Utorak, 13.09.2011.

00:02

Vranje: Iz Kine za Sunce 300 mil. €

Ugovor kojim će, samo u prvoj fazi, u solarne izvore energije, biti investirano 300 miliona evra, potpisan je u Vranju posle petočasovnih pregovora.

Izvor: Tanjug

Vranje: Iz Kine za Sunce 300 mil. € IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

Andreja

pre 12 godina

Ovo je odlično, ulaganje u izvoznu delatnost.

@Amos i ostali:
NEĆE SE STRUJA PRODAVATI GRAĐANIMA NITI EPS-u VEĆ ĆE SE VEROVATNO KORISTITI ZA POTREBE FABRIKE, KOJA ĆE DALJE PROIZVODITI SOLARNE PLOČE KOJE ĆE SE IZVOZITI U EU. Razlog je naravno to što je naša radna snaga mnogo jeftinija od Evropske. Naučite da čitate.

@Boki,
Informiši se malo bolje: Silicijumski fotonaponski paneli (koji su i najrasprostranjeniji) imaju stepen korisnog dejstva između 15-20%. Ovde u tekstu nažalost nije navedeno koju vrstu solarnih ploča će Kinezi proizvoditi u Vranju, i da li su uopšte u pitanju fotonaponski moduli (verovatno jer ni novinari ne znaju da ih razlikuju).

Možda cena 1KWh iz termoelektrane košta 3 centa, ali dok dođe do tebe i mene (uključujući plate raznih šalterskih džabalebaroša, specijalne proračune EPS-a poput raznobojnih zona, PDV, RTV pretplatu i tsl.) ta struja iz mreže košta više od 10 centi, uzmi svoj račun za struju pa izračunaj sam ako meni ne veruješ. Takođe zaboravljaš da nekih 5-10% domaćinstava u Srbiji u zabačenim selima JOŠ UVEK NEMA STRUJU, nisu priključeni na elektrodistributivnu mrežu jer je preskupo da se prave dalekovodi za tako malo korisnika (a i zato jer je EPS široke ruke prema građanima Srbije).

Ako ne znaš engleski jezik i ne umeš da koristiš Wikipedia-u, i treba ti neka literatura o tome na srpskom jeziku, potraži "Industrijska geografija" prof. Dr. Mirko Grčić, ili "Od ekologije ka envajronmentologiji" prof. Dr. Milivoje Maćejka. Ili navrati u biblioteku ekonomskog, geografskog ili Fakulteta za internacionalni menadžment, pa se posavetuj sa bibliotekarom.

Ako skepticima još nešto nije jasno, izvolite pa me posetite i uverite se sami, gledanjem ili pipanjem po želji, ja sam još pre deset godina kupio jednu veću solarnu ploču za kamper i jahtu, koja puni akumulatore. Na krovu svoje kuće imam ploču koja zagreva vodu za tuširanje 9 meseci godišnje. Takođe na poleđini mog mobilnog telefona se nalazi fotonaponski modul, zahvaljujući kome kotovo nikada ne punim telefon.

Andreja Sinadinović Vijatović,
Apsolvent Prostornog Planiranja

Boki

pre 13 godina

@MareBG, 13. septembar 2011 11:21
U Pitanju su photovoltaic celije (na osnovu teksta) koje imaju stepen korisnosti od 30% nazivne snage za vreme zimskih dana i velike oblacnosti, pa do 90% kada je vedro i suncano a zraci ne padaju na povrsinu pod pravim uglom (100% nazivne snage samo za veoma vedrih dana kada je i veliko zracenje a zraci padaju pod uglom od 90 stepeni, ili sto bi rekli letnji dan u podne). Dakle u odnosu na instalisanu snagu moglo bi se kalkulisati sa proizvodnjom na nivou oko 40%-50% nazivne snage 12H dnevno.Mnogo veci problem je sto je SPIC PROIZVODNJE nepredvidiv i pravi probleme i samom elektroenergetskom sistemu. Nadalje solarni paneli su za sada potpuno inferiorna tehnologija i prava je GLUPOST ulagati u istu. Srbiji je potpuno nepotrebno da glumi "zelenu" zemlju jer vec zadovoljava norme koje je EU postavila sebi za cilj 2020.Ovako generisani potencijal (struja) je preskupa i za bogate zemlje a za Srbiju je nista drugo do cist HARAC. Poredjenja radi cena proizvedenog KWh iz termoelektrane (modernije sa desumporacijom i izvlacenjem co2 iz gasova)je oko 3cent a solarne je oko 20 cent, zato ista i ne moze da radi bez "debelih" subvencija. Mozda Kinezi i Nemci koji proizvode opremu imaju motiv da daju subvencije (jer im se iste vracaju kroz prodaju opreme koju sami proizvode) ali Srbija nema pravo da bude glupava i naseda na jeftine protekcionisticke ekonomske stosove.Na kraju ponudite Kinezima tih 100HA zemlje (koju ste uzgred budi upropastili sto je i samo po sebi neko zagadjenje i co2 efekat jer na istoj zemlji ne rastu biljke koje bi co2 "potrosile"), dakle poklonite im 100HA da naprave svoju elektranu, dajte im sve dozvole dzabe ali uz uslov da proizvedenu "struju" prodaju po trzisnoj ceni i vidite sta bi se dogodilo. Pobegli bi glavom bez obzira. Na kraju vrlo je vazno reci i to da ovakvi sistemi imaju smisla samo u pustinji jer samo idijotu moze da padne napamet da na plodnom zemljistu postavi fotopanele umesto da recimo zasadi sumu koja godisnje generise mnogo vise energije (kroz biomasu) i uz to "trosi" CO2 a o ostalim pozitivnim efektima (mikro klimat i fauna) da i ne govorimo.Dakle uozbiljite se i nemojte da nasedate na jeftine stosove o "tehnologiji".

