Aktuelno

Utorak, 15.09.2015.

17:50

Putovanje brzinom metka: Predstavljen voz koji juri 1200 km/h

Izvor: 24sata.hr

Putovanje brzinom metka: Predstavljen voz koji juri 1200 km/h IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

Dejan

pre 9 godina

Moram u nastavcima da pisem...
Kazes elisa??? Od aviona? Vazdusni kompresori ne mogu da se porede sa elisama. Ventilator na ovom vozu bi trebalo da bude slican kompresoru na mlaznom motoru. Tacno je, mlazni motor iskljucivo uvlaci vazduh cija je brzina podzvucna, ali samo da napomenem, da je projektovana brzina aviona XF-84H "Thunderscreech", sa propelerima bila 0,9 maha. To je zavidno, i nije "podosta manje od brzine zvuka". Iskljucivo je bitno samo da brzina vazduha ispred ventilatora ne bude iznad brzine zvuka. Ovo za avionski profil necu da komentarisem mnogo (ja znam samo za avio profil krila). Ali posto sam razumeo sta si hteo da kazes, samo da naglasim da to ne moze tako, i u tom slucaju bi se kapsula ponasala kao klip u cilindru, tacnije ne bi mogla da se krece zbog otpora, zato je i ideja da se stavi ventilator, da se vazduh prebaci pozadi i bocno u najvecoj mogucoj meri. Takodje, tvoja tvrdnja da se brzina zvuka menja u zavisnosti od pritiska (smanjuje se sa pritiskom) je totalno pogresna, brzina zvuka iskljucivo zavisi od temperature.
Da se razumemo, inzenjer sam, pa me sve ovo i zanima da procitam i informisem se. Meni je dovoljno samo da im postavim pitanje "A sta ce se desiti kada je napolju -20 zimi, a leti +40 na suncu?" Samo da napomenem da brzina zvuka opada sa temperaturom, a svi delovi se skupljaju, a ako su napravljeni od razlicitog materijala, to je tek karambol i zurka. Ako znate pricu o Ruskom i Nemackom tenku, sve vam je jasno.

Dejan

pre 9 godina

@Samo da primetim...
Pogledaj tehnicko resenje, pa ce ti biti jasno.
Nisam mogao da prepricam sve, s obzirom da je taj dokument na jedno 50 strana cistog teksta.
Ali s obzirom da si ovde izneo kojesta, a da pri tom nisi detaljno ni procitao ono sto sam napisao, a daleko od toga da si razumeo, moracu da kazem jos koju rec vezano za temu.
Pre svega, unutar cevi ne vlada normalni vazdusni pritisak, vec potpritisak, vec sam to rekao. Vrednost potpritiska nije tacno utvrdjena (pominje se samo da ce biti bliska vakuumu), ali cilj je da konvencionalne pumpe (zbog cene kostanja) mogu da postignu definisani potpritisak duz cevnog sistema, pa cak iako cevi ne dihtuju savrseno.
Takodje, nisam rekao da sav vazduh koji ventilator usisa ide na bokove, vec se jedan deo preusmerava iza kapsule. Da te ispravim, 4*4 je 16, a nece biti kapsula 4x4, vec fi 4, ili pre fi 3, posto je fi 4 bas veliko. Ali ako bas hoces fi4, onda uzmes u obzir da je npr. presek kapsule krug poluprecnika 2 metra (precnik 4 metra), njegova povrsina je 12,56m^2, sto je dosta manje od onog sto si ti izracunao. Takodje, koliko god bila zapremina, zbog potpritiska, gustina vazduha ce biti manja, sto je i bio cilj (mada tu u igru ulazi i temperatura vazduha).
I na migu 21 imas napred onoliki kompresor od mlaznog motora, pa mu to ne predstavlja problem.

Samo da primetim...

pre 9 godina

@ Dejan

Prijatelju Dejane, masinski inzenjeru...vidi, nisam video to objavljeno tehnicko resenje koje pominjes, ali mi je prica o ventilatorima koji ce usisavati sav vazduh ispred voza i preusmeravati ga bocno izmedju oplate voza i zida tunela prilicno cudna. Ponajvise jer je brzina voza ogromna, oko 330m/s, a ako je recimo njegov profil, ugrubo, bar 4x4m, odnosno bar 15m2, dobijamo da je zapremina vazuha kroz koju on prodje u sekundi oko 5.300 m3! Koliki to trebaju biti propeleri da povuku ovoliki vazduh, a da pri tome ne remete aerodinamiku voza koja je extremno bitna. Drugo, ako ne uspeju tom brzinom da uvlace vazduh oni ce u stvari biti generatori nadpritiska ispred voza i kocice ga...i trece, zasto bi im uopste trebali propeleri, dovolino je da ima avionski profil i vazduh ce sam daopstrujava oko njega i nabija se izmedju oplate voza i zida cevi kroz koju on ide..na kraju bih jos skrenuo paznju da je ovde u pitanju brzina voza oko brzine zvuka. Elisa, tj. propeler prosto ne moze da vuce vazduh brzinom bliskom brzinom zvuka, vec podosta manjom, a kad jos ispred voza imas razredjen vazduh, onda je u njemu brzina zvuka jos i adekvatno niza od 330m/s, tako da ti propeleri nemaju sanse da ga povuku ispred voza i kanalisu svog pre njegovog nailaska...mora da je neka druga prica u ptanju...

Posmatrac

pre 9 godina

Sve je to lepo ali mnogi zaboravljaju vreme koje je potrebno da se dostigne maksimalna brzina kao I vreme\put da se voz zaustavi. Skoro je bila emisija o brzim vozovima u Japanu gde su Japanci testirali neki vozic. Isli su nekih 550 km\h I od trenutka kada su poceli da koce pa do potpunog zaustavljanja presli su tacno 50 km.

pera

pre 9 godina

Od Madrida do Barselone trenutno najbrži voz putuje 2 sata i 30 minuta(sajt španskih železnica- Renfe.com). To je u proseku 250 km/h. Nije ni to loše!

