisla.

w

pre 10 meseci

Ako ovi komentari dospeju u ruke inženjera Lamba, Ferarija, M odeljenja, shvatiće gde decenijama greše i ima da sledeći Ferari, 911, M3 budu sa prednjom vučom pa kad krenu rekordi na Nirnburgringu... Zaboravio sam i Formulu 1.

Benvej konjina

pre 10 meseci

Zadnji pogon bajo moj, pa kad mu ga nagnam kroz krivinu a on slajfuje i asfalt cupa! Znase staje benvej zadnja vuca, bajo moj.

Sofercina

pre 10 meseci

Ima tu mesta za svacije razmisljanje - Ako bi ( mogli ) da zanemarimo elektroniku kao pomoc, sema je sledeca - Prednji pogon i motor nad pogonom kao i zadnji sa istim sistemom daju prilicnu sigurnost bar prosecnom vozacu !? Ko se seca NSU Princ automobila ( motor napred pogon nazad,pa Lada, Fijat 1300 i jos neki ) - to je bilo lose resenje ! Davno 1978 u NS bulevar se cakli, zaledjen a Lade i Tristaci se samo rotiraju, ja sa Ficom bez problema ! Kada bih bas morao da se opredelim uzeo bih sa prednjim pogonom - ako bih ziveo u brdskoplaninskim predelima zadnji ili na sva 4 !

RELISTA

pre 10 meseci

Jao strucnjaci ko li je radio ove testove.Prosecan vozac prednja vuca bolja iz 5 razloga.Zadnja vuca dobra sa sistemima elektronike koja zna da izda.Mane ovo ko je napisao da zadnja ima bolje performanse nema veze sa zivotom.Za drift da.Primer rely automobili na stazi brdsko planinskim usponima ili je prednja ili 4×4.vozim i prednju i zadnju i kvatro 25 god.Najbolji je kvatro ali pogon micubichi evo subaru impreca audi kvatro od starog do novog.I prednja vuca zavisi i model auta Audi .Isprobano.

cosmo

pre 10 meseci

@DTC

To samo na Forzi, možda, imaš. Nemaš ti više od 15-17 godina. Ako i imaš, mozda samo fizički.

Odaje te potreba da se dokazuješ odgovorima, a pri tom da neizbježno koristiš što više internih oznaka modela, snagu "svog" vozila, kako bi, jelte, pokazao svoje poznavanje materije.

Realno, razumiješ se samo u grafičku karticu, kojim tjeraš Forza Horizon.

Poz iz Tamnog

Srecko

pre 10 meseci

@ DTC
Da, ferrari ima 4 menjaca, za svaki tocak pojedinacno hahahaha
https://www.google.com/amp/s/www.ferrari.com/en-EN/magazine/articles/ferrari-sf90-stradale-hybrid%3famp=true
Zvanican sajt ferarija jasno kaze kakav pogon auto ima, tako da dosta palamudjenja. Ima jos bezbroj automobila sa pogonom na sva 4, lamborghini itd.
Moram priznati da nisam znao sta znaci pojam "femboy", pa sam malo google-o. I iskreno, odmah sam obrisao pretragu da mi zena ne vidi sta sam gledao. Tako da tvoje sklonosti na nekim "stvarima" ne bih dalje komentarisao.

Srecko

pre 10 meseci

@ DTC
E da...
Cisto da bi shvatio razmere svoje gluposti, kazes zadnji pogon omogucava 39% brzi prolazak kroz krivine. To znaci da ako prednji pogon udje u krivinu sa 120, onda zadnji prolazi sa 167. Znaci za njega vaze drugi zakoni fizike.
E87 kazes, iskreno, ocekivao sam da si nalozeni klinac...ali jos gore je imati nafuranog matorca. Klinca nestasne godine prodju, a kod matorca je to stanje.
I da, bez ljutnje e87 je za danasnje uslove prevazidjeno vozilo, koncepcijski 20 godina staro vozilo. Tako da...verujem da si emotivno vezan za njega, ali bmw je izbacio 2 modela posle njega, a stize i treci. To valjda sve govori..

Pera Srbin

pre 10 meseci

Bilo prednji ili zadnji pogon ubedljivo najopasniji vozači su Beograđani. Naviknuti na gužve i prosečnu brzinu u gradskoj gužvi od 25-30 na čas, kad se otisnu iz grada, ne koriste pokazivače, levi točak uvek preko linije, kočenje u gepek auta ispred njih, strašno... Da nije kočenja ostalih vozača izginuli bi ko mačići..

erfer

pre 10 meseci

12 godina vozim upravo ta stara kola za zadjim pogonom,bez elektronskih pomagala i nikada nisam imao problem te vrste.
(Miki, 26. oktobar 2023 19:43)

12 godina ne znaci nista, jer za 12 godina si moghao da vozis 12 puta od cega je 20% bilo klizavo....to je odgovor adekvatan takvoj izjavi. A ono sto mislim je da ko tako nesto moze da kaze, ocigledno je ili ekstrmno kilav vbozac ili ne govori istinu. Na lose ociscenoj ulici, meni se Lada ziguli okretala bez pardona, nikakvi ekstremni zahvati nisu bili potrebni. Sada na BMW, ne pomisljam da iskljucim kontrolu, jer i sa njom moze da seta zadnji deo. Pogotovo po kaldrmi. Meni je zanimljivo pa ga navucem uvek makar malo, npr krivina i kaldrma na trgu Republike. To su brzine od 25 do 30 km i pod malo ostrijim uglom dupe odmah krene da bezi. Kontrolisano jer je malo gas i suvo ali sasvim predvidivo i prisutno. Sta bi bilo na vecem gasu ili brzini, ne zelim ni da saznam pogotovo tu gde ima ljudi

zoki

pre 10 meseci

Koliko treba da su stari ti “stariji modeli” da budu bez elektronike? Najbolji pogon je onaj na sva 4 točka, i to permanentni. Subaru i Audi su primeri toga. Sportski automobil sa zadnjim pogonom i standardnim menjačem može da bude zabavan za jedan vikend godišnje, tokom leta. Nešto malo, sportsko, iz sedamdesetih ili starije. Za sve ostalo, AWD i automatski menjač. Da živim u Srbiji i da me nužda natera da biram između ptednjeg i zadnjeg pogona, izabrao bih prednji, bolji je za uzbrdice, sneg i slično.

Kole

pre 10 meseci

Obožavam zadnji pogon jer sam imao nekoliko auta sa njim od Lade specijal do Ford Sijere i nekoliko BMW i Mercedesa, ali vozim prednji jer je to kompromis koji
nalaže bezbednost i upotrebljivost zimi. Kad auto neće da upali, dali ga svojom snagom vučete ili gurate. Mnogo je logičniji i jednostavniji pogon, ali ima nedostatke. Tu je masivni kardan i diferencijal koji dodaje težinu vozila, a brza vožnja po mokrom putu je izazov i za iskusne vozače uz sva elektro pomagala. Prednji pogon pri brzoj vožnji jakog auta kroz krivine može da ošteti homokinetičke zglobove i da vas izbaci iz putanje na suprotnu traku. Šta god da vozite, pošteno procenite svoje znanje i vozite brzo samo kad ste sami u autu.

Čistač

pre 10 meseci

Pre desetak godina SILAZIM sa Kopaonika i vozim iza busa, a ispred njega mili BMW E46. Pa bar 6X su ljudi izlazili iz busa i gurali govedo koje je u krivinama preprečio prometalo. Tad mi se zgadio i BMW i zadnja vuča i svi lažovi koji u auto testovima postižu na snegu iste rezultate kao i oni sa prednjom vučom. Moja ćerka vozi Benca 200 d 2008 i kad padne sneg ide taxijem ili prevozom dok se ne otopi.

DTC

pre 10 meseci

@ DTC
Zato ferrari SF90, 911 turbo i ostali imaju pogon na sva 4 tocka. Verovatno zato sto ne valja. Navikao si na arhaicne modele od pre 20 godina.
318i atmosferac star 20 i kusur godina sa predjenih pola miliona km nema sta da trazi u medjuubrzanju (preticanju) cak ni sa "igrackom" kakav je clio 1.5dci ali sa 50.000 pravih km.
Ali ti to nikad neces razumeti, jer vozis prepakovani e30 sa predimenzioniranim varenim felnama, lozis se na drift, slusas djusa i mislis da si glavni baja u kraju jer vozis "ultimate driving masine" sa ergelom davno pocrkalih konja.
(Srecko, 26. oktobar 2023 22:20)

E, moj Sreċko.
Od svega navedenog, u pravimu si samo da vozim Uktimate driving machine, E81 170KS na zadnjoj osovini i na benzinu. Kupljen nov u Delti 2009. Pored njega i Mercedes A200 automatik kao daily driver. Dozvolu imam vec, sad ce 30 godina, slusam Krafwerk i vozio sam amaterski kruzne brdske trke.
A ti, ako si sa Cliom drao 318, da ti objasnim… Zadnji pogon daje 39% brzi prolazak kroz krivine i 20% brzi ozlazak iz krivine. Znaci da bi motor automobil sa prednjim pogonom obisao automobil sa zadnjim pogonom, mora imati minimum 50% jaci moto i sacekati pravac.
Ti tog BMWa sa jadnih 65-75 konja na dizelu, mozes da dobijes u snovima ili u masti. Doduse, moze i ako je taj tvoj drug, vozac BMWa, neki femboy, ali u to ne ulazim, to je vec tvoja i njegova stvar.

DTC

pre 10 meseci

I da, Srwčko, kad smo vec kod Ferarija, oni su prvi put stavili AWD na FF, i to, pazi sad, da bi motor stajao uzduzno, konstrusali su dva menjaca, jedan za zadnji i drugi manji menjac za prednji pogon. To je zato sto se prednji pogon aktivira samo po potrebi i samo pri brzinama MANJIM od 60 km/h. Sistem su preneli i na naslednika Lusso. Toliko o Ferarriju i njihovom misljenju o AWD. Zato recimo F12 Berlinetta ima kakav ono bese pogon… A da, zadnji… u atvari 99% Ferarija ima… Da, zadnji pogon.
Nine Eleven be bi trebao da uzimas u usta, to je ipak ispod casti takvom vrhunskom poznavaocu automobila i voznje.

Ima jedno pravilo… U automobilima motor staje uzduzno. U kola staje poprecno.

Realista

pre 10 meseci

I prednji i zadnji pogon imaju odredjene prednosti i nedostatke. Pod pretpostavkom da se motor nalazi napred, kao kod vecine automobila na nasim putevima...
Prednji pogon omogucava bolju trakciju na snegu, zato sto je vecina teskih delova smestena iznad prednje, pogonske osovine. S druge strane, to donosi nesto losije ponasanje u krivinama jer auto nema izbalansiranu tezinu napred i pozadi. Takodje, ne postoji karakteristican osecaj "guranja" iz krivine kao kod zadnje vuce.
Ipak, sa pojavom elektronskih asistencija, razlika u voznim osobinama se smanjuje, ali je i dalje ima.
Postoje neki jako brzi automobili sa prednjim pogonom, uglavnom hot hatchevi C segmenta. I sam sam bio iznenadjen gledajuci jedan test na youtube-u gde je golf 8 gti tcr imao bolje vreme na stazi od golfa R sa pogonom na sva 4 tocka iako je R imao znatno bolja ubrzanja iz mesta.
Pored toga prednji pogon omogucava vise prostora u kabini.
Inace kod sus vozila trend je u prelasku sa zadnjeg pogona na prednji (bmw1, mercedes a itd). To verovatno ima veze i sa cenom proizvodnje.
Sve u svemu, kod savremenih automobila, prosecan vozac ce tesko primetiti razliku. E sad...druga stvar je sto svi komentatori misle da imaju strasno mnogo iskustva i da su vanserijski dobri vozaci. Ali to je vec neka druga prica.

Pera

pre 10 meseci

Imao sam tu srecu da letos tri nedelje u Americi vozim Dodge challenger (tamo je kao dobar dan da ga uzmete u rent a kar-u). 309ks na zadnje tockove. Kad je suvo osecaj je top, ali brate prva kisa i ne moze da se krene sa semafora maltane, a ne pricam sto mu je elektronika labava pa se vrlo lako driftuje u krivinama po mokrom :)
DO pre dve godine sam vozio uvek prednji pogon, a onda sam sticajem okolnosti kupio limuzinu sa 4x4 pogonom, nesto najbolje sto sam vozio do sada. U apsolutno svim uslovima na putu se oseca sigurnost, bukvalno auto odleti sa semafora, kako nasuvom tako i na mokrom, klizavom kolovozu

Srecko

pre 10 meseci

@ DTC
Zato ferrari SF90, 911 turbo i ostali imaju pogon na sva 4 tocka. Verovatno zato sto ne valja. Navikao si na arhaicne modele od pre 20 godina.
318i atmosferac star 20 i kusur godina sa predjenih pola miliona km nema sta da trazi u medjuubrzanju (preticanju) cak ni sa "igrackom" kakav je clio 1.5dci ali sa 50.000 pravih km.
Ali ti to nikad neces razumeti, jer vozis prepakovani e30 sa predimenzioniranim varenim felnama, lozis se na drift, slusas djusa i mislis da si glavni baja u kraju jer vozis "ultimate driving masine" sa ergelom davno pocrkalih konja.

ivan

pre 10 meseci

Pričate ljudi o BMW-ima i Mečkama od prije 30 godina i više,šta pričate ovo,pa auta imaju ESP preko 20 godina,kao što rekoh osim snijega prednja vuča nema prednosti u odnosu na zadnju. Zadnja vuča i bolje drži,auto je stabilniji pri velikim brzinama,po kiši isto tako,naravno gume dobre inače džabe ti i 4x4.

