Četvrtak, 17.12.2020.

16:08

Grčka plaća 18 "rafala" i rakete 2,32 milijarde evra: "Ovo će promeniti ravnotežu u vazduhu"

Grčka vlada saopštila je danas da će platiti 2,32 milijarde evra za nabavku borbenog aviona Rafal francuske proizvodnje i unapređenje kompatibilnih raketa.

Izvor: Tanjug

Grèka plaæa 18 "rafala" i rakete 2,32 milijarde evra: "Ovo æe promeniti ravnotežu u vazduhu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Pera Realno

pre 3 godine

Rafal je mnogo ispred F16 kojih Turska ima preko 100 komada . Turska nema F16 blok 70 , (grbavi) sa novom generacijom elektronike i radara. Rafal se na svetskom tržištu meri sa F35. Rađen je od kompozita i ima smanjen radarski odraz. Ima sposobnost napada na ciljeve i na zemlji i u vazduhu.
MIG 29 je avion iz prošlog veka i dobar je za air policing .

Bob

pre 3 godine

(Zoki, 17. decembar 2020 20:39) #

Nece nestati delova. Za tvoju informaciju F16 se proizvodio u Turskoj. A i onako planiraju da kupe bolje avione SU35 i SU57.

Mitar

pre 3 godine

Za ove što potcenjuju francuske avione.Devedesetih godina sam bio na nekom od aero mitinga na Batajnici,i prvi put su bili posle sankcija i strani avioni.Jedan francuski miraž je na predstavljanju tako zujao da sam imao utisak da može da poobara sve naše migove-29 u kompletu.Da li je bilo do pilota ili nešto drugo ne znam.

Lopuza

pre 3 godine

Grci su primer da javni dug zapravo ne znaci nista aposulutno.Trenutno je oko NEVEROVATNIH 370 milijardi dolara i 180 posto bdp.Kad je nastala kriza oko grckog duga 2014 bio je 355 milijardi.Znaci otkad su poceli da stede povecali su dug 15 milijardi.Sad u koroni imaju pad bdp 10 15 posto i opet nikom nista.Kupuju oruzje za 11 milijardi ulazu u gasovod itd.Pre 5 godina svi alarmirani,bankrot,prodajte ostrva,otpustajte,privatizacija.Sad nikom nista sve u redu nije frka.Ovo samo govori koliko je novac postao bezvredan i mislim da ovo sve ide ka krahu ovakvog sistema.Jednostavno posle ovog poslednjeg stampanja dolara i evra nakon koronakrize sve zemlje postaju ekstremno zaduzene i pitanje je uopste kako ce odrzati vrednost dolara i koji je smisao finansijskog trenutnog sistema i stvaranja kada se stampaju pare bez ikakvog pokrica.
(konzervativac, 17. decembar 2020 19:28)
Sve tačno ali dolar odavno ne bazira svoju vrednost na nekakvom pokriću već na sili koja boga ne moli. Zaduzenost je relativna stvar jer kredite će pojesti inflacija. Kamate su svakako nula a ko će sve to da izgura ? Pa široke mase. Momak, u novoj eri smo bankarskog zelenašenja ne kroz kamate već obezvredjivanje novca

leptirica

pre 3 godine

Rafal je sličan SU57 po vise, manje svemu. Oba su Stealth sa prednje strane, oba dvomotorci, sa prikrivenim usisima motora, oba imaju infracrveni dodatni radar, Rafale ima AESA radar, znam da je planiran i za SU57, ali neznam dal su ga Rusi razvili...

Перица

pre 3 godine

Турска се спрема за почетак великог рата. Има велику и младу популацију, довољно индоктринирану, јаку индустрију, производњу оружја, а сада и истренирану војску на сукобима у Сирији и Нагорно-Карабаху.

Добро је да се Грци наоружавају.

Borg

pre 3 godine

Rafal je jedan od najboljih aviona na svetu . Najveća prednost mu je što potvrđeno , beži radarima u 90% više slučajeva ,nego bilo koji drugi avion ove klase.
A Makraon toliko voli onog Turskog čičicu da ima da pokloni Grčkoj i jedan avion pride.
A iz komentara zaključujem i da ne znate mnogo o Francuzima .

pitam se pitam

pre 3 godine

koliko su mogli kupiti mig-29 koji kad se modernizuje bolji od tog rafala!!! ta 2 aviona ne mogu da se porede,oni kupuju rafale?pa ni jedan francuski avion ne moze da se poredi sa Migom-29,a kamoli sa Suhojima.grci prsli totalno!!!ko zna sta je tu u pitanju
(dc, 17. decembar 2020 20:01)
Nepojmivo je da mozes da uporedjujes mig-29 sa bilo kojim modernim lovcem, Bilo kojim!
Mig-39 je istorija ma koliko ga modernizovao

^_^

pre 3 godine

@znaci,.... problem je sto to nije protiv albanije vec protiv amerike....vi ljudi ste slepi i ne vidite siru sliku uopste.Znanu albanci i sami da nam ne mogu nista, ali njih podrzava amerika.A ti mozes da kupis 1000 aviona kakvih hoces dzaba ti.Nama je Kosovo oduzeto, to stoji...mi mozemo to da ne prihvatamo i da zivimo u nekom nasem imaginarnom svetu ali kosovo nije nase.Ameri su se pobrinuli za to, zbog rudnog bogatstva prvensvtveno koje oni eksploatisu a ne zato sto vole albance.Uostalom mi ne bismo ni znali to da iskoristimo, imamo mi i manja rudna bogatstva pa opet ne znamo ni to da iskoristimo.

Baćuška iz Virdžinije

pre 3 godine

Natamburaće Turska (zajedno sa Rusima) Grčku, uz to još i Francusku i pola NATO-a ako treba!!!
Dok je tandem Putin-Erdogan u formi, mogu Grci samo da pljunu Turskoj pod prozor.

Onako usput

pre 3 godine

...masa komentara - grci ovo turci ono...ekipa....pa jel vi čujete sebe? obje zemlje su u nato-u, mislite li da se itko od njih usudi maknut prstom pored "živih amera"????
Taj koji bi se usudio drznut američki interes br1 zvan NATO, potkopat ga nekim potencijalnim "unutarnjim nemirom" mogao bi se pozdraviti od svoje države na duže vremena...ekonomski dugovi, propast ekonomije, pad izvoza - prosjački štap - mmf...
I to svi znaju, uključujući i grke i turke, zato smanjite doživljaj i uživajte u večeri ;)

sultan

pre 3 godine

Grcka ulazi u trku naoruzanja kupovinom preskupih stranih igracki dok Turska sve vise naoruzanja proizvodi i prodaje sama. Inace dug Grcke ide ka 200% BDP. Samo da ne bude kasnije sta se desi, neko nas mrzi. Sila i nacionalizam kostaju.