Jr

pre 13 godina

Ajde solarni paneli kako - tako (ne vidim zaasto bih placao nekome 6x skuplje struju) ali njihova proizvidnja (narocito u kineskoj realizaciji) je jedna od najtoksicnijih industrija na ovom svijetu.

Mika

pre 13 godina

@MareBG
..."fotonaponskog parka..." Slika i rec govori da je u pitanju solarna celija bez akumulacije u nekakvu "so" i tu nema govora o radu 24h ( bez baterija ). Jesam ja za ciste tehnologije, ali proizvodnja tih stvari NIJE cista.

Zemljak u Beogradu

pre 13 godina

Verujte mi na rec da ce posao propasti. Ko god poznaje Vranjance i stanje u gradu zna da od takvog posla nema nista. Prvo, ima mnogo onih koji ce pruziti dlan, odnosno pitati investitora:"A gde sam tu ja?" Drugo, u gradu nema ni dva i po sposobna coveka, koji ce raditi na ovoj stvari, a treca...narod je poblesaveo. Poznati Vranjanci, na primer pekari ili frizeri ili prodavci na pijaci...mislice da dolazi neko zlo, vanzemaljci, nelojalna konkurencija i samo ce o tome pricati, a i raditi na unistenju posla. Najblaze receno.

xmen

pre 13 godina

izbori nam stizu izbori nam stizu :)))))) cekajte prvo da se napravi IT centar u Indjiji :)))))))) koja je ovo propaganda ****....uffffffffffffff

eBora

pre 13 godina

Dajte da se ovo realizuje a ne sam da se prica,pricati tek onda kad se projekat izvrsi i pocne da fukcionise do tada svi na posao bez slikanja

MareBG

pre 13 godina

Nije tačno da radi samo danju i dok je sunčano (mada to jesu, logično, najpovoljniji uslovi).

Preko dana se sunčevi zraci koncentrišu na so koja se zagreva i ima svojstvo da dugo čuva toplotu, da ima male gubitke iste.

Tokom noći, dok nema sunca, ta toplotna energija sačuvana u soli se koristi za stvaranje električne energije, tako da ne brinite se, solarna elektrana radi 24h :)

Ovo je super, i baš me raduju ovakvi projekti. Budućnost je u tehnologiji.

Pera zdera

pre 13 godina

"Narednih meseci računamo na pozitivan odgovor Ministarstva za infrastrukturu i energetiku po pitanju dobijanja energetske dozvole, kao i na podršku Grada Vranja i Republike Srbije da počne realizacija investicije”
E u gorenavedenoj receni (grmu) lezi zec. Cim procitam takvu recenicu shvatim da od cele stvari nema nista.....
A voleo bih da jug zivne i da se ovo obistini, ali nazalost svi znamo ko nam kapu kroji......

Mika

pre 13 godina

U Americi je, i pored subvencija, propala jedna velika kompanija za proizvodnju solarnih panela, posto se cena nafte vratila na ispod 100$/barel. Nadam se da nasi nisu ulozili nas novac u ovo, jer je to cist gubitak.

