Nedelja, 05.01.2014.

10:17

Boljević:Vlast promašila čist penal

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević kaže da je vlast u reformi pravosuđa imala čist penal, ali je promašila čitav gol.

Izvor: Beta

Boljeviæ:Vlast promašila èist penal IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

94 Komentari

Sortiraj po:

OBOSTRANO - POSTOVANJE

pre 10 godina

Sasvim je sigurno da stanje u srpskom pravosudju nije dostiglo potrebni nivo, jer tesko je nadoknaditi ono vreme koje zateceno u vreme vladavine DS-a jer je pravosudje postalo leglo korupcije, nije ni blizu idealnog, ali je ministar pravde Nikolas Selakovic uradio mnogo na ispravljanju gresaka katastrofalno odradjene reforme pravosudja iz 2009. godine, o kojoj prica i gospodja Boljevic, ona je apsolutno u pravu. Za uradjen ministar pravde Nikola Selakovic dobio je pohvale i iz Brisela. Medjutim, Nikola Selakovic ne sme da komentarise odluke pojedinih sudija, koje su blago receno problematicne, jer se to odmah tumaci kao pritisak i mesanje na sud i sudske odluke. Zbog toga se stanje u srpskom pravosudju ne moze popraviti za godinu dana, već je tu potrebno vreme, Ali kako narod kaze tiha voda breg roni.

Isidor

pre 10 godina

Sve ono štpo je pogrešno rađeno u sudstvu nemože se preko noći isporaviti. Počevši od sudija koji su prihvatali na pritiske, oni se nemogu zameniti preko noći, taj sudija koji je jednom prihvatio pritisak prihvatiće ga ponovo. Nismo imali primera sudija da javno kažu "ne" pritiscima, nego su slepo izvršavali pritiske. Sada se moraju najpre ohrabrivati postojeće sudije da ne dozvole da ponovo budu iz manipulisani, a korz obrazovanje novih sudija, stvaraju kadrovi kojima neće padati napamet da podležu pritiscima, jer će biti hrabri i neprikosnoveni.

SudijaBin

pre 10 godina

Nije lako biti sudija,pogotovo zbog političkog i tajkunsko-mafijaškog uticaja koji je bio zastupljen prethodnih godina i to je uticalo na kvalitet sudija u celoj zemlji. Nije u redu da se i sada biranje "mladih sudija" pripisuje pokušajima uticaja na pravosudje jer su sada stvari ipak malo drugačije.

bubica

pre 10 godina

Dobro je znati da je dosta dobrih stvari već uradjeno u samom pravosudju ali koliko sam upućena pre nekoliko dana se i gospodin Selaković obratio javnosti s informacijom da tek predstoji puno posla u pravosudju.

novicavg

pre 10 godina

Možda ima malo istine u konstataciji sudije Boljević koje se toliko borila za prava onih sudija koji su za vreme bivšeg VSS i ministarke Malović i pomenute reforme ostali bez posla.Istina je da novi ministar Selaković mnoge stvari uradio , da se neke stvari ne mogu preko noći promeniti a da je najvažnija stvar koja treba da stupi na snagu povratak jedan broj osnovnih sudova i vraćanje mnogih sudija u svoj posao.Predna reforma je pravda učinula običnom čoveku još daljom i nedostupnijom i ovim novim rasporedom sudova stvari se donekle ispravljaju.A da ima još posla to je činjenica koja upozorava da se ne sme napraviti propust kao kod predhodne vlasti.A ima sudija koji su očigledno ukaljali funkciju od koje žive mnogo časnih ljudi.

METLA

pre 10 godina

U Srbiji kriminal i korupcija imaju najjače uporište upravo u pravosuđu.Vreme je da se i taj deo državnog aparata očisti.Ova sudinica je samo još jedan dokaz arogancije nekih u pravosuđu koji misle da to se ne sme nikada dirati.Misle sudije ako bi čistka krenula i kod njih da bi oni žalbama da je to udar na nezavisnost sudstva zaustavio se proces dekriminalizacije i te institucije,ali grdno ste se prevarili.

Srbin 100%

pre 10 godina

Ne mogu ni na koji nacin da se slozim sa doticnom gospodjom jer je i po svim izvestajima evropske komisije i saveta evrope napravljen najveci pomak upravo u oblasti pravosudja koje je za sobom imalo jednu katastrofalnu reformu 2010 za koju smo dobili kritike od velikog broja zemalja i cije greske smo uspeli u velikoj meri da saniramo

Nazadnjak

pre 10 godina

Gospodjo Sladjana, u pravu ste i dobro zborite i očigledno pogadjate u metu čim ste naterali da napredni botovi rade i nedeljom i lupaju minuse.

Vidan BB

pre 10 godina

Ovo je gospođa Boljević trebala pričati 2009. godine kada je preko 1000, tadašnjoj vlasti, nepodobne sudije i tužilaca ostalo bez posla, pa danas Srbija ne bi morala plaćati oko 17 miliona evra odštete sudijama i tužiocima, a taj iznosa odštete je procena upravo Društva sudija, čija je predsednica gospođa Boljević.

tvoja keva

pre 10 godina

Doci ce i krivci na red, ali je mnogo vaznije uspostaviti sistem koji ce da funkcionise sto nije nimalo lako kao i doneti zakone da gradjani ne trpe a ostalo ce biti, samo polako. Pa ne moze sve odjednom.

strelac

pre 10 godina

Ne bih se slozila da nova Vlada ne cini dovoljno za reformu pravosudja. Iako ima puno prostora za izmene,nezavisno sudstvo je zastupljenije pod ovom Vladom.

kejsi

pre 10 godina

Reformu pravosudja demokrate su sprovele rukovodeci se politickim interesima i mimo svih zakonskih i moralnih nacela.Birane su sudije podobne njima,a ne po strucnosti i uspehu u radu.Svakako da su demokrate nanele jos jednu u nizu steta zemlji

Sladjana

pre 10 godina

Sudstvo u Srbiji funkcionise samo na jedan nacin, ako imas para neces lezati u zatvoru bez obzira na vrstu krivicnog dela. Videli smo kako su se pokazali prema Miskovicu i ostalim tajkunima koji se bukvalno ismevaju sa drzavnim institucijama.
(pravicnost, 5. januar 2014 16:04)
Za ovo što ste napisali u prvoj rečenici trebalo bi da imate dokaze. Ukoliko ih nemate onda vi klevećete. Što se tiče Miškovića da pojasnimo malo. Nema korupcije bez umešanosti političara na vlasti, dakle onih koji su na položaju i koji imaju moć odlučivanja. Dakle, Miškoviću su neki moćnici na položaju stvarali prilike, zakone, tendere, kredite na odloženo vraćanje i omogućavali privilegovan položaj. On je te prilike iskoristio i obogatio se. Kupio čovek celu Srbiju. Da li je nekome od moćnika davao novac pouzdano ne znamo, nemamo dokaze ali nagadjamo. Drugim rečima, da bi osudili Miškovića moraju da pohapse veći broj naših političara koji su mu stvarali uslove da se bogati. Osim toga, on je trenutno pod sumnjom, a da li je opravdana ostaje da se vidi. Zamislite da vaš komšija iz čiste zavisti protiv vas podnese prijavu da ste kola koja ste kupili na kredit, pribavili na sumnjiv način. I sud vam presudi, uzme kola a da ne uzme u obzir vaše tvrdnje i dokaze da ste podigli kredit za to, da imate žirante itd. Da li biste zaista voleli da imamo preki sud koji će da presuđuje bez ikakvih dokaza? Borba protiv korupcije nije ni počela, to što gledamo su šarene laže za narodne mase.

Iz Bingule Rade

pre 10 godina

Za razliku od DS-a koji je po pitanju pravosuđa davao samo autogolove, i to pre svega zahvaljujući bekovskom paru Snežana Malović - Nata Mesarović, ova vlast je možda promašila penal, ali se još igra, i biće još prilike da se konačno uredi srpsko pravosuđe.

Smoking

pre 10 godina

Gospodjo sudijinice, ova vlast i ne zna gde je gol.
Ona sutira najcesce nasumicno, pa sta pogodi!
Pazi samo da ne pogodi svoje!
(potkivač, 5. januar 2014 16:16)

Zaboravljas ko je sproveo tu istu reformu pravosudja i od nje napravio jos vecu stetu zemlji.

pravicnost

pre 10 godina

Sudstvo u Srbiji funkcionise samo na jedan nacin, ako imas para neces lezati u zatvoru bez obzira na vrstu krivicnog dela. Videli smo kako su se pokazali prema Miskovicu i ostalim tajkunima koji se bukvalno ismevaju sa drzavnim institucijama.

Prosvetitelj

pre 10 godina

Borba protiv korupcije, je svakako opredelila rad i uticala na pojedine sudije, u radu. Ne kažem da su oni koji su radili savesno morali da promene svoj način rada, ali postoje oni koji su pribegavali nekim vidovima korupcije .

Prosvetitelj

pre 10 godina

Borba protiv korupcije, je svakako opredelila rad i uticala na pojedine sudije, u radu. Ne kažem da su oni koji su radili savesno morali da promene svoj način rada, ali postoje oni koji su pribegavali nekim vidovima korupcije .

ZoranNS

pre 10 godina

Od prvog dana kada se nametnula tema o reformi sudstva Boljevićka je bila protiv, ona je problem nalazila u zakonima a ne u sudijama, svi njeni tekstovi su bili protiv reforme, koja je na žalost loše vođena i propala, problemi nisu nastali/nastajali za vreme reforme nego daleko ranije, ne znam da li su gori refromatori sudstva ili oni koji su se zalagali da sve ostane po starom. Evropa je dosta zamerala reformi sudstva, ali za sadašnje i prošlo sudstvo misli da je korumpirano i nefikasno, o čemu govore milionski nerešeni predmeti, mnogi stari preko 10 godina.

Pozdrav iz St.L

pre 10 godina

A ko je rekao da neće odgovarati oni koji su naneli ovoliku štetu pravosuđu? Čak ih je ministar Selaković i rekao imenom i prezimenom ko je najodgovorniji.

lawyer

pre 10 godina

Videli smo koliko je rakcije izazvala izjava Vučića u kojoj je on samo izneo golu istinu da preko 13000 žalbi građana Srbije čeka pred Ustavnim sudom, a da se žalba jednog enormno bogatog čoveka rešava po kratkom postupku, i tu izjavu su mnogi dočekali na nož, i protumačili je kao udar na nezavisnost sudstva, zbog toga i Vučić i Selaković moraju da bude oprezni, jer politički protivnici čekaju bilo kakvu njihovu neopreznu izjavu da to protumače pritiskom na sud, ali u svom dosadašnjem radu Selaković je poštovao nezavisnost suda, i u ovih godinu dana ministrovanja, na žalost opozicije, nije bilo ni jedne izjave Selakovića koja bi se mogla protumačiti kao pritisak na sud.

dvanaestorica

pre 10 godina

Dati im mediskog prostora da ih čujemo svaka 3-4 meseca, a ne kako koja vlada dodje, oni se žale na novu ili staru. Da se ne lažemo, svima nama je u interesu da rade bolje, jer traju duže nego bilo koja vlada.

Holandski božur

pre 10 godina

Polako ali sigurno se ide ka dobrom i kvalitetnom sudstvu. Ono što je uništavano celu deceniju ne može se preko noći ispraviti. Mnogo toga je pozitivnoga urađeno do sada.

6. oktobar

pre 10 godina

Ja sam bio za to da mi 5.oktobra srusimo sve te "institucije od poverenja" i ostale drzavne institucije, posto su to glavna mesta iz kojih se siri trulez u drustvu. Nakon 13 godina, i da smo pravili stvari od nule sa novim i normalnim ljudima, danas bi imali bolje institucije, neopterecene prosloscu, jer to je nas glavni problem zasto ne moze zaziveti pravna drzava. Stvari iz proslosti se mogu vratiti nekim ljudima koji su odlucivali o nasim sudbinama, i zato ti ljudi sabotiraju svako normalnu drustvenu promenu. Nama je ta lustracija trebala pod hitno i u sto vecem obimu, al eto, neki se setili legalizma, i to je sve ostalo kao sto je i bilo.
Ono sto nisam procitao u ovom tekstu, i sto mi stvara sumnju u vezi ove Boljevickine price je, da nisu pomenuti specijalni sudovi na kojima se namestaju postupci za ratne zlocine, preti se svedocima i slicne stvari, osudjeni za najteze ratne zlocine ginu na slobodi. Ko je zainteresovan, moze da istrazi malo po internetu kakav tek cirkus vlada u tim specijalnim sudovima i sta se sve tamo radi, ne bi li se stvari zataskale. Sto dalje implicira da je Boljevicka spremna i neke stvari da precuti.
Tako da sto se mene tice, ne verujem ni Boljevicki.

draganbb

pre 10 godina

Treba uvesti strane sudije, koje ne bi ni bili ovde nego bi donosili presude iz inostranstva. Plus izgradnja novih zatvora. Nema druge da se doskočki kriminalu i korupciji.

tvoja keva

pre 10 godina

Na zalost prvo mora da se popravljaja stanje do koga se doslo delovanjem predhodne vlasti. A mnogo je vaznije uspostaviti normalno funkcionisanje pravosudnog sistema, sto danasnje ministarstvo radi veoma azurno, nego upirati prstom i traziti krivca, sto je sa druge strane opste poznato da je za situaciju kriva ministarka Malovic i bivsa vlada.