Paspalj

pre 3 godine

Prije 100 godina turaka i grka po oko 10-tak miliona približno. Danas Turska - 84, Grčka - 11 miliona. Turska populacija se godišnje uvećava za milion stanovnika. Ali eto, avioni, kamioni... Only facts, no hard feelings.

GargaMel Četnik

pre 3 godine

Oće al Juče .....Sa 15 aviona da promeniš nešto ....Turci su super sila za Grke iako ne volim Turke ni malo....Onako samo realno skroz.

goran

pre 3 godine

"koliko su mogli kupiti mig-29 koji kad se modernizuje bolji od tog rafala!!! ta 2 aviona ne mogu da se porede,oni kupuju rafale?pa ni jedan francuski avion ne moze da se poredi sa Migom-29,a kamoli sa Suhojima.grci prsli totalno!!!ko zna sta je tu u pitanju!"

Totalna glupost! Dassault Rafalej vrhunki avion, možada naj bolji u toj klasi. Elektronika je superiorna a raspon mogučeg oružija ogroman. Bolji od američkih a da o ruskim da i ne pišem. Sam Mig-29 je inferioan spram Suhoja te iste klas.. Dakle, pišem o klasi lovaca 4 pa sve do 4++.
Kako je netko ovdije to i napisao.. Amerikanci imaju agresivniju promiđbu i u trgovini koriste svoj politički utjecaj.

Sanel

pre 3 godine

Ah tako znaci.Zato ih je Francuska tako zdusno podrzavala,da im uvali avione.
Plus Grcka ulazi u trku koju ne moze nikako dobiti.
Turska ima mnogo vecu vojsku i sto je jos vaznije mnogo vise financija za pojacavanje i dalju modernizaciju.

s4

pre 3 godine

turci imaju 120 f16 a oni kupuju 18 rafala e bas ce promeni ravnotezu snage u vazduhu.

jadni grci i onako prezaduzeni sad jos imaju da plate 2.3 milijardi

umesto grci da sednu sa turcima i da se dogovore oni hoce da igraju hladni rat sa turcima koji su ekonomski 100puta jaci.

sta ti je politika razuma ni gram.

Lojpur

pre 3 godine

Ovo samo pokazuje koliko NATO članstvo ništa ne znači. Grci se naoružavaju jer se osećaju ugroženo od Turske, iako su obe države u NATO i samim tim formalno saveznici. Od ovoga jedino profitira Francuska.

Marko

pre 3 godine

Svakako su Rafali bolji od turskih F-16 koje usput ima i Grčka.Tako da, da, promeniće to ravnotežu itekako.Vidim da pojedinci već godinama da tako kažem kroz komentare proturaju tezu da je turska nekakva vojna sila, a u stvari je totalni prosek.Grčke i turske mornarice se recimo ne mogu porediti ni pod razno jer Turska nema nijedan razarač, a od fregata ima uglavnom samo polovne koje su nekada davno koristili Amerikanci.Takođe imaju samo određeni broj starih podmornica.Grčka flota bi uništila tursku za jedno pre podne, kao što su tursku flotu i u doba jakog Osmanskog carstva tukli svi redom, kako su stigli (to su bili porazi epohalnih razmera) jer je njihova snaga bila u kopnenoj vojsci (doduše neki berberski gusari su solidno ratovali za njihov račun,ali to nije bila turska flota).Dakle, sada kada Grci prave iskorak i u ratnom vazduhoplovstvu, Turci će dobro razmisliti pre nego što im bilo šta padne na pamet.

hm?

pre 3 godine

Turska je i dalje najjaca regionalna sila sa jednim od najboljih vazduhoplovstava u NATO i najvecim brojem aviona. Sada tome treba dodati i S400 koji su kupili, tako da ovih 18 Rafala nece promeniti nista, osim mozda poreske namete koji ce dodatno pritisnuti Grke.

znaci

pre 3 godine

Ako hoces mir spremaj se za rat. Bolje posuditi i pedeset milijardi na odvracanje od napada nego dvesto za izgradnju razrusene zemlje u ratu. Kako bi izgledali pregovori o Kosovu da Srbija ima dvadeset najmodernijih aviona i S-400 recimo. Pitali bi da li treba i malo Albanije da vam damo. Izrael najbolji primer,okruzen neprijateljima i prete ali niko ne sme da okusa srecu.

Zacvo

pre 3 godine

Ovo za Grčku nisu nikakve pare. Čudno je to koliko je percepcija Grčke kod nas pogrešna. Oni su, i ovakvi, bogatiji od nas 10 puta i za njih ovo nije ništa.
Osim toga kupuju savezništvo Francuske u potencijalnom sukobu protiv Turske. Pametan potez, jer se Francuska posle brexita i odlaska Merkelove nameće kao najveća evropska sila

Bogme

pre 3 godine

Grci su sila od vojske. Sad imaju lovaca bukvalno slično ko Turska. U ovoj jednoj nabavci su nabavili više lovaca nego što Srbija ima ukupno.

Zdenko

pre 3 godine

Nisam neki poznavalac naoružanja ali nešto mislim koliko su mogli nabaviti modernih PVO sistema za te pare. Više vredi imati takvo moćno odbrambeno oružje nego 18 aviona. Da li S-300 ili S-400, Patriot i slično tome. Ovako, ako krenu sa tim malim brojem aviona, recimo protiv Turske koja ima jednu od najmoćnijih avijacija u Evropi, neće se dobro provesti.

Laik

pre 3 godine

Kakvi strucnjaci sta sve pisu.. pa jel vi znate da grcka ima 33.000 ljudi zaposlenih samo u vojnom vazduhoplovstvu? Imaju 160 aviona f-16?? Ej, 160!! 50 miraza? 50 f4 fantoma? Jos 18 rafaela sad.. pa ljudi imate vikipediju, posvetite 10 sec.pre komentarisanja.

Misko

pre 3 godine

Tako se brani drzava.Uvek su se borili protiv Turske i uspeli du.Vazduhoplovstvo imaju bolje i ovim domazuju.U vojsku idu svi muskarci i to 3 godine i ne kukaju.Pa sta ako se zaduzuju ali ostaju kao nacija.Bravo pa Turci samo probajte.Srbija da je imala atomsku bombu nikada rsta nebi bilo.

Gavrilo

pre 3 godine

Uopšte nije važno koliko oni duguju i koliko novca je bačano,samo je važno koliko je se neko ugradio (kao i kod kupovine podmornica).Što veća cifra veća provizija.Korupcija u celom svetu su dostigle enormne vrednosti.Niko nije izuzet,apsolutno niko.Mnoge države se ponašaju,kao nacisti pred drugi svetski rat.Enormno su se zaduživali za naoružanje znajući da oni neće vraćati.

