Zanimljivosti

Ponedeljak, 24.10.2022.

11:16

Revolucija iz Ingolštata: Pedeset godina Audija 80

Izvor: B92

Revolucija iz Ingolštata: Pedeset godina Audija 80 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

Srđan BL

pre 1 godinu

DC
Dzaba je to pisati Ciniku i slicnima... Vec u par navrata sam mu to isto pisao, al' covjek je kao papiga... Ucuti se, pa onda nakon nekog vremena ponavlja isto... Volkswagen je pocetkom sedamdesetih postao Audi (osim vlasnistva) to odavno tvrdim...

Maroon7

pre 1 godinu

"Golf dvojka bio mamara za ovo."

Decko, jel kapiras koliko si pogubljen na ovoj temi? Tacno da Audi ove verzije nije imao servo volan, ni servo kocnicu, ali ti poredis sa Golfom 2 koji se pojavio 10 godina kasnije.

Aj' da uporedimo onda taj Golf 2 sa Acura TL iz 2010. godine. Zakljucak bi bio "Acura je cale za ovo."

DC

pre 1 godinu

August Horch je bio nemacki inzenjer koji je 1899. osnovao kompaniju A. Horch & Co. Medjutim, zbog neslaganja sa partnerima napusta firmu nazvanu po sebi i 1910. osniva Audi Automobilwerke GmbH. Pri cemu je Audi latinski prevod njegovog prezimena, odn na Srpskom 'slusaj'. Prvom polovinom 1930ih se firme Horch i Audi ujedinjuju sa DKW i Wanderer i tako nastaje Auto Union. Ko misli da je Audi luksuzna firma tek od skoro, moze da progugla modele Type R, Type SS, Type T iz tog perioda. Istovremeno, u periodu od 1934. do pocetka 2. Svetskog rata Auto Union zajedno sa Mercedesom hara trkama automobila i obara brzinske rekorde sa vozilima sa motorom nazad, V16 motorima sa kompresorom, sa preko 500ks (Typ C je izlazio na preko 600ks) i maksimalnom brzinom od blizu 350km/h. Za vreme Drugog Svetskog rata pogoni u Zwikau bivaju potpuno unisteni a potom i zaplenjeni od strane Sovjetskog Saveza, tako da se Auto Union ponovo osniva 1949. u Ingolstadtu. Kako je vecinski vlasnik Auto Uniona i Mercedesa bio jedan te isti lik, on vrsi pritisak da Mercedes kupi Auto Union sto se desava 1959. ali samo nekoliko godina kasnije Mercedes menja odluku i prodaje Auto Union Volkswagenu. Prvi model koji stize iz Auto Uniona pod okriljem VW-a vraca naziv Audi prethodno u upotrebi pre IISR. 1969e VW kupuje NSU i dodaje ga portfoliju Auto Uniona ali uskoro ukida proizvodnju automobila pod tim brendom. Zvanicni naziv firme postaje 'Audi NSU Auto Union AG' da bi to kasnije bilo skraceno na Audi AG.

DC

pre 1 godinu

Trenutno pravno stanje izgleda ovako: Audi AG je firma sa sedistem u Ingolstadt-u, sa sledecim podruznicama: Audi Sport GmbH, Bentley Motors Ltd i Automobili Lamborghini S.p.A. pri cemu ovaj poslednji ima kao podruznicu Ducati Motor Holding S.p.A. Sam Audi AG je podruznica korporacije Volkswagen AG. 53.3% Volkswagenovih akcija sa pravom glasa pripada kompaniji Porsche Automobil Holding SE, sto nije isto sto i Porsche AG koji je proizvodjac automobila takodje pod VW grupom. 100% akcija Porsche Automobil Holding SE koje imaju pravo glasa pripada porodici Porsche-Piëch odn potomcima Ferdinand Porsche-a. Tako da su zapravo glavne gazde cele korporacije porodica Porsche-Piëch kroz svoju holding kompaniju Porsche Automobil Holding SE.

Audi je unutar grupacije zaduzen za razvoj platforme sa uzduzno postavljenim motorom (MLB). MQB platforma potice iz VW, a MSB je razvio Porsche AG. Audi i Porsche trenutno zajedno rade na PPE platformi za elektricna vozila koja nece biti dostupna brendovima Skoda/Seat/VW kao sto im nije dostupna ni MLB platforma (osim za VW Touareg). Audi AG je takodje zaduzen za motore sa 6 i 8 cilindara (ranije i V10 ali ne i W12 koji je bio VW izum nastao spajanjem 2 VR6), mada Audi ima i svoj 'petak' koji je do sada dat na koriscenje jedino marki Curpa. Drugi Audijevi izumi su stari provereni petak iz sedamdesetih i osamdesetih, quattro pogon za vozila sa uzduzno postavljenim motorom, DSG menjac itd.