kolos sa rodosa

pre 10 godina

da samo što je ovde reč samo o sudijama,a ne pominjemo se mi mali obespravljeni ljudi,referenti i zapisničari koji su izneli najveći teret još jedne ko zna po koje po redu reforme, koji radimo pasji posao za 30 hiljada pod uslovom da imamo sreću da smo primljeni za stalno,dok se oni koji rade na određeno teraju da tri meseca godišnje 'volontiraju'tj rade za džabe,a takvih je samo u prvom osnovnom sudu bilo 600 i mnogi će sada drugi put u 4 godine ostati bez posla.i mi takođe trpimo svakodnevni pritisak i od šefova i od predsednika,nemamo najosnovnije uslove za rad,ni sto ni stolicu,ni prostor da smestimo 3 miliona predmeta.disciplinski postupci se pokreću i protiv obolelih od raka zbog zakašnjenja,ako se zamerite nekom moćniku začas vam napišu krivičnu prijavu,totalan jedan brlog.svakog dana se neko od nas teško razboli ili umre.bez nas malih i obespravljenih bi sudije mogle da se slikaju i sve bi stalo u momentu ,ali mi imamo slab i neoganizovan sindikat koji samo piše nekakva saopštenja a ništa praktično ne preduzima

Paja

pre 10 godina

A za tu reformu sto su demokrate sprovodile tek treba neko da odgovara jer je neko uzeo lovu a ostavi iza sebe haos i pola sudija koji ni su znali ni gde su ni sta su

bees

pre 10 godina

Prst na čelo i pamet u glavu. Treba da bude svima jasno da su gradjani nemilosrdni,mnogo brže lupaju minuse nego pluseve. Ako se bude ovako radilo biće to sve kratkog daha.Nije mi jasno samo kako mislimo u borbu protiv korupcije i kriminala a zakoni i sudije takvi da su na njihovoj strani.

hugolina

pre 10 godina

sudije bolje da svoje vreme posvete brzem i ekspeditivnijem, efikasnijem radu a manje vuku ono sto je zaostalo od prethodne vlasti i optuzuji sadasnju jer je smesno

bole5

pre 10 godina

Odlicno zapazanje o perfidnom nacinu postavljanja podobnih kandidata za sudije kroz institut Pravosudne akademije, uvedene protivustavno i bez javne rasprave.

Obespravljeni sudijski pomoćnik

pre 10 godina

(kolos sa rodosa, 5. januar 2014 14:13)
Nisu samo obespravljeni referenti i zapisničari nego i mi sudijski pomoćnici. Radimo godinama a oni biraju podobne preko Pravosudne akademije. Hoćete nešto praktično, pa eto vam prilike, naše udruženje zajedno sa sindikatom praktično 10. januara predaje Vladi kompas zbog toga što je pravosudje u slepoj ulici. Izvolite pa se pridružite, svi smo mi sindikat. Sindikat je jak koliko mu je jak i svestan svaki član sindikata. Kad kritikujete sindikat kritikujete zapravo sebe, jer ste i vi deo tog sindikata. Imamo priliku svi zajedno da se u petak pokažemo na delu.

Sladjana

pre 10 godina

Znam da je većina komentatora nezadovoljna pravosuđem, ali mi nije jasno da li zaista mislite da se efikasnost sudova poboljšava čestom promenom i donošenjem mnogih propisa. Ljudi osvestite se, pravosuđe služi vlasti kao dežurni krivac. Šta je uloženo u pravosuđe? Ništa. Ima li neka nova zgrada ili bilo šta što su uradili sve ove godine? Nema. Znate li koliko je donacija dobila Srbija za jačanje pravosudnog sistema? Mnogo i sve je potrošeno na radne grupe za zakone, strategije, akcione planove i slično. Političari koriste priliku što su na vlasti i donose zakone prema kojima se brutalno bogate, a onda kriv sud što su oni ozakonili pljačku i krađu. Korupcija ima ime i prezime, prema tome ukoliko je neko dao novac neka pljune ime sudije, a ne da generalizuje kompletno pravosuđe. Pravosuđe je trenutno u novoj reorganizaciji, nova mreža zaživela od 1. januara, a nema novih upisnika, nema novih omota spisa, pečati novi nisu urađeni, predmeti su u kutijama spakovani. Opet zastoj ali niko ne vidi neodgovornost države u svemu nego je najlakše pljunuti na sud. Niko ne sme da se zamera vlasti.

ko se sve nece nazivati pravnicima

pre 10 godina

Ovo pravosudje i sve sudije, advokate rasformirati u celosti, ostaviti bez licence i zaposliti one koji nisu imali priliku da se pokazu, a imaju nekakvo znanje.
Nama ne trebaju uspavanke nego radnici.

taradajko

pre 10 godina

Sigurno je da stanje u srpskom pravosuđu, koje je u vreme vladavine DS-a postalo leglo korupcije, nije ni blizu idealnog, ali je Selaković uradio mnogo na ispravljanju grešaka katastrofalno odrađene reforme pravosuđa iz 2009. godine, o kojoj priča i gospođa Boljvić, i za to je dobio pohvale i iz Brisela. Međutim, Selaković ne sme da komentariše odluke pojedinih sudija, koje su blago rečeno problematične, jer se to odmah tumači kao pritisak na sud, i zbog toga se stanje u srpskom pravosuđu ne može popraviti za godinu dana, već je tu potrebno vreme, ali je Selaković na dobrom putu da kroz koju godinu vidljivo popravi stanje u pravosuđu.

Sladjana

pre 10 godina

(2)
I još nešto, dragi komentatori ne dozvolite da vam mediji oblikuju mišljenje. Setite se prethodne reforme, one propale, kada su mediji bilo oružje u rukama prethodne vlasti za hvalospeve o reformi. Istina je potrebna ovom narodu i ne bismo saznali istinu o reformi da ta istina nije bila potrebna novoj vlasti kako bi pljunula staru. Ali samo pljunula, ne i nešto preduzela po pitanju odgovornosti reformatora koji su nas sve zajedno finansijski zavili u crno. Mislite o tome.

de fakto i de jure..

pre 10 godina

Bravo za tekst. Bravo za neustrasivost.
(LJilja, 5. januar 2014 10:34)
Ne bih ja rekao da je ovo zbog "sela već zbog sebe"!

Vladica

pre 10 godina

Znamo da sudije najvise zele da rade polako, jedan predmet na nedelju dana, ali da bismo resili problem kriminala i korupcije, zahteva se ekspeditivnost.

Zoran

pre 10 godina

Sudija ne voli politicke pritiske, ali voli tajkunske. Najveca korupcija je u pravosudju. Sudstvo NE SME biti nezavisno. Ako sme, hajde da ga privatizujemo... Pa, moraju valjda i oni nekome raportirati! Zato nam i jeste tako kako nam je. Sve institucije SISTEMA su nezavisne, kao da nisu deo istog.

Vladana

pre 10 godina

Pravosudje ne postoji od 2000. Sudije danas aktivne birane su i za vreme Milosevica, režima SPSa, i za vreme Titovih komunista. Sudstvo nikada nije bilo nezavisno u Srbiji. Potrebno je mnogo volje, energije i postenja da se izgradi sistem pravosudja u zemlji sa istorijskim i političkim nasledjem kao što je ovo u Srbiji.

ni po babu...

pre 10 godina

Sve je dobro rekla, ali nikako nije u pravu za to da sudije nisu nikad i ni za šta krive.... Daleko od toga.

Sudija u ostavinskom postupku koji vodjen pre 7-8 godina, iako nije bilo nikakve odluke, jer su se naslednici dogovorili o podeli zaostavštine, preko godinu dana nije htela da završi postupak: 'ne stiže nikako da otkuca'?!?, sve dok nas nije naterala da nadjemo vezu i tako urgiramo.

Sramota je naše sudstvo. Ne smem ni da mislim kako je ljudima koji imaju ozbiljan problem i zaista očekuju pravdu.

OKUPACIJA

pre 10 godina

A oficiri Vojske SRBIJE se kunu zivotom da ce braniti USTAV.!Ustavni sud cuti o ustavnosti briselskog sporazuma.Evo ga SEIK dolazi da razgovara sa onima koji ne postuju zakone svoje vlastite drzave ali dobro,idemo na ozbire da osvojimo 180 poslanika.

mirjana

pre 10 godina

Za sve sto nije dobro okrivljuje se vlast, prosla, sadasnja, buduca, a vi zapravo jako malo radite, efikasnost vam je na najnozem nivou, parnice traju godimama.Da li je i za to vlast kriva ili vasa lezernost? Jedino ste efikasni kada treba platiti globu za neki prekrsaj.

nikad bot

pre 10 godina

Ma nije Vucic takav, nece on da utice na sudije, pa evo, Bubalo nije kriv kao i celo DSS rukovotstvo u vezi privatizacija, verovatno su krive veverice jer nisu isle u skolu. Onog jadnog Kolesara su uvatili u masinu, smesno.

Poletarac

pre 10 godina

Naravno da treba smeniti članove Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužioca jer su bili svesni da je "reforma" pravosudja koju je sprovela bivša vlast bila nezakonita ali su je ipak bez po reči sprovodili u delo, ne mareći za posledice i štetu, postupajući po nalogu ministarke Malovic.

Kameleoni

pre 10 godina

Kakav je to Visoki savet sudstva i kakvo je to veće tužilaca kada su njihovi članovi poslušno izvršavali naloge prvo prošle vlasti a sada i ove, što znači da samo gledaju sopstveni interes ne mareći za princip nezavisnosti sudijske vunkcije. Znači funkcionišu kao kameleoni, prilagodjavaju se bilo kojoj vlasti. Po meni je to strašno i takvi ljudi ne trebaju našem pravosudnom sistemu.

krle - dron

pre 10 godina

Dragana Boljević je rekla da je nedovoljna nezavisnost sudstva i nedovoljan kvalitet pravne zastite osnovni problem u sudstvu. @
To znaci da postoji i dalje politicki i EURO -uticaj po kafanama ispod stola i naravno da je onda kvalitet pravne zastite osnovni problem.Kao sto se vidi sudije samo vode svoju brigu kao i tuzioci,niko od njih nema viziju kako da urede kriminalni haos u pravosudju.Pravosudje sa ukupno preko 6-miliona predmeta je OKOVALO NAROD i kroz to se bezobzirno hrane a narod je izlozen NEVIDJENOJ TORTURI PRIMITIVIZMA u tim procesima,STA JE RESENJE ??,da ministar pravosudja predlozi predsedniku da donese UKAZ O AMNESTIJI NARODA i ponisti svih 6-miliona predmeta u pravosudju a tuzioci dobiju neopozivu naredbu sa licnom krivicnom odgovornoscu DA MOGU DA POKRENU PROCES SAMO SA KONKRETNIM DE FAKTO DOKAZIMA koji su podlozni revizoru EU- kada su u pitanju gradjanska i ljudska prava.Na taj nacin pravosudje bi brojcano spalo na 30% sadasnjeg kapaciteta jer DE FAKTO dokaza nemaju ni za toliko.Naravno da to u pravosudju niko nece predloziti jer je dosadasnji nacin fabrikovanja 6-miliona predmeta njihov nepresusni nacin generisanja kriminalnih prihoda.Zato gradjani treba da upute predsedniku peticiju sa zahtevom za AMNESTIJU NARODA i uslove mu podrsku tim cinom,kad su mogli hrvati da oslobode narod svih dugova da bi mu olaksali zivot ZASTO nebi nas predsednik olaksao zivot svom narodu time sto bi nazvrljao jedan papir ?????.

Miroslav

pre 10 godina

Nije vlast promašila penal gospođo Boljević nego je ista svesno (po nalogu) izvršila samo kozmetičke promene u odnosu na prethodnu a sve sa ciljem zadržavanja glavnog uticaja službi bezbednosti na pravosuđe a time i zadržavanje suštinske vlasti u državi. Političari su tu samo njihovi igrači i marionete koji rade kako im se naredi jer svi do jednog imaju putera na glavi i ucenjeni su. Jedino istinska reforma službi bezbednosti će napraviti pomak u srpskom društvu a sve ostalo su prazne priče i jalovi pokušaji tobože nekakvih reformi toliko puta do sada viđenih.

dinkovski

pre 10 godina

bravo za g-dju Boljevic. nece od nas normalne drzave biti sve dok nas EU ne pritisne maksimalno i natera. mi sami nismo sposobni.

perl

pre 10 godina

Gospođo Boljević, potpuno ste u pravu.

Meni sudi sudija, koja u svojoj presudi podvlači delove teksta. Valjda odvaja bitno od nebitnog. Za nju nije bitna cela odluka koju je donela, VEĆ PODVLAČI TEKST.

Naravno da joj je presuda pala na II stepenu (promašila suštinu spora). Međutim, sudija od 2010 godine, još uvek ne razume suštinu predmeta, i očekujem ponovo odluku sa podvučenim tekstom. Kao u školi.

Spasi nas bože ovakvih diletantskih suđenja!!!

BaNeX

pre 10 godina

Glavni krivac za lošu reformu pravosuđa o kojoj govori gospođa Boljević je DS-ov triling Malović - Homen - Nata Mesarević, i kao posledicu toga ja država pretrpila ogomnu finansijsku štetu, jer su nepodobne sudije sedele kući, i za to vreme dobijali platu, a posle su tužili državu i dobili spor, posle koga su vraćeni na posao, i sada država još mora da im plati odštetu, i slažem se sa gospođom Boljevć da su oni koji su prouzrokovali ovu štetu, trebali za to i da odgovaraju, ali da je kojim slučajem pokrenut postupak protiv pomenutog trilinga DS-a, odmah bi iz DS-a rekli to je politički progon, kao što kažu svaki put kada bude uhapšen bilo ko iz redova DS-a zbog nezakonitih radnji kojma je oštećen državni budžet, a takvih slučajeva je u vreme vladavine DS-a bilo i previše.