Amos

pre 13 godina

Kina je ogroman proizvodjac solarne opreme i svu tu opremu treba negde i instalirati. Posto ta instalacija svakako kosta, a najvise kosta drzavu koja je i pravi i instalira kod sebe, onda naravno ljudi traze druge drzave koje daju lepe dotacije za solarnu energiju. Od nedavno npr Ceska koja je napravila bum sa izgradnjom solarnih panela - jer je davala fine donacije - gleda da uvede nove POREZE na solarnu energiju, jer je zakljucila da se preracunala i da joj se ne isplati da placa bas toliko donacija koliko ima solarnih investicija u planu.
Generalno, svuda u svetu je trend da se postepeno smanjuju kolicine donacija po kWh iz prostog razloga sto ce i cena solarnih panela vremenom opadati.
Srbija trenutno garantuje fiksnu cenu, uz ugovor na 12 godina. Oko cene nisam siguran - da li garantuje 23 euro-centa ili daje 23 eurocenta vise na cenu 'klasicne' struje (Nemacka ove godine daje 21,57 za tolike elektrane i to dalje smanjuje).
Ako Kinezi stvarno prave pogon od 150MW, to bi znacilo da ce imati milion m2 panela, tj 100ha, tj pravice oko 1GWh, milion kWh dnevno. AKo nigde ne gresim...
Znaci EPS ce im placati (parama iz budzeta) 230000 eur dnevno (bar leti), pa tako 12 godina? Znaci npr... grubo receno.. ako oduzmemo malo zimskih dana itd.. 50 miliona evra godisnje, 600 miliona za 12 godina.
A zato Kinezi ulazu bas u Srbiju...
Nego, ako Ceska ili Nemacka smanjuju dotacije jer nemaju novaca, kako to onda da ih Srbija ima? Moramo da imamo dovoljno solarnih panela zbog EU?

Dejan

pre 13 godina

Ugovor vredan 300 mil e a nikoga iz vlasti da se sepuri na televiziji kako je potpisivanje ugovora zahtevalo nadljudski napor. Neko tu ne govori istinu.

Deso

pre 13 godina

Pozdravljam svako ulaganje u Srbiji posebno u strateske delatnosti.

Iako se navodi da je rec o kineskoj firmi, treba biti transparentan i izneti sve detalje.

E sada koliko ce to doprineti da se nezaposleni - zaposle i manje strucnjaka ode iz zemlje po logici Mice Megatrenda, uzmi diplomu i pali, videcemo.

U medjuvremenu svi oni koji traze posao i znaju da ce ga traziti jos dugo neka posete www.paid-to-click.net pa bar da pokusaju nesto zaraditi, necekajuci milost drugih.

Elektroničar

pre 13 godina

Ovo je dosta realna cena (2 evra po vatu) i mada je po trenutnim srpskim cenama struje rok da se investicija isplati dugačak (oko 20 godina), cene struje će samo rasti a ovo je daleko bolje nego ulaganje u nove termoelektrane.
300 megavata uopšte nije beznačajna snaga, to je petina ukupne snage srpskog dela Đerdapa. Doduše, solarna elektrana radi samo danju i kad je sunčano ali onda je i potrošnja najveća.
Nadam se da će B92 ispratiti šta će od ovoga biti, koliko je sve koštalo, kako to sve izgleda na terenu i kako će teći izgradnja.
Bravo!

Elektroničar

pre 13 godina

Ovo je dosta realna cena (2 evra po vatu) i mada je po trenutnim srpskim cenama struje rok da se investicija isplati dugačak (oko 20 godina), cene struje će samo rasti a ovo je daleko bolje nego ulaganje u nove termoelektrane.
300 megavata uopšte nije beznačajna snaga, to je petina ukupne snage srpskog dela Đerdapa. Doduše, solarna elektrana radi samo danju i kad je sunčano ali onda je i potrošnja najveća.
Nadam se da će B92 ispratiti šta će od ovoga biti, koliko je sve koštalo, kako to sve izgleda na terenu i kako će teći izgradnja.
Bravo!

Dejan

pre 13 godina

Ugovor vredan 300 mil e a nikoga iz vlasti da se sepuri na televiziji kako je potpisivanje ugovora zahtevalo nadljudski napor. Neko tu ne govori istinu.

Amos

pre 13 godina

Kina je ogroman proizvodjac solarne opreme i svu tu opremu treba negde i instalirati. Posto ta instalacija svakako kosta, a najvise kosta drzavu koja je i pravi i instalira kod sebe, onda naravno ljudi traze druge drzave koje daju lepe dotacije za solarnu energiju. Od nedavno npr Ceska koja je napravila bum sa izgradnjom solarnih panela - jer je davala fine donacije - gleda da uvede nove POREZE na solarnu energiju, jer je zakljucila da se preracunala i da joj se ne isplati da placa bas toliko donacija koliko ima solarnih investicija u planu.
Generalno, svuda u svetu je trend da se postepeno smanjuju kolicine donacija po kWh iz prostog razloga sto ce i cena solarnih panela vremenom opadati.
Srbija trenutno garantuje fiksnu cenu, uz ugovor na 12 godina. Oko cene nisam siguran - da li garantuje 23 euro-centa ili daje 23 eurocenta vise na cenu 'klasicne' struje (Nemacka ove godine daje 21,57 za tolike elektrane i to dalje smanjuje).
Ako Kinezi stvarno prave pogon od 150MW, to bi znacilo da ce imati milion m2 panela, tj 100ha, tj pravice oko 1GWh, milion kWh dnevno. AKo nigde ne gresim...
Znaci EPS ce im placati (parama iz budzeta) 230000 eur dnevno (bar leti), pa tako 12 godina? Znaci npr... grubo receno.. ako oduzmemo malo zimskih dana itd.. 50 miliona evra godisnje, 600 miliona za 12 godina.
A zato Kinezi ulazu bas u Srbiju...
Nego, ako Ceska ili Nemacka smanjuju dotacije jer nemaju novaca, kako to onda da ih Srbija ima? Moramo da imamo dovoljno solarnih panela zbog EU?

xmen

pre 13 godina

izbori nam stizu izbori nam stizu :)))))) cekajte prvo da se napravi IT centar u Indjiji :)))))))) koja je ovo propaganda ****....uffffffffffffff

MareBG

pre 13 godina

Nije tačno da radi samo danju i dok je sunčano (mada to jesu, logično, najpovoljniji uslovi).

Preko dana se sunčevi zraci koncentrišu na so koja se zagreva i ima svojstvo da dugo čuva toplotu, da ima male gubitke iste.

Tokom noći, dok nema sunca, ta toplotna energija sačuvana u soli se koristi za stvaranje električne energije, tako da ne brinite se, solarna elektrana radi 24h :)

Ovo je super, i baš me raduju ovakvi projekti. Budućnost je u tehnologiji.

Pera zdera

pre 13 godina

"Narednih meseci računamo na pozitivan odgovor Ministarstva za infrastrukturu i energetiku po pitanju dobijanja energetske dozvole, kao i na podršku Grada Vranja i Republike Srbije da počne realizacija investicije”
E u gorenavedenoj receni (grmu) lezi zec. Cim procitam takvu recenicu shvatim da od cele stvari nema nista.....
A voleo bih da jug zivne i da se ovo obistini, ali nazalost svi znamo ko nam kapu kroji......

eBora

pre 13 godina

Dajte da se ovo realizuje a ne sam da se prica,pricati tek onda kad se projekat izvrsi i pocne da fukcionise do tada svi na posao bez slikanja

Zemljak u Beogradu

pre 13 godina

Verujte mi na rec da ce posao propasti. Ko god poznaje Vranjance i stanje u gradu zna da od takvog posla nema nista. Prvo, ima mnogo onih koji ce pruziti dlan, odnosno pitati investitora:"A gde sam tu ja?" Drugo, u gradu nema ni dva i po sposobna coveka, koji ce raditi na ovoj stvari, a treca...narod je poblesaveo. Poznati Vranjanci, na primer pekari ili frizeri ili prodavci na pijaci...mislice da dolazi neko zlo, vanzemaljci, nelojalna konkurencija i samo ce o tome pricati, a i raditi na unistenju posla. Najblaze receno.