Pjer

pre 1 godinu

Najveći krš što sam vozio. Kad se setim samo one dugačke haube i prednjeg dela a nazad ništa prostora od tolikog auta. Još verzija bez servo uređaja pa ti nije trebala ni teretana za bildovanje mišića. Užasan auto a neopravdano izvikan. Golf dvojka bio mamara za ovo.

Replay

pre 1 godinu

Citao sam ranije iz istorije automobilizma, da su upravo Audijevi inzinjeri spasili VW, sa novim oformljenim platformama, motorima, tehnici, pogonu itd. Pa TDI motore su oni izmislili, prvi TDI je bio u Audi 100 2.5 redni petak, 1989. godine, koji je bio brzi nego 250d turbo i 300d turbo a i 524td/525tds a sto je najjace i manje trosio. Pa onda prvi 1.9 tdi je bio u Audi 80 1991. godine. I tako vremenom i danas oni uvek su pravili posebne platforme i visoko performantne motore. Da napomenen da poseduju Lambo gde su oni razvili onaj famozni V10 koji skoro 20 godina ide u Lambo i R8.

Čeki opinionista del cazzo

pre 1 godinu

Kako sam u prošlom veku slatko izvozio "Audi 80 " ....

Ta sedišta debljine starinskih fotelja, savršeno usklađeni motor, karoserija i menjač...
Bruka.

Razvio sam i fetiš na jedan detalj !
Staješ na naplatnu rampu, spuštaš staklo i izbacuješ u ler .
Platio si putarinu .
Prozor je i dalje spušten .
Ubacuješnu prvu brzinu , a zbog akustike naplatne rampe jasno čuješ
mehanički- metalno ali beskrajno mekano - klik- klik !

Takvu milozvučnu rapsodiju više nisam
čuo ni kod mnogo izvikanijih i skupljih
automobila ...

Osluškujem i dan danas, ali...

"Audi 80" mi nije bio prvi auto ,ali se uvek setim nečega što davno pročitah :

" Ništa ne može da bude ekskluzivno kao prva stvar, ali svaka sledeća stvar može da se nada da će biti jedna u milion !"

Jeste, taj auto je bio jedan u milion !

alex

pre 1 godinu

Koliko se samo para na ovoj Golf- limuzini zaradilo :(
(cobo, 24. oktobar 2022 13:02)

U kojem VW imaš uzdužno postavljen motor i pogon na prednje točkove (ili sva 4) počev od A4 modela. Koji to model kod VW ima? Drugo, gomila delova se upotrebljava kroz gomilu modela - imaš audi delova na lamborghini-ju, vešanje sa A5 imaš delove koji se nadju i na porsche macan-u. Onda možeš da kažeš da je i porsche - golf!

DC

pre 1 godinu

U Nemackom registru firmi je Audi AG zaveden pod brojem DE0006757008, sa sedistem u Ingolstadt-u na adresi Auto-Union-Strasse 1. Vrlo se lako da proveriti.

Smjesno

pre 1 godinu

@Rodion Gataulin svojim komentarom si ipak potvrdio sustinu njegovog komentara... nikada audi nije bio u rangu mercedesa i BMW-a, to znaju nemci, a ovde su najglasniji oni koji voze audi pa svoga konja hvale u nebesa... volim ja sve automobile ali treba biti realan. Osiromasi Ferrari i prodaj ga kao daciju?