Mladen

pre 10 godina

Inicijativa za raspustanje celokupnog tkz pravosudnog sistema i uvodjenje Narodnih sudova.Sve ostalo vodi u krizu sa nesagledivim posledicama.Ovakva inicijativa ima uporiste u Ustavu R.Srbije i cak brani Ustav i zakone koje su uzurpirale pojedine grupe pa cak i pojedinci.Narodni sudovi bi ocistili kriminal u sve tri grane vlasti.Osnovati takodje od naroda oruzanu silu koja bi imala ulogu zasttite narodnih sudija i sprovodila odluke narodnog suda.

niki

pre 10 godina

O lošem radu sudstva prethodnih godina postoje mnogi dokazi. Prvo kako kažu predmeti koji nisu rešeni desetak i više godina, sudije koje su neodgovorno obavljale svoj posao i one koji su sudili mimo zakona.

Neven

pre 10 godina

Gospodji je sve jedno da li ce danas ili sutra u penziju, pa resila da progovori. Sta su tolike sudije radili celog svog zivota kad im se nagomilalo 3,3 miliona predmeta ? Ko ce to da zavrsi i za koliko vremena ? Juce smo citali o sudskom sporu koji traje 53 godine !? Pa da li ima nekog normalnog u ovoj drzavi ili treba svi da zabusavamo do penzije ? Da li se neko nada da ce nam biti bolje sa ovolikim neradom ?

gradjaninX

pre 10 godina

Penal su promasili kada su Vas i Vama slicne vratili u sudove.Trebali su da i njihove(DS-SPS-URS-JS-PUPS) pulene koji se provukli pociste i bilo bi mnogo bolje.

Jedan sudija

pre 10 godina

Najveca srematota za nase pravosudje, je cinjenica da je doticna G-dja Predsednica Drustva sudija. Kad bi znali kakve je ona presude donosila, bila bi zauvek odstranjena iz naseg pravosudja.

chohano

pre 10 godina

Vas, Apelacioni Sud, pusta na slobodu sve redom.Mogu svi sudovi da rade non-stop,caba,ne mogu oni osuditi toliko kriminalaca, koliko Vi mozete da pustite na slobodu.

mille grobar

pre 10 godina

Ne znam zasto sam u prvi mah iskreno verovao Vucicu...sada sam siguran da iz ove zemlje treba bezati dok si mlad i sposoban! Jos kad procitam i vest o vizama, uzasan je osecaj u stomaku.

Pravnik

pre 10 godina

Svaka ozbiljna drzava funkcionise na principu podele vlasti, zakonodavnu, izvrsnu i sudsku, i sve tri vlasti bi ,po definiciji, morale biti nezavne jedna od drugih, dosta ce jos vremena proci da u nasem drustvu zazivi ovaj princip ali se ne moze poreci da se intenzivno radi na tome, jer ne zaboravimo prvo poglavlje u pregovorima sa EU je ono koje se odnosi na pravosudje, a ono se i poslednje zatvara, sto znaci da bez reforme pravosudja nema nam ni Evrpske unije.

Srdjan Milosevic

pre 10 godina

Dzaba prica o boljem pravosudju jer ko je jos napravio namestaj od vrbovog drveta ili pitu od.......?Niti ima dobrog materijala za drzavu niti ima dobrog materijala za pravosudje.
Procitajte pricu Medved i kruska od Branka Copica,poucna je!

juca

pre 10 godina

Postovana Gospodjo, svaka Vam cas na svemu sto ste nas informisali iz vase struke. Karcinom se definitivno svuda rasirio nema nama vise spasa ... ovi ne znaju vise sta rade, idemo godinama bez kompasa ...itd, a mladi treba da bezite odavde ...

BudoFrr

pre 10 godina

Ucinjeno je daleko vise pozitivnih stvari nego prethodnih godina i vidi se da se i nastavlja vrlo odlucno i spremno sa reformama. Samim tim sto je gospodja, i ako vrlo kriticna, istakla i poboljsanja i cak ih pohvalila, imam razlog da verujem da se ide u dobrom pravcu i da Srbija postaje zemlja u kojoj je pravda dostizna i jednaka za sve...a pravosudje onakvo kako se ocekuje i kakvo svi prizeljkuju da bude.

Ameba

pre 10 godina

Opšte poznata je stvar da nema pravne države bez nezavisnog sudstva i slažem se sa Boljevickom da za katastrofalnu reformu pravosudja sprovedenu od gospodje Malovic i gospodje Mesarovic neko morati snositi i materijalne posledice, jer ne zaboravimo da je tom prilikom protiv-ustavno razrešeno oko 200 sudija, koje sada imaju pravo da naknade štetu od države koja iznosi oko 30000 evra po sudiji.

Pedja

pre 10 godina

Dobro jutro. Pa zar postoji iko ko je mogao pomisliti da će stanje u pravosuđu i u bilo čemu drugom biti bolje kad Vučić i Nikolić dođu na vlast? Ovakvo partijsko tužilaštvo i sud nisu postojali ni u vreme jednopartijskog sistema. Trebalo bi da i Boljevićka i svi drugi koji su kritikovali prethodnu vlast upute izvinjenje svim građanima.

svetlanast.

pre 10 godina

Ako je tacno sve ovo sto je o stanju u pravosudju rekla Dragana Boljevic /a nemamo razloga da joj ne verujemo jer je bila usamljena, po cenu da ostane bez posla, kada je katastrofalnu reformu zapocela ekipa "strucnjaka" Malovic, Mesarovic, Bosko Ristic i Slobodan Homen/.

Jedina nada nam je da EU institucije zaduzene za pravosudje nece, kao u predhodnom slucaju, cekati nekoliko godina da bi intervenisale.

Narocito, jer bez nezavisnog pravosudja, nema stvarnih reformi ni u ostalim delovima drustva.

Dragana Boljevic je, kao i u predhodnoj "reformi" i sada savest Srbije.

Milorad

pre 10 godina

Gospodja Boljevic je u pravu kada govori o poslusnim sudijama i tuziocima koji su politicki podobni ali ni jednu jedinu rec nije rekla o njenim korumpiranim kolegama koje na stetu obicnih gradjana krse Ustav i Zakone Republike Srbije i koji se kad god treba krivicno da odgovaraju medjusobno stite i pozivaju na tzv. samostalnost u odlucivanju i slobodno sudijsko uverenje a na ista nemaju pravo da se pozivaju zato sto krse i Ustav i zakone Srbije na stetu gradjana! Nisam procitao da je pomenuta gospodja digla svoj glas protiv krsenja Ustava i Zakona Republike Srbije zato sto su njene kolege koje nisu reizabrane a tri godine su primale platu iz budzeta (protivzakonito je i neustavno primati platu a ne raditi nista)dobile milionske odstete u roku od nekoliko meseci od svojih kolega dok gradjani cekaju i po pet godina da dobiju odstetu! To je diskriminacija tzv. obicnih gradjana zbog socijalnog statusa u odnosu na sudije i tuzioce sto predstavlja krsenje clana 21. Ustava RS i krivicno delo iz clana 128. stav 2 KZRS!

Nik Sloter

pre 10 godina

Ovu sudiju treba jako ozbiljno shvatiti. Jedna je od retkih koja je sacuvala integritet i ima dovoljno pameti i iskustva da prepozna problem, hrabrosti da ga javno iznese i volje da osmisli nacin kako da se problem resi. Drugi koji su sacuvali integritet uglavnom su napustili sudove i tuzilastva.

Bez odgovornosti VSS i DVT za stetu koju su napravili nema nikakve reforme.

Milan Krstic

pre 10 godina

Pored ovog problema postoji i problem sigurnosti sudija. Ni jedan sudija nece da vam kaze da mu je neprijatno ili da se plasi a retko ko ce reci da prima pretnje. Prosto pojedinci iz kriminalnih klanova su osetili da nema koordinacije bezbednosnih sluzbi (policija,zatvor,pravosudna straza) tako da se svi u tom lancu pod nekom vrstom pritiska.
Isto tako odnos advokata i sudija je nedostojan sudijske profesije jer advokati svojom arogancijom,pricom pa cak i pretnjama dovode sudije u nezavidan polozaj.
Posebna prica je to sto su advokati sami sebi propisli tarife za branjenje po sluzbenoj duznosti i sto tu uzimaju ogromne pare,ali ogromne.
Sudije i svi koji rade na bezbednosnim poslovima prvo treba da se osecaju sigurno da bi mogli da obavljaju svoj posao onako kako treba.
Treba vratiti dostojanstvo svim tim profesijama a kako?
Pa zna se kako...zakon treba da bude "bezobrazniji" od kriminala.

veseljko

pre 10 godina

Gospodjo, nase sudstvo je takvo od kada postoji Srbija. Treba ga ukinuti kao takvo i uvesti *preki narodni sud za sve slucajeve od devedesetih pa ovamo. Sudijski dzep je predubok, politicari treba prvo da izvrse reformu u njihovim glavama, onda da pociste 99% sudija, tada treba narod da nastupi!!

Nik Sloter

pre 10 godina

Ovu sudiju treba jako ozbiljno shvatiti. Jedna je od retkih koja je sacuvala integritet i ima dovoljno pameti i iskustva da prepozna problem, hrabrosti da ga javno iznese i volje da osmisli nacin kako da se problem resi. Drugi koji su sacuvali integritet uglavnom su napustili sudove i tuzilastva.

Bez odgovornosti VSS i DVT za stetu koju su napravili nema nikakve reforme.

gradjaninX

pre 10 godina

Penal su promasili kada su Vas i Vama slicne vratili u sudove.Trebali su da i njihove(DS-SPS-URS-JS-PUPS) pulene koji se provukli pociste i bilo bi mnogo bolje.

BudoFrr

pre 10 godina

Ucinjeno je daleko vise pozitivnih stvari nego prethodnih godina i vidi se da se i nastavlja vrlo odlucno i spremno sa reformama. Samim tim sto je gospodja, i ako vrlo kriticna, istakla i poboljsanja i cak ih pohvalila, imam razlog da verujem da se ide u dobrom pravcu i da Srbija postaje zemlja u kojoj je pravda dostizna i jednaka za sve...a pravosudje onakvo kako se ocekuje i kakvo svi prizeljkuju da bude.

Ameba

pre 10 godina

Opšte poznata je stvar da nema pravne države bez nezavisnog sudstva i slažem se sa Boljevickom da za katastrofalnu reformu pravosudja sprovedenu od gospodje Malovic i gospodje Mesarovic neko morati snositi i materijalne posledice, jer ne zaboravimo da je tom prilikom protiv-ustavno razrešeno oko 200 sudija, koje sada imaju pravo da naknade štetu od države koja iznosi oko 30000 evra po sudiji.

BaNeX

pre 10 godina

Glavni krivac za lošu reformu pravosuđa o kojoj govori gospođa Boljević je DS-ov triling Malović - Homen - Nata Mesarević, i kao posledicu toga ja država pretrpila ogomnu finansijsku štetu, jer su nepodobne sudije sedele kući, i za to vreme dobijali platu, a posle su tužili državu i dobili spor, posle koga su vraćeni na posao, i sada država još mora da im plati odštetu, i slažem se sa gospođom Boljevć da su oni koji su prouzrokovali ovu štetu, trebali za to i da odgovaraju, ali da je kojim slučajem pokrenut postupak protiv pomenutog trilinga DS-a, odmah bi iz DS-a rekli to je politički progon, kao što kažu svaki put kada bude uhapšen bilo ko iz redova DS-a zbog nezakonitih radnji kojma je oštećen državni budžet, a takvih slučajeva je u vreme vladavine DS-a bilo i previše.

strelac

pre 10 godina

Ne bih se slozila da nova Vlada ne cini dovoljno za reformu pravosudja. Iako ima puno prostora za izmene,nezavisno sudstvo je zastupljenije pod ovom Vladom.

Smoking

pre 10 godina

Gospodjo sudijinice, ova vlast i ne zna gde je gol.
Ona sutira najcesce nasumicno, pa sta pogodi!
Pazi samo da ne pogodi svoje!
(potkivač, 5. januar 2014 16:16)

Zaboravljas ko je sproveo tu istu reformu pravosudja i od nje napravio jos vecu stetu zemlji.

Vidan BB

pre 10 godina

Ovo je gospođa Boljević trebala pričati 2009. godine kada je preko 1000, tadašnjoj vlasti, nepodobne sudije i tužilaca ostalo bez posla, pa danas Srbija ne bi morala plaćati oko 17 miliona evra odštete sudijama i tužiocima, a taj iznosa odštete je procena upravo Društva sudija, čija je predsednica gospođa Boljević.

Milorad

pre 10 godina

Gospodja Boljevic je u pravu kada govori o poslusnim sudijama i tuziocima koji su politicki podobni ali ni jednu jedinu rec nije rekla o njenim korumpiranim kolegama koje na stetu obicnih gradjana krse Ustav i Zakone Republike Srbije i koji se kad god treba krivicno da odgovaraju medjusobno stite i pozivaju na tzv. samostalnost u odlucivanju i slobodno sudijsko uverenje a na ista nemaju pravo da se pozivaju zato sto krse i Ustav i zakone Srbije na stetu gradjana! Nisam procitao da je pomenuta gospodja digla svoj glas protiv krsenja Ustava i Zakona Republike Srbije zato sto su njene kolege koje nisu reizabrane a tri godine su primale platu iz budzeta (protivzakonito je i neustavno primati platu a ne raditi nista)dobile milionske odstete u roku od nekoliko meseci od svojih kolega dok gradjani cekaju i po pet godina da dobiju odstetu! To je diskriminacija tzv. obicnih gradjana zbog socijalnog statusa u odnosu na sudije i tuzioce sto predstavlja krsenje clana 21. Ustava RS i krivicno delo iz clana 128. stav 2 KZRS!