Misko

pre 9 godina

Najbrzi voz koji ide od Madrida do Barcelone putuje 3 sata. Ovih 75 minuta koji se spominju u tekstu su samo teorija. Nijedan putnicki voz danas ne ide tolikom brzinom. Istina je da je najbrzi voz trenutno u svijetu isao brzinom od 603 km/h ali to je bila samo test voznja bez putnika. Voz se kako sam procitao na netu jos uvijek ne koristi za prevoz putnika a kada ga budu koristili bice ogranicen na 505 km/h.

DaLanik

pre 9 godina

Tako bi na primer put od Madrida so Barselone, gradova koji su međusobno udaljeni 620 kilometara, Hyperloopom trajao manje od polovine vremena koje je trenutno potrebno za prelazak ove udaljenosti. Umesto dosadašnjih 75 minuta, putnici bi od jednog do drugog mesta mogli stići za 30 minuta.

620km za sat i 15 minuta vozi sada? I oni hoce jos da ga ubrzaju?

Zoki

pre 9 godina

Jedna je stvar napraviti pokazni tunel dugačak 8 km, a sasvim druga napraviti 600 km tunela, sa kompletnom infrastrukturom. Ne radi se o tome da li je nešto tehnološki izvodljivo ili nije - nego o ceni svega toga. Da nije tako, ne bi Konkord iz sedamdesetih bio prvi i poslednji komercijalni nadzvučni putnički avion

Dejan

pre 9 godina

Kako to da svi pominju vakuum ovde u komentarima???...Jeste li procitali vi rad neki na temu hyperloopa... Objavio covek celo tehnicko resenje na 50 strana... Nisam ga ni ja celog procitao, al sam bar ukacio da im nije plan da naprave vakuum u cevima, a ponajmanje da iste zakopavajubu zemlju kao sto neki mudri Srbi rekose ovde. Vozovi sa apsolutnim vakuumom u cevima bi mogli da dostignu brzine od 6000km/h...
U slucaju hyperloopa cevi idu iznad zemlje, na pilonima. U cevima ce vladati potpritisak, a sav vazduh ispred kapsule ce ventilatorima biti usisavan (slicno mlaznom motoru), i preusmeravan bocno, izmedju zida kapsule, i zida cevi (dakle ne radi kao Maglev)...
To vam je slicno hidrostatickom podmazivanju kod kliznih lezajeva. Umesto pumpe tu je ventilator (kompresor), umesto ulja tu je vazduh.
Sad se mnogi pitaju "a sta ce da pogoni to cudo". E pa, na pojedinim mestima, ce biti postavljeni ogromni elektromagnetni namotaji, i kapsule ce se ispaljivati. Bukvalno princip rada elektromagnetnog topa.
Kocenje ce se obavljati takodje pomocu elektromagneta a preostala energija ce se na taj nacin rekuperirati.
Posto sve radi na struju, solarni paneli ce biti postavljeni duz cele rute, i tako ce se kreirati energija za pokretanje. Kapsula ce na neki nacin ipak biti u kontaktu sa cevi zbog napajanja ventilatora, a mozda rese to takozvanim bezicnim punjenjem, tacnije indikcijom.
Videcemo :).
Trebalo bi da pocnem da pisem neki clanak ili blog na ovu i slicne teme gde bih usao u detalje, pa da se nasi ljudi malo bolje informisu o tehnologiji. Da ne bude da mi je za dzabe ova diploma mas. inzenjera... xD

Vladislav

pre 9 godina

Ovi ce uskoro da se teleportuju a mi cemo ostati na prosecnoj brzini od 47kmh , samo severna koraja ima sporiju zeleznicu ...tako kaze google i svetska statistika o brzini vozova u drzavama sveta.

Voz je zakon

pre 9 godina

Kada bi se ova igračka stvarno napravila jednog dana, karta bi koštala 2-3 puta više od avionske.Nemojte porediti našu sporu železnicu gde vožnja košta par stotina dinara i recimo Francuski TGV gde je vožnja par desetina hiljada.

Bojan

pre 9 godina

Ovo je non-sense, da se kopa tunel 600 km da se stigne 30 min ranije. Niko nije lud da finansira takav projekat. Ovo je reklama da se prica o nemogucim stvarima, a da se kupuju druge stvari, kao na primer Tesla auto koji Elon Musk proizvodi. Isto kao sto je Amazon pred bozicne praznike pricao o isporukama paketa sa dronovima.

dr.kadzija

pre 9 godina

Sakrijte taj projekat, ako ga presvuceni radikali otkriju odmah ce da ga instaliraju na ovoj deonici id 18km, ponosu gradjevinarstva i umeca Srbije.

cartmanx

pre 9 godina

Ma sve je to propganda odvratne opozicije i sacice intelektulaca i to govorom mrznje i pozivom na "klinc" iz Srbije protiv nase ministarke "ciji" ce voz da "juri" 120 km/h..na 18 km pruge..kad to postignu da ih vidim..Nema sta vrpca je presecena ajd da vidimo te zaludne spance,amere, francuze, japance i njihove nazovi brze pruge i vozove..ko je tamo presekao vrpcu..nista bez vrpce.