DC

pre 1 godinu

'Kraus je došao u Audi iz Mercedesa'.
Ne samo da je Kraus dosao iz Mercedesa nego je citav Audi, u to vreme jos pod nazivom Auto Union dosao u ruke VW-a tako sto su ga kupili od Mercedesa, koji je bio vlasnik nekih desetak godina. Mercedes je zadrzao pravo na Horch od cetiri imena koje je Auto Union primenjivao na svojim vozilima: Audi, Horch, DKW i Wanderer.
Auto Union je bio specijalista za vozila sa motorom i pogonom napred, a VW kao sto znamo, takvo vozilo nije imao u ponudi sve do kupovine Auto Union-a. Prva generacija Passata (a i mnoge kasnije) je bila kao sto pise u clanku, potpuno bazirana na Audiju 80. Prva generacija Pola je bila preimenovani Audi 50. Prva generacija Golfa je nastala tako sto je VW dobro proucio Fiat 128 i dodao neparna vrata na prtljazniku. Dok je mehanika opet bila iz Audija.
Inace, skoro svi VW motori u rasponu od 1.3 do 2.0 (benzinci i dizelasi) proizvedeni od pocetka sedamdesetih pa do pre desetak godina su bazirani na Audijevom legendarnom EA827 motoru koji se prvobitno pojavio u prvoj generaciji Audi 80 i takodje se spominje u clanku.

Veliki brat

pre 1 godinu

Cestitke za VW, prodaju ljudima pricu da je nesto premium a nije...
(C i n i k, 24. oktobar 2022 16:24)

Evo ga još jedan koji misli da su samo BMW i Mercedes "premium" brendovi.
Tako pre neki mesec drugarica sa studija došla kod neke naše koleginice, pa priča kao radi u nekom salonu automobila, pita ovu šta vozi, a onda pre 4 godine kupila nov Audi A4, a ova će iskrivljenim beogradskim akcentom: a što Audi, što ne neki BMW ili Mercedes?

Ako su BMW i Mercedes "premijum" brendovi, šta su onda Bentli, Rols-Rojs i njima slični?

čiča

pre 1 godinu

Cestitke za VW, prodaju ljudima pricu da je nesto premium a nije...
Audi je u celosti VW, cak ni ne postoji kao posebna firma u pravnom prometu, isto kao i Seat ili Skodilak..
(C i n i k, 24. oktobar 2022 16:24)

Zaslužene čestitke.
Neverovatno su prepredeni, kako drugačije objasniti da im 10 miliona ljudi godišnje poveruje?

C i n i k

pre 1 godinu

Cestitke za VW, prodaju ljudima pricu da je nesto premium a nije...
Audi je u celosti VW, cak ni ne postoji kao posebna firma u pravnom prometu, isto kao i Seat ili Skodilak..

Rodion Gataulin

pre 1 godinu

@Koliko se samo para na ovoj Golf- limuzini zaradilo :(
(cobo, 24. oktobar 2022 13:02)

Samo je bilo pitanje vremena kada će neki pitomac specijalne škole da se javi sa ovakvim komentarom iz dubine svoje nepametne kloake. I evo ovog gore kao prvog, nažalost.

Normalnim ljudima ovo je poznato i od ranije, ali ČAK I OVDE U TEKSTU PIŠE (DA SI PISMEN PA DA SI GA PROČITAO PRE IZLUČIVANJA KOMENTARA) da koncept "Vorsprung durch Technik" znači da je AUDI taj ko razvija NOVE platforme, motore i menjače, a posle ih koriste ostali članovi VAG u siromašnijoj opremi. Znači AUDI je premium član grupacije, nije AUDI "unapređeni" Volkswagen, nego je Volkswagen osiromašeni Audi, pojednostavljeno rečeno.

Nema na čemu.

Rodion Gataulin

pre 1 godinu

@Koliko se samo para na ovoj Golf- limuzini zaradilo :(
(cobo, 24. oktobar 2022 13:02)

Samo je bilo pitanje vremena kada će neki pitomac specijalne škole da se javi sa ovakvim komentarom iz dubine svoje nepametne kloake. I evo ovog gore kao prvog, nažalost.

Normalnim ljudima ovo je poznato i od ranije, ali ČAK I OVDE U TEKSTU PIŠE (DA SI PISMEN PA DA SI GA PROČITAO PRE IZLUČIVANJA KOMENTARA) da koncept "Vorsprung durch Technik" znači da je AUDI taj ko razvija NOVE platforme, motore i menjače, a posle ih koriste ostali članovi VAG u siromašnijoj opremi. Znači AUDI je premium član grupacije, nije AUDI "unapređeni" Volkswagen, nego je Volkswagen osiromašeni Audi, pojednostavljeno rečeno.

Nema na čemu.

