Aktuelno

Četvrtak, 12.10.2023.

15:21

Šta znači QLED, OLED i LED: Kako da znate koji TV vam treba

Izvor: B92, CNET

Šta znaèi QLED, OLED i LED: Kako da znate koji TV vam treba IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Bhm

pre 10 meseci

Apsolutno najbolja varijanta LG QNED MINI LED 8K,oznaka 993.Moze se nači u rasponu od 199.000 do 386.000 za 65 inca.Sve sam proucio i raspitivao kod razne konkurencie modela i sve se stvarno i svelo na ovu tehnologiju.Poatoji samo 1 swgment gde nije losiji od Oleda ali Oled ima prednost ali takode i kontra,postoji 1 swgment gde QNED MINI LED ima prednost.Ponovo je odlican i Sony dok Samsung kaska,Philips i Sharp se vraćaju kao i Grundig,ponovo ulaze u trku posle mnogo godina.

Visoka peć za promašene slučajeve

pre 10 meseci

Ubedljivo najbolju sliku ima LG G-Evo serija. Spojite na njega jedan bolji soundbar ili još bolje na jedan dobar stereo sistem sa jakim Subwoofer-om i imaćete osećaj da ste u bioskopu...

kele®

pre 10 meseci

Plazma ekran je u suštini CRT ekran. Nemojte se sramotiti da vam to odgovara....
(Lozničanin, 13. oktobar 2023 20:44)
Na kakvim si ti drogama? Ili samo troluješ.

Goksi

pre 10 meseci

Pre skoro dve godine kupila TV android, proizvođač TCL, odličan odnos cene i kvaliteta. Fenomenalan zvuk. Nisam više sigurna da li je OLED, ili QLED ekran. Preporučujem.

Nuklearni mravojed

pre 10 meseci

Plazma ekran je u suštini CRT ekran. Nemojte se sramotiti da vam to odgovara....
(Lozničanin, 13. oktobar 2023 20:44)

I?
Nije uvek novija tehnologija BOLJA tehnologija. LCD, sem potrosnje energije je, u vizuelnom aspektu, nazadna tehnologija u odnosu na plazmu.
Do OLEDa nijedan LCD nije prismrdeo kontrastu i uglu gledanja plazme...
OLED muce iste boljke kao plazmu, u nesto manjoj meri, (ABL, burn in), ali su tanji i manje trose.
Mini LED sa puno zona opasno prilaze OLEDu, videcemo sta ce se poperi na vrh za koju godinu.
Sad vec ima i laser TV, ali njih manje vise posmatrati kao projektor a ne kao ekran tehnologiju.

Nemoj pisati samo da bi nesto napisao...

Mirko

pre 10 meseci

Svašta ođe pročitah, ja kupujem Sony isključivo evo 5 godina bez greške mi radi Sony 55X9000F kupljen za 1700€ 10bitni panel,120hz odziv ekrana,FALD sa 64 zone zatamnjenja,VA panel sa naivnim kontrastom 4000:1 i direct LED osvetljavanjem panela odličan tv... Ovde godine sam hteo isključivo OLED zbog boljeg kontrasta jer sam filmofil i uzeo sam Sony 65A95K QD-Oled koštao jeste ko jedan auto 3500€ ali vrijedi svaki evro. Ko god ga je uživo video isto je bez komentara.Kad uzimate LCD tv uzimajte VA panel i direct LED osvetljen panel em ćete imati odličan kontrast em ćete imati kvalitetan tv...Uz 65A95K sam uzeo i Sony HT-A9 surround system i posebno naručio subwoofer SA-SW5 ukupna cijena za ova dva uređaja je 2400€ znaci za 6000€ možete da imate jako lijep ugođaj 🤣🤣🤣 Salim se ja malo nema svako para na bacanje imate Hisense i TCL televizore tu oko 500-700€ više nego odlične.Istina je da je 90% televizora smeće ali malo se edukujte pre kupovine malo iscitajte forume malo odgledajte recenzije veliki pozdrav

Lozničanin

pre 10 meseci

Posle bacanja novca na pametne tv-e koji počnu da se kvare čim istekne garancija, isključivo kupujem onaj sa najdužom garancijom... Nije bitna marka,ni da li je oled ili led....
(Ćure, 12. oktobar 2023 23:53)

Kao TV serviser, moram da se složim sa tobom. Grobovi od televizora.

Preporuka: kupujte što jeftinije tv sa što dužom garancijom.
Ne bacajte parr na izvikane marke, sve se kvari i to mnogo.

kele®

pre 10 meseci

Za ove što u komentarima spominju plazmu: može neki link za novi plazma TV? Može i do 5 godina star. Nema? Kako to?
Btw Imam Panasonic plazmu od 2010. Treći model već(VT 50), da ne bude zabune. Čini mi se da je zadnji model izašao još 2014. godine. Trku je izgubila jer je bila skupa za proizvodnju(samim time i preskupa u prodaji) , debelog profila sa velikim okvirima. Trošila mnogo više struje od LED i bila dosta tamnija, tj nije bila pogodna za svjetlije sobe. Plus što je 4k bila misaona imenica za nju. Ali je i dalje volim.

Rile

pre 10 meseci

@za kvalitet slike, boje, kontrast, plazma je neprevazidjena, steta je samo sto je proizvodjacima bila "premala" marza pa su se okrenuli ledu gde imaju marze i do 1000%
(lol, 12. oktobar 2023 21:20)
Zaboravio si potrošnju struje koja je kod plazme znatno veća.

Saša

pre 10 meseci

@Solarnaut
Verovatno misliš na utakmicu Asvel-Partizan, ja sam je sinoć gledao isto na EONu i slika je bila savršena. Ipak ti proveri brzinu interneta.

Saša

pre 10 meseci

Industrija mora da smislja načine da izvuče sto vise para. a to dali ljudsko oko to primeti sa daljine od preko 2 metra ili ne, e to je pitanje...
Ali dok postoje oni koji se lože na te bombastične natpise biće i zarade.

štasad

pre 10 meseci

Bitan je dobar ugao, ostalo može da se podesi. Što se naših operatera tiče, ima razlike u zavisnosti od toga da li se koristi kablovska, IPTV, tanjir. Najveća razlika u kvalitetu je ipak do samih TV stanica. Ne znam zbog čega bi neko u Srbiji kupio 4K TV, osim za gledanje striming servisa ili piraterije. Dovoljan je full hd, čak i običan HD. Video profesionalci ili gejmeri su već druga priča.

ime

pre 10 meseci

meni skoro crko led na lg-u iz 2014. Sad se nosim mislju dal da ga popravljam, dal da kupujem neki nov fox/vox jer vidim da su dzabe (od 430e 65 inca 4k), dal da uopste kupujem tv jer mi sluzi samo za slagalicu u 19h i max 2x mesecno neki film koji skinem sa torrenta. Posto ovi netflixovi, disney i kablovske pustaju samo gen-z djubre.

Petar

pre 10 meseci

Nebitne su oznake na TV-u. jer naši kablovski operateri ne isporičuju kvalitetan signal da bi kvalitet ekrana došao do izražaja. Čak i hd kanali imaju očajnu rezoluciju. Tek po kojoj reklami koja je snimana u jačoj rezolucije se vidi kvalitet slike.
(Navijač iz fotelje, 12. oktobar 2023 22:26)

Nije do kablovskih operatera, jer onda se ni ta reklama ne bi razlikovala.
Nasi televizijski kanali emituju jako losu sliku. Tu nikakav televizor ne pomaze.
Jedini smisao kupovine dobrog TV-a su zapravo Netflix, HBO Max i slicne platforme gde se stvarno vidi pravi potencijal TV-a.

Novosadjanin

pre 10 meseci

Oled je trenutno najbolji tv .. crna boja mu je bas crna . E, sad, kod dugovecnosti je fora da obezbedite uredjaju konstantnu struju kao sto je nekad bio stabilizator. Sa tim uredjajem mozete ocekivati da vam tv radi vecno. Gomila kvarova je zbog napona i udara groma. Potrudite se da na vasem tv-u nije prikljuceno nista sem struje. znaci, wi fi i kartica za sbb ili iris , eon i ostalo preko marketa. Jedino tad ste bezbedni od kvarova.

fenomen

pre 10 meseci

Nije bas da ne gledam tv ali kad gledam to je mahom sport. Verovali ili ne još uvek gledam panasonik plazma tv kupljen u januaru 2007. Ne ¿eli da se pokvari. Imam u spavacoj sobi neki led ili lcd nisam siguran marke sony takodje bar 10 god star koji zena gleda dok ja gledam sport u dnevnoj sobi. Ja bih kupio novi tv za dnevnu sobu ali ne mogu ovu panasonik plazmu da bacim. Eto vec 16 godina me služi. Recimo i da finansije nisu problem. Ovu plazmu sam te davne 2007. god. platio 1800 evra. Sad ni u ludilu ne bih platio više od 1000 eura. Zet koji živi u Srbiji pa dodje kod mene u Beč se čudi što ovo ne bacim. Potencira da je na tv-u koji bih kupio najvažnije da bude android. Koliko je to vazno? Moj favorit bi bio neki Samsung. Medjutim Samsung ima neki svoj operativni sistem isto kao i Sony. Meni se ne dopada LG nikako kao marka. Hisense ima svoj sistem. Od tv koji imaju čist android su koliko znam Philips. E ako bi neko mogao da preporuči neki tv android ili da demantuje mog zeta da android nije bitan. Mada i ja znam kad sam hteo neku aplijaciju da instaliram na sony bravia nema šanse jer nema play store.