Gradimir

pre 10 meseci

Zadnji pogon se smatra rizičnim zbog decenija popularisanja u Mercedes i BMW limuzinama. Težak motor na prednjoj osovini i neopterećeni zadnji pogonski točkovi kad postane klizavo nisu bezbedna kombinacija. Ali se zato dobija dobar "ajnšlag", jer prednji točkovi mogu više da zakrenu. EV imaju tu zgodnu osobinu da im je prirodni raspored masa po osovinama ravnomerniji, pa im zadnji pogon više odgovara nego SUS vozilima sa teškim motorom napred.

w

pre 10 meseci

Velika većina električnih automobila i sportskih i porodičnih ima ili zadnji ili uz doplatu 4x4, npr svi VW ID modeli. Da li su to opasna i neupravljiva vozila?
A što se tiče običnih vozila, ona sa prednjim pogonom imaju 80% težine na prednjoj osovini, a sa zadnjim otprilike 50-50% zato što su točkovi pomereni napred u odnosu na karoseriju. Evo, ja sad ne znam šta je stabilnije u krivini. Da zadnji pogon ne valja i Rols bi imao prednji pogon.

85% napred 15% pozadi

pre 10 meseci

Ko navikne na Ladu po snegu, može posle da vozi šta oće :)
(zax, 26. oktobar 2023 15:36)

Radost mojih koleginica što ću ih, neregistrovanom Ladom, sa Konjarnika odvesti na studentski protest i proslavu NG, bila je pregažena živahnim urlikanjem prilikom namerno oštrih skretanja u poprečne ulice pokrivene ugaženim snegom na -10°C

Iz ličnog iskustva

pre 10 meseci

33 godine vozim zadnju vuču.
Prve 4 godine BMW E30.
Bog me je sačuvao da ostanem živ.
Posle toga oko 10 godina E34.
Iskustvo mi je pomoglo da sačuvam glavu. Oko 3 godine Crossfire. Ekstra zabavan auto, ali ga ne bih nikome preporučio.
Poslednjih 15 godina CLS 350 V6 benzinac, atmosferac, 272 k.s. na zadnjoj osovini.
Čisto uživanje u svakom segmentu voznje . Ali, ovaj auto ima savršeno podesen ESP uz moje stvarno veliko iskustvo.
Posle 15 godina, uzivam u njemu kao i prvog dana i jos uvek nemam nameru da ga prodajem.

ivan

pre 10 meseci

Zavisi,generalno zadnji pogon je bolji po meni lično. Predni pogon bih rekao da je sigurniji za neiskusne vozače a i bolji je za snijeg prednji pogon,isto tako neke makadmasme puteve , da kažem tako,manje neke off road izlete da kažem,blato i slično prednja vuča je bolja. Znači asfalt,grad,autoputevi,bilo kiša,bilo suvo meni je zadnja vuča u prednosti,pogotovo u suvim uslovima.

DTC

pre 10 meseci

Uvek preupravljanje, nikad podupravljanje.
Za magistralu zadnji pogon. Za sve ostalo… Zadnji pogon.
Prednji i vas AWD je za vozace amatere. Zadnji pogon je uzivaoce u voznji.
A ovaj sto je se Cliom drao BMW. Cirkus… Jel to bilo uz Rudnim, mozda. Vazi… Hahahaha… Jel si bio mokar dole kada si se probudio?

Milan Veliki

pre 10 meseci

@Ja i ovaj pored mene

Druže, ne lupetaj ako ne znaš.
ESP kontroliše parametare stabilnosti oko 25x u sekundi!
I naravno reaguje ako je potrebno.
Za sekund i po se gubi glava pri većim brzinama.

Miki

pre 10 meseci

"Stara kola sa zadnjim pogonom be zkontrole sa danasnje tacke gledista kao sto su stare Alfe, Lade, BMNW su zaista bile neverovatan sigurnosni rizik"

12 godina vozim upravo ta stara kola za zadjim pogonom,bez elektronskih pomagala i nikada nisam imao problem te vrste.

ivan

pre 10 meseci

Osim što sam naveo razloge što je po meni zadnja vuča bolja a zbog čega i kad recimo prednja moram da se nadovežem na komentar ovoga momka "ERT". Vozim BMW godinama,ovo što si ti napisao apsolutno nema veze sa istinom,ne mogu da vjerujem šta si napisao čovječe , još ti dali toliko pluseva kao da si u pravu. Čuš nesiguran,trza se,što li si već napisao,prednja kao bolja,ti veze nemaš sa vožnjom odmah da ti kažem. Suvo,kiša,apsolutno nije ni bitno kakvi su uslovi na putu, auto se ponaša vrhunski,pri velikim brzinama ne mrda auto,krivine,autoput,nije bitno, ovo što si ti napisao ja i dalje ne vjerujem.

XXL

pre 10 meseci

Meni je svejedno samo nek' se kotrlja i da me automobil preveze od tačke A do tačke B. Kome je do virtuoznosti tokom vožnje nek' odabere pogon za koga smatra da je pouzdan, a da ne ostavi trag kod kočenja u čitulji ...

T

pre 10 meseci

Autokomobili koji imaju 4x4 i elektronsku kontrolu njegobog ukljucenja, drze ga iskljucenim 99,99% vremena, sto znaci da to ipak nije najbolji pogon.

kaboom

pre 10 meseci

e28, e30, e34 - čim nije suvo, 60-70 max sem na autoputu.
Moje najgore iskustvo je bio kolotrag pun vode koji me je u trenu izbacio iz putanje, srecom, isao sam 60 na putu sa dve trake i uspeo nekakako da se ispravim bez kontakta sa bankinom


e60- znacajno bolji u losim vremenskim uslovima, a ja znacajno stariji tako da je ostala ista brzina

Djorke

pre 10 meseci

@
Najbolji je pogon na svim točkovima
(Bane, 26. oktobar 2023 14:47)

Imam korsti od njega par puta zimi i u nekom ekstremu na kisi, na makadamu ako je bas uzbrdo itd
Van toga je osecaj kao klasicna prednja.

Ja i ovaj pored mene

pre 10 meseci

prednji pogon uz aktivaciju zadnjeg po potrebi i sto bolje gume.
ESP mi sacuvao auto ovog leta, zamalo da prodjem kroz budalu u crnoj gori, aj da ne udarim u njega jer sam video malu decu u vozilu, naglo skrenem sa nekih 60-70 na sat pa ispravljaj, pocelo klizanje i samo cujem kako gume cvile i shvatim da ESP ispravlja vozilo, za dlaku prosao....
sto neko napisa da nije toga svasta bi bilo.

Sve to za sekund i po. Nego, sta bi kada si se probudio?

dgg

pre 10 meseci

Tacno saam znao da ce horde 4x4 da se jave. Tekst tj naslov pita nesto sasvim drugo. Hoverkraft je jos bolji, pa ga niklo ne spominje...koji predvidiv narod boze

Nemanja

pre 10 meseci

@Promaja i zadnji pogon, samo to ne!
Ne znam kako u Nemačkoj sa hladnijom i vlažnijom klimom se projektuje i najnormalnije vozi zadnji pogon, a u Srbiji: "ništa to ne valja", "opasno je to", "to ne može da se vozi po snegu, reko mi jedan", itd.
Na većim automobilima je zbog geometrije i rasporeda težine prednja vuča samo kompromis i ušteda.
(w, 26. oktobar 2023 13:57)

Ocigledno pricate iz rekla/kazala iskustva. Kao vlsnik automobila sa zadnjim pogonom i 200+ ks, ali i 25 godina iskustva ukljucujuci i voznje po stazi, mogu reci da zaista takva vozila nisu za napaljene pocetnike. Najbolje zimske gume (250+ evra po tocku), ogromno iskustvo i najnaprednija elektronika su u nekim situacijama skoro ili potpuno nemocni u odnosu na prednji pogon po ozbiljnom snegu. A ako u takvim uslovima zelite da vozite agresivno, mozete se slupati za cas. Naravno, daleko je zabavniji za voznju u kontrolisanim uslovima (na stazi) ako znate da vozite takav auto, ali u svakodnevnom saobracaju normalni vozaci to ni ne pokusavaju. Za svakodnevnu voznju i jedan porodicni automobil, AWD pogon je najbolji, bez premca. A prednji ili zadnji? Za 90% vozaca prednji. I tu uopste ne uzimam u obzir prednosti u ustedi prostora zbog drugacije arhitekture vozila, pre svega odnos poduzno i poprecno postavljenog motora...

antiprotivan

pre 10 meseci

ako moze savet - kakva je kombinacija prednje vuče kod plugin modela koji pozadi imaju bateriju od nekih 200-300kg? Da li ta težina pozadi kompenzuje nedostatak AWD kod takvih modela po snegu?

Srecko

pre 10 meseci

Sta to ima za 1500-2500eur sportski i atraktivno?
Problem i jeste u tome sto roditelji kupuju deci starudije bmw-e koji su lesevi, samo da bi deci ugodili. Ali dobro, to je odlika balkanskih roditelja. Da se deci kupi iphone, bmw, samo da bi se stvorio privid standarda, a jos uvek nije isplacena poslednja rata od proslogodisnje Paralije.
Moj prvi auto je bio Renault clio 1.5dci sa 68 konja. Auto je bio star 2 godine. Naravno, i ja sam hteo bmw-a, ali otac nije hteo ni da cuje i hvala mu na tome. Vecina drustva me je ismevala zbog toga dok drugara sa bmw 318i nisam napravio smesnim uz Rudnik na ibarskoj magistrali. Bmw je imao duplo vise konja, ali na papiru jer je vecina tih "konja" verovatno pocrkala posle ko zna koliko stotina hiljada km.
Naravno "prerastao" sam klia, sada vozim luksuzniji auto, ali sam ga kupio od svojih para. U svakom slucaju odlicno me je sluzio.
A sto se pogona tice, svaki ima svoje prednosti i mane, ali za pocetnika nije zadnji pogon, ali realno tesko se i nalazi zadnja vuca sa manje od 109 konja.

avaks

pre 10 meseci

Sa moje tacke gledista, tekst nije tacan. Sada vozim BMW sa zadnjim pogonom,i pored elektronske kontrole, auto je jednostavno opasan i rizican jer pocinje da se otima ako ga dovoljno nagazite. Naravno da je u normalnim uslovima isti djavo,ali ovde se spominje sportska voznja. Nepredvidiv je tj da bi znali limite,morate da vezbate i to na stazi nekoj. Vozio sam dosta automobila i prednji pogon je bolji,lakse se predvidja putanja, i ono sto sam mogao da radim sa prednjim pogonom, na BMW jednostavno ne pokusavam da ne bi osvanuo u rubrici crna hronika pod naslovom," Opet BMW , pokupio parkirane automobile i nevine pesake". Stara kola sa zadnjim pogonom be zkontrole sa danasnje tacke gledista kao sto su stare Alfe, Lade, BMNW su zaista bile neverovatan sigurnosni rizik
(ert, 26. oktobar 2023 13:55)

Odlican komentar. Slazem se sa tobom u svemu osim u konsrataciji "u normalnim uslovima".

Ako govore o nekakvim trkama i voznji na stazi, zaista ne znam. Jednom sam seo za volan automobila sa zadnjim pogonom i nemam nameru da to cinim opet.

Ako govorimo o "normalnim uslovima" to su svi moguco uslovi na putu koje mogu da zadese i najneiskusnijeg vozaca. Znaci led na putu je normalna pojava, jer u celoj evropi pada sneg i temperature idu u minus. Kisa i vetar takodje.

Sto se tice elektronike, situacija je ista. Elektronika otkazuje i uglavnom u trenutnicma kada je to katastrofa za vozace. Ako je auto bezbedno za voznju zbog te elektronike koja moze u svakom trenutku da otkaze onda je nebezbedno.

Lada niva ima najbolji pogon u normalnim uslovima, jer se lafom ide u lov.

Za obicnog coveka normalni uslovi nisu trkaca staza. Ljudi i ginu jer se na putu ponasaju kao da je to mesto ta razmetanje vozackim vestinama.

УФО

pre 10 meseci

Возим скоро 15 година на задњи погон и BMW, тако да ми то нормално постало.
Само добре гуме и без претераног ложења и терај.