DC

pre 1 godinu

'Kraus je došao u Audi iz Mercedesa'.
Ne samo da je Kraus dosao iz Mercedesa nego je citav Audi, u to vreme jos pod nazivom Auto Union dosao u ruke VW-a tako sto su ga kupili od Mercedesa, koji je bio vlasnik nekih desetak godina. Mercedes je zadrzao pravo na Horch od cetiri imena koje je Auto Union primenjivao na svojim vozilima: Audi, Horch, DKW i Wanderer.
Auto Union je bio specijalista za vozila sa motorom i pogonom napred, a VW kao sto znamo, takvo vozilo nije imao u ponudi sve do kupovine Auto Union-a. Prva generacija Passata (a i mnoge kasnije) je bila kao sto pise u clanku, potpuno bazirana na Audiju 80. Prva generacija Pola je bila preimenovani Audi 50. Prva generacija Golfa je nastala tako sto je VW dobro proucio Fiat 128 i dodao neparna vrata na prtljazniku. Dok je mehanika opet bila iz Audija.
Inace, skoro svi VW motori u rasponu od 1.3 do 2.0 (benzinci i dizelasi) proizvedeni od pocetka sedamdesetih pa do pre desetak godina su bazirani na Audijevom legendarnom EA827 motoru koji se prvobitno pojavio u prvoj generaciji Audi 80 i takodje se spominje u clanku.

Veliki brat

pre 1 godinu

Cestitke za VW, prodaju ljudima pricu da je nesto premium a nije...
(C i n i k, 24. oktobar 2022 16:24)

Evo ga još jedan koji misli da su samo BMW i Mercedes "premium" brendovi.
Tako pre neki mesec drugarica sa studija došla kod neke naše koleginice, pa priča kao radi u nekom salonu automobila, pita ovu šta vozi, a onda pre 4 godine kupila nov Audi A4, a ova će iskrivljenim beogradskim akcentom: a što Audi, što ne neki BMW ili Mercedes?

Ako su BMW i Mercedes "premijum" brendovi, šta su onda Bentli, Rols-Rojs i njima slični?

alex

pre 1 godinu

Koliko se samo para na ovoj Golf- limuzini zaradilo :(
(cobo, 24. oktobar 2022 13:02)

U kojem VW imaš uzdužno postavljen motor i pogon na prednje točkove (ili sva 4) počev od A4 modela. Koji to model kod VW ima? Drugo, gomila delova se upotrebljava kroz gomilu modela - imaš audi delova na lamborghini-ju, vešanje sa A5 imaš delove koji se nadju i na porsche macan-u. Onda možeš da kažeš da je i porsche - golf!

Čeki opinionista del cazzo

pre 1 godinu

Kako sam u prošlom veku slatko izvozio "Audi 80 " ....

Ta sedišta debljine starinskih fotelja, savršeno usklađeni motor, karoserija i menjač...
Bruka.

Razvio sam i fetiš na jedan detalj !
Staješ na naplatnu rampu, spuštaš staklo i izbacuješ u ler .
Platio si putarinu .
Prozor je i dalje spušten .
Ubacuješnu prvu brzinu , a zbog akustike naplatne rampe jasno čuješ
mehanički- metalno ali beskrajno mekano - klik- klik !

Takvu milozvučnu rapsodiju više nisam
čuo ni kod mnogo izvikanijih i skupljih
automobila ...

Osluškujem i dan danas, ali...

"Audi 80" mi nije bio prvi auto ,ali se uvek setim nečega što davno pročitah :

" Ništa ne može da bude ekskluzivno kao prva stvar, ali svaka sledeća stvar može da se nada da će biti jedna u milion !"

Jeste, taj auto je bio jedan u milion !

DC

pre 1 godinu

U Nemackom registru firmi je Audi AG zaveden pod brojem DE0006757008, sa sedistem u Ingolstadt-u na adresi Auto-Union-Strasse 1. Vrlo se lako da proveriti.

Replay

pre 1 godinu

Citao sam ranije iz istorije automobilizma, da su upravo Audijevi inzinjeri spasili VW, sa novim oformljenim platformama, motorima, tehnici, pogonu itd. Pa TDI motore su oni izmislili, prvi TDI je bio u Audi 100 2.5 redni petak, 1989. godine, koji je bio brzi nego 250d turbo i 300d turbo a i 524td/525tds a sto je najjace i manje trosio. Pa onda prvi 1.9 tdi je bio u Audi 80 1991. godine. I tako vremenom i danas oni uvek su pravili posebne platforme i visoko performantne motore. Da napomenen da poseduju Lambo gde su oni razvili onaj famozni V10 koji skoro 20 godina ide u Lambo i R8.