Poletarac

pre 10 godina

Naravno da treba smeniti članove Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužioca jer su bili svesni da je "reforma" pravosudja koju je sprovela bivša vlast bila nezakonita ali su je ipak bez po reči sprovodili u delo, ne mareći za posledice i štetu, postupajući po nalogu ministarke Malovic.

Iz Bingule Rade

pre 10 godina

Za razliku od DS-a koji je po pitanju pravosuđa davao samo autogolove, i to pre svega zahvaljujući bekovskom paru Snežana Malović - Nata Mesarović, ova vlast je možda promašila penal, ali se još igra, i biće još prilike da se konačno uredi srpsko pravosuđe.

kejsi

pre 10 godina

Reformu pravosudja demokrate su sprovele rukovodeci se politickim interesima i mimo svih zakonskih i moralnih nacela.Birane su sudije podobne njima,a ne po strucnosti i uspehu u radu.Svakako da su demokrate nanele jos jednu u nizu steta zemlji

Paja

pre 10 godina

A za tu reformu sto su demokrate sprovodile tek treba neko da odgovara jer je neko uzeo lovu a ostavi iza sebe haos i pola sudija koji ni su znali ni gde su ni sta su

veseljko

pre 10 godina

Gospodjo, nase sudstvo je takvo od kada postoji Srbija. Treba ga ukinuti kao takvo i uvesti *preki narodni sud za sve slucajeve od devedesetih pa ovamo. Sudijski dzep je predubok, politicari treba prvo da izvrse reformu u njihovim glavama, onda da pociste 99% sudija, tada treba narod da nastupi!!

hugolina

pre 10 godina

sudije bolje da svoje vreme posvete brzem i ekspeditivnijem, efikasnijem radu a manje vuku ono sto je zaostalo od prethodne vlasti i optuzuji sadasnju jer je smesno

pravicnost

pre 10 godina

Sudstvo u Srbiji funkcionise samo na jedan nacin, ako imas para neces lezati u zatvoru bez obzira na vrstu krivicnog dela. Videli smo kako su se pokazali prema Miskovicu i ostalim tajkunima koji se bukvalno ismevaju sa drzavnim institucijama.

tvoja keva

pre 10 godina

Doci ce i krivci na red, ali je mnogo vaznije uspostaviti sistem koji ce da funkcionise sto nije nimalo lako kao i doneti zakone da gradjani ne trpe a ostalo ce biti, samo polako. Pa ne moze sve odjednom.

svetlanast.

pre 10 godina

Ako je tacno sve ovo sto je o stanju u pravosudju rekla Dragana Boljevic /a nemamo razloga da joj ne verujemo jer je bila usamljena, po cenu da ostane bez posla, kada je katastrofalnu reformu zapocela ekipa "strucnjaka" Malovic, Mesarovic, Bosko Ristic i Slobodan Homen/.

Jedina nada nam je da EU institucije zaduzene za pravosudje nece, kao u predhodnom slucaju, cekati nekoliko godina da bi intervenisale.

Narocito, jer bez nezavisnog pravosudja, nema stvarnih reformi ni u ostalim delovima drustva.

Dragana Boljevic je, kao i u predhodnoj "reformi" i sada savest Srbije.

Vladica

pre 10 godina

Znamo da sudije najvise zele da rade polako, jedan predmet na nedelju dana, ali da bismo resili problem kriminala i korupcije, zahteva se ekspeditivnost.

tvoja keva

pre 10 godina

Na zalost prvo mora da se popravljaja stanje do koga se doslo delovanjem predhodne vlasti. A mnogo je vaznije uspostaviti normalno funkcionisanje pravosudnog sistema, sto danasnje ministarstvo radi veoma azurno, nego upirati prstom i traziti krivca, sto je sa druge strane opste poznato da je za situaciju kriva ministarka Malovic i bivsa vlada.

lawyer

pre 10 godina

Videli smo koliko je rakcije izazvala izjava Vučića u kojoj je on samo izneo golu istinu da preko 13000 žalbi građana Srbije čeka pred Ustavnim sudom, a da se žalba jednog enormno bogatog čoveka rešava po kratkom postupku, i tu izjavu su mnogi dočekali na nož, i protumačili je kao udar na nezavisnost sudstva, zbog toga i Vučić i Selaković moraju da bude oprezni, jer politički protivnici čekaju bilo kakvu njihovu neopreznu izjavu da to protumače pritiskom na sud, ali u svom dosadašnjem radu Selaković je poštovao nezavisnost suda, i u ovih godinu dana ministrovanja, na žalost opozicije, nije bilo ni jedne izjave Selakovića koja bi se mogla protumačiti kao pritisak na sud.

dvanaestorica

pre 10 godina

Dati im mediskog prostora da ih čujemo svaka 3-4 meseca, a ne kako koja vlada dodje, oni se žale na novu ili staru. Da se ne lažemo, svima nama je u interesu da rade bolje, jer traju duže nego bilo koja vlada.

niki

pre 10 godina

O lošem radu sudstva prethodnih godina postoje mnogi dokazi. Prvo kako kažu predmeti koji nisu rešeni desetak i više godina, sudije koje su neodgovorno obavljale svoj posao i one koji su sudili mimo zakona.

Vladana

pre 10 godina

Pravosudje ne postoji od 2000. Sudije danas aktivne birane su i za vreme Milosevica, režima SPSa, i za vreme Titovih komunista. Sudstvo nikada nije bilo nezavisno u Srbiji. Potrebno je mnogo volje, energije i postenja da se izgradi sistem pravosudja u zemlji sa istorijskim i političkim nasledjem kao što je ovo u Srbiji.

taradajko

pre 10 godina

Sigurno je da stanje u srpskom pravosuđu, koje je u vreme vladavine DS-a postalo leglo korupcije, nije ni blizu idealnog, ali je Selaković uradio mnogo na ispravljanju grešaka katastrofalno odrađene reforme pravosuđa iz 2009. godine, o kojoj priča i gospođa Boljvić, i za to je dobio pohvale i iz Brisela. Međutim, Selaković ne sme da komentariše odluke pojedinih sudija, koje su blago rečeno problematične, jer se to odmah tumači kao pritisak na sud, i zbog toga se stanje u srpskom pravosuđu ne može popraviti za godinu dana, već je tu potrebno vreme, ali je Selaković na dobrom putu da kroz koju godinu vidljivo popravi stanje u pravosuđu.

ZoranNS

pre 10 godina

Od prvog dana kada se nametnula tema o reformi sudstva Boljevićka je bila protiv, ona je problem nalazila u zakonima a ne u sudijama, svi njeni tekstovi su bili protiv reforme, koja je na žalost loše vođena i propala, problemi nisu nastali/nastajali za vreme reforme nego daleko ranije, ne znam da li su gori refromatori sudstva ili oni koji su se zalagali da sve ostane po starom. Evropa je dosta zamerala reformi sudstva, ali za sadašnje i prošlo sudstvo misli da je korumpirano i nefikasno, o čemu govore milionski nerešeni predmeti, mnogi stari preko 10 godina.

Pozdrav iz St.L

pre 10 godina

A ko je rekao da neće odgovarati oni koji su naneli ovoliku štetu pravosuđu? Čak ih je ministar Selaković i rekao imenom i prezimenom ko je najodgovorniji.

Holandski božur

pre 10 godina

Polako ali sigurno se ide ka dobrom i kvalitetnom sudstvu. Ono što je uništavano celu deceniju ne može se preko noći ispraviti. Mnogo toga je pozitivnoga urađeno do sada.

kolos sa rodosa

pre 10 godina

da samo što je ovde reč samo o sudijama,a ne pominjemo se mi mali obespravljeni ljudi,referenti i zapisničari koji su izneli najveći teret još jedne ko zna po koje po redu reforme, koji radimo pasji posao za 30 hiljada pod uslovom da imamo sreću da smo primljeni za stalno,dok se oni koji rade na određeno teraju da tri meseca godišnje 'volontiraju'tj rade za džabe,a takvih je samo u prvom osnovnom sudu bilo 600 i mnogi će sada drugi put u 4 godine ostati bez posla.i mi takođe trpimo svakodnevni pritisak i od šefova i od predsednika,nemamo najosnovnije uslove za rad,ni sto ni stolicu,ni prostor da smestimo 3 miliona predmeta.disciplinski postupci se pokreću i protiv obolelih od raka zbog zakašnjenja,ako se zamerite nekom moćniku začas vam napišu krivičnu prijavu,totalan jedan brlog.svakog dana se neko od nas teško razboli ili umre.bez nas malih i obespravljenih bi sudije mogle da se slikaju i sve bi stalo u momentu ,ali mi imamo slab i neoganizovan sindikat koji samo piše nekakva saopštenja a ništa praktično ne preduzima

Prosvetitelj

pre 10 godina

Borba protiv korupcije, je svakako opredelila rad i uticala na pojedine sudije, u radu. Ne kažem da su oni koji su radili savesno morali da promene svoj način rada, ali postoje oni koji su pribegavali nekim vidovima korupcije .

Prosvetitelj

pre 10 godina

Borba protiv korupcije, je svakako opredelila rad i uticala na pojedine sudije, u radu. Ne kažem da su oni koji su radili savesno morali da promene svoj način rada, ali postoje oni koji su pribegavali nekim vidovima korupcije .

Milan Krstic

pre 10 godina

Pored ovog problema postoji i problem sigurnosti sudija. Ni jedan sudija nece da vam kaze da mu je neprijatno ili da se plasi a retko ko ce reci da prima pretnje. Prosto pojedinci iz kriminalnih klanova su osetili da nema koordinacije bezbednosnih sluzbi (policija,zatvor,pravosudna straza) tako da se svi u tom lancu pod nekom vrstom pritiska.
Isto tako odnos advokata i sudija je nedostojan sudijske profesije jer advokati svojom arogancijom,pricom pa cak i pretnjama dovode sudije u nezavidan polozaj.
Posebna prica je to sto su advokati sami sebi propisli tarife za branjenje po sluzbenoj duznosti i sto tu uzimaju ogromne pare,ali ogromne.
Sudije i svi koji rade na bezbednosnim poslovima prvo treba da se osecaju sigurno da bi mogli da obavljaju svoj posao onako kako treba.
Treba vratiti dostojanstvo svim tim profesijama a kako?
Pa zna se kako...zakon treba da bude "bezobrazniji" od kriminala.

bole5

pre 10 godina

Odlicno zapazanje o perfidnom nacinu postavljanja podobnih kandidata za sudije kroz institut Pravosudne akademije, uvedene protivustavno i bez javne rasprave.

ni po babu...

pre 10 godina

Sve je dobro rekla, ali nikako nije u pravu za to da sudije nisu nikad i ni za šta krive.... Daleko od toga.

Sudija u ostavinskom postupku koji vodjen pre 7-8 godina, iako nije bilo nikakve odluke, jer su se naslednici dogovorili o podeli zaostavštine, preko godinu dana nije htela da završi postupak: 'ne stiže nikako da otkuca'?!?, sve dok nas nije naterala da nadjemo vezu i tako urgiramo.

Sramota je naše sudstvo. Ne smem ni da mislim kako je ljudima koji imaju ozbiljan problem i zaista očekuju pravdu.

ko se sve nece nazivati pravnicima

pre 10 godina

Ovo pravosudje i sve sudije, advokate rasformirati u celosti, ostaviti bez licence i zaposliti one koji nisu imali priliku da se pokazu, a imaju nekakvo znanje.
Nama ne trebaju uspavanke nego radnici.

6. oktobar

pre 10 godina

Ja sam bio za to da mi 5.oktobra srusimo sve te "institucije od poverenja" i ostale drzavne institucije, posto su to glavna mesta iz kojih se siri trulez u drustvu. Nakon 13 godina, i da smo pravili stvari od nule sa novim i normalnim ljudima, danas bi imali bolje institucije, neopterecene prosloscu, jer to je nas glavni problem zasto ne moze zaziveti pravna drzava. Stvari iz proslosti se mogu vratiti nekim ljudima koji su odlucivali o nasim sudbinama, i zato ti ljudi sabotiraju svako normalnu drustvenu promenu. Nama je ta lustracija trebala pod hitno i u sto vecem obimu, al eto, neki se setili legalizma, i to je sve ostalo kao sto je i bilo.
Ono sto nisam procitao u ovom tekstu, i sto mi stvara sumnju u vezi ove Boljevickine price je, da nisu pomenuti specijalni sudovi na kojima se namestaju postupci za ratne zlocine, preti se svedocima i slicne stvari, osudjeni za najteze ratne zlocine ginu na slobodi. Ko je zainteresovan, moze da istrazi malo po internetu kakav tek cirkus vlada u tim specijalnim sudovima i sta se sve tamo radi, ne bi li se stvari zataskale. Sto dalje implicira da je Boljevicka spremna i neke stvari da precuti.
Tako da sto se mene tice, ne verujem ni Boljevicki.