Stanislav

pre 3 godine

Šta je onda NATO? Ako svaka zemlja mora da se naoruža da se sama brani? Ne važi više - napad na jednu članicu je napad na NATO?
Izgleda da taj princip važi samo kada NATO nekoga napada. Onda treba da su solidarni (i uglavnom da slede SAD).

sandalj

pre 3 godine

Naravno da ce promijeniti odnos snaga, grcki f 16 su i ovako napredniji od turskih, Grci lete i mirage 2000 koji sluzi za odbranu Atine tako da im nece biti problem preci na rafale koji su svjetlosnu godinu ispred turskih f 16, pogotovo ako se zna da je Erdogan osakatio TAF poslije pokusaja puca.

dc

pre 3 godine

koliko su mogli kupiti mig-29 koji kad se modernizuje bolji od tog rafala!!! ta 2 aviona ne mogu da se porede,oni kupuju rafale?pa ni jedan francuski avion ne moze da se poredi sa Migom-29,a kamoli sa Suhojima.grci prsli totalno!!!ko zna sta je tu u pitanju

Www Globalnet

pre 3 godine

Ovaj avion je proglasen po ukupnim karakteristikama posle f22 ubjedljivo najubojitiji avion ne racunajuci su57. Vi analitacari sa Forum nemate blage veze.

Zoki

pre 3 godine

Naravno da će promeniti ravnotežu, jer su u ovom trenutku Turci u velikoj prednosti. Turci su ostali bez F-35 i našli su se pod udarom sankcija, tako da ne mogu da uzove delove i za ovo što imaju. Rafale je bolji od F-16 koje Turci poseduju. Za dve godine, kada Rafali pristignu, Turci će krpiti one F-16 koje imaju tako što će rastaviti određen broj aviona da bi imali delove.

Savke

pre 3 godine

Nece dobiti F-35 jer SAD ne zeli da toliko narusi odnose sa Ankarom ali i snimanja sa radarom od strane turskog S-400. Nisam siguran koliko je Rafale stealt avion? Rusi objavili da idu pregovori da Turska kupi SU-35 i S-57. Za Rafal samo znam da je skup i da americki eksperti sumnjaju u njegove radarske sposobnosti. Navodno je izraelska Sufa (F-16I) sposobnija od tog Rafalea.

Grk Makedonac iz vreme Alexandra velikog

pre 3 godine

A ne samo to, što se tiče Grčke avijacije još se Modernizuje naše123 F-16 u najsavremeniju verziju VIPER.
Ali i naše 42 Miraz 2000-5 se Modernizuje.
A kao poslednja tacka u 2027 stižu 24 F35!
*Grčka ukupno ima snažniju avijaciji od Turske a u 2027 možda imace najsnažniju Avijaciju u Evropi.

Racunovodja

pre 3 godine

Ovo ce promijeniti samo Grcki dug koji ce biti jos veci, da im i praunucad budu u duznickom ropstvu.
Inace istim sistem su se i do sad zaduzivali, kod Njemacke naprimjer, mi trebamo 2 milijarde, moze naravno ali morate da kupite jos dvije u podmornicama i tenkovima, moze sto da ne. Tako to izgleda ukratko.

konzervativac

pre 3 godine

Grci su primer da javni dug zapravo ne znaci nista aposulutno.Trenutno je oko NEVEROVATNIH 370 milijardi dolara i 180 posto bdp.Kad je nastala kriza oko grckog duga 2014 bio je 355 milijardi.Znaci otkad su poceli da stede povecali su dug 15 milijardi.Sad u koroni imaju pad bdp 10 15 posto i opet nikom nista.Kupuju oruzje za 11 milijardi ulazu u gasovod itd.Pre 5 godina svi alarmirani,bankrot,prodajte ostrva,otpustajte,privatizacija.Sad nikom nista sve u redu nije frka.Ovo samo govori koliko je novac postao bezvredan i mislim da ovo sve ide ka krahu ovakvog sistema.Jednostavno posle ovog poslednjeg stampanja dolara i evra nakon koronakrize sve zemlje postaju ekstremno zaduzene i pitanje je uopste kako ce odrzati vrednost dolara i koji je smisao finansijskog trenutnog sistema i stvaranja kada se stampaju pare bez ikakvog pokrica.

Zigi

pre 3 godine

E ako ih tih 12 polovnih i 6 novih aviona ”nespase” od Turaka ja neznam sta ce. Bacanje novca onako bezveze i punjenje dzepova Francuske i nista drugo.

genius

pre 3 godine

Godinama sam bio ubeđen da je Rafal truba od mašine, dok me jedna vrlo upućena osoba nije navela na suprotno, pa sam se potrudio da malo bolje "istražim" (bar ono što je javno dostupno).
Kako stvari stoje - jedan od boljih aparata u ovoh klasi, ali za razliku od saveznika preko bare imaju mnogo lošiji marketing...

konzervativac

pre 3 godine

Grci su primer da javni dug zapravo ne znaci nista aposulutno.Trenutno je oko NEVEROVATNIH 370 milijardi dolara i 180 posto bdp.Kad je nastala kriza oko grckog duga 2014 bio je 355 milijardi.Znaci otkad su poceli da stede povecali su dug 15 milijardi.Sad u koroni imaju pad bdp 10 15 posto i opet nikom nista.Kupuju oruzje za 11 milijardi ulazu u gasovod itd.Pre 5 godina svi alarmirani,bankrot,prodajte ostrva,otpustajte,privatizacija.Sad nikom nista sve u redu nije frka.Ovo samo govori koliko je novac postao bezvredan i mislim da ovo sve ide ka krahu ovakvog sistema.Jednostavno posle ovog poslednjeg stampanja dolara i evra nakon koronakrize sve zemlje postaju ekstremno zaduzene i pitanje je uopste kako ce odrzati vrednost dolara i koji je smisao finansijskog trenutnog sistema i stvaranja kada se stampaju pare bez ikakvog pokrica.

genius

pre 3 godine

Godinama sam bio ubeđen da je Rafal truba od mašine, dok me jedna vrlo upućena osoba nije navela na suprotno, pa sam se potrudio da malo bolje "istražim" (bar ono što je javno dostupno).
Kako stvari stoje - jedan od boljih aparata u ovoh klasi, ali za razliku od saveznika preko bare imaju mnogo lošiji marketing...

Racunovodja

pre 3 godine

Ovo ce promijeniti samo Grcki dug koji ce biti jos veci, da im i praunucad budu u duznickom ropstvu.
Inace istim sistem su se i do sad zaduzivali, kod Njemacke naprimjer, mi trebamo 2 milijarde, moze naravno ali morate da kupite jos dvije u podmornicama i tenkovima, moze sto da ne. Tako to izgleda ukratko.