Nuklearni mravojed

pre 10 meseci

Svaki je dobar, samo da je pouzdan i da traje. Kupio komšija najjeftiniji pa se u garantnom roku dva puta kvario. Meni znači daljinski da ima dugmad različita, pa da ih lako napipam i komandujem u mraku, a ne sve isto, kao karo papir.
(Bojan, 13. oktobar 2023 05:59)

Ja kupio TV dvoslovnog proizvodjaca i crklo mi pozadinsko odmah po isteku garancije. A nije bio na 100% drzan vec na 80%.
Dvoslovni ne ulazi vise u kucu, fala dovidjenja.

Solarnaut

pre 10 meseci

sinoc gledam utakmicu na tv-u kosarka, u jednom trenutku prikazu kosarkasa u krupnom kadru ja ne prepoznajem lik uopste se nevidi lice ko je u pitanju takav je kvalitet slike sve u kockicama, u pitanju je EON platforma i nije problem u brzini interneta jer imam optiku i gledao sam sport klun HD, ako je to HD svaka vam cast....

Saša

pre 10 meseci

Imam prosečni LG 4K LED od 42" kupljen za 350€, kao i vrhunski SONY OLED 55" A80J koji košta blizu 2000€, on po svim testovima spada u najbolje televizore koje možete kupiti, na njega nakačen PS5 koji koristi sve njegove prednosti. Naravno da OLED ima bolju sliku, ali je slika na LGu takođe fantastična, laicima je čak delovao impresivnije (kupio sam ga pre SONYja) verovatno zbog jačine osvetljenja.

Dakle vidljiva razlika postoji, uglovi gledanja su nerealni, tehnologija savršenstvo (sa izuzetkom te osvetljenosti, ali ko još voli da gleda u TV u koji bije sunčeva svetlost?). Međutim, da li je toliko bolji da opravdava razliku u ceni? Definitivno ne.

Nele

pre 10 meseci

Slažem se da je nebitna tehnologija ako se uzme u obzir kvalitet slike koji nam isporučuju naši kablovksi operateri, ali za striming servise i recimo dobre torrente može da bude korisno, pa ko kako voli i može.

Baky

pre 10 meseci

Hajde da malo manje lupetate. Sliku koju šalju naši operateri ,eon i mts je odličnog kvaliteta. Kupite malo bolji televizor i videćete da je slika odlicna. Ja gledam oba kablovska operatera, kao i satelit ,na Lg OLED 55 C1, slika je fantastična. Dakle, koliko para, toliko muzike.

C i n i k

pre 10 meseci

OLED imaju naravno bolje ekrane ali je Qled mnogo bolja opcija izmedju ostalog jer su to dugovecniji ekrani u odnosu na Oled a i zato jer necete primetiti tu razliku u ceni na ekranu..

Igor

pre 10 meseci

@(Marko, 13. oktobar 2023 01:33)

marko, LG nanocell je samo malo poboljsani LCD - nije cudno da niste zadovoljni slikom. OLED LG je fantastican tv (jeste skup, ali...)...

Bojan

pre 10 meseci

Svaki je dobar, samo da je pouzdan i da traje. Kupio komšija najjeftiniji pa se u garantnom roku dva puta kvario. Meni znači daljinski da ima dugmad različita, pa da ih lako napipam i komandujem u mraku, a ne sve isto, kao karo papir.

ratomir

pre 10 meseci

Oled je tenutno savršenstvo za razliku od svih drugih jer mu je kontrast neprevazidjen. Mini led 8k bi bio odmah iza da postoje kanali koji to emituju. Osim par reklamnih filmova za neku tv marku ama baš ništa ne postoji u toj rezoluciji. Nakon mini led dolazi led 4k koji je optimalan ako je razmak od tv dovoljan, 65“ na 3metra je savršeno. Ko sedi blize treba manji tv ili 8k koji opet nema signal operatera. Za srpsko trzište je plazma najbolja jer polovina kanal kanala se emituje u SD thnici ili eventualno u HD i zbog toga nema potrebe izbacivati ogromne pare za nešto što ne moze da se koristi

ajde?

pre 10 meseci

Pa treba mi onaj TV za koji imam para da platim.
Danas to nije kao ranije jedan TV u dnevnoj sobi i to je to.
Svaka prostorija ima TV a to košta.
Skoro svaka kuca ima najmanje 3 televizora.
Kao sto svaki telefon od 200 do 250 eura odradi posao svakom prosecnom korisniku tako ce i svaki prosecan Led televizor da bude sasvim dovoljan svakom prosecnom korisniku.
(Eric Cartman, 12. oktobar 2023 23:00)

Šta će ti toliki telvizori? Izadji malo piano nekad.

Marko

pre 10 meseci

Oled Qled... čisti marketing. Ja sam se prevario pre 2 nedelje. Vagao danima i uzmem LG nano cell i ko blesav dao 50 eura više za opciju kojom daljinski koristiš pokretima i još 50 jer je model 2023. Oko nema teorije da primeti da je ovaj iz 2023 bolji od lanjskog. Mali je dnevni boravak, sve kalkulišem bit će mi 50" prevelik. Šipak... da sam uzeo 55" a ne opciju daljinskog više bi voleo. Kupite bilo koji model južnokorejske ili japanske proizvodnje i da je dijagonala što veća. Ne plašite se da će vam biti prevelika jer je mali dnevni boravak.

Nikola

pre 10 meseci

Imao sam i plazmu i OLED i OLED je puno bolji.
Crna je apsolutno crna kod OLED-a, dok kod plazme nije, ali se to ne primecuje puno u praksi.
Slika je puno tamnija kod plazmi, na najboljem komercijalnom modelu oko 104 cd/m2, a kad je vise od 50% belog ekrana (skijanje) tad znacajno krene da opada i da elektronika zuji. Najlosiji OLED imaju preko 120 cd/m2 kad je 100% ekrana belo, a preko 350 u normalnoj upotrebi, recimo kada su titlovi filma beli itd.
Plazma ima tzv. zrncastu sliku, sto ume da ublazi nedostatke digitalne slike kod SD kanala, ali kod HD je ona manje ostra od LCD podtipova. Tek bi se videla razlika na 4k slici. Potrosnja struje je znacajno veca kod plazmi, pa je to jedan od dodatnih razloga od napustanja te tehnologije.

Sto se tice QLED, bolji modeli imaju znacajno svetliju sliku od LED i OLED modela, oni jeftiniji ne bas. Crna kod njih nije bas crna, nego vise teget. Kod boljih modela postoji lokalno zatamnjenje, ali jedna dioda osvetljava grupu piksela, pa ako je objekat manji od diode, onda ce se oko objekta videti nezeljeno svetlo. Primer zvezda, kada se oko zvezde vidi plavicasto nebo, a ne crno kao na OLED-u.

Sve ovo vecina ljudi ne primecuje, odnosno ne obraca paznju. OLED i QD-OLED imaju najbolje boje, ali i to manje-vise mnogima nije bitno. Neko voli samo da TV bude sto veci, nekome je bitno da izgleda moderno ili da je omiljene marke itd. Moja zena sedi kod TV-a i na laptopu gleda seriju, jer joj je nebitno sve ovo gore sto sam nabrojao.

Eric Cartman

pre 10 meseci

Pa treba mi onaj TV za koji imam para da platim.
Danas to nije kao ranije jedan TV u dnevnoj sobi i to je to.
Svaka prostorija ima TV a to košta.
Skoro svaka kuca ima najmanje 3 televizora.
Kao sto svaki telefon od 200 do 250 eura odradi posao svakom prosecnom korisniku tako ce i svaki prosecan Led televizor da bude sasvim dovoljan svakom prosecnom korisniku.

Rade ZG

pre 10 meseci

Prijatelji imaju LG OLED, istina je da je ta crna tamno crna, ali slika nema potrebnu svjetlinu, mračna je previše, ne može se posvijetliti. Kod kuće imam SAMSUNG QLED 65" 4K i nikad je ne bi mijenjao za OLED. Slika je blistava, prirodna sa oštrim kontrastom, boje su savršene.

ivan

pre 10 meseci

gamut ili spektar boja koji moze da reprodukuje uredjaj u ovom sucaju tv je spektar boja koji je priblizan spektru boja koji se refflektuje od objekata na prirodnoj svetlosti.Gamut ne zavisi samo od samog uredjaja koji reprodukuje sliku vec i od uredjaja i same tehnike koja se koristi za snjimanje iste i brodacasting opreme znaci sve je relativno.Postoji i momenat subjektivnog osecaja boje kod svake osobe pa i samog svetla pri kome se posmatra objekat, tako da je sve ovo samo marketing

Ćure

pre 10 meseci

Posle bacanja novca na pametne tv-e koji počnu da se kvare čim istekne garancija, isključivo kupujem onaj sa najdužom garancijom... Nije bitna marka,ni da li je oled ili led....

