Subota, 21.12.2013.

09:23

Novi uređaji neće ni stići u Srbiju

Iako su propisi o uvozu IT opreme izmenjeni pre pola godine, dodatna papirologija i komplikovan način dolaska do neophodnih dokumenata i dalje unose zabunu.

Izvor: Danas

Novi ureðaji neæe ni stiæi u Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Oglasa koliko hocete !

pre 10 godina

@Vladimir

U cemu je problem Vladimire ? Kupite bilo koje jeftinije starije pojacalo sa gramafonskim ulazom i prikacite ga ga na vase uredjaje. Ostaje vam i njegov izlazni stepen za "ne daj boze" ili za dodatni par zvucnika!

Borisav

pre 10 godina

Ma nemaju zaradu..pre neki dan bio u gigatronu (isti gazda inace drzi i alti i win win) ..pa sam sa prodavcem gledao kod da li ima neka graficka na stanju..znaci graficka od 37000 je u tom programu nabavna cena 195 eura sa sve pdvom ..pa sad racunajte koliko zarade na jednoj samo.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dzoni, 21. decembar 2013 13:10)
Znaci bez lupetanja....Gigatron je jedno a WIn Win i Alti druga strana price....a za grafike ....oni koji uvoze imaju od 10-15% zarade....a preprodavci od 1-10%....ende

Marko

pre 10 godina

Izgleda da ovi iz RATELA samo služe da primaju platu a ništa ne rade...i na kraju će nama gradjanima da se to sve olupa o glavu,jer mi ćemo skuplje da plaćamo te proizvode.

Stargate

pre 10 godina

@Vladimir

Sta ce nama ruski tenkovi da cuvaju granicu kada mi vec odavno primenjujemo EU propise standardizacije koji su nam krivi za sve ovo bahacenje.

Igor Gavran

pre 10 godina

E moji zemljaci. U Srbiji moras da spremis kovertu da bi u nekom normalnom roku dobio papir. U ovoj zemlji sve sa drzavnim cinovnicima tako funkcionise. U principu sve moze ali mora da se napuni kesa insprektorima.

Goran

pre 10 godina

Ja sam davnih godina uvozio neki UPS za racunar I naravno morao je na attest u Kvalitet Nis.
Oni su ga naravno "pregledali" I naplatili danak. Sve bi ovo bilo u redu da ga nisu prilikom pregleda spalili!!!
Ja ga zatim lepo isporucim klijentu, I onda pocinje igranka.. da bismo na kraju provalili da su ga oni u nisu spalili...
Toliko o nasim seftifikacionim institucijama
I kliker bi pokvarili a kamoli da znaju nesto da testiraju I izdaju sertifikat!

Srbenda

pre 10 godina

Žalosna smo zemlja. Znam barabe iz Kvaliteta ako oni odlučuju koji uređaji ispunjavaju norme onda mora da propadnemo gadno! Em su korumpirani do daske. A i ovi iz Ratela ista g....! Vučiću šta radite od ove zemlje kaži nam svima otvoreno pa da znamo da bežimo na vreme dok nas tvoja birokratija nije pojela!

sta mislite zasto telekomunikacije i IT stalno prisljamce u neko ministarstvo koje nema veze sa zivotom?

pre 10 godina

@Kozmo
Ta materija se ne regulise zakonom, nego pravilnicima i uredbama koje donosi Vlada na predlog Ratela. I tu nema nikakve kontrole i eventualne javne rasprave; kako to funkcionise?
Npr. dodje, "elektronska mafija" prikrivena iza "eminentnih" profesora u regulatornim telima i nepismenim politicarima u Vladi obrazlozi da treba da se donese takav i takav pravilnik - "zato i zato"
Niko se ne pita od politicara kakvi su efekti i kako se to reflektuje na privredu i trziste, a "naucnici" lepo ufiluju nazive RTiT i sl. cuda i kad dodje roba na granicu (taj i taj tarifni broj) Carina te **** s jedne, a ovi sa druge strane!
I tu se tacno zna kad je to krenulo - prvi Pravilnik za ovu materiju je donesen 2005 god. kad je Velja bio kapitalni ministar.
Lako je utvrditi pregledom tog pravilnika i utvrdjivanjem "predlagaca i usvajaca" i pozvati da obrazloze kako su na primer neke komponente koje su po definiciji pasivni elementi - mogu bilo sta da ZRACE!!
Ali to je vec tema za Insajder koja bi dovela do bitnih "naucnika i operatera"

Vladimir

pre 10 godina

Uf, ovaj tekst danas mi je legao "ko šamar budali". Tražim ti ja ovih dana gramofonsko predpojačalo. Ej, gramofonsko predpojačalo, pa nije CPU za spejs šatl. Nema NIGDE u Srbijici. U stvari, ima, ali sve neke varijante od po 300 EUR pa naviše. A moje pojačalo, zvučnici i gramofon koštaju 200 EUR, sve ukupno. Ali, ne, ne znam ja. Neću osetiti tu "toplinu" ako ne dam 1.000 EUR za predpojačalo. Ma toplo je meni i pretoplo. Gledam američke sajtove, gledam varijante od po 50 USD koji rade posao, ali toga kod nas nema. Amerikancima dobre i te krš varijante, ali šta oni znaju o muzici? Mi smo eksperti, svim redom. Pa uvozi sam ako hoćeš, pa plaćaj špediteru za "zastupanje u cerinskom postupku". Jaooo, bagroooo.... da vam, pa da vam!!! Uf, uf!! Pa mi eksperti, znalci i zaljubljenici nude polovne varijante za 100 EUR, a evo u oglasima, u Hrvatskoj prodaju nekakvo za 109 Kuna (14 EUR)!!! Kakvo je da je, ali je novo i garanciju čak ima. Pa da se pružim pa da kupim neko za 300 kuna, i-haj, Bog da me vidi.
A i koji očin ja hoću da slušam neke stare ploče? Imam pink i tu mi je sva muzika koja mi treba.
Nego da mi stavimo tri ruska tenka na carinu, pa ako neko pokuša da unese predpojačalo jeftinije od 1.000 EUR (jer, ako imaš 1.000 EUR za pretpojačalo, onda može) da ga lepo raznesemo ruskim granatama, preventivno!
Pa stvarno ne mogu da verujem da mora "tetak iz Njemačke" u 2013. skrnavo, jeftino predpojačalo da mi donosi???
Odoh sutra na pijacu, da kopam po đubretu.

zdrav razum umro

pre 10 godina

naša firma je morala da šalje običan apple laptop uvezen iz Nemačke u Kvalitet Niš na atest od, pazi sad, ELEKTROMAGNETNOG ZRAČENJA, koji je koštao 29.000 dinara. logika?

Winnetou

pre 10 godina

Ja se uvek bunim protiv srpske administracije, ali ovo što pričaju ovi uvoznici nije tačno. Dokumentacija ne mora da se prevodi, osim kratkog uputstva, što je obaveza i po Zakonu o zaštiti potrošača i Deklaracije o usaglašenosti, što je jedna strana. Ova uredba je doneta 31.05.2012. i dato je godinu dana za pripremu i usaglašavanje, a uvoznike je verovatno mrzelo da prate propise. Ta uredba je javna i ima je sajtu Ministarstva trgovine, I konačno, sertifikacija je uvek bila obavezna za stavljanje u promet, samo što je niko nije ni radio, ni tražio. Dozvola za uvoz se dobijala lako, ali ona je bila samo jedan deo dokumentacije, prostiji. Dakle, stvari su loše interpretirane kako bi se izvršio pritisak na zakonodavce.

miki

pre 10 godina

ja sam uvoznik svetiljki, I od Septembra meseca ne mogu da uvezem jer mi Kvalitet nis trazi pored ce sertifikata I Emc test report koji je sadrzan u ce sertifikatu tj njegov broj. Ali nama to nije dostupno jer fabrikama je to poslovna tajna, I to sve znaju ove p... iz kvaliteta I min privrede nego su im se povecali dzepovi I stoka od septembra uzima ogromne pare na crno da vam izadju u susret. I zato kod nas sve kosta skuplje iako je carina za eu robu 1%

Uvoznik

pre 10 godina

Moja firma se bavi uvozom rezervnih delova za automobile. Za svaki daljinski ključ za auto treba saglasnost od Ratela. A recimo godišnje uvezemo 2 komada vrednosti 300 Eur a saglasnost je 150 Eur, sve vam je jasno...
Dalje, GPS navigacija za automobil - opet saglasnost od Ratela, jer možda ćemo vojsku da špijuniramo...