Zigi

pre 3 godine

E ako ih tih 12 polovnih i 6 novih aviona ”nespase” od Turaka ja neznam sta ce. Bacanje novca onako bezveze i punjenje dzepova Francuske i nista drugo.

znaci

pre 3 godine

Ako hoces mir spremaj se za rat. Bolje posuditi i pedeset milijardi na odvracanje od napada nego dvesto za izgradnju razrusene zemlje u ratu. Kako bi izgledali pregovori o Kosovu da Srbija ima dvadeset najmodernijih aviona i S-400 recimo. Pitali bi da li treba i malo Albanije da vam damo. Izrael najbolji primer,okruzen neprijateljima i prete ali niko ne sme da okusa srecu.

Laik

pre 3 godine

Kakvi strucnjaci sta sve pisu.. pa jel vi znate da grcka ima 33.000 ljudi zaposlenih samo u vojnom vazduhoplovstvu? Imaju 160 aviona f-16?? Ej, 160!! 50 miraza? 50 f4 fantoma? Jos 18 rafaela sad.. pa ljudi imate vikipediju, posvetite 10 sec.pre komentarisanja.

Zacvo

pre 3 godine

Ovo za Grčku nisu nikakve pare. Čudno je to koliko je percepcija Grčke kod nas pogrešna. Oni su, i ovakvi, bogatiji od nas 10 puta i za njih ovo nije ništa.
Osim toga kupuju savezništvo Francuske u potencijalnom sukobu protiv Turske. Pametan potez, jer se Francuska posle brexita i odlaska Merkelove nameće kao najveća evropska sila

Lojpur

pre 3 godine

Ovo samo pokazuje koliko NATO članstvo ništa ne znači. Grci se naoružavaju jer se osećaju ugroženo od Turske, iako su obe države u NATO i samim tim formalno saveznici. Od ovoga jedino profitira Francuska.

goran

pre 3 godine

"koliko su mogli kupiti mig-29 koji kad se modernizuje bolji od tog rafala!!! ta 2 aviona ne mogu da se porede,oni kupuju rafale?pa ni jedan francuski avion ne moze da se poredi sa Migom-29,a kamoli sa Suhojima.grci prsli totalno!!!ko zna sta je tu u pitanju!"

Totalna glupost! Dassault Rafalej vrhunki avion, možada naj bolji u toj klasi. Elektronika je superiorna a raspon mogučeg oružija ogroman. Bolji od američkih a da o ruskim da i ne pišem. Sam Mig-29 je inferioan spram Suhoja te iste klas.. Dakle, pišem o klasi lovaca 4 pa sve do 4++.
Kako je netko ovdije to i napisao.. Amerikanci imaju agresivniju promiđbu i u trgovini koriste svoj politički utjecaj.

Marko

pre 3 godine

Svakako su Rafali bolji od turskih F-16 koje usput ima i Grčka.Tako da, da, promeniće to ravnotežu itekako.Vidim da pojedinci već godinama da tako kažem kroz komentare proturaju tezu da je turska nekakva vojna sila, a u stvari je totalni prosek.Grčke i turske mornarice se recimo ne mogu porediti ni pod razno jer Turska nema nijedan razarač, a od fregata ima uglavnom samo polovne koje su nekada davno koristili Amerikanci.Takođe imaju samo određeni broj starih podmornica.Grčka flota bi uništila tursku za jedno pre podne, kao što su tursku flotu i u doba jakog Osmanskog carstva tukli svi redom, kako su stigli (to su bili porazi epohalnih razmera) jer je njihova snaga bila u kopnenoj vojsci (doduše neki berberski gusari su solidno ratovali za njihov račun,ali to nije bila turska flota).Dakle, sada kada Grci prave iskorak i u ratnom vazduhoplovstvu, Turci će dobro razmisliti pre nego što im bilo šta padne na pamet.

Bogme

pre 3 godine

Grci su sila od vojske. Sad imaju lovaca bukvalno slično ko Turska. U ovoj jednoj nabavci su nabavili više lovaca nego što Srbija ima ukupno.

Grk Makedonac iz vreme Alexandra velikog

pre 3 godine

A ne samo to, što se tiče Grčke avijacije još se Modernizuje naše123 F-16 u najsavremeniju verziju VIPER.
Ali i naše 42 Miraz 2000-5 se Modernizuje.
A kao poslednja tacka u 2027 stižu 24 F35!
*Grčka ukupno ima snažniju avijaciji od Turske a u 2027 možda imace najsnažniju Avijaciju u Evropi.

Www Globalnet

pre 3 godine

Ovaj avion je proglasen po ukupnim karakteristikama posle f22 ubjedljivo najubojitiji avion ne racunajuci su57. Vi analitacari sa Forum nemate blage veze.

dc

pre 3 godine

koliko su mogli kupiti mig-29 koji kad se modernizuje bolji od tog rafala!!! ta 2 aviona ne mogu da se porede,oni kupuju rafale?pa ni jedan francuski avion ne moze da se poredi sa Migom-29,a kamoli sa Suhojima.grci prsli totalno!!!ko zna sta je tu u pitanju

Misko

pre 3 godine

Tako se brani drzava.Uvek su se borili protiv Turske i uspeli du.Vazduhoplovstvo imaju bolje i ovim domazuju.U vojsku idu svi muskarci i to 3 godine i ne kukaju.Pa sta ako se zaduzuju ali ostaju kao nacija.Bravo pa Turci samo probajte.Srbija da je imala atomsku bombu nikada rsta nebi bilo.

hm?

pre 3 godine

Turska je i dalje najjaca regionalna sila sa jednim od najboljih vazduhoplovstava u NATO i najvecim brojem aviona. Sada tome treba dodati i S400 koji su kupili, tako da ovih 18 Rafala nece promeniti nista, osim mozda poreske namete koji ce dodatno pritisnuti Grke.

Sanel

pre 3 godine

Ah tako znaci.Zato ih je Francuska tako zdusno podrzavala,da im uvali avione.
Plus Grcka ulazi u trku koju ne moze nikako dobiti.
Turska ima mnogo vecu vojsku i sto je jos vaznije mnogo vise financija za pojacavanje i dalju modernizaciju.

sandalj

pre 3 godine

Naravno da ce promijeniti odnos snaga, grcki f 16 su i ovako napredniji od turskih, Grci lete i mirage 2000 koji sluzi za odbranu Atine tako da im nece biti problem preci na rafale koji su svjetlosnu godinu ispred turskih f 16, pogotovo ako se zna da je Erdogan osakatio TAF poslije pokusaja puca.

s4

pre 3 godine

turci imaju 120 f16 a oni kupuju 18 rafala e bas ce promeni ravnotezu snage u vazduhu.

jadni grci i onako prezaduzeni sad jos imaju da plate 2.3 milijardi

umesto grci da sednu sa turcima i da se dogovore oni hoce da igraju hladni rat sa turcima koji su ekonomski 100puta jaci.

sta ti je politika razuma ni gram.