Jole

pre 10 meseci

OLED vs plazma:

Do nedavno sam imao vrhunski plazma TV koji sam kupio pre 10 godina neposredno pre nego što su svi prestali da proizvode plazma televizore. Odlučio sam da zamenim TV i kupio vrhunski LG OLED TV.

Razlika je kao Yugo 45 i Lamborghini Aventador. I moja žena koja se razume u televizore kao M. u k. k. je bila veoma impresionirana razlikom u slici. Nemojte se ljudi zavaravati, plazma je stara tehnologija koja deset godina stoji u mestu dok sve ostale jure napred svake godine.

kaboom

pre 10 meseci

plazma koju su ugasili zbog alavosti, pa qled koji je i dalje preskup... pa 100 mesta prazno i onda led sa odvratnom slikom i previse procesiranja da bi to licilo na nesto, al ako iole pazljivo pogledas - vidis da je ocaj

Navijač iz fotelje

pre 10 meseci

Nebitne su oznake na TV-u. jer naši kablovski operateri ne isporičuju kvalitetan signal da bi kvalitet ekrana došao do izražaja. Čak i hd kanali imaju očajnu rezoluciju. Tek po kojoj reklami koja je snimana u jačoj rezolucije se vidi kvalitet slike.

///

pre 10 meseci

Običnom korisniku skroz nebitne informacije. Ja sam lično povodljiv sa ovim informacijama, šta je bolje, šta se dobija sa ovim onim, vidiš koliki ti je budžet, odrediš veličinu i odeš da kupiš, to je cela filozofija.
(Neplivač, 12. oktobar 2023 21:28)
Potpuno se slažem s tobom, jedino bi dodala da ne treba kupovati neke krš marke. Bolje, za novac koji smo odredili za kupovinu TV-a, kupiti i nešto manju dijagonalu, ali kvalitetniji TV, nego se posle patiti po servisima.
Ovo otvara i novu raspravu, koje marke su OK.

Dejan

pre 10 meseci

najbolji je onaj tv koji kupiš i koji te služi desetak petnaest godina. A ne onaj sa top slikom i bojama pa kada mu istekne garancija na odpad

hd

pre 10 meseci

@lol
Sasvim tačno za plazmu, najlepša slika bez dileme. Još uvek po nekada upalim moju 15+ godina staru plazmu i uživam. Opet bih kupio da ih ima u prodaji.

Bajza & Senada

pre 10 meseci

Oled - definitivno najbolja slika, dobar ugao gledanja. Prikaz crne boje je zaista "crn" potpuno taman. Mane - slabija svetlina i pregorevanje statične slike, (na primer: recimo logo neke televizije se primećuje i kada prebacite na drugi kanal, ali ne samo logo, nego i svaki drugi prikaz ajo se često gleda)

Led - lošiji ugao kada se slika posmatra pod kosim uglom, ali dobra osvetljenost. Prikaz crne boje, zavisi od podvrste LED.

Qled - u pitanju je napredniji Led panel, sa mešavinom nekih prednosti iz oba gornja tabora Oled-a i Led-a. Možda najbolja opcija.

Treba napomenuti da postoji još i mini led i micro led tehnologija koje mnogo obećavaju, ali su za sada veoma skupe.

lol

pre 10 meseci

za kvalitet slike, boje, kontrast, plazma je neprevazidjena, steta je samo sto je proizvodjacima bila "premala" marza pa su se okrenuli ledu gde imaju marze i do 1000%

Neplivač

pre 10 meseci

Običnom korisniku skroz nebitne informacije. Ja sam lično povodljiv sa ovim informacijama, šta je bolje, šta se dobija sa ovim onim, vidiš koliki ti je budžet, odrediš veličinu i odeš da kupiš, to je cela filozofija.

Pop Cira

pre 10 meseci

za kvalitet slike, boje, kontrast, plazma je neprevazidjena, steta je samo sto je proizvodjacima bila "premala" marza pa su se okrenuli ledu gde imaju marze i do 1000%
(lol, 12. oktobar 2023 21:20)

Neprevazidjena ?
Daj ne lupaj

Judge Bard - piffle killer

pre 10 meseci

za kvalitet slike, boje, kontrast, plazma je neprevazidjena, steta je samo sto je proizvodjacima bila "premala" marza pa su se okrenuli ledu gde imaju marze i do 1000%
(lol, 12. oktobar 2023 21:20)


Da li OLED televizori imaju bolju sliku od Plazma uređaja ?

Uopšteno govoreći, OLED televizori imaju bolju sliku od Plazma uređaja. Evo nekih od prednosti OLED televizora:

Bolja crna boja: OLED televizori mogu da proizvedu prave crne boje, jer svaki piksel može da se isključi pojedinačno. To stvara dubok i realističan kontrast koji Plazma uređaji ne mogu da reprodukuju.
Široki uglovi gledanja: OLED televizori imaju široke uglove gledanja, tako da slika izgleda dobro čak i kada se gleda iz ugla. Plazma uređaji imaju uskije uglove gledanja, što može dovesti do blijeđenja boje kada se gleda iz ugla.
Brzo vreme odziva: OLED televizori imaju brzo vreme odziva, što znači da nema zamućenja slike pri prikazivanju brzih pokreta. Plazma uređaji imaju sporije vreme odziva, što može dovesti do zamućenja slike pri prikazivanju brzih pokreta.
Međutim, Plazma uređaji imaju i neke prednosti u odnosu na OLED televizore:

Veća svetlina: Plazma uređaji mogu da budu svetliji od OLED televizora. To može biti prednost u prostorijama sa jakom svetlošću.
Dugovječnost: Plazma uređaji imaju duži životni vek od OLED televizora.
Na kraju, da li OLED televizori imaju bolju sliku od Plazma uređaja zavisi od individualnih potreba i preferencija. Ako vam je važna crna boja, široki uglovi gledanja i brzo vreme odziva, onda su OLED televizori bolji izbor. Ako vam je važna svetlina i dugovečnost, onda su Plazma uređaji bolji izbor.

Navijač iz fotelje

pre 10 meseci

Nebitne su oznake na TV-u. jer naši kablovski operateri ne isporičuju kvalitetan signal da bi kvalitet ekrana došao do izražaja. Čak i hd kanali imaju očajnu rezoluciju. Tek po kojoj reklami koja je snimana u jačoj rezolucije se vidi kvalitet slike.

Dejan

pre 10 meseci

najbolji je onaj tv koji kupiš i koji te služi desetak petnaest godina. A ne onaj sa top slikom i bojama pa kada mu istekne garancija na odpad

Pop Cira

pre 10 meseci

za kvalitet slike, boje, kontrast, plazma je neprevazidjena, steta je samo sto je proizvodjacima bila "premala" marza pa su se okrenuli ledu gde imaju marze i do 1000%
(lol, 12. oktobar 2023 21:20)

Neprevazidjena ?
Daj ne lupaj

Neplivač

pre 10 meseci

Običnom korisniku skroz nebitne informacije. Ja sam lično povodljiv sa ovim informacijama, šta je bolje, šta se dobija sa ovim onim, vidiš koliki ti je budžet, odrediš veličinu i odeš da kupiš, to je cela filozofija.

Jole

pre 10 meseci

OLED vs plazma:

Do nedavno sam imao vrhunski plazma TV koji sam kupio pre 10 godina neposredno pre nego što su svi prestali da proizvode plazma televizore. Odlučio sam da zamenim TV i kupio vrhunski LG OLED TV.

Razlika je kao Yugo 45 i Lamborghini Aventador. I moja žena koja se razume u televizore kao M. u k. k. je bila veoma impresionirana razlikom u slici. Nemojte se ljudi zavaravati, plazma je stara tehnologija koja deset godina stoji u mestu dok sve ostale jure napred svake godine.

Judge Bard - piffle killer

pre 10 meseci

za kvalitet slike, boje, kontrast, plazma je neprevazidjena, steta je samo sto je proizvodjacima bila "premala" marza pa su se okrenuli ledu gde imaju marze i do 1000%
(lol, 12. oktobar 2023 21:20)


Da li OLED televizori imaju bolju sliku od Plazma uređaja ?