Obespravljeni sudijski pomoćnik

pre 10 godina

(kolos sa rodosa, 5. januar 2014 14:13)
Nisu samo obespravljeni referenti i zapisničari nego i mi sudijski pomoćnici. Radimo godinama a oni biraju podobne preko Pravosudne akademije. Hoćete nešto praktično, pa eto vam prilike, naše udruženje zajedno sa sindikatom praktično 10. januara predaje Vladi kompas zbog toga što je pravosudje u slepoj ulici. Izvolite pa se pridružite, svi smo mi sindikat. Sindikat je jak koliko mu je jak i svestan svaki član sindikata. Kad kritikujete sindikat kritikujete zapravo sebe, jer ste i vi deo tog sindikata. Imamo priliku svi zajedno da se u petak pokažemo na delu.

Pravnik

pre 10 godina

Svaka ozbiljna drzava funkcionise na principu podele vlasti, zakonodavnu, izvrsnu i sudsku, i sve tri vlasti bi ,po definiciji, morale biti nezavne jedna od drugih, dosta ce jos vremena proci da u nasem drustvu zazivi ovaj princip ali se ne moze poreci da se intenzivno radi na tome, jer ne zaboravimo prvo poglavlje u pregovorima sa EU je ono koje se odnosi na pravosudje, a ono se i poslednje zatvara, sto znaci da bez reforme pravosudja nema nam ni Evrpske unije.

Miroslav

pre 10 godina

Nije vlast promašila penal gospođo Boljević nego je ista svesno (po nalogu) izvršila samo kozmetičke promene u odnosu na prethodnu a sve sa ciljem zadržavanja glavnog uticaja službi bezbednosti na pravosuđe a time i zadržavanje suštinske vlasti u državi. Političari su tu samo njihovi igrači i marionete koji rade kako im se naredi jer svi do jednog imaju putera na glavi i ucenjeni su. Jedino istinska reforma službi bezbednosti će napraviti pomak u srpskom društvu a sve ostalo su prazne priče i jalovi pokušaji tobože nekakvih reformi toliko puta do sada viđenih.

de fakto i de jure..

pre 10 godina

Bravo za tekst. Bravo za neustrasivost.
(LJilja, 5. januar 2014 10:34)
Ne bih ja rekao da je ovo zbog "sela već zbog sebe"!

Kameleoni

pre 10 godina

Kakav je to Visoki savet sudstva i kakvo je to veće tužilaca kada su njihovi članovi poslušno izvršavali naloge prvo prošle vlasti a sada i ove, što znači da samo gledaju sopstveni interes ne mareći za princip nezavisnosti sudijske vunkcije. Znači funkcionišu kao kameleoni, prilagodjavaju se bilo kojoj vlasti. Po meni je to strašno i takvi ljudi ne trebaju našem pravosudnom sistemu.

Jedan sudija

pre 10 godina

Najveca srematota za nase pravosudje, je cinjenica da je doticna G-dja Predsednica Drustva sudija. Kad bi znali kakve je ona presude donosila, bila bi zauvek odstranjena iz naseg pravosudja.

mirjana

pre 10 godina

Za sve sto nije dobro okrivljuje se vlast, prosla, sadasnja, buduca, a vi zapravo jako malo radite, efikasnost vam je na najnozem nivou, parnice traju godimama.Da li je i za to vlast kriva ili vasa lezernost? Jedino ste efikasni kada treba platiti globu za neki prekrsaj.

Pedja

pre 10 godina

Dobro jutro. Pa zar postoji iko ko je mogao pomisliti da će stanje u pravosuđu i u bilo čemu drugom biti bolje kad Vučić i Nikolić dođu na vlast? Ovakvo partijsko tužilaštvo i sud nisu postojali ni u vreme jednopartijskog sistema. Trebalo bi da i Boljevićka i svi drugi koji su kritikovali prethodnu vlast upute izvinjenje svim građanima.

OKUPACIJA

pre 10 godina

A oficiri Vojske SRBIJE se kunu zivotom da ce braniti USTAV.!Ustavni sud cuti o ustavnosti briselskog sporazuma.Evo ga SEIK dolazi da razgovara sa onima koji ne postuju zakone svoje vlastite drzave ali dobro,idemo na ozbire da osvojimo 180 poslanika.

perl

pre 10 godina

Gospođo Boljević, potpuno ste u pravu.

Meni sudi sudija, koja u svojoj presudi podvlači delove teksta. Valjda odvaja bitno od nebitnog. Za nju nije bitna cela odluka koju je donela, VEĆ PODVLAČI TEKST.

Naravno da joj je presuda pala na II stepenu (promašila suštinu spora). Međutim, sudija od 2010 godine, još uvek ne razume suštinu predmeta, i očekujem ponovo odluku sa podvučenim tekstom. Kao u školi.

Spasi nas bože ovakvih diletantskih suđenja!!!

chohano

pre 10 godina

Vas, Apelacioni Sud, pusta na slobodu sve redom.Mogu svi sudovi da rade non-stop,caba,ne mogu oni osuditi toliko kriminalaca, koliko Vi mozete da pustite na slobodu.

nikad bot

pre 10 godina

Ma nije Vucic takav, nece on da utice na sudije, pa evo, Bubalo nije kriv kao i celo DSS rukovotstvo u vezi privatizacija, verovatno su krive veverice jer nisu isle u skolu. Onog jadnog Kolesara su uvatili u masinu, smesno.

Srdjan Milosevic

pre 10 godina

Dzaba prica o boljem pravosudju jer ko je jos napravio namestaj od vrbovog drveta ili pitu od.......?Niti ima dobrog materijala za drzavu niti ima dobrog materijala za pravosudje.
Procitajte pricu Medved i kruska od Branka Copica,poucna je!

mille grobar

pre 10 godina

Ne znam zasto sam u prvi mah iskreno verovao Vucicu...sada sam siguran da iz ove zemlje treba bezati dok si mlad i sposoban! Jos kad procitam i vest o vizama, uzasan je osecaj u stomaku.

Sladjana

pre 10 godina

Znam da je većina komentatora nezadovoljna pravosuđem, ali mi nije jasno da li zaista mislite da se efikasnost sudova poboljšava čestom promenom i donošenjem mnogih propisa. Ljudi osvestite se, pravosuđe služi vlasti kao dežurni krivac. Šta je uloženo u pravosuđe? Ništa. Ima li neka nova zgrada ili bilo šta što su uradili sve ove godine? Nema. Znate li koliko je donacija dobila Srbija za jačanje pravosudnog sistema? Mnogo i sve je potrošeno na radne grupe za zakone, strategije, akcione planove i slično. Političari koriste priliku što su na vlasti i donose zakone prema kojima se brutalno bogate, a onda kriv sud što su oni ozakonili pljačku i krađu. Korupcija ima ime i prezime, prema tome ukoliko je neko dao novac neka pljune ime sudije, a ne da generalizuje kompletno pravosuđe. Pravosuđe je trenutno u novoj reorganizaciji, nova mreža zaživela od 1. januara, a nema novih upisnika, nema novih omota spisa, pečati novi nisu urađeni, predmeti su u kutijama spakovani. Opet zastoj ali niko ne vidi neodgovornost države u svemu nego je najlakše pljunuti na sud. Niko ne sme da se zamera vlasti.

Sladjana

pre 10 godina

(2)
I još nešto, dragi komentatori ne dozvolite da vam mediji oblikuju mišljenje. Setite se prethodne reforme, one propale, kada su mediji bilo oružje u rukama prethodne vlasti za hvalospeve o reformi. Istina je potrebna ovom narodu i ne bismo saznali istinu o reformi da ta istina nije bila potrebna novoj vlasti kako bi pljunula staru. Ali samo pljunula, ne i nešto preduzela po pitanju odgovornosti reformatora koji su nas sve zajedno finansijski zavili u crno. Mislite o tome.

Neven

pre 10 godina

Gospodji je sve jedno da li ce danas ili sutra u penziju, pa resila da progovori. Sta su tolike sudije radili celog svog zivota kad im se nagomilalo 3,3 miliona predmeta ? Ko ce to da zavrsi i za koliko vremena ? Juce smo citali o sudskom sporu koji traje 53 godine !? Pa da li ima nekog normalnog u ovoj drzavi ili treba svi da zabusavamo do penzije ? Da li se neko nada da ce nam biti bolje sa ovolikim neradom ?

juca

pre 10 godina

Postovana Gospodjo, svaka Vam cas na svemu sto ste nas informisali iz vase struke. Karcinom se definitivno svuda rasirio nema nama vise spasa ... ovi ne znaju vise sta rade, idemo godinama bez kompasa ...itd, a mladi treba da bezite odavde ...

bees

pre 10 godina

Prst na čelo i pamet u glavu. Treba da bude svima jasno da su gradjani nemilosrdni,mnogo brže lupaju minuse nego pluseve. Ako se bude ovako radilo biće to sve kratkog daha.Nije mi jasno samo kako mislimo u borbu protiv korupcije i kriminala a zakoni i sudije takvi da su na njihovoj strani.

Nazadnjak

pre 10 godina

Gospodjo Sladjana, u pravu ste i dobro zborite i očigledno pogadjate u metu čim ste naterali da napredni botovi rade i nedeljom i lupaju minuse.

Mladen

pre 10 godina

Inicijativa za raspustanje celokupnog tkz pravosudnog sistema i uvodjenje Narodnih sudova.Sve ostalo vodi u krizu sa nesagledivim posledicama.Ovakva inicijativa ima uporiste u Ustavu R.Srbije i cak brani Ustav i zakone koje su uzurpirale pojedine grupe pa cak i pojedinci.Narodni sudovi bi ocistili kriminal u sve tri grane vlasti.Osnovati takodje od naroda oruzanu silu koja bi imala ulogu zasttite narodnih sudija i sprovodila odluke narodnog suda.

Zoran

pre 10 godina

Sudija ne voli politicke pritiske, ali voli tajkunske. Najveca korupcija je u pravosudju. Sudstvo NE SME biti nezavisno. Ako sme, hajde da ga privatizujemo... Pa, moraju valjda i oni nekome raportirati! Zato nam i jeste tako kako nam je. Sve institucije SISTEMA su nezavisne, kao da nisu deo istog.

Sladjana

pre 10 godina

Sudstvo u Srbiji funkcionise samo na jedan nacin, ako imas para neces lezati u zatvoru bez obzira na vrstu krivicnog dela. Videli smo kako su se pokazali prema Miskovicu i ostalim tajkunima koji se bukvalno ismevaju sa drzavnim institucijama.
(pravicnost, 5. januar 2014 16:04)
Za ovo što ste napisali u prvoj rečenici trebalo bi da imate dokaze. Ukoliko ih nemate onda vi klevećete. Što se tiče Miškovića da pojasnimo malo. Nema korupcije bez umešanosti političara na vlasti, dakle onih koji su na položaju i koji imaju moć odlučivanja. Dakle, Miškoviću su neki moćnici na položaju stvarali prilike, zakone, tendere, kredite na odloženo vraćanje i omogućavali privilegovan položaj. On je te prilike iskoristio i obogatio se. Kupio čovek celu Srbiju. Da li je nekome od moćnika davao novac pouzdano ne znamo, nemamo dokaze ali nagadjamo. Drugim rečima, da bi osudili Miškovića moraju da pohapse veći broj naših političara koji su mu stvarali uslove da se bogati. Osim toga, on je trenutno pod sumnjom, a da li je opravdana ostaje da se vidi. Zamislite da vaš komšija iz čiste zavisti protiv vas podnese prijavu da ste kola koja ste kupili na kredit, pribavili na sumnjiv način. I sud vam presudi, uzme kola a da ne uzme u obzir vaše tvrdnje i dokaze da ste podigli kredit za to, da imate žirante itd. Da li biste zaista voleli da imamo preki sud koji će da presuđuje bez ikakvih dokaza? Borba protiv korupcije nije ni počela, to što gledamo su šarene laže za narodne mase.

dinkovski

pre 10 godina

bravo za g-dju Boljevic. nece od nas normalne drzave biti sve dok nas EU ne pritisne maksimalno i natera. mi sami nismo sposobni.

krle - dron

pre 10 godina

Dragana Boljević je rekla da je nedovoljna nezavisnost sudstva i nedovoljan kvalitet pravne zastite osnovni problem u sudstvu. @
To znaci da postoji i dalje politicki i EURO -uticaj po kafanama ispod stola i naravno da je onda kvalitet pravne zastite osnovni problem.Kao sto se vidi sudije samo vode svoju brigu kao i tuzioci,niko od njih nema viziju kako da urede kriminalni haos u pravosudju.Pravosudje sa ukupno preko 6-miliona predmeta je OKOVALO NAROD i kroz to se bezobzirno hrane a narod je izlozen NEVIDJENOJ TORTURI PRIMITIVIZMA u tim procesima,STA JE RESENJE ??,da ministar pravosudja predlozi predsedniku da donese UKAZ O AMNESTIJI NARODA i ponisti svih 6-miliona predmeta u pravosudju a tuzioci dobiju neopozivu naredbu sa licnom krivicnom odgovornoscu DA MOGU DA POKRENU PROCES SAMO SA KONKRETNIM DE FAKTO DOKAZIMA koji su podlozni revizoru EU- kada su u pitanju gradjanska i ljudska prava.Na taj nacin pravosudje bi brojcano spalo na 30% sadasnjeg kapaciteta jer DE FAKTO dokaza nemaju ni za toliko.Naravno da to u pravosudju niko nece predloziti jer je dosadasnji nacin fabrikovanja 6-miliona predmeta njihov nepresusni nacin generisanja kriminalnih prihoda.Zato gradjani treba da upute predsedniku peticiju sa zahtevom za AMNESTIJU NARODA i uslove mu podrsku tim cinom,kad su mogli hrvati da oslobode narod svih dugova da bi mu olaksali zivot ZASTO nebi nas predsednik olaksao zivot svom narodu time sto bi nazvrljao jedan papir ?????.