Zoki

pre 3 godine

Naravno da će promeniti ravnotežu, jer su u ovom trenutku Turci u velikoj prednosti. Turci su ostali bez F-35 i našli su se pod udarom sankcija, tako da ne mogu da uzove delove i za ovo što imaju. Rafale je bolji od F-16 koje Turci poseduju. Za dve godine, kada Rafali pristignu, Turci će krpiti one F-16 koje imaju tako što će rastaviti određen broj aviona da bi imali delove.

Stanislav

pre 3 godine

Šta je onda NATO? Ako svaka zemlja mora da se naoruža da se sama brani? Ne važi više - napad na jednu članicu je napad na NATO?
Izgleda da taj princip važi samo kada NATO nekoga napada. Onda treba da su solidarni (i uglavnom da slede SAD).

Zdenko

pre 3 godine

Nisam neki poznavalac naoružanja ali nešto mislim koliko su mogli nabaviti modernih PVO sistema za te pare. Više vredi imati takvo moćno odbrambeno oružje nego 18 aviona. Da li S-300 ili S-400, Patriot i slično tome. Ovako, ako krenu sa tim malim brojem aviona, recimo protiv Turske koja ima jednu od najmoćnijih avijacija u Evropi, neće se dobro provesti.

Pera Realno

pre 3 godine

Rafal je mnogo ispred F16 kojih Turska ima preko 100 komada . Turska nema F16 blok 70 , (grbavi) sa novom generacijom elektronike i radara. Rafal se na svetskom tržištu meri sa F35. Rađen je od kompozita i ima smanjen radarski odraz. Ima sposobnost napada na ciljeve i na zemlji i u vazduhu.
MIG 29 je avion iz prošlog veka i dobar je za air policing .

pitam se pitam

pre 3 godine

koliko su mogli kupiti mig-29 koji kad se modernizuje bolji od tog rafala!!! ta 2 aviona ne mogu da se porede,oni kupuju rafale?pa ni jedan francuski avion ne moze da se poredi sa Migom-29,a kamoli sa Suhojima.grci prsli totalno!!!ko zna sta je tu u pitanju
(dc, 17. decembar 2020 20:01)
Nepojmivo je da mozes da uporedjujes mig-29 sa bilo kojim modernim lovcem, Bilo kojim!
Mig-39 je istorija ma koliko ga modernizovao

Gavrilo

pre 3 godine

Uopšte nije važno koliko oni duguju i koliko novca je bačano,samo je važno koliko je se neko ugradio (kao i kod kupovine podmornica).Što veća cifra veća provizija.Korupcija u celom svetu su dostigle enormne vrednosti.Niko nije izuzet,apsolutno niko.Mnoge države se ponašaju,kao nacisti pred drugi svetski rat.Enormno su se zaduživali za naoružanje znajući da oni neće vraćati.

Borg

pre 3 godine

Rafal je jedan od najboljih aviona na svetu . Najveća prednost mu je što potvrđeno , beži radarima u 90% više slučajeva ,nego bilo koji drugi avion ove klase.
A Makraon toliko voli onog Turskog čičicu da ima da pokloni Grčkoj i jedan avion pride.
A iz komentara zaključujem i da ne znate mnogo o Francuzima .

Перица

pre 3 godine

Турска се спрема за почетак великог рата. Има велику и младу популацију, довољно индоктринирану, јаку индустрију, производњу оружја, а сада и истренирану војску на сукобима у Сирији и Нагорно-Карабаху.

Добро је да се Грци наоружавају.

Onako usput

pre 3 godine

...masa komentara - grci ovo turci ono...ekipa....pa jel vi čujete sebe? obje zemlje su u nato-u, mislite li da se itko od njih usudi maknut prstom pored "živih amera"????
Taj koji bi se usudio drznut američki interes br1 zvan NATO, potkopat ga nekim potencijalnim "unutarnjim nemirom" mogao bi se pozdraviti od svoje države na duže vremena...ekonomski dugovi, propast ekonomije, pad izvoza - prosjački štap - mmf...
I to svi znaju, uključujući i grke i turke, zato smanjite doživljaj i uživajte u večeri ;)

Lopuza

pre 3 godine

Grci su primer da javni dug zapravo ne znaci nista aposulutno.Trenutno je oko NEVEROVATNIH 370 milijardi dolara i 180 posto bdp.Kad je nastala kriza oko grckog duga 2014 bio je 355 milijardi.Znaci otkad su poceli da stede povecali su dug 15 milijardi.Sad u koroni imaju pad bdp 10 15 posto i opet nikom nista.Kupuju oruzje za 11 milijardi ulazu u gasovod itd.Pre 5 godina svi alarmirani,bankrot,prodajte ostrva,otpustajte,privatizacija.Sad nikom nista sve u redu nije frka.Ovo samo govori koliko je novac postao bezvredan i mislim da ovo sve ide ka krahu ovakvog sistema.Jednostavno posle ovog poslednjeg stampanja dolara i evra nakon koronakrize sve zemlje postaju ekstremno zaduzene i pitanje je uopste kako ce odrzati vrednost dolara i koji je smisao finansijskog trenutnog sistema i stvaranja kada se stampaju pare bez ikakvog pokrica.
(konzervativac, 17. decembar 2020 19:28)
Sve tačno ali dolar odavno ne bazira svoju vrednost na nekakvom pokriću već na sili koja boga ne moli. Zaduzenost je relativna stvar jer kredite će pojesti inflacija. Kamate su svakako nula a ko će sve to da izgura ? Pa široke mase. Momak, u novoj eri smo bankarskog zelenašenja ne kroz kamate već obezvredjivanje novca

leptirica

pre 3 godine

Rafal je sličan SU57 po vise, manje svemu. Oba su Stealth sa prednje strane, oba dvomotorci, sa prikrivenim usisima motora, oba imaju infracrveni dodatni radar, Rafale ima AESA radar, znam da je planiran i za SU57, ali neznam dal su ga Rusi razvili...

^_^

pre 3 godine

@znaci,.... problem je sto to nije protiv albanije vec protiv amerike....vi ljudi ste slepi i ne vidite siru sliku uopste.Znanu albanci i sami da nam ne mogu nista, ali njih podrzava amerika.A ti mozes da kupis 1000 aviona kakvih hoces dzaba ti.Nama je Kosovo oduzeto, to stoji...mi mozemo to da ne prihvatamo i da zivimo u nekom nasem imaginarnom svetu ali kosovo nije nase.Ameri su se pobrinuli za to, zbog rudnog bogatstva prvensvtveno koje oni eksploatisu a ne zato sto vole albance.Uostalom mi ne bismo ni znali to da iskoristimo, imamo mi i manja rudna bogatstva pa opet ne znamo ni to da iskoristimo.