čiča

pre 1 godinu

Cestitke za VW, prodaju ljudima pricu da je nesto premium a nije...
Audi je u celosti VW, cak ni ne postoji kao posebna firma u pravnom prometu, isto kao i Seat ili Skodilak..
(C i n i k, 24. oktobar 2022 16:24)

Zaslužene čestitke.
Neverovatno su prepredeni, kako drugačije objasniti da im 10 miliona ljudi godišnje poveruje?

C i n i k

pre 1 godinu

Cestitke za VW, prodaju ljudima pricu da je nesto premium a nije...
Audi je u celosti VW, cak ni ne postoji kao posebna firma u pravnom prometu, isto kao i Seat ili Skodilak..

DC

pre 1 godinu

August Horch je bio nemacki inzenjer koji je 1899. osnovao kompaniju A. Horch & Co. Medjutim, zbog neslaganja sa partnerima napusta firmu nazvanu po sebi i 1910. osniva Audi Automobilwerke GmbH. Pri cemu je Audi latinski prevod njegovog prezimena, odn na Srpskom 'slusaj'. Prvom polovinom 1930ih se firme Horch i Audi ujedinjuju sa DKW i Wanderer i tako nastaje Auto Union. Ko misli da je Audi luksuzna firma tek od skoro, moze da progugla modele Type R, Type SS, Type T iz tog perioda. Istovremeno, u periodu od 1934. do pocetka 2. Svetskog rata Auto Union zajedno sa Mercedesom hara trkama automobila i obara brzinske rekorde sa vozilima sa motorom nazad, V16 motorima sa kompresorom, sa preko 500ks (Typ C je izlazio na preko 600ks) i maksimalnom brzinom od blizu 350km/h. Za vreme Drugog Svetskog rata pogoni u Zwikau bivaju potpuno unisteni a potom i zaplenjeni od strane Sovjetskog Saveza, tako da se Auto Union ponovo osniva 1949. u Ingolstadtu. Kako je vecinski vlasnik Auto Uniona i Mercedesa bio jedan te isti lik, on vrsi pritisak da Mercedes kupi Auto Union sto se desava 1959. ali samo nekoliko godina kasnije Mercedes menja odluku i prodaje Auto Union Volkswagenu. Prvi model koji stize iz Auto Uniona pod okriljem VW-a vraca naziv Audi prethodno u upotrebi pre IISR. 1969e VW kupuje NSU i dodaje ga portfoliju Auto Uniona ali uskoro ukida proizvodnju automobila pod tim brendom. Zvanicni naziv firme postaje 'Audi NSU Auto Union AG' da bi to kasnije bilo skraceno na Audi AG.

Smjesno

pre 1 godinu

@Rodion Gataulin svojim komentarom si ipak potvrdio sustinu njegovog komentara... nikada audi nije bio u rangu mercedesa i BMW-a, to znaju nemci, a ovde su najglasniji oni koji voze audi pa svoga konja hvale u nebesa... volim ja sve automobile ali treba biti realan. Osiromasi Ferrari i prodaj ga kao daciju?

Maroon7

pre 1 godinu

"Golf dvojka bio mamara za ovo."

Decko, jel kapiras koliko si pogubljen na ovoj temi? Tacno da Audi ove verzije nije imao servo volan, ni servo kocnicu, ali ti poredis sa Golfom 2 koji se pojavio 10 godina kasnije.

Aj' da uporedimo onda taj Golf 2 sa Acura TL iz 2010. godine. Zakljucak bi bio "Acura je cale za ovo."

DC

pre 1 godinu

Trenutno pravno stanje izgleda ovako: Audi AG je firma sa sedistem u Ingolstadt-u, sa sledecim podruznicama: Audi Sport GmbH, Bentley Motors Ltd i Automobili Lamborghini S.p.A. pri cemu ovaj poslednji ima kao podruznicu Ducati Motor Holding S.p.A. Sam Audi AG je podruznica korporacije Volkswagen AG. 53.3% Volkswagenovih akcija sa pravom glasa pripada kompaniji Porsche Automobil Holding SE, sto nije isto sto i Porsche AG koji je proizvodjac automobila takodje pod VW grupom. 100% akcija Porsche Automobil Holding SE koje imaju pravo glasa pripada porodici Porsche-Piëch odn potomcima Ferdinand Porsche-a. Tako da su zapravo glavne gazde cele korporacije porodica Porsche-Piëch kroz svoju holding kompaniju Porsche Automobil Holding SE.