Granota

pre 9 godina

Put od Madrida do Valensije (353km) sada traje 1h35min, voz ide maksimalnom brzinom od 303km/h, ali mu je prosečna oko 200km/h. Može se proveriti na www.renfe.es. To je isti voz koji ide na relaciji Madrid - Barselona, tako da će Hiperlup biti šest puta brži, ako mu je 1200km/h prosečna brzina ili četiri puta brži ako je reč o prosečnoj brzini.

gugut

pre 9 godina

Ne postoji brzina metka, vec samo mozete reci brzina zrna ili projektila. Metak se sastji od zrna (projektila), caure, barutnog punjenja i inicijalne kapisle. Dobronamerna kritika i ispravka. :)

Ladovina

pre 9 godina

Pruga za testiranje koja ce biti izgradjena od 8km duzine??? Kako li ce tu da izgleda testiranje, kada taj voz brzonom od 1200km/h prelazi 8km za 24 sekunde? :)

glas razuma

pre 9 godina

Jos jedna propagandna anericka prica. Zasto to negradite prvo u Americi. 1200 km na sat, da bi postigao tu brzinu ttrba mu u vakumskoj cevi 4-5 minuta, a da bi stao mora da pocne sa kocenjem na 200 km pre krajnje stanice. Znaci ovo su teorijske mogucnosti tog voza u praksi je to malcice drugacije. Srbiji zbog njene konfiguracije i i gradova odnosno industrijskih centara kao i velicine sasvim je dovoljna brzina od 200 - 250 km/h. Na sadasnjim prugama maksimum na pojedinim relacijama prema Nisu sada bi vozovi maksimalno mogli da voze do 160 km/h kao i prema Subotici do 200 km/h.

voša

pre 9 godina

Brze pruge Srbije bi to presle za deset minuta! Tri dana i deset minuta!
(Nikola, 15. septembar 2015 18:09)

..nemoj tako ..... novi sad -bar oko 700km voz ide 13h.

Nedajmo Sinobuse

pre 9 godina

Ja sam vise za nas Sinobus koji ide do 30km.Bar se lepo nagledas krajolika a mozes i popricati sa nekim.Ova brzina nije za ljude.Sto je brzo to je i kuso.Lepse je sporije ziveti...

cnes

pre 9 godina

@zar je bitno .. Ide francuski TGV 593km/h , ali bez putnika, sa putnicima do oko 340km/h trenutno po Evropi.
Ovo ce biti tuneli tj. cevi iz kojih bi se ispumpavao vazduh (koji stvara strahovit otpor na tako velikim brzinima) tako da osim veze sa podlogom preko elektromagneta i gravitacije nema drugih otpora koji deluju na voz.

Kale

pre 9 godina

Ha,ha,ha,a kod nas u svim vestima danas,veličaju se 18km pruge,gde će voz juriti neviđenom(kod nas)brzinom od 120km/h!
Bože,kako smo jadni.

voša

pre 9 godina

Bogami i putnici treba da se dobro pripreme na ta ubrzanja.
(Gvozden, 15. septembar 2015 18:18)
...srčani boesnici neće idržatia i zdravi teško..

pera peric

pre 9 godina

? VESTI B92
Železnice živnule, vozovi jure 120 km/h
Utorak 15.9.2015 | 14:00 | Izvor: Tanjug
Sopot -- Na pruzi Sopot Kosmajski - Kovačevac, deonici železničkog Koridora 10, brzina saobraćaja vozova je povećana sa 30 na 120 kilometara na sat....
.......................................

Tata Ikun

pre 9 godina

Ahaha koja ironija, sada idu 75 minuta za 600 km, kod nas za tu minutažu ako pređe 40km misliš da si putovao šatlom... Ne znam da li da plačem ili da se smejem...

zoran

pre 9 godina

"Tako bi na primer put od Madrida so Barselone, gradova koji su međusobno udaljeni 620 kilometara, Hyperloopom trajao manje od polovine vremena koje je trenutno potrebno za prelazak ove udaljenosti. Umesto dosadašnjih 75 minuta, putnici bi od jednog do drugog mesta mogli stići za 30 minuta."

Njima je mnogo 75 minuta na 620km..??? Hoce na 30min da spuste. Ma molim vas dodjite kod nas...Beograd Nish ceo dan, ako imate srece. Posle toga cete razumeti da tih 75min je blago koje ne znate da cenite.

Dusan SF

pre 9 godina

a pored udarna vest, srpski vozovi ce ici 120 na sat 2015 godine...

ali sta nas briga kad je nole najbolji, kad je nole najbolji i mi smo najbolji.

%$^^$&$@%$ vozove i ekonomiju

Filip

pre 9 godina

Pa meni sa Novog Beograda (blok 45) do Slavije treba 45 minuta. Morace uskoro da se uvede cenzura na ovakve clanke, da se gradjani ne sikiraju.

Србија

pre 9 godina

И ми имамо воз који кури 120 км/ч и тест пругу дужине 10-ак км.Баш је данас министарка пресекла врпцу...

Србија

pre 9 godina

И ми имамо воз који кури 120 км/ч и тест пругу дужине 10-ак км.Баш је данас министарка пресекла врпцу...

Nedajmo Sinobuse

pre 9 godina

Ja sam vise za nas Sinobus koji ide do 30km.Bar se lepo nagledas krajolika a mozes i popricati sa nekim.Ova brzina nije za ljude.Sto je brzo to je i kuso.Lepse je sporije ziveti...

Kale

pre 9 godina

Ha,ha,ha,a kod nas u svim vestima danas,veličaju se 18km pruge,gde će voz juriti neviđenom(kod nas)brzinom od 120km/h!
Bože,kako smo jadni.

Filip

pre 9 godina

Pa meni sa Novog Beograda (blok 45) do Slavije treba 45 minuta. Morace uskoro da se uvede cenzura na ovakve clanke, da se gradjani ne sikiraju.

Ladovina

pre 9 godina

Pruga za testiranje koja ce biti izgradjena od 8km duzine??? Kako li ce tu da izgleda testiranje, kada taj voz brzonom od 1200km/h prelazi 8km za 24 sekunde? :)

cnes

pre 9 godina

@zar je bitno .. Ide francuski TGV 593km/h , ali bez putnika, sa putnicima do oko 340km/h trenutno po Evropi.
Ovo ce biti tuneli tj. cevi iz kojih bi se ispumpavao vazduh (koji stvara strahovit otpor na tako velikim brzinima) tako da osim veze sa podlogom preko elektromagneta i gravitacije nema drugih otpora koji deluju na voz.

Tata Ikun

pre 9 godina

Ahaha koja ironija, sada idu 75 minuta za 600 km, kod nas za tu minutažu ako pređe 40km misliš da si putovao šatlom... Ne znam da li da plačem ili da se smejem...

voša

pre 9 godina

Brze pruge Srbije bi to presle za deset minuta! Tri dana i deset minuta!
(Nikola, 15. septembar 2015 18:09)

..nemoj tako ..... novi sad -bar oko 700km voz ide 13h.