Milan

pre 10 godina

Lepa maca...Jel'to južnoamerički Ocelot, ili...
A IT uređaji...?
A, ne! Dosta je bilo sekiracije, "palim" preko pod stare dane. Neću više da se nerviram u ovoj državi!

Vojvodjanin

pre 10 godina

U Srbiji se zna red...

Kada je moja firma kupila Siemensovu liniju za secenje tabli, receno nam je da odnesemo vagu na atest.
Na moj komentar da je ta vaga nerazdvojni deo linije teske 150 tona, i dugacke 100m i da je ona svuda u Svetu cetrtifikovana, receno je da je to nas propis i da nema izuzetaka.

PS...par hiljada Evra je resilo problem.

iskustvo uci

pre 10 godina

@ Mrmot, samo da dodam. Uh, da je 2X. Brat mi je pre dve nedelje doneo spravicu kupljenu u Ceskoj u vrednosti nasih 3 i po hiljade dinara. Kod nas u prodavnici u kojoj prodaju opremu za jabucare je 12000! Od iste firme, isti proizvod. Para za bezbol palice nemamo. Motke imamo. Kada ukapiraju koliko su alavi bice kasno.

dzoni

pre 10 godina

Ma nemaju zaradu..pre neki dan bio u gigatronu (isti gazda inace drzi i alti i win win) ..pa sam sa prodavcem gledao kod da li ima neka graficka na stanju..znaci graficka od 37000 je u tom programu nabavna cena 195 eura sa sve pdvom ..pa sad racunajte koliko zarade na jednoj samo.

bežati odavde

pre 10 godina

Ma sramota bre ova država. Pitam se kad će izbiti neki rat ovde. Sve ste upropastili...Ko nam je kriv kad se ne bunimo. Ne samo zbog ovih vesti, nego zbog svega, jer hoće da uzmu i zadnji dnar ljudima. Lopovska go...

užas

pre 10 godina

to je čista pljačka u režiji države u cilju punjenja budžeta, ja Kvalitetu Niš ne bi dao ni ovce da mi čuvaju, a kao oni će da konrolišu savremenu tehnologiju, ne znaju gde su šuplji! Dok je ovaca, biće i vune!

sonist

pre 10 godina

@Mika. Kod nas vidis postoji oprema koja ima internet. Kada su uvodili ovu reglativu ovo je eksplicitno stavljeno da bi se ingerencije RATEL-a prosirile na VoIP telefone i uredjaje bez obzira sto oni nemaju nikakav radio interfejs (wifi, bluetooth i sl.). Svi vi koji mislite da te agencije nemaju pojma varate se, oni jako dobro prouce trziste i proizvode pre nego sto donesu uredbe tako da uvek uzmu znacajan deo profita nama koji radimo uvoz ili proizvodnju.

Kozmo

pre 10 godina

sad se mora utvrditi ko je predlozio zakon,ko ga je razmatrao,a ko ga je usvojio da krivicno odgovaraju sto je nefunkcionalan.
Meni je naj interesantnije kako lepo idu sertifikati na hranu,ko je izdaje i u kom vremenskom intervalu se kontrolise?

Mrmot

pre 10 godina

Ova "država" je jedan običan parazit... Zar je moguće da tv bude 2x jeftiniji u nemačkoj nego ovde? Tamo 500 evra ovde 1000 evra!?
Nemorate ni da ih uvozite po tim cenama,sami će da ih švercujemo preko granice,izaći će jeftinije...

nervni slalom

pre 10 godina

Poruka je jasna... Ako ti računar može služiti za nešto više od fejsbuka, onda ti nisi za ovu zemlju. Nama treba marva da glasa, a ne neko pametan da se buni.

Mika

pre 10 godina

"Proizvođači i uvoznici opreme koja sadrži neki vid bežične komunikacije, internet ili blutut, tvrde..."
Ne postoji oprema koja sadrzi Internet. Novinari, opismenite se!

Zakeralo

pre 10 godina

Uvozim takvu robu godinama.
Uvek su nas klepali.
Ratel koji ucenjuje i koristi gužvu. Vidite kakav poslovni prostor imaju i koliko ga plaćaju.
Ministarstva u kojima sede ljudi koji UOPŠTE ne razumeju o čemu se radi, ali zato jako dobro znaju kako da uzmu pare.
Atestne laboratorije koje koriste priliku i cepaju iako nemaju ni opremu ni ljude za usluge koje debelo naplaćuju.
Akreditaciono telo koje prodaje akreditacije za debele pare onima koji to nikako ne mogu i ne treba da rade.
Onda svi redom ucenjuju i deru kožu s leđa, sve to traje mesecima, a (znam konkretan primer) i godinama.
Nemam nadu da će biti bolje, naprotiv, sve je gore.

Ovo sa CE i deklaracijama je zlatna koka.

Nema nade!

Zkr

pre 10 godina

Kvalitet NIŠ

Ko je njih upoznao, ni pakao mu teško neće pasti.

Ja sa njima radim dvadeset godina. Veće barabe nisam video. To je nekada julovska firma, koja je do skora bila apsolutni monopolista i tako se i ponašala. I sad gotovo da imaju monopol.

Ja sam živeo za uvođenje CE sertifikata, a kad ono... Traže da oni ponovo ispitaju ili da im dostavim test report proizvođača, koji je u 98% slučajeva poslovna tajna.

bukva

pre 10 godina

Sediste Ratela preselite u Crnu Travu ili Alibunar, tamo na vazduhu ce bolje da regulisu materiju.
Tamo sedi i savetuje polovina prof.dr.mr. koji su u direktnom sukobu interesa kao regulatori i savetnici, a van toga direktno zainteresovani i odgovorni ili prikriveni vlasnici raznih operatera.
A sto je najgore, taj Ratel po zakonu o el.komunikacijama bi morao da kontrolise zracenjr opreme koju operateri ugradjuju u instalacije. To je u 80% slucajeva oprema i kablovi koji ne zadovoljavaju ni jedan kriterijum kvaliteta, obicno djubre! I kod izgradnje novih zgrada investitori s operaterima potpuno nezakonito prave ugovore o ugradnji sistema koji je vlasnistvo operatera i kasnije dovode stanare u bezizlaznu poziciju da nemaju izbora. I to ne kontrolisu nadzorni organi, verovatno vole podmazivanje. A tek instalacije u starim zgradama, paucina - a samo tovare pretplate!
Umesto da stimulisu konkurenciju i kvalitet na trzistu, Ratel tovi monopole!
Zato ih preseliti na vazduh u selo da im proradi mozak, a i usluge ce biti jeftinije jer nema da placaju zakup zgrade kao u Bgd.

kult

pre 10 godina

Birokratija i nesposobna administracija nas vec previse kostaju a prete i da nas sahrane. Da li ce uspeti da shvate da su tu zbog nas a ne da bi svima nama drali kozu sa ledja sumanutim propisima i taksama. Dosta vise jer postaje sve gore i gore!

