Aktuelno

Ponedeljak, 28.06.2021.

13:06

Šta se sve dogodilo na Vidovdan?

Izvor: B92

Šta se sve dogodilo na Vidovdan? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Oscar De La Penja

pre 3 godine

Svima Vama kojima je ovo glupo,smešno,zaostalo,koji bi ste uradili bolje…Želim da večno živite,hiljadu godina dug život od srca.

neutral fe

pre 3 godine

Vidovdan 1989. Sloba M. organizovao sve opšti Vašar Srba (na dan žalosti...) iz Jugoslavije i dijaspore..., e od tog dan počije i golgota... većine Srba u ex yu, koja traje i danas, da bi komunisti-crvena buržuazija i njihovi naslednici Kurta i Murta sa Kamarilom postali kapitalisti.
(Rajko, 28. jun 2021 16:00)

na taj dan, 13 godina kasnije, je i otperjao iz srbije,, to jest isporucen hagu... ima tu neke poetske pravde.

Svarožić

pre 3 godine

Što se tiče Kosovskog boja, ja više nisam ni siguran da li se ta bitka uopšte i desila! Ovo kažem (poluozbiljno) kao neko ke je izučavao ovu bitku i pročitao većinu djela na ovu temu.
Mit oko Kosovske bitke uopšte nije originalan i ima elemente i motive koje su prisutni u hrišćanstvu i mnogim drugim mitologijama. Žrtvovanje za carstvo nebesko, Tajna večera, izdaja, mnogo parabola, metafora, simbola, numerologije itd. je već viđeno u Jevanđelju, ali i u Bagavad Giti i mitologijama drugih antičkih (uglavnom indoevropskih) plemena i naroda.

Bucno razmisljam

pre 3 godine

1. Gubitnici.
2. Austrougarska napad na Srbiju.
3. -300000 srba
4. -million srba.
5. najveci gubitnik(%) najmanje dobio.
6. Izgubili srbiju za SHS kraljevinu.
7. Izgubil srbiju za sfrj
8. Izgubili Kosovo.
9. Izgubili Srbe u Hrvatsku
10. Izgubili pred Hag.

Srecan Vidovdan.

Dajbog

pre 3 godine

Citajte o staroj/Rodnoj veri Srbi,tu je istina sva..Svetovid-Vid.
Nema veze sa Hriscanstvom.Sve nase bogove su samo zamenili hriscanskim "svetcima".
Perun gromovnik-Ilija. Petka-Mokos itd...Dajbog srpski vrhovni bog zbog kog i dan danas izgovarate Dajboze!

zekkah

pre 3 godine

I šta je bilo na kraju, ko je pobedio te 1389-te?
(Comviq, 28. jun 2021 14:25)

Izgubili smo u gostima 1371, 1389 igrali nereseno kuci, ali Turci prosli dalje zbog boda u gostima :D

Rajko

pre 3 godine

Vidovdan 1989. Sloba M. organizovao sve opšti Vašar Srba (na dan žalosti...) iz Jugoslavije i dijaspore..., e od tog dan počije i golgota... većine Srba u ex yu, koja traje i danas, da bi komunisti-crvena buržuazija i njihovi naslednici Kurta i Murta sa Kamarilom postali kapitalisti.

Radoznao

pre 3 godine

@(Boske, 28. jun 2021 14:59)

Već sledeći sultan ( Bajazit) je zarobljen u bici kod Ankare, i proveo život u ropstvu, zajedno sa svojom suprugom Oliverom Lazarević. Sledećih godinu dana je Timur na sve načine ponižavao njega i nju, do njegove smrti. Pošto su ostali bez sultana, počinje /tursko) međuvlašće. Mehmet veliki umro za vreme opsade Sigeta ( Nikola Zrinjski)....

juhu

pre 3 godine

Znači mnogo pogrešnih poteza, koji su tada delovali ispravno, smo napravili na taj dan. Na Kosovu nam izginu cela vlastela pa smo posle živeli pod Turcima isto ili gore nego da boja nije ni bilo, Gavrilo nas je takodje naterao da platimo masnu cenu, Jajce pa posle životima plaćen raspad Jugoslavije, Miloševićev govor kojim je označio početak ludila i opet on kojeg smo izručili drugima umesto sami da ga osudimo u Srbiji i tako zauvek zapušimo usta drugima o krivici Srbije. Da vidimo da li je i ove godine "taj" dan...

chupavi

pre 3 godine

@ Ocekivanje ?, 28. jun 2021 15:50

Pa ovo je tacno, ali interesantno je da se nasa istorija preplice sa epskim pesmama u desetercu koju pevaju guslari. To recimo nije pravi izvor nasim istoricarima jer naravno ima mnogo preterivanja, ali jeste izvor o trojanskom ratu.

Ilijada i Odiseja su jako slicne srpskoj narodnoj poeziji,a Homer ih je spevao bas onako kao sto vekovima pevaju i nasi guslari. Bio je jedan profesor sa Harwarda, Milman Peri, koji je tragajuci za Homerovim naslednicima, dosao do nasih planina i guslara sa kojima je nasao neverovatnu slicnost...

димитор градина

pre 3 godine

Све древне вере/религије/дивоније европских народа: Грка, Римљана, Келта, Германа, Скандинаваца, Словена па и Египћана и Месопотамаца су засноване на седмичности – 7 соларно-хтонских божанстава: Бел, Дан, Вид, Гор, Добро, Ђерв и Жива. Ових седам божанстава, су, у ствари, седам фаза/мена Сунца које оно прође током 24 сата – три дневне/соларне и четири ноћне/подземне/хтонске. Божанство Вид је персонификација вечерњег/поподневног Сунца (трећа соларна фаза) и у разним религијама има различита имена. Код Келта он је Су(м)келос/Видин/Луг (трећа фаза ватре), код германских-скандинавских-балтичких народа он је Видар (надлежан за видање-лечење), код Грка он је Хермес, код Римљана је Меркур, а код Словена је Вид-Сем-Род-Родгост. У ведској верзији он је С(о)ума/Шума. Представе овог божанства су: број три, среда (трећи дан у недељи), планета Меркур, дрво буква и модра боја. Не треба га мешати са божанством Свевид/Световид/Свавид/Свевид који не припада соларно-хтонској седморки него четворки богова Горњег Неба: Сварог, Варуна, Свевид и Саваот.