Dusan SF

pre 9 godina

a pored udarna vest, srpski vozovi ce ici 120 na sat 2015 godine...

ali sta nas briga kad je nole najbolji, kad je nole najbolji i mi smo najbolji.

%$^^$&$@%$ vozove i ekonomiju

zoran

pre 9 godina

"Tako bi na primer put od Madrida so Barselone, gradova koji su međusobno udaljeni 620 kilometara, Hyperloopom trajao manje od polovine vremena koje je trenutno potrebno za prelazak ove udaljenosti. Umesto dosadašnjih 75 minuta, putnici bi od jednog do drugog mesta mogli stići za 30 minuta."

Njima je mnogo 75 minuta na 620km..??? Hoce na 30min da spuste. Ma molim vas dodjite kod nas...Beograd Nish ceo dan, ako imate srece. Posle toga cete razumeti da tih 75min je blago koje ne znate da cenite.

Granota

pre 9 godina

Put od Madrida do Valensije (353km) sada traje 1h35min, voz ide maksimalnom brzinom od 303km/h, ali mu je prosečna oko 200km/h. Može se proveriti na www.renfe.es. To je isti voz koji ide na relaciji Madrid - Barselona, tako da će Hiperlup biti šest puta brži, ako mu je 1200km/h prosečna brzina ili četiri puta brži ako je reč o prosečnoj brzini.

pera peric

pre 9 godina

? VESTI B92
Železnice živnule, vozovi jure 120 km/h
Utorak 15.9.2015 | 14:00 | Izvor: Tanjug
Sopot -- Na pruzi Sopot Kosmajski - Kovačevac, deonici železničkog Koridora 10, brzina saobraćaja vozova je povećana sa 30 na 120 kilometara na sat....
.......................................

gugut

pre 9 godina

Ne postoji brzina metka, vec samo mozete reci brzina zrna ili projektila. Metak se sastji od zrna (projektila), caure, barutnog punjenja i inicijalne kapisle. Dobronamerna kritika i ispravka. :)

Dejan

pre 9 godina

Kako to da svi pominju vakuum ovde u komentarima???...Jeste li procitali vi rad neki na temu hyperloopa... Objavio covek celo tehnicko resenje na 50 strana... Nisam ga ni ja celog procitao, al sam bar ukacio da im nije plan da naprave vakuum u cevima, a ponajmanje da iste zakopavajubu zemlju kao sto neki mudri Srbi rekose ovde. Vozovi sa apsolutnim vakuumom u cevima bi mogli da dostignu brzine od 6000km/h...
U slucaju hyperloopa cevi idu iznad zemlje, na pilonima. U cevima ce vladati potpritisak, a sav vazduh ispred kapsule ce ventilatorima biti usisavan (slicno mlaznom motoru), i preusmeravan bocno, izmedju zida kapsule, i zida cevi (dakle ne radi kao Maglev)...
To vam je slicno hidrostatickom podmazivanju kod kliznih lezajeva. Umesto pumpe tu je ventilator (kompresor), umesto ulja tu je vazduh.
Sad se mnogi pitaju "a sta ce da pogoni to cudo". E pa, na pojedinim mestima, ce biti postavljeni ogromni elektromagnetni namotaji, i kapsule ce se ispaljivati. Bukvalno princip rada elektromagnetnog topa.
Kocenje ce se obavljati takodje pomocu elektromagneta a preostala energija ce se na taj nacin rekuperirati.
Posto sve radi na struju, solarni paneli ce biti postavljeni duz cele rute, i tako ce se kreirati energija za pokretanje. Kapsula ce na neki nacin ipak biti u kontaktu sa cevi zbog napajanja ventilatora, a mozda rese to takozvanim bezicnim punjenjem, tacnije indikcijom.
Videcemo :).
Trebalo bi da pocnem da pisem neki clanak ili blog na ovu i slicne teme gde bih usao u detalje, pa da se nasi ljudi malo bolje informisu o tehnologiji. Da ne bude da mi je za dzabe ova diploma mas. inzenjera... xD

voša

pre 9 godina

Bogami i putnici treba da se dobro pripreme na ta ubrzanja.
(Gvozden, 15. septembar 2015 18:18)
...srčani boesnici neće idržatia i zdravi teško..

cartmanx

pre 9 godina

Ma sve je to propganda odvratne opozicije i sacice intelektulaca i to govorom mrznje i pozivom na "klinc" iz Srbije protiv nase ministarke "ciji" ce voz da "juri" 120 km/h..na 18 km pruge..kad to postignu da ih vidim..Nema sta vrpca je presecena ajd da vidimo te zaludne spance,amere, francuze, japance i njihove nazovi brze pruge i vozove..ko je tamo presekao vrpcu..nista bez vrpce.

Bojan

pre 9 godina

Ovo je non-sense, da se kopa tunel 600 km da se stigne 30 min ranije. Niko nije lud da finansira takav projekat. Ovo je reklama da se prica o nemogucim stvarima, a da se kupuju druge stvari, kao na primer Tesla auto koji Elon Musk proizvodi. Isto kao sto je Amazon pred bozicne praznike pricao o isporukama paketa sa dronovima.

glas razuma

pre 9 godina

Jos jedna propagandna anericka prica. Zasto to negradite prvo u Americi. 1200 km na sat, da bi postigao tu brzinu ttrba mu u vakumskoj cevi 4-5 minuta, a da bi stao mora da pocne sa kocenjem na 200 km pre krajnje stanice. Znaci ovo su teorijske mogucnosti tog voza u praksi je to malcice drugacije. Srbiji zbog njene konfiguracije i i gradova odnosno industrijskih centara kao i velicine sasvim je dovoljna brzina od 200 - 250 km/h. Na sadasnjim prugama maksimum na pojedinim relacijama prema Nisu sada bi vozovi maksimalno mogli da voze do 160 km/h kao i prema Subotici do 200 km/h.