milan

pre 10 godina

Sta ce nam komunikacija uskoro ce biti pink 1,2,3,4,5,.......88,89,90,...... I tu ce da nam kazu sve o uspesima vlade, velikog vezira, i to je to zemlja srbija

pametnjakovici

pre 10 godina

Ma kriv je birokratizovani mentalitet.
Nemojte da lazete narod da tako mora.
Donesite pravilnik kojim priznajete medjunarodne CE, rohs, lvd... sertifikate. Prestanite se praviti pametni. Pa nas Ratel ili Kvalitet nema ni ljudstva, a ni opremu da proveri slozene tehnicke uredjaje. Zamajavate narod, klepate po usima. Posle se narod pita zbog cega je tehnicka roba skuplja nego u inostranstvu. Pa sta mislite na koga padnu svi ti troskovi?!

neko iz mase

pre 10 godina

Ovo je cist bezobrazluk i bahatost nase drzave. Ovde se ne radi samo o consumer proizvodima(mobilni telefoni,televizori,racunari itd), vec i o poluproizvodina vaznim za domace proizvodjace elektronskih uredjaja. Pored CE sertifikata, za uvoz bilo kakvih proizvoda koji sadrze RF ili GPRS,GSM,GPS komunikaciju potrebna je veoma obimna dokumentacija, koju strani proizvodjaci jednostavno ne daju, jer ih pojedini tretiraju kao poverljiva dokumenta. Neverovatno je da ove procedure uopste nisu usaglasene sa EU, jer zemlje u EU uvoze ove proizvode bez ikakvih problema. Ali sve dok se pravimo pametniji od celog sveta i ovim procedurama i nerazumnim carinskim stopama(koje su 15%,kao da postoje domaci proizvodjaci ovih proizvoda), nasi gradjani ce placati skuplje ovu robu od ostatka Evrope ili nece uopste moci da dodju do ovih proizvoda.

A da ne pricam koliki hendikep imaju srpske firme, koje bi ove uredjaje implementirali u sopstvene proizvode,pa ih kao takve prodavali celom svetu.I onda treba da pricamo o nasoj proizvodnji.

djed tripoje

pre 10 godina

Srbija je cudo!Kao da nije dovoljno sto su trgovci alavi pa ista stvar bude i duplo skuplja nego u EU,sada se i drzava nasla da "zastitit"jadnog srpskog kupca!!Banalan primer:TV monitor koji zelim je u Nemackoj oko 190 Evra,verovatno moze da se nadje i jeftinije na bozicnim rasprodajama,a ovde kosta 275 evra!Kad dobijes povracaj poreza na granici EU ispadne skoro duplo jeftinije da se kupi tamo negde....dokle cemo biti ovce za sisanje??

la belva

pre 10 godina

Jeb.... srpska birokratija...dok se svaki cata iz domacih regulatornih tela uglavi u cenu proizvoda isti je 20-30% skuplji kod nas nego u Evropi...only in Serbia my friends

Nev

pre 10 godina

Ovo i jeste glavni problem u Srbiji ali je vestacki. Problem je stvoren namerno da bi se odrzao monopol pojedinaca a onemogucio bilo kakav uvoz nezavisnih lica. Zato i imamo cene vece od sveta i do 100% na pojedine proizvode. Dodajte na to da drzava ne zeli da resi problem posta/carina i nestalih posiljki, nije zelela da stvori mogucnosti da gradjani sami kupe preko interneta stvari a kad se to desilo opet imamo ogranicenja sto se posredno moze reci namerno dozvoljeno jer su iskalkulisani dobitci/gubitci zbog garancija, cena postarina i sl. Sve dok drzava nepocne na zdrav nacin odnositi se na slobodu gradjana da ekonomski nebudu sputani dotada cemo uvek imati skupe proizvode a razne monopoliste uz zivot u partijskoj drzavi.

iskustvo uci

pre 10 godina

Hajde nemojte da se vadite. Pa godinama se u Srbiji prodaje ono sto se kod drugih odbacuje kao zastareo model. Kao lopatom da ubacuju u Srbiju. To uvoznicima i odgovara. Kupe za jeftino a kupcima prodaju kao zadnji krik mode. I precenjeno. Opet jadni trgovci. Kada vam je odgovaralo niste se zalili. Sada kada su potrosaci izbirljiviji sada vam ne odgovara sistem.

Domagoj

pre 10 godina

U Hrvatskoj se nakon ulaska u EU ta RiTT oprema moze uvoziti bez ogranicenja, kontrole su poslije uvoza (sto je po meni daleko i najpametnije rjesenje), tako da sada uvozim, ranije se nisam htio s time zezati. Naravno, pravila postoje i proizvodi moraju imati CE oznake i testna izvjesca. Ovako kako je sada u Srbiji ranije je bilo i u Hr, iako je cijena bila 200 kuna po proizvodu (nisu mi jasne ove vase cifre). Pa neka netko kaze da je EU losa.

teorija zavere

pre 10 godina

Ovo se dogadja već decenijam kod nas u najrazličitijim oblastima. Siguran sam da to uopšte nije slučajno. Sistematski se sve uništava.

Nikola

pre 10 godina

A ja sam se uvek pitao zasto su takvi uredjaji kod nas od 100-200e, nekad i vise, skuplji nego u drugim zemljama. Uvek sam mislio da je do pohlepnih prodavaca, kad ono nas stari neprijatelj i tu vlada, administracija.

Nikola

pre 10 godina

A ja sam se uvek pitao zasto su takvi uredjaji kod nas od 100-200e, nekad i vise, skuplji nego u drugim zemljama. Uvek sam mislio da je do pohlepnih prodavaca, kad ono nas stari neprijatelj i tu vlada, administracija.

milan

pre 10 godina

Sta ce nam komunikacija uskoro ce biti pink 1,2,3,4,5,.......88,89,90,...... I tu ce da nam kazu sve o uspesima vlade, velikog vezira, i to je to zemlja srbija

la belva

pre 10 godina

Jeb.... srpska birokratija...dok se svaki cata iz domacih regulatornih tela uglavi u cenu proizvoda isti je 20-30% skuplji kod nas nego u Evropi...only in Serbia my friends

Domagoj

pre 10 godina

U Hrvatskoj se nakon ulaska u EU ta RiTT oprema moze uvoziti bez ogranicenja, kontrole su poslije uvoza (sto je po meni daleko i najpametnije rjesenje), tako da sada uvozim, ranije se nisam htio s time zezati. Naravno, pravila postoje i proizvodi moraju imati CE oznake i testna izvjesca. Ovako kako je sada u Srbiji ranije je bilo i u Hr, iako je cijena bila 200 kuna po proizvodu (nisu mi jasne ove vase cifre). Pa neka netko kaze da je EU losa.

djed tripoje

pre 10 godina

Srbija je cudo!Kao da nije dovoljno sto su trgovci alavi pa ista stvar bude i duplo skuplja nego u EU,sada se i drzava nasla da "zastitit"jadnog srpskog kupca!!Banalan primer:TV monitor koji zelim je u Nemackoj oko 190 Evra,verovatno moze da se nadje i jeftinije na bozicnim rasprodajama,a ovde kosta 275 evra!Kad dobijes povracaj poreza na granici EU ispadne skoro duplo jeftinije da se kupi tamo negde....dokle cemo biti ovce za sisanje??

pametnjakovici

pre 10 godina

Ma kriv je birokratizovani mentalitet.
Nemojte da lazete narod da tako mora.
Donesite pravilnik kojim priznajete medjunarodne CE, rohs, lvd... sertifikate. Prestanite se praviti pametni. Pa nas Ratel ili Kvalitet nema ni ljudstva, a ni opremu da proveri slozene tehnicke uredjaje. Zamajavate narod, klepate po usima. Posle se narod pita zbog cega je tehnicka roba skuplja nego u inostranstvu. Pa sta mislite na koga padnu svi ti troskovi?!