Mitar

pre 3 godine

Za ove što potcenjuju francuske avione.Devedesetih godina sam bio na nekom od aero mitinga na Batajnici,i prvi put su bili posle sankcija i strani avioni.Jedan francuski miraž je na predstavljanju tako zujao da sam imao utisak da može da poobara sve naše migove-29 u kompletu.Da li je bilo do pilota ili nešto drugo ne znam.

Paspalj

pre 3 godine

Prije 100 godina turaka i grka po oko 10-tak miliona približno. Danas Turska - 84, Grčka - 11 miliona. Turska populacija se godišnje uvećava za milion stanovnika. Ali eto, avioni, kamioni... Only facts, no hard feelings.

Savke

pre 3 godine

Nece dobiti F-35 jer SAD ne zeli da toliko narusi odnose sa Ankarom ali i snimanja sa radarom od strane turskog S-400. Nisam siguran koliko je Rafale stealt avion? Rusi objavili da idu pregovori da Turska kupi SU-35 i S-57. Za Rafal samo znam da je skup i da americki eksperti sumnjaju u njegove radarske sposobnosti. Navodno je izraelska Sufa (F-16I) sposobnija od tog Rafalea.

Baćuška iz Virdžinije

pre 3 godine

Natamburaće Turska (zajedno sa Rusima) Grčku, uz to još i Francusku i pola NATO-a ako treba!!!
Dok je tandem Putin-Erdogan u formi, mogu Grci samo da pljunu Turskoj pod prozor.

GargaMel Četnik

pre 3 godine

Oće al Juče .....Sa 15 aviona da promeniš nešto ....Turci su super sila za Grke iako ne volim Turke ni malo....Onako samo realno skroz.

sultan

pre 3 godine

Grcka ulazi u trku naoruzanja kupovinom preskupih stranih igracki dok Turska sve vise naoruzanja proizvodi i prodaje sama. Inace dug Grcke ide ka 200% BDP. Samo da ne bude kasnije sta se desi, neko nas mrzi. Sila i nacionalizam kostaju.

Bob

pre 3 godine

(Zoki, 17. decembar 2020 20:39) #

Nece nestati delova. Za tvoju informaciju F16 se proizvodio u Turskoj. A i onako planiraju da kupe bolje avione SU35 i SU57.

dc

pre 3 godine

koliko su mogli kupiti mig-29 koji kad se modernizuje bolji od tog rafala!!! ta 2 aviona ne mogu da se porede,oni kupuju rafale?pa ni jedan francuski avion ne moze da se poredi sa Migom-29,a kamoli sa Suhojima.grci prsli totalno!!!ko zna sta je tu u pitanju

Zigi

pre 3 godine

E ako ih tih 12 polovnih i 6 novih aviona ”nespase” od Turaka ja neznam sta ce. Bacanje novca onako bezveze i punjenje dzepova Francuske i nista drugo.

s4

pre 3 godine

turci imaju 120 f16 a oni kupuju 18 rafala e bas ce promeni ravnotezu snage u vazduhu.

jadni grci i onako prezaduzeni sad jos imaju da plate 2.3 milijardi

umesto grci da sednu sa turcima i da se dogovore oni hoce da igraju hladni rat sa turcima koji su ekonomski 100puta jaci.

sta ti je politika razuma ni gram.

Sanel

pre 3 godine

Ah tako znaci.Zato ih je Francuska tako zdusno podrzavala,da im uvali avione.
Plus Grcka ulazi u trku koju ne moze nikako dobiti.
Turska ima mnogo vecu vojsku i sto je jos vaznije mnogo vise financija za pojacavanje i dalju modernizaciju.

Savke

pre 3 godine

Nece dobiti F-35 jer SAD ne zeli da toliko narusi odnose sa Ankarom ali i snimanja sa radarom od strane turskog S-400. Nisam siguran koliko je Rafale stealt avion? Rusi objavili da idu pregovori da Turska kupi SU-35 i S-57. Za Rafal samo znam da je skup i da americki eksperti sumnjaju u njegove radarske sposobnosti. Navodno je izraelska Sufa (F-16I) sposobnija od tog Rafalea.

Zdenko

pre 3 godine

Nisam neki poznavalac naoružanja ali nešto mislim koliko su mogli nabaviti modernih PVO sistema za te pare. Više vredi imati takvo moćno odbrambeno oružje nego 18 aviona. Da li S-300 ili S-400, Patriot i slično tome. Ovako, ako krenu sa tim malim brojem aviona, recimo protiv Turske koja ima jednu od najmoćnijih avijacija u Evropi, neće se dobro provesti.

goran

pre 3 godine

"koliko su mogli kupiti mig-29 koji kad se modernizuje bolji od tog rafala!!! ta 2 aviona ne mogu da se porede,oni kupuju rafale?pa ni jedan francuski avion ne moze da se poredi sa Migom-29,a kamoli sa Suhojima.grci prsli totalno!!!ko zna sta je tu u pitanju!"

Totalna glupost! Dassault Rafalej vrhunki avion, možada naj bolji u toj klasi. Elektronika je superiorna a raspon mogučeg oružija ogroman. Bolji od američkih a da o ruskim da i ne pišem. Sam Mig-29 je inferioan spram Suhoja te iste klas.. Dakle, pišem o klasi lovaca 4 pa sve do 4++.
Kako je netko ovdije to i napisao.. Amerikanci imaju agresivniju promiđbu i u trgovini koriste svoj politički utjecaj.

Racunovodja

pre 3 godine

Ovo ce promijeniti samo Grcki dug koji ce biti jos veci, da im i praunucad budu u duznickom ropstvu.
Inace istim sistem su se i do sad zaduzivali, kod Njemacke naprimjer, mi trebamo 2 milijarde, moze naravno ali morate da kupite jos dvije u podmornicama i tenkovima, moze sto da ne. Tako to izgleda ukratko.

Baćuška iz Virdžinije

pre 3 godine

Natamburaće Turska (zajedno sa Rusima) Grčku, uz to još i Francusku i pola NATO-a ako treba!!!
Dok je tandem Putin-Erdogan u formi, mogu Grci samo da pljunu Turskoj pod prozor.

hm?

pre 3 godine

Turska je i dalje najjaca regionalna sila sa jednim od najboljih vazduhoplovstava u NATO i najvecim brojem aviona. Sada tome treba dodati i S400 koji su kupili, tako da ovih 18 Rafala nece promeniti nista, osim mozda poreske namete koji ce dodatno pritisnuti Grke.