Vladislav

pre 9 godina

Ovi ce uskoro da se teleportuju a mi cemo ostati na prosecnoj brzini od 47kmh , samo severna koraja ima sporiju zeleznicu ...tako kaze google i svetska statistika o brzini vozova u drzavama sveta.

Zoki

pre 9 godina

Jedna je stvar napraviti pokazni tunel dugačak 8 km, a sasvim druga napraviti 600 km tunela, sa kompletnom infrastrukturom. Ne radi se o tome da li je nešto tehnološki izvodljivo ili nije - nego o ceni svega toga. Da nije tako, ne bi Konkord iz sedamdesetih bio prvi i poslednji komercijalni nadzvučni putnički avion

DaLanik

pre 9 godina

Tako bi na primer put od Madrida so Barselone, gradova koji su međusobno udaljeni 620 kilometara, Hyperloopom trajao manje od polovine vremena koje je trenutno potrebno za prelazak ove udaljenosti. Umesto dosadašnjih 75 minuta, putnici bi od jednog do drugog mesta mogli stići za 30 minuta.

620km za sat i 15 minuta vozi sada? I oni hoce jos da ga ubrzaju?

dr.kadzija

pre 9 godina

Sakrijte taj projekat, ako ga presvuceni radikali otkriju odmah ce da ga instaliraju na ovoj deonici id 18km, ponosu gradjevinarstva i umeca Srbije.

pera

pre 9 godina

Od Madrida do Barselone trenutno najbrži voz putuje 2 sata i 30 minuta(sajt španskih železnica- Renfe.com). To je u proseku 250 km/h. Nije ni to loše!

Misko

pre 9 godina

Najbrzi voz koji ide od Madrida do Barcelone putuje 3 sata. Ovih 75 minuta koji se spominju u tekstu su samo teorija. Nijedan putnicki voz danas ne ide tolikom brzinom. Istina je da je najbrzi voz trenutno u svijetu isao brzinom od 603 km/h ali to je bila samo test voznja bez putnika. Voz se kako sam procitao na netu jos uvijek ne koristi za prevoz putnika a kada ga budu koristili bice ogranicen na 505 km/h.

Posmatrac

pre 9 godina

Sve je to lepo ali mnogi zaboravljaju vreme koje je potrebno da se dostigne maksimalna brzina kao I vreme\put da se voz zaustavi. Skoro je bila emisija o brzim vozovima u Japanu gde su Japanci testirali neki vozic. Isli su nekih 550 km\h I od trenutka kada su poceli da koce pa do potpunog zaustavljanja presli su tacno 50 km.

Voz je zakon

pre 9 godina

Kada bi se ova igračka stvarno napravila jednog dana, karta bi koštala 2-3 puta više od avionske.Nemojte porediti našu sporu železnicu gde vožnja košta par stotina dinara i recimo Francuski TGV gde je vožnja par desetina hiljada.

Samo da primetim...

pre 9 godina

@ Dejan

Prijatelju Dejane, masinski inzenjeru...vidi, nisam video to objavljeno tehnicko resenje koje pominjes, ali mi je prica o ventilatorima koji ce usisavati sav vazduh ispred voza i preusmeravati ga bocno izmedju oplate voza i zida tunela prilicno cudna. Ponajvise jer je brzina voza ogromna, oko 330m/s, a ako je recimo njegov profil, ugrubo, bar 4x4m, odnosno bar 15m2, dobijamo da je zapremina vazuha kroz koju on prodje u sekundi oko 5.300 m3! Koliki to trebaju biti propeleri da povuku ovoliki vazduh, a da pri tome ne remete aerodinamiku voza koja je extremno bitna. Drugo, ako ne uspeju tom brzinom da uvlace vazduh oni ce u stvari biti generatori nadpritiska ispred voza i kocice ga...i trece, zasto bi im uopste trebali propeleri, dovolino je da ima avionski profil i vazduh ce sam daopstrujava oko njega i nabija se izmedju oplate voza i zida cevi kroz koju on ide..na kraju bih jos skrenuo paznju da je ovde u pitanju brzina voza oko brzine zvuka. Elisa, tj. propeler prosto ne moze da vuce vazduh brzinom bliskom brzinom zvuka, vec podosta manjom, a kad jos ispred voza imas razredjen vazduh, onda je u njemu brzina zvuka jos i adekvatno niza od 330m/s, tako da ti propeleri nemaju sanse da ga povuku ispred voza i kanalisu svog pre njegovog nailaska...mora da je neka druga prica u ptanju...

Dejan

pre 9 godina

@Samo da primetim...
Pogledaj tehnicko resenje, pa ce ti biti jasno.
Nisam mogao da prepricam sve, s obzirom da je taj dokument na jedno 50 strana cistog teksta.
Ali s obzirom da si ovde izneo kojesta, a da pri tom nisi detaljno ni procitao ono sto sam napisao, a daleko od toga da si razumeo, moracu da kazem jos koju rec vezano za temu.
Pre svega, unutar cevi ne vlada normalni vazdusni pritisak, vec potpritisak, vec sam to rekao. Vrednost potpritiska nije tacno utvrdjena (pominje se samo da ce biti bliska vakuumu), ali cilj je da konvencionalne pumpe (zbog cene kostanja) mogu da postignu definisani potpritisak duz cevnog sistema, pa cak iako cevi ne dihtuju savrseno.
Takodje, nisam rekao da sav vazduh koji ventilator usisa ide na bokove, vec se jedan deo preusmerava iza kapsule. Da te ispravim, 4*4 je 16, a nece biti kapsula 4x4, vec fi 4, ili pre fi 3, posto je fi 4 bas veliko. Ali ako bas hoces fi4, onda uzmes u obzir da je npr. presek kapsule krug poluprecnika 2 metra (precnik 4 metra), njegova povrsina je 12,56m^2, sto je dosta manje od onog sto si ti izracunao. Takodje, koliko god bila zapremina, zbog potpritiska, gustina vazduha ce biti manja, sto je i bio cilj (mada tu u igru ulazi i temperatura vazduha).
I na migu 21 imas napred onoliki kompresor od mlaznog motora, pa mu to ne predstavlja problem.