Gde ja zivim

pre 3 godine

@Boske

Mozemo da kur..mo koliko hocemo, ali cinjenica je da smo posle toga 500 godina bili pod turskom okupacijom. To sto im je poginuo sultan, ne znaci da smo pobedili, posto je i nas knez poginuo takodje. Takodje je cinjenica, da je sin kneza Lazara, Stefan Lazarevic, postao turski vazal... Sve ostalo vezano za kosovski boj je u domenu mita i legende, a istorijske cinjenice su gurnute u stranu. Pa me zanima, sto izginu toliki narod kad smo u svakom slucaju posle postali vazali?? Ali tada kao i danas, oduvek, vodili su nas "brilijantni" umovi, pa umesto da nas u 21.veku ima bar 20 miliona, nas ima jedva 7. Takodje i onog nesrecnog Principa slavimo kao heroja, a u 1.sv.ratu izginula trecina stanovnista... Velike pobede, nema sta...

a

pre 3 godine

Odličan tekst.Izdvajam 2. Tajna konvencija između Srbije i Austrougarske 1881. godine
i 9. Srbi prestali da budu konstitutivan narod Hrvatske 1990. godine.Pod dva da Srbi
konačno vide ko je kralj Milan i koliku nam je štetu naneo(sličan je i knez Pavle) a
hrvati(u stvari vatikan,nemačka,NATO,..) ovim kreću u završetak genocida pokrenutog
još od 19. veka(Štrosmajer,Frank,...).

Коловрат

pre 3 godine

Данас се слави Световид, једно од највећих божанстава код старих Словена. На острву Рујан (данашњи Риген у Немачкој) је била Аркона, словенски Атос, утврђење и светилиште посвећено Световиду где су сва словенска племена слала поклоне и приносили жртве. Град су уништили Данци на челу са Волдомором и принцом Абсалоном. Град је бранио кнез Никлоз о коме је Војислав Илић написао песму Словенски кнез

Ma...

pre 3 godine

Da li su Vidovdani vezani za Miloševića zaista bitni za srpski narod... donekle. Sem višedecenijske nepotrebne patnje, jada i stradanja, s jedne strane bede, a sa druge enormnog bespravnog bogaćenja njega i njegove kamarile, ja stvarno ništa drugo ne vidim u Miloševićevim Vidovdanima.

važni događaji se odigrali na vidovdan za srbiju

pre 3 godine

vidimo iz nabrojanih događaja da je vidovdan bio I ostao za nas srbe presudan od svega nabrojanog naj važnije je onaj događaj kada smo predali sudu pravde onoga koji svojom politikom doveo narod srbioje do istrebljenja iflacija prisilne mobilizacije nemanje lekova I hrane criminal time je zemaljskaa I nebeska Pravda zadovoljena

hyper

pre 3 godine

Vidovdan je hrišćanski praznik kojim se slavi rano-hrišćanski svetac po imenu Vitus. Ima malo pouzdanih podataka o njegovom životu ali koliko znamo živeo je u onome što je danas južna Italija i umro/pogubljen za vreme rimskog cara Dioklecijana - otuda je i oglašen svetim.

Njegovo ime se izgovara različito u različitim jezicima, a u srpskom je "Vid" pa otuda i "Vidovdan". Njegov kult se poštuje u mnogim hrišćanskim crkvama, negde više, negde manje. Kako se čini naročito je popularan u istočnoj Evropi, kako u pravoslavnim crkvama tako i ponekim katoličkim (npr. u Češkoj). U oba crkvena kalendara njegov dan pada 15. juna, ali usled 13-dnevne razlike između njih pravoslavci koji vreme računaju po Julijanskom kalendaru ga ustvari slave 28. juna.
(Boško, 28. jun 2021 14:31)

Boško, momče, pojma ti nemaš!
Na brzinu si bacio pogled na prvih par naslova gugl pretrage.
Nema nikakve veze sa sv.Vitom, ali ti hvala za wiki info koje taj lik.
Evo malo da te upitim Vid - Ved , vedski narod , Vendi ili Vedi. Označava Boga i baš ono što i razumemo - znanje, uvide. Videti nešto u napred znači znati nešto. Kada odeš u Nemačku na zgradi muzeja srpskog nasleđa i umetnosti nećeš zateći "Zerbiše muzeum" već "Vendiše". Pa sad proceni gde se kriju tajne.

Miki Hajnekenjaj

pre 3 godine

I šta je bilo na kraju, ko je pobedio te 1389-te?
(Comviq, 28. jun 2021 14:25)

Зависи од аспекта. Једино је сигурно да Турци осташе без султана (први и задњу пут у историји) и побјегоше кући главом без обзира. А пошто судије нису ни дошле, записнике је писао ко је стигао.
(Boske, 28. jun 2021 14:59)

Ti bas mislis da je Zarko Lausevic ubio Ljubu Tadica,to je samo film.

Ocekivanje ?

pre 3 godine

Boda@
I da smo zapisivali ,citanje bas nije karakteristicno za nas narod.
Mi volimo zivu rec,monolog ,a pamcenje nam doseze najdalje do dve nedelje u proslost.

Kult licnosti

pre 3 godine

@Jedina dobra stvar iz svega ovoga je broj 10.
(Lemi Ćordol, 28. jun 2021 15:06)

Taj sto je odradio tu necasnu rabotu NA TAJ DATUM je to platio svojom glavom dve godine kasnije.

Silvester

pre 3 godine

Ajde za nas koji nismo dovoljno patriote,
da nam neko objasni šta je to Vidovdan?
(Jasna, 28. jun 2021 13:45)

Kako šta je? Pa 28. Jun.

Boško

pre 3 godine

Ajde za nas koji nismo dovoljno patriote,
da nam neko objasni šta je to Vidovdan?
(Jasna, 28. jun 2021 13:45) # Link komentara
*******************

Vidovdan je hrišćanski praznik kojim se slavi rano-hrišćanski svetac po imenu Vitus. Ima malo pouzdanih podataka o njegovom životu ali koliko znamo živeo je u onome što je danas južna Italija i umro/pogubljen za vreme rimskog cara Dioklecijana - otuda je i oglašen svetim.

Njegovo ime se izgovara različito u različitim jezicima, a u srpskom je "Vid" pa otuda i "Vidovdan". Njegov kult se poštuje u mnogim hrišćanskim crkvama, negde više, negde manje. Kako se čini naročito je popularan u istočnoj Evropi, kako u pravoslavnim crkvama tako i ponekim katoličkim (npr. u Češkoj). U oba crkvena kalendara njegov dan pada 15. juna, ali usled 13-dnevne razlike između njih pravoslavci koji vreme računaju po Julijanskom kalendaru ga ustvari slave 28. juna.

Jecino Mleko

pre 3 godine

I šta je bilo na kraju, ko je pobedio te 1389-te?
(Comviq, 28. jun 2021 14:25)

pobedio tito! posle toga je samo nastavio da niže pobede, sve dok se nije zaustavio u jajcu

sasha

pre 3 godine

Jasna,
Dan kad je car Lazar sa sakom odabranih stao u odbranu hriscanstva i potukao Otomansku imperiju...
A zapravo oslikava stanje u drzavi sedam vekova kasnije. Srpski vlastodrsci se poklali medjusobno oko vlasti, kod Marice pijanu vojsku potukla saka Turaka i promenila tok istorije. I od tada nas jasu kako domaci tako i strani vlastodrsci...

Boda

pre 3 godine

To je imendan mog sina.