Trovach

pre 10 meseci

Sportski modeli automobila treba da su iskljucivo za trke (otuda i naziv "sportski"), dok za normalnu voznju i prevoz, tj. saobracaj, sluze ostali tipovi vozila i tu prednja vuca ima svoje prednosti. Za trke svakako nije bitan prostor za prtljag. Problem je kada se sportskim tipovima divlja po saobracajnicama. Takve moze nauciti pameti samo oduzimanje dozvole i vozila.

aca

pre 10 meseci

prednji pogon uz aktivaciju zadnjeg po potrebi i sto bolje gume.
ESP mi sacuvao auto ovog leta, zamalo da prodjem kroz budalu u crnoj gori, aj da ne udarim u njega jer sam video malu decu u vozilu, naglo skrenem sa nekih 60-70 na sat pa ispravljaj, pocelo klizanje i samo cujem kako gume cvile i shvatim da ESP ispravlja vozilo, za dlaku prosao....
sto neko napisa da nije toga svasta bi bilo.

DnK (°^°)™

pre 10 meseci

Da budemo iskreni najbolji je 4x4 ali posle njega bih ipak izabrao prednji pogon nekako mi je auto stabilniji po snegu itd...

cosmo

pre 10 meseci

Kad govorimo o automobilima za svakodnevnu upotrebu, zadnji pogon prerasteš kad izađeš iz puberteta i zrelo shvatiš da svijet funkcioniše van romantike Top Gear-a (koji, inače, jako volim).

O zadnjem pogonu govori i činjenica da je 80% prodatih BMW-a u posljednjih par godina sa x-drive pogonom.

Za allround paket, 4x4 (AWD) je neprevaziđen, ali često nepotreban pored dobrog prednjeg pogona, a neki proizvođači prave jako upravljive FWD automobile - Alfa na prvom mjestu (ranije), ali i Mazda i Honda, npr.

Zadnii pogon je najzabavniji, ali to.treba da ostane za neki dobad youngtimer, a svakodnevnicu prepustiti FWD i AWD varijantama

Poz iz Tamnog

YPT

pre 10 meseci

Mnogi vozači kod nas još nisu otkrili ni čemu žmigavac služi, a vi zapeli za pogon, ESP...

Zadnji pogon i sneg umeju i iskusnijim vozačima zadati muke i u određenim situacijama ni elektronika ne pomaže...

Kao porodični automobil koji voze više članova porodice, uvek prednji pogon.

gunđalo

pre 10 meseci

Najbolji je nov, još ako firma sipa gorivo i servisira, menja gume, boljeg od toga nema...

šalu na stranu, naravno da svaka vuča ima neke svoje prednosti a i mane, generalno ljudi ne biraju auto po vuči kad je u pitanju prednja ili zadnja, bira se proizvođač i model bez obzira na vuču, jedinu razliku prave ako žele pogon na sve 4, tad se gleda pogon u suprotnom koga briga...

w

pre 10 meseci

Promaja i zadnji pogon, samo to ne!
Ne znam kako u Nemačkoj sa hladnijom i vlažnijom klimom se projektuje i najnormalnije vozi zadnji pogon, a u Srbiji: "ništa to ne valja", "opasno je to", "to ne može da se vozi po snegu, reko mi jedan", itd.
Na većim automobilima je zbog geometrije i rasporeda težine prednja vuča samo kompromis i ušteda.

ert

pre 10 meseci

Sa moje tacke gledista, tekst nije tacan. Sada vozim BMW sa zadnjim pogonom,i pored elektronske kontrole, auto je jednostavno opasan i rizican jer pocinje da se otima ako ga dovoljno nagazite. Naravno da je u normalnim uslovima isti djavo,ali ovde se spominje sportska voznja. Nepredvidiv je tj da bi znali limite,morate da vezbate i to na stazi nekoj. Vozio sam dosta automobila i prednji pogon je bolji,lakse se predvidja putanja, i ono sto sam mogao da radim sa prednjim pogonom, na BMW jednostavno ne pokusavam da ne bi osvanuo u rubrici crna hronika pod naslovom," Opet BMW , pokupio parkirane automobile i nevine pesake". Stara kola sa zadnjim pogonom be zkontrole sa danasnje tacke gledista kao sto su stare Alfe, Lade, BMNW su zaista bile neverovatan sigurnosni rizik

YPT

pre 10 meseci

Mnogi vozači kod nas još nisu otkrili ni čemu žmigavac služi, a vi zapeli za pogon, ESP...

Zadnji pogon i sneg umeju i iskusnijim vozačima zadati muke i u određenim situacijama ni elektronika ne pomaže...

Kao porodični automobil koji voze više članova porodice, uvek prednji pogon.

ert

pre 10 meseci

Sa moje tacke gledista, tekst nije tacan. Sada vozim BMW sa zadnjim pogonom,i pored elektronske kontrole, auto je jednostavno opasan i rizican jer pocinje da se otima ako ga dovoljno nagazite. Naravno da je u normalnim uslovima isti djavo,ali ovde se spominje sportska voznja. Nepredvidiv je tj da bi znali limite,morate da vezbate i to na stazi nekoj. Vozio sam dosta automobila i prednji pogon je bolji,lakse se predvidja putanja, i ono sto sam mogao da radim sa prednjim pogonom, na BMW jednostavno ne pokusavam da ne bi osvanuo u rubrici crna hronika pod naslovom," Opet BMW , pokupio parkirane automobile i nevine pesake". Stara kola sa zadnjim pogonom be zkontrole sa danasnje tacke gledista kao sto su stare Alfe, Lade, BMNW su zaista bile neverovatan sigurnosni rizik

Nemanja

pre 10 meseci

@Promaja i zadnji pogon, samo to ne!
Ne znam kako u Nemačkoj sa hladnijom i vlažnijom klimom se projektuje i najnormalnije vozi zadnji pogon, a u Srbiji: "ništa to ne valja", "opasno je to", "to ne može da se vozi po snegu, reko mi jedan", itd.
Na većim automobilima je zbog geometrije i rasporeda težine prednja vuča samo kompromis i ušteda.
(w, 26. oktobar 2023 13:57)

Ocigledno pricate iz rekla/kazala iskustva. Kao vlsnik automobila sa zadnjim pogonom i 200+ ks, ali i 25 godina iskustva ukljucujuci i voznje po stazi, mogu reci da zaista takva vozila nisu za napaljene pocetnike. Najbolje zimske gume (250+ evra po tocku), ogromno iskustvo i najnaprednija elektronika su u nekim situacijama skoro ili potpuno nemocni u odnosu na prednji pogon po ozbiljnom snegu. A ako u takvim uslovima zelite da vozite agresivno, mozete se slupati za cas. Naravno, daleko je zabavniji za voznju u kontrolisanim uslovima (na stazi) ako znate da vozite takav auto, ali u svakodnevnom saobracaju normalni vozaci to ni ne pokusavaju. Za svakodnevnu voznju i jedan porodicni automobil, AWD pogon je najbolji, bez premca. A prednji ili zadnji? Za 90% vozaca prednji. I tu uopste ne uzimam u obzir prednosti u ustedi prostora zbog drugacije arhitekture vozila, pre svega odnos poduzno i poprecno postavljenog motora...

Srecko

pre 10 meseci

Sta to ima za 1500-2500eur sportski i atraktivno?
Problem i jeste u tome sto roditelji kupuju deci starudije bmw-e koji su lesevi, samo da bi deci ugodili. Ali dobro, to je odlika balkanskih roditelja. Da se deci kupi iphone, bmw, samo da bi se stvorio privid standarda, a jos uvek nije isplacena poslednja rata od proslogodisnje Paralije.
Moj prvi auto je bio Renault clio 1.5dci sa 68 konja. Auto je bio star 2 godine. Naravno, i ja sam hteo bmw-a, ali otac nije hteo ni da cuje i hvala mu na tome. Vecina drustva me je ismevala zbog toga dok drugara sa bmw 318i nisam napravio smesnim uz Rudnik na ibarskoj magistrali. Bmw je imao duplo vise konja, ali na papiru jer je vecina tih "konja" verovatno pocrkala posle ko zna koliko stotina hiljada km.
Naravno "prerastao" sam klia, sada vozim luksuzniji auto, ali sam ga kupio od svojih para. U svakom slucaju odlicno me je sluzio.
A sto se pogona tice, svaki ima svoje prednosti i mane, ali za pocetnika nije zadnji pogon, ali realno tesko se i nalazi zadnja vuca sa manje od 109 konja.

УФО

pre 10 meseci

Возим скоро 15 година на задњи погон и BMW, тако да ми то нормално постало.
Само добре гуме и без претераног ложења и терај.

Srecko

pre 10 meseci

@ DTC
Zato ferrari SF90, 911 turbo i ostali imaju pogon na sva 4 tocka. Verovatno zato sto ne valja. Navikao si na arhaicne modele od pre 20 godina.
318i atmosferac star 20 i kusur godina sa predjenih pola miliona km nema sta da trazi u medjuubrzanju (preticanju) cak ni sa "igrackom" kakav je clio 1.5dci ali sa 50.000 pravih km.
Ali ti to nikad neces razumeti, jer vozis prepakovani e30 sa predimenzioniranim varenim felnama, lozis se na drift, slusas djusa i mislis da si glavni baja u kraju jer vozis "ultimate driving masine" sa ergelom davno pocrkalih konja.

85% napred 15% pozadi

pre 10 meseci

Ko navikne na Ladu po snegu, može posle da vozi šta oće :)
(zax, 26. oktobar 2023 15:36)

Radost mojih koleginica što ću ih, neregistrovanom Ladom, sa Konjarnika odvesti na studentski protest i proslavu NG, bila je pregažena živahnim urlikanjem prilikom namerno oštrih skretanja u poprečne ulice pokrivene ugaženim snegom na -10°C

XXL

pre 10 meseci

Meni je svejedno samo nek' se kotrlja i da me automobil preveze od tačke A do tačke B. Kome je do virtuoznosti tokom vožnje nek' odabere pogon za koga smatra da je pouzdan, a da ne ostavi trag kod kočenja u čitulji ...

DnK (°^°)™

pre 10 meseci

Da budemo iskreni najbolji je 4x4 ali posle njega bih ipak izabrao prednji pogon nekako mi je auto stabilniji po snegu itd...

cosmo

pre 10 meseci

Kad govorimo o automobilima za svakodnevnu upotrebu, zadnji pogon prerasteš kad izađeš iz puberteta i zrelo shvatiš da svijet funkcioniše van romantike Top Gear-a (koji, inače, jako volim).

O zadnjem pogonu govori i činjenica da je 80% prodatih BMW-a u posljednjih par godina sa x-drive pogonom.

Za allround paket, 4x4 (AWD) je neprevaziđen, ali često nepotreban pored dobrog prednjeg pogona, a neki proizvođači prave jako upravljive FWD automobile - Alfa na prvom mjestu (ranije), ali i Mazda i Honda, npr.

Zadnii pogon je najzabavniji, ali to.treba da ostane za neki dobad youngtimer, a svakodnevnicu prepustiti FWD i AWD varijantama

Poz iz Tamnog

gunđalo

pre 10 meseci

Najbolji je nov, još ako firma sipa gorivo i servisira, menja gume, boljeg od toga nema...

šalu na stranu, naravno da svaka vuča ima neke svoje prednosti a i mane, generalno ljudi ne biraju auto po vuči kad je u pitanju prednja ili zadnja, bira se proizvođač i model bez obzira na vuču, jedinu razliku prave ako žele pogon na sve 4, tad se gleda pogon u suprotnom koga briga...

dgg

pre 10 meseci

Tacno saam znao da ce horde 4x4 da se jave. Tekst tj naslov pita nesto sasvim drugo. Hoverkraft je jos bolji, pa ga niklo ne spominje...koji predvidiv narod boze

w

pre 10 meseci

Promaja i zadnji pogon, samo to ne!
Ne znam kako u Nemačkoj sa hladnijom i vlažnijom klimom se projektuje i najnormalnije vozi zadnji pogon, a u Srbiji: "ništa to ne valja", "opasno je to", "to ne može da se vozi po snegu, reko mi jedan", itd.
Na većim automobilima je zbog geometrije i rasporeda težine prednja vuča samo kompromis i ušteda.

aca

pre 10 meseci

prednji pogon uz aktivaciju zadnjeg po potrebi i sto bolje gume.
ESP mi sacuvao auto ovog leta, zamalo da prodjem kroz budalu u crnoj gori, aj da ne udarim u njega jer sam video malu decu u vozilu, naglo skrenem sa nekih 60-70 na sat pa ispravljaj, pocelo klizanje i samo cujem kako gume cvile i shvatim da ESP ispravlja vozilo, za dlaku prosao....
sto neko napisa da nije toga svasta bi bilo.

ivan

pre 10 meseci

Osim što sam naveo razloge što je po meni zadnja vuča bolja a zbog čega i kad recimo prednja moram da se nadovežem na komentar ovoga momka "ERT". Vozim BMW godinama,ovo što si ti napisao apsolutno nema veze sa istinom,ne mogu da vjerujem šta si napisao čovječe , još ti dali toliko pluseva kao da si u pravu. Čuš nesiguran,trza se,što li si već napisao,prednja kao bolja,ti veze nemaš sa vožnjom odmah da ti kažem. Suvo,kiša,apsolutno nije ni bitno kakvi su uslovi na putu, auto se ponaša vrhunski,pri velikim brzinama ne mrda auto,krivine,autoput,nije bitno, ovo što si ti napisao ja i dalje ne vjerujem.