Grk Makedonac iz vreme Alexandra velikog

pre 3 godine

A ne samo to, što se tiče Grčke avijacije još se Modernizuje naše123 F-16 u najsavremeniju verziju VIPER.
Ali i naše 42 Miraz 2000-5 se Modernizuje.
A kao poslednja tacka u 2027 stižu 24 F35!
*Grčka ukupno ima snažniju avijaciji od Turske a u 2027 možda imace najsnažniju Avijaciju u Evropi.

Marko

pre 3 godine

Svakako su Rafali bolji od turskih F-16 koje usput ima i Grčka.Tako da, da, promeniće to ravnotežu itekako.Vidim da pojedinci već godinama da tako kažem kroz komentare proturaju tezu da je turska nekakva vojna sila, a u stvari je totalni prosek.Grčke i turske mornarice se recimo ne mogu porediti ni pod razno jer Turska nema nijedan razarač, a od fregata ima uglavnom samo polovne koje su nekada davno koristili Amerikanci.Takođe imaju samo određeni broj starih podmornica.Grčka flota bi uništila tursku za jedno pre podne, kao što su tursku flotu i u doba jakog Osmanskog carstva tukli svi redom, kako su stigli (to su bili porazi epohalnih razmera) jer je njihova snaga bila u kopnenoj vojsci (doduše neki berberski gusari su solidno ratovali za njihov račun,ali to nije bila turska flota).Dakle, sada kada Grci prave iskorak i u ratnom vazduhoplovstvu, Turci će dobro razmisliti pre nego što im bilo šta padne na pamet.

Bogme

pre 3 godine

Grci su sila od vojske. Sad imaju lovaca bukvalno slično ko Turska. U ovoj jednoj nabavci su nabavili više lovaca nego što Srbija ima ukupno.

konzervativac

pre 3 godine

Grci su primer da javni dug zapravo ne znaci nista aposulutno.Trenutno je oko NEVEROVATNIH 370 milijardi dolara i 180 posto bdp.Kad je nastala kriza oko grckog duga 2014 bio je 355 milijardi.Znaci otkad su poceli da stede povecali su dug 15 milijardi.Sad u koroni imaju pad bdp 10 15 posto i opet nikom nista.Kupuju oruzje za 11 milijardi ulazu u gasovod itd.Pre 5 godina svi alarmirani,bankrot,prodajte ostrva,otpustajte,privatizacija.Sad nikom nista sve u redu nije frka.Ovo samo govori koliko je novac postao bezvredan i mislim da ovo sve ide ka krahu ovakvog sistema.Jednostavno posle ovog poslednjeg stampanja dolara i evra nakon koronakrize sve zemlje postaju ekstremno zaduzene i pitanje je uopste kako ce odrzati vrednost dolara i koji je smisao finansijskog trenutnog sistema i stvaranja kada se stampaju pare bez ikakvog pokrica.

genius

pre 3 godine

Godinama sam bio ubeđen da je Rafal truba od mašine, dok me jedna vrlo upućena osoba nije navela na suprotno, pa sam se potrudio da malo bolje "istražim" (bar ono što je javno dostupno).
Kako stvari stoje - jedan od boljih aparata u ovoh klasi, ali za razliku od saveznika preko bare imaju mnogo lošiji marketing...

Misko

pre 3 godine

Tako se brani drzava.Uvek su se borili protiv Turske i uspeli du.Vazduhoplovstvo imaju bolje i ovim domazuju.U vojsku idu svi muskarci i to 3 godine i ne kukaju.Pa sta ako se zaduzuju ali ostaju kao nacija.Bravo pa Turci samo probajte.Srbija da je imala atomsku bombu nikada rsta nebi bilo.

znaci

pre 3 godine

Ako hoces mir spremaj se za rat. Bolje posuditi i pedeset milijardi na odvracanje od napada nego dvesto za izgradnju razrusene zemlje u ratu. Kako bi izgledali pregovori o Kosovu da Srbija ima dvadeset najmodernijih aviona i S-400 recimo. Pitali bi da li treba i malo Albanije da vam damo. Izrael najbolji primer,okruzen neprijateljima i prete ali niko ne sme da okusa srecu.

Bob

pre 3 godine

(Zoki, 17. decembar 2020 20:39) #

Nece nestati delova. Za tvoju informaciju F16 se proizvodio u Turskoj. A i onako planiraju da kupe bolje avione SU35 i SU57.

GargaMel Četnik

pre 3 godine

Oće al Juče .....Sa 15 aviona da promeniš nešto ....Turci su super sila za Grke iako ne volim Turke ni malo....Onako samo realno skroz.

Lojpur

pre 3 godine

Ovo samo pokazuje koliko NATO članstvo ništa ne znači. Grci se naoružavaju jer se osećaju ugroženo od Turske, iako su obe države u NATO i samim tim formalno saveznici. Od ovoga jedino profitira Francuska.

Zacvo

pre 3 godine

Ovo za Grčku nisu nikakve pare. Čudno je to koliko je percepcija Grčke kod nas pogrešna. Oni su, i ovakvi, bogatiji od nas 10 puta i za njih ovo nije ništa.
Osim toga kupuju savezništvo Francuske u potencijalnom sukobu protiv Turske. Pametan potez, jer se Francuska posle brexita i odlaska Merkelove nameće kao najveća evropska sila

^_^

pre 3 godine

@znaci,.... problem je sto to nije protiv albanije vec protiv amerike....vi ljudi ste slepi i ne vidite siru sliku uopste.Znanu albanci i sami da nam ne mogu nista, ali njih podrzava amerika.A ti mozes da kupis 1000 aviona kakvih hoces dzaba ti.Nama je Kosovo oduzeto, to stoji...mi mozemo to da ne prihvatamo i da zivimo u nekom nasem imaginarnom svetu ali kosovo nije nase.Ameri su se pobrinuli za to, zbog rudnog bogatstva prvensvtveno koje oni eksploatisu a ne zato sto vole albance.Uostalom mi ne bismo ni znali to da iskoristimo, imamo mi i manja rudna bogatstva pa opet ne znamo ni to da iskoristimo.

Laik

pre 3 godine

Kakvi strucnjaci sta sve pisu.. pa jel vi znate da grcka ima 33.000 ljudi zaposlenih samo u vojnom vazduhoplovstvu? Imaju 160 aviona f-16?? Ej, 160!! 50 miraza? 50 f4 fantoma? Jos 18 rafaela sad.. pa ljudi imate vikipediju, posvetite 10 sec.pre komentarisanja.