Dejan

pre 9 godina

Moram u nastavcima da pisem...
Kazes elisa??? Od aviona? Vazdusni kompresori ne mogu da se porede sa elisama. Ventilator na ovom vozu bi trebalo da bude slican kompresoru na mlaznom motoru. Tacno je, mlazni motor iskljucivo uvlaci vazduh cija je brzina podzvucna, ali samo da napomenem, da je projektovana brzina aviona XF-84H "Thunderscreech", sa propelerima bila 0,9 maha. To je zavidno, i nije "podosta manje od brzine zvuka". Iskljucivo je bitno samo da brzina vazduha ispred ventilatora ne bude iznad brzine zvuka. Ovo za avionski profil necu da komentarisem mnogo (ja znam samo za avio profil krila). Ali posto sam razumeo sta si hteo da kazes, samo da naglasim da to ne moze tako, i u tom slucaju bi se kapsula ponasala kao klip u cilindru, tacnije ne bi mogla da se krece zbog otpora, zato je i ideja da se stavi ventilator, da se vazduh prebaci pozadi i bocno u najvecoj mogucoj meri. Takodje, tvoja tvrdnja da se brzina zvuka menja u zavisnosti od pritiska (smanjuje se sa pritiskom) je totalno pogresna, brzina zvuka iskljucivo zavisi od temperature.
Da se razumemo, inzenjer sam, pa me sve ovo i zanima da procitam i informisem se. Meni je dovoljno samo da im postavim pitanje "A sta ce se desiti kada je napolju -20 zimi, a leti +40 na suncu?" Samo da napomenem da brzina zvuka opada sa temperaturom, a svi delovi se skupljaju, a ako su napravljeni od razlicitog materijala, to je tek karambol i zurka. Ako znate pricu o Ruskom i Nemackom tenku, sve vam je jasno.

glas razuma

pre 9 godina

Jos jedna propagandna anericka prica. Zasto to negradite prvo u Americi. 1200 km na sat, da bi postigao tu brzinu ttrba mu u vakumskoj cevi 4-5 minuta, a da bi stao mora da pocne sa kocenjem na 200 km pre krajnje stanice. Znaci ovo su teorijske mogucnosti tog voza u praksi je to malcice drugacije. Srbiji zbog njene konfiguracije i i gradova odnosno industrijskih centara kao i velicine sasvim je dovoljna brzina od 200 - 250 km/h. Na sadasnjim prugama maksimum na pojedinim relacijama prema Nisu sada bi vozovi maksimalno mogli da voze do 160 km/h kao i prema Subotici do 200 km/h.

gugut

pre 9 godina

Ne postoji brzina metka, vec samo mozete reci brzina zrna ili projektila. Metak se sastji od zrna (projektila), caure, barutnog punjenja i inicijalne kapisle. Dobronamerna kritika i ispravka. :)

Nedajmo Sinobuse

pre 9 godina

Ja sam vise za nas Sinobus koji ide do 30km.Bar se lepo nagledas krajolika a mozes i popricati sa nekim.Ova brzina nije za ljude.Sto je brzo to je i kuso.Lepse je sporije ziveti...

Dusan SF

pre 9 godina

a pored udarna vest, srpski vozovi ce ici 120 na sat 2015 godine...

ali sta nas briga kad je nole najbolji, kad je nole najbolji i mi smo najbolji.

%$^^$&$@%$ vozove i ekonomiju

Bojan

pre 9 godina

Ovo je non-sense, da se kopa tunel 600 km da se stigne 30 min ranije. Niko nije lud da finansira takav projekat. Ovo je reklama da se prica o nemogucim stvarima, a da se kupuju druge stvari, kao na primer Tesla auto koji Elon Musk proizvodi. Isto kao sto je Amazon pred bozicne praznike pricao o isporukama paketa sa dronovima.

voša

pre 9 godina

Bogami i putnici treba da se dobro pripreme na ta ubrzanja.
(Gvozden, 15. septembar 2015 18:18)
...srčani boesnici neće idržatia i zdravi teško..

Ladovina

pre 9 godina

Pruga za testiranje koja ce biti izgradjena od 8km duzine??? Kako li ce tu da izgleda testiranje, kada taj voz brzonom od 1200km/h prelazi 8km za 24 sekunde? :)

Kale

pre 9 godina

Ha,ha,ha,a kod nas u svim vestima danas,veličaju se 18km pruge,gde će voz juriti neviđenom(kod nas)brzinom od 120km/h!
Bože,kako smo jadni.

zoran

pre 9 godina

"Tako bi na primer put od Madrida so Barselone, gradova koji su međusobno udaljeni 620 kilometara, Hyperloopom trajao manje od polovine vremena koje je trenutno potrebno za prelazak ove udaljenosti. Umesto dosadašnjih 75 minuta, putnici bi od jednog do drugog mesta mogli stići za 30 minuta."

Njima je mnogo 75 minuta na 620km..??? Hoce na 30min da spuste. Ma molim vas dodjite kod nas...Beograd Nish ceo dan, ako imate srece. Posle toga cete razumeti da tih 75min je blago koje ne znate da cenite.

Granota

pre 9 godina

Put od Madrida do Valensije (353km) sada traje 1h35min, voz ide maksimalnom brzinom od 303km/h, ali mu je prosečna oko 200km/h. Može se proveriti na www.renfe.es. To je isti voz koji ide na relaciji Madrid - Barselona, tako da će Hiperlup biti šest puta brži, ako mu je 1200km/h prosečna brzina ili četiri puta brži ako je reč o prosečnoj brzini.

cartmanx

pre 9 godina

Ma sve je to propganda odvratne opozicije i sacice intelektulaca i to govorom mrznje i pozivom na "klinc" iz Srbije protiv nase ministarke "ciji" ce voz da "juri" 120 km/h..na 18 km pruge..kad to postignu da ih vidim..Nema sta vrpca je presecena ajd da vidimo te zaludne spance,amere, francuze, japance i njihove nazovi brze pruge i vozove..ko je tamo presekao vrpcu..nista bez vrpce.