Pera

pre 10 meseci

Imao sam tu srecu da letos tri nedelje u Americi vozim Dodge challenger (tamo je kao dobar dan da ga uzmete u rent a kar-u). 309ks na zadnje tockove. Kad je suvo osecaj je top, ali brate prva kisa i ne moze da se krene sa semafora maltane, a ne pricam sto mu je elektronika labava pa se vrlo lako driftuje u krivinama po mokrom :)
DO pre dve godine sam vozio uvek prednji pogon, a onda sam sticajem okolnosti kupio limuzinu sa 4x4 pogonom, nesto najbolje sto sam vozio do sada. U apsolutno svim uslovima na putu se oseca sigurnost, bukvalno auto odleti sa semafora, kako nasuvom tako i na mokrom, klizavom kolovozu

Trovach

pre 10 meseci

Sportski modeli automobila treba da su iskljucivo za trke (otuda i naziv "sportski"), dok za normalnu voznju i prevoz, tj. saobracaj, sluze ostali tipovi vozila i tu prednja vuca ima svoje prednosti. Za trke svakako nije bitan prostor za prtljag. Problem je kada se sportskim tipovima divlja po saobracajnicama. Takve moze nauciti pameti samo oduzimanje dozvole i vozila.

Miki

pre 10 meseci

"Stara kola sa zadnjim pogonom be zkontrole sa danasnje tacke gledista kao sto su stare Alfe, Lade, BMNW su zaista bile neverovatan sigurnosni rizik"

12 godina vozim upravo ta stara kola za zadjim pogonom,bez elektronskih pomagala i nikada nisam imao problem te vrste.

T

pre 10 meseci

Autokomobili koji imaju 4x4 i elektronsku kontrolu njegobog ukljucenja, drze ga iskljucenim 99,99% vremena, sto znaci da to ipak nije najbolji pogon.

Iz ličnog iskustva

pre 10 meseci

33 godine vozim zadnju vuču.
Prve 4 godine BMW E30.
Bog me je sačuvao da ostanem živ.
Posle toga oko 10 godina E34.
Iskustvo mi je pomoglo da sačuvam glavu. Oko 3 godine Crossfire. Ekstra zabavan auto, ali ga ne bih nikome preporučio.
Poslednjih 15 godina CLS 350 V6 benzinac, atmosferac, 272 k.s. na zadnjoj osovini.
Čisto uživanje u svakom segmentu voznje . Ali, ovaj auto ima savršeno podesen ESP uz moje stvarno veliko iskustvo.
Posle 15 godina, uzivam u njemu kao i prvog dana i jos uvek nemam nameru da ga prodajem.

Realista

pre 10 meseci

I prednji i zadnji pogon imaju odredjene prednosti i nedostatke. Pod pretpostavkom da se motor nalazi napred, kao kod vecine automobila na nasim putevima...
Prednji pogon omogucava bolju trakciju na snegu, zato sto je vecina teskih delova smestena iznad prednje, pogonske osovine. S druge strane, to donosi nesto losije ponasanje u krivinama jer auto nema izbalansiranu tezinu napred i pozadi. Takodje, ne postoji karakteristican osecaj "guranja" iz krivine kao kod zadnje vuce.
Ipak, sa pojavom elektronskih asistencija, razlika u voznim osobinama se smanjuje, ali je i dalje ima.
Postoje neki jako brzi automobili sa prednjim pogonom, uglavnom hot hatchevi C segmenta. I sam sam bio iznenadjen gledajuci jedan test na youtube-u gde je golf 8 gti tcr imao bolje vreme na stazi od golfa R sa pogonom na sva 4 tocka iako je R imao znatno bolja ubrzanja iz mesta.
Pored toga prednji pogon omogucava vise prostora u kabini.
Inace kod sus vozila trend je u prelasku sa zadnjeg pogona na prednji (bmw1, mercedes a itd). To verovatno ima veze i sa cenom proizvodnje.
Sve u svemu, kod savremenih automobila, prosecan vozac ce tesko primetiti razliku. E sad...druga stvar je sto svi komentatori misle da imaju strasno mnogo iskustva i da su vanserijski dobri vozaci. Ali to je vec neka druga prica.

DTC

pre 10 meseci

Uvek preupravljanje, nikad podupravljanje.
Za magistralu zadnji pogon. Za sve ostalo… Zadnji pogon.
Prednji i vas AWD je za vozace amatere. Zadnji pogon je uzivaoce u voznji.
A ovaj sto je se Cliom drao BMW. Cirkus… Jel to bilo uz Rudnim, mozda. Vazi… Hahahaha… Jel si bio mokar dole kada si se probudio?

Milan Veliki

pre 10 meseci

@Ja i ovaj pored mene

Druže, ne lupetaj ako ne znaš.
ESP kontroliše parametare stabilnosti oko 25x u sekundi!
I naravno reaguje ako je potrebno.
Za sekund i po se gubi glava pri većim brzinama.

w

pre 10 meseci

Velika većina električnih automobila i sportskih i porodičnih ima ili zadnji ili uz doplatu 4x4, npr svi VW ID modeli. Da li su to opasna i neupravljiva vozila?
A što se tiče običnih vozila, ona sa prednjim pogonom imaju 80% težine na prednjoj osovini, a sa zadnjim otprilike 50-50% zato što su točkovi pomereni napred u odnosu na karoseriju. Evo, ja sad ne znam šta je stabilnije u krivini. Da zadnji pogon ne valja i Rols bi imao prednji pogon.

Kamiondžija, vozač, pešak, biciklista i motociklista - sve u jednom

pre 10 meseci

Prvo i osnovno pravilo - prilagodi vožnju uslovima na putu. Manijaci i njima slični jure, proklizavaju, i ginu bez obzira na vuču.

Pera Srbin

pre 10 meseci

Bilo prednji ili zadnji pogon ubedljivo najopasniji vozači su Beograđani. Naviknuti na gužve i prosečnu brzinu u gradskoj gužvi od 25-30 na čas, kad se otisnu iz grada, ne koriste pokazivače, levi točak uvek preko linije, kočenje u gepek auta ispred njih, strašno... Da nije kočenja ostalih vozača izginuli bi ko mačići..

w

pre 10 meseci

Ako ovi komentari dospeju u ruke inženjera Lamba, Ferarija, M odeljenja, shvatiće gde decenijama greše i ima da sledeći Ferari, 911, M3 budu sa prednjom vučom pa kad krenu rekordi na Nirnburgringu... Zaboravio sam i Formulu 1.

Djorke

pre 10 meseci

@
Najbolji je pogon na svim točkovima
(Bane, 26. oktobar 2023 14:47)

Imam korsti od njega par puta zimi i u nekom ekstremu na kisi, na makadamu ako je bas uzbrdo itd
Van toga je osecaj kao klasicna prednja.

w

pre 10 meseci

@Realista
Verovatno najinformativniji komentar ovde.

Da dodam da se manji BMW konvertuju na prednji pogon zbog prostora u kabini i gepeku (nema kardana, zadnjeg diferencijala), manjih motora pod haubom koja nema potrebe da vise sadrzi motore od 3l, pa ni od 2l pa je kraća. Od serije 2 kupe i 3 sve je i dalje zadnji pogon i to s razlogom. To što Audi nema opciju isključivo zadnjeg pogona je stvar deljenja platformi sa VW i guranja svog quattro što je skroz legitimno, profit je svima na prvom mestu, ali porediti velike automobile kao seriju 5 sa zadnjim i A6 u opciji sa prednjim pogonom nema smisla.

Srecko

pre 10 meseci

@ DTC
E da...
Cisto da bi shvatio razmere svoje gluposti, kazes zadnji pogon omogucava 39% brzi prolazak kroz krivine. To znaci da ako prednji pogon udje u krivinu sa 120, onda zadnji prolazi sa 167. Znaci za njega vaze drugi zakoni fizike.
E87 kazes, iskreno, ocekivao sam da si nalozeni klinac...ali jos gore je imati nafuranog matorca. Klinca nestasne godine prodju, a kod matorca je to stanje.
I da, bez ljutnje e87 je za danasnje uslove prevazidjeno vozilo, koncepcijski 20 godina staro vozilo. Tako da...verujem da si emotivno vezan za njega, ali bmw je izbacio 2 modela posle njega, a stize i treci. To valjda sve govori..

avaks

pre 10 meseci

Sa moje tacke gledista, tekst nije tacan. Sada vozim BMW sa zadnjim pogonom,i pored elektronske kontrole, auto je jednostavno opasan i rizican jer pocinje da se otima ako ga dovoljno nagazite. Naravno da je u normalnim uslovima isti djavo,ali ovde se spominje sportska voznja. Nepredvidiv je tj da bi znali limite,morate da vezbate i to na stazi nekoj. Vozio sam dosta automobila i prednji pogon je bolji,lakse se predvidja putanja, i ono sto sam mogao da radim sa prednjim pogonom, na BMW jednostavno ne pokusavam da ne bi osvanuo u rubrici crna hronika pod naslovom," Opet BMW , pokupio parkirane automobile i nevine pesake". Stara kola sa zadnjim pogonom be zkontrole sa danasnje tacke gledista kao sto su stare Alfe, Lade, BMNW su zaista bile neverovatan sigurnosni rizik
(ert, 26. oktobar 2023 13:55)

Odlican komentar. Slazem se sa tobom u svemu osim u konsrataciji "u normalnim uslovima".

Ako govore o nekakvim trkama i voznji na stazi, zaista ne znam. Jednom sam seo za volan automobila sa zadnjim pogonom i nemam nameru da to cinim opet.

Ako govorimo o "normalnim uslovima" to su svi moguco uslovi na putu koje mogu da zadese i najneiskusnijeg vozaca. Znaci led na putu je normalna pojava, jer u celoj evropi pada sneg i temperature idu u minus. Kisa i vetar takodje.

Sto se tice elektronike, situacija je ista. Elektronika otkazuje i uglavnom u trenutnicma kada je to katastrofa za vozace. Ako je auto bezbedno za voznju zbog te elektronike koja moze u svakom trenutku da otkaze onda je nebezbedno.

Lada niva ima najbolji pogon u normalnim uslovima, jer se lafom ide u lov.

Za obicnog coveka normalni uslovi nisu trkaca staza. Ljudi i ginu jer se na putu ponasaju kao da je to mesto ta razmetanje vozackim vestinama.

ivan

pre 10 meseci

Zavisi,generalno zadnji pogon je bolji po meni lično. Predni pogon bih rekao da je sigurniji za neiskusne vozače a i bolji je za snijeg prednji pogon,isto tako neke makadmasme puteve , da kažem tako,manje neke off road izlete da kažem,blato i slično prednja vuča je bolja. Znači asfalt,grad,autoputevi,bilo kiša,bilo suvo meni je zadnja vuča u prednosti,pogotovo u suvim uslovima.

Kole

pre 10 meseci

Obožavam zadnji pogon jer sam imao nekoliko auta sa njim od Lade specijal do Ford Sijere i nekoliko BMW i Mercedesa, ali vozim prednji jer je to kompromis koji
nalaže bezbednost i upotrebljivost zimi. Kad auto neće da upali, dali ga svojom snagom vučete ili gurate. Mnogo je logičniji i jednostavniji pogon, ali ima nedostatke. Tu je masivni kardan i diferencijal koji dodaje težinu vozila, a brza vožnja po mokrom putu je izazov i za iskusne vozače uz sva elektro pomagala. Prednji pogon pri brzoj vožnji jakog auta kroz krivine može da ošteti homokinetičke zglobove i da vas izbaci iz putanje na suprotnu traku. Šta god da vozite, pošteno procenite svoje znanje i vozite brzo samo kad ste sami u autu.

Čistač

pre 10 meseci

Pre desetak godina SILAZIM sa Kopaonika i vozim iza busa, a ispred njega mili BMW E46. Pa bar 6X su ljudi izlazili iz busa i gurali govedo koje je u krivinama preprečio prometalo. Tad mi se zgadio i BMW i zadnja vuča i svi lažovi koji u auto testovima postižu na snegu iste rezultate kao i oni sa prednjom vučom. Moja ćerka vozi Benca 200 d 2008 i kad padne sneg ide taxijem ili prevozom dok se ne otopi.

zoki

pre 10 meseci

Koliko treba da su stari ti “stariji modeli” da budu bez elektronike? Najbolji pogon je onaj na sva 4 točka, i to permanentni. Subaru i Audi su primeri toga. Sportski automobil sa zadnjim pogonom i standardnim menjačem može da bude zabavan za jedan vikend godišnje, tokom leta. Nešto malo, sportsko, iz sedamdesetih ili starije. Za sve ostalo, AWD i automatski menjač. Da živim u Srbiji i da me nužda natera da biram između ptednjeg i zadnjeg pogona, izabrao bih prednji, bolji je za uzbrdice, sneg i slično.

kaboom

pre 10 meseci

e28, e30, e34 - čim nije suvo, 60-70 max sem na autoputu.
Moje najgore iskustvo je bio kolotrag pun vode koji me je u trenu izbacio iz putanje, srecom, isao sam 60 na putu sa dve trake i uspeo nekakako da se ispravim bez kontakta sa bankinom


e60- znacajno bolji u losim vremenskim uslovima, a ja znacajno stariji tako da je ostala ista brzina

erfer

pre 10 meseci

12 godina vozim upravo ta stara kola za zadjim pogonom,bez elektronskih pomagala i nikada nisam imao problem te vrste.
(Miki, 26. oktobar 2023 19:43)

12 godina ne znaci nista, jer za 12 godina si moghao da vozis 12 puta od cega je 20% bilo klizavo....to je odgovor adekvatan takvoj izjavi. A ono sto mislim je da ko tako nesto moze da kaze, ocigledno je ili ekstrmno kilav vbozac ili ne govori istinu. Na lose ociscenoj ulici, meni se Lada ziguli okretala bez pardona, nikakvi ekstremni zahvati nisu bili potrebni. Sada na BMW, ne pomisljam da iskljucim kontrolu, jer i sa njom moze da seta zadnji deo. Pogotovo po kaldrmi. Meni je zanimljivo pa ga navucem uvek makar malo, npr krivina i kaldrma na trgu Republike. To su brzine od 25 do 30 km i pod malo ostrijim uglom dupe odmah krene da bezi. Kontrolisano jer je malo gas i suvo ali sasvim predvidivo i prisutno. Sta bi bilo na vecem gasu ili brzini, ne zelim ni da saznam pogotovo tu gde ima ljudi

cosmo

pre 10 meseci

@DTC

To samo na Forzi, možda, imaš. Nemaš ti više od 15-17 godina. Ako i imaš, mozda samo fizički.