Uopšteno govoreći, OLED televizori imaju bolju sliku od Plazma uređaja. Evo nekih od prednosti OLED televizora:

Bolja crna boja: OLED televizori mogu da proizvedu prave crne boje, jer svaki piksel može da se isključi pojedinačno. To stvara dubok i realističan kontrast koji Plazma uređaji ne mogu da reprodukuju.
Široki uglovi gledanja: OLED televizori imaju široke uglove gledanja, tako da slika izgleda dobro čak i kada se gleda iz ugla. Plazma uređaji imaju uskije uglove gledanja, što može dovesti do blijeđenja boje kada se gleda iz ugla.
Brzo vreme odziva: OLED televizori imaju brzo vreme odziva, što znači da nema zamućenja slike pri prikazivanju brzih pokreta. Plazma uređaji imaju sporije vreme odziva, što može dovesti do zamućenja slike pri prikazivanju brzih pokreta.
Međutim, Plazma uređaji imaju i neke prednosti u odnosu na OLED televizore:

Veća svetlina: Plazma uređaji mogu da budu svetliji od OLED televizora. To može biti prednost u prostorijama sa jakom svetlošću.
Dugovječnost: Plazma uređaji imaju duži životni vek od OLED televizora.
Na kraju, da li OLED televizori imaju bolju sliku od Plazma uređaja zavisi od individualnih potreba i preferencija. Ako vam je važna crna boja, široki uglovi gledanja i brzo vreme odziva, onda su OLED televizori bolji izbor. Ako vam je važna svetlina i dugovečnost, onda su Plazma uređaji bolji izbor.

Eric Cartman

pre 10 meseci

Pa treba mi onaj TV za koji imam para da platim.
Danas to nije kao ranije jedan TV u dnevnoj sobi i to je to.
Svaka prostorija ima TV a to košta.
Skoro svaka kuca ima najmanje 3 televizora.
Kao sto svaki telefon od 200 do 250 eura odradi posao svakom prosecnom korisniku tako ce i svaki prosecan Led televizor da bude sasvim dovoljan svakom prosecnom korisniku.

Bajza & Senada

pre 10 meseci

Oled - definitivno najbolja slika, dobar ugao gledanja. Prikaz crne boje je zaista "crn" potpuno taman. Mane - slabija svetlina i pregorevanje statične slike, (na primer: recimo logo neke televizije se primećuje i kada prebacite na drugi kanal, ali ne samo logo, nego i svaki drugi prikaz ajo se često gleda)

Led - lošiji ugao kada se slika posmatra pod kosim uglom, ali dobra osvetljenost. Prikaz crne boje, zavisi od podvrste LED.

Qled - u pitanju je napredniji Led panel, sa mešavinom nekih prednosti iz oba gornja tabora Oled-a i Led-a. Možda najbolja opcija.

Treba napomenuti da postoji još i mini led i micro led tehnologija koje mnogo obećavaju, ali su za sada veoma skupe.

///

pre 10 meseci

Običnom korisniku skroz nebitne informacije. Ja sam lično povodljiv sa ovim informacijama, šta je bolje, šta se dobija sa ovim onim, vidiš koliki ti je budžet, odrediš veličinu i odeš da kupiš, to je cela filozofija.
(Neplivač, 12. oktobar 2023 21:28)
Potpuno se slažem s tobom, jedino bi dodala da ne treba kupovati neke krš marke. Bolje, za novac koji smo odredili za kupovinu TV-a, kupiti i nešto manju dijagonalu, ali kvalitetniji TV, nego se posle patiti po servisima.
Ovo otvara i novu raspravu, koje marke su OK.

lol

pre 10 meseci

za kvalitet slike, boje, kontrast, plazma je neprevazidjena, steta je samo sto je proizvodjacima bila "premala" marza pa su se okrenuli ledu gde imaju marze i do 1000%

Nikola

pre 10 meseci

Imao sam i plazmu i OLED i OLED je puno bolji.
Crna je apsolutno crna kod OLED-a, dok kod plazme nije, ali se to ne primecuje puno u praksi.
Slika je puno tamnija kod plazmi, na najboljem komercijalnom modelu oko 104 cd/m2, a kad je vise od 50% belog ekrana (skijanje) tad znacajno krene da opada i da elektronika zuji. Najlosiji OLED imaju preko 120 cd/m2 kad je 100% ekrana belo, a preko 350 u normalnoj upotrebi, recimo kada su titlovi filma beli itd.
Plazma ima tzv. zrncastu sliku, sto ume da ublazi nedostatke digitalne slike kod SD kanala, ali kod HD je ona manje ostra od LCD podtipova. Tek bi se videla razlika na 4k slici. Potrosnja struje je znacajno veca kod plazmi, pa je to jedan od dodatnih razloga od napustanja te tehnologije.

Sto se tice QLED, bolji modeli imaju znacajno svetliju sliku od LED i OLED modela, oni jeftiniji ne bas. Crna kod njih nije bas crna, nego vise teget. Kod boljih modela postoji lokalno zatamnjenje, ali jedna dioda osvetljava grupu piksela, pa ako je objekat manji od diode, onda ce se oko objekta videti nezeljeno svetlo. Primer zvezda, kada se oko zvezde vidi plavicasto nebo, a ne crno kao na OLED-u.

Sve ovo vecina ljudi ne primecuje, odnosno ne obraca paznju. OLED i QD-OLED imaju najbolje boje, ali i to manje-vise mnogima nije bitno. Neko voli samo da TV bude sto veci, nekome je bitno da izgleda moderno ili da je omiljene marke itd. Moja zena sedi kod TV-a i na laptopu gleda seriju, jer joj je nebitno sve ovo gore sto sam nabrojao.

Ćure

pre 10 meseci

Posle bacanja novca na pametne tv-e koji počnu da se kvare čim istekne garancija, isključivo kupujem onaj sa najdužom garancijom... Nije bitna marka,ni da li je oled ili led....

ajde?

pre 10 meseci

Pa treba mi onaj TV za koji imam para da platim.
Danas to nije kao ranije jedan TV u dnevnoj sobi i to je to.
Svaka prostorija ima TV a to košta.
Skoro svaka kuca ima najmanje 3 televizora.
Kao sto svaki telefon od 200 do 250 eura odradi posao svakom prosecnom korisniku tako ce i svaki prosecan Led televizor da bude sasvim dovoljan svakom prosecnom korisniku.
(Eric Cartman, 12. oktobar 2023 23:00)

Šta će ti toliki telvizori? Izadji malo piano nekad.

ivan

pre 10 meseci

gamut ili spektar boja koji moze da reprodukuje uredjaj u ovom sucaju tv je spektar boja koji je priblizan spektru boja koji se refflektuje od objekata na prirodnoj svetlosti.Gamut ne zavisi samo od samog uredjaja koji reprodukuje sliku vec i od uredjaja i same tehnike koja se koristi za snjimanje iste i brodacasting opreme znaci sve je relativno.Postoji i momenat subjektivnog osecaja boje kod svake osobe pa i samog svetla pri kome se posmatra objekat, tako da je sve ovo samo marketing

Marko

pre 10 meseci

Oled Qled... čisti marketing. Ja sam se prevario pre 2 nedelje. Vagao danima i uzmem LG nano cell i ko blesav dao 50 eura više za opciju kojom daljinski koristiš pokretima i još 50 jer je model 2023. Oko nema teorije da primeti da je ovaj iz 2023 bolji od lanjskog. Mali je dnevni boravak, sve kalkulišem bit će mi 50" prevelik. Šipak... da sam uzeo 55" a ne opciju daljinskog više bi voleo. Kupite bilo koji model južnokorejske ili japanske proizvodnje i da je dijagonala što veća. Ne plašite se da će vam biti prevelika jer je mali dnevni boravak.

Petar

pre 10 meseci

Nebitne su oznake na TV-u. jer naši kablovski operateri ne isporičuju kvalitetan signal da bi kvalitet ekrana došao do izražaja. Čak i hd kanali imaju očajnu rezoluciju. Tek po kojoj reklami koja je snimana u jačoj rezolucije se vidi kvalitet slike.
(Navijač iz fotelje, 12. oktobar 2023 22:26)

Nije do kablovskih operatera, jer onda se ni ta reklama ne bi razlikovala.
Nasi televizijski kanali emituju jako losu sliku. Tu nikakav televizor ne pomaze.
Jedini smisao kupovine dobrog TV-a su zapravo Netflix, HBO Max i slicne platforme gde se stvarno vidi pravi potencijal TV-a.

hd

pre 10 meseci

@lol
Sasvim tačno za plazmu, najlepša slika bez dileme. Još uvek po nekada upalim moju 15+ godina staru plazmu i uživam. Opet bih kupio da ih ima u prodaji.

Baky

pre 10 meseci

Hajde da malo manje lupetate. Sliku koju šalju naši operateri ,eon i mts je odličnog kvaliteta. Kupite malo bolji televizor i videćete da je slika odlicna. Ja gledam oba kablovska operatera, kao i satelit ,na Lg OLED 55 C1, slika je fantastična. Dakle, koliko para, toliko muzike.

ime

pre 10 meseci

meni skoro crko led na lg-u iz 2014. Sad se nosim mislju dal da ga popravljam, dal da kupujem neki nov fox/vox jer vidim da su dzabe (od 430e 65 inca 4k), dal da uopste kupujem tv jer mi sluzi samo za slagalicu u 19h i max 2x mesecno neki film koji skinem sa torrenta. Posto ovi netflixovi, disney i kablovske pustaju samo gen-z djubre.

ratomir

pre 10 meseci

Oled je tenutno savršenstvo za razliku od svih drugih jer mu je kontrast neprevazidjen. Mini led 8k bi bio odmah iza da postoje kanali koji to emituju. Osim par reklamnih filmova za neku tv marku ama baš ništa ne postoji u toj rezoluciji. Nakon mini led dolazi led 4k koji je optimalan ako je razmak od tv dovoljan, 65“ na 3metra je savršeno. Ko sedi blize treba manji tv ili 8k koji opet nema signal operatera. Za srpsko trzište je plazma najbolja jer polovina kanal kanala se emituje u SD thnici ili eventualno u HD i zbog toga nema potrebe izbacivati ogromne pare za nešto što ne moze da se koristi

Saša

pre 10 meseci

Imam prosečni LG 4K LED od 42" kupljen za 350€, kao i vrhunski SONY OLED 55" A80J koji košta blizu 2000€, on po svim testovima spada u najbolje televizore koje možete kupiti, na njega nakačen PS5 koji koristi sve njegove prednosti. Naravno da OLED ima bolju sliku, ali je slika na LGu takođe fantastična, laicima je čak delovao impresivnije (kupio sam ga pre SONYja) verovatno zbog jačine osvetljenja.