METLA

pre 10 godina

U Srbiji kriminal i korupcija imaju najjače uporište upravo u pravosuđu.Vreme je da se i taj deo državnog aparata očisti.Ova sudinica je samo još jedan dokaz arogancije nekih u pravosuđu koji misle da to se ne sme nikada dirati.Misle sudije ako bi čistka krenula i kod njih da bi oni žalbama da je to udar na nezavisnost sudstva zaustavio se proces dekriminalizacije i te institucije,ali grdno ste se prevarili.

Srbin 100%

pre 10 godina

Ne mogu ni na koji nacin da se slozim sa doticnom gospodjom jer je i po svim izvestajima evropske komisije i saveta evrope napravljen najveci pomak upravo u oblasti pravosudja koje je za sobom imalo jednu katastrofalnu reformu 2010 za koju smo dobili kritike od velikog broja zemalja i cije greske smo uspeli u velikoj meri da saniramo

OBOSTRANO - POSTOVANJE

pre 10 godina

Sasvim je sigurno da stanje u srpskom pravosudju nije dostiglo potrebni nivo, jer tesko je nadoknaditi ono vreme koje zateceno u vreme vladavine DS-a jer je pravosudje postalo leglo korupcije, nije ni blizu idealnog, ali je ministar pravde Nikolas Selakovic uradio mnogo na ispravljanju gresaka katastrofalno odradjene reforme pravosudja iz 2009. godine, o kojoj prica i gospodja Boljevic, ona je apsolutno u pravu. Za uradjen ministar pravde Nikola Selakovic dobio je pohvale i iz Brisela. Medjutim, Nikola Selakovic ne sme da komentarise odluke pojedinih sudija, koje su blago receno problematicne, jer se to odmah tumaci kao pritisak i mesanje na sud i sudske odluke. Zbog toga se stanje u srpskom pravosudju ne moze popraviti za godinu dana, već je tu potrebno vreme, Ali kako narod kaze tiha voda breg roni.

draganbb

pre 10 godina

Treba uvesti strane sudije, koje ne bi ni bili ovde nego bi donosili presude iz inostranstva. Plus izgradnja novih zatvora. Nema druge da se doskočki kriminalu i korupciji.

bubica

pre 10 godina

Dobro je znati da je dosta dobrih stvari već uradjeno u samom pravosudju ali koliko sam upućena pre nekoliko dana se i gospodin Selaković obratio javnosti s informacijom da tek predstoji puno posla u pravosudju.

Isidor

pre 10 godina

Sve ono štpo je pogrešno rađeno u sudstvu nemože se preko noći isporaviti. Počevši od sudija koji su prihvatali na pritiske, oni se nemogu zameniti preko noći, taj sudija koji je jednom prihvatio pritisak prihvatiće ga ponovo. Nismo imali primera sudija da javno kažu "ne" pritiscima, nego su slepo izvršavali pritiske. Sada se moraju najpre ohrabrivati postojeće sudije da ne dozvole da ponovo budu iz manipulisani, a korz obrazovanje novih sudija, stvaraju kadrovi kojima neće padati napamet da podležu pritiscima, jer će biti hrabri i neprikosnoveni.

novicavg

pre 10 godina

Možda ima malo istine u konstataciji sudije Boljević koje se toliko borila za prava onih sudija koji su za vreme bivšeg VSS i ministarke Malović i pomenute reforme ostali bez posla.Istina je da novi ministar Selaković mnoge stvari uradio , da se neke stvari ne mogu preko noći promeniti a da je najvažnija stvar koja treba da stupi na snagu povratak jedan broj osnovnih sudova i vraćanje mnogih sudija u svoj posao.Predna reforma je pravda učinula običnom čoveku još daljom i nedostupnijom i ovim novim rasporedom sudova stvari se donekle ispravljaju.A da ima još posla to je činjenica koja upozorava da se ne sme napraviti propust kao kod predhodne vlasti.A ima sudija koji su očigledno ukaljali funkciju od koje žive mnogo časnih ljudi.

SudijaBin

pre 10 godina

Nije lako biti sudija,pogotovo zbog političkog i tajkunsko-mafijaškog uticaja koji je bio zastupljen prethodnih godina i to je uticalo na kvalitet sudija u celoj zemlji. Nije u redu da se i sada biranje "mladih sudija" pripisuje pokušajima uticaja na pravosudje jer su sada stvari ipak malo drugačije.

veseljko

pre 10 godina

Gospodjo, nase sudstvo je takvo od kada postoji Srbija. Treba ga ukinuti kao takvo i uvesti *preki narodni sud za sve slucajeve od devedesetih pa ovamo. Sudijski dzep je predubok, politicari treba prvo da izvrse reformu u njihovim glavama, onda da pociste 99% sudija, tada treba narod da nastupi!!

Miroslav

pre 10 godina

Nije vlast promašila penal gospođo Boljević nego je ista svesno (po nalogu) izvršila samo kozmetičke promene u odnosu na prethodnu a sve sa ciljem zadržavanja glavnog uticaja službi bezbednosti na pravosuđe a time i zadržavanje suštinske vlasti u državi. Političari su tu samo njihovi igrači i marionete koji rade kako im se naredi jer svi do jednog imaju putera na glavi i ucenjeni su. Jedino istinska reforma službi bezbednosti će napraviti pomak u srpskom društvu a sve ostalo su prazne priče i jalovi pokušaji tobože nekakvih reformi toliko puta do sada viđenih.

chohano

pre 10 godina

Vas, Apelacioni Sud, pusta na slobodu sve redom.Mogu svi sudovi da rade non-stop,caba,ne mogu oni osuditi toliko kriminalaca, koliko Vi mozete da pustite na slobodu.

Pedja

pre 10 godina

Dobro jutro. Pa zar postoji iko ko je mogao pomisliti da će stanje u pravosuđu i u bilo čemu drugom biti bolje kad Vučić i Nikolić dođu na vlast? Ovakvo partijsko tužilaštvo i sud nisu postojali ni u vreme jednopartijskog sistema. Trebalo bi da i Boljevićka i svi drugi koji su kritikovali prethodnu vlast upute izvinjenje svim građanima.

OKUPACIJA

pre 10 godina

A oficiri Vojske SRBIJE se kunu zivotom da ce braniti USTAV.!Ustavni sud cuti o ustavnosti briselskog sporazuma.Evo ga SEIK dolazi da razgovara sa onima koji ne postuju zakone svoje vlastite drzave ali dobro,idemo na ozbire da osvojimo 180 poslanika.

mille grobar

pre 10 godina

Ne znam zasto sam u prvi mah iskreno verovao Vucicu...sada sam siguran da iz ove zemlje treba bezati dok si mlad i sposoban! Jos kad procitam i vest o vizama, uzasan je osecaj u stomaku.

Srdjan Milosevic

pre 10 godina

Dzaba prica o boljem pravosudju jer ko je jos napravio namestaj od vrbovog drveta ili pitu od.......?Niti ima dobrog materijala za drzavu niti ima dobrog materijala za pravosudje.
Procitajte pricu Medved i kruska od Branka Copica,poucna je!

Mladen

pre 10 godina

Inicijativa za raspustanje celokupnog tkz pravosudnog sistema i uvodjenje Narodnih sudova.Sve ostalo vodi u krizu sa nesagledivim posledicama.Ovakva inicijativa ima uporiste u Ustavu R.Srbije i cak brani Ustav i zakone koje su uzurpirale pojedine grupe pa cak i pojedinci.Narodni sudovi bi ocistili kriminal u sve tri grane vlasti.Osnovati takodje od naroda oruzanu silu koja bi imala ulogu zasttite narodnih sudija i sprovodila odluke narodnog suda.

nikad bot

pre 10 godina

Ma nije Vucic takav, nece on da utice na sudije, pa evo, Bubalo nije kriv kao i celo DSS rukovotstvo u vezi privatizacija, verovatno su krive veverice jer nisu isle u skolu. Onog jadnog Kolesara su uvatili u masinu, smesno.

Sladjana

pre 10 godina

Sudstvo u Srbiji funkcionise samo na jedan nacin, ako imas para neces lezati u zatvoru bez obzira na vrstu krivicnog dela. Videli smo kako su se pokazali prema Miskovicu i ostalim tajkunima koji se bukvalno ismevaju sa drzavnim institucijama.
(pravicnost, 5. januar 2014 16:04)
Za ovo što ste napisali u prvoj rečenici trebalo bi da imate dokaze. Ukoliko ih nemate onda vi klevećete. Što se tiče Miškovića da pojasnimo malo. Nema korupcije bez umešanosti političara na vlasti, dakle onih koji su na položaju i koji imaju moć odlučivanja. Dakle, Miškoviću su neki moćnici na položaju stvarali prilike, zakone, tendere, kredite na odloženo vraćanje i omogućavali privilegovan položaj. On je te prilike iskoristio i obogatio se. Kupio čovek celu Srbiju. Da li je nekome od moćnika davao novac pouzdano ne znamo, nemamo dokaze ali nagadjamo. Drugim rečima, da bi osudili Miškovića moraju da pohapse veći broj naših političara koji su mu stvarali uslove da se bogati. Osim toga, on je trenutno pod sumnjom, a da li je opravdana ostaje da se vidi. Zamislite da vaš komšija iz čiste zavisti protiv vas podnese prijavu da ste kola koja ste kupili na kredit, pribavili na sumnjiv način. I sud vam presudi, uzme kola a da ne uzme u obzir vaše tvrdnje i dokaze da ste podigli kredit za to, da imate žirante itd. Da li biste zaista voleli da imamo preki sud koji će da presuđuje bez ikakvih dokaza? Borba protiv korupcije nije ni počela, to što gledamo su šarene laže za narodne mase.

juca

pre 10 godina

Postovana Gospodjo, svaka Vam cas na svemu sto ste nas informisali iz vase struke. Karcinom se definitivno svuda rasirio nema nama vise spasa ... ovi ne znaju vise sta rade, idemo godinama bez kompasa ...itd, a mladi treba da bezite odavde ...

Zoran

pre 10 godina

Sudija ne voli politicke pritiske, ali voli tajkunske. Najveca korupcija je u pravosudju. Sudstvo NE SME biti nezavisno. Ako sme, hajde da ga privatizujemo... Pa, moraju valjda i oni nekome raportirati! Zato nam i jeste tako kako nam je. Sve institucije SISTEMA su nezavisne, kao da nisu deo istog.

krle - dron

pre 10 godina

Dragana Boljević je rekla da je nedovoljna nezavisnost sudstva i nedovoljan kvalitet pravne zastite osnovni problem u sudstvu. @
To znaci da postoji i dalje politicki i EURO -uticaj po kafanama ispod stola i naravno da je onda kvalitet pravne zastite osnovni problem.Kao sto se vidi sudije samo vode svoju brigu kao i tuzioci,niko od njih nema viziju kako da urede kriminalni haos u pravosudju.Pravosudje sa ukupno preko 6-miliona predmeta je OKOVALO NAROD i kroz to se bezobzirno hrane a narod je izlozen NEVIDJENOJ TORTURI PRIMITIVIZMA u tim procesima,STA JE RESENJE ??,da ministar pravosudja predlozi predsedniku da donese UKAZ O AMNESTIJI NARODA i ponisti svih 6-miliona predmeta u pravosudju a tuzioci dobiju neopozivu naredbu sa licnom krivicnom odgovornoscu DA MOGU DA POKRENU PROCES SAMO SA KONKRETNIM DE FAKTO DOKAZIMA koji su podlozni revizoru EU- kada su u pitanju gradjanska i ljudska prava.Na taj nacin pravosudje bi brojcano spalo na 30% sadasnjeg kapaciteta jer DE FAKTO dokaza nemaju ni za toliko.Naravno da to u pravosudju niko nece predloziti jer je dosadasnji nacin fabrikovanja 6-miliona predmeta njihov nepresusni nacin generisanja kriminalnih prihoda.Zato gradjani treba da upute predsedniku peticiju sa zahtevom za AMNESTIJU NARODA i uslove mu podrsku tim cinom,kad su mogli hrvati da oslobode narod svih dugova da bi mu olaksali zivot ZASTO nebi nas predsednik olaksao zivot svom narodu time sto bi nazvrljao jedan papir ?????.

Kameleoni

pre 10 godina

Kakav je to Visoki savet sudstva i kakvo je to veće tužilaca kada su njihovi članovi poslušno izvršavali naloge prvo prošle vlasti a sada i ove, što znači da samo gledaju sopstveni interes ne mareći za princip nezavisnosti sudijske vunkcije. Znači funkcionišu kao kameleoni, prilagodjavaju se bilo kojoj vlasti. Po meni je to strašno i takvi ljudi ne trebaju našem pravosudnom sistemu.

draganbb

pre 10 godina

Treba uvesti strane sudije, koje ne bi ni bili ovde nego bi donosili presude iz inostranstva. Plus izgradnja novih zatvora. Nema druge da se doskočki kriminalu i korupciji.

Nazadnjak

pre 10 godina

Gospodjo Sladjana, u pravu ste i dobro zborite i očigledno pogadjate u metu čim ste naterali da napredni botovi rade i nedeljom i lupaju minuse.

dinkovski

pre 10 godina

bravo za g-dju Boljevic. nece od nas normalne drzave biti sve dok nas EU ne pritisne maksimalno i natera. mi sami nismo sposobni.