Odaje te potreba da se dokazuješ odgovorima, a pri tom da neizbježno koristiš što više internih oznaka modela, snagu "svog" vozila, kako bi, jelte, pokazao svoje poznavanje materije.

Realno, razumiješ se samo u grafičku karticu, kojim tjeraš Forza Horizon.

Poz iz Tamnog

Srecko

pre 10 meseci

@ DTC
Cosmo nije isti covek kao ja, ali delim njegovo misljenje. To je samo dokaz koliko su ti komentari infantilni, da ljudi jednostavno ne mogu da se drze po strani.
Ferari FF i SF90 nisu isti automobili, deli ih bar 10 godina razvojnog ciklusa.

DTC

pre 10 meseci

@ DTC
Zato ferrari SF90, 911 turbo i ostali imaju pogon na sva 4 tocka. Verovatno zato sto ne valja. Navikao si na arhaicne modele od pre 20 godina.
318i atmosferac star 20 i kusur godina sa predjenih pola miliona km nema sta da trazi u medjuubrzanju (preticanju) cak ni sa "igrackom" kakav je clio 1.5dci ali sa 50.000 pravih km.
Ali ti to nikad neces razumeti, jer vozis prepakovani e30 sa predimenzioniranim varenim felnama, lozis se na drift, slusas djusa i mislis da si glavni baja u kraju jer vozis "ultimate driving masine" sa ergelom davno pocrkalih konja.
(Srecko, 26. oktobar 2023 22:20)

E, moj Sreċko.
Od svega navedenog, u pravimu si samo da vozim Uktimate driving machine, E81 170KS na zadnjoj osovini i na benzinu. Kupljen nov u Delti 2009. Pored njega i Mercedes A200 automatik kao daily driver. Dozvolu imam vec, sad ce 30 godina, slusam Krafwerk i vozio sam amaterski kruzne brdske trke.
A ti, ako si sa Cliom drao 318, da ti objasnim… Zadnji pogon daje 39% brzi prolazak kroz krivine i 20% brzi ozlazak iz krivine. Znaci da bi motor automobil sa prednjim pogonom obisao automobil sa zadnjim pogonom, mora imati minimum 50% jaci moto i sacekati pravac.
Ti tog BMWa sa jadnih 65-75 konja na dizelu, mozes da dobijes u snovima ili u masti. Doduse, moze i ako je taj tvoj drug, vozac BMWa, neki femboy, ali u to ne ulazim, to je vec tvoja i njegova stvar.

Srecko

pre 10 meseci

@ DTC
Da, ferrari ima 4 menjaca, za svaki tocak pojedinacno hahahaha
https://www.google.com/amp/s/www.ferrari.com/en-EN/magazine/articles/ferrari-sf90-stradale-hybrid%3famp=true
Zvanican sajt ferarija jasno kaze kakav pogon auto ima, tako da dosta palamudjenja. Ima jos bezbroj automobila sa pogonom na sva 4, lamborghini itd.
Moram priznati da nisam znao sta znaci pojam "femboy", pa sam malo google-o. I iskreno, odmah sam obrisao pretragu da mi zena ne vidi sta sam gledao. Tako da tvoje sklonosti na nekim "stvarima" ne bih dalje komentarisao.

ivan

pre 10 meseci

Pričate ljudi o BMW-ima i Mečkama od prije 30 godina i više,šta pričate ovo,pa auta imaju ESP preko 20 godina,kao što rekoh osim snijega prednja vuča nema prednosti u odnosu na zadnju. Zadnja vuča i bolje drži,auto je stabilniji pri velikim brzinama,po kiši isto tako,naravno gume dobre inače džabe ti i 4x4.

Benvej konjina

pre 10 meseci

Zadnji pogon bajo moj, pa kad mu ga nagnam kroz krivinu a on slajfuje i asfalt cupa! Znase staje benvej zadnja vuca, bajo moj.

Ja i ovaj pored mene

pre 10 meseci

prednji pogon uz aktivaciju zadnjeg po potrebi i sto bolje gume.
ESP mi sacuvao auto ovog leta, zamalo da prodjem kroz budalu u crnoj gori, aj da ne udarim u njega jer sam video malu decu u vozilu, naglo skrenem sa nekih 60-70 na sat pa ispravljaj, pocelo klizanje i samo cujem kako gume cvile i shvatim da ESP ispravlja vozilo, za dlaku prosao....
sto neko napisa da nije toga svasta bi bilo.

Sve to za sekund i po. Nego, sta bi kada si se probudio?

Gradimir

pre 10 meseci

Zadnji pogon se smatra rizičnim zbog decenija popularisanja u Mercedes i BMW limuzinama. Težak motor na prednjoj osovini i neopterećeni zadnji pogonski točkovi kad postane klizavo nisu bezbedna kombinacija. Ali se zato dobija dobar "ajnšlag", jer prednji točkovi mogu više da zakrenu. EV imaju tu zgodnu osobinu da im je prirodni raspored masa po osovinama ravnomerniji, pa im zadnji pogon više odgovara nego SUS vozilima sa teškim motorom napred.

ns ja

pre 10 meseci

Nema "ako" ili "zavisi", nego odgovor je jasan: prednja vuča je znatno bolja u SVIM situacijama i u SVIM stanjima ispravnosti vozila, osim kad je u pitanju k.rčenje!!!

Npr zaglavite se u snegu, prednji pogon vozaču ostavlja mogućnost okretanja volana i izlazak iz snega, zadnji pogon zahteva pomoć - da vas neko pogura da krenete iz mesta.

Ubrzanje u krivini DA naravno, opet uz prednji pogon - ovo je ipak priča za iskusne vozače bez obzira na pogon vozila... itd itd, primera je mnogo, a pola države ionako vozi cele godine na zimskim gumama - što je ravno ćelavim letnjim gumama leti, a da i ne govorimo o ispravnosti krševa i sistema elektronske stabilnosti...

Zaključak: PREDNJI POGON UVEK ako već nemate 4x4 ili toliko para da se leti zezate sa vašim drugim autom za malo sportskiju vožnju isključivo leti...a možda volite kao vaši očevi da vozate džak od 50kg peska u gepeku-ako ste šabani...

sremac

pre 10 meseci

zasto citroenima sa hidraulicnim vesanjem nikada nije bio potreban zadnji pogon? i zasto su citroeni sa hidraulicnim vesanjem najbrze prolazili kroz krivine? ko ih je vozio znace odgovore....posle voznje bx i xm za mene su svi ostali automobili kotarice.

ns ja

pre 10 meseci

Sofercina, 27. oktobar 2023 09:14 pričaš gluposti, "princ" ili NSU je imao takođe motor pozadi i zadnji pogon, baš kao tvoj fića i bio je češće na krovu nego na točkovima!!!
A zadnji točkovi su mu bili češće napred nego pozadi...izuzetno opasan auto za vožnju, i doduše i veoma zabavan ko je umeo da ga vozi!!

Svakako mnogo nebezbedan i nikakav izbor za porodični automobil (kao ni fića klaustrofobija - al šta ćeš, sirotinja)

RELISTA

pre 10 meseci

Jao strucnjaci ko li je radio ove testove.Prosecan vozac prednja vuca bolja iz 5 razloga.Zadnja vuca dobra sa sistemima elektronike koja zna da izda.Mane ovo ko je napisao da zadnja ima bolje performanse nema veze sa zivotom.Za drift da.Primer rely automobili na stazi brdsko planinskim usponima ili je prednja ili 4×4.vozim i prednju i zadnju i kvatro 25 god.Najbolji je kvatro ali pogon micubichi evo subaru impreca audi kvatro od starog do novog.I prednja vuca zavisi i model auta Audi .Isprobano.

466453

pre 10 meseci

(DTC, 27. oktobar 2023 00:39)

Prednja vuča, 60% težine napred, diferencijal Quake ATB, 800Nm motor, 3400Nm na točku peak progresivno uvek deli više momenta tamo gde je otpor veći, ABS MarkV sa stabilizacijom odrađuje besprekorno parkiranje doziranjem kočenja zadnjeg točke terajući ga da prođe tragom prednjih.

Neću o obrzanjima, samo da ti kažem da će ti slinci izlaziti na uvo u kruznjaku.

Dosta znaš ali ti dosta toga i fali. ;)

Najveći problem naći gume koje se neće "raspertlati". :p

DTC

pre 10 meseci

I da, Srwčko, kad smo vec kod Ferarija, oni su prvi put stavili AWD na FF, i to, pazi sad, da bi motor stajao uzduzno, konstrusali su dva menjaca, jedan za zadnji i drugi manji menjac za prednji pogon. To je zato sto se prednji pogon aktivira samo po potrebi i samo pri brzinama MANJIM od 60 km/h. Sistem su preneli i na naslednika Lusso. Toliko o Ferarriju i njihovom misljenju o AWD. Zato recimo F12 Berlinetta ima kakav ono bese pogon… A da, zadnji… u atvari 99% Ferarija ima… Da, zadnji pogon.
Nine Eleven be bi trebao da uzimas u usta, to je ipak ispod casti takvom vrhunskom poznavaocu automobila i voznje.

Ima jedno pravilo… U automobilima motor staje uzduzno. U kola staje poprecno.

Replay

pre 10 meseci

Vidimo koliko su dobri pogoni na jednoj osovini, pogotovo zadnjoj, skoro svi predjose na AWD, cak sportski i super sportski i hyper.

antiprotivan

pre 10 meseci

ako moze savet - kakva je kombinacija prednje vuče kod plugin modela koji pozadi imaju bateriju od nekih 200-300kg? Da li ta težina pozadi kompenzuje nedostatak AWD kod takvih modela po snegu?

DTC

pre 10 meseci

@466453

Hvala na edukaciji.

Koji je auto, ako nije tajna? Vozio sam Golfa, mislim VII GTI novog, iz salona Porsche, 2.0 TSI turbo, nesto preko 200KS, sa slip diferncijalom, i nije brze prolazio NAVAK od mog E81 120i. Jeste bio predvidiv i sklop veoma podseca na osecaj AWD, tecno prolazi krivine ali opet zadnji pogon mi je dao mnogo bolji osecaj kontrole kod BMWa, mada je to mozda zato jer sam navikao… Gume na BMWu su standard 205/55/16 Continental Premium Contact SSR. Na GTIju nemam pojma, nisam gledao. Znam da su 17”, jer mi je vlasnik drugar rekao da je dobio i set zimskih na celicnim felnama “ali su 16” (njegove reci, citiram)

nislija

pre 10 meseci

Kazu inzinjeri vozila, prednji pogon za vozila do 220-230 konja, sve preko toga mora da ide elektronska asistencija koja regulise eventualna pred i poduprvljanja za vozila preko tog broja ks. Za sve preko toga zadnji pogon, ali onda i centralno postavljen motor zbog ravnoteze vozila, tj. idealno bi bilo 50-50 posto tezine. Da bi se izbegli svi ovi problemi, pogon na sva 4 tocka, permanentni i to jos od audijevog reli pogona pa sve na ovamo.

Replay

pre 10 meseci

@W
Audi A3 jedini deli platformu sa VW dok od A4 pa na gore imaju sopstvenu jer su to limuzine sa uzduzno postavljenim motorima. Takodje, quattro je najbolji sistem an svetu i nista nema bolje za voznju od toga. Svi proizvodjaci su presli na 4x4, i totalno je ispalo da je Audi uvek bio u pravu za to. Sto se tice motora ispod 3000 kubika, onda je prednja za svakodnevnu upotrebu bolja od zadnje, pogotovo jesen-zima.

Milos

pre 9 meseci

@ns ja:

"...Nema "ako" ili "zavisi", nego odgovor je jasan: prednja vuča je znatno bolja u SVIM situacijama i u SVIM stanjima ispravnosti vozila, osim kad je u pitanju k.rčenje!!!..."