Zkr

pre 10 godina

Kvalitet NIŠ

Ko je njih upoznao, ni pakao mu teško neće pasti.

Ja sa njima radim dvadeset godina. Veće barabe nisam video. To je nekada julovska firma, koja je do skora bila apsolutni monopolista i tako se i ponašala. I sad gotovo da imaju monopol.

Ja sam živeo za uvođenje CE sertifikata, a kad ono... Traže da oni ponovo ispitaju ili da im dostavim test report proizvođača, koji je u 98% slučajeva poslovna tajna.

Zakeralo

pre 10 godina

Uvozim takvu robu godinama.
Uvek su nas klepali.
Ratel koji ucenjuje i koristi gužvu. Vidite kakav poslovni prostor imaju i koliko ga plaćaju.
Ministarstva u kojima sede ljudi koji UOPŠTE ne razumeju o čemu se radi, ali zato jako dobro znaju kako da uzmu pare.
Atestne laboratorije koje koriste priliku i cepaju iako nemaju ni opremu ni ljude za usluge koje debelo naplaćuju.
Akreditaciono telo koje prodaje akreditacije za debele pare onima koji to nikako ne mogu i ne treba da rade.
Onda svi redom ucenjuju i deru kožu s leđa, sve to traje mesecima, a (znam konkretan primer) i godinama.
Nemam nadu da će biti bolje, naprotiv, sve je gore.

Ovo sa CE i deklaracijama je zlatna koka.

Nema nade!

Vojvodjanin

pre 10 godina

U Srbiji se zna red...

Kada je moja firma kupila Siemensovu liniju za secenje tabli, receno nam je da odnesemo vagu na atest.
Na moj komentar da je ta vaga nerazdvojni deo linije teske 150 tona, i dugacke 100m i da je ona svuda u Svetu cetrtifikovana, receno je da je to nas propis i da nema izuzetaka.

PS...par hiljada Evra je resilo problem.

neko iz mase

pre 10 godina

Ovo je cist bezobrazluk i bahatost nase drzave. Ovde se ne radi samo o consumer proizvodima(mobilni telefoni,televizori,racunari itd), vec i o poluproizvodina vaznim za domace proizvodjace elektronskih uredjaja. Pored CE sertifikata, za uvoz bilo kakvih proizvoda koji sadrze RF ili GPRS,GSM,GPS komunikaciju potrebna je veoma obimna dokumentacija, koju strani proizvodjaci jednostavno ne daju, jer ih pojedini tretiraju kao poverljiva dokumenta. Neverovatno je da ove procedure uopste nisu usaglasene sa EU, jer zemlje u EU uvoze ove proizvode bez ikakvih problema. Ali sve dok se pravimo pametniji od celog sveta i ovim procedurama i nerazumnim carinskim stopama(koje su 15%,kao da postoje domaci proizvodjaci ovih proizvoda), nasi gradjani ce placati skuplje ovu robu od ostatka Evrope ili nece uopste moci da dodju do ovih proizvoda.

A da ne pricam koliki hendikep imaju srpske firme, koje bi ove uredjaje implementirali u sopstvene proizvode,pa ih kao takve prodavali celom svetu.I onda treba da pricamo o nasoj proizvodnji.

Nev

pre 10 godina

Ovo i jeste glavni problem u Srbiji ali je vestacki. Problem je stvoren namerno da bi se odrzao monopol pojedinaca a onemogucio bilo kakav uvoz nezavisnih lica. Zato i imamo cene vece od sveta i do 100% na pojedine proizvode. Dodajte na to da drzava ne zeli da resi problem posta/carina i nestalih posiljki, nije zelela da stvori mogucnosti da gradjani sami kupe preko interneta stvari a kad se to desilo opet imamo ogranicenja sto se posredno moze reci namerno dozvoljeno jer su iskalkulisani dobitci/gubitci zbog garancija, cena postarina i sl. Sve dok drzava nepocne na zdrav nacin odnositi se na slobodu gradjana da ekonomski nebudu sputani dotada cemo uvek imati skupe proizvode a razne monopoliste uz zivot u partijskoj drzavi.

nervni slalom

pre 10 godina

Poruka je jasna... Ako ti računar može služiti za nešto više od fejsbuka, onda ti nisi za ovu zemlju. Nama treba marva da glasa, a ne neko pametan da se buni.

Mika

pre 10 godina

"Proizvođači i uvoznici opreme koja sadrži neki vid bežične komunikacije, internet ili blutut, tvrde..."
Ne postoji oprema koja sadrzi Internet. Novinari, opismenite se!

Mrmot

pre 10 godina

Ova "država" je jedan običan parazit... Zar je moguće da tv bude 2x jeftiniji u nemačkoj nego ovde? Tamo 500 evra ovde 1000 evra!?
Nemorate ni da ih uvozite po tim cenama,sami će da ih švercujemo preko granice,izaći će jeftinije...

teorija zavere

pre 10 godina

Ovo se dogadja već decenijam kod nas u najrazličitijim oblastima. Siguran sam da to uopšte nije slučajno. Sistematski se sve uništava.

bukva

pre 10 godina

Sediste Ratela preselite u Crnu Travu ili Alibunar, tamo na vazduhu ce bolje da regulisu materiju.
Tamo sedi i savetuje polovina prof.dr.mr. koji su u direktnom sukobu interesa kao regulatori i savetnici, a van toga direktno zainteresovani i odgovorni ili prikriveni vlasnici raznih operatera.
A sto je najgore, taj Ratel po zakonu o el.komunikacijama bi morao da kontrolise zracenjr opreme koju operateri ugradjuju u instalacije. To je u 80% slucajeva oprema i kablovi koji ne zadovoljavaju ni jedan kriterijum kvaliteta, obicno djubre! I kod izgradnje novih zgrada investitori s operaterima potpuno nezakonito prave ugovore o ugradnji sistema koji je vlasnistvo operatera i kasnije dovode stanare u bezizlaznu poziciju da nemaju izbora. I to ne kontrolisu nadzorni organi, verovatno vole podmazivanje. A tek instalacije u starim zgradama, paucina - a samo tovare pretplate!
Umesto da stimulisu konkurenciju i kvalitet na trzistu, Ratel tovi monopole!
Zato ih preseliti na vazduh u selo da im proradi mozak, a i usluge ce biti jeftinije jer nema da placaju zakup zgrade kao u Bgd.

kult

pre 10 godina

Birokratija i nesposobna administracija nas vec previse kostaju a prete i da nas sahrane. Da li ce uspeti da shvate da su tu zbog nas a ne da bi svima nama drali kozu sa ledja sumanutim propisima i taksama. Dosta vise jer postaje sve gore i gore!

zdrav razum umro

pre 10 godina

naša firma je morala da šalje običan apple laptop uvezen iz Nemačke u Kvalitet Niš na atest od, pazi sad, ELEKTROMAGNETNOG ZRAČENJA, koji je koštao 29.000 dinara. logika?

iskustvo uci

pre 10 godina

@ Mrmot, samo da dodam. Uh, da je 2X. Brat mi je pre dve nedelje doneo spravicu kupljenu u Ceskoj u vrednosti nasih 3 i po hiljade dinara. Kod nas u prodavnici u kojoj prodaju opremu za jabucare je 12000! Od iste firme, isti proizvod. Para za bezbol palice nemamo. Motke imamo. Kada ukapiraju koliko su alavi bice kasno.