Audi je unutar grupacije zaduzen za razvoj platforme sa uzduzno postavljenim motorom (MLB). MQB platforma potice iz VW, a MSB je razvio Porsche AG. Audi i Porsche trenutno zajedno rade na PPE platformi za elektricna vozila koja nece biti dostupna brendovima Skoda/Seat/VW kao sto im nije dostupna ni MLB platforma (osim za VW Touareg). Audi AG je takodje zaduzen za motore sa 6 i 8 cilindara (ranije i V10 ali ne i W12 koji je bio VW izum nastao spajanjem 2 VR6), mada Audi ima i svoj 'petak' koji je do sada dat na koriscenje jedino marki Curpa. Drugi Audijevi izumi su stari provereni petak iz sedamdesetih i osamdesetih, quattro pogon za vozila sa uzduzno postavljenim motorom, DSG menjac itd.

Srđan BL

pre 1 godinu

DC
Dzaba je to pisati Ciniku i slicnima... Vec u par navrata sam mu to isto pisao, al' covjek je kao papiga... Ucuti se, pa onda nakon nekog vremena ponavlja isto... Volkswagen je pocetkom sedamdesetih postao Audi (osim vlasnistva) to odavno tvrdim...

Pjer

pre 1 godinu

Najveći krš što sam vozio. Kad se setim samo one dugačke haube i prednjeg dela a nazad ništa prostora od tolikog auta. Još verzija bez servo uređaja pa ti nije trebala ni teretana za bildovanje mišića. Užasan auto a neopravdano izvikan. Golf dvojka bio mamara za ovo.

C i n i k

pre 1 godinu

Cestitke za VW, prodaju ljudima pricu da je nesto premium a nije...
Audi je u celosti VW, cak ni ne postoji kao posebna firma u pravnom prometu, isto kao i Seat ili Skodilak..

Pjer

pre 1 godinu

Najveći krš što sam vozio. Kad se setim samo one dugačke haube i prednjeg dela a nazad ništa prostora od tolikog auta. Još verzija bez servo uređaja pa ti nije trebala ni teretana za bildovanje mišića. Užasan auto a neopravdano izvikan. Golf dvojka bio mamara za ovo.

Smjesno

pre 1 godinu

@Rodion Gataulin svojim komentarom si ipak potvrdio sustinu njegovog komentara... nikada audi nije bio u rangu mercedesa i BMW-a, to znaju nemci, a ovde su najglasniji oni koji voze audi pa svoga konja hvale u nebesa... volim ja sve automobile ali treba biti realan. Osiromasi Ferrari i prodaj ga kao daciju?

Rodion Gataulin

pre 1 godinu

@Koliko se samo para na ovoj Golf- limuzini zaradilo :(
(cobo, 24. oktobar 2022 13:02)

Samo je bilo pitanje vremena kada će neki pitomac specijalne škole da se javi sa ovakvim komentarom iz dubine svoje nepametne kloake. I evo ovog gore kao prvog, nažalost.

Normalnim ljudima ovo je poznato i od ranije, ali ČAK I OVDE U TEKSTU PIŠE (DA SI PISMEN PA DA SI GA PROČITAO PRE IZLUČIVANJA KOMENTARA) da koncept "Vorsprung durch Technik" znači da je AUDI taj ko razvija NOVE platforme, motore i menjače, a posle ih koriste ostali članovi VAG u siromašnijoj opremi. Znači AUDI je premium član grupacije, nije AUDI "unapređeni" Volkswagen, nego je Volkswagen osiromašeni Audi, pojednostavljeno rečeno.

Nema na čemu.

Čeki opinionista del cazzo

pre 1 godinu

Kako sam u prošlom veku slatko izvozio "Audi 80 " ....

Ta sedišta debljine starinskih fotelja, savršeno usklađeni motor, karoserija i menjač...
Bruka.

Razvio sam i fetiš na jedan detalj !
Staješ na naplatnu rampu, spuštaš staklo i izbacuješ u ler .
Platio si putarinu .
Prozor je i dalje spušten .
Ubacuješnu prvu brzinu , a zbog akustike naplatne rampe jasno čuješ
mehanički- metalno ali beskrajno mekano - klik- klik !

Takvu milozvučnu rapsodiju više nisam
čuo ni kod mnogo izvikanijih i skupljih
automobila ...

Osluškujem i dan danas, ali...