Kako su se grdno zeznuli proizvodjaci modela za zadnjom vucom sto tebe prvo ne pitase sta je bolje.

Sofercina

pre 10 meseci

Ima tu mesta za svacije razmisljanje - Ako bi ( mogli ) da zanemarimo elektroniku kao pomoc, sema je sledeca - Prednji pogon i motor nad pogonom kao i zadnji sa istim sistemom daju prilicnu sigurnost bar prosecnom vozacu !? Ko se seca NSU Princ automobila ( motor napred pogon nazad,pa Lada, Fijat 1300 i jos neki ) - to je bilo lose resenje ! Davno 1978 u NS bulevar se cakli, zaledjen a Lade i Tristaci se samo rotiraju, ja sa Ficom bez problema ! Kada bih bas morao da se opredelim uzeo bih sa prednjim pogonom - ako bih ziveo u brdskoplaninskim predelima zadnji ili na sva 4 !

DTC

pre 10 meseci

Ovaj Cosmo Srecko me je izvalio skroz.
Nista, Srecko, dugujem ti izvinjenje. U pitanju je grska u kucanju na mob, 30 a na 39%, kucao sam 9 umesto 0. Jbga, crkla mi 3090 graficka na kompu, treba ovih dana da uzmem drugu, 4090Ti.

A kad vec moras da guglas 5x za svaki moj odgovor, evo da te postedim, edukuj se jos malo.
Pozdrav od 14 godisnjaka, koji ne voli Forzu, ali iziva u F1 23 na PS5.

https://www.caranddriver.com/news/a18736603/funky-four-explaining-the-ferrari-ffs-two-gearbox-four-wheel-drive-system/

PS. Kada se predstavljas pod razlicitim nickovima, sacekaj malo duze od 15 minuta. Pocetnicka greska.

dezon

pre 10 meseci

@FF

Наследник ФФ је ГТ4 лудо тако нешто исто тоуринг 4 места али има их и са В8 турбо моторима не само В12 као у ФФ

DTC

pre 10 meseci

Uvek preupravljanje, nikad podupravljanje.
Za magistralu zadnji pogon. Za sve ostalo… Zadnji pogon.
Prednji i vas AWD je za vozace amatere. Zadnji pogon je uzivaoce u voznji.
A ovaj sto je se Cliom drao BMW. Cirkus… Jel to bilo uz Rudnim, mozda. Vazi… Hahahaha… Jel si bio mokar dole kada si se probudio?

ert

pre 10 meseci

Sa moje tacke gledista, tekst nije tacan. Sada vozim BMW sa zadnjim pogonom,i pored elektronske kontrole, auto je jednostavno opasan i rizican jer pocinje da se otima ako ga dovoljno nagazite. Naravno da je u normalnim uslovima isti djavo,ali ovde se spominje sportska voznja. Nepredvidiv je tj da bi znali limite,morate da vezbate i to na stazi nekoj. Vozio sam dosta automobila i prednji pogon je bolji,lakse se predvidja putanja, i ono sto sam mogao da radim sa prednjim pogonom, na BMW jednostavno ne pokusavam da ne bi osvanuo u rubrici crna hronika pod naslovom," Opet BMW , pokupio parkirane automobile i nevine pesake". Stara kola sa zadnjim pogonom be zkontrole sa danasnje tacke gledista kao sto su stare Alfe, Lade, BMNW su zaista bile neverovatan sigurnosni rizik

Ja i ovaj pored mene

pre 10 meseci

prednji pogon uz aktivaciju zadnjeg po potrebi i sto bolje gume.
ESP mi sacuvao auto ovog leta, zamalo da prodjem kroz budalu u crnoj gori, aj da ne udarim u njega jer sam video malu decu u vozilu, naglo skrenem sa nekih 60-70 na sat pa ispravljaj, pocelo klizanje i samo cujem kako gume cvile i shvatim da ESP ispravlja vozilo, za dlaku prosao....
sto neko napisa da nije toga svasta bi bilo.

Sve to za sekund i po. Nego, sta bi kada si se probudio?

w

pre 10 meseci

Promaja i zadnji pogon, samo to ne!
Ne znam kako u Nemačkoj sa hladnijom i vlažnijom klimom se projektuje i najnormalnije vozi zadnji pogon, a u Srbiji: "ništa to ne valja", "opasno je to", "to ne može da se vozi po snegu, reko mi jedan", itd.
Na većim automobilima je zbog geometrije i rasporeda težine prednja vuča samo kompromis i ušteda.

w

pre 10 meseci

Velika većina električnih automobila i sportskih i porodičnih ima ili zadnji ili uz doplatu 4x4, npr svi VW ID modeli. Da li su to opasna i neupravljiva vozila?
A što se tiče običnih vozila, ona sa prednjim pogonom imaju 80% težine na prednjoj osovini, a sa zadnjim otprilike 50-50% zato što su točkovi pomereni napred u odnosu na karoseriju. Evo, ja sad ne znam šta je stabilnije u krivini. Da zadnji pogon ne valja i Rols bi imao prednji pogon.

ivan

pre 10 meseci

Osim što sam naveo razloge što je po meni zadnja vuča bolja a zbog čega i kad recimo prednja moram da se nadovežem na komentar ovoga momka "ERT". Vozim BMW godinama,ovo što si ti napisao apsolutno nema veze sa istinom,ne mogu da vjerujem šta si napisao čovječe , još ti dali toliko pluseva kao da si u pravu. Čuš nesiguran,trza se,što li si već napisao,prednja kao bolja,ti veze nemaš sa vožnjom odmah da ti kažem. Suvo,kiša,apsolutno nije ni bitno kakvi su uslovi na putu, auto se ponaša vrhunski,pri velikim brzinama ne mrda auto,krivine,autoput,nije bitno, ovo što si ti napisao ja i dalje ne vjerujem.

DTC

pre 10 meseci

@ DTC
Zato ferrari SF90, 911 turbo i ostali imaju pogon na sva 4 tocka. Verovatno zato sto ne valja. Navikao si na arhaicne modele od pre 20 godina.
318i atmosferac star 20 i kusur godina sa predjenih pola miliona km nema sta da trazi u medjuubrzanju (preticanju) cak ni sa "igrackom" kakav je clio 1.5dci ali sa 50.000 pravih km.
Ali ti to nikad neces razumeti, jer vozis prepakovani e30 sa predimenzioniranim varenim felnama, lozis se na drift, slusas djusa i mislis da si glavni baja u kraju jer vozis "ultimate driving masine" sa ergelom davno pocrkalih konja.
(Srecko, 26. oktobar 2023 22:20)

E, moj Sreċko.
Od svega navedenog, u pravimu si samo da vozim Uktimate driving machine, E81 170KS na zadnjoj osovini i na benzinu. Kupljen nov u Delti 2009. Pored njega i Mercedes A200 automatik kao daily driver. Dozvolu imam vec, sad ce 30 godina, slusam Krafwerk i vozio sam amaterski kruzne brdske trke.
A ti, ako si sa Cliom drao 318, da ti objasnim… Zadnji pogon daje 39% brzi prolazak kroz krivine i 20% brzi ozlazak iz krivine. Znaci da bi motor automobil sa prednjim pogonom obisao automobil sa zadnjim pogonom, mora imati minimum 50% jaci moto i sacekati pravac.
Ti tog BMWa sa jadnih 65-75 konja na dizelu, mozes da dobijes u snovima ili u masti. Doduse, moze i ako je taj tvoj drug, vozac BMWa, neki femboy, ali u to ne ulazim, to je vec tvoja i njegova stvar.

DTC

pre 10 meseci

I da, Srwčko, kad smo vec kod Ferarija, oni su prvi put stavili AWD na FF, i to, pazi sad, da bi motor stajao uzduzno, konstrusali su dva menjaca, jedan za zadnji i drugi manji menjac za prednji pogon. To je zato sto se prednji pogon aktivira samo po potrebi i samo pri brzinama MANJIM od 60 km/h. Sistem su preneli i na naslednika Lusso. Toliko o Ferarriju i njihovom misljenju o AWD. Zato recimo F12 Berlinetta ima kakav ono bese pogon… A da, zadnji… u atvari 99% Ferarija ima… Da, zadnji pogon.
Nine Eleven be bi trebao da uzimas u usta, to je ipak ispod casti takvom vrhunskom poznavaocu automobila i voznje.

Ima jedno pravilo… U automobilima motor staje uzduzno. U kola staje poprecno.

Benvej konjina

pre 10 meseci

Zadnji pogon bajo moj, pa kad mu ga nagnam kroz krivinu a on slajfuje i asfalt cupa! Znase staje benvej zadnja vuca, bajo moj.

avaks

pre 10 meseci

Sa moje tacke gledista, tekst nije tacan. Sada vozim BMW sa zadnjim pogonom,i pored elektronske kontrole, auto je jednostavno opasan i rizican jer pocinje da se otima ako ga dovoljno nagazite. Naravno da je u normalnim uslovima isti djavo,ali ovde se spominje sportska voznja. Nepredvidiv je tj da bi znali limite,morate da vezbate i to na stazi nekoj. Vozio sam dosta automobila i prednji pogon je bolji,lakse se predvidja putanja, i ono sto sam mogao da radim sa prednjim pogonom, na BMW jednostavno ne pokusavam da ne bi osvanuo u rubrici crna hronika pod naslovom," Opet BMW , pokupio parkirane automobile i nevine pesake". Stara kola sa zadnjim pogonom be zkontrole sa danasnje tacke gledista kao sto su stare Alfe, Lade, BMNW su zaista bile neverovatan sigurnosni rizik
(ert, 26. oktobar 2023 13:55)

Odlican komentar. Slazem se sa tobom u svemu osim u konsrataciji "u normalnim uslovima".

Ako govore o nekakvim trkama i voznji na stazi, zaista ne znam. Jednom sam seo za volan automobila sa zadnjim pogonom i nemam nameru da to cinim opet.

Ako govorimo o "normalnim uslovima" to su svi moguco uslovi na putu koje mogu da zadese i najneiskusnijeg vozaca. Znaci led na putu je normalna pojava, jer u celoj evropi pada sneg i temperature idu u minus. Kisa i vetar takodje.

Sto se tice elektronike, situacija je ista. Elektronika otkazuje i uglavnom u trenutnicma kada je to katastrofa za vozace. Ako je auto bezbedno za voznju zbog te elektronike koja moze u svakom trenutku da otkaze onda je nebezbedno.

Lada niva ima najbolji pogon u normalnim uslovima, jer se lafom ide u lov.

Za obicnog coveka normalni uslovi nisu trkaca staza. Ljudi i ginu jer se na putu ponasaju kao da je to mesto ta razmetanje vozackim vestinama.

ivan

pre 10 meseci

Pričate ljudi o BMW-ima i Mečkama od prije 30 godina i više,šta pričate ovo,pa auta imaju ESP preko 20 godina,kao što rekoh osim snijega prednja vuča nema prednosti u odnosu na zadnju. Zadnja vuča i bolje drži,auto je stabilniji pri velikim brzinama,po kiši isto tako,naravno gume dobre inače džabe ti i 4x4.

dgg

pre 10 meseci

Tacno saam znao da ce horde 4x4 da se jave. Tekst tj naslov pita nesto sasvim drugo. Hoverkraft je jos bolji, pa ga niklo ne spominje...koji predvidiv narod boze

Miki

pre 10 meseci

"Stara kola sa zadnjim pogonom be zkontrole sa danasnje tacke gledista kao sto su stare Alfe, Lade, BMNW su zaista bile neverovatan sigurnosni rizik"

12 godina vozim upravo ta stara kola za zadjim pogonom,bez elektronskih pomagala i nikada nisam imao problem te vrste.

Iz ličnog iskustva

pre 10 meseci

33 godine vozim zadnju vuču.
Prve 4 godine BMW E30.
Bog me je sačuvao da ostanem živ.
Posle toga oko 10 godina E34.
Iskustvo mi je pomoglo da sačuvam glavu. Oko 3 godine Crossfire. Ekstra zabavan auto, ali ga ne bih nikome preporučio.
Poslednjih 15 godina CLS 350 V6 benzinac, atmosferac, 272 k.s. na zadnjoj osovini.
Čisto uživanje u svakom segmentu voznje . Ali, ovaj auto ima savršeno podesen ESP uz moje stvarno veliko iskustvo.
Posle 15 godina, uzivam u njemu kao i prvog dana i jos uvek nemam nameru da ga prodajem.

DnK (°^°)™

pre 10 meseci

Da budemo iskreni najbolji je 4x4 ali posle njega bih ipak izabrao prednji pogon nekako mi je auto stabilniji po snegu itd...

cosmo

pre 10 meseci

Kad govorimo o automobilima za svakodnevnu upotrebu, zadnji pogon prerasteš kad izađeš iz puberteta i zrelo shvatiš da svijet funkcioniše van romantike Top Gear-a (koji, inače, jako volim).

O zadnjem pogonu govori i činjenica da je 80% prodatih BMW-a u posljednjih par godina sa x-drive pogonom.

Za allround paket, 4x4 (AWD) je neprevaziđen, ali često nepotreban pored dobrog prednjeg pogona, a neki proizvođači prave jako upravljive FWD automobile - Alfa na prvom mjestu (ranije), ali i Mazda i Honda, npr.