Dakle vidljiva razlika postoji, uglovi gledanja su nerealni, tehnologija savršenstvo (sa izuzetkom te osvetljenosti, ali ko još voli da gleda u TV u koji bije sunčeva svetlost?). Međutim, da li je toliko bolji da opravdava razliku u ceni? Definitivno ne.

Bojan

pre 10 meseci

Svaki je dobar, samo da je pouzdan i da traje. Kupio komšija najjeftiniji pa se u garantnom roku dva puta kvario. Meni znači daljinski da ima dugmad različita, pa da ih lako napipam i komandujem u mraku, a ne sve isto, kao karo papir.

Nuklearni mravojed

pre 10 meseci

Svaki je dobar, samo da je pouzdan i da traje. Kupio komšija najjeftiniji pa se u garantnom roku dva puta kvario. Meni znači daljinski da ima dugmad različita, pa da ih lako napipam i komandujem u mraku, a ne sve isto, kao karo papir.
(Bojan, 13. oktobar 2023 05:59)

Ja kupio TV dvoslovnog proizvodjaca i crklo mi pozadinsko odmah po isteku garancije. A nije bio na 100% drzan vec na 80%.
Dvoslovni ne ulazi vise u kucu, fala dovidjenja.

Saša

pre 10 meseci

Industrija mora da smislja načine da izvuče sto vise para. a to dali ljudsko oko to primeti sa daljine od preko 2 metra ili ne, e to je pitanje...
Ali dok postoje oni koji se lože na te bombastične natpise biće i zarade.

Rile

pre 10 meseci

@za kvalitet slike, boje, kontrast, plazma je neprevazidjena, steta je samo sto je proizvodjacima bila "premala" marza pa su se okrenuli ledu gde imaju marze i do 1000%
(lol, 12. oktobar 2023 21:20)
Zaboravio si potrošnju struje koja je kod plazme znatno veća.

Rade ZG

pre 10 meseci

Prijatelji imaju LG OLED, istina je da je ta crna tamno crna, ali slika nema potrebnu svjetlinu, mračna je previše, ne može se posvijetliti. Kod kuće imam SAMSUNG QLED 65" 4K i nikad je ne bi mijenjao za OLED. Slika je blistava, prirodna sa oštrim kontrastom, boje su savršene.

štasad

pre 10 meseci

Bitan je dobar ugao, ostalo može da se podesi. Što se naših operatera tiče, ima razlike u zavisnosti od toga da li se koristi kablovska, IPTV, tanjir. Najveća razlika u kvalitetu je ipak do samih TV stanica. Ne znam zbog čega bi neko u Srbiji kupio 4K TV, osim za gledanje striming servisa ili piraterije. Dovoljan je full hd, čak i običan HD. Video profesionalci ili gejmeri su već druga priča.

kaboom

pre 10 meseci

plazma koju su ugasili zbog alavosti, pa qled koji je i dalje preskup... pa 100 mesta prazno i onda led sa odvratnom slikom i previse procesiranja da bi to licilo na nesto, al ako iole pazljivo pogledas - vidis da je ocaj

Igor

pre 10 meseci

@(Marko, 13. oktobar 2023 01:33)

marko, LG nanocell je samo malo poboljsani LCD - nije cudno da niste zadovoljni slikom. OLED LG je fantastican tv (jeste skup, ali...)...

Lozničanin

pre 10 meseci

Posle bacanja novca na pametne tv-e koji počnu da se kvare čim istekne garancija, isključivo kupujem onaj sa najdužom garancijom... Nije bitna marka,ni da li je oled ili led....
(Ćure, 12. oktobar 2023 23:53)

Kao TV serviser, moram da se složim sa tobom. Grobovi od televizora.

Preporuka: kupujte što jeftinije tv sa što dužom garancijom.
Ne bacajte parr na izvikane marke, sve se kvari i to mnogo.

Solarnaut

pre 10 meseci

sinoc gledam utakmicu na tv-u kosarka, u jednom trenutku prikazu kosarkasa u krupnom kadru ja ne prepoznajem lik uopste se nevidi lice ko je u pitanju takav je kvalitet slike sve u kockicama, u pitanju je EON platforma i nije problem u brzini interneta jer imam optiku i gledao sam sport klun HD, ako je to HD svaka vam cast....

Nele

pre 10 meseci

Slažem se da je nebitna tehnologija ako se uzme u obzir kvalitet slike koji nam isporučuju naši kablovksi operateri, ali za striming servise i recimo dobre torrente može da bude korisno, pa ko kako voli i može.

Nuklearni mravojed

pre 10 meseci

Plazma ekran je u suštini CRT ekran. Nemojte se sramotiti da vam to odgovara....
(Lozničanin, 13. oktobar 2023 20:44)

I?
Nije uvek novija tehnologija BOLJA tehnologija. LCD, sem potrosnje energije je, u vizuelnom aspektu, nazadna tehnologija u odnosu na plazmu.
Do OLEDa nijedan LCD nije prismrdeo kontrastu i uglu gledanja plazme...
OLED muce iste boljke kao plazmu, u nesto manjoj meri, (ABL, burn in), ali su tanji i manje trose.
Mini LED sa puno zona opasno prilaze OLEDu, videcemo sta ce se poperi na vrh za koju godinu.
Sad vec ima i laser TV, ali njih manje vise posmatrati kao projektor a ne kao ekran tehnologiju.

Nemoj pisati samo da bi nesto napisao...

Novosadjanin

pre 10 meseci

Oled je trenutno najbolji tv .. crna boja mu je bas crna . E, sad, kod dugovecnosti je fora da obezbedite uredjaju konstantnu struju kao sto je nekad bio stabilizator. Sa tim uredjajem mozete ocekivati da vam tv radi vecno. Gomila kvarova je zbog napona i udara groma. Potrudite se da na vasem tv-u nije prikljuceno nista sem struje. znaci, wi fi i kartica za sbb ili iris , eon i ostalo preko marketa. Jedino tad ste bezbedni od kvarova.

fenomen

pre 10 meseci

Nije bas da ne gledam tv ali kad gledam to je mahom sport. Verovali ili ne još uvek gledam panasonik plazma tv kupljen u januaru 2007. Ne ¿eli da se pokvari. Imam u spavacoj sobi neki led ili lcd nisam siguran marke sony takodje bar 10 god star koji zena gleda dok ja gledam sport u dnevnoj sobi. Ja bih kupio novi tv za dnevnu sobu ali ne mogu ovu panasonik plazmu da bacim. Eto vec 16 godina me služi. Recimo i da finansije nisu problem. Ovu plazmu sam te davne 2007. god. platio 1800 evra. Sad ni u ludilu ne bih platio više od 1000 eura. Zet koji živi u Srbiji pa dodje kod mene u Beč se čudi što ovo ne bacim. Potencira da je na tv-u koji bih kupio najvažnije da bude android. Koliko je to vazno? Moj favorit bi bio neki Samsung. Medjutim Samsung ima neki svoj operativni sistem isto kao i Sony. Meni se ne dopada LG nikako kao marka. Hisense ima svoj sistem. Od tv koji imaju čist android su koliko znam Philips. E ako bi neko mogao da preporuči neki tv android ili da demantuje mog zeta da android nije bitan. Mada i ja znam kad sam hteo neku aplijaciju da instaliram na sony bravia nema šanse jer nema play store.

C i n i k

pre 10 meseci

OLED imaju naravno bolje ekrane ali je Qled mnogo bolja opcija izmedju ostalog jer su to dugovecniji ekrani u odnosu na Oled a i zato jer necete primetiti tu razliku u ceni na ekranu..

Saša

pre 10 meseci

@Solarnaut
Verovatno misliš na utakmicu Asvel-Partizan, ja sam je sinoć gledao isto na EONu i slika je bila savršena. Ipak ti proveri brzinu interneta.