Inače, to ime ima veze sa starim Slovenima. Kao i sve iz prehrićanskog perioda crkva je pokupila pod svoje okrilje pa je SvetoVid paganski bog.
Naš problem je što ništa nismo zapisivali, već su nam ostala nejasna pamćenja o svemu, a koristimo ono što se zapisivalo na latinskom. Tako je Vid na slovenskom, postao Vitus pa pokušavaju i to da nam promene. A bogami i pritiskaju nas da zaboravimo ko smo i šta smo, a mi smo pre svega Sloveni. Slave koje slavite nisu hrišćanske, već su običaju starih slovena. Božić je vezan za astronomske pojave, itd...
Čitajte, nije to bogohuljenje, već otkrivanje prave istine. Dok to ne saznamo lutaćemo ovako kako lutamo i sada...

Moravska lisica

pre 3 godine

Ajde za nas koji nismo dovoljno patriote,
da nam neko objasni šta je to Vidovdan?
(Jasna, 28. jun 2021 13:45)

Aj sto nisi dovoljno patriota to i da razumem ali kad nisi dovoljno obrazovana e to je problem.

Marko

pre 3 godine

Mislim da ne na ovoj listi zaboravljeno veliko stradanje Srba u Hercegovini, koje su ustase na Vidovan 1941 pobacale u mnoge jame. Inace su ih namamili tako sto su im rekli da hoce da ih sacuvaju, da se jave samo dok prodje Vidovdan. Vecina Srba je poverovala jer su to bile njihove komsije, ali eto nastradali su samo zato sto su bili Srbi i pravoslavci. Mozete da pogledate dokumentarni film Evo nama nase dece u reziji Zdravka Sotre, pa ce vam neke stvari biti jasnije.

Bjelokosti

pre 3 godine

(Jasna, 28. jun 2021 13:45)

Takvima kao ti ne vredi objasnjavati jer tebi ce objasnjenje uci na jedno uvo i brzinom svetlosti izleteti kroz drugo tako da izmedju usiju nece ostati ni delic objasnjenja, samo ce ostati prazan prostor.

miki

pre 3 godine

Definitivno najznačajniji kosovski boj pa ubistvo ferdinanda. Kosovski boj je ostavio neizbrisiv trag i ponos u narodu, kao i upozorenja svim susedima Srba i potencijalnim okupatorima. Lazar nije ni sanjao da ce u doba tehnike i telefona ovo obeležje biti još vece.
Ubistvo ferdinanda je ostavilo neverovatne posledice po srpski narod, vratilo je Srbiju 50 godina unazad i smanjilo populaciju na procenat nenadoknadiv dok budemo postojali.

Boske

pre 3 godine

I šta je bilo na kraju, ko je pobedio te 1389-te?
(Comviq, 28. jun 2021 14:25)

Зависи од аспекта. Једино је сигурно да Турци осташе без султана (први и задњу пут у историји) и побјегоше кући главом без обзира. А пошто судије нису ни дошле, записнике је писао ко је стигао.

chupavi

pre 3 godine

@ Jasna, 28. jun 2021 13:45

Ovaj komentar pokazuje koliko je obrazovanje u Srbiji lose, jer se ne zna sta predstvalja jedan od najznacajnih datuma u nasoj istoriji.

Prvo Vidovdan je stari srpski praznik posvecen Svetovidu, jednoj od varijaciji Boga Sunca, jer je Vidovdan dan posle letnje dugodnevnice kada je dan najduzi, sunce je u svom zenitu i "sve se vidi". Malo je duza tema ali ovaj praznik vuce korene jos iz stare srpske (slovenske) vere...

Kosovski boj 1389 godine je bio na Vidovdan, i zbog toga ga SPC praznuje kao dan svih srpskih mucenika koji su poginuli u borbi za slobodu.

Sta se sve drugo kroz istoriju desavalo na Vidovdan se moze procitati u tekstu.

Zalosno je sto se ovakve informacije mogu saznati iskljucivo na licnoj inicijativi umesto da se sve lepo nauci u skoli.

Mile

pre 3 godine

Vidovdan je posvećen katoličkom svecu sa Sicilije, a u kalendar SPC je uvršten kao praznik tek pocetkom 20. veka. Nikakve veze nema sa Srpstvom. Ako bas hoćete da budete patriJote, na taj dan je ranije slavljen sveti prorok Amos

3210

pre 3 godine

Ajde za nas koji nismo dovoljno patriote,
da nam neko objasni šta je to Vidovdan?
(Jasna, 28. jun 2021 13:45)

Nema to veze sa patriotizmom.

To ima veze sa Paganstvom a mi nismo Pagani nego Hrišćani.

Spc nas uporno vraća u paganstvo jedan od primera je i paljenje badnjaka to je čist primer paganskih rituala to nikakve veze sa Hrišćanstvom nema.

chupavi

pre 3 godine

@ Jasna, 28. jun 2021 13:45

Ovaj komentar pokazuje koliko je obrazovanje u Srbiji lose, jer se ne zna sta predstvalja jedan od najznacajnih datuma u nasoj istoriji.

Prvo Vidovdan je stari srpski praznik posvecen Svetovidu, jednoj od varijaciji Boga Sunca, jer je Vidovdan dan posle letnje dugodnevnice kada je dan najduzi, sunce je u svom zenitu i "sve se vidi". Malo je duza tema ali ovaj praznik vuce korene jos iz stare srpske (slovenske) vere...

Kosovski boj 1389 godine je bio na Vidovdan, i zbog toga ga SPC praznuje kao dan svih srpskih mucenika koji su poginuli u borbi za slobodu.

Sta se sve drugo kroz istoriju desavalo na Vidovdan se moze procitati u tekstu.

Zalosno je sto se ovakve informacije mogu saznati iskljucivo na licnoj inicijativi umesto da se sve lepo nauci u skoli.

Moravska lisica

pre 3 godine

Ajde za nas koji nismo dovoljno patriote,
da nam neko objasni šta je to Vidovdan?
(Jasna, 28. jun 2021 13:45)

Aj sto nisi dovoljno patriota to i da razumem ali kad nisi dovoljno obrazovana e to je problem.

Silvester

pre 3 godine

Ajde za nas koji nismo dovoljno patriote,
da nam neko objasni šta je to Vidovdan?
(Jasna, 28. jun 2021 13:45)

Kako šta je? Pa 28. Jun.

Boske

pre 3 godine

I šta je bilo na kraju, ko je pobedio te 1389-te?
(Comviq, 28. jun 2021 14:25)

Зависи од аспекта. Једино је сигурно да Турци осташе без султана (први и задњу пут у историји) и побјегоше кући главом без обзира. А пошто судије нису ни дошле, записнике је писао ко је стигао.

miki

pre 3 godine

Definitivno najznačajniji kosovski boj pa ubistvo ferdinanda. Kosovski boj je ostavio neizbrisiv trag i ponos u narodu, kao i upozorenja svim susedima Srba i potencijalnim okupatorima. Lazar nije ni sanjao da ce u doba tehnike i telefona ovo obeležje biti još vece.
Ubistvo ferdinanda je ostavilo neverovatne posledice po srpski narod, vratilo je Srbiju 50 godina unazad i smanjilo populaciju na procenat nenadoknadiv dok budemo postojali.