Zadnii pogon je najzabavniji, ali to.treba da ostane za neki dobad youngtimer, a svakodnevnicu prepustiti FWD i AWD varijantama

Poz iz Tamnog

antiprotivan

pre 10 meseci

ako moze savet - kakva je kombinacija prednje vuče kod plugin modela koji pozadi imaju bateriju od nekih 200-300kg? Da li ta težina pozadi kompenzuje nedostatak AWD kod takvih modela po snegu?

DTC

pre 10 meseci

Ovaj Cosmo Srecko me je izvalio skroz.
Nista, Srecko, dugujem ti izvinjenje. U pitanju je grska u kucanju na mob, 30 a na 39%, kucao sam 9 umesto 0. Jbga, crkla mi 3090 graficka na kompu, treba ovih dana da uzmem drugu, 4090Ti.

A kad vec moras da guglas 5x za svaki moj odgovor, evo da te postedim, edukuj se jos malo.
Pozdrav od 14 godisnjaka, koji ne voli Forzu, ali iziva u F1 23 na PS5.

https://www.caranddriver.com/news/a18736603/funky-four-explaining-the-ferrari-ffs-two-gearbox-four-wheel-drive-system/

PS. Kada se predstavljas pod razlicitim nickovima, sacekaj malo duze od 15 minuta. Pocetnicka greska.

Nemanja

pre 10 meseci

@Promaja i zadnji pogon, samo to ne!
Ne znam kako u Nemačkoj sa hladnijom i vlažnijom klimom se projektuje i najnormalnije vozi zadnji pogon, a u Srbiji: "ništa to ne valja", "opasno je to", "to ne može da se vozi po snegu, reko mi jedan", itd.
Na većim automobilima je zbog geometrije i rasporeda težine prednja vuča samo kompromis i ušteda.
(w, 26. oktobar 2023 13:57)

Ocigledno pricate iz rekla/kazala iskustva. Kao vlsnik automobila sa zadnjim pogonom i 200+ ks, ali i 25 godina iskustva ukljucujuci i voznje po stazi, mogu reci da zaista takva vozila nisu za napaljene pocetnike. Najbolje zimske gume (250+ evra po tocku), ogromno iskustvo i najnaprednija elektronika su u nekim situacijama skoro ili potpuno nemocni u odnosu na prednji pogon po ozbiljnom snegu. A ako u takvim uslovima zelite da vozite agresivno, mozete se slupati za cas. Naravno, daleko je zabavniji za voznju u kontrolisanim uslovima (na stazi) ako znate da vozite takav auto, ali u svakodnevnom saobracaju normalni vozaci to ni ne pokusavaju. Za svakodnevnu voznju i jedan porodicni automobil, AWD pogon je najbolji, bez premca. A prednji ili zadnji? Za 90% vozaca prednji. I tu uopste ne uzimam u obzir prednosti u ustedi prostora zbog drugacije arhitekture vozila, pre svega odnos poduzno i poprecno postavljenog motora...

ivan

pre 10 meseci

Zavisi,generalno zadnji pogon je bolji po meni lično. Predni pogon bih rekao da je sigurniji za neiskusne vozače a i bolji je za snijeg prednji pogon,isto tako neke makadmasme puteve , da kažem tako,manje neke off road izlete da kažem,blato i slično prednja vuča je bolja. Znači asfalt,grad,autoputevi,bilo kiša,bilo suvo meni je zadnja vuča u prednosti,pogotovo u suvim uslovima.

Srecko

pre 10 meseci

@ DTC
Zato ferrari SF90, 911 turbo i ostali imaju pogon na sva 4 tocka. Verovatno zato sto ne valja. Navikao si na arhaicne modele od pre 20 godina.
318i atmosferac star 20 i kusur godina sa predjenih pola miliona km nema sta da trazi u medjuubrzanju (preticanju) cak ni sa "igrackom" kakav je clio 1.5dci ali sa 50.000 pravih km.
Ali ti to nikad neces razumeti, jer vozis prepakovani e30 sa predimenzioniranim varenim felnama, lozis se na drift, slusas djusa i mislis da si glavni baja u kraju jer vozis "ultimate driving masine" sa ergelom davno pocrkalih konja.

Čistač

pre 10 meseci

Pre desetak godina SILAZIM sa Kopaonika i vozim iza busa, a ispred njega mili BMW E46. Pa bar 6X su ljudi izlazili iz busa i gurali govedo koje je u krivinama preprečio prometalo. Tad mi se zgadio i BMW i zadnja vuča i svi lažovi koji u auto testovima postižu na snegu iste rezultate kao i oni sa prednjom vučom. Moja ćerka vozi Benca 200 d 2008 i kad padne sneg ide taxijem ili prevozom dok se ne otopi.

nislija

pre 10 meseci

Kazu inzinjeri vozila, prednji pogon za vozila do 220-230 konja, sve preko toga mora da ide elektronska asistencija koja regulise eventualna pred i poduprvljanja za vozila preko tog broja ks. Za sve preko toga zadnji pogon, ali onda i centralno postavljen motor zbog ravnoteze vozila, tj. idealno bi bilo 50-50 posto tezine. Da bi se izbegli svi ovi problemi, pogon na sva 4 tocka, permanentni i to jos od audijevog reli pogona pa sve na ovamo.

УФО

pre 10 meseci

Возим скоро 15 година на задњи погон и BMW, тако да ми то нормално постало.
Само добре гуме и без претераног ложења и терај.

Trovach

pre 10 meseci

Sportski modeli automobila treba da su iskljucivo za trke (otuda i naziv "sportski"), dok za normalnu voznju i prevoz, tj. saobracaj, sluze ostali tipovi vozila i tu prednja vuca ima svoje prednosti. Za trke svakako nije bitan prostor za prtljag. Problem je kada se sportskim tipovima divlja po saobracajnicama. Takve moze nauciti pameti samo oduzimanje dozvole i vozila.

zoki

pre 10 meseci

Koliko treba da su stari ti “stariji modeli” da budu bez elektronike? Najbolji pogon je onaj na sva 4 točka, i to permanentni. Subaru i Audi su primeri toga. Sportski automobil sa zadnjim pogonom i standardnim menjačem može da bude zabavan za jedan vikend godišnje, tokom leta. Nešto malo, sportsko, iz sedamdesetih ili starije. Za sve ostalo, AWD i automatski menjač. Da živim u Srbiji i da me nužda natera da biram između ptednjeg i zadnjeg pogona, izabrao bih prednji, bolji je za uzbrdice, sneg i slično.

Pera Srbin

pre 10 meseci

Bilo prednji ili zadnji pogon ubedljivo najopasniji vozači su Beograđani. Naviknuti na gužve i prosečnu brzinu u gradskoj gužvi od 25-30 na čas, kad se otisnu iz grada, ne koriste pokazivače, levi točak uvek preko linije, kočenje u gepek auta ispred njih, strašno... Da nije kočenja ostalih vozača izginuli bi ko mačići..

Srecko

pre 10 meseci

@ DTC
E da...
Cisto da bi shvatio razmere svoje gluposti, kazes zadnji pogon omogucava 39% brzi prolazak kroz krivine. To znaci da ako prednji pogon udje u krivinu sa 120, onda zadnji prolazi sa 167. Znaci za njega vaze drugi zakoni fizike.
E87 kazes, iskreno, ocekivao sam da si nalozeni klinac...ali jos gore je imati nafuranog matorca. Klinca nestasne godine prodju, a kod matorca je to stanje.
I da, bez ljutnje e87 je za danasnje uslove prevazidjeno vozilo, koncepcijski 20 godina staro vozilo. Tako da...verujem da si emotivno vezan za njega, ali bmw je izbacio 2 modela posle njega, a stize i treci. To valjda sve govori..

RELISTA

pre 10 meseci

Jao strucnjaci ko li je radio ove testove.Prosecan vozac prednja vuca bolja iz 5 razloga.Zadnja vuca dobra sa sistemima elektronike koja zna da izda.Mane ovo ko je napisao da zadnja ima bolje performanse nema veze sa zivotom.Za drift da.Primer rely automobili na stazi brdsko planinskim usponima ili je prednja ili 4×4.vozim i prednju i zadnju i kvatro 25 god.Najbolji je kvatro ali pogon micubichi evo subaru impreca audi kvatro od starog do novog.I prednja vuca zavisi i model auta Audi .Isprobano.

DTC

pre 10 meseci

@466453

Hvala na edukaciji.

Koji je auto, ako nije tajna? Vozio sam Golfa, mislim VII GTI novog, iz salona Porsche, 2.0 TSI turbo, nesto preko 200KS, sa slip diferncijalom, i nije brze prolazio NAVAK od mog E81 120i. Jeste bio predvidiv i sklop veoma podseca na osecaj AWD, tecno prolazi krivine ali opet zadnji pogon mi je dao mnogo bolji osecaj kontrole kod BMWa, mada je to mozda zato jer sam navikao… Gume na BMWu su standard 205/55/16 Continental Premium Contact SSR. Na GTIju nemam pojma, nisam gledao. Znam da su 17”, jer mi je vlasnik drugar rekao da je dobio i set zimskih na celicnim felnama “ali su 16” (njegove reci, citiram)

YPT

pre 10 meseci

Mnogi vozači kod nas još nisu otkrili ni čemu žmigavac služi, a vi zapeli za pogon, ESP...

Zadnji pogon i sneg umeju i iskusnijim vozačima zadati muke i u određenim situacijama ni elektronika ne pomaže...

Kao porodični automobil koji voze više članova porodice, uvek prednji pogon.

466453

pre 10 meseci

(DTC, 27. oktobar 2023 00:39)

Prednja vuča, 60% težine napred, diferencijal Quake ATB, 800Nm motor, 3400Nm na točku peak progresivno uvek deli više momenta tamo gde je otpor veći, ABS MarkV sa stabilizacijom odrađuje besprekorno parkiranje doziranjem kočenja zadnjeg točke terajući ga da prođe tragom prednjih.

Neću o obrzanjima, samo da ti kažem da će ti slinci izlaziti na uvo u kruznjaku.

Dosta znaš ali ti dosta toga i fali. ;)

Najveći problem naći gume koje se neće "raspertlati". :p

ns ja

pre 10 meseci

Nema "ako" ili "zavisi", nego odgovor je jasan: prednja vuča je znatno bolja u SVIM situacijama i u SVIM stanjima ispravnosti vozila, osim kad je u pitanju k.rčenje!!!

Npr zaglavite se u snegu, prednji pogon vozaču ostavlja mogućnost okretanja volana i izlazak iz snega, zadnji pogon zahteva pomoć - da vas neko pogura da krenete iz mesta.

Ubrzanje u krivini DA naravno, opet uz prednji pogon - ovo je ipak priča za iskusne vozače bez obzira na pogon vozila... itd itd, primera je mnogo, a pola države ionako vozi cele godine na zimskim gumama - što je ravno ćelavim letnjim gumama leti, a da i ne govorimo o ispravnosti krševa i sistema elektronske stabilnosti...

Zaključak: PREDNJI POGON UVEK ako već nemate 4x4 ili toliko para da se leti zezate sa vašim drugim autom za malo sportskiju vožnju isključivo leti...a možda volite kao vaši očevi da vozate džak od 50kg peska u gepeku-ako ste šabani...

gunđalo

pre 10 meseci

Najbolji je nov, još ako firma sipa gorivo i servisira, menja gume, boljeg od toga nema...

šalu na stranu, naravno da svaka vuča ima neke svoje prednosti a i mane, generalno ljudi ne biraju auto po vuči kad je u pitanju prednja ili zadnja, bira se proizvođač i model bez obzira na vuču, jedinu razliku prave ako žele pogon na sve 4, tad se gleda pogon u suprotnom koga briga...

aca

pre 10 meseci

prednji pogon uz aktivaciju zadnjeg po potrebi i sto bolje gume.
ESP mi sacuvao auto ovog leta, zamalo da prodjem kroz budalu u crnoj gori, aj da ne udarim u njega jer sam video malu decu u vozilu, naglo skrenem sa nekih 60-70 na sat pa ispravljaj, pocelo klizanje i samo cujem kako gume cvile i shvatim da ESP ispravlja vozilo, za dlaku prosao....
sto neko napisa da nije toga svasta bi bilo.

Srecko

pre 10 meseci

Sta to ima za 1500-2500eur sportski i atraktivno?
Problem i jeste u tome sto roditelji kupuju deci starudije bmw-e koji su lesevi, samo da bi deci ugodili. Ali dobro, to je odlika balkanskih roditelja. Da se deci kupi iphone, bmw, samo da bi se stvorio privid standarda, a jos uvek nije isplacena poslednja rata od proslogodisnje Paralije.
Moj prvi auto je bio Renault clio 1.5dci sa 68 konja. Auto je bio star 2 godine. Naravno, i ja sam hteo bmw-a, ali otac nije hteo ni da cuje i hvala mu na tome. Vecina drustva me je ismevala zbog toga dok drugara sa bmw 318i nisam napravio smesnim uz Rudnik na ibarskoj magistrali. Bmw je imao duplo vise konja, ali na papiru jer je vecina tih "konja" verovatno pocrkala posle ko zna koliko stotina hiljada km.
Naravno "prerastao" sam klia, sada vozim luksuzniji auto, ali sam ga kupio od svojih para. U svakom slucaju odlicno me je sluzio.
A sto se pogona tice, svaki ima svoje prednosti i mane, ali za pocetnika nije zadnji pogon, ali realno tesko se i nalazi zadnja vuca sa manje od 109 konja.