Mirko

pre 10 meseci

Svašta ođe pročitah, ja kupujem Sony isključivo evo 5 godina bez greške mi radi Sony 55X9000F kupljen za 1700€ 10bitni panel,120hz odziv ekrana,FALD sa 64 zone zatamnjenja,VA panel sa naivnim kontrastom 4000:1 i direct LED osvetljavanjem panela odličan tv... Ovde godine sam hteo isključivo OLED zbog boljeg kontrasta jer sam filmofil i uzeo sam Sony 65A95K QD-Oled koštao jeste ko jedan auto 3500€ ali vrijedi svaki evro. Ko god ga je uživo video isto je bez komentara.Kad uzimate LCD tv uzimajte VA panel i direct LED osvetljen panel em ćete imati odličan kontrast em ćete imati kvalitetan tv...Uz 65A95K sam uzeo i Sony HT-A9 surround system i posebno naručio subwoofer SA-SW5 ukupna cijena za ova dva uređaja je 2400€ znaci za 6000€ možete da imate jako lijep ugođaj 🤣🤣🤣 Salim se ja malo nema svako para na bacanje imate Hisense i TCL televizore tu oko 500-700€ više nego odlične.Istina je da je 90% televizora smeće ali malo se edukujte pre kupovine malo iscitajte forume malo odgledajte recenzije veliki pozdrav

kele®

pre 10 meseci

Za ove što u komentarima spominju plazmu: može neki link za novi plazma TV? Može i do 5 godina star. Nema? Kako to?
Btw Imam Panasonic plazmu od 2010. Treći model već(VT 50), da ne bude zabune. Čini mi se da je zadnji model izašao još 2014. godine. Trku je izgubila jer je bila skupa za proizvodnju(samim time i preskupa u prodaji) , debelog profila sa velikim okvirima. Trošila mnogo više struje od LED i bila dosta tamnija, tj nije bila pogodna za svjetlije sobe. Plus što je 4k bila misaona imenica za nju. Ali je i dalje volim.

Goksi

pre 10 meseci

Pre skoro dve godine kupila TV android, proizvođač TCL, odličan odnos cene i kvaliteta. Fenomenalan zvuk. Nisam više sigurna da li je OLED, ili QLED ekran. Preporučujem.

kele®

pre 10 meseci

Plazma ekran je u suštini CRT ekran. Nemojte se sramotiti da vam to odgovara....
(Lozničanin, 13. oktobar 2023 20:44)
Na kakvim si ti drogama? Ili samo troluješ.

Visoka peć za promašene slučajeve

pre 10 meseci

Ubedljivo najbolju sliku ima LG G-Evo serija. Spojite na njega jedan bolji soundbar ili još bolje na jedan dobar stereo sistem sa jakim Subwoofer-om i imaćete osećaj da ste u bioskopu...

Bhm

pre 10 meseci

Apsolutno najbolja varijanta LG QNED MINI LED 8K,oznaka 993.Moze se nači u rasponu od 199.000 do 386.000 za 65 inca.Sve sam proucio i raspitivao kod razne konkurencie modela i sve se stvarno i svelo na ovu tehnologiju.Poatoji samo 1 swgment gde nije losiji od Oleda ali Oled ima prednost ali takode i kontra,postoji 1 swgment gde QNED MINI LED ima prednost.Ponovo je odlican i Sony dok Samsung kaska,Philips i Sharp se vraćaju kao i Grundig,ponovo ulaze u trku posle mnogo godina.

lol

pre 10 meseci

za kvalitet slike, boje, kontrast, plazma je neprevazidjena, steta je samo sto je proizvodjacima bila "premala" marza pa su se okrenuli ledu gde imaju marze i do 1000%

hd

pre 10 meseci

@lol
Sasvim tačno za plazmu, najlepša slika bez dileme. Još uvek po nekada upalim moju 15+ godina staru plazmu i uživam. Opet bih kupio da ih ima u prodaji.

kaboom

pre 10 meseci

plazma koju su ugasili zbog alavosti, pa qled koji je i dalje preskup... pa 100 mesta prazno i onda led sa odvratnom slikom i previse procesiranja da bi to licilo na nesto, al ako iole pazljivo pogledas - vidis da je ocaj

Neplivač

pre 10 meseci

Običnom korisniku skroz nebitne informacije. Ja sam lično povodljiv sa ovim informacijama, šta je bolje, šta se dobija sa ovim onim, vidiš koliki ti je budžet, odrediš veličinu i odeš da kupiš, to je cela filozofija.

Pop Cira

pre 10 meseci

za kvalitet slike, boje, kontrast, plazma je neprevazidjena, steta je samo sto je proizvodjacima bila "premala" marza pa su se okrenuli ledu gde imaju marze i do 1000%
(lol, 12. oktobar 2023 21:20)

Neprevazidjena ?
Daj ne lupaj

Solarnaut

pre 10 meseci

sinoc gledam utakmicu na tv-u kosarka, u jednom trenutku prikazu kosarkasa u krupnom kadru ja ne prepoznajem lik uopste se nevidi lice ko je u pitanju takav je kvalitet slike sve u kockicama, u pitanju je EON platforma i nije problem u brzini interneta jer imam optiku i gledao sam sport klun HD, ako je to HD svaka vam cast....

Jole

pre 10 meseci

OLED vs plazma:

Do nedavno sam imao vrhunski plazma TV koji sam kupio pre 10 godina neposredno pre nego što su svi prestali da proizvode plazma televizore. Odlučio sam da zamenim TV i kupio vrhunski LG OLED TV.

Razlika je kao Yugo 45 i Lamborghini Aventador. I moja žena koja se razume u televizore kao M. u k. k. je bila veoma impresionirana razlikom u slici. Nemojte se ljudi zavaravati, plazma je stara tehnologija koja deset godina stoji u mestu dok sve ostale jure napred svake godine.

///

pre 10 meseci

Običnom korisniku skroz nebitne informacije. Ja sam lično povodljiv sa ovim informacijama, šta je bolje, šta se dobija sa ovim onim, vidiš koliki ti je budžet, odrediš veličinu i odeš da kupiš, to je cela filozofija.
(Neplivač, 12. oktobar 2023 21:28)
Potpuno se slažem s tobom, jedino bi dodala da ne treba kupovati neke krš marke. Bolje, za novac koji smo odredili za kupovinu TV-a, kupiti i nešto manju dijagonalu, ali kvalitetniji TV, nego se posle patiti po servisima.
Ovo otvara i novu raspravu, koje marke su OK.

Rade ZG

pre 10 meseci

Prijatelji imaju LG OLED, istina je da je ta crna tamno crna, ali slika nema potrebnu svjetlinu, mračna je previše, ne može se posvijetliti. Kod kuće imam SAMSUNG QLED 65" 4K i nikad je ne bi mijenjao za OLED. Slika je blistava, prirodna sa oštrim kontrastom, boje su savršene.

ratomir

pre 10 meseci

Oled je tenutno savršenstvo za razliku od svih drugih jer mu je kontrast neprevazidjen. Mini led 8k bi bio odmah iza da postoje kanali koji to emituju. Osim par reklamnih filmova za neku tv marku ama baš ništa ne postoji u toj rezoluciji. Nakon mini led dolazi led 4k koji je optimalan ako je razmak od tv dovoljan, 65“ na 3metra je savršeno. Ko sedi blize treba manji tv ili 8k koji opet nema signal operatera. Za srpsko trzište je plazma najbolja jer polovina kanal kanala se emituje u SD thnici ili eventualno u HD i zbog toga nema potrebe izbacivati ogromne pare za nešto što ne moze da se koristi

Dejan

pre 10 meseci

najbolji je onaj tv koji kupiš i koji te služi desetak petnaest godina. A ne onaj sa top slikom i bojama pa kada mu istekne garancija na odpad

Eric Cartman

pre 10 meseci

Pa treba mi onaj TV za koji imam para da platim.
Danas to nije kao ranije jedan TV u dnevnoj sobi i to je to.
Svaka prostorija ima TV a to košta.
Skoro svaka kuca ima najmanje 3 televizora.
Kao sto svaki telefon od 200 do 250 eura odradi posao svakom prosecnom korisniku tako ce i svaki prosecan Led televizor da bude sasvim dovoljan svakom prosecnom korisniku.

Navijač iz fotelje

pre 10 meseci

Nebitne su oznake na TV-u. jer naši kablovski operateri ne isporičuju kvalitetan signal da bi kvalitet ekrana došao do izražaja. Čak i hd kanali imaju očajnu rezoluciju. Tek po kojoj reklami koja je snimana u jačoj rezolucije se vidi kvalitet slike.

Marko

pre 10 meseci

Oled Qled... čisti marketing. Ja sam se prevario pre 2 nedelje. Vagao danima i uzmem LG nano cell i ko blesav dao 50 eura više za opciju kojom daljinski koristiš pokretima i još 50 jer je model 2023. Oko nema teorije da primeti da je ovaj iz 2023 bolji od lanjskog. Mali je dnevni boravak, sve kalkulišem bit će mi 50" prevelik. Šipak... da sam uzeo 55" a ne opciju daljinskog više bi voleo. Kupite bilo koji model južnokorejske ili japanske proizvodnje i da je dijagonala što veća. Ne plašite se da će vam biti prevelika jer je mali dnevni boravak.