Marko

pre 3 godine

Mislim da ne na ovoj listi zaboravljeno veliko stradanje Srba u Hercegovini, koje su ustase na Vidovan 1941 pobacale u mnoge jame. Inace su ih namamili tako sto su im rekli da hoce da ih sacuvaju, da se jave samo dok prodje Vidovdan. Vecina Srba je poverovala jer su to bile njihove komsije, ali eto nastradali su samo zato sto su bili Srbi i pravoslavci. Mozete da pogledate dokumentarni film Evo nama nase dece u reziji Zdravka Sotre, pa ce vam neke stvari biti jasnije.

sasha

pre 3 godine

Jasna,
Dan kad je car Lazar sa sakom odabranih stao u odbranu hriscanstva i potukao Otomansku imperiju...
A zapravo oslikava stanje u drzavi sedam vekova kasnije. Srpski vlastodrsci se poklali medjusobno oko vlasti, kod Marice pijanu vojsku potukla saka Turaka i promenila tok istorije. I od tada nas jasu kako domaci tako i strani vlastodrsci...

Boda

pre 3 godine

To je imendan mog sina.

Inače, to ime ima veze sa starim Slovenima. Kao i sve iz prehrićanskog perioda crkva je pokupila pod svoje okrilje pa je SvetoVid paganski bog.
Naš problem je što ništa nismo zapisivali, već su nam ostala nejasna pamćenja o svemu, a koristimo ono što se zapisivalo na latinskom. Tako je Vid na slovenskom, postao Vitus pa pokušavaju i to da nam promene. A bogami i pritiskaju nas da zaboravimo ko smo i šta smo, a mi smo pre svega Sloveni. Slave koje slavite nisu hrišćanske, već su običaju starih slovena. Božić je vezan za astronomske pojave, itd...
Čitajte, nije to bogohuljenje, već otkrivanje prave istine. Dok to ne saznamo lutaćemo ovako kako lutamo i sada...

zekkah

pre 3 godine

I šta je bilo na kraju, ko je pobedio te 1389-te?
(Comviq, 28. jun 2021 14:25)

Izgubili smo u gostima 1371, 1389 igrali nereseno kuci, ali Turci prosli dalje zbog boda u gostima :D

Bjelokosti

pre 3 godine

(Jasna, 28. jun 2021 13:45)

Takvima kao ti ne vredi objasnjavati jer tebi ce objasnjenje uci na jedno uvo i brzinom svetlosti izleteti kroz drugo tako da izmedju usiju nece ostati ni delic objasnjenja, samo ce ostati prazan prostor.

Коловрат

pre 3 godine

Данас се слави Световид, једно од највећих божанстава код старих Словена. На острву Рујан (данашњи Риген у Немачкој) је била Аркона, словенски Атос, утврђење и светилиште посвећено Световиду где су сва словенска племена слала поклоне и приносили жртве. Град су уништили Данци на челу са Волдомором и принцом Абсалоном. Град је бранио кнез Никлоз о коме је Војислав Илић написао песму Словенски кнез

juhu

pre 3 godine

Znači mnogo pogrešnih poteza, koji su tada delovali ispravno, smo napravili na taj dan. Na Kosovu nam izginu cela vlastela pa smo posle živeli pod Turcima isto ili gore nego da boja nije ni bilo, Gavrilo nas je takodje naterao da platimo masnu cenu, Jajce pa posle životima plaćen raspad Jugoslavije, Miloševićev govor kojim je označio početak ludila i opet on kojeg smo izručili drugima umesto sami da ga osudimo u Srbiji i tako zauvek zapušimo usta drugima o krivici Srbije. Da vidimo da li je i ove godine "taj" dan...

Jecino Mleko

pre 3 godine

I šta je bilo na kraju, ko je pobedio te 1389-te?
(Comviq, 28. jun 2021 14:25)

pobedio tito! posle toga je samo nastavio da niže pobede, sve dok se nije zaustavio u jajcu

važni događaji se odigrali na vidovdan za srbiju

pre 3 godine

vidimo iz nabrojanih događaja da je vidovdan bio I ostao za nas srbe presudan od svega nabrojanog naj važnije je onaj događaj kada smo predali sudu pravde onoga koji svojom politikom doveo narod srbioje do istrebljenja iflacija prisilne mobilizacije nemanje lekova I hrane criminal time je zemaljskaa I nebeska Pravda zadovoljena

Gde ja zivim

pre 3 godine

@Boske

Mozemo da kur..mo koliko hocemo, ali cinjenica je da smo posle toga 500 godina bili pod turskom okupacijom. To sto im je poginuo sultan, ne znaci da smo pobedili, posto je i nas knez poginuo takodje. Takodje je cinjenica, da je sin kneza Lazara, Stefan Lazarevic, postao turski vazal... Sve ostalo vezano za kosovski boj je u domenu mita i legende, a istorijske cinjenice su gurnute u stranu. Pa me zanima, sto izginu toliki narod kad smo u svakom slucaju posle postali vazali?? Ali tada kao i danas, oduvek, vodili su nas "brilijantni" umovi, pa umesto da nas u 21.veku ima bar 20 miliona, nas ima jedva 7. Takodje i onog nesrecnog Principa slavimo kao heroja, a u 1.sv.ratu izginula trecina stanovnista... Velike pobede, nema sta...

hyper

pre 3 godine

Vidovdan je hrišćanski praznik kojim se slavi rano-hrišćanski svetac po imenu Vitus. Ima malo pouzdanih podataka o njegovom životu ali koliko znamo živeo je u onome što je danas južna Italija i umro/pogubljen za vreme rimskog cara Dioklecijana - otuda je i oglašen svetim.

Njegovo ime se izgovara različito u različitim jezicima, a u srpskom je "Vid" pa otuda i "Vidovdan". Njegov kult se poštuje u mnogim hrišćanskim crkvama, negde više, negde manje. Kako se čini naročito je popularan u istočnoj Evropi, kako u pravoslavnim crkvama tako i ponekim katoličkim (npr. u Češkoj). U oba crkvena kalendara njegov dan pada 15. juna, ali usled 13-dnevne razlike između njih pravoslavci koji vreme računaju po Julijanskom kalendaru ga ustvari slave 28. juna.
(Boško, 28. jun 2021 14:31)

Boško, momče, pojma ti nemaš!
Na brzinu si bacio pogled na prvih par naslova gugl pretrage.
Nema nikakve veze sa sv.Vitom, ali ti hvala za wiki info koje taj lik.
Evo malo da te upitim Vid - Ved , vedski narod , Vendi ili Vedi. Označava Boga i baš ono što i razumemo - znanje, uvide. Videti nešto u napred znači znati nešto. Kada odeš u Nemačku na zgradi muzeja srpskog nasleđa i umetnosti nećeš zateći "Zerbiše muzeum" već "Vendiše". Pa sad proceni gde se kriju tajne.

a

pre 3 godine

Odličan tekst.Izdvajam 2. Tajna konvencija između Srbije i Austrougarske 1881. godine
i 9. Srbi prestali da budu konstitutivan narod Hrvatske 1990. godine.Pod dva da Srbi
konačno vide ko je kralj Milan i koliku nam je štetu naneo(sličan je i knez Pavle) a
hrvati(u stvari vatikan,nemačka,NATO,..) ovim kreću u završetak genocida pokrenutog
još od 19. veka(Štrosmajer,Frank,...).