85% napred 15% pozadi

pre 10 meseci

Ko navikne na Ladu po snegu, može posle da vozi šta oće :)
(zax, 26. oktobar 2023 15:36)

Radost mojih koleginica što ću ih, neregistrovanom Ladom, sa Konjarnika odvesti na studentski protest i proslavu NG, bila je pregažena živahnim urlikanjem prilikom namerno oštrih skretanja u poprečne ulice pokrivene ugaženim snegom na -10°C

Pera

pre 10 meseci

Imao sam tu srecu da letos tri nedelje u Americi vozim Dodge challenger (tamo je kao dobar dan da ga uzmete u rent a kar-u). 309ks na zadnje tockove. Kad je suvo osecaj je top, ali brate prva kisa i ne moze da se krene sa semafora maltane, a ne pricam sto mu je elektronika labava pa se vrlo lako driftuje u krivinama po mokrom :)
DO pre dve godine sam vozio uvek prednji pogon, a onda sam sticajem okolnosti kupio limuzinu sa 4x4 pogonom, nesto najbolje sto sam vozio do sada. U apsolutno svim uslovima na putu se oseca sigurnost, bukvalno auto odleti sa semafora, kako nasuvom tako i na mokrom, klizavom kolovozu

cosmo

pre 10 meseci

@DTC

To samo na Forzi, možda, imaš. Nemaš ti više od 15-17 godina. Ako i imaš, mozda samo fizički.

Odaje te potreba da se dokazuješ odgovorima, a pri tom da neizbježno koristiš što više internih oznaka modela, snagu "svog" vozila, kako bi, jelte, pokazao svoje poznavanje materije.

Realno, razumiješ se samo u grafičku karticu, kojim tjeraš Forza Horizon.

Poz iz Tamnog

w

pre 10 meseci

Ako ovi komentari dospeju u ruke inženjera Lamba, Ferarija, M odeljenja, shvatiće gde decenijama greše i ima da sledeći Ferari, 911, M3 budu sa prednjom vučom pa kad krenu rekordi na Nirnburgringu... Zaboravio sam i Formulu 1.

w

pre 10 meseci

@Realista
Verovatno najinformativniji komentar ovde.

Da dodam da se manji BMW konvertuju na prednji pogon zbog prostora u kabini i gepeku (nema kardana, zadnjeg diferencijala), manjih motora pod haubom koja nema potrebe da vise sadrzi motore od 3l, pa ni od 2l pa je kraća. Od serije 2 kupe i 3 sve je i dalje zadnji pogon i to s razlogom. To što Audi nema opciju isključivo zadnjeg pogona je stvar deljenja platformi sa VW i guranja svog quattro što je skroz legitimno, profit je svima na prvom mestu, ali porediti velike automobile kao seriju 5 sa zadnjim i A6 u opciji sa prednjim pogonom nema smisla.

sremac

pre 10 meseci

zasto citroenima sa hidraulicnim vesanjem nikada nije bio potreban zadnji pogon? i zasto su citroeni sa hidraulicnim vesanjem najbrze prolazili kroz krivine? ko ih je vozio znace odgovore....posle voznje bx i xm za mene su svi ostali automobili kotarice.

Djorke

pre 10 meseci

@
Najbolji je pogon na svim točkovima
(Bane, 26. oktobar 2023 14:47)

Imam korsti od njega par puta zimi i u nekom ekstremu na kisi, na makadamu ako je bas uzbrdo itd
Van toga je osecaj kao klasicna prednja.

T

pre 10 meseci

Autokomobili koji imaju 4x4 i elektronsku kontrolu njegobog ukljucenja, drze ga iskljucenim 99,99% vremena, sto znaci da to ipak nije najbolji pogon.

Gradimir

pre 10 meseci

Zadnji pogon se smatra rizičnim zbog decenija popularisanja u Mercedes i BMW limuzinama. Težak motor na prednjoj osovini i neopterećeni zadnji pogonski točkovi kad postane klizavo nisu bezbedna kombinacija. Ali se zato dobija dobar "ajnšlag", jer prednji točkovi mogu više da zakrenu. EV imaju tu zgodnu osobinu da im je prirodni raspored masa po osovinama ravnomerniji, pa im zadnji pogon više odgovara nego SUS vozilima sa teškim motorom napred.

erfer

pre 10 meseci

12 godina vozim upravo ta stara kola za zadjim pogonom,bez elektronskih pomagala i nikada nisam imao problem te vrste.
(Miki, 26. oktobar 2023 19:43)

12 godina ne znaci nista, jer za 12 godina si moghao da vozis 12 puta od cega je 20% bilo klizavo....to je odgovor adekvatan takvoj izjavi. A ono sto mislim je da ko tako nesto moze da kaze, ocigledno je ili ekstrmno kilav vbozac ili ne govori istinu. Na lose ociscenoj ulici, meni se Lada ziguli okretala bez pardona, nikakvi ekstremni zahvati nisu bili potrebni. Sada na BMW, ne pomisljam da iskljucim kontrolu, jer i sa njom moze da seta zadnji deo. Pogotovo po kaldrmi. Meni je zanimljivo pa ga navucem uvek makar malo, npr krivina i kaldrma na trgu Republike. To su brzine od 25 do 30 km i pod malo ostrijim uglom dupe odmah krene da bezi. Kontrolisano jer je malo gas i suvo ali sasvim predvidivo i prisutno. Sta bi bilo na vecem gasu ili brzini, ne zelim ni da saznam pogotovo tu gde ima ljudi

Sofercina

pre 10 meseci

Ima tu mesta za svacije razmisljanje - Ako bi ( mogli ) da zanemarimo elektroniku kao pomoc, sema je sledeca - Prednji pogon i motor nad pogonom kao i zadnji sa istim sistemom daju prilicnu sigurnost bar prosecnom vozacu !? Ko se seca NSU Princ automobila ( motor napred pogon nazad,pa Lada, Fijat 1300 i jos neki ) - to je bilo lose resenje ! Davno 1978 u NS bulevar se cakli, zaledjen a Lade i Tristaci se samo rotiraju, ja sa Ficom bez problema ! Kada bih bas morao da se opredelim uzeo bih sa prednjim pogonom - ako bih ziveo u brdskoplaninskim predelima zadnji ili na sva 4 !

ns ja

pre 10 meseci

Sofercina, 27. oktobar 2023 09:14 pričaš gluposti, "princ" ili NSU je imao takođe motor pozadi i zadnji pogon, baš kao tvoj fića i bio je češće na krovu nego na točkovima!!!
A zadnji točkovi su mu bili češće napred nego pozadi...izuzetno opasan auto za vožnju, i doduše i veoma zabavan ko je umeo da ga vozi!!

Svakako mnogo nebezbedan i nikakav izbor za porodični automobil (kao ni fića klaustrofobija - al šta ćeš, sirotinja)

Milos

pre 9 meseci

@ns ja:

"...Nema "ako" ili "zavisi", nego odgovor je jasan: prednja vuča je znatno bolja u SVIM situacijama i u SVIM stanjima ispravnosti vozila, osim kad je u pitanju k.rčenje!!!..."

Kako su se grdno zeznuli proizvodjaci modela za zadnjom vucom sto tebe prvo ne pitase sta je bolje.

XXL

pre 10 meseci

Meni je svejedno samo nek' se kotrlja i da me automobil preveze od tačke A do tačke B. Kome je do virtuoznosti tokom vožnje nek' odabere pogon za koga smatra da je pouzdan, a da ne ostavi trag kod kočenja u čitulji ...

kaboom

pre 10 meseci

e28, e30, e34 - čim nije suvo, 60-70 max sem na autoputu.
Moje najgore iskustvo je bio kolotrag pun vode koji me je u trenu izbacio iz putanje, srecom, isao sam 60 na putu sa dve trake i uspeo nekakako da se ispravim bez kontakta sa bankinom


e60- znacajno bolji u losim vremenskim uslovima, a ja znacajno stariji tako da je ostala ista brzina

Srecko

pre 10 meseci

@ DTC
Da, ferrari ima 4 menjaca, za svaki tocak pojedinacno hahahaha
https://www.google.com/amp/s/www.ferrari.com/en-EN/magazine/articles/ferrari-sf90-stradale-hybrid%3famp=true
Zvanican sajt ferarija jasno kaze kakav pogon auto ima, tako da dosta palamudjenja. Ima jos bezbroj automobila sa pogonom na sva 4, lamborghini itd.
Moram priznati da nisam znao sta znaci pojam "femboy", pa sam malo google-o. I iskreno, odmah sam obrisao pretragu da mi zena ne vidi sta sam gledao. Tako da tvoje sklonosti na nekim "stvarima" ne bih dalje komentarisao.

Kamiondžija, vozač, pešak, biciklista i motociklista - sve u jednom

pre 10 meseci

Prvo i osnovno pravilo - prilagodi vožnju uslovima na putu. Manijaci i njima slični jure, proklizavaju, i ginu bez obzira na vuču.

Replay

pre 10 meseci

Vidimo koliko su dobri pogoni na jednoj osovini, pogotovo zadnjoj, skoro svi predjose na AWD, cak sportski i super sportski i hyper.

Replay

pre 10 meseci

@W
Audi A3 jedini deli platformu sa VW dok od A4 pa na gore imaju sopstvenu jer su to limuzine sa uzduzno postavljenim motorima. Takodje, quattro je najbolji sistem an svetu i nista nema bolje za voznju od toga. Svi proizvodjaci su presli na 4x4, i totalno je ispalo da je Audi uvek bio u pravu za to. Sto se tice motora ispod 3000 kubika, onda je prednja za svakodnevnu upotrebu bolja od zadnje, pogotovo jesen-zima.

dezon

pre 10 meseci

@FF

Наследник ФФ је ГТ4 лудо тако нешто исто тоуринг 4 места али има их и са В8 турбо моторима не само В12 као у ФФ

Milan Veliki

pre 10 meseci

@Ja i ovaj pored mene

Druže, ne lupetaj ako ne znaš.
ESP kontroliše parametare stabilnosti oko 25x u sekundi!
I naravno reaguje ako je potrebno.
Za sekund i po se gubi glava pri većim brzinama.

Realista

pre 10 meseci

I prednji i zadnji pogon imaju odredjene prednosti i nedostatke. Pod pretpostavkom da se motor nalazi napred, kao kod vecine automobila na nasim putevima...
Prednji pogon omogucava bolju trakciju na snegu, zato sto je vecina teskih delova smestena iznad prednje, pogonske osovine. S druge strane, to donosi nesto losije ponasanje u krivinama jer auto nema izbalansiranu tezinu napred i pozadi. Takodje, ne postoji karakteristican osecaj "guranja" iz krivine kao kod zadnje vuce.
Ipak, sa pojavom elektronskih asistencija, razlika u voznim osobinama se smanjuje, ali je i dalje ima.
Postoje neki jako brzi automobili sa prednjim pogonom, uglavnom hot hatchevi C segmenta. I sam sam bio iznenadjen gledajuci jedan test na youtube-u gde je golf 8 gti tcr imao bolje vreme na stazi od golfa R sa pogonom na sva 4 tocka iako je R imao znatno bolja ubrzanja iz mesta.
Pored toga prednji pogon omogucava vise prostora u kabini.
Inace kod sus vozila trend je u prelasku sa zadnjeg pogona na prednji (bmw1, mercedes a itd). To verovatno ima veze i sa cenom proizvodnje.
Sve u svemu, kod savremenih automobila, prosecan vozac ce tesko primetiti razliku. E sad...druga stvar je sto svi komentatori misle da imaju strasno mnogo iskustva i da su vanserijski dobri vozaci. Ali to je vec neka druga prica.

Kole

pre 10 meseci

Obožavam zadnji pogon jer sam imao nekoliko auta sa njim od Lade specijal do Ford Sijere i nekoliko BMW i Mercedesa, ali vozim prednji jer je to kompromis koji
nalaže bezbednost i upotrebljivost zimi. Kad auto neće da upali, dali ga svojom snagom vučete ili gurate. Mnogo je logičniji i jednostavniji pogon, ali ima nedostatke. Tu je masivni kardan i diferencijal koji dodaje težinu vozila, a brza vožnja po mokrom putu je izazov i za iskusne vozače uz sva elektro pomagala. Prednji pogon pri brzoj vožnji jakog auta kroz krivine može da ošteti homokinetičke zglobove i da vas izbaci iz putanje na suprotnu traku. Šta god da vozite, pošteno procenite svoje znanje i vozite brzo samo kad ste sami u autu.

Srecko

pre 10 meseci

@ DTC
Cosmo nije isti covek kao ja, ali delim njegovo misljenje. To je samo dokaz koliko su ti komentari infantilni, da ljudi jednostavno ne mogu da se drze po strani.
Ferari FF i SF90 nisu isti automobili, deli ih bar 10 godina razvojnog ciklusa.