"Audi 80" mi nije bio prvi auto ,ali se uvek setim nečega što davno pročitah :

" Ništa ne može da bude ekskluzivno kao prva stvar, ali svaka sledeća stvar može da se nada da će biti jedna u milion !"

Jeste, taj auto je bio jedan u milion !

Veliki brat

pre 1 godinu

Cestitke za VW, prodaju ljudima pricu da je nesto premium a nije...
(C i n i k, 24. oktobar 2022 16:24)

Evo ga još jedan koji misli da su samo BMW i Mercedes "premium" brendovi.
Tako pre neki mesec drugarica sa studija došla kod neke naše koleginice, pa priča kao radi u nekom salonu automobila, pita ovu šta vozi, a onda pre 4 godine kupila nov Audi A4, a ova će iskrivljenim beogradskim akcentom: a što Audi, što ne neki BMW ili Mercedes?

Ako su BMW i Mercedes "premijum" brendovi, šta su onda Bentli, Rols-Rojs i njima slični?

alex

pre 1 godinu

Koliko se samo para na ovoj Golf- limuzini zaradilo :(
(cobo, 24. oktobar 2022 13:02)

U kojem VW imaš uzdužno postavljen motor i pogon na prednje točkove (ili sva 4) počev od A4 modela. Koji to model kod VW ima? Drugo, gomila delova se upotrebljava kroz gomilu modela - imaš audi delova na lamborghini-ju, vešanje sa A5 imaš delove koji se nadju i na porsche macan-u. Onda možeš da kažeš da je i porsche - golf!

DC

pre 1 godinu

U Nemackom registru firmi je Audi AG zaveden pod brojem DE0006757008, sa sedistem u Ingolstadt-u na adresi Auto-Union-Strasse 1. Vrlo se lako da proveriti.

čiča

pre 1 godinu

Cestitke za VW, prodaju ljudima pricu da je nesto premium a nije...
Audi je u celosti VW, cak ni ne postoji kao posebna firma u pravnom prometu, isto kao i Seat ili Skodilak..
(C i n i k, 24. oktobar 2022 16:24)

Zaslužene čestitke.
Neverovatno su prepredeni, kako drugačije objasniti da im 10 miliona ljudi godišnje poveruje?

Replay

pre 1 godinu

Citao sam ranije iz istorije automobilizma, da su upravo Audijevi inzinjeri spasili VW, sa novim oformljenim platformama, motorima, tehnici, pogonu itd. Pa TDI motore su oni izmislili, prvi TDI je bio u Audi 100 2.5 redni petak, 1989. godine, koji je bio brzi nego 250d turbo i 300d turbo a i 524td/525tds a sto je najjace i manje trosio. Pa onda prvi 1.9 tdi je bio u Audi 80 1991. godine. I tako vremenom i danas oni uvek su pravili posebne platforme i visoko performantne motore. Da napomenen da poseduju Lambo gde su oni razvili onaj famozni V10 koji skoro 20 godina ide u Lambo i R8.

DC

pre 1 godinu

Trenutno pravno stanje izgleda ovako: Audi AG je firma sa sedistem u Ingolstadt-u, sa sledecim podruznicama: Audi Sport GmbH, Bentley Motors Ltd i Automobili Lamborghini S.p.A. pri cemu ovaj poslednji ima kao podruznicu Ducati Motor Holding S.p.A. Sam Audi AG je podruznica korporacije Volkswagen AG. 53.3% Volkswagenovih akcija sa pravom glasa pripada kompaniji Porsche Automobil Holding SE, sto nije isto sto i Porsche AG koji je proizvodjac automobila takodje pod VW grupom. 100% akcija Porsche Automobil Holding SE koje imaju pravo glasa pripada porodici Porsche-Piëch odn potomcima Ferdinand Porsche-a. Tako da su zapravo glavne gazde cele korporacije porodica Porsche-Piëch kroz svoju holding kompaniju Porsche Automobil Holding SE.

Audi je unutar grupacije zaduzen za razvoj platforme sa uzduzno postavljenim motorom (MLB). MQB platforma potice iz VW, a MSB je razvio Porsche AG. Audi i Porsche trenutno zajedno rade na PPE platformi za elektricna vozila koja nece biti dostupna brendovima Skoda/Seat/VW kao sto im nije dostupna ni MLB platforma (osim za VW Touareg). Audi AG je takodje zaduzen za motore sa 6 i 8 cilindara (ranije i V10 ali ne i W12 koji je bio VW izum nastao spajanjem 2 VR6), mada Audi ima i svoj 'petak' koji je do sada dat na koriscenje jedino marki Curpa. Drugi Audijevi izumi su stari provereni petak iz sedamdesetih i osamdesetih, quattro pogon za vozila sa uzduzno postavljenim motorom, DSG menjac itd.