Ćure

pre 10 meseci

Posle bacanja novca na pametne tv-e koji počnu da se kvare čim istekne garancija, isključivo kupujem onaj sa najdužom garancijom... Nije bitna marka,ni da li je oled ili led....

ajde?

pre 10 meseci

Pa treba mi onaj TV za koji imam para da platim.
Danas to nije kao ranije jedan TV u dnevnoj sobi i to je to.
Svaka prostorija ima TV a to košta.
Skoro svaka kuca ima najmanje 3 televizora.
Kao sto svaki telefon od 200 do 250 eura odradi posao svakom prosecnom korisniku tako ce i svaki prosecan Led televizor da bude sasvim dovoljan svakom prosecnom korisniku.
(Eric Cartman, 12. oktobar 2023 23:00)

Šta će ti toliki telvizori? Izadji malo piano nekad.

Judge Bard - piffle killer

pre 10 meseci

za kvalitet slike, boje, kontrast, plazma je neprevazidjena, steta je samo sto je proizvodjacima bila "premala" marza pa su se okrenuli ledu gde imaju marze i do 1000%
(lol, 12. oktobar 2023 21:20)


Da li OLED televizori imaju bolju sliku od Plazma uređaja ?

Uopšteno govoreći, OLED televizori imaju bolju sliku od Plazma uređaja. Evo nekih od prednosti OLED televizora:

Bolja crna boja: OLED televizori mogu da proizvedu prave crne boje, jer svaki piksel može da se isključi pojedinačno. To stvara dubok i realističan kontrast koji Plazma uređaji ne mogu da reprodukuju.
Široki uglovi gledanja: OLED televizori imaju široke uglove gledanja, tako da slika izgleda dobro čak i kada se gleda iz ugla. Plazma uređaji imaju uskije uglove gledanja, što može dovesti do blijeđenja boje kada se gleda iz ugla.
Brzo vreme odziva: OLED televizori imaju brzo vreme odziva, što znači da nema zamućenja slike pri prikazivanju brzih pokreta. Plazma uređaji imaju sporije vreme odziva, što može dovesti do zamućenja slike pri prikazivanju brzih pokreta.
Međutim, Plazma uređaji imaju i neke prednosti u odnosu na OLED televizore:

Veća svetlina: Plazma uređaji mogu da budu svetliji od OLED televizora. To može biti prednost u prostorijama sa jakom svetlošću.
Dugovječnost: Plazma uređaji imaju duži životni vek od OLED televizora.
Na kraju, da li OLED televizori imaju bolju sliku od Plazma uređaja zavisi od individualnih potreba i preferencija. Ako vam je važna crna boja, široki uglovi gledanja i brzo vreme odziva, onda su OLED televizori bolji izbor. Ako vam je važna svetlina i dugovečnost, onda su Plazma uređaji bolji izbor.

Bajza & Senada

pre 10 meseci

Oled - definitivno najbolja slika, dobar ugao gledanja. Prikaz crne boje je zaista "crn" potpuno taman. Mane - slabija svetlina i pregorevanje statične slike, (na primer: recimo logo neke televizije se primećuje i kada prebacite na drugi kanal, ali ne samo logo, nego i svaki drugi prikaz ajo se često gleda)

Led - lošiji ugao kada se slika posmatra pod kosim uglom, ali dobra osvetljenost. Prikaz crne boje, zavisi od podvrste LED.

Qled - u pitanju je napredniji Led panel, sa mešavinom nekih prednosti iz oba gornja tabora Oled-a i Led-a. Možda najbolja opcija.

Treba napomenuti da postoji još i mini led i micro led tehnologija koje mnogo obećavaju, ali su za sada veoma skupe.

Mirko

pre 10 meseci

Svašta ođe pročitah, ja kupujem Sony isključivo evo 5 godina bez greške mi radi Sony 55X9000F kupljen za 1700€ 10bitni panel,120hz odziv ekrana,FALD sa 64 zone zatamnjenja,VA panel sa naivnim kontrastom 4000:1 i direct LED osvetljavanjem panela odličan tv... Ovde godine sam hteo isključivo OLED zbog boljeg kontrasta jer sam filmofil i uzeo sam Sony 65A95K QD-Oled koštao jeste ko jedan auto 3500€ ali vrijedi svaki evro. Ko god ga je uživo video isto je bez komentara.Kad uzimate LCD tv uzimajte VA panel i direct LED osvetljen panel em ćete imati odličan kontrast em ćete imati kvalitetan tv...Uz 65A95K sam uzeo i Sony HT-A9 surround system i posebno naručio subwoofer SA-SW5 ukupna cijena za ova dva uređaja je 2400€ znaci za 6000€ možete da imate jako lijep ugođaj 🤣🤣🤣 Salim se ja malo nema svako para na bacanje imate Hisense i TCL televizore tu oko 500-700€ više nego odlične.Istina je da je 90% televizora smeće ali malo se edukujte pre kupovine malo iscitajte forume malo odgledajte recenzije veliki pozdrav

ivan

pre 10 meseci

gamut ili spektar boja koji moze da reprodukuje uredjaj u ovom sucaju tv je spektar boja koji je priblizan spektru boja koji se refflektuje od objekata na prirodnoj svetlosti.Gamut ne zavisi samo od samog uredjaja koji reprodukuje sliku vec i od uredjaja i same tehnike koja se koristi za snjimanje iste i brodacasting opreme znaci sve je relativno.Postoji i momenat subjektivnog osecaja boje kod svake osobe pa i samog svetla pri kome se posmatra objekat, tako da je sve ovo samo marketing

Nuklearni mravojed

pre 10 meseci

Svaki je dobar, samo da je pouzdan i da traje. Kupio komšija najjeftiniji pa se u garantnom roku dva puta kvario. Meni znači daljinski da ima dugmad različita, pa da ih lako napipam i komandujem u mraku, a ne sve isto, kao karo papir.
(Bojan, 13. oktobar 2023 05:59)

Ja kupio TV dvoslovnog proizvodjaca i crklo mi pozadinsko odmah po isteku garancije. A nije bio na 100% drzan vec na 80%.
Dvoslovni ne ulazi vise u kucu, fala dovidjenja.

Saša

pre 10 meseci

Industrija mora da smislja načine da izvuče sto vise para. a to dali ljudsko oko to primeti sa daljine od preko 2 metra ili ne, e to je pitanje...
Ali dok postoje oni koji se lože na te bombastične natpise biće i zarade.

štasad

pre 10 meseci

Bitan je dobar ugao, ostalo može da se podesi. Što se naših operatera tiče, ima razlike u zavisnosti od toga da li se koristi kablovska, IPTV, tanjir. Najveća razlika u kvalitetu je ipak do samih TV stanica. Ne znam zbog čega bi neko u Srbiji kupio 4K TV, osim za gledanje striming servisa ili piraterije. Dovoljan je full hd, čak i običan HD. Video profesionalci ili gejmeri su već druga priča.

ime

pre 10 meseci

meni skoro crko led na lg-u iz 2014. Sad se nosim mislju dal da ga popravljam, dal da kupujem neki nov fox/vox jer vidim da su dzabe (od 430e 65 inca 4k), dal da uopste kupujem tv jer mi sluzi samo za slagalicu u 19h i max 2x mesecno neki film koji skinem sa torrenta. Posto ovi netflixovi, disney i kablovske pustaju samo gen-z djubre.

C i n i k

pre 10 meseci

OLED imaju naravno bolje ekrane ali je Qled mnogo bolja opcija izmedju ostalog jer su to dugovecniji ekrani u odnosu na Oled a i zato jer necete primetiti tu razliku u ceni na ekranu..

Baky

pre 10 meseci

Hajde da malo manje lupetate. Sliku koju šalju naši operateri ,eon i mts je odličnog kvaliteta. Kupite malo bolji televizor i videćete da je slika odlicna. Ja gledam oba kablovska operatera, kao i satelit ,na Lg OLED 55 C1, slika je fantastična. Dakle, koliko para, toliko muzike.

Rile

pre 10 meseci

@za kvalitet slike, boje, kontrast, plazma je neprevazidjena, steta je samo sto je proizvodjacima bila "premala" marza pa su se okrenuli ledu gde imaju marze i do 1000%
(lol, 12. oktobar 2023 21:20)
Zaboravio si potrošnju struje koja je kod plazme znatno veća.

Novosadjanin

pre 10 meseci

Oled je trenutno najbolji tv .. crna boja mu je bas crna . E, sad, kod dugovecnosti je fora da obezbedite uredjaju konstantnu struju kao sto je nekad bio stabilizator. Sa tim uredjajem mozete ocekivati da vam tv radi vecno. Gomila kvarova je zbog napona i udara groma. Potrudite se da na vasem tv-u nije prikljuceno nista sem struje. znaci, wi fi i kartica za sbb ili iris , eon i ostalo preko marketa. Jedino tad ste bezbedni od kvarova.

kele®

pre 10 meseci

Za ove što u komentarima spominju plazmu: može neki link za novi plazma TV? Može i do 5 godina star. Nema? Kako to?
Btw Imam Panasonic plazmu od 2010. Treći model već(VT 50), da ne bude zabune. Čini mi se da je zadnji model izašao još 2014. godine. Trku je izgubila jer je bila skupa za proizvodnju(samim time i preskupa u prodaji) , debelog profila sa velikim okvirima. Trošila mnogo više struje od LED i bila dosta tamnija, tj nije bila pogodna za svjetlije sobe. Plus što je 4k bila misaona imenica za nju. Ali je i dalje volim.