Mile

pre 3 godine

Vidovdan je posvećen katoličkom svecu sa Sicilije, a u kalendar SPC je uvršten kao praznik tek pocetkom 20. veka. Nikakve veze nema sa Srpstvom. Ako bas hoćete da budete patriJote, na taj dan je ranije slavljen sveti prorok Amos

Ocekivanje ?

pre 3 godine

Boda@
I da smo zapisivali ,citanje bas nije karakteristicno za nas narod.
Mi volimo zivu rec,monolog ,a pamcenje nam doseze najdalje do dve nedelje u proslost.

Boško

pre 3 godine

Ajde za nas koji nismo dovoljno patriote,
da nam neko objasni šta je to Vidovdan?
(Jasna, 28. jun 2021 13:45) # Link komentara
*******************

Vidovdan je hrišćanski praznik kojim se slavi rano-hrišćanski svetac po imenu Vitus. Ima malo pouzdanih podataka o njegovom životu ali koliko znamo živeo je u onome što je danas južna Italija i umro/pogubljen za vreme rimskog cara Dioklecijana - otuda je i oglašen svetim.

Njegovo ime se izgovara različito u različitim jezicima, a u srpskom je "Vid" pa otuda i "Vidovdan". Njegov kult se poštuje u mnogim hrišćanskim crkvama, negde više, negde manje. Kako se čini naročito je popularan u istočnoj Evropi, kako u pravoslavnim crkvama tako i ponekim katoličkim (npr. u Češkoj). U oba crkvena kalendara njegov dan pada 15. juna, ali usled 13-dnevne razlike između njih pravoslavci koji vreme računaju po Julijanskom kalendaru ga ustvari slave 28. juna.

3210

pre 3 godine

Ajde za nas koji nismo dovoljno patriote,
da nam neko objasni šta je to Vidovdan?
(Jasna, 28. jun 2021 13:45)

Nema to veze sa patriotizmom.

To ima veze sa Paganstvom a mi nismo Pagani nego Hrišćani.

Spc nas uporno vraća u paganstvo jedan od primera je i paljenje badnjaka to je čist primer paganskih rituala to nikakve veze sa Hrišćanstvom nema.

Rajko

pre 3 godine

Vidovdan 1989. Sloba M. organizovao sve opšti Vašar Srba (na dan žalosti...) iz Jugoslavije i dijaspore..., e od tog dan počije i golgota... većine Srba u ex yu, koja traje i danas, da bi komunisti-crvena buržuazija i njihovi naslednici Kurta i Murta sa Kamarilom postali kapitalisti.

Dajbog

pre 3 godine

Citajte o staroj/Rodnoj veri Srbi,tu je istina sva..Svetovid-Vid.
Nema veze sa Hriscanstvom.Sve nase bogove su samo zamenili hriscanskim "svetcima".
Perun gromovnik-Ilija. Petka-Mokos itd...Dajbog srpski vrhovni bog zbog kog i dan danas izgovarate Dajboze!

димитор градина

pre 3 godine

Све древне вере/религије/дивоније европских народа: Грка, Римљана, Келта, Германа, Скандинаваца, Словена па и Египћана и Месопотамаца су засноване на седмичности – 7 соларно-хтонских божанстава: Бел, Дан, Вид, Гор, Добро, Ђерв и Жива. Ових седам божанстава, су, у ствари, седам фаза/мена Сунца које оно прође током 24 сата – три дневне/соларне и четири ноћне/подземне/хтонске. Божанство Вид је персонификација вечерњег/поподневног Сунца (трећа соларна фаза) и у разним религијама има различита имена. Код Келта он је Су(м)келос/Видин/Луг (трећа фаза ватре), код германских-скандинавских-балтичких народа он је Видар (надлежан за видање-лечење), код Грка он је Хермес, код Римљана је Меркур, а код Словена је Вид-Сем-Род-Родгост. У ведској верзији он је С(о)ума/Шума. Представе овог божанства су: број три, среда (трећи дан у недељи), планета Меркур, дрво буква и модра боја. Не треба га мешати са божанством Свевид/Световид/Свавид/Свевид који не припада соларно-хтонској седморки него четворки богова Горњег Неба: Сварог, Варуна, Свевид и Саваот.

chupavi

pre 3 godine

@ Ocekivanje ?, 28. jun 2021 15:50

Pa ovo je tacno, ali interesantno je da se nasa istorija preplice sa epskim pesmama u desetercu koju pevaju guslari. To recimo nije pravi izvor nasim istoricarima jer naravno ima mnogo preterivanja, ali jeste izvor o trojanskom ratu.

Ilijada i Odiseja su jako slicne srpskoj narodnoj poeziji,a Homer ih je spevao bas onako kao sto vekovima pevaju i nasi guslari. Bio je jedan profesor sa Harwarda, Milman Peri, koji je tragajuci za Homerovim naslednicima, dosao do nasih planina i guslara sa kojima je nasao neverovatnu slicnost...

Kult licnosti

pre 3 godine

@Jedina dobra stvar iz svega ovoga je broj 10.
(Lemi Ćordol, 28. jun 2021 15:06)

Taj sto je odradio tu necasnu rabotu NA TAJ DATUM je to platio svojom glavom dve godine kasnije.

Ma...

pre 3 godine

Da li su Vidovdani vezani za Miloševića zaista bitni za srpski narod... donekle. Sem višedecenijske nepotrebne patnje, jada i stradanja, s jedne strane bede, a sa druge enormnog bespravnog bogaćenja njega i njegove kamarile, ja stvarno ništa drugo ne vidim u Miloševićevim Vidovdanima.

Radoznao

pre 3 godine

@(Boske, 28. jun 2021 14:59)

Već sledeći sultan ( Bajazit) je zarobljen u bici kod Ankare, i proveo život u ropstvu, zajedno sa svojom suprugom Oliverom Lazarević. Sledećih godinu dana je Timur na sve načine ponižavao njega i nju, do njegove smrti. Pošto su ostali bez sultana, počinje /tursko) međuvlašće. Mehmet veliki umro za vreme opsade Sigeta ( Nikola Zrinjski)....