Sladjana

pre 10 godina

Znam da je većina komentatora nezadovoljna pravosuđem, ali mi nije jasno da li zaista mislite da se efikasnost sudova poboljšava čestom promenom i donošenjem mnogih propisa. Ljudi osvestite se, pravosuđe služi vlasti kao dežurni krivac. Šta je uloženo u pravosuđe? Ništa. Ima li neka nova zgrada ili bilo šta što su uradili sve ove godine? Nema. Znate li koliko je donacija dobila Srbija za jačanje pravosudnog sistema? Mnogo i sve je potrošeno na radne grupe za zakone, strategije, akcione planove i slično. Političari koriste priliku što su na vlasti i donose zakone prema kojima se brutalno bogate, a onda kriv sud što su oni ozakonili pljačku i krađu. Korupcija ima ime i prezime, prema tome ukoliko je neko dao novac neka pljune ime sudije, a ne da generalizuje kompletno pravosuđe. Pravosuđe je trenutno u novoj reorganizaciji, nova mreža zaživela od 1. januara, a nema novih upisnika, nema novih omota spisa, pečati novi nisu urađeni, predmeti su u kutijama spakovani. Opet zastoj ali niko ne vidi neodgovornost države u svemu nego je najlakše pljunuti na sud. Niko ne sme da se zamera vlasti.

bees

pre 10 godina

Prst na čelo i pamet u glavu. Treba da bude svima jasno da su gradjani nemilosrdni,mnogo brže lupaju minuse nego pluseve. Ako se bude ovako radilo biće to sve kratkog daha.Nije mi jasno samo kako mislimo u borbu protiv korupcije i kriminala a zakoni i sudije takvi da su na njihovoj strani.

Sladjana

pre 10 godina

(2)
I još nešto, dragi komentatori ne dozvolite da vam mediji oblikuju mišljenje. Setite se prethodne reforme, one propale, kada su mediji bilo oružje u rukama prethodne vlasti za hvalospeve o reformi. Istina je potrebna ovom narodu i ne bismo saznali istinu o reformi da ta istina nije bila potrebna novoj vlasti kako bi pljunula staru. Ali samo pljunula, ne i nešto preduzela po pitanju odgovornosti reformatora koji su nas sve zajedno finansijski zavili u crno. Mislite o tome.

BudoFrr

pre 10 godina

Ucinjeno je daleko vise pozitivnih stvari nego prethodnih godina i vidi se da se i nastavlja vrlo odlucno i spremno sa reformama. Samim tim sto je gospodja, i ako vrlo kriticna, istakla i poboljsanja i cak ih pohvalila, imam razlog da verujem da se ide u dobrom pravcu i da Srbija postaje zemlja u kojoj je pravda dostizna i jednaka za sve...a pravosudje onakvo kako se ocekuje i kakvo svi prizeljkuju da bude.

gradjaninX

pre 10 godina

Penal su promasili kada su Vas i Vama slicne vratili u sudove.Trebali su da i njihove(DS-SPS-URS-JS-PUPS) pulene koji se provukli pociste i bilo bi mnogo bolje.

strelac

pre 10 godina

Ne bih se slozila da nova Vlada ne cini dovoljno za reformu pravosudja. Iako ima puno prostora za izmene,nezavisno sudstvo je zastupljenije pod ovom Vladom.

Srbin 100%

pre 10 godina

Ne mogu ni na koji nacin da se slozim sa doticnom gospodjom jer je i po svim izvestajima evropske komisije i saveta evrope napravljen najveci pomak upravo u oblasti pravosudja koje je za sobom imalo jednu katastrofalnu reformu 2010 za koju smo dobili kritike od velikog broja zemalja i cije greske smo uspeli u velikoj meri da saniramo

Holandski božur

pre 10 godina

Polako ali sigurno se ide ka dobrom i kvalitetnom sudstvu. Ono što je uništavano celu deceniju ne može se preko noći ispraviti. Mnogo toga je pozitivnoga urađeno do sada.

Vidan BB

pre 10 godina

Ovo je gospođa Boljević trebala pričati 2009. godine kada je preko 1000, tadašnjoj vlasti, nepodobne sudije i tužilaca ostalo bez posla, pa danas Srbija ne bi morala plaćati oko 17 miliona evra odštete sudijama i tužiocima, a taj iznosa odštete je procena upravo Društva sudija, čija je predsednica gospođa Boljević.

svetlanast.

pre 10 godina

Ako je tacno sve ovo sto je o stanju u pravosudju rekla Dragana Boljevic /a nemamo razloga da joj ne verujemo jer je bila usamljena, po cenu da ostane bez posla, kada je katastrofalnu reformu zapocela ekipa "strucnjaka" Malovic, Mesarovic, Bosko Ristic i Slobodan Homen/.

Jedina nada nam je da EU institucije zaduzene za pravosudje nece, kao u predhodnom slucaju, cekati nekoliko godina da bi intervenisale.

Narocito, jer bez nezavisnog pravosudja, nema stvarnih reformi ni u ostalim delovima drustva.

Dragana Boljevic je, kao i u predhodnoj "reformi" i sada savest Srbije.

BaNeX

pre 10 godina

Glavni krivac za lošu reformu pravosuđa o kojoj govori gospođa Boljević je DS-ov triling Malović - Homen - Nata Mesarević, i kao posledicu toga ja država pretrpila ogomnu finansijsku štetu, jer su nepodobne sudije sedele kući, i za to vreme dobijali platu, a posle su tužili državu i dobili spor, posle koga su vraćeni na posao, i sada država još mora da im plati odštetu, i slažem se sa gospođom Boljevć da su oni koji su prouzrokovali ovu štetu, trebali za to i da odgovaraju, ali da je kojim slučajem pokrenut postupak protiv pomenutog trilinga DS-a, odmah bi iz DS-a rekli to je politički progon, kao što kažu svaki put kada bude uhapšen bilo ko iz redova DS-a zbog nezakonitih radnji kojma je oštećen državni budžet, a takvih slučajeva je u vreme vladavine DS-a bilo i previše.

taradajko

pre 10 godina

Sigurno je da stanje u srpskom pravosuđu, koje je u vreme vladavine DS-a postalo leglo korupcije, nije ni blizu idealnog, ali je Selaković uradio mnogo na ispravljanju grešaka katastrofalno odrađene reforme pravosuđa iz 2009. godine, o kojoj priča i gospođa Boljvić, i za to je dobio pohvale i iz Brisela. Međutim, Selaković ne sme da komentariše odluke pojedinih sudija, koje su blago rečeno problematične, jer se to odmah tumači kao pritisak na sud, i zbog toga se stanje u srpskom pravosuđu ne može popraviti za godinu dana, već je tu potrebno vreme, ali je Selaković na dobrom putu da kroz koju godinu vidljivo popravi stanje u pravosuđu.

lawyer

pre 10 godina

Videli smo koliko je rakcije izazvala izjava Vučića u kojoj je on samo izneo golu istinu da preko 13000 žalbi građana Srbije čeka pred Ustavnim sudom, a da se žalba jednog enormno bogatog čoveka rešava po kratkom postupku, i tu izjavu su mnogi dočekali na nož, i protumačili je kao udar na nezavisnost sudstva, zbog toga i Vučić i Selaković moraju da bude oprezni, jer politički protivnici čekaju bilo kakvu njihovu neopreznu izjavu da to protumače pritiskom na sud, ali u svom dosadašnjem radu Selaković je poštovao nezavisnost suda, i u ovih godinu dana ministrovanja, na žalost opozicije, nije bilo ni jedne izjave Selakovića koja bi se mogla protumačiti kao pritisak na sud.

novicavg

pre 10 godina

Možda ima malo istine u konstataciji sudije Boljević koje se toliko borila za prava onih sudija koji su za vreme bivšeg VSS i ministarke Malović i pomenute reforme ostali bez posla.Istina je da novi ministar Selaković mnoge stvari uradio , da se neke stvari ne mogu preko noći promeniti a da je najvažnija stvar koja treba da stupi na snagu povratak jedan broj osnovnih sudova i vraćanje mnogih sudija u svoj posao.Predna reforma je pravda učinula običnom čoveku još daljom i nedostupnijom i ovim novim rasporedom sudova stvari se donekle ispravljaju.A da ima još posla to je činjenica koja upozorava da se ne sme napraviti propust kao kod predhodne vlasti.A ima sudija koji su očigledno ukaljali funkciju od koje žive mnogo časnih ljudi.

Iz Bingule Rade

pre 10 godina

Za razliku od DS-a koji je po pitanju pravosuđa davao samo autogolove, i to pre svega zahvaljujući bekovskom paru Snežana Malović - Nata Mesarović, ova vlast je možda promašila penal, ali se još igra, i biće još prilike da se konačno uredi srpsko pravosuđe.

tvoja keva

pre 10 godina

Na zalost prvo mora da se popravljaja stanje do koga se doslo delovanjem predhodne vlasti. A mnogo je vaznije uspostaviti normalno funkcionisanje pravosudnog sistema, sto danasnje ministarstvo radi veoma azurno, nego upirati prstom i traziti krivca, sto je sa druge strane opste poznato da je za situaciju kriva ministarka Malovic i bivsa vlada.

bubica

pre 10 godina

Dobro je znati da je dosta dobrih stvari već uradjeno u samom pravosudju ali koliko sam upućena pre nekoliko dana se i gospodin Selaković obratio javnosti s informacijom da tek predstoji puno posla u pravosudju.

Jedan sudija

pre 10 godina

Najveca srematota za nase pravosudje, je cinjenica da je doticna G-dja Predsednica Drustva sudija. Kad bi znali kakve je ona presude donosila, bila bi zauvek odstranjena iz naseg pravosudja.

6. oktobar

pre 10 godina

Ja sam bio za to da mi 5.oktobra srusimo sve te "institucije od poverenja" i ostale drzavne institucije, posto su to glavna mesta iz kojih se siri trulez u drustvu. Nakon 13 godina, i da smo pravili stvari od nule sa novim i normalnim ljudima, danas bi imali bolje institucije, neopterecene prosloscu, jer to je nas glavni problem zasto ne moze zaziveti pravna drzava. Stvari iz proslosti se mogu vratiti nekim ljudima koji su odlucivali o nasim sudbinama, i zato ti ljudi sabotiraju svako normalnu drustvenu promenu. Nama je ta lustracija trebala pod hitno i u sto vecem obimu, al eto, neki se setili legalizma, i to je sve ostalo kao sto je i bilo.
Ono sto nisam procitao u ovom tekstu, i sto mi stvara sumnju u vezi ove Boljevickine price je, da nisu pomenuti specijalni sudovi na kojima se namestaju postupci za ratne zlocine, preti se svedocima i slicne stvari, osudjeni za najteze ratne zlocine ginu na slobodi. Ko je zainteresovan, moze da istrazi malo po internetu kakav tek cirkus vlada u tim specijalnim sudovima i sta se sve tamo radi, ne bi li se stvari zataskale. Sto dalje implicira da je Boljevicka spremna i neke stvari da precuti.
Tako da sto se mene tice, ne verujem ni Boljevicki.

Nik Sloter

pre 10 godina

Ovu sudiju treba jako ozbiljno shvatiti. Jedna je od retkih koja je sacuvala integritet i ima dovoljno pameti i iskustva da prepozna problem, hrabrosti da ga javno iznese i volje da osmisli nacin kako da se problem resi. Drugi koji su sacuvali integritet uglavnom su napustili sudove i tuzilastva.

Bez odgovornosti VSS i DVT za stetu koju su napravili nema nikakve reforme.

Milorad

pre 10 godina

Gospodja Boljevic je u pravu kada govori o poslusnim sudijama i tuziocima koji su politicki podobni ali ni jednu jedinu rec nije rekla o njenim korumpiranim kolegama koje na stetu obicnih gradjana krse Ustav i Zakone Republike Srbije i koji se kad god treba krivicno da odgovaraju medjusobno stite i pozivaju na tzv. samostalnost u odlucivanju i slobodno sudijsko uverenje a na ista nemaju pravo da se pozivaju zato sto krse i Ustav i zakone Srbije na stetu gradjana! Nisam procitao da je pomenuta gospodja digla svoj glas protiv krsenja Ustava i Zakona Republike Srbije zato sto su njene kolege koje nisu reizabrane a tri godine su primale platu iz budzeta (protivzakonito je i neustavno primati platu a ne raditi nista)dobile milionske odstete u roku od nekoliko meseci od svojih kolega dok gradjani cekaju i po pet godina da dobiju odstetu! To je diskriminacija tzv. obicnih gradjana zbog socijalnog statusa u odnosu na sudije i tuzioce sto predstavlja krsenje clana 21. Ustava RS i krivicno delo iz clana 128. stav 2 KZRS!

Vladica

pre 10 godina

Znamo da sudije najvise zele da rade polako, jedan predmet na nedelju dana, ali da bismo resili problem kriminala i korupcije, zahteva se ekspeditivnost.

ko se sve nece nazivati pravnicima

pre 10 godina

Ovo pravosudje i sve sudije, advokate rasformirati u celosti, ostaviti bez licence i zaposliti one koji nisu imali priliku da se pokazu, a imaju nekakvo znanje.
Nama ne trebaju uspavanke nego radnici.