DC

pre 1 godinu

'Kraus je došao u Audi iz Mercedesa'.
Ne samo da je Kraus dosao iz Mercedesa nego je citav Audi, u to vreme jos pod nazivom Auto Union dosao u ruke VW-a tako sto su ga kupili od Mercedesa, koji je bio vlasnik nekih desetak godina. Mercedes je zadrzao pravo na Horch od cetiri imena koje je Auto Union primenjivao na svojim vozilima: Audi, Horch, DKW i Wanderer.
Auto Union je bio specijalista za vozila sa motorom i pogonom napred, a VW kao sto znamo, takvo vozilo nije imao u ponudi sve do kupovine Auto Union-a. Prva generacija Passata (a i mnoge kasnije) je bila kao sto pise u clanku, potpuno bazirana na Audiju 80. Prva generacija Pola je bila preimenovani Audi 50. Prva generacija Golfa je nastala tako sto je VW dobro proucio Fiat 128 i dodao neparna vrata na prtljazniku. Dok je mehanika opet bila iz Audija.
Inace, skoro svi VW motori u rasponu od 1.3 do 2.0 (benzinci i dizelasi) proizvedeni od pocetka sedamdesetih pa do pre desetak godina su bazirani na Audijevom legendarnom EA827 motoru koji se prvobitno pojavio u prvoj generaciji Audi 80 i takodje se spominje u clanku.

DC

pre 1 godinu

August Horch je bio nemacki inzenjer koji je 1899. osnovao kompaniju A. Horch & Co. Medjutim, zbog neslaganja sa partnerima napusta firmu nazvanu po sebi i 1910. osniva Audi Automobilwerke GmbH. Pri cemu je Audi latinski prevod njegovog prezimena, odn na Srpskom 'slusaj'. Prvom polovinom 1930ih se firme Horch i Audi ujedinjuju sa DKW i Wanderer i tako nastaje Auto Union. Ko misli da je Audi luksuzna firma tek od skoro, moze da progugla modele Type R, Type SS, Type T iz tog perioda. Istovremeno, u periodu od 1934. do pocetka 2. Svetskog rata Auto Union zajedno sa Mercedesom hara trkama automobila i obara brzinske rekorde sa vozilima sa motorom nazad, V16 motorima sa kompresorom, sa preko 500ks (Typ C je izlazio na preko 600ks) i maksimalnom brzinom od blizu 350km/h. Za vreme Drugog Svetskog rata pogoni u Zwikau bivaju potpuno unisteni a potom i zaplenjeni od strane Sovjetskog Saveza, tako da se Auto Union ponovo osniva 1949. u Ingolstadtu. Kako je vecinski vlasnik Auto Uniona i Mercedesa bio jedan te isti lik, on vrsi pritisak da Mercedes kupi Auto Union sto se desava 1959. ali samo nekoliko godina kasnije Mercedes menja odluku i prodaje Auto Union Volkswagenu. Prvi model koji stize iz Auto Uniona pod okriljem VW-a vraca naziv Audi prethodno u upotrebi pre IISR. 1969e VW kupuje NSU i dodaje ga portfoliju Auto Uniona ali uskoro ukida proizvodnju automobila pod tim brendom. Zvanicni naziv firme postaje 'Audi NSU Auto Union AG' da bi to kasnije bilo skraceno na Audi AG.

Maroon7

pre 1 godinu

"Golf dvojka bio mamara za ovo."

Decko, jel kapiras koliko si pogubljen na ovoj temi? Tacno da Audi ove verzije nije imao servo volan, ni servo kocnicu, ali ti poredis sa Golfom 2 koji se pojavio 10 godina kasnije.

Aj' da uporedimo onda taj Golf 2 sa Acura TL iz 2010. godine. Zakljucak bi bio "Acura je cale za ovo."

Srđan BL

pre 1 godinu

DC
Dzaba je to pisati Ciniku i slicnima... Vec u par navrata sam mu to isto pisao, al' covjek je kao papiga... Ucuti se, pa onda nakon nekog vremena ponavlja isto... Volkswagen je pocetkom sedamdesetih postao Audi (osim vlasnistva) to odavno tvrdim...