Miki Hajnekenjaj

pre 3 godine

I šta je bilo na kraju, ko je pobedio te 1389-te?
(Comviq, 28. jun 2021 14:25)

Зависи од аспекта. Једино је сигурно да Турци осташе без султана (први и задњу пут у историји) и побјегоше кући главом без обзира. А пошто судије нису ни дошле, записнике је писао ко је стигао.
(Boske, 28. jun 2021 14:59)

Ti bas mislis da je Zarko Lausevic ubio Ljubu Tadica,to je samo film.

Bucno razmisljam

pre 3 godine

1. Gubitnici.
2. Austrougarska napad na Srbiju.
3. -300000 srba
4. -million srba.
5. najveci gubitnik(%) najmanje dobio.
6. Izgubili srbiju za SHS kraljevinu.
7. Izgubil srbiju za sfrj
8. Izgubili Kosovo.
9. Izgubili Srbe u Hrvatsku
10. Izgubili pred Hag.

Srecan Vidovdan.

Svarožić

pre 3 godine

Što se tiče Kosovskog boja, ja više nisam ni siguran da li se ta bitka uopšte i desila! Ovo kažem (poluozbiljno) kao neko ke je izučavao ovu bitku i pročitao većinu djela na ovu temu.
Mit oko Kosovske bitke uopšte nije originalan i ima elemente i motive koje su prisutni u hrišćanstvu i mnogim drugim mitologijama. Žrtvovanje za carstvo nebesko, Tajna večera, izdaja, mnogo parabola, metafora, simbola, numerologije itd. je već viđeno u Jevanđelju, ali i u Bagavad Giti i mitologijama drugih antičkih (uglavnom indoevropskih) plemena i naroda.

neutral fe

pre 3 godine

Vidovdan 1989. Sloba M. organizovao sve opšti Vašar Srba (na dan žalosti...) iz Jugoslavije i dijaspore..., e od tog dan počije i golgota... većine Srba u ex yu, koja traje i danas, da bi komunisti-crvena buržuazija i njihovi naslednici Kurta i Murta sa Kamarilom postali kapitalisti.
(Rajko, 28. jun 2021 16:00)

na taj dan, 13 godina kasnije, je i otperjao iz srbije,, to jest isporucen hagu... ima tu neke poetske pravde.

Oscar De La Penja

pre 3 godine

Svima Vama kojima je ovo glupo,smešno,zaostalo,koji bi ste uradili bolje…Želim da večno živite,hiljadu godina dug život od srca.

Mile

pre 3 godine

Vidovdan je posvećen katoličkom svecu sa Sicilije, a u kalendar SPC je uvršten kao praznik tek pocetkom 20. veka. Nikakve veze nema sa Srpstvom. Ako bas hoćete da budete patriJote, na taj dan je ranije slavljen sveti prorok Amos

3210

pre 3 godine

Ajde za nas koji nismo dovoljno patriote,
da nam neko objasni šta je to Vidovdan?
(Jasna, 28. jun 2021 13:45)

Nema to veze sa patriotizmom.

To ima veze sa Paganstvom a mi nismo Pagani nego Hrišćani.

Spc nas uporno vraća u paganstvo jedan od primera je i paljenje badnjaka to je čist primer paganskih rituala to nikakve veze sa Hrišćanstvom nema.

važni događaji se odigrali na vidovdan za srbiju

pre 3 godine

vidimo iz nabrojanih događaja da je vidovdan bio I ostao za nas srbe presudan od svega nabrojanog naj važnije je onaj događaj kada smo predali sudu pravde onoga koji svojom politikom doveo narod srbioje do istrebljenja iflacija prisilne mobilizacije nemanje lekova I hrane criminal time je zemaljskaa I nebeska Pravda zadovoljena

Kult licnosti

pre 3 godine

@Jedina dobra stvar iz svega ovoga je broj 10.
(Lemi Ćordol, 28. jun 2021 15:06)

Taj sto je odradio tu necasnu rabotu NA TAJ DATUM je to platio svojom glavom dve godine kasnije.

Miki Hajnekenjaj

pre 3 godine

I šta je bilo na kraju, ko je pobedio te 1389-te?
(Comviq, 28. jun 2021 14:25)

Зависи од аспекта. Једино је сигурно да Турци осташе без султана (први и задњу пут у историји) и побјегоше кући главом без обзира. А пошто судије нису ни дошле, записнике је писао ко је стигао.
(Boske, 28. jun 2021 14:59)

Ti bas mislis da je Zarko Lausevic ubio Ljubu Tadica,to je samo film.

Boško

pre 3 godine

Ajde za nas koji nismo dovoljno patriote,
da nam neko objasni šta je to Vidovdan?
(Jasna, 28. jun 2021 13:45) # Link komentara
*******************

Vidovdan je hrišćanski praznik kojim se slavi rano-hrišćanski svetac po imenu Vitus. Ima malo pouzdanih podataka o njegovom životu ali koliko znamo živeo je u onome što je danas južna Italija i umro/pogubljen za vreme rimskog cara Dioklecijana - otuda je i oglašen svetim.

Njegovo ime se izgovara različito u različitim jezicima, a u srpskom je "Vid" pa otuda i "Vidovdan". Njegov kult se poštuje u mnogim hrišćanskim crkvama, negde više, negde manje. Kako se čini naročito je popularan u istočnoj Evropi, kako u pravoslavnim crkvama tako i ponekim katoličkim (npr. u Češkoj). U oba crkvena kalendara njegov dan pada 15. juna, ali usled 13-dnevne razlike između njih pravoslavci koji vreme računaju po Julijanskom kalendaru ga ustvari slave 28. juna.

miki

pre 3 godine

Definitivno najznačajniji kosovski boj pa ubistvo ferdinanda. Kosovski boj je ostavio neizbrisiv trag i ponos u narodu, kao i upozorenja svim susedima Srba i potencijalnim okupatorima. Lazar nije ni sanjao da ce u doba tehnike i telefona ovo obeležje biti još vece.
Ubistvo ferdinanda je ostavilo neverovatne posledice po srpski narod, vratilo je Srbiju 50 godina unazad i smanjilo populaciju na procenat nenadoknadiv dok budemo postojali.

chupavi

pre 3 godine

@ Jasna, 28. jun 2021 13:45

Ovaj komentar pokazuje koliko je obrazovanje u Srbiji lose, jer se ne zna sta predstvalja jedan od najznacajnih datuma u nasoj istoriji.

Prvo Vidovdan je stari srpski praznik posvecen Svetovidu, jednoj od varijaciji Boga Sunca, jer je Vidovdan dan posle letnje dugodnevnice kada je dan najduzi, sunce je u svom zenitu i "sve se vidi". Malo je duza tema ali ovaj praznik vuce korene jos iz stare srpske (slovenske) vere...

Kosovski boj 1389 godine je bio na Vidovdan, i zbog toga ga SPC praznuje kao dan svih srpskih mucenika koji su poginuli u borbi za slobodu.

Sta se sve drugo kroz istoriju desavalo na Vidovdan se moze procitati u tekstu.

Zalosno je sto se ovakve informacije mogu saznati iskljucivo na licnoj inicijativi umesto da se sve lepo nauci u skoli.

Moravska lisica

pre 3 godine

Ajde za nas koji nismo dovoljno patriote,
da nam neko objasni šta je to Vidovdan?
(Jasna, 28. jun 2021 13:45)

Aj sto nisi dovoljno patriota to i da razumem ali kad nisi dovoljno obrazovana e to je problem.

Gde ja zivim

pre 3 godine

@Boske

Mozemo da kur..mo koliko hocemo, ali cinjenica je da smo posle toga 500 godina bili pod turskom okupacijom. To sto im je poginuo sultan, ne znaci da smo pobedili, posto je i nas knez poginuo takodje. Takodje je cinjenica, da je sin kneza Lazara, Stefan Lazarevic, postao turski vazal... Sve ostalo vezano za kosovski boj je u domenu mita i legende, a istorijske cinjenice su gurnute u stranu. Pa me zanima, sto izginu toliki narod kad smo u svakom slucaju posle postali vazali?? Ali tada kao i danas, oduvek, vodili su nas "brilijantni" umovi, pa umesto da nas u 21.veku ima bar 20 miliona, nas ima jedva 7. Takodje i onog nesrecnog Principa slavimo kao heroja, a u 1.sv.ratu izginula trecina stanovnista... Velike pobede, nema sta...

Jecino Mleko

pre 3 godine

I šta je bilo na kraju, ko je pobedio te 1389-te?
(Comviq, 28. jun 2021 14:25)

pobedio tito! posle toga je samo nastavio da niže pobede, sve dok se nije zaustavio u jajcu

a

pre 3 godine

Odličan tekst.Izdvajam 2. Tajna konvencija između Srbije i Austrougarske 1881. godine
i 9. Srbi prestali da budu konstitutivan narod Hrvatske 1990. godine.Pod dva da Srbi
konačno vide ko je kralj Milan i koliku nam je štetu naneo(sličan je i knez Pavle) a
hrvati(u stvari vatikan,nemačka,NATO,..) ovim kreću u završetak genocida pokrenutog
još od 19. veka(Štrosmajer,Frank,...).

Boda

pre 3 godine

To je imendan mog sina.

Inače, to ime ima veze sa starim Slovenima. Kao i sve iz prehrićanskog perioda crkva je pokupila pod svoje okrilje pa je SvetoVid paganski bog.
Naš problem je što ništa nismo zapisivali, već su nam ostala nejasna pamćenja o svemu, a koristimo ono što se zapisivalo na latinskom. Tako je Vid na slovenskom, postao Vitus pa pokušavaju i to da nam promene. A bogami i pritiskaju nas da zaboravimo ko smo i šta smo, a mi smo pre svega Sloveni. Slave koje slavite nisu hrišćanske, već su običaju starih slovena. Božić je vezan za astronomske pojave, itd...
Čitajte, nije to bogohuljenje, već otkrivanje prave istine. Dok to ne saznamo lutaćemo ovako kako lutamo i sada...

Boske

pre 3 godine

I šta je bilo na kraju, ko je pobedio te 1389-te?
(Comviq, 28. jun 2021 14:25)

Зависи од аспекта. Једино је сигурно да Турци осташе без султана (први и задњу пут у историји) и побјегоше кући главом без обзира. А пошто судије нису ни дошле, записнике је писао ко је стигао.

hyper

pre 3 godine

Vidovdan je hrišćanski praznik kojim se slavi rano-hrišćanski svetac po imenu Vitus. Ima malo pouzdanih podataka o njegovom životu ali koliko znamo živeo je u onome što je danas južna Italija i umro/pogubljen za vreme rimskog cara Dioklecijana - otuda je i oglašen svetim.

Njegovo ime se izgovara različito u različitim jezicima, a u srpskom je "Vid" pa otuda i "Vidovdan". Njegov kult se poštuje u mnogim hrišćanskim crkvama, negde više, negde manje. Kako se čini naročito je popularan u istočnoj Evropi, kako u pravoslavnim crkvama tako i ponekim katoličkim (npr. u Češkoj). U oba crkvena kalendara njegov dan pada 15. juna, ali usled 13-dnevne razlike između njih pravoslavci koji vreme računaju po Julijanskom kalendaru ga ustvari slave 28. juna.
(Boško, 28. jun 2021 14:31)

Boško, momče, pojma ti nemaš!
Na brzinu si bacio pogled na prvih par naslova gugl pretrage.
Nema nikakve veze sa sv.Vitom, ali ti hvala za wiki info koje taj lik.
Evo malo da te upitim Vid - Ved , vedski narod , Vendi ili Vedi. Označava Boga i baš ono što i razumemo - znanje, uvide. Videti nešto u napred znači znati nešto. Kada odeš u Nemačku na zgradi muzeja srpskog nasleđa i umetnosti nećeš zateći "Zerbiše muzeum" već "Vendiše". Pa sad proceni gde se kriju tajne.

Silvester

pre 3 godine

Ajde za nas koji nismo dovoljno patriote,
da nam neko objasni šta je to Vidovdan?
(Jasna, 28. jun 2021 13:45)

Kako šta je? Pa 28. Jun.

Marko

pre 3 godine

Mislim da ne na ovoj listi zaboravljeno veliko stradanje Srba u Hercegovini, koje su ustase na Vidovan 1941 pobacale u mnoge jame. Inace su ih namamili tako sto su im rekli da hoce da ih sacuvaju, da se jave samo dok prodje Vidovdan. Vecina Srba je poverovala jer su to bile njihove komsije, ali eto nastradali su samo zato sto su bili Srbi i pravoslavci. Mozete da pogledate dokumentarni film Evo nama nase dece u reziji Zdravka Sotre, pa ce vam neke stvari biti jasnije.

sasha

pre 3 godine

Jasna,
Dan kad je car Lazar sa sakom odabranih stao u odbranu hriscanstva i potukao Otomansku imperiju...
A zapravo oslikava stanje u drzavi sedam vekova kasnije. Srpski vlastodrsci se poklali medjusobno oko vlasti, kod Marice pijanu vojsku potukla saka Turaka i promenila tok istorije. I od tada nas jasu kako domaci tako i strani vlastodrsci...

Bjelokosti

pre 3 godine

(Jasna, 28. jun 2021 13:45)

Takvima kao ti ne vredi objasnjavati jer tebi ce objasnjenje uci na jedno uvo i brzinom svetlosti izleteti kroz drugo tako da izmedju usiju nece ostati ni delic objasnjenja, samo ce ostati prazan prostor.

Dajbog

pre 3 godine

Citajte o staroj/Rodnoj veri Srbi,tu je istina sva..Svetovid-Vid.
Nema veze sa Hriscanstvom.Sve nase bogove su samo zamenili hriscanskim "svetcima".
Perun gromovnik-Ilija. Petka-Mokos itd...Dajbog srpski vrhovni bog zbog kog i dan danas izgovarate Dajboze!

chupavi

pre 3 godine

@ Ocekivanje ?, 28. jun 2021 15:50

Pa ovo je tacno, ali interesantno je da se nasa istorija preplice sa epskim pesmama u desetercu koju pevaju guslari. To recimo nije pravi izvor nasim istoricarima jer naravno ima mnogo preterivanja, ali jeste izvor o trojanskom ratu.

Ilijada i Odiseja su jako slicne srpskoj narodnoj poeziji,a Homer ih je spevao bas onako kao sto vekovima pevaju i nasi guslari. Bio je jedan profesor sa Harwarda, Milman Peri, koji je tragajuci za Homerovim naslednicima, dosao do nasih planina i guslara sa kojima je nasao neverovatnu slicnost...

Ma...

pre 3 godine

Da li su Vidovdani vezani za Miloševića zaista bitni za srpski narod... donekle. Sem višedecenijske nepotrebne patnje, jada i stradanja, s jedne strane bede, a sa druge enormnog bespravnog bogaćenja njega i njegove kamarile, ja stvarno ništa drugo ne vidim u Miloševićevim Vidovdanima.

Ocekivanje ?

pre 3 godine

Boda@
I da smo zapisivali ,citanje bas nije karakteristicno za nas narod.
Mi volimo zivu rec,monolog ,a pamcenje nam doseze najdalje do dve nedelje u proslost.

juhu

pre 3 godine

Znači mnogo pogrešnih poteza, koji su tada delovali ispravno, smo napravili na taj dan. Na Kosovu nam izginu cela vlastela pa smo posle živeli pod Turcima isto ili gore nego da boja nije ni bilo, Gavrilo nas je takodje naterao da platimo masnu cenu, Jajce pa posle životima plaćen raspad Jugoslavije, Miloševićev govor kojim je označio početak ludila i opet on kojeg smo izručili drugima umesto sami da ga osudimo u Srbiji i tako zauvek zapušimo usta drugima o krivici Srbije. Da vidimo da li je i ove godine "taj" dan...

Rajko

pre 3 godine

Vidovdan 1989. Sloba M. organizovao sve opšti Vašar Srba (na dan žalosti...) iz Jugoslavije i dijaspore..., e od tog dan počije i golgota... većine Srba u ex yu, koja traje i danas, da bi komunisti-crvena buržuazija i njihovi naslednici Kurta i Murta sa Kamarilom postali kapitalisti.

Svarožić

pre 3 godine

Što se tiče Kosovskog boja, ja više nisam ni siguran da li se ta bitka uopšte i desila! Ovo kažem (poluozbiljno) kao neko ke je izučavao ovu bitku i pročitao većinu djela na ovu temu.
Mit oko Kosovske bitke uopšte nije originalan i ima elemente i motive koje su prisutni u hrišćanstvu i mnogim drugim mitologijama. Žrtvovanje za carstvo nebesko, Tajna večera, izdaja, mnogo parabola, metafora, simbola, numerologije itd. je već viđeno u Jevanđelju, ali i u Bagavad Giti i mitologijama drugih antičkih (uglavnom indoevropskih) plemena i naroda.

Bucno razmisljam

pre 3 godine

1. Gubitnici.
2. Austrougarska napad na Srbiju.
3. -300000 srba
4. -million srba.
5. najveci gubitnik(%) najmanje dobio.
6. Izgubili srbiju za SHS kraljevinu.
7. Izgubil srbiju za sfrj
8. Izgubili Kosovo.
9. Izgubili Srbe u Hrvatsku
10. Izgubili pred Hag.

Srecan Vidovdan.

Radoznao

pre 3 godine

@(Boske, 28. jun 2021 14:59)

Već sledeći sultan ( Bajazit) je zarobljen u bici kod Ankare, i proveo život u ropstvu, zajedno sa svojom suprugom Oliverom Lazarević. Sledećih godinu dana je Timur na sve načine ponižavao njega i nju, do njegove smrti. Pošto su ostali bez sultana, počinje /tursko) međuvlašće. Mehmet veliki umro za vreme opsade Sigeta ( Nikola Zrinjski)....

zekkah

pre 3 godine

I šta je bilo na kraju, ko je pobedio te 1389-te?
(Comviq, 28. jun 2021 14:25)

Izgubili smo u gostima 1371, 1389 igrali nereseno kuci, ali Turci prosli dalje zbog boda u gostima :D

димитор градина

pre 3 godine

Све древне вере/религије/дивоније европских народа: Грка, Римљана, Келта, Германа, Скандинаваца, Словена па и Египћана и Месопотамаца су засноване на седмичности – 7 соларно-хтонских божанстава: Бел, Дан, Вид, Гор, Добро, Ђерв и Жива. Ових седам божанстава, су, у ствари, седам фаза/мена Сунца које оно прође током 24 сата – три дневне/соларне и четири ноћне/подземне/хтонске. Божанство Вид је персонификација вечерњег/поподневног Сунца (трећа соларна фаза) и у разним религијама има различита имена. Код Келта он је Су(м)келос/Видин/Луг (трећа фаза ватре), код германских-скандинавских-балтичких народа он је Видар (надлежан за видање-лечење), код Грка он је Хермес, код Римљана је Меркур, а код Словена је Вид-Сем-Род-Родгост. У ведској верзији он је С(о)ума/Шума. Представе овог божанства су: број три, среда (трећи дан у недељи), планета Меркур, дрво буква и модра боја. Не треба га мешати са божанством Свевид/Световид/Свавид/Свевид који не припада соларно-хтонској седморки него четворки богова Горњег Неба: Сварог, Варуна, Свевид и Саваот.

Коловрат

pre 3 godine

Данас се слави Световид, једно од највећих божанстава код старих Словена. На острву Рујан (данашњи Риген у Немачкој) је била Аркона, словенски Атос, утврђење и светилиште посвећено Световиду где су сва словенска племена слала поклоне и приносили жртве. Град су уништили Данци на челу са Волдомором и принцом Абсалоном. Град је бранио кнез Никлоз о коме је Војислав Илић написао песму Словенски кнез

neutral fe

pre 3 godine

Vidovdan 1989. Sloba M. organizovao sve opšti Vašar Srba (na dan žalosti...) iz Jugoslavije i dijaspore..., e od tog dan počije i golgota... većine Srba u ex yu, koja traje i danas, da bi komunisti-crvena buržuazija i njihovi naslednici Kurta i Murta sa Kamarilom postali kapitalisti.
(Rajko, 28. jun 2021 16:00)

na taj dan, 13 godina kasnije, je i otperjao iz srbije,, to jest isporucen hagu... ima tu neke poetske pravde.

Oscar De La Penja

pre 3 godine

Svima Vama kojima je ovo glupo,smešno,zaostalo,koji bi ste uradili bolje…Želim da večno živite,hiljadu godina dug život od srca.