Србија

pre 9 godina

И ми имамо воз који кури 120 км/ч и тест пругу дужине 10-ак км.Баш је данас министарка пресекла врпцу...

Filip

pre 9 godina

Pa meni sa Novog Beograda (blok 45) do Slavije treba 45 minuta. Morace uskoro da se uvede cenzura na ovakve clanke, da se gradjani ne sikiraju.

Tata Ikun

pre 9 godina

Ahaha koja ironija, sada idu 75 minuta za 600 km, kod nas za tu minutažu ako pređe 40km misliš da si putovao šatlom... Ne znam da li da plačem ili da se smejem...

pera peric

pre 9 godina

? VESTI B92
Železnice živnule, vozovi jure 120 km/h
Utorak 15.9.2015 | 14:00 | Izvor: Tanjug
Sopot -- Na pruzi Sopot Kosmajski - Kovačevac, deonici železničkog Koridora 10, brzina saobraćaja vozova je povećana sa 30 na 120 kilometara na sat....
.......................................

voša

pre 9 godina

Brze pruge Srbije bi to presle za deset minuta! Tri dana i deset minuta!
(Nikola, 15. septembar 2015 18:09)

..nemoj tako ..... novi sad -bar oko 700km voz ide 13h.

Voz je zakon

pre 9 godina

Kada bi se ova igračka stvarno napravila jednog dana, karta bi koštala 2-3 puta više od avionske.Nemojte porediti našu sporu železnicu gde vožnja košta par stotina dinara i recimo Francuski TGV gde je vožnja par desetina hiljada.

Posmatrac

pre 9 godina

Sve je to lepo ali mnogi zaboravljaju vreme koje je potrebno da se dostigne maksimalna brzina kao I vreme\put da se voz zaustavi. Skoro je bila emisija o brzim vozovima u Japanu gde su Japanci testirali neki vozic. Isli su nekih 550 km\h I od trenutka kada su poceli da koce pa do potpunog zaustavljanja presli su tacno 50 km.

cnes

pre 9 godina

@zar je bitno .. Ide francuski TGV 593km/h , ali bez putnika, sa putnicima do oko 340km/h trenutno po Evropi.
Ovo ce biti tuneli tj. cevi iz kojih bi se ispumpavao vazduh (koji stvara strahovit otpor na tako velikim brzinima) tako da osim veze sa podlogom preko elektromagneta i gravitacije nema drugih otpora koji deluju na voz.

Dejan

pre 9 godina

Kako to da svi pominju vakuum ovde u komentarima???...Jeste li procitali vi rad neki na temu hyperloopa... Objavio covek celo tehnicko resenje na 50 strana... Nisam ga ni ja celog procitao, al sam bar ukacio da im nije plan da naprave vakuum u cevima, a ponajmanje da iste zakopavajubu zemlju kao sto neki mudri Srbi rekose ovde. Vozovi sa apsolutnim vakuumom u cevima bi mogli da dostignu brzine od 6000km/h...
U slucaju hyperloopa cevi idu iznad zemlje, na pilonima. U cevima ce vladati potpritisak, a sav vazduh ispred kapsule ce ventilatorima biti usisavan (slicno mlaznom motoru), i preusmeravan bocno, izmedju zida kapsule, i zida cevi (dakle ne radi kao Maglev)...
To vam je slicno hidrostatickom podmazivanju kod kliznih lezajeva. Umesto pumpe tu je ventilator (kompresor), umesto ulja tu je vazduh.
Sad se mnogi pitaju "a sta ce da pogoni to cudo". E pa, na pojedinim mestima, ce biti postavljeni ogromni elektromagnetni namotaji, i kapsule ce se ispaljivati. Bukvalno princip rada elektromagnetnog topa.
Kocenje ce se obavljati takodje pomocu elektromagneta a preostala energija ce se na taj nacin rekuperirati.
Posto sve radi na struju, solarni paneli ce biti postavljeni duz cele rute, i tako ce se kreirati energija za pokretanje. Kapsula ce na neki nacin ipak biti u kontaktu sa cevi zbog napajanja ventilatora, a mozda rese to takozvanim bezicnim punjenjem, tacnije indikcijom.
Videcemo :).
Trebalo bi da pocnem da pisem neki clanak ili blog na ovu i slicne teme gde bih usao u detalje, pa da se nasi ljudi malo bolje informisu o tehnologiji. Da ne bude da mi je za dzabe ova diploma mas. inzenjera... xD

Dejan

pre 9 godina

Moram u nastavcima da pisem...
Kazes elisa??? Od aviona? Vazdusni kompresori ne mogu da se porede sa elisama. Ventilator na ovom vozu bi trebalo da bude slican kompresoru na mlaznom motoru. Tacno je, mlazni motor iskljucivo uvlaci vazduh cija je brzina podzvucna, ali samo da napomenem, da je projektovana brzina aviona XF-84H "Thunderscreech", sa propelerima bila 0,9 maha. To je zavidno, i nije "podosta manje od brzine zvuka". Iskljucivo je bitno samo da brzina vazduha ispred ventilatora ne bude iznad brzine zvuka. Ovo za avionski profil necu da komentarisem mnogo (ja znam samo za avio profil krila). Ali posto sam razumeo sta si hteo da kazes, samo da naglasim da to ne moze tako, i u tom slucaju bi se kapsula ponasala kao klip u cilindru, tacnije ne bi mogla da se krece zbog otpora, zato je i ideja da se stavi ventilator, da se vazduh prebaci pozadi i bocno u najvecoj mogucoj meri. Takodje, tvoja tvrdnja da se brzina zvuka menja u zavisnosti od pritiska (smanjuje se sa pritiskom) je totalno pogresna, brzina zvuka iskljucivo zavisi od temperature.
Da se razumemo, inzenjer sam, pa me sve ovo i zanima da procitam i informisem se. Meni je dovoljno samo da im postavim pitanje "A sta ce se desiti kada je napolju -20 zimi, a leti +40 na suncu?" Samo da napomenem da brzina zvuka opada sa temperaturom, a svi delovi se skupljaju, a ako su napravljeni od razlicitog materijala, to je tek karambol i zurka. Ako znate pricu o Ruskom i Nemackom tenku, sve vam je jasno.

dr.kadzija

pre 9 godina

Sakrijte taj projekat, ako ga presvuceni radikali otkriju odmah ce da ga instaliraju na ovoj deonici id 18km, ponosu gradjevinarstva i umeca Srbije.