ZoranNS

pre 10 godina

Od prvog dana kada se nametnula tema o reformi sudstva Boljevićka je bila protiv, ona je problem nalazila u zakonima a ne u sudijama, svi njeni tekstovi su bili protiv reforme, koja je na žalost loše vođena i propala, problemi nisu nastali/nastajali za vreme reforme nego daleko ranije, ne znam da li su gori refromatori sudstva ili oni koji su se zalagali da sve ostane po starom. Evropa je dosta zamerala reformi sudstva, ali za sadašnje i prošlo sudstvo misli da je korumpirano i nefikasno, o čemu govore milionski nerešeni predmeti, mnogi stari preko 10 godina.

Pozdrav iz St.L

pre 10 godina

A ko je rekao da neće odgovarati oni koji su naneli ovoliku štetu pravosuđu? Čak ih je ministar Selaković i rekao imenom i prezimenom ko je najodgovorniji.

Smoking

pre 10 godina

Gospodjo sudijinice, ova vlast i ne zna gde je gol.
Ona sutira najcesce nasumicno, pa sta pogodi!
Pazi samo da ne pogodi svoje!
(potkivač, 5. januar 2014 16:16)

Zaboravljas ko je sproveo tu istu reformu pravosudja i od nje napravio jos vecu stetu zemlji.

tvoja keva

pre 10 godina

Doci ce i krivci na red, ali je mnogo vaznije uspostaviti sistem koji ce da funkcionise sto nije nimalo lako kao i doneti zakone da gradjani ne trpe a ostalo ce biti, samo polako. Pa ne moze sve odjednom.

SudijaBin

pre 10 godina

Nije lako biti sudija,pogotovo zbog političkog i tajkunsko-mafijaškog uticaja koji je bio zastupljen prethodnih godina i to je uticalo na kvalitet sudija u celoj zemlji. Nije u redu da se i sada biranje "mladih sudija" pripisuje pokušajima uticaja na pravosudje jer su sada stvari ipak malo drugačije.

Neven

pre 10 godina

Gospodji je sve jedno da li ce danas ili sutra u penziju, pa resila da progovori. Sta su tolike sudije radili celog svog zivota kad im se nagomilalo 3,3 miliona predmeta ? Ko ce to da zavrsi i za koliko vremena ? Juce smo citali o sudskom sporu koji traje 53 godine !? Pa da li ima nekog normalnog u ovoj drzavi ili treba svi da zabusavamo do penzije ? Da li se neko nada da ce nam biti bolje sa ovolikim neradom ?

de fakto i de jure..

pre 10 godina

Bravo za tekst. Bravo za neustrasivost.
(LJilja, 5. januar 2014 10:34)
Ne bih ja rekao da je ovo zbog "sela već zbog sebe"!

hugolina

pre 10 godina

sudije bolje da svoje vreme posvete brzem i ekspeditivnijem, efikasnijem radu a manje vuku ono sto je zaostalo od prethodne vlasti i optuzuji sadasnju jer je smesno

mirjana

pre 10 godina

Za sve sto nije dobro okrivljuje se vlast, prosla, sadasnja, buduca, a vi zapravo jako malo radite, efikasnost vam je na najnozem nivou, parnice traju godimama.Da li je i za to vlast kriva ili vasa lezernost? Jedino ste efikasni kada treba platiti globu za neki prekrsaj.

Poletarac

pre 10 godina

Naravno da treba smeniti članove Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužioca jer su bili svesni da je "reforma" pravosudja koju je sprovela bivša vlast bila nezakonita ali su je ipak bez po reči sprovodili u delo, ne mareći za posledice i štetu, postupajući po nalogu ministarke Malovic.

Vladana

pre 10 godina

Pravosudje ne postoji od 2000. Sudije danas aktivne birane su i za vreme Milosevica, režima SPSa, i za vreme Titovih komunista. Sudstvo nikada nije bilo nezavisno u Srbiji. Potrebno je mnogo volje, energije i postenja da se izgradi sistem pravosudja u zemlji sa istorijskim i političkim nasledjem kao što je ovo u Srbiji.

Paja

pre 10 godina

A za tu reformu sto su demokrate sprovodile tek treba neko da odgovara jer je neko uzeo lovu a ostavi iza sebe haos i pola sudija koji ni su znali ni gde su ni sta su

Obespravljeni sudijski pomoćnik

pre 10 godina

(kolos sa rodosa, 5. januar 2014 14:13)
Nisu samo obespravljeni referenti i zapisničari nego i mi sudijski pomoćnici. Radimo godinama a oni biraju podobne preko Pravosudne akademije. Hoćete nešto praktično, pa eto vam prilike, naše udruženje zajedno sa sindikatom praktično 10. januara predaje Vladi kompas zbog toga što je pravosudje u slepoj ulici. Izvolite pa se pridružite, svi smo mi sindikat. Sindikat je jak koliko mu je jak i svestan svaki član sindikata. Kad kritikujete sindikat kritikujete zapravo sebe, jer ste i vi deo tog sindikata. Imamo priliku svi zajedno da se u petak pokažemo na delu.

pravicnost

pre 10 godina

Sudstvo u Srbiji funkcionise samo na jedan nacin, ako imas para neces lezati u zatvoru bez obzira na vrstu krivicnog dela. Videli smo kako su se pokazali prema Miskovicu i ostalim tajkunima koji se bukvalno ismevaju sa drzavnim institucijama.

kejsi

pre 10 godina

Reformu pravosudja demokrate su sprovele rukovodeci se politickim interesima i mimo svih zakonskih i moralnih nacela.Birane su sudije podobne njima,a ne po strucnosti i uspehu u radu.Svakako da su demokrate nanele jos jednu u nizu steta zemlji

METLA

pre 10 godina

U Srbiji kriminal i korupcija imaju najjače uporište upravo u pravosuđu.Vreme je da se i taj deo državnog aparata očisti.Ova sudinica je samo još jedan dokaz arogancije nekih u pravosuđu koji misle da to se ne sme nikada dirati.Misle sudije ako bi čistka krenula i kod njih da bi oni žalbama da je to udar na nezavisnost sudstva zaustavio se proces dekriminalizacije i te institucije,ali grdno ste se prevarili.

Milan Krstic

pre 10 godina

Pored ovog problema postoji i problem sigurnosti sudija. Ni jedan sudija nece da vam kaze da mu je neprijatno ili da se plasi a retko ko ce reci da prima pretnje. Prosto pojedinci iz kriminalnih klanova su osetili da nema koordinacije bezbednosnih sluzbi (policija,zatvor,pravosudna straza) tako da se svi u tom lancu pod nekom vrstom pritiska.
Isto tako odnos advokata i sudija je nedostojan sudijske profesije jer advokati svojom arogancijom,pricom pa cak i pretnjama dovode sudije u nezavidan polozaj.
Posebna prica je to sto su advokati sami sebi propisli tarife za branjenje po sluzbenoj duznosti i sto tu uzimaju ogromne pare,ali ogromne.
Sudije i svi koji rade na bezbednosnim poslovima prvo treba da se osecaju sigurno da bi mogli da obavljaju svoj posao onako kako treba.
Treba vratiti dostojanstvo svim tim profesijama a kako?
Pa zna se kako...zakon treba da bude "bezobrazniji" od kriminala.

perl

pre 10 godina

Gospođo Boljević, potpuno ste u pravu.

Meni sudi sudija, koja u svojoj presudi podvlači delove teksta. Valjda odvaja bitno od nebitnog. Za nju nije bitna cela odluka koju je donela, VEĆ PODVLAČI TEKST.

Naravno da joj je presuda pala na II stepenu (promašila suštinu spora). Međutim, sudija od 2010 godine, još uvek ne razume suštinu predmeta, i očekujem ponovo odluku sa podvučenim tekstom. Kao u školi.

Spasi nas bože ovakvih diletantskih suđenja!!!

Pravnik

pre 10 godina

Svaka ozbiljna drzava funkcionise na principu podele vlasti, zakonodavnu, izvrsnu i sudsku, i sve tri vlasti bi ,po definiciji, morale biti nezavne jedna od drugih, dosta ce jos vremena proci da u nasem drustvu zazivi ovaj princip ali se ne moze poreci da se intenzivno radi na tome, jer ne zaboravimo prvo poglavlje u pregovorima sa EU je ono koje se odnosi na pravosudje, a ono se i poslednje zatvara, sto znaci da bez reforme pravosudja nema nam ni Evrpske unije.

Ameba

pre 10 godina

Opšte poznata je stvar da nema pravne države bez nezavisnog sudstva i slažem se sa Boljevickom da za katastrofalnu reformu pravosudja sprovedenu od gospodje Malovic i gospodje Mesarovic neko morati snositi i materijalne posledice, jer ne zaboravimo da je tom prilikom protiv-ustavno razrešeno oko 200 sudija, koje sada imaju pravo da naknade štetu od države koja iznosi oko 30000 evra po sudiji.

ni po babu...

pre 10 godina

Sve je dobro rekla, ali nikako nije u pravu za to da sudije nisu nikad i ni za šta krive.... Daleko od toga.

Sudija u ostavinskom postupku koji vodjen pre 7-8 godina, iako nije bilo nikakve odluke, jer su se naslednici dogovorili o podeli zaostavštine, preko godinu dana nije htela da završi postupak: 'ne stiže nikako da otkuca'?!?, sve dok nas nije naterala da nadjemo vezu i tako urgiramo.

Sramota je naše sudstvo. Ne smem ni da mislim kako je ljudima koji imaju ozbiljan problem i zaista očekuju pravdu.

dvanaestorica

pre 10 godina

Dati im mediskog prostora da ih čujemo svaka 3-4 meseca, a ne kako koja vlada dodje, oni se žale na novu ili staru. Da se ne lažemo, svima nama je u interesu da rade bolje, jer traju duže nego bilo koja vlada.

Prosvetitelj

pre 10 godina

Borba protiv korupcije, je svakako opredelila rad i uticala na pojedine sudije, u radu. Ne kažem da su oni koji su radili savesno morali da promene svoj način rada, ali postoje oni koji su pribegavali nekim vidovima korupcije .

niki

pre 10 godina

O lošem radu sudstva prethodnih godina postoje mnogi dokazi. Prvo kako kažu predmeti koji nisu rešeni desetak i više godina, sudije koje su neodgovorno obavljale svoj posao i one koji su sudili mimo zakona.

bole5

pre 10 godina

Odlicno zapazanje o perfidnom nacinu postavljanja podobnih kandidata za sudije kroz institut Pravosudne akademije, uvedene protivustavno i bez javne rasprave.

Prosvetitelj

pre 10 godina

Borba protiv korupcije, je svakako opredelila rad i uticala na pojedine sudije, u radu. Ne kažem da su oni koji su radili savesno morali da promene svoj način rada, ali postoje oni koji su pribegavali nekim vidovima korupcije .

Isidor

pre 10 godina

Sve ono štpo je pogrešno rađeno u sudstvu nemože se preko noći isporaviti. Počevši od sudija koji su prihvatali na pritiske, oni se nemogu zameniti preko noći, taj sudija koji je jednom prihvatio pritisak prihvatiće ga ponovo. Nismo imali primera sudija da javno kažu "ne" pritiscima, nego su slepo izvršavali pritiske. Sada se moraju najpre ohrabrivati postojeće sudije da ne dozvole da ponovo budu iz manipulisani, a korz obrazovanje novih sudija, stvaraju kadrovi kojima neće padati napamet da podležu pritiscima, jer će biti hrabri i neprikosnoveni.

kolos sa rodosa

pre 10 godina

da samo što je ovde reč samo o sudijama,a ne pominjemo se mi mali obespravljeni ljudi,referenti i zapisničari koji su izneli najveći teret još jedne ko zna po koje po redu reforme, koji radimo pasji posao za 30 hiljada pod uslovom da imamo sreću da smo primljeni za stalno,dok se oni koji rade na određeno teraju da tri meseca godišnje 'volontiraju'tj rade za džabe,a takvih je samo u prvom osnovnom sudu bilo 600 i mnogi će sada drugi put u 4 godine ostati bez posla.i mi takođe trpimo svakodnevni pritisak i od šefova i od predsednika,nemamo najosnovnije uslove za rad,ni sto ni stolicu,ni prostor da smestimo 3 miliona predmeta.disciplinski postupci se pokreću i protiv obolelih od raka zbog zakašnjenja,ako se zamerite nekom moćniku začas vam napišu krivičnu prijavu,totalan jedan brlog.svakog dana se neko od nas teško razboli ili umre.bez nas malih i obespravljenih bi sudije mogle da se slikaju i sve bi stalo u momentu ,ali mi imamo slab i neoganizovan sindikat koji samo piše nekakva saopštenja a ništa praktično ne preduzima

OBOSTRANO - POSTOVANJE

pre 10 godina

Sasvim je sigurno da stanje u srpskom pravosudju nije dostiglo potrebni nivo, jer tesko je nadoknaditi ono vreme koje zateceno u vreme vladavine DS-a jer je pravosudje postalo leglo korupcije, nije ni blizu idealnog, ali je ministar pravde Nikolas Selakovic uradio mnogo na ispravljanju gresaka katastrofalno odradjene reforme pravosudja iz 2009. godine, o kojoj prica i gospodja Boljevic, ona je apsolutno u pravu. Za uradjen ministar pravde Nikola Selakovic dobio je pohvale i iz Brisela. Medjutim, Nikola Selakovic ne sme da komentarise odluke pojedinih sudija, koje su blago receno problematicne, jer se to odmah tumaci kao pritisak i mesanje na sud i sudske odluke. Zbog toga se stanje u srpskom pravosudju ne moze popraviti za godinu dana, već je tu potrebno vreme, Ali kako narod kaze tiha voda breg roni.