Nuklearni mravojed

pre 10 meseci

Plazma ekran je u suštini CRT ekran. Nemojte se sramotiti da vam to odgovara....
(Lozničanin, 13. oktobar 2023 20:44)

I?
Nije uvek novija tehnologija BOLJA tehnologija. LCD, sem potrosnje energije je, u vizuelnom aspektu, nazadna tehnologija u odnosu na plazmu.
Do OLEDa nijedan LCD nije prismrdeo kontrastu i uglu gledanja plazme...
OLED muce iste boljke kao plazmu, u nesto manjoj meri, (ABL, burn in), ali su tanji i manje trose.
Mini LED sa puno zona opasno prilaze OLEDu, videcemo sta ce se poperi na vrh za koju godinu.
Sad vec ima i laser TV, ali njih manje vise posmatrati kao projektor a ne kao ekran tehnologiju.

Nemoj pisati samo da bi nesto napisao...

Petar

pre 10 meseci

Nebitne su oznake na TV-u. jer naši kablovski operateri ne isporičuju kvalitetan signal da bi kvalitet ekrana došao do izražaja. Čak i hd kanali imaju očajnu rezoluciju. Tek po kojoj reklami koja je snimana u jačoj rezolucije se vidi kvalitet slike.
(Navijač iz fotelje, 12. oktobar 2023 22:26)

Nije do kablovskih operatera, jer onda se ni ta reklama ne bi razlikovala.
Nasi televizijski kanali emituju jako losu sliku. Tu nikakav televizor ne pomaze.
Jedini smisao kupovine dobrog TV-a su zapravo Netflix, HBO Max i slicne platforme gde se stvarno vidi pravi potencijal TV-a.

Nele

pre 10 meseci

Slažem se da je nebitna tehnologija ako se uzme u obzir kvalitet slike koji nam isporučuju naši kablovksi operateri, ali za striming servise i recimo dobre torrente može da bude korisno, pa ko kako voli i može.

fenomen

pre 10 meseci

Nije bas da ne gledam tv ali kad gledam to je mahom sport. Verovali ili ne još uvek gledam panasonik plazma tv kupljen u januaru 2007. Ne ¿eli da se pokvari. Imam u spavacoj sobi neki led ili lcd nisam siguran marke sony takodje bar 10 god star koji zena gleda dok ja gledam sport u dnevnoj sobi. Ja bih kupio novi tv za dnevnu sobu ali ne mogu ovu panasonik plazmu da bacim. Eto vec 16 godina me služi. Recimo i da finansije nisu problem. Ovu plazmu sam te davne 2007. god. platio 1800 evra. Sad ni u ludilu ne bih platio više od 1000 eura. Zet koji živi u Srbiji pa dodje kod mene u Beč se čudi što ovo ne bacim. Potencira da je na tv-u koji bih kupio najvažnije da bude android. Koliko je to vazno? Moj favorit bi bio neki Samsung. Medjutim Samsung ima neki svoj operativni sistem isto kao i Sony. Meni se ne dopada LG nikako kao marka. Hisense ima svoj sistem. Od tv koji imaju čist android su koliko znam Philips. E ako bi neko mogao da preporuči neki tv android ili da demantuje mog zeta da android nije bitan. Mada i ja znam kad sam hteo neku aplijaciju da instaliram na sony bravia nema šanse jer nema play store.

Saša

pre 10 meseci

@Solarnaut
Verovatno misliš na utakmicu Asvel-Partizan, ja sam je sinoć gledao isto na EONu i slika je bila savršena. Ipak ti proveri brzinu interneta.

Goksi

pre 10 meseci

Pre skoro dve godine kupila TV android, proizvođač TCL, odličan odnos cene i kvaliteta. Fenomenalan zvuk. Nisam više sigurna da li je OLED, ili QLED ekran. Preporučujem.

Nikola

pre 10 meseci

Imao sam i plazmu i OLED i OLED je puno bolji.
Crna je apsolutno crna kod OLED-a, dok kod plazme nije, ali se to ne primecuje puno u praksi.
Slika je puno tamnija kod plazmi, na najboljem komercijalnom modelu oko 104 cd/m2, a kad je vise od 50% belog ekrana (skijanje) tad znacajno krene da opada i da elektronika zuji. Najlosiji OLED imaju preko 120 cd/m2 kad je 100% ekrana belo, a preko 350 u normalnoj upotrebi, recimo kada su titlovi filma beli itd.
Plazma ima tzv. zrncastu sliku, sto ume da ublazi nedostatke digitalne slike kod SD kanala, ali kod HD je ona manje ostra od LCD podtipova. Tek bi se videla razlika na 4k slici. Potrosnja struje je znacajno veca kod plazmi, pa je to jedan od dodatnih razloga od napustanja te tehnologije.

Sto se tice QLED, bolji modeli imaju znacajno svetliju sliku od LED i OLED modela, oni jeftiniji ne bas. Crna kod njih nije bas crna, nego vise teget. Kod boljih modela postoji lokalno zatamnjenje, ali jedna dioda osvetljava grupu piksela, pa ako je objekat manji od diode, onda ce se oko objekta videti nezeljeno svetlo. Primer zvezda, kada se oko zvezde vidi plavicasto nebo, a ne crno kao na OLED-u.

Sve ovo vecina ljudi ne primecuje, odnosno ne obraca paznju. OLED i QD-OLED imaju najbolje boje, ali i to manje-vise mnogima nije bitno. Neko voli samo da TV bude sto veci, nekome je bitno da izgleda moderno ili da je omiljene marke itd. Moja zena sedi kod TV-a i na laptopu gleda seriju, jer joj je nebitno sve ovo gore sto sam nabrojao.

Bojan

pre 10 meseci

Svaki je dobar, samo da je pouzdan i da traje. Kupio komšija najjeftiniji pa se u garantnom roku dva puta kvario. Meni znači daljinski da ima dugmad različita, pa da ih lako napipam i komandujem u mraku, a ne sve isto, kao karo papir.

Igor

pre 10 meseci

@(Marko, 13. oktobar 2023 01:33)

marko, LG nanocell je samo malo poboljsani LCD - nije cudno da niste zadovoljni slikom. OLED LG je fantastican tv (jeste skup, ali...)...

Saša

pre 10 meseci

Imam prosečni LG 4K LED od 42" kupljen za 350€, kao i vrhunski SONY OLED 55" A80J koji košta blizu 2000€, on po svim testovima spada u najbolje televizore koje možete kupiti, na njega nakačen PS5 koji koristi sve njegove prednosti. Naravno da OLED ima bolju sliku, ali je slika na LGu takođe fantastična, laicima je čak delovao impresivnije (kupio sam ga pre SONYja) verovatno zbog jačine osvetljenja.

Dakle vidljiva razlika postoji, uglovi gledanja su nerealni, tehnologija savršenstvo (sa izuzetkom te osvetljenosti, ali ko još voli da gleda u TV u koji bije sunčeva svetlost?). Međutim, da li je toliko bolji da opravdava razliku u ceni? Definitivno ne.

Lozničanin

pre 10 meseci

Posle bacanja novca na pametne tv-e koji počnu da se kvare čim istekne garancija, isključivo kupujem onaj sa najdužom garancijom... Nije bitna marka,ni da li je oled ili led....
(Ćure, 12. oktobar 2023 23:53)

Kao TV serviser, moram da se složim sa tobom. Grobovi od televizora.

Preporuka: kupujte što jeftinije tv sa što dužom garancijom.
Ne bacajte parr na izvikane marke, sve se kvari i to mnogo.

Bhm

pre 10 meseci

Apsolutno najbolja varijanta LG QNED MINI LED 8K,oznaka 993.Moze se nači u rasponu od 199.000 do 386.000 za 65 inca.Sve sam proucio i raspitivao kod razne konkurencie modela i sve se stvarno i svelo na ovu tehnologiju.Poatoji samo 1 swgment gde nije losiji od Oleda ali Oled ima prednost ali takode i kontra,postoji 1 swgment gde QNED MINI LED ima prednost.Ponovo je odlican i Sony dok Samsung kaska,Philips i Sharp se vraćaju kao i Grundig,ponovo ulaze u trku posle mnogo godina.

kele®

pre 10 meseci

Plazma ekran je u suštini CRT ekran. Nemojte se sramotiti da vam to odgovara....
(Lozničanin, 13. oktobar 2023 20:44)
Na kakvim si ti drogama? Ili samo troluješ.

Visoka peć za promašene slučajeve

pre 10 meseci

Ubedljivo najbolju sliku ima LG G-Evo serija. Spojite na njega jedan bolji soundbar ili još bolje na jedan dobar stereo sistem sa jakim Subwoofer-om i imaćete osećaj da ste u bioskopu...