Uvoznik

pre 10 godina

Moja firma se bavi uvozom rezervnih delova za automobile. Za svaki daljinski ključ za auto treba saglasnost od Ratela. A recimo godišnje uvezemo 2 komada vrednosti 300 Eur a saglasnost je 150 Eur, sve vam je jasno...
Dalje, GPS navigacija za automobil - opet saglasnost od Ratela, jer možda ćemo vojsku da špijuniramo...

Goran

pre 10 godina

Ja sam davnih godina uvozio neki UPS za racunar I naravno morao je na attest u Kvalitet Nis.
Oni su ga naravno "pregledali" I naplatili danak. Sve bi ovo bilo u redu da ga nisu prilikom pregleda spalili!!!
Ja ga zatim lepo isporucim klijentu, I onda pocinje igranka.. da bismo na kraju provalili da su ga oni u nisu spalili...
Toliko o nasim seftifikacionim institucijama
I kliker bi pokvarili a kamoli da znaju nesto da testiraju I izdaju sertifikat!

Vladimir

pre 10 godina

Uf, ovaj tekst danas mi je legao "ko šamar budali". Tražim ti ja ovih dana gramofonsko predpojačalo. Ej, gramofonsko predpojačalo, pa nije CPU za spejs šatl. Nema NIGDE u Srbijici. U stvari, ima, ali sve neke varijante od po 300 EUR pa naviše. A moje pojačalo, zvučnici i gramofon koštaju 200 EUR, sve ukupno. Ali, ne, ne znam ja. Neću osetiti tu "toplinu" ako ne dam 1.000 EUR za predpojačalo. Ma toplo je meni i pretoplo. Gledam američke sajtove, gledam varijante od po 50 USD koji rade posao, ali toga kod nas nema. Amerikancima dobre i te krš varijante, ali šta oni znaju o muzici? Mi smo eksperti, svim redom. Pa uvozi sam ako hoćeš, pa plaćaj špediteru za "zastupanje u cerinskom postupku". Jaooo, bagroooo.... da vam, pa da vam!!! Uf, uf!! Pa mi eksperti, znalci i zaljubljenici nude polovne varijante za 100 EUR, a evo u oglasima, u Hrvatskoj prodaju nekakvo za 109 Kuna (14 EUR)!!! Kakvo je da je, ali je novo i garanciju čak ima. Pa da se pružim pa da kupim neko za 300 kuna, i-haj, Bog da me vidi.
A i koji očin ja hoću da slušam neke stare ploče? Imam pink i tu mi je sva muzika koja mi treba.
Nego da mi stavimo tri ruska tenka na carinu, pa ako neko pokuša da unese predpojačalo jeftinije od 1.000 EUR (jer, ako imaš 1.000 EUR za pretpojačalo, onda može) da ga lepo raznesemo ruskim granatama, preventivno!
Pa stvarno ne mogu da verujem da mora "tetak iz Njemačke" u 2013. skrnavo, jeftino predpojačalo da mi donosi???
Odoh sutra na pijacu, da kopam po đubretu.

užas

pre 10 godina

to je čista pljačka u režiji države u cilju punjenja budžeta, ja Kvalitetu Niš ne bi dao ni ovce da mi čuvaju, a kao oni će da konrolišu savremenu tehnologiju, ne znaju gde su šuplji! Dok je ovaca, biće i vune!

miki

pre 10 godina

ja sam uvoznik svetiljki, I od Septembra meseca ne mogu da uvezem jer mi Kvalitet nis trazi pored ce sertifikata I Emc test report koji je sadrzan u ce sertifikatu tj njegov broj. Ali nama to nije dostupno jer fabrikama je to poslovna tajna, I to sve znaju ove p... iz kvaliteta I min privrede nego su im se povecali dzepovi I stoka od septembra uzima ogromne pare na crno da vam izadju u susret. I zato kod nas sve kosta skuplje iako je carina za eu robu 1%

iskustvo uci

pre 10 godina

Hajde nemojte da se vadite. Pa godinama se u Srbiji prodaje ono sto se kod drugih odbacuje kao zastareo model. Kao lopatom da ubacuju u Srbiju. To uvoznicima i odgovara. Kupe za jeftino a kupcima prodaju kao zadnji krik mode. I precenjeno. Opet jadni trgovci. Kada vam je odgovaralo niste se zalili. Sada kada su potrosaci izbirljiviji sada vam ne odgovara sistem.

Srbenda

pre 10 godina

Žalosna smo zemlja. Znam barabe iz Kvaliteta ako oni odlučuju koji uređaji ispunjavaju norme onda mora da propadnemo gadno! Em su korumpirani do daske. A i ovi iz Ratela ista g....! Vučiću šta radite od ove zemlje kaži nam svima otvoreno pa da znamo da bežimo na vreme dok nas tvoja birokratija nije pojela!

Kozmo

pre 10 godina

sad se mora utvrditi ko je predlozio zakon,ko ga je razmatrao,a ko ga je usvojio da krivicno odgovaraju sto je nefunkcionalan.
Meni je naj interesantnije kako lepo idu sertifikati na hranu,ko je izdaje i u kom vremenskom intervalu se kontrolise?

Milan

pre 10 godina

Lepa maca...Jel'to južnoamerički Ocelot, ili...
A IT uređaji...?
A, ne! Dosta je bilo sekiracije, "palim" preko pod stare dane. Neću više da se nerviram u ovoj državi!

bežati odavde

pre 10 godina

Ma sramota bre ova država. Pitam se kad će izbiti neki rat ovde. Sve ste upropastili...Ko nam je kriv kad se ne bunimo. Ne samo zbog ovih vesti, nego zbog svega, jer hoće da uzmu i zadnji dnar ljudima. Lopovska go...

sta mislite zasto telekomunikacije i IT stalno prisljamce u neko ministarstvo koje nema veze sa zivotom?

pre 10 godina

@Kozmo
Ta materija se ne regulise zakonom, nego pravilnicima i uredbama koje donosi Vlada na predlog Ratela. I tu nema nikakve kontrole i eventualne javne rasprave; kako to funkcionise?
Npr. dodje, "elektronska mafija" prikrivena iza "eminentnih" profesora u regulatornim telima i nepismenim politicarima u Vladi obrazlozi da treba da se donese takav i takav pravilnik - "zato i zato"
Niko se ne pita od politicara kakvi su efekti i kako se to reflektuje na privredu i trziste, a "naucnici" lepo ufiluju nazive RTiT i sl. cuda i kad dodje roba na granicu (taj i taj tarifni broj) Carina te **** s jedne, a ovi sa druge strane!
I tu se tacno zna kad je to krenulo - prvi Pravilnik za ovu materiju je donesen 2005 god. kad je Velja bio kapitalni ministar.
Lako je utvrditi pregledom tog pravilnika i utvrdjivanjem "predlagaca i usvajaca" i pozvati da obrazloze kako su na primer neke komponente koje su po definiciji pasivni elementi - mogu bilo sta da ZRACE!!
Ali to je vec tema za Insajder koja bi dovela do bitnih "naucnika i operatera"

dzoni

pre 10 godina

Ma nemaju zaradu..pre neki dan bio u gigatronu (isti gazda inace drzi i alti i win win) ..pa sam sa prodavcem gledao kod da li ima neka graficka na stanju..znaci graficka od 37000 je u tom programu nabavna cena 195 eura sa sve pdvom ..pa sad racunajte koliko zarade na jednoj samo.

sonist

pre 10 godina

@Mika. Kod nas vidis postoji oprema koja ima internet. Kada su uvodili ovu reglativu ovo je eksplicitno stavljeno da bi se ingerencije RATEL-a prosirile na VoIP telefone i uredjaje bez obzira sto oni nemaju nikakav radio interfejs (wifi, bluetooth i sl.). Svi vi koji mislite da te agencije nemaju pojma varate se, oni jako dobro prouce trziste i proizvode pre nego sto donesu uredbe tako da uvek uzmu znacajan deo profita nama koji radimo uvoz ili proizvodnju.

Winnetou

pre 10 godina

Ja se uvek bunim protiv srpske administracije, ali ovo što pričaju ovi uvoznici nije tačno. Dokumentacija ne mora da se prevodi, osim kratkog uputstva, što je obaveza i po Zakonu o zaštiti potrošača i Deklaracije o usaglašenosti, što je jedna strana. Ova uredba je doneta 31.05.2012. i dato je godinu dana za pripremu i usaglašavanje, a uvoznike je verovatno mrzelo da prate propise. Ta uredba je javna i ima je sajtu Ministarstva trgovine, I konačno, sertifikacija je uvek bila obavezna za stavljanje u promet, samo što je niko nije ni radio, ni tražio. Dozvola za uvoz se dobijala lako, ali ona je bila samo jedan deo dokumentacije, prostiji. Dakle, stvari su loše interpretirane kako bi se izvršio pritisak na zakonodavce.

Igor Gavran

pre 10 godina

E moji zemljaci. U Srbiji moras da spremis kovertu da bi u nekom normalnom roku dobio papir. U ovoj zemlji sve sa drzavnim cinovnicima tako funkcionise. U principu sve moze ali mora da se napuni kesa insprektorima.

Marko

pre 10 godina

Izgleda da ovi iz RATELA samo služe da primaju platu a ništa ne rade...i na kraju će nama gradjanima da se to sve olupa o glavu,jer mi ćemo skuplje da plaćamo te proizvode.

Stargate

pre 10 godina

@Vladimir

Sta ce nama ruski tenkovi da cuvaju granicu kada mi vec odavno primenjujemo EU propise standardizacije koji su nam krivi za sve ovo bahacenje.

Borisav

pre 10 godina

Ma nemaju zaradu..pre neki dan bio u gigatronu (isti gazda inace drzi i alti i win win) ..pa sam sa prodavcem gledao kod da li ima neka graficka na stanju..znaci graficka od 37000 je u tom programu nabavna cena 195 eura sa sve pdvom ..pa sad racunajte koliko zarade na jednoj samo.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dzoni, 21. decembar 2013 13:10)
Znaci bez lupetanja....Gigatron je jedno a WIn Win i Alti druga strana price....a za grafike ....oni koji uvoze imaju od 10-15% zarade....a preprodavci od 1-10%....ende

Oglasa koliko hocete !

pre 10 godina

@Vladimir

U cemu je problem Vladimire ? Kupite bilo koje jeftinije starije pojacalo sa gramafonskim ulazom i prikacite ga ga na vase uredjaje. Ostaje vam i njegov izlazni stepen za "ne daj boze" ili za dodatni par zvucnika!

iskustvo uci

pre 10 godina

Hajde nemojte da se vadite. Pa godinama se u Srbiji prodaje ono sto se kod drugih odbacuje kao zastareo model. Kao lopatom da ubacuju u Srbiju. To uvoznicima i odgovara. Kupe za jeftino a kupcima prodaju kao zadnji krik mode. I precenjeno. Opet jadni trgovci. Kada vam je odgovaralo niste se zalili. Sada kada su potrosaci izbirljiviji sada vam ne odgovara sistem.

Winnetou

pre 10 godina

Ja se uvek bunim protiv srpske administracije, ali ovo što pričaju ovi uvoznici nije tačno. Dokumentacija ne mora da se prevodi, osim kratkog uputstva, što je obaveza i po Zakonu o zaštiti potrošača i Deklaracije o usaglašenosti, što je jedna strana. Ova uredba je doneta 31.05.2012. i dato je godinu dana za pripremu i usaglašavanje, a uvoznike je verovatno mrzelo da prate propise. Ta uredba je javna i ima je sajtu Ministarstva trgovine, I konačno, sertifikacija je uvek bila obavezna za stavljanje u promet, samo što je niko nije ni radio, ni tražio. Dozvola za uvoz se dobijala lako, ali ona je bila samo jedan deo dokumentacije, prostiji. Dakle, stvari su loše interpretirane kako bi se izvršio pritisak na zakonodavce.

dzoni

pre 10 godina

Ma nemaju zaradu..pre neki dan bio u gigatronu (isti gazda inace drzi i alti i win win) ..pa sam sa prodavcem gledao kod da li ima neka graficka na stanju..znaci graficka od 37000 je u tom programu nabavna cena 195 eura sa sve pdvom ..pa sad racunajte koliko zarade na jednoj samo.

Domagoj

pre 10 godina

U Hrvatskoj se nakon ulaska u EU ta RiTT oprema moze uvoziti bez ogranicenja, kontrole su poslije uvoza (sto je po meni daleko i najpametnije rjesenje), tako da sada uvozim, ranije se nisam htio s time zezati. Naravno, pravila postoje i proizvodi moraju imati CE oznake i testna izvjesca. Ovako kako je sada u Srbiji ranije je bilo i u Hr, iako je cijena bila 200 kuna po proizvodu (nisu mi jasne ove vase cifre). Pa neka netko kaze da je EU losa.

Stargate

pre 10 godina

@Vladimir

Sta ce nama ruski tenkovi da cuvaju granicu kada mi vec odavno primenjujemo EU propise standardizacije koji su nam krivi za sve ovo bahacenje.

Mika

pre 10 godina

"Proizvođači i uvoznici opreme koja sadrži neki vid bežične komunikacije, internet ili blutut, tvrde..."
Ne postoji oprema koja sadrzi Internet. Novinari, opismenite se!

milan

pre 10 godina

Sta ce nam komunikacija uskoro ce biti pink 1,2,3,4,5,.......88,89,90,...... I tu ce da nam kazu sve o uspesima vlade, velikog vezira, i to je to zemlja srbija

djed tripoje

pre 10 godina

Srbija je cudo!Kao da nije dovoljno sto su trgovci alavi pa ista stvar bude i duplo skuplja nego u EU,sada se i drzava nasla da "zastitit"jadnog srpskog kupca!!Banalan primer:TV monitor koji zelim je u Nemackoj oko 190 Evra,verovatno moze da se nadje i jeftinije na bozicnim rasprodajama,a ovde kosta 275 evra!Kad dobijes povracaj poreza na granici EU ispadne skoro duplo jeftinije da se kupi tamo negde....dokle cemo biti ovce za sisanje??

teorija zavere

pre 10 godina

Ovo se dogadja već decenijam kod nas u najrazličitijim oblastima. Siguran sam da to uopšte nije slučajno. Sistematski se sve uništava.

Nikola

pre 10 godina

A ja sam se uvek pitao zasto su takvi uredjaji kod nas od 100-200e, nekad i vise, skuplji nego u drugim zemljama. Uvek sam mislio da je do pohlepnih prodavaca, kad ono nas stari neprijatelj i tu vlada, administracija.

Zkr

pre 10 godina

Kvalitet NIŠ

Ko je njih upoznao, ni pakao mu teško neće pasti.

Ja sa njima radim dvadeset godina. Veće barabe nisam video. To je nekada julovska firma, koja je do skora bila apsolutni monopolista i tako se i ponašala. I sad gotovo da imaju monopol.

Ja sam živeo za uvođenje CE sertifikata, a kad ono... Traže da oni ponovo ispitaju ili da im dostavim test report proizvođača, koji je u 98% slučajeva poslovna tajna.

sta mislite zasto telekomunikacije i IT stalno prisljamce u neko ministarstvo koje nema veze sa zivotom?

pre 10 godina

@Kozmo
Ta materija se ne regulise zakonom, nego pravilnicima i uredbama koje donosi Vlada na predlog Ratela. I tu nema nikakve kontrole i eventualne javne rasprave; kako to funkcionise?
Npr. dodje, "elektronska mafija" prikrivena iza "eminentnih" profesora u regulatornim telima i nepismenim politicarima u Vladi obrazlozi da treba da se donese takav i takav pravilnik - "zato i zato"
Niko se ne pita od politicara kakvi su efekti i kako se to reflektuje na privredu i trziste, a "naucnici" lepo ufiluju nazive RTiT i sl. cuda i kad dodje roba na granicu (taj i taj tarifni broj) Carina te **** s jedne, a ovi sa druge strane!
I tu se tacno zna kad je to krenulo - prvi Pravilnik za ovu materiju je donesen 2005 god. kad je Velja bio kapitalni ministar.
Lako je utvrditi pregledom tog pravilnika i utvrdjivanjem "predlagaca i usvajaca" i pozvati da obrazloze kako su na primer neke komponente koje su po definiciji pasivni elementi - mogu bilo sta da ZRACE!!
Ali to je vec tema za Insajder koja bi dovela do bitnih "naucnika i operatera"

miki

pre 10 godina

ja sam uvoznik svetiljki, I od Septembra meseca ne mogu da uvezem jer mi Kvalitet nis trazi pored ce sertifikata I Emc test report koji je sadrzan u ce sertifikatu tj njegov broj. Ali nama to nije dostupno jer fabrikama je to poslovna tajna, I to sve znaju ove p... iz kvaliteta I min privrede nego su im se povecali dzepovi I stoka od septembra uzima ogromne pare na crno da vam izadju u susret. I zato kod nas sve kosta skuplje iako je carina za eu robu 1%

zdrav razum umro

pre 10 godina

naša firma je morala da šalje običan apple laptop uvezen iz Nemačke u Kvalitet Niš na atest od, pazi sad, ELEKTROMAGNETNOG ZRAČENJA, koji je koštao 29.000 dinara. logika?

Srbenda

pre 10 godina

Žalosna smo zemlja. Znam barabe iz Kvaliteta ako oni odlučuju koji uređaji ispunjavaju norme onda mora da propadnemo gadno! Em su korumpirani do daske. A i ovi iz Ratela ista g....! Vučiću šta radite od ove zemlje kaži nam svima otvoreno pa da znamo da bežimo na vreme dok nas tvoja birokratija nije pojela!

Uvoznik

pre 10 godina

Moja firma se bavi uvozom rezervnih delova za automobile. Za svaki daljinski ključ za auto treba saglasnost od Ratela. A recimo godišnje uvezemo 2 komada vrednosti 300 Eur a saglasnost je 150 Eur, sve vam je jasno...
Dalje, GPS navigacija za automobil - opet saglasnost od Ratela, jer možda ćemo vojsku da špijuniramo...

užas

pre 10 godina

to je čista pljačka u režiji države u cilju punjenja budžeta, ja Kvalitetu Niš ne bi dao ni ovce da mi čuvaju, a kao oni će da konrolišu savremenu tehnologiju, ne znaju gde su šuplji! Dok je ovaca, biće i vune!

iskustvo uci

pre 10 godina

@ Mrmot, samo da dodam. Uh, da je 2X. Brat mi je pre dve nedelje doneo spravicu kupljenu u Ceskoj u vrednosti nasih 3 i po hiljade dinara. Kod nas u prodavnici u kojoj prodaju opremu za jabucare je 12000! Od iste firme, isti proizvod. Para za bezbol palice nemamo. Motke imamo. Kada ukapiraju koliko su alavi bice kasno.

Vladimir

pre 10 godina

Uf, ovaj tekst danas mi je legao "ko šamar budali". Tražim ti ja ovih dana gramofonsko predpojačalo. Ej, gramofonsko predpojačalo, pa nije CPU za spejs šatl. Nema NIGDE u Srbijici. U stvari, ima, ali sve neke varijante od po 300 EUR pa naviše. A moje pojačalo, zvučnici i gramofon koštaju 200 EUR, sve ukupno. Ali, ne, ne znam ja. Neću osetiti tu "toplinu" ako ne dam 1.000 EUR za predpojačalo. Ma toplo je meni i pretoplo. Gledam američke sajtove, gledam varijante od po 50 USD koji rade posao, ali toga kod nas nema. Amerikancima dobre i te krš varijante, ali šta oni znaju o muzici? Mi smo eksperti, svim redom. Pa uvozi sam ako hoćeš, pa plaćaj špediteru za "zastupanje u cerinskom postupku". Jaooo, bagroooo.... da vam, pa da vam!!! Uf, uf!! Pa mi eksperti, znalci i zaljubljenici nude polovne varijante za 100 EUR, a evo u oglasima, u Hrvatskoj prodaju nekakvo za 109 Kuna (14 EUR)!!! Kakvo je da je, ali je novo i garanciju čak ima. Pa da se pružim pa da kupim neko za 300 kuna, i-haj, Bog da me vidi.
A i koji očin ja hoću da slušam neke stare ploče? Imam pink i tu mi je sva muzika koja mi treba.
Nego da mi stavimo tri ruska tenka na carinu, pa ako neko pokuša da unese predpojačalo jeftinije od 1.000 EUR (jer, ako imaš 1.000 EUR za pretpojačalo, onda može) da ga lepo raznesemo ruskim granatama, preventivno!
Pa stvarno ne mogu da verujem da mora "tetak iz Njemačke" u 2013. skrnavo, jeftino predpojačalo da mi donosi???
Odoh sutra na pijacu, da kopam po đubretu.

la belva

pre 10 godina

Jeb.... srpska birokratija...dok se svaki cata iz domacih regulatornih tela uglavi u cenu proizvoda isti je 20-30% skuplji kod nas nego u Evropi...only in Serbia my friends

nervni slalom

pre 10 godina

Poruka je jasna... Ako ti računar može služiti za nešto više od fejsbuka, onda ti nisi za ovu zemlju. Nama treba marva da glasa, a ne neko pametan da se buni.

Kozmo

pre 10 godina

sad se mora utvrditi ko je predlozio zakon,ko ga je razmatrao,a ko ga je usvojio da krivicno odgovaraju sto je nefunkcionalan.
Meni je naj interesantnije kako lepo idu sertifikati na hranu,ko je izdaje i u kom vremenskom intervalu se kontrolise?

Milan

pre 10 godina

Lepa maca...Jel'to južnoamerički Ocelot, ili...
A IT uređaji...?
A, ne! Dosta je bilo sekiracije, "palim" preko pod stare dane. Neću više da se nerviram u ovoj državi!

sonist

pre 10 godina

@Mika. Kod nas vidis postoji oprema koja ima internet. Kada su uvodili ovu reglativu ovo je eksplicitno stavljeno da bi se ingerencije RATEL-a prosirile na VoIP telefone i uredjaje bez obzira sto oni nemaju nikakav radio interfejs (wifi, bluetooth i sl.). Svi vi koji mislite da te agencije nemaju pojma varate se, oni jako dobro prouce trziste i proizvode pre nego sto donesu uredbe tako da uvek uzmu znacajan deo profita nama koji radimo uvoz ili proizvodnju.

Goran

pre 10 godina

Ja sam davnih godina uvozio neki UPS za racunar I naravno morao je na attest u Kvalitet Nis.
Oni su ga naravno "pregledali" I naplatili danak. Sve bi ovo bilo u redu da ga nisu prilikom pregleda spalili!!!
Ja ga zatim lepo isporucim klijentu, I onda pocinje igranka.. da bismo na kraju provalili da su ga oni u nisu spalili...
Toliko o nasim seftifikacionim institucijama
I kliker bi pokvarili a kamoli da znaju nesto da testiraju I izdaju sertifikat!

Nev

pre 10 godina

Ovo i jeste glavni problem u Srbiji ali je vestacki. Problem je stvoren namerno da bi se odrzao monopol pojedinaca a onemogucio bilo kakav uvoz nezavisnih lica. Zato i imamo cene vece od sveta i do 100% na pojedine proizvode. Dodajte na to da drzava ne zeli da resi problem posta/carina i nestalih posiljki, nije zelela da stvori mogucnosti da gradjani sami kupe preko interneta stvari a kad se to desilo opet imamo ogranicenja sto se posredno moze reci namerno dozvoljeno jer su iskalkulisani dobitci/gubitci zbog garancija, cena postarina i sl. Sve dok drzava nepocne na zdrav nacin odnositi se na slobodu gradjana da ekonomski nebudu sputani dotada cemo uvek imati skupe proizvode a razne monopoliste uz zivot u partijskoj drzavi.

pametnjakovici

pre 10 godina

Ma kriv je birokratizovani mentalitet.
Nemojte da lazete narod da tako mora.
Donesite pravilnik kojim priznajete medjunarodne CE, rohs, lvd... sertifikate. Prestanite se praviti pametni. Pa nas Ratel ili Kvalitet nema ni ljudstva, a ni opremu da proveri slozene tehnicke uredjaje. Zamajavate narod, klepate po usima. Posle se narod pita zbog cega je tehnicka roba skuplja nego u inostranstvu. Pa sta mislite na koga padnu svi ti troskovi?!

neko iz mase

pre 10 godina

Ovo je cist bezobrazluk i bahatost nase drzave. Ovde se ne radi samo o consumer proizvodima(mobilni telefoni,televizori,racunari itd), vec i o poluproizvodina vaznim za domace proizvodjace elektronskih uredjaja. Pored CE sertifikata, za uvoz bilo kakvih proizvoda koji sadrze RF ili GPRS,GSM,GPS komunikaciju potrebna je veoma obimna dokumentacija, koju strani proizvodjaci jednostavno ne daju, jer ih pojedini tretiraju kao poverljiva dokumenta. Neverovatno je da ove procedure uopste nisu usaglasene sa EU, jer zemlje u EU uvoze ove proizvode bez ikakvih problema. Ali sve dok se pravimo pametniji od celog sveta i ovim procedurama i nerazumnim carinskim stopama(koje su 15%,kao da postoje domaci proizvodjaci ovih proizvoda), nasi gradjani ce placati skuplje ovu robu od ostatka Evrope ili nece uopste moci da dodju do ovih proizvoda.

A da ne pricam koliki hendikep imaju srpske firme, koje bi ove uredjaje implementirali u sopstvene proizvode,pa ih kao takve prodavali celom svetu.I onda treba da pricamo o nasoj proizvodnji.

Zakeralo

pre 10 godina

Uvozim takvu robu godinama.
Uvek su nas klepali.
Ratel koji ucenjuje i koristi gužvu. Vidite kakav poslovni prostor imaju i koliko ga plaćaju.
Ministarstva u kojima sede ljudi koji UOPŠTE ne razumeju o čemu se radi, ali zato jako dobro znaju kako da uzmu pare.
Atestne laboratorije koje koriste priliku i cepaju iako nemaju ni opremu ni ljude za usluge koje debelo naplaćuju.
Akreditaciono telo koje prodaje akreditacije za debele pare onima koji to nikako ne mogu i ne treba da rade.
Onda svi redom ucenjuju i deru kožu s leđa, sve to traje mesecima, a (znam konkretan primer) i godinama.
Nemam nadu da će biti bolje, naprotiv, sve je gore.

Ovo sa CE i deklaracijama je zlatna koka.

Nema nade!

bežati odavde

pre 10 godina

Ma sramota bre ova država. Pitam se kad će izbiti neki rat ovde. Sve ste upropastili...Ko nam je kriv kad se ne bunimo. Ne samo zbog ovih vesti, nego zbog svega, jer hoće da uzmu i zadnji dnar ljudima. Lopovska go...

Igor Gavran

pre 10 godina

E moji zemljaci. U Srbiji moras da spremis kovertu da bi u nekom normalnom roku dobio papir. U ovoj zemlji sve sa drzavnim cinovnicima tako funkcionise. U principu sve moze ali mora da se napuni kesa insprektorima.

kult

pre 10 godina

Birokratija i nesposobna administracija nas vec previse kostaju a prete i da nas sahrane. Da li ce uspeti da shvate da su tu zbog nas a ne da bi svima nama drali kozu sa ledja sumanutim propisima i taksama. Dosta vise jer postaje sve gore i gore!

bukva

pre 10 godina

Sediste Ratela preselite u Crnu Travu ili Alibunar, tamo na vazduhu ce bolje da regulisu materiju.
Tamo sedi i savetuje polovina prof.dr.mr. koji su u direktnom sukobu interesa kao regulatori i savetnici, a van toga direktno zainteresovani i odgovorni ili prikriveni vlasnici raznih operatera.
A sto je najgore, taj Ratel po zakonu o el.komunikacijama bi morao da kontrolise zracenjr opreme koju operateri ugradjuju u instalacije. To je u 80% slucajeva oprema i kablovi koji ne zadovoljavaju ni jedan kriterijum kvaliteta, obicno djubre! I kod izgradnje novih zgrada investitori s operaterima potpuno nezakonito prave ugovore o ugradnji sistema koji je vlasnistvo operatera i kasnije dovode stanare u bezizlaznu poziciju da nemaju izbora. I to ne kontrolisu nadzorni organi, verovatno vole podmazivanje. A tek instalacije u starim zgradama, paucina - a samo tovare pretplate!
Umesto da stimulisu konkurenciju i kvalitet na trzistu, Ratel tovi monopole!
Zato ih preseliti na vazduh u selo da im proradi mozak, a i usluge ce biti jeftinije jer nema da placaju zakup zgrade kao u Bgd.

Mrmot

pre 10 godina

Ova "država" je jedan običan parazit... Zar je moguće da tv bude 2x jeftiniji u nemačkoj nego ovde? Tamo 500 evra ovde 1000 evra!?
Nemorate ni da ih uvozite po tim cenama,sami će da ih švercujemo preko granice,izaći će jeftinije...

Vojvodjanin

pre 10 godina

U Srbiji se zna red...

Kada je moja firma kupila Siemensovu liniju za secenje tabli, receno nam je da odnesemo vagu na atest.
Na moj komentar da je ta vaga nerazdvojni deo linije teske 150 tona, i dugacke 100m i da je ona svuda u Svetu cetrtifikovana, receno je da je to nas propis i da nema izuzetaka.

PS...par hiljada Evra je resilo problem.

Marko

pre 10 godina

Izgleda da ovi iz RATELA samo služe da primaju platu a ništa ne rade...i na kraju će nama gradjanima da se to sve olupa o glavu,jer mi ćemo skuplje da plaćamo te proizvode.

Borisav

pre 10 godina

Ma nemaju zaradu..pre neki dan bio u gigatronu (isti gazda inace drzi i alti i win win) ..pa sam sa prodavcem gledao kod da li ima neka graficka na stanju..znaci graficka od 37000 je u tom programu nabavna cena 195 eura sa sve pdvom ..pa sad racunajte koliko zarade na jednoj samo.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dzoni, 21. decembar 2013 13:10)
Znaci bez lupetanja....Gigatron je jedno a WIn Win i Alti druga strana price....a za grafike ....oni koji uvoze imaju od 10-15% zarade....a preprodavci od 1-10%....ende

Oglasa koliko hocete !

pre 10 godina

@Vladimir

U cemu je problem Vladimire ? Kupite bilo koje jeftinije starije pojacalo sa gramafonskim ulazom i prikacite ga ga na vase uredjaje. Ostaje vam i njegov izlazni stepen za "ne daj boze" ili za dodatni par zvucnika!