Zoki

pre 3 godine

Naravno da će promeniti ravnotežu, jer su u ovom trenutku Turci u velikoj prednosti. Turci su ostali bez F-35 i našli su se pod udarom sankcija, tako da ne mogu da uzove delove i za ovo što imaju. Rafale je bolji od F-16 koje Turci poseduju. Za dve godine, kada Rafali pristignu, Turci će krpiti one F-16 koje imaju tako što će rastaviti određen broj aviona da bi imali delove.

sultan

pre 3 godine

Grcka ulazi u trku naoruzanja kupovinom preskupih stranih igracki dok Turska sve vise naoruzanja proizvodi i prodaje sama. Inace dug Grcke ide ka 200% BDP. Samo da ne bude kasnije sta se desi, neko nas mrzi. Sila i nacionalizam kostaju.

Stanislav

pre 3 godine

Šta je onda NATO? Ako svaka zemlja mora da se naoruža da se sama brani? Ne važi više - napad na jednu članicu je napad na NATO?
Izgleda da taj princip važi samo kada NATO nekoga napada. Onda treba da su solidarni (i uglavnom da slede SAD).

Www Globalnet

pre 3 godine

Ovaj avion je proglasen po ukupnim karakteristikama posle f22 ubjedljivo najubojitiji avion ne racunajuci su57. Vi analitacari sa Forum nemate blage veze.

Paspalj

pre 3 godine

Prije 100 godina turaka i grka po oko 10-tak miliona približno. Danas Turska - 84, Grčka - 11 miliona. Turska populacija se godišnje uvećava za milion stanovnika. Ali eto, avioni, kamioni... Only facts, no hard feelings.

Mitar

pre 3 godine

Za ove što potcenjuju francuske avione.Devedesetih godina sam bio na nekom od aero mitinga na Batajnici,i prvi put su bili posle sankcija i strani avioni.Jedan francuski miraž je na predstavljanju tako zujao da sam imao utisak da može da poobara sve naše migove-29 u kompletu.Da li je bilo do pilota ili nešto drugo ne znam.

sandalj

pre 3 godine

Naravno da ce promijeniti odnos snaga, grcki f 16 su i ovako napredniji od turskih, Grci lete i mirage 2000 koji sluzi za odbranu Atine tako da im nece biti problem preci na rafale koji su svjetlosnu godinu ispred turskih f 16, pogotovo ako se zna da je Erdogan osakatio TAF poslije pokusaja puca.

pitam se pitam

pre 3 godine

koliko su mogli kupiti mig-29 koji kad se modernizuje bolji od tog rafala!!! ta 2 aviona ne mogu da se porede,oni kupuju rafale?pa ni jedan francuski avion ne moze da se poredi sa Migom-29,a kamoli sa Suhojima.grci prsli totalno!!!ko zna sta je tu u pitanju
(dc, 17. decembar 2020 20:01)
Nepojmivo je da mozes da uporedjujes mig-29 sa bilo kojim modernim lovcem, Bilo kojim!
Mig-39 je istorija ma koliko ga modernizovao

Pera Realno

pre 3 godine

Rafal je mnogo ispred F16 kojih Turska ima preko 100 komada . Turska nema F16 blok 70 , (grbavi) sa novom generacijom elektronike i radara. Rafal se na svetskom tržištu meri sa F35. Rađen je od kompozita i ima smanjen radarski odraz. Ima sposobnost napada na ciljeve i na zemlji i u vazduhu.
MIG 29 je avion iz prošlog veka i dobar je za air policing .

leptirica

pre 3 godine

Rafal je sličan SU57 po vise, manje svemu. Oba su Stealth sa prednje strane, oba dvomotorci, sa prikrivenim usisima motora, oba imaju infracrveni dodatni radar, Rafale ima AESA radar, znam da je planiran i za SU57, ali neznam dal su ga Rusi razvili...

Gavrilo

pre 3 godine

Uopšte nije važno koliko oni duguju i koliko novca je bačano,samo je važno koliko je se neko ugradio (kao i kod kupovine podmornica).Što veća cifra veća provizija.Korupcija u celom svetu su dostigle enormne vrednosti.Niko nije izuzet,apsolutno niko.Mnoge države se ponašaju,kao nacisti pred drugi svetski rat.Enormno su se zaduživali za naoružanje znajući da oni neće vraćati.

Onako usput

pre 3 godine

...masa komentara - grci ovo turci ono...ekipa....pa jel vi čujete sebe? obje zemlje su u nato-u, mislite li da se itko od njih usudi maknut prstom pored "živih amera"????
Taj koji bi se usudio drznut američki interes br1 zvan NATO, potkopat ga nekim potencijalnim "unutarnjim nemirom" mogao bi se pozdraviti od svoje države na duže vremena...ekonomski dugovi, propast ekonomije, pad izvoza - prosjački štap - mmf...
I to svi znaju, uključujući i grke i turke, zato smanjite doživljaj i uživajte u večeri ;)

Перица

pre 3 godine

Турска се спрема за почетак великог рата. Има велику и младу популацију, довољно индоктринирану, јаку индустрију, производњу оружја, а сада и истренирану војску на сукобима у Сирији и Нагорно-Карабаху.

Добро је да се Грци наоружавају.

Borg

pre 3 godine

Rafal je jedan od najboljih aviona na svetu . Najveća prednost mu je što potvrđeno , beži radarima u 90% više slučajeva ,nego bilo koji drugi avion ove klase.
A Makraon toliko voli onog Turskog čičicu da ima da pokloni Grčkoj i jedan avion pride.
A iz komentara zaključujem i da ne znate mnogo o Francuzima .

Lopuza

pre 3 godine

Grci su primer da javni dug zapravo ne znaci nista aposulutno.Trenutno je oko NEVEROVATNIH 370 milijardi dolara i 180 posto bdp.Kad je nastala kriza oko grckog duga 2014 bio je 355 milijardi.Znaci otkad su poceli da stede povecali su dug 15 milijardi.Sad u koroni imaju pad bdp 10 15 posto i opet nikom nista.Kupuju oruzje za 11 milijardi ulazu u gasovod itd.Pre 5 godina svi alarmirani,bankrot,prodajte ostrva,otpustajte,privatizacija.Sad nikom nista sve u redu nije frka.Ovo samo govori koliko je novac postao bezvredan i mislim da ovo sve ide ka krahu ovakvog sistema.Jednostavno posle ovog poslednjeg stampanja dolara i evra nakon koronakrize sve zemlje postaju ekstremno zaduzene i pitanje je uopste kako ce odrzati vrednost dolara i koji je smisao finansijskog trenutnog sistema i stvaranja kada se stampaju pare bez ikakvog pokrica.
(konzervativac, 17. decembar 2020 19:28)
Sve tačno ali dolar odavno ne bazira svoju vrednost na nekakvom pokriću već na sili koja boga ne moli. Zaduzenost je relativna stvar jer kredite će pojesti inflacija. Kamate su svakako nula a ko će sve to da izgura ? Pa široke mase. Momak, u novoj eri smo bankarskog zelenašenja ne kroz kamate već obezvredjivanje novca