Boki

pre 13 godina

@MareBG, 13. septembar 2011 11:21
U Pitanju su photovoltaic celije (na osnovu teksta) koje imaju stepen korisnosti od 30% nazivne snage za vreme zimskih dana i velike oblacnosti, pa do 90% kada je vedro i suncano a zraci ne padaju na povrsinu pod pravim uglom (100% nazivne snage samo za veoma vedrih dana kada je i veliko zracenje a zraci padaju pod uglom od 90 stepeni, ili sto bi rekli letnji dan u podne). Dakle u odnosu na instalisanu snagu moglo bi se kalkulisati sa proizvodnjom na nivou oko 40%-50% nazivne snage 12H dnevno.Mnogo veci problem je sto je SPIC PROIZVODNJE nepredvidiv i pravi probleme i samom elektroenergetskom sistemu. Nadalje solarni paneli su za sada potpuno inferiorna tehnologija i prava je GLUPOST ulagati u istu. Srbiji je potpuno nepotrebno da glumi "zelenu" zemlju jer vec zadovoljava norme koje je EU postavila sebi za cilj 2020.Ovako generisani potencijal (struja) je preskupa i za bogate zemlje a za Srbiju je nista drugo do cist HARAC. Poredjenja radi cena proizvedenog KWh iz termoelektrane (modernije sa desumporacijom i izvlacenjem co2 iz gasova)je oko 3cent a solarne je oko 20 cent, zato ista i ne moze da radi bez "debelih" subvencija. Mozda Kinezi i Nemci koji proizvode opremu imaju motiv da daju subvencije (jer im se iste vracaju kroz prodaju opreme koju sami proizvode) ali Srbija nema pravo da bude glupava i naseda na jeftine protekcionisticke ekonomske stosove.Na kraju ponudite Kinezima tih 100HA zemlje (koju ste uzgred budi upropastili sto je i samo po sebi neko zagadjenje i co2 efekat jer na istoj zemlji ne rastu biljke koje bi co2 "potrosile"), dakle poklonite im 100HA da naprave svoju elektranu, dajte im sve dozvole dzabe ali uz uslov da proizvedenu "struju" prodaju po trzisnoj ceni i vidite sta bi se dogodilo. Pobegli bi glavom bez obzira. Na kraju vrlo je vazno reci i to da ovakvi sistemi imaju smisla samo u pustinji jer samo idijotu moze da padne napamet da na plodnom zemljistu postavi fotopanele umesto da recimo zasadi sumu koja godisnje generise mnogo vise energije (kroz biomasu) i uz to "trosi" CO2 a o ostalim pozitivnim efektima (mikro klimat i fauna) da i ne govorimo.Dakle uozbiljite se i nemojte da nasedate na jeftine stosove o "tehnologiji".

Jr

pre 13 godina

Ajde solarni paneli kako - tako (ne vidim zaasto bih placao nekome 6x skuplje struju) ali njihova proizvidnja (narocito u kineskoj realizaciji) je jedna od najtoksicnijih industrija na ovom svijetu.

Andreja

pre 12 godina

Ovo je odlično, ulaganje u izvoznu delatnost.

@Amos i ostali:
NEĆE SE STRUJA PRODAVATI GRAĐANIMA NITI EPS-u VEĆ ĆE SE VEROVATNO KORISTITI ZA POTREBE FABRIKE, KOJA ĆE DALJE PROIZVODITI SOLARNE PLOČE KOJE ĆE SE IZVOZITI U EU. Razlog je naravno to što je naša radna snaga mnogo jeftinija od Evropske. Naučite da čitate.

@Boki,
Informiši se malo bolje: Silicijumski fotonaponski paneli (koji su i najrasprostranjeniji) imaju stepen korisnog dejstva između 15-20%. Ovde u tekstu nažalost nije navedeno koju vrstu solarnih ploča će Kinezi proizvoditi u Vranju, i da li su uopšte u pitanju fotonaponski moduli (verovatno jer ni novinari ne znaju da ih razlikuju).

Možda cena 1KWh iz termoelektrane košta 3 centa, ali dok dođe do tebe i mene (uključujući plate raznih šalterskih džabalebaroša, specijalne proračune EPS-a poput raznobojnih zona, PDV, RTV pretplatu i tsl.) ta struja iz mreže košta više od 10 centi, uzmi svoj račun za struju pa izračunaj sam ako meni ne veruješ. Takođe zaboravljaš da nekih 5-10% domaćinstava u Srbiji u zabačenim selima JOŠ UVEK NEMA STRUJU, nisu priključeni na elektrodistributivnu mrežu jer je preskupo da se prave dalekovodi za tako malo korisnika (a i zato jer je EPS široke ruke prema građanima Srbije).

Ako ne znaš engleski jezik i ne umeš da koristiš Wikipedia-u, i treba ti neka literatura o tome na srpskom jeziku, potraži "Industrijska geografija" prof. Dr. Mirko Grčić, ili "Od ekologije ka envajronmentologiji" prof. Dr. Milivoje Maćejka. Ili navrati u biblioteku ekonomskog, geografskog ili Fakulteta za internacionalni menadžment, pa se posavetuj sa bibliotekarom.

Ako skepticima još nešto nije jasno, izvolite pa me posetite i uverite se sami, gledanjem ili pipanjem po želji, ja sam još pre deset godina kupio jednu veću solarnu ploču za kamper i jahtu, koja puni akumulatore. Na krovu svoje kuće imam ploču koja zagreva vodu za tuširanje 9 meseci godišnje. Takođe na poleđini mog mobilnog telefona se nalazi fotonaponski modul, zahvaljujući kome kotovo nikada ne punim telefon.

Andreja Sinadinović Vijatović,
Apsolvent Prostornog Planiranja

Deso

pre 13 godina

Pozdravljam svako ulaganje u Srbiji posebno u strateske delatnosti.

Iako se navodi da je rec o kineskoj firmi, treba biti transparentan i izneti sve detalje.

E sada koliko ce to doprineti da se nezaposleni - zaposle i manje strucnjaka ode iz zemlje po logici Mice Megatrenda, uzmi diplomu i pali, videcemo.

U medjuvremenu svi oni koji traze posao i znaju da ce ga traziti jos dugo neka posete www.paid-to-click.net pa bar da pokusaju nesto zaraditi, necekajuci milost drugih.

Mika

pre 13 godina

U Americi je, i pored subvencija, propala jedna velika kompanija za proizvodnju solarnih panela, posto se cena nafte vratila na ispod 100$/barel. Nadam se da nasi nisu ulozili nas novac u ovo, jer je to cist gubitak.

Mika

pre 13 godina

@MareBG
..."fotonaponskog parka..." Slika i rec govori da je u pitanju solarna celija bez akumulacije u nekakvu "so" i tu nema govora o radu 24h ( bez baterija ). Jesam ja za ciste tehnologije, ali proizvodnja tih stvari NIJE cista.

Mika

pre 13 godina

U Americi je, i pored subvencija, propala jedna velika kompanija za proizvodnju solarnih panela, posto se cena nafte vratila na ispod 100$/barel. Nadam se da nasi nisu ulozili nas novac u ovo, jer je to cist gubitak.

MareBG

pre 13 godina

Nije tačno da radi samo danju i dok je sunčano (mada to jesu, logično, najpovoljniji uslovi).

Preko dana se sunčevi zraci koncentrišu na so koja se zagreva i ima svojstvo da dugo čuva toplotu, da ima male gubitke iste.

Tokom noći, dok nema sunca, ta toplotna energija sačuvana u soli se koristi za stvaranje električne energije, tako da ne brinite se, solarna elektrana radi 24h :)

Ovo je super, i baš me raduju ovakvi projekti. Budućnost je u tehnologiji.

Elektroničar

pre 13 godina

Ovo je dosta realna cena (2 evra po vatu) i mada je po trenutnim srpskim cenama struje rok da se investicija isplati dugačak (oko 20 godina), cene struje će samo rasti a ovo je daleko bolje nego ulaganje u nove termoelektrane.
300 megavata uopšte nije beznačajna snaga, to je petina ukupne snage srpskog dela Đerdapa. Doduše, solarna elektrana radi samo danju i kad je sunčano ali onda je i potrošnja najveća.
Nadam se da će B92 ispratiti šta će od ovoga biti, koliko je sve koštalo, kako to sve izgleda na terenu i kako će teći izgradnja.
Bravo!

Amos

pre 13 godina

Kina je ogroman proizvodjac solarne opreme i svu tu opremu treba negde i instalirati. Posto ta instalacija svakako kosta, a najvise kosta drzavu koja je i pravi i instalira kod sebe, onda naravno ljudi traze druge drzave koje daju lepe dotacije za solarnu energiju. Od nedavno npr Ceska koja je napravila bum sa izgradnjom solarnih panela - jer je davala fine donacije - gleda da uvede nove POREZE na solarnu energiju, jer je zakljucila da se preracunala i da joj se ne isplati da placa bas toliko donacija koliko ima solarnih investicija u planu.
Generalno, svuda u svetu je trend da se postepeno smanjuju kolicine donacija po kWh iz prostog razloga sto ce i cena solarnih panela vremenom opadati.
Srbija trenutno garantuje fiksnu cenu, uz ugovor na 12 godina. Oko cene nisam siguran - da li garantuje 23 euro-centa ili daje 23 eurocenta vise na cenu 'klasicne' struje (Nemacka ove godine daje 21,57 za tolike elektrane i to dalje smanjuje).
Ako Kinezi stvarno prave pogon od 150MW, to bi znacilo da ce imati milion m2 panela, tj 100ha, tj pravice oko 1GWh, milion kWh dnevno. AKo nigde ne gresim...
Znaci EPS ce im placati (parama iz budzeta) 230000 eur dnevno (bar leti), pa tako 12 godina? Znaci npr... grubo receno.. ako oduzmemo malo zimskih dana itd.. 50 miliona evra godisnje, 600 miliona za 12 godina.
A zato Kinezi ulazu bas u Srbiju...
Nego, ako Ceska ili Nemacka smanjuju dotacije jer nemaju novaca, kako to onda da ih Srbija ima? Moramo da imamo dovoljno solarnih panela zbog EU?

Zemljak u Beogradu

pre 13 godina

Verujte mi na rec da ce posao propasti. Ko god poznaje Vranjance i stanje u gradu zna da od takvog posla nema nista. Prvo, ima mnogo onih koji ce pruziti dlan, odnosno pitati investitora:"A gde sam tu ja?" Drugo, u gradu nema ni dva i po sposobna coveka, koji ce raditi na ovoj stvari, a treca...narod je poblesaveo. Poznati Vranjanci, na primer pekari ili frizeri ili prodavci na pijaci...mislice da dolazi neko zlo, vanzemaljci, nelojalna konkurencija i samo ce o tome pricati, a i raditi na unistenju posla. Najblaze receno.

xmen

pre 13 godina

izbori nam stizu izbori nam stizu :)))))) cekajte prvo da se napravi IT centar u Indjiji :)))))))) koja je ovo propaganda ****....uffffffffffffff

Jr

pre 13 godina

Ajde solarni paneli kako - tako (ne vidim zaasto bih placao nekome 6x skuplje struju) ali njihova proizvidnja (narocito u kineskoj realizaciji) je jedna od najtoksicnijih industrija na ovom svijetu.

Mika

pre 13 godina

@MareBG
..."fotonaponskog parka..." Slika i rec govori da je u pitanju solarna celija bez akumulacije u nekakvu "so" i tu nema govora o radu 24h ( bez baterija ). Jesam ja za ciste tehnologije, ali proizvodnja tih stvari NIJE cista.

Boki

pre 13 godina

@MareBG, 13. septembar 2011 11:21
U Pitanju su photovoltaic celije (na osnovu teksta) koje imaju stepen korisnosti od 30% nazivne snage za vreme zimskih dana i velike oblacnosti, pa do 90% kada je vedro i suncano a zraci ne padaju na povrsinu pod pravim uglom (100% nazivne snage samo za veoma vedrih dana kada je i veliko zracenje a zraci padaju pod uglom od 90 stepeni, ili sto bi rekli letnji dan u podne). Dakle u odnosu na instalisanu snagu moglo bi se kalkulisati sa proizvodnjom na nivou oko 40%-50% nazivne snage 12H dnevno.Mnogo veci problem je sto je SPIC PROIZVODNJE nepredvidiv i pravi probleme i samom elektroenergetskom sistemu. Nadalje solarni paneli su za sada potpuno inferiorna tehnologija i prava je GLUPOST ulagati u istu. Srbiji je potpuno nepotrebno da glumi "zelenu" zemlju jer vec zadovoljava norme koje je EU postavila sebi za cilj 2020.Ovako generisani potencijal (struja) je preskupa i za bogate zemlje a za Srbiju je nista drugo do cist HARAC. Poredjenja radi cena proizvedenog KWh iz termoelektrane (modernije sa desumporacijom i izvlacenjem co2 iz gasova)je oko 3cent a solarne je oko 20 cent, zato ista i ne moze da radi bez "debelih" subvencija. Mozda Kinezi i Nemci koji proizvode opremu imaju motiv da daju subvencije (jer im se iste vracaju kroz prodaju opreme koju sami proizvode) ali Srbija nema pravo da bude glupava i naseda na jeftine protekcionisticke ekonomske stosove.Na kraju ponudite Kinezima tih 100HA zemlje (koju ste uzgred budi upropastili sto je i samo po sebi neko zagadjenje i co2 efekat jer na istoj zemlji ne rastu biljke koje bi co2 "potrosile"), dakle poklonite im 100HA da naprave svoju elektranu, dajte im sve dozvole dzabe ali uz uslov da proizvedenu "struju" prodaju po trzisnoj ceni i vidite sta bi se dogodilo. Pobegli bi glavom bez obzira. Na kraju vrlo je vazno reci i to da ovakvi sistemi imaju smisla samo u pustinji jer samo idijotu moze da padne napamet da na plodnom zemljistu postavi fotopanele umesto da recimo zasadi sumu koja godisnje generise mnogo vise energije (kroz biomasu) i uz to "trosi" CO2 a o ostalim pozitivnim efektima (mikro klimat i fauna) da i ne govorimo.Dakle uozbiljite se i nemojte da nasedate na jeftine stosove o "tehnologiji".

Deso

pre 13 godina

Pozdravljam svako ulaganje u Srbiji posebno u strateske delatnosti.

Iako se navodi da je rec o kineskoj firmi, treba biti transparentan i izneti sve detalje.

E sada koliko ce to doprineti da se nezaposleni - zaposle i manje strucnjaka ode iz zemlje po logici Mice Megatrenda, uzmi diplomu i pali, videcemo.

U medjuvremenu svi oni koji traze posao i znaju da ce ga traziti jos dugo neka posete www.paid-to-click.net pa bar da pokusaju nesto zaraditi, necekajuci milost drugih.

Dejan

pre 13 godina

Ugovor vredan 300 mil e a nikoga iz vlasti da se sepuri na televiziji kako je potpisivanje ugovora zahtevalo nadljudski napor. Neko tu ne govori istinu.

Pera zdera

pre 13 godina

"Narednih meseci računamo na pozitivan odgovor Ministarstva za infrastrukturu i energetiku po pitanju dobijanja energetske dozvole, kao i na podršku Grada Vranja i Republike Srbije da počne realizacija investicije”
E u gorenavedenoj receni (grmu) lezi zec. Cim procitam takvu recenicu shvatim da od cele stvari nema nista.....
A voleo bih da jug zivne i da se ovo obistini, ali nazalost svi znamo ko nam kapu kroji......

eBora

pre 13 godina

Dajte da se ovo realizuje a ne sam da se prica,pricati tek onda kad se projekat izvrsi i pocne da fukcionise do tada svi na posao bez slikanja

Andreja

pre 12 godina

Ovo je odlično, ulaganje u izvoznu delatnost.

@Amos i ostali:
NEĆE SE STRUJA PRODAVATI GRAĐANIMA NITI EPS-u VEĆ ĆE SE VEROVATNO KORISTITI ZA POTREBE FABRIKE, KOJA ĆE DALJE PROIZVODITI SOLARNE PLOČE KOJE ĆE SE IZVOZITI U EU. Razlog je naravno to što je naša radna snaga mnogo jeftinija od Evropske. Naučite da čitate.

@Boki,
Informiši se malo bolje: Silicijumski fotonaponski paneli (koji su i najrasprostranjeniji) imaju stepen korisnog dejstva između 15-20%. Ovde u tekstu nažalost nije navedeno koju vrstu solarnih ploča će Kinezi proizvoditi u Vranju, i da li su uopšte u pitanju fotonaponski moduli (verovatno jer ni novinari ne znaju da ih razlikuju).

Možda cena 1KWh iz termoelektrane košta 3 centa, ali dok dođe do tebe i mene (uključujući plate raznih šalterskih džabalebaroša, specijalne proračune EPS-a poput raznobojnih zona, PDV, RTV pretplatu i tsl.) ta struja iz mreže košta više od 10 centi, uzmi svoj račun za struju pa izračunaj sam ako meni ne veruješ. Takođe zaboravljaš da nekih 5-10% domaćinstava u Srbiji u zabačenim selima JOŠ UVEK NEMA STRUJU, nisu priključeni na elektrodistributivnu mrežu jer je preskupo da se prave dalekovodi za tako malo korisnika (a i zato jer je EPS široke ruke prema građanima Srbije).

Ako ne znaš engleski jezik i ne umeš da koristiš Wikipedia-u, i treba ti neka literatura o tome na srpskom jeziku, potraži "Industrijska geografija" prof. Dr. Mirko Grčić, ili "Od ekologije ka envajronmentologiji" prof. Dr. Milivoje Maćejka. Ili navrati u biblioteku ekonomskog, geografskog ili Fakulteta za internacionalni menadžment, pa se posavetuj sa bibliotekarom.

Ako skepticima još nešto nije jasno, izvolite pa me posetite i uverite se sami, gledanjem ili pipanjem po želji, ja sam još pre deset godina kupio jednu veću solarnu ploču za kamper i jahtu, koja puni akumulatore. Na krovu svoje kuće imam ploču koja zagreva vodu za tuširanje 9 meseci godišnje. Takođe na poleđini mog mobilnog telefona se nalazi fotonaponski modul, zahvaljujući kome kotovo nikada ne punim telefon.

Andreja Sinadinović Vijatović,
Apsolvent Prostornog Planiranja