Vladislav

pre 9 godina

Ovi ce uskoro da se teleportuju a mi cemo ostati na prosecnoj brzini od 47kmh , samo severna koraja ima sporiju zeleznicu ...tako kaze google i svetska statistika o brzini vozova u drzavama sveta.

Zoki

pre 9 godina

Jedna je stvar napraviti pokazni tunel dugačak 8 km, a sasvim druga napraviti 600 km tunela, sa kompletnom infrastrukturom. Ne radi se o tome da li je nešto tehnološki izvodljivo ili nije - nego o ceni svega toga. Da nije tako, ne bi Konkord iz sedamdesetih bio prvi i poslednji komercijalni nadzvučni putnički avion

DaLanik

pre 9 godina

Tako bi na primer put od Madrida so Barselone, gradova koji su međusobno udaljeni 620 kilometara, Hyperloopom trajao manje od polovine vremena koje je trenutno potrebno za prelazak ove udaljenosti. Umesto dosadašnjih 75 minuta, putnici bi od jednog do drugog mesta mogli stići za 30 minuta.

620km za sat i 15 minuta vozi sada? I oni hoce jos da ga ubrzaju?

pera

pre 9 godina

Od Madrida do Barselone trenutno najbrži voz putuje 2 sata i 30 minuta(sajt španskih železnica- Renfe.com). To je u proseku 250 km/h. Nije ni to loše!

Misko

pre 9 godina

Najbrzi voz koji ide od Madrida do Barcelone putuje 3 sata. Ovih 75 minuta koji se spominju u tekstu su samo teorija. Nijedan putnicki voz danas ne ide tolikom brzinom. Istina je da je najbrzi voz trenutno u svijetu isao brzinom od 603 km/h ali to je bila samo test voznja bez putnika. Voz se kako sam procitao na netu jos uvijek ne koristi za prevoz putnika a kada ga budu koristili bice ogranicen na 505 km/h.

Samo da primetim...

pre 9 godina

@ Dejan

Prijatelju Dejane, masinski inzenjeru...vidi, nisam video to objavljeno tehnicko resenje koje pominjes, ali mi je prica o ventilatorima koji ce usisavati sav vazduh ispred voza i preusmeravati ga bocno izmedju oplate voza i zida tunela prilicno cudna. Ponajvise jer je brzina voza ogromna, oko 330m/s, a ako je recimo njegov profil, ugrubo, bar 4x4m, odnosno bar 15m2, dobijamo da je zapremina vazuha kroz koju on prodje u sekundi oko 5.300 m3! Koliki to trebaju biti propeleri da povuku ovoliki vazduh, a da pri tome ne remete aerodinamiku voza koja je extremno bitna. Drugo, ako ne uspeju tom brzinom da uvlace vazduh oni ce u stvari biti generatori nadpritiska ispred voza i kocice ga...i trece, zasto bi im uopste trebali propeleri, dovolino je da ima avionski profil i vazduh ce sam daopstrujava oko njega i nabija se izmedju oplate voza i zida cevi kroz koju on ide..na kraju bih jos skrenuo paznju da je ovde u pitanju brzina voza oko brzine zvuka. Elisa, tj. propeler prosto ne moze da vuce vazduh brzinom bliskom brzinom zvuka, vec podosta manjom, a kad jos ispred voza imas razredjen vazduh, onda je u njemu brzina zvuka jos i adekvatno niza od 330m/s, tako da ti propeleri nemaju sanse da ga povuku ispred voza i kanalisu svog pre njegovog nailaska...mora da je neka druga prica u ptanju...

Dejan

pre 9 godina

@Samo da primetim...
Pogledaj tehnicko resenje, pa ce ti biti jasno.
Nisam mogao da prepricam sve, s obzirom da je taj dokument na jedno 50 strana cistog teksta.
Ali s obzirom da si ovde izneo kojesta, a da pri tom nisi detaljno ni procitao ono sto sam napisao, a daleko od toga da si razumeo, moracu da kazem jos koju rec vezano za temu.
Pre svega, unutar cevi ne vlada normalni vazdusni pritisak, vec potpritisak, vec sam to rekao. Vrednost potpritiska nije tacno utvrdjena (pominje se samo da ce biti bliska vakuumu), ali cilj je da konvencionalne pumpe (zbog cene kostanja) mogu da postignu definisani potpritisak duz cevnog sistema, pa cak iako cevi ne dihtuju savrseno.
Takodje, nisam rekao da sav vazduh koji ventilator usisa ide na bokove, vec se jedan deo preusmerava iza kapsule. Da te ispravim, 4*4 je 16, a nece biti kapsula 4x4, vec fi 4, ili pre fi 3, posto je fi 4 bas veliko. Ali ako bas hoces fi4, onda uzmes u obzir da je npr. presek kapsule krug poluprecnika 2 metra (precnik 4 metra), njegova povrsina je 12,56m^2, sto je dosta manje od onog sto si ti izracunao. Takodje, koliko god bila zapremina, zbog potpritiska, gustina vazduha ce biti manja, sto je i bio cilj (mada tu u igru ulazi i temperatura vazduha).
I na migu 21 imas napred onoliki kompresor od mlaznog motora, pa mu to ne